Widok

Ile płacicie za energię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.

Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja rowniez mam zamiar przej na rozliczenie rzeczywiste.
Nie wiem tylko czy za takie rozliczenie doliczaja dodatkowo cos ?
Ja mam od dwoch zawsze nadplaty i to spore....najgorsze jest to ze jak miałam prognoze na 2 miesiace 433kwh i kwote 282zł, a po rozliczeniu polrocznym bylam na plusie 492 kwh to mi oddali 247,76 zł
GDZIE TU SPRAWIEDLIWOSC !!!!!!!!!!!

kto korzysta z takiego rozliczenia? płacicie dodatkowo cos, jakie stawki?
pozdrawiam
no ja przeszłam i w sumie moge placic co 10 dni nie zadziej niz raz w miesiacu
dla mnie to lepsze wyjscie tylko że wyszło mi o 0,4 wiecej za kwh

właśnie które z Was przeszły na to Rozliczenie Rzeczywiste? jak to się sprawdza ,czy jest to korzystniejsza opcja?

Dziewczyny czy była jakas podwyzka energi od nowego roku
Bo przeszłam na rozliczenia rzeczywiste i mam do zaplaty 24 zł wiecej niz powinnam mieć

u nas 300 za 2 mce i tak po pol roku mamy do zwrotu ok 150 zl
dziewczyno ty płacisz prognoze ,podawaj stan licznika co miesiac ,i bedziesz płaciła za to co zuzyjesz ,a na przyszłosc trzeba troche sie orjentowac jak chodzisz po ziemi ,prad podrazał ale nie tyle ,ono wystawiaja prognozy czyli zaliczki na pałae bo chaca zarabiac na ludziach kto głupi to im płaci wybierz sie di biura tam naprawde sa super wyszko;one osoby z nie samowita wiedza doradza tobie
po pierwszym wysłaniu stanu licznika(dzień po zapłaceniu 2 prognozowanej faktury) okazało się, że mamy 133zł nadpłaty :]

czy gdzieś można ustawić, że chce się faktury co miesiąc???? bo jeszcze nie trafiłam na tą opcję :/
Zaniepokojona, ja właśnie teraz dostałam 900zł :( załamać się można :(
nic nie zalatwilam poniewaz musi byc wlasciciel mieszkanka zeby cokolwiek zrobic ze zmiana platnosci :(
no ale sa tez plusy ! dostalam wlasnie rachunek i kurcze jest 500 zł na pol roku!wiec pytam ja..jakim sposobem wczesniej byla taka wielka suma? :/
ale przez ten czas obracają naszą kasą ;P
Diewczyny możecie co 2 miechy dzwonic i podawac stan licznika i wtedy od razu wam powiedza ile jest do zaplaty .

a ktos pisał że Energia dostala 500 zl za darmo -to tak nie jest oni ta nadpłate odliczaja potem w kolejnej półrocznej fakturze

ja co miesiac 2 metry wody,prad 100zl miesiac-rodzina 3 os
a zalogowac tez sie chcialam i kiszka byla, ale sprobuje jeszcze raz...a jak jest u was z woda, ile zuzywacie, ile macie m3 w czynszu?
ja teraz zaplacilam za 1 miesiac 70 zl za 48m, tv i laptop prawie caly czas, do tego pralka 3-4 razy w tyg, mikrofala w dzien kilka razy, wiadomo swiatlo normalnie, do tego odkurzacz 2 razy w tyg, a kuchenka na gaz wiec spoko, a prognoze mamy za 2 miesiace na 135zl:)
my teraz za 2 mies m3 zaplacilismy 178zl w sumie laptop chodzi prawie caly dzien, komputer stacjonarny z 3h, plazma 50cali caly dzien i telewizor z dvd malej tez sporo, wieza, swiatlo normalnie, ale nie mamy czajnika elektrycznego:P
a ja z prognoz powinnam placic za 2 mies. ok. 350 zl za domek 150 m ,raz spoznilam sie z zaplata i jak przyslali upomnienie rachunek byl mniejszy teraz zwlekam za kazdym razem i zawsze rachunek jest mniejszy .Ostatnio zamiast zaplacic 350 zl. na upomnieniu 180 zl,zadzwonilam tam zeby sie upewnic i za kazdym razem mowia ze w tym czasie zdazyli odliczyc nadplate ,tylko ze tak jest za kazdym razem ,pradu od razu nie moga mi odlaczyc musi byc upomnienie wiec za kazdym razem zwlekam
My też się właśnie zarejestrowaliśmy-ciekawe co z tego wyjdzie :)
Chętnie poczytam opinie korzystających.
Dziewczyny zarejestrowałam się na stronie energi bo dostaję za duże rachunki.
Tylko nie do końca rozumiem o co chodzi w tych prognozach rzeczywistych ?
Czy ktoś już z tego korzysta, i może coś o tym napisać
Kasia - tu trzeba się zarejestrować https://ebok.energa.pl/register.php

my za mieszkanie w bloku dostaliśmy 865zł/pół roku :P coś dużo :P
(2 tv, komp, laptop, czajnik, lodówka, pralka, wcześniej też podgrzewacz i HalogenOven, czasem piekarnik elektryczny)
Gdzie to dokładnie można się zarejestrować ? My też sporo dostajemy do płacenia więc miło będzie to kontrolować

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry