Widok

Jak jest z Waszą wiarą?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jak wyżej...Czy są jeszcze osoby które modlą się do Boga? czytają biblię? tak z czystej ciekawości...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę, że forum, zwłaszcza takie "ogólnowojskowe" nie jest odpowiednim miejscem na ten temat...
Odezwą się antyklerykałki + moherki...
Z tymi, którzy potrafią spokojnie argumentować swoje przekonania lepiej rozmawiać prywatnie... Dużo mozna się nauczyć... Od każdej ze stron tej kwestii...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dlaczego?Więc tutaj można tylko kupować/sprzedawać i umieszczać lekkie tematy a temat wiary tak istotny chować w kąt i po kryjomu o nim rozmawiać? Forum jest po to by poruszać przeróżne tematy. Każdy ma prawo wyrazic swoja opinię więc zapraszam moherki i wszystkie inne osoby. Nie muszę się z nimi zgodzić ale chętnie poczytam co napiszą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nascimento, są, są;) ktoś mnie kiedyś okrzyknal na tym forum moherem, wiec się odzywam ;)
Tutaj chyba ważną kwestią jest to, że dziewczyny nie przebierają w środkach i z założenia osoby o odmiennym zdaniu nazywane są głupimi, burakami czy bardziej skomplikowanymi inwektywami;)
Z czystej ciekawosci boga nie ma.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
U mnie z wiarą jest tak że nie chodzę do kościoła ale modlę się codziennie wieczorem. do kościoła zacznę pewnie chodzić po 60 też codziennie hehe
jesteś w błędzie ale masz prawo tak myśleć...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nusia bo Cię nie znał i tak jak ktoś wyżej napisał miałaś pewnie inne zdanie na jakiś temat... jestem świadoma tego co się dzieje na forum, obserwuję i czasami się za głowę łapię jak mało tolerancyjni czasami są ludzie i jak wielka przyjemność sprawia im zrównanie kogoś z błotem- tylko dlatego że się z kimś nie zgadzają, tylko taki urok tego forum-wolność słowa gdyby wszyscy się ze sobą zgadzali, byli wobec siebie mili nie było by tak często odwiedzane a kiedy jest najwięcej zalogowanych? jak jest afera-ludzie to lubią...
Właśnie dlatego, że nie jest to lekki temat i żeby wyjaśnić całość swojej postawy nie wystarczy "czytam Biblię" albo "chodzę na lody zamiast do kościoła w niedzielę".

Nie napisałam o rozmawianiu po kryjomu, tylko w bardziej bezpośrednich warunkach... Bo na forum nie jestem w stanie wyjaśnić wszystkiego... Ktoś czegoś nie doczyta, przeinaczy, spaczy...

Ja się modlę, choć najczęściej nie regułkami, co niedzielę z mężem chodzę do kościoła (i przystępujemy do sakramentów). Znam Pismo Święte. Ślub był dla nas sakramentem, a nie "przedstawieniem"
Ale w swoim życiu miałam okres ok 8 lat totalnego buntu i moze nie wrogości, ale odejścia od...
I spotkałam wielu ludzi, ateistów, którzy naprawdę rozsądnie argumentując swoją "nie"wiarę, ale jednocześnie żyli etycznie i ich na prawdę szanuję.
Ciężko mi szanować zaślepionych swoją prawdą "krzykaczy" - zarówno po jednej jak i drugiej stronie.
Tych, dla których ksieża to wyłącznie pedofile łasi na $$$ (o takich jest głośno i też spotkałam takich, którzy "minęli się z powołanie).
I tych, dla których, to że ktoś ma inne zdanie niz oni-przenajświętsi, to znaczy, ze jest diabłem wcielonym...

Jedak to oni najgłośniej się odezwą... Bo ci pozostali po prostu pozostaną w swoim świecie świadcząc swoją postawą, dobrocią...

Ja w stosunku do siebie i wiary (szeroko pojętej) usłyszałam, że jestem bardzo konserwatywna w stosunku do siebie samej i bardzo liberalna w stosunku do innych.
modlę się zawsze wieczorem, staram się chodzić w niedzielę do kościoła, pisma nie czytam (oprócz świąt), ale praktykuję swoją wiarę, przyjmuję sakramenty i dobrze mi z tym :)
Nie chodzi mi o napisanie tylko tych dwóch zdań...widzisz a Tobie się Aga jednak udało. :) Masz rację, istnieją też Ci którzy popadają w skrajności zarówno Ci wierzący jak i ci nie wierzący. Ciekawe jak wiele jest par które do ślubu podchodzą jak Ty. Az miło było to przeczytać że był to dla Was sakrament a nie przedstawienie. Co do tego że jest masa osób które twierdzą że księża to pedofile i łasi na $$$ to fakt-tylko trzeba pamietac o tym że każdy z Nas zostanie rozliczony za swoje postępowanie, za swoje grzechy a nie za grzechy innych. W dniu sądu ostatecznego nie będzie hierarchii także czy ksiądz czy bandyta staną obok siebie i otrzymają sprawiedliwe wyroki...
Są:)_
Wierzę , modlę się, chodze do kościoła.

Moje dzieci tez wychowujemy w wierze.
Biblii nie czytam:(
ja tez mimo ze nie chodze co tydzien do kosciola to mojacorke wychowuje w wierze ze jest Bozia ze tzreba sie modlic o zdrowie moje odczucia sa zdedne to moja sprawa.Dzieki Bogu jest moja corka bez Niego nie miala bym jej.:)Czlowiek sam to moze herbate zrobic ktos wyzej siedzi i decyduje za nas i dla nas.
to dla mnie bardzo trudna kwestia. Wychowalam się w rodzinie właściwie niewierzącej. Nie miałam wsparcia jak chcialam być jakoś blizej Boga. Miałam okres, kiedy jeździłam na rekolekcje, zdjazdy młodzieżowe, chodziłam czesto do koscioła wtedy-rodzina patrzyła na mnie jak nawiedzoną dewotkę. Po jakimś czasie mi przeszło to cieszyli sie ze znormalnialam. Oczywiście nie będę zwalać wszystko na rodziców i otoczenie, bo to mnie nie usprawiedliwia.
czasem byłam blizej czasem dalej Boga. Mamy z meżem slub koscielny i to jest dla mnie ważne. Rzadko chodze do kościoła, spowiadam sie tak mniej więcej raz na rok, przy jakimś chrzcie czy czymś odklepując regułkę, bo nie jestem w stanie jakoś porozmawiać z ksiedzem i otworzyć się.
Cieżko mi w ogóle rozmawiać na te tematy.Mąż tez widze,że za bardzo nie umie . Nie wiem jak za kilka lat rozmawiać z własnymi dziećmi o Bogu.
Modlę się czasem. Ale wiecie Często czuję tą pomoc z góry i to jest niesamowite.Mimo wszystko,że ja taka trochę obok tej wlaściwej drogi.
mamacia masz tak jak ja mam bunt wiary itd dluga historia ale moja corka choidz ze mna do koscial ma 34 msc i wie ze do Bozi trzeba sie modlic o zdrowko moje doneisienia nie maj tu ni do rzeczy:(
każdy ma swoją drogę do poznania i pokochania Boga, wydaje mi się, że najłatwiej jest tym, którzy mądra wiare wynieśli z domu rodzinnego. Trudniej jest tym którzy bez pomocy rodziców musza odnaleźć Boga. Ale każda droga jest dobra, bo zmusza człowieka do bycia lepszym - prawdziwą wiara nie zmieni nikogo na gorsze. jedyne czego nie jestem w stanie zaakceptować, to zachowania ludzi, którzy nie szanują sakramentów i traktują je jako "przedstawienie" dla dziadków i cioć.
nusia tu moge popisac swoja historie le to nie miejsce:(
Mamo misi w bibli jest napisane: "Nie będziesz miał żadnych pośredników między Bogiem a człowiekiem prócz Jezusa Chrystusa" modlić się trzeba do Boga... on jest tym najpotężniejszym... Ja również pochodziłam z rodziny niby wierzącej-ale dla ludzi, na siłę zmuszano mnie bym chodziła do koscioła żeby sąsiedzi nie gadali, nauczyli na pamięć pacierza i kazali klepać na kolanach codziennie przed snem. Moją drogę do wiary odnalazłam w wieku 24 lat, dzięki koleżance. Denerwuje mnie również polityka kościoła, czasami sama czuję się zagubiona ale modlę się i wiem że Bóg mnie wysłuchuje. Fajnie ktos napisał że czuje pomoc z góry-Alleluja!!! ta pomoc z góry płynie wystarczy otworzyc serce i pozwolić działać Bogu. Czasami co niektóre osoby które się tu udzielają i uważają że są przecież wzorem do naśladowania powinny usiąść i przemyśleć co robią, tutaj powoli robi się strasznie, niektórzy boją się wychylić z własnymi przekonaniami-dlaczego? boją się że zostaną napiętnowani i wyśmiani, troche to irytujące... pozwólcie ludziom mieć inne zdanie, bądźcie tolerancyjni "Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamieniem" Która/y z Was może rzucić?
nie modlę się, nie czytam Biblii, nie chodzę do kościoła, świta obchodzę jako tradycję, a nie wydarzenia religijne :]

żyję wg własnego kodeksu zbliżonego do 10 przykazań :)

ogólnie wierzę w jakąś wyższą siłę :) nie koniecznie nazwaną Bogiem :)

ale wierzę w Anioły :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry