Widok

Imiona a chrzest

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak to było w kościołach gdzie chrzciłyście dzieci, czy "nieświęte" imię było problemem? czy można nadać dziecku "nieświęte" a święte na drugie, jeśli w urzędowych papierach figuruje tylko jedno?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie powinno być problemu, bo imię świętego to nadaje się na bieżmowaniu a tak nie ma takiej konieczności. Przecież wśród nas chodzą ochrzczone osoby z imionami pogańskimi
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
Nikt nie robi problemów z imionami ;) Przecież to jest Twoja sprawa jakie imię dasz dzieciom :)
Mój synek ma dwa imiona : Dominik Karol
Córcia też ma dwa imiona : Marcelina Karolina będzie chrzczona tydzień po świętach :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
moje dwie córki mają po dwa imiona,,,,
i nie święte
imageimage
dzięki
a czy można mieć drugie tylko do chrzttu? a w papierach jedno?
image
moje mają tu i tu dwa wpisane..
imageimage
są albo dwa albo jedno nie można tu mieć jedno a tu dwa:)
moje dzieci mają po jednym imieniu, nie chciałam dwóch dawać
image
Asiu z naszą Milenką nie mieliśmy kłopotu chociaż faktycznie drugie jej imię jest "święte" - drugie imię ma po mnie.
Jesli w dokumentach w USC nadaliście tylko jedno imię, to do chrztu w księdze kościelnej zapisane będzie tylko jedno imię - spisywane jest z aktu urodzenia.
tak tez myślałam
również nie chciałam dawać dwóch, chociażby z tej przyczyny, że sama mam dwa i miałam w związku z tym kilkakrotnie problemy urzędowe
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja corka ma jedno imię i zdecydowanie nie swiete :)
Nie bylo zadnego problemu, ksiadz pytal tylko dwa razy czy na pewno nie chcemy dac drugiego imienia :)
image
u nas oba imiona "święte" ;P Gabriel Piotr :)

ale już się nastawiam psychicznie na walkę z moim proboszczem... bo Mariusz jest rozwodnikiem... ;P a mój proboszcz do fajnych nie należy...
Jeżeli jest przeszkoda i nie możecie zawrzeć małżeństwa to nie powinno być problemów.

Teraz gorzej jest z tymi, którzy przeszkód nie mają, a małżeństwa zawrzeć nie chcą.

Wprawdzie to nasz wybór czy dziecko będzie miało "święte" imię czy nie, ale moim zdaniem warto aby dziecko miało w niebie swojego patrona aby zawsze nad nim czuwał i można było się do niego modlić za dzieciątko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
nadając imiona dzieciom nie kierowałam się tym czy to święte czy nie imię i nawet nie wiem nic o tym czy byli tacy święci
image
można sprawdzić czy imię ma swojego patrona, choćby w internecie. Oczywiście co innego jeśli nam się podoba jakieś imię a nie ma swojego patrona, nie będziemy przecież na siłę nadawać imienia, które nam się nie podoba. Wtedy można nadać drugie imię "święte". Myślę, że w tym przypadku chodzi o to czy rodzice chcą aby dziecko miało patrona.
u nas z wyborem imion było tak... :)

miałam termin porodu na 2.10 :) to jest Święto Aniołów Stróżów(uświadomiła nas bardzo pobożna znajoma Teściowej) :) a że wierzę w Anioły :) to postanowiłam dać Synowi Anielskie imię :) żeby miał jednego Opiekuna gratis ;)

drugie imię ma po moim Tacie, który zmarł jak miałam 6 lat :P
Kasia0075, Oliwia jest "świętym" imieniem;)
A Nadia jest pochodną Nadzei - która była święta;)

Więc czasami oryginalne imiona wcale nie są takie oryginalne jak nam się wydaje. Są po prostu zapomniane:)

Mója córa ma dwia imina Oliwia Patrycja. W zasadzie nie kierowałam się świętością imienia, moje opcje od liceum figurowały jako imiona moich przyzłych dzieci:)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
- Szwagierki corka jest w USC Zofia a w kosciele Zofia Joanna (pierwotnie mialo byc w kosciele samo Joanna)
- Kolezanki corka jest w USC Anna a w kosciele Anna Maria
- Kolegi syn e USC PAweł a w kosciele Piotr Paweł
- innego kolegi syn w USC Adam a w kosciele Adam Ksawery
owszem, warto mieć patrona, chciałam nadać córce imię "z patronem":) ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie, to przyszło zupełnie spontanicznie, spodobało mi się szalenie to imię i tyle, nie będę na siłę zmieniała tego dlatego aby imię było po świętym, nie sądzę aby to wpłynęło negatywnie na życie religijne mojego dziecka ponieważ są w życiu ważniejsze rzeczy, a modlić można się za pośrednictwem świętych tak czy inaczej
image
jeśli będzie taka możliwość drugie imię z tradycji chrześcijańskiej nadam na chrzcie
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry