Widok

Imiona a chrzest

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak to było w kościołach gdzie chrzciłyście dzieci, czy "nieświęte" imię było problemem? czy można nadać dziecku "nieświęte" a święte na drugie, jeśli w urzędowych papierach figuruje tylko jedno?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie powinno być problemu, bo imię świętego to nadaje się na bieżmowaniu a tak nie ma takiej konieczności. Przecież wśród nas chodzą ochrzczone osoby z imionami pogańskimi
Nikt nie robi problemów z imionami ;) Przecież to jest Twoja sprawa jakie imię dasz dzieciom :)
Mój synek ma dwa imiona : Dominik Karol
Córcia też ma dwa imiona : Marcelina Karolina będzie chrzczona tydzień po świętach :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
moje dwie córki mają po dwa imiona,,,,
i nie święte
dzięki
a czy można mieć drugie tylko do chrzttu? a w papierach jedno?
moje mają tu i tu dwa wpisane..
są albo dwa albo jedno nie można tu mieć jedno a tu dwa:)
moje dzieci mają po jednym imieniu, nie chciałam dwóch dawać
Asiu z naszą Milenką nie mieliśmy kłopotu chociaż faktycznie drugie jej imię jest "święte" - drugie imię ma po mnie.
Jesli w dokumentach w USC nadaliście tylko jedno imię, to do chrztu w księdze kościelnej zapisane będzie tylko jedno imię - spisywane jest z aktu urodzenia.
tak tez myślałam
również nie chciałam dawać dwóch, chociażby z tej przyczyny, że sama mam dwa i miałam w związku z tym kilkakrotnie problemy urzędowe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja corka ma jedno imię i zdecydowanie nie swiete :)
Nie bylo zadnego problemu, ksiadz pytal tylko dwa razy czy na pewno nie chcemy dac drugiego imienia :)
u nas oba imiona "święte" ;P Gabriel Piotr :)

ale już się nastawiam psychicznie na walkę z moim proboszczem... bo Mariusz jest rozwodnikiem... ;P a mój proboszcz do fajnych nie należy...
Jeżeli jest przeszkoda i nie możecie zawrzeć małżeństwa to nie powinno być problemów.

Teraz gorzej jest z tymi, którzy przeszkód nie mają, a małżeństwa zawrzeć nie chcą.

Wprawdzie to nasz wybór czy dziecko będzie miało "święte" imię czy nie, ale moim zdaniem warto aby dziecko miało w niebie swojego patrona aby zawsze nad nim czuwał i można było się do niego modlić za dzieciątko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
nadając imiona dzieciom nie kierowałam się tym czy to święte czy nie imię i nawet nie wiem nic o tym czy byli tacy święci
można sprawdzić czy imię ma swojego patrona, choćby w internecie. Oczywiście co innego jeśli nam się podoba jakieś imię a nie ma swojego patrona, nie będziemy przecież na siłę nadawać imienia, które nam się nie podoba. Wtedy można nadać drugie imię "święte". Myślę, że w tym przypadku chodzi o to czy rodzice chcą aby dziecko miało patrona.
u nas z wyborem imion było tak... :)

miałam termin porodu na 2.10 :) to jest Święto Aniołów Stróżów(uświadomiła nas bardzo pobożna znajoma Teściowej) :) a że wierzę w Anioły :) to postanowiłam dać Synowi Anielskie imię :) żeby miał jednego Opiekuna gratis ;)

drugie imię ma po moim Tacie, który zmarł jak miałam 6 lat :P
Kasia0075, Oliwia jest "świętym" imieniem;)
A Nadia jest pochodną Nadzei - która była święta;)

Więc czasami oryginalne imiona wcale nie są takie oryginalne jak nam się wydaje. Są po prostu zapomniane:)

Mója córa ma dwia imina Oliwia Patrycja. W zasadzie nie kierowałam się świętością imienia, moje opcje od liceum figurowały jako imiona moich przyzłych dzieci:)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
- Szwagierki corka jest w USC Zofia a w kosciele Zofia Joanna (pierwotnie mialo byc w kosciele samo Joanna)
- Kolezanki corka jest w USC Anna a w kosciele Anna Maria
- Kolegi syn e USC PAweł a w kosciele Piotr Paweł
- innego kolegi syn w USC Adam a w kosciele Adam Ksawery
owszem, warto mieć patrona, chciałam nadać córce imię "z patronem":) ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie, to przyszło zupełnie spontanicznie, spodobało mi się szalenie to imię i tyle, nie będę na siłę zmieniała tego dlatego aby imię było po świętym, nie sądzę aby to wpłynęło negatywnie na życie religijne mojego dziecka ponieważ są w życiu ważniejsze rzeczy, a modlić można się za pośrednictwem świętych tak czy inaczej
jeśli będzie taka możliwość drugie imię z tradycji chrześcijańskiej nadam na chrzcie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry