Widok

Ile płacicie za energię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.

Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to malunio :) no nic..rejestracja nieudana hmm zadzwonie sobie jutro ( o ile uda sie dodzwonic) i dowiem co i jak
dobrej nocki wszystkim
My co 5 czy 6 mcy dostajemy rachunki i ostatnio za 6mcy przyszlo ok 500zł:)
raczej w górnym prawym :) mimo wszystko wciąż to samo info ze brak takiego numeru..nic zostaje mi chyba po prostu tam sie wybrac i zglosic stan licznika
Ten nr jest w gornym lewym rogu
wpisuje numer ostatniej faktury jaka dostalam z energii , tak jak pokazuja w podpowiedzi i nic! ciagle pisze ze jest zly
nie mam pojecia co robie zle
Bo tam trzeba wpisac nr ostatniej faktury PGE
pesel wlasciciela..i ok znalazlam:)
ale nie wiedziec czemu wyskakuje mi ze nie znaleziono numeru faktury :/ mimo ze wpisuje dobrze .. kurde no !
Teraz Energa zrobila taką opcję 'rozliczenia rzeczywiste' dostępna na ich stronie w eboku - można tam zgłosić chęc przejścia na takie rozliczenie, potem co miesiąc podawać stan przez www i chyba samo przeliczy ile się ma zapłacić..

Co do rachunków - jeszcze nie dostałam teraz rozliczenia rzeczywistego, ale z prognoz miałam ostatnio 380zł/2 mies - domek 150m, 2 lodowki, 2 tv, zmywarka, mikrofalowka, 2 kompy, ogrzewanie podłogowe w łazience, no i przedpokój i kuchnia z halogenami, co myślę, że pożera sporo prądu.. planuję zmianę na LEDy.. zobaczymy czy się poprawi ;-)
My placimy ok.120zl za 2 miesiace i normanie korzystamy ze wszystkiego.
no właśnie my zawsze płacimy ile każą :P ostatnio też rachunek był jakiś taki duży(nie pamiętam ile) :/

trzeba się zalogować do tego elektronicznego Biura Obsługi Klienta - tak? http://www.energa.pl/obsluga_klienta_ebok i tam można wysłać raport na koniec miesiąca - ile się zużyło?
W tym miesiącu miałam zapłacić 1000 zł za 6 m-cy plus juz w grudniu nastepne 500 zł. Byłoby to nie możliwe bo nie mamy takiego zużycia prądu. Pojechalismy więc z mężem do energii i Pani nam tam wytłumaczyła, że taki rachunek dzięki prognozie z poprzedniej faktury. Dodam, że spisaliśmy licznik i ona na podstawie tego wyliczyła, że mamy do zapłaty nie 1000 zł tylko 504 zł za 6 miesięcy a w grudniu mamy podac stan licznika i dopiero powiedza ile do zapłaty. Dodała jeszcze,że najlepiej zalogować się na ich stronie i co miesiąc sparwdzac stan licznika, wysłać im raport i oni odeslą ile do zapłaty jest faktycznie. Ucieszylismy sie bardzo bo pilnując stanu licznika napewno bedzie mniej do płacenia i nie co 6 miesiecy tylko co miesiac. Duzo było reklamacji w ten dzien. Nie mam pojecia co to te prognozy i skąd oni to biorą!!! Ale to jest normalna kradziez. Najgorsze jest to ze w kwietniu tez mielismy taki rachunek i niestety nikt nam nic w energii nie wytłumaczył, tylko rozłozyli na 3 raty i w gruncie rzeczy za darmo dostali 500 zł. Ciekawe ile takich bylo przypadkow? Nic dziwnego, że niedawno pisali ze facet tam wtargnął z amunicją :-)
wydaje mi sie ze oni i tak swoje odczyty maja
Dziewczyny - a jak to wygląda przejście z "prognoz" na płacenie co miesiąc? oni to później jakoś rozliczają?
żadnych

i nie robią żadnych problemów??
ja dzwonie co miesiąc -podaje stan liicznika i mówia mi ile mam do zapłtay i place co miesiąc

ja płace 190zł za dwa msc ale to pewnie dla tego ze mam bojler eh
no wlasnie tak sie zastanawialam czy tak mozna , zeby placic co mc w enerdze w kasie .Orientuje sie ktos jak to wyglada?w jakie dni przyjmuja zaplaty , do ktorej?i czy tylko zuzycie trzeba miec spisane czy cos jeszcze? np numer licznika?

wiecie co...kurcze wynajmuje mieszkanie w ktorym wczesniej nikt nie mieszkal (teraz 3 osoby) i zlapalam sie za glowe jak mi przyszlo rozliczenie polroczne !!

Iwsza wplata 570
II-ga i III po ok 160 zł ..........razem jakies 900 zł az boje sie co bedzie dalej

w domu sprzet -lodowka,mikrofala,komputer stacjonarny, laptop, pralka, 2 tv , gierka u dzieciaka i energooszczedne zarowki w pokojach , w lazience kuchni i korytarzu niestety halogeny
ja za kawalerke placilam 200pln/2mc, wczesniej nawet wiecej, ale obnizyly sie oplaty jak wymienilismy kompa stacjonarnego na laptopa
Najlepiej jest chodzić ostatniego dnia miesiąca do biura obsługi klienta, podawać stan licznika i wtedy rzeczywiście zapłacimy co miesiąc tyle ile zużyjemy. Fakt, często trzeba postać w kolejce ale ja tak zawsze robię i się opłaca bo wychodzi nam dużo mniej niż w tych ich prognozach. Po co płacić według prognoz skoro to jest tylko i wyłącznie udzielanie darmowego kredytu firmie Energa !

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry