Widok

Ile płacicie za energię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.

Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bogosiaa ja mieszkam niedaleko Ciebie,mieszkanie 47m,roznica w sprzetach to 1laptop mniej i kuchenka na gaz(piekarnik na prad) i rachunek 160zl
O kurczaki, to strasznie drogo Wam wychodzi. Ja mam mieszkanie 68 m2, też wszystko na prąd, kuchenka elektryczna, mikrofalówka, komputer włączony cały dzień, rózne "czerwone diody" się świecą i płacę ok. 60 zł za 1 m-c.
my płacimy za 63m2 na PÓŁ roku ok 450 zł (w tym już jest też prąd za garaż, ale to jest jakieś 30 zł).
i też mamy dosłownie wszystko na prąd i klas aA lub A+ (chyba tylko piekarnik B- co było moim błędem przy jego kupowaniu).

ale zauważyłam ,że od kiedy wyłączamy z czuwania telewizor, czajnik i mikrofalę z kontaktu, to oszczędnośc jest rzędu 100 zł.
wcześniej za ten sam okres rozliczeniowy było 600 zł. więc zrobiliśmy sobie listwę, do której podłaczony jest czajnik i mikrofala, więc wyłączamy tylko przycisk na listwie w kuchni.
sama się zdziwiłam, jak dostałam fakturę a tam czterysta coś zł do zapłaty...zaczęłam drążyć i wyszło skąd oszczędności... także polecam mój sposób :)
Bo właśnie tak jest - jeśli któryś sprzęt jest zepsuty to właśnie cały czas w standby pobiera bardzo dużą ilość energii ... Dlatego też później jest taka różnica.
Dziewczyny, naprawdę poproście swoich mężów aby do tego przysiedli i sprawdzili, bo może wystarczy np. naprawić telewizor, albo nawet tylko wyłączać go z gniazdka a rachunki znacznie się obniżą.
ok 200zł za pół roku, kawalerka, nie mam zmywarki, czajnika elektr., kuchenka jest gazowo-elekr. (za gaz ok 70zł na pol roku)
A może warto rozważyć zmianę operatora, wiem że najkorzystniejszą ofertę ma PGE Łódź. Moją firmę "przeniosłam" do PGE i mamy teraz jakąś promocję, że nie płacimy oplaty handlowej przez kilka mc i mamy upust. Nie wiem jak jest z odbiorcami indywidualnymi, ale warto chyba rozeznać temat. Bardzo łatwo się dodzwonić, zupełnie inaczej niż jak do Energii - stale zajęty numer. Wprawdzie PGE jest w grupie Energii, ale dają fajne upusty.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
w Gdańsku dostawca z Łodzi? Można tak???
ja za kawalerke 1 tv , piekarnik elektryczny , no iświatło 790 zł za 6 mcy!!!!!! Normalnie usiadłam jak to zobaczyłam !!!!! Chyba przy świeczce bede siedzieć!!!!
Dziewczyny jakie opłaty handlowe?
180zl na mc,,,laptop non stop tv tez, pralka codziennie, zmywarka 2 dni w tyg, ,piekarnik , 2w tyg,, kawalerka 30m
Asiunia, oczywiście, teraz możesz sama zmienić operatora, rachunki dalej wystawia ci energia, ale dostarcza ci PGE ŁÓDŹ
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
http://www.lze.lodz.pl/serwis/index.php?id=64
Numer na infolinię, gdzie można się dowiedzieć konkretów: Biura Obsługi Klienta PGE Łódzki Zakład Energetyczny S.A., możesz również uzyskać informacje dzwoniąc pod numer: (+48) 42 675 3000.
Jak oszczędzać energię

›› Dom ›› Poradnik energetyczny ›› Prąd w domu ›› Jak oszczędzać energię

Urządzenia energooszczędne

Obecnie na rynku spotkać można bardzo bogatą ofertę urządzeń AGD. Kupując pralkę, lodówkę odkurzacz czy przepływowy ogrzewacz wody, powinno się sprawdzić:
czy oferowany sprzęt jest przystosowany do napięcia 230/400 V,
ile energii pobiera.
Urządzenia energooszczędne (oznakowane klasą "A") są droższe, jednak zazwyczaj jest to inwestycja, która się opłaca.

Zanim zapadnie decyzja o ich zakupie, zawsze należy zrobić kalkulację, biorąc pod uwagę z jednej strony oszczędność energii, z drugiej żywotność danego urządzenia.

Gdy ogrzewamy elektryczne

Aby oszczędzać energię przy ogrzewaniu elektrycznym, należy przede wszystkim ograniczyć straty ciepła. Głównym „sprawcą” tych strat są nieszczelne drzwi i okna, a w następnej kolejności słabo ocieplone ściany.

Jeśli wymiana okien nie jest zaplanowana, a okna wydają się nieszczelne należy przed sezonem grzewczym dobrze uszczelnić je taśmą bądź innymi materiałami termoizolacyjnymi.

Zewnętrzne ściany domów wystarczy ocieplić styropianem. Ostatnio ten zabieg dość powszechnie stosują spółdzielnie mieszkaniowe, docieplając ściany bloków.

Wybór taryfy

Warto zwrócić uwagę na właściwy dobór taryf energii elektrycznej. Aby wybrać jak najlepszą taryfę dla własnego gospodarstwa domowego, należy odpowiedzieć na następujące pytania:
Ile energii zużywamy w ciągu całego roku? (1000t kWh, 2.000 kWh, 5.000 kWh czy więcej)?
Czy posiadamy urządzenia o dużym poborze energii i czy te urządzenia mają sterowniki (np. piec akumulacyjny z „dynamicznym” rozładowaniem, bojler, zmywarka do naczyń, ...)?
Czy chcemy zmienić swoje przyzwyczajenia i zacząć wykorzystywać energochłonne odbiorniki głównie w określone dni lub godziny doby?
W przypadku niewielkiego zużycia energii dobrym wyjściem z sytuacji jest zmiana taryfy na taryfę S11g, przeznaczoną dla potrzeb gospodarstw domowych zasilanych 1-fazowo. Należy tu spełnić jeden podstawowy warunek - moc umowna nie może być wyższa niż 6 kW. Warto dokładnie przewidzieć swoje roczne zużycie energii czy na pewno nie przekroczy 600 kWh. Jeśli zużycie będzie wyższe to za energię zapłacimy więcej niż w taryfie G11.

Jeżeli zużywamy energię na poziomie około 2.000 kWh i nie posiadamy żadnych urządzeń dużej mocy lub używanych przez kilka godzin dziennie (grzejnik, kuchenka elektryczna, ...), to taryfa G11 będzie najbardziej odpowiednia.

Jeżeli zużywamy dużo energii elektrycznej i możemy sterować tym poborem tak, aby jak największa część energii była zużywana w tzw. godzinach nocnych, to najlepszym wyborem będzie taryfa G12. Jeżeli do tego jesteśmy w stanie przełożyć niektóre czynności na czas weekendu (np. pranie), to najkorzystniejszą decyzją będzie wybór taryfy G12w.

Wyboru taryfy należy dokonywać rozważnie, gdyż grupę taryfową można zmienić tylko raz na 12 miesięcy
ale można się dowiedziec ciekawostek... :) dzięki. trzeba to zbadać...
Dostałeś rachunek za prąd? To zobacz za co naprawdę płacisz

Jest problem, który dotyczy każdego Polaka. To rachunek za prąd, który jest tak napisany, że poza kwotą do zapłaty, nie wyjaśnia niczego milionom klientów. Przedstawiamy jak czytać hieroglify energetyków, tak aby przy najbliższej sobotniej podwyżce cen prądu, nie dać się zaskoczyć.

Nowe ceny energii elektrycznej na 2009 r.

Fot. DGP

Przeciętne miesięczne wydatki na prąd gospodarstw domowych w Polsce

Fot. DGP
Podobne
Polacy ukradli prąd za 28 mln zł
Za tydzień rusza największa polska biogazownia
Energa wciąż inwestuje w energię odnawialną
Ceny energii dla gospodarstw domowych nadal pod kontrolą
RWE zaczyna badać sytuację finansową Enei
Kiedy PGNiG z Tauronem zbuduje elektrownię?

Już w sobotę podwyżka

W sobotę wchodzą w życie nowe ceny energii dla gospodarstw domowych , które obsługują sprzedawcy z grup PGE, Tauron Polska Energia, Enea i Energa . Natomiast od lutego rosną ceny dla indywidualnych odbiorców będących klientami RWE Polska i Vattenfall Sales Poland. Za jakiś czas otrzymamy więc nowe faktury z wyższymi cenami i większość z nas zupełnie nie będzie wiedziała za co i ile płaci.

Problemy rodzi nie tylko to, że tych składników cenowych jest wiele, ale i to , że na fakturach mają często inne nazwy niż faktycznie występujące w cennikach. Sprzedawcy idą na skróty, bo niektóre tytuły płatności są tak długie, że się nie mieszczą na fakturach . Te zaś czytać warto, bo dopóki nie nauczymy się ich interpretować, to w zasadzie nie mamy szans w dyskusjach z energetykami o wysokości rachunków.

Co jest na fakturze

Stopień skomplikowania rachunków za energię elektryczną jest ponadprzeciętny, a można go chyba porównać tylko z galimatiasem jaki widać na rachunkach za gaz ziemny. Warto się zapoznać się dokładnie z rachunkami, bo inaczej nie sposób dyskutować z energetykami.

Warto wiedzieć, że opłata za pobrany prąd stanowi tylko jeden z sześciu elementów zapłaty za energię. Lwią cześć naszego rachunku stanowią opłaty: przesyłowa stała i zmienna, przejściowa, jakościowa oraz abonamentowa.

Rozbieramy rachuneczek...

1. Energia elektryczna ( opłata za energię elektryczną czynną ) – to cena za wykorzystaną energię obliczana jako iloczyn zużytej rzeczywiście lub zgodnej z prognozami energii i ceny 1 Kwh energii.

2. Opłata przesyłowa stała ( opłata dystrybucyjna stała ) - zawiera koszty stałe związane z funkcjonowaniem sieci, jest niezależna od ilości pobranej energii; zawiera m.in. . koszty utrzymania sieci, remonty, płace załogi, podatki.

3. Opłata przesyłowa zmienna (opłata dystrybucyjna zmienna) – zawiera koszty zmienne związane z funkcjonowaniem sieci, jest zależna od ilości pobranej energii, są to m.in. koszty strat , które dystrybutorzy ponoszą podczas przesyłania energii.

4. Opłata przejściowa - wprowadzona ustawą z dn. 29.06.2007 r o zasadach pokrywania kosztów powstałych u wytwórców w związku z przedterminowym rozwiązaniem umów długoterminowych sprzedaży mocy i energii elektrycznej, w gruncie rzeczy to rekompensata dla producentów za rozwiązanie w/w umów. Stawki opłaty przejściowej dla gospodarstw domowych kalkulowane są w zależności od rocznego zużycia energii, wprowadza je regulator.

5. Opłata jakościowa - jest opłatą zmienną i pokrywa koszty utrzymania równowagi systemu elektroenergetycznego.

6. Opłata abonamentowa – pokrywa koszty obsługi klienta, czyli. np. koszty wystawienia rachunku i jego dostarczenia, systemu komputerowego do obsługi klienta, odczyty i kontrole licznika itp. Ta opłata jest związana z dystrybucją energii.

No i jeszcze niespodzianka...

Opłata przesyłowa stałą, przesyłowa zmienna, opłata abonamentowa oraz opłata przejściowa i jakościowa są opłatami zawartymi w taryfie dystrybutora i są zatwierdzane przez Prezesa URE dla wszystkich grup taryfowych, w tym dla gospodarstw domowych. Ceny energii dla gospodarstw domowych też zatwierdza Prezes URE, ale tak jak w przypadku wcześniej wymienionych opłat robi to na wniosek dystrybutorów, tak ceny prądu zatwierdza na wniosek sprzedawców energii. Nie zawsze jednak firmy godzą się na ceny sugerowane przez regulatora. Na razie nie godzą się na nie RWE Polska i Vattenfall Sales Poland i od lutego wprowadzają własne cenniki. W efekcie na fakturach może się jeszcze pojawić druga opłata abonamentowa, związana z obsługą klientów przez sprzedawcę energii. Dwuskładnikową strukturę opłat za energię – cena 1 Kwh i opłata handlowa, czy abonamentowa stosuje już jednak tylko RWE Polska.
Dzięki dziewczyny za wszystkie info. Teraz za bardzo nie mogę, ale poczytam dokładnie i wyciągnę wnioski, mam nadzieję, że mąż również :)
No i dam znać co i jak, bo też uważam że to za dużo :)
o rety duzo masz :(
ja mieszkam w domu jednorodzinnym z rodzicami, czy jest nas 5 os. Chodzą 2 komputery, 2 telewizory, w 2 pokojach ktos zawsze jest, pralka chodzi jak szalona, zmywarka, ale kuchenka na gaz i płacimy 400 zł na 2 m-ce i wydaje nam sie, ze to koszmarnie duzo :(
a i nie dodałam, ze dom na 300m2, jest akwarium, masa czujników od eksperesu na kawę, lodówka, odkurzacz - cholera koszmar
Najlepiej jest chodzić ostatniego dnia miesiąca do biura obsługi klienta, podawać stan licznika i wtedy rzeczywiście zapłacimy co miesiąc tyle ile zużyjemy. Fakt, często trzeba postać w kolejce ale ja tak zawsze robię i się opłaca bo wychodzi nam dużo mniej niż w tych ich prognozach. Po co płacić według prognoz skoro to jest tylko i wyłącznie udzielanie darmowego kredytu firmie Energa !

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry