Widok

Ile wydajecie na zycie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
Chcialbym sie orientacyjnie zapytac ile trzeba przeznaczyc w miesiacu na jedzenie, rachunki, dojazdy.
Nie to zebym byla jaks wscipska czy jak tylko planujemy powrot w tym roku do Polski. Jestesmy rodzina 2+2(4 latka i rok)
Googluje co ile kosztuje i juz wyszla mi juz dosc duza kwota ponad 5400 zl. Wydaje mi sie ze to przekalkulowalam czy rzeczywiscie koszty zycia sa takie drogie? Jestesmy raczej oszczedni i nie szalejemy. Ciezko jest znalesc co ile kosztuje a nie chcemy miec niemilej niespodzianki. Moje wyliczenia zakladaly:
Przedszkole: 850,
jedzenie: 1600?? (czy przyjelam za duzo?)
kosmetyki, chemia: 150,
rachunki w domu: 1400 (gaz/ogrzewanie srednio misiecznie: 650? (170 - lato, 1000-zima?) prad: 210, woda: 280, smieci: 40, tv + internet: 120, 2 telefony: 100 ) czy oszacowalam za duzo?
ubezpieczenie domu: 54
paliwo na dwa samochody: 1200? srednie inne koszty utrzymania samochodu: 200

Co o tym myslicie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zdrowe odżywianie to bardzo ważny temat. Nie jest łatwo dobrać odpowiednio dietę dla siebie, by zdrowo się odzywiać. Można zawsze skonsultować się ze specjalistą, bo mogą pomóc zacząć odpowiednią dietę. Ja mam taką dietę od specjalisty i sam sobie gotuję oraz odpowiednio manipuluję dietę przy obserwacji mego ciała i reakcji na produkty żywnościowe.
Dodatkowo myślę nad zakupem pompy próżniowej Zwilling. Fajne rozwiaaznie na przetrzymywanie żywności dłużej i jeść świeżo przy zminimalizowanej ilości poświęconego czasu na przygotowanie posiłków. Ta pompa próżniowa wydaje się bardziej wygodna i eko niż zgrzewarki, ale sajcie mi znać co myślicie o tym : https://zwilling.pl/info/fresh-and-save
Na samej stronie Zwilling znajdziecie wiele przyrządów / narzędzi do kuchni od zastawy i noży kuchennych do naczyń kuchennych (garnki, patelnie), a nawet małego AGD. Z tego co widzę to nawet jest tam sekcja Beauty do pielęgnacji urody oraz firmy głównie zagraniczne - niemieckie Zwilling - Beauty, japońskie Miyabi, belgijskie Demeyere, włoskie Ballarini, francuskie Staub.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

1200 na dwie osoby. 5 posiłków dziennie.
Kupuję przede wszystkim świeże owoce i warzywa (staram się sezonowe). Makarony, kasze i strączki zamawiam w dużej ilości ze sklepów internetowych na zapas (wychodzi wtedy dużo taniej) albo kupuje w osiedlowym sklepie na wagę. Najwięcej wydaję na nabiał - twaróg, jajka, jogurty, bo jeszcze nie znalazłam alternatywy (niejedzenie nie jest w tej chwili opcją, która wchodzi w grę). Najważniejsze jest dla mnie planowanie.
https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,85903,zywnosc-ekologiczna-bezpieczna-zywnosc-bez-niszczenia-ziemi.html

Wybieram również zdrowe ekologiczne jedzenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pracuje w budżetówce i nie narzekam.

U nas ostatnio 2000zł na dwoje dorosłych i dziecko - jedzenie ogólnie dostępne i ekologiczne (głównie dla niemowlaka), bezglutenowe (jestem uczulona) itd z naciskiem na czytanie etykiet i wybieranie produktów z lepszym, krótszym składem i niestety droższych... No ale i tak myśle, że wydaje mniej niż jakbym kupowała w mniejszych sklepikach. Kupuje glownie w Netto, z uwagi na dział produktów ekologicznych. W sklepie również mają moim zdaniem całkiem ciekawe promocje rabatowe za zakupy https://netto.pl/rabaty-za-naklejki/ - na przykłąd ostatnio mozna kupić w promocji noże od Masterchef w cenie 75% niższej jeśli nazbiera się naklejek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

A ile Wam idzie na jedzenie?
Sama zastanawiam się czy dużo czy nie .... Mianowicie na 2 osoby wydaje miesięcznie jakieś 1200 zł. Plus tutaj dochodzą oczywiście wizyty w restauracjach.

Mieszkanie z opłatami prąd i gaz razem 2500
Jedzenie 2tys
Przedszkole państwowe uwaga 600zl
Szkolne składniki około 30zl miesi
Obiady w szkole 100zl
Apteka 550zl ( dziecko chore od urodzenia)
Ubrania dla dzieci chemia dla domu około 200zl miesięcznie
Paliwo 600zl
Drobne naprawy auta max 200zl
Nasze zarobki mąż 5000 ja 2500

Koszty życia bardzo dużo zależą od miasta.
Duże miasto to koszty są ogromne a i pokusy większe.
Niestety zarobki nie są o tyle wyższe o ile droższe są np. mieszkania.
Zatrudnieni w budżetówce mają najgorzej...
Tutaj link do bardzo ciekawego tekstu dot. kosztów życia.
https://www.finansowysilacz.pl/ile-kosztuje-zycie-w-polsce/

Odkąd wprowadzili te wszystkie"+" typu 500+,300+, mieszkanie+ to zdecydowanie gorzej się żyje wszystko drożeje tylko pensje coraz mniejsze i ludzi uczciwie pracujących stać na coraz mniej.
u mnie 3 osobowa rodzina bez kredytu ,średni poziom życia potrzebuje 5000-5500zł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rodzina 2+2 4 i 6 lat, 5500-6000. Mieszkanie czynsz + opłaty + kredyt 2000. Przedszkole 500, paliwo do 2 samochodów gdzie jeden LPG 500. Razem robimy dziennie 50 km. Jedzenie 1500 minimum ale byle czego nie jemy i to podbija. Do tego zajęcia dodatkowe dzieci 300, apteka 200, zawsze ktoś z bliskich ma urodziny albo imieniny i kolejna 100. Do tego ubezpieczenia samochodów i mieszkania, odzież, obuwie ( tylko z promocji, wyprzedaży pepco), fryzjer (po znajomości). Na szczęście mamy oboje wczasy pod grusza więc to i zwrot podatku starcza nam na wakacje i nie musimy na nie codziennie odkładac.

Tylko co znaczy zbędne? Większość rzeczy można nazwać zbędnymi. Nowe majtki, dziurawe można zaszyc, nowe buty, stare można jeszcze nosić a że brzydkie i wstyd to nieważne. Kurczak na obiad, można zjeść naleśniki, zajęcia angielskiego dla dzieci, ja nie chodziłam i żyje. Zawsze można znaleźć powód dla którego coś nie jest niezbędne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale to minimum 5000-5500 trzeba liczyć

Fajnie w Polsce ja wróciłam po 11 latach w Ul.Inne życie. Ale najlepiej mieć jakiś dodatkowy dochód np kupno jakiegoś mieszkania i z tego takie 1000 zł. Jak najwięcej takich dochodów to wtedy powrót ma sens. Ludzie którzy byli wiele lat za granicą i tam zaznali lepszego życia muszą mieć 8 tyś na życie. Wakacje weekendy od czasu do czasu czy ferie.

Około 5.500 trzeba liczyć
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też zastanawiam się co do powrotu, ale wysokośc stałych miesięcznych wydatków mnie przeraża... Jesteśmy z Gdańska, ew. praca w Gdańsku, mamy 2 dzieci (5 lat i bobasek) mieszkanie do wynajęcia to min. 15oozł opłaty też pewnie z 1000, mamy 2 autka, ale 1 pewnie trzebaby było sprzedać zeby zaoszczędzić na oplatach. Przedszkole ... 500zł na dziecko? nie orientuję się... ja zarobie pewnie coś między 2500 a 3500 moja żonka pewnie z 1600, trochę mało... myślałem nad wlasną działalnością (mycie okien, robie to profesjonalnie za granicą) może to byłoby jakieś wyjscie.. chociaż dorobić trochę....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

prawilniak
2017-04-04 16:22:13
Jedzenie : 600 zł
Siłownia : 100 zł
Przyjemności : 300 zł
Ubezpieczenie mieszkania w PZU : coś koło 200 zł
Rachunki : 300 zł
Do tego rata kredytu itp. Ogólnie jestem w stanie odłożyć ładną sumkę
a jak duże masz mieszkanie i gdzie mieszkasz, że opłaty wynoszą tylko 300?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jedzenie : 600 zł
Siłownia : 100 zł
Przyjemności : 300 zł
Ubezpieczenie mieszkania w PZU : coś koło 200 zł
Rachunki : 300 zł
Do tego rata kredytu itp. Ogólnie jestem w stanie odłożyć ładną sumkę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie da się powiedzieć, ile kto wydaje, ponieważ każdy ma inne koszty.
Ja mam mieszkanie kupione za 230 tysięcy i mam 900 za mieszkanie kredyt, 800 za wykonczenie, do tego 350 czynsz -ale wszędzie inaczej plus opłaty za internet, telefon, prąd- ale tutaj każdy ma inne. Ja mam dwa teleofny za 350 a ty możesz mieć jeden za 50 dych więc nie ma na co patrzeć.

Sprawa jedzenia :

ja przeznaczam 500 złotych na tydzień - ale wydajemy przy dwóch osobach + dziecko 2 lata jakóś między 300-400 złotych na tydzień - czsami mniej liczę tutaj jedzenie, chemie, pieluchy i tak dalej - ale to zależy co jesz i gdzie kupujesz.
Samochód.. zależy jak daleko masz do pracy. jaki masz samochod. i tak dalej.. nie da się tego powiedzieć..

ja mam samochod na kredycie to sama rata 1500 złotcy + paliwo z 700 ... ale kazy jest inny
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dużo, ale pamiętaj, że jak planujesz kupić dom to odpadną ci stałe opłaty za czynsz. Jakiś czas temu kiedy była już dwójka dzieci mieliśmy miesięcznie ok. 3500-4000 zł na miesiąc i uwierz mi starczało na wszystko (ale nigdy nie mieliśmy do spłacania żadnej pożyczki czy kredytu na dom). A nie było 500+ ;p Tak więc też możesz założyć, że będą miesiące z większymi i mniejszymi wydatkami i odpowiednio sobie to rozplanować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ooo to dosc duzo tego. Tyle mniej wiecej co zakladalam jesli chodzi o 2 samochody i jedzenie.

2+2(przedszkolaak i 6msc)
-90m mieszkanie czynsz-850 zł (okres grzewczy)
-przedszkole 850 zł
-prad 150 msc
- 2 samochody 1000 zł
- tv/internet/2xtel-250 zł
- zakupy tygodniowe ok 400/500 zł
do tego wydatki ruchome (pediatrzy, leki, wyjscie cała rodzina itp)
-ubrania dla dzieci najgorsze
ale jest 500+ wiec luz :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry