Widok

Ile płacicie za energię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.

Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja za kawalerke placilam 200pln/2mc, wczesniej nawet wiecej, ale obnizyly sie oplaty jak wymienilismy kompa stacjonarnego na laptopa
no wlasnie tak sie zastanawialam czy tak mozna , zeby placic co mc w enerdze w kasie .Orientuje sie ktos jak to wyglada?w jakie dni przyjmuja zaplaty , do ktorej?i czy tylko zuzycie trzeba miec spisane czy cos jeszcze? np numer licznika?

wiecie co...kurcze wynajmuje mieszkanie w ktorym wczesniej nikt nie mieszkal (teraz 3 osoby) i zlapalam sie za glowe jak mi przyszlo rozliczenie polroczne !!

Iwsza wplata 570
II-ga i III po ok 160 zł ..........razem jakies 900 zł az boje sie co bedzie dalej

w domu sprzet -lodowka,mikrofala,komputer stacjonarny, laptop, pralka, 2 tv , gierka u dzieciaka i energooszczedne zarowki w pokojach , w lazience kuchni i korytarzu niestety halogeny
ja płace 190zł za dwa msc ale to pewnie dla tego ze mam bojler eh
ja dzwonie co miesiąc -podaje stan liicznika i mówia mi ile mam do zapłtay i place co miesiąc

i nie robią żadnych problemów??
żadnych

Dziewczyny - a jak to wygląda przejście z "prognoz" na płacenie co miesiąc? oni to później jakoś rozliczają?
wydaje mi sie ze oni i tak swoje odczyty maja
W tym miesiącu miałam zapłacić 1000 zł za 6 m-cy plus juz w grudniu nastepne 500 zł. Byłoby to nie możliwe bo nie mamy takiego zużycia prądu. Pojechalismy więc z mężem do energii i Pani nam tam wytłumaczyła, że taki rachunek dzięki prognozie z poprzedniej faktury. Dodam, że spisaliśmy licznik i ona na podstawie tego wyliczyła, że mamy do zapłaty nie 1000 zł tylko 504 zł za 6 miesięcy a w grudniu mamy podac stan licznika i dopiero powiedza ile do zapłaty. Dodała jeszcze,że najlepiej zalogować się na ich stronie i co miesiąc sparwdzac stan licznika, wysłać im raport i oni odeslą ile do zapłaty jest faktycznie. Ucieszylismy sie bardzo bo pilnując stanu licznika napewno bedzie mniej do płacenia i nie co 6 miesiecy tylko co miesiac. Duzo było reklamacji w ten dzien. Nie mam pojecia co to te prognozy i skąd oni to biorą!!! Ale to jest normalna kradziez. Najgorsze jest to ze w kwietniu tez mielismy taki rachunek i niestety nikt nam nic w energii nie wytłumaczył, tylko rozłozyli na 3 raty i w gruncie rzeczy za darmo dostali 500 zł. Ciekawe ile takich bylo przypadkow? Nic dziwnego, że niedawno pisali ze facet tam wtargnął z amunicją :-)
no właśnie my zawsze płacimy ile każą :P ostatnio też rachunek był jakiś taki duży(nie pamiętam ile) :/

trzeba się zalogować do tego elektronicznego Biura Obsługi Klienta - tak? http://www.energa.pl/obsluga_klienta_ebok i tam można wysłać raport na koniec miesiąca - ile się zużyło?
My placimy ok.120zl za 2 miesiace i normanie korzystamy ze wszystkiego.
Teraz Energa zrobila taką opcję 'rozliczenia rzeczywiste' dostępna na ich stronie w eboku - można tam zgłosić chęc przejścia na takie rozliczenie, potem co miesiąc podawać stan przez www i chyba samo przeliczy ile się ma zapłacić..

Co do rachunków - jeszcze nie dostałam teraz rozliczenia rzeczywistego, ale z prognoz miałam ostatnio 380zł/2 mies - domek 150m, 2 lodowki, 2 tv, zmywarka, mikrofalowka, 2 kompy, ogrzewanie podłogowe w łazience, no i przedpokój i kuchnia z halogenami, co myślę, że pożera sporo prądu.. planuję zmianę na LEDy.. zobaczymy czy się poprawi ;-)
pesel wlasciciela..i ok znalazlam:)
ale nie wiedziec czemu wyskakuje mi ze nie znaleziono numeru faktury :/ mimo ze wpisuje dobrze .. kurde no !
Bo tam trzeba wpisac nr ostatniej faktury PGE
wpisuje numer ostatniej faktury jaka dostalam z energii , tak jak pokazuja w podpowiedzi i nic! ciagle pisze ze jest zly
nie mam pojecia co robie zle
Ten nr jest w gornym lewym rogu
raczej w górnym prawym :) mimo wszystko wciąż to samo info ze brak takiego numeru..nic zostaje mi chyba po prostu tam sie wybrac i zglosic stan licznika
My co 5 czy 6 mcy dostajemy rachunki i ostatnio za 6mcy przyszlo ok 500zł:)
to malunio :) no nic..rejestracja nieudana hmm zadzwonie sobie jutro ( o ile uda sie dodzwonic) i dowiem co i jak
dobrej nocki wszystkim
Gdzie to dokładnie można się zarejestrować ? My też sporo dostajemy do płacenia więc miło będzie to kontrolować

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry