Widok
Ja nie robiłam i nikt nie miał do mnie pretensji w szpitalu...
Ja rodzilam w styczniu 2010 więc niecałe 2 lata temu i żadnego takiego wymogu nie było....
od kiedy to jest? i czy rzeczywiście wymagają tego badania??
mój gin na samym początku ciąży (drugiej już) dając rozpiskę z badaniami do wykonania zazaczył by zrobić HIV, ale nic nie mówił ze to OBOWIĄZEK - wiec ja to olałam, bo na pewno nie mam wirusa a szkoda było mi kasy
Ktoś potrafi udzielić konkretnej odpowiedzi?
od kiedy to jest? i czy rzeczywiście wymagają tego badania??
mój gin na samym początku ciąży (drugiej już) dając rozpiskę z badaniami do wykonania zazaczył by zrobić HIV, ale nic nie mówił ze to OBOWIĄZEK - wiec ja to olałam, bo na pewno nie mam wirusa a szkoda było mi kasy
Ktoś potrafi udzielić konkretnej odpowiedzi?
ja jak byłam w ciąży z Szymonem usłyszałam od lekarza, że teraz badanie na HIV jest obowiązkowe i nie ważne że robiłam je w pierwszej ciąży, dodał również, że dla ciężarnej takie badanie jest darmowe
dostałam skierowanie na to badanie od lekarza w pierwszej i drugiej ciąży, w obu przypadkach nie musiałam nic płacić
jak łatwo wyliczyć badanie na HIV robiłam ok. 1,5 roku temu
dostałam skierowanie na to badanie od lekarza w pierwszej i drugiej ciąży, w obu przypadkach nie musiałam nic płacić
jak łatwo wyliczyć badanie na HIV robiłam ok. 1,5 roku temu
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
w tych miejscach możesz mieć kontakt z wirusem, np. jeżeli fryzjer skaleczy kogoś z wirusem nie wysterylizuje narzędzi a później skaleczy Ciebie to masz szansę się zarazić,
z pewnością nie są to sytuacje codzienne ale wykluczyć ich nie można
z pewnością nie są to sytuacje codzienne ale wykluczyć ich nie można
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011
Jak ktoś chodzi do kosmetyczki, stomatologa, fryzjera, ma tatoo, to sorry, ale nie można być pewnym, że się nie jest pozytywnym...
Ja robiłam, ale kurcze mam w pakiecie medycznym wiec nie wiem ile kosztuje. Wynik dostałam w zaklejonej kopercie.
Ja robiłam, ale kurcze mam w pakiecie medycznym wiec nie wiem ile kosztuje. Wynik dostałam w zaklejonej kopercie.
i tu się nie zgodzę, byłam dwa tygodnie temu w Akademii ze skierowaniem i powiedzieli, że u nich nawet odpłatnie nie można zrobić, także lepiej podawać sprawdzone informacje.
co do badań na HIV - zarówno w poprzedniej ciąży, jak i teraz lekarz kazał zrobić mi te badanie. Poprzednio robiłam je prywatnie i płaciłam coś koło 40 - 45 zł w Brussie, teraz dostałam skierowanie i nic nie płaciłam.
W Szpitalu w Wejherowie akurat spytali się czy mam badanie, także pewnie zależy, gdzie kto rodzi (lub kto przyjmuje).
co do pewności, że ja na pewno nie mam...nawet przy głupim pobieraniu krwi istnieje prawdopodobieństwo zakażenia (nikłe bo nikłe), ale zawsze, a tu chodzi tak na prawdę przede wszystkim o zdrowie dziecka i po to się je głównie wykonuje...
co do badań na HIV - zarówno w poprzedniej ciąży, jak i teraz lekarz kazał zrobić mi te badanie. Poprzednio robiłam je prywatnie i płaciłam coś koło 40 - 45 zł w Brussie, teraz dostałam skierowanie i nic nie płaciłam.
W Szpitalu w Wejherowie akurat spytali się czy mam badanie, także pewnie zależy, gdzie kto rodzi (lub kto przyjmuje).
co do pewności, że ja na pewno nie mam...nawet przy głupim pobieraniu krwi istnieje prawdopodobieństwo zakażenia (nikłe bo nikłe), ale zawsze, a tu chodzi tak na prawdę przede wszystkim o zdrowie dziecka i po to się je głównie wykonuje...