Widok

JAK GOTOWAĆ ZUPĘ ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Może problem nietypowy, ale dla mnie ważny.

Moja teściowa uważa, że zupę należy gotować na malutkim ogniu 2 godziny !
Ja gotuję na większym , do miękkości mięska- czyli około 45min lub godzinę. I oczywiście ciągle teściowa wytyka mi , że źle robię ! Co Wy na to ???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W przepisie na rosół jest, żeby gotować godzinę :) Ja tyle gotuję zawsze. A rosół rzeczywiście trzeba na małym ogniu, bo jak będzie się mocno gotował, to będzie mętny. Ach, te teściowe...
Skończyłam podyplomowe studia dotyczące żywności i żywienia- zupę gotuje się krótko- do wywaru z ugotowanym mięskiem dodaje się na końcu pokrojone warzywa, żeby jak najmniej "uciekło" witamin. Długość gotowania wywaru zależy od rodzaju mięsa. A teściową się nie przejmuj- one tak mają.
Też gotuję krótko, do wywaru z mięsem (jeśli jest "szum" to się go pozbywam) wrzucam warzywka i gotuję do ich miękkości.

Co Wy tak narzekacie na te teściowe? ;-)
hehe a ja skonczylam gastronomik i odkad pamietam i w szkole i w domu zupe zawsze gotowalam/gotuje:miesko na duzym ogniu a potem w miare dodawania skladników zmiejszam i gotuje na malym gazie.
ps:olałabym teściową i robila po swojemu.co za roznica jak sie gotuje?wazne zeby smakowalo.nie szkoda czasu na przejmowanie sie takimi pierdołami:)?
witam ,mi tez tesciowa mowi ze jak sie gotuje za szybko zupe to z niej scierka wyjdzie i ja gotuje ją na malym ogniu i to trwa ponad godzine albo i lepiej , co do rosolu to moja tescowa gotuje go dwa dni na malutkim gazie :)
gotowanie zupki ponad godzine to nie jest dlugo:)
ja osobiście gotuje zupy długo i zawsze mi wychodzą super :)
Ja tez gotuje krotko ,na wiekszym ogniu ok 40 minut i zupka gotowa :)
mowa tu o tych tradycyjnych polskich zupach "woda na kości zaciągnięta śmietaną" ;) może wypróbuj inne przepisy i zaskocz teściową? nie będzie mogła się wypowiedzieć co do czasu gotowania ;P
sam wywar plus smietana??? hmmm....szczerze przyznam ze nigdy nie jadlam takowej "zupy":) Ja tam kazda zupe gotuję ze 2 godziny i nie wydaje mi sie to dlugo:)
Retty....niektore kobity (czyt.tesciowa)naprawdę nie maja co robic tylko czepiać sie o takie pierdoły...Olałabym to zdecydowanie:D
Do tych "innych":-) zup też trzeba zrobić bazę - na ogół wywar mięsno-warzywny. Fakt, to jeszcze nie zupa. ;-)
miałam na myśli zupy niektórych z naszych teściowych właśnie, wszystkie "na rosołku" - woda+mięcho, zero warzyw, bo się wszystko rozgotowało, przyprawione wegetą i śmietaną ;] klasyka polskiej kuchni starszego pokolenia :)
Bigbeat, masz rację, do duszonych warzyw, dodaje się przygotowany osobno bulion.
gotuje, do miekości marchewki, którą kroję wzdłuż na cztery, tak sie jakoś przyzwyczaiłam.
Wychodzi ok. 40 min. nie wiem czy to dobrze, czy źle, najważniejsze że smacznie.

O rosole gotowanym 2 dni jeszcze nie słyszałam :-)
Mi ugotowanie rosołu czy pomidorówki zajmuje ok. godzinkę. Czyli też raczej klasycznie- ale to zależy od mięsa, ja robię tylko z kurczakiem, niektórzy dodają wołowinę...

Przez ten temat nabrałam ochoty na pomidorówkę :D
to co jakiś konkretny przepis poprosze:)
zupa pomidorowa - prawdziwa, gęsta z dużą ilością bazylii :)

-ok kilograma pomidorów
-spora garść liści bazylii
-1,5 litra wywaru z warzyw
-1 duża cebula
-łyżka soku z cytryny
-pół słoiczka koncentratu pom.
-sól, pieprz,cukier
-oliwa z oliwek
-śmietana, natka pietruszki do dekoracji

Na oliwie dusimy cebulkę pokrojoną w piórka, gdy się zezłoci dodajemy obrane, pokrojone w kostke pomidory, trochę soli i sok z cytryny. dusimy ok 20 minut. po tym czasie dodajemy koncentrat, wlewamy bulion i czekamy aż zawrze. wtedy dorzucamy porwane listki bazylii, pieprz, sol do smaku.

Polecam :)
Taką pomidorówkę lubię... :-) Niestety u nas w domu tylko ja taką jadam więc muszę robić osobno w drugim garnku. ;-(
ja rosół najczęsciej gotuję z mieszanego mięska: wołowinka (antrykot, pręga lub coś innego), troszkę piersi z kur oraz podroby czyli za 2 serduszka i kilka wątróbek z kury. Ogólnie rosłó gotuję cały dzień na malutkim ogniu tak żeby tylko pyrlił się. Uwielbiam taki rosołek.

Nie ukrywam że czasem zdarzy mi się na szybko zrobić z kurczaczka samego ale to już nie to samo.

Pozdrawiam kuchareczki

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry