Widok

Jak to jest z wygalaniem?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja kolezanka kilka dni temu rodziła w Szpitalu Wojewódzkim. Na izbie przyjęć załapała się na pożądny ochrzan od połóżnej dlaczego łono ma nie wygolone. Ona na to ze do terminu porodu ma jeszcze ponad 3 tygodnie więc tego nie zrobiła, baba była bardzo zniesmaczona i sama ją wygoliła. Czy to jest wymagane?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
emilka79 napisał(a):

> ALE DZIEWCZYNKI JAK TU SIE GOLIĆ JAK BRZUCH BEDZIE DUŻY?
> Narazie jeszcze daję sobie radę, ale jest coraz gorzej.
>
>

hihi - z lusterkiem :)

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Oczywiscie kazdy ma swoje zdanie
ale warto pamietac dlaczego stosuje sie lewatywe
chodzi o to aby oczyscic jelita poniewaz w trakcie porodu
jest ryzyko ze podczas parcia
puszcza zwieracze i mozna zrobic kupe dziecku na glowe;
natomiast golenie ulatwia dostep lekarzom i poloznej do dziecka
w razie komplikacji kiedy konieczna jest np. cesarka i tak cie musza ogolic
a traca wtedy cenny czas kiedy trzeba ratowac zycie dziecka
a po porodzie kiedy przez 6 tygodni trwa polog
im mniejsze owlosienie tym mniejsze ryzyko infekcji, latwiej dbac o higiene
a mysle ze kazdy maz z przyjemnoscia pomoze przy goleniu :))
Jeśli chodzi o to woskowanie i to że niby nie wolno to dalej nie rozumiem dlaczego????
Dziś byłam na woskowaniu nóg, a termin porodu mam na 5.06-czyli za tydzień i wszystko spoko, kosmetyczka mi zrobiła, a ja czuję się dużo lepiej, czysto i schludnie.
Nie wiem o jakich skórczach wywołanych woskiem mówicie? co ma wosk na nogach do skórczów porodowych????????
image
Rzeczywiście duży brzuch przeszkadza, ale ja używam kremu. Sama go sobie rozsmarowalam i zapytałam męża, czy jest wszędzie. Potem poprawił maszynką w miejscach, gdzie krem nie zadziałał. Jesli chodzi o nogi, to mąż przed wyjazdem do szpitala też mi ogolił.

Zastanawiacie się, czy odrastanie włosów boli - normalnie jak nosisz majtki to tak, ale po porodzie zalecają leżenie z samym podkładem i nic nie ociera, a nawet jak założysz jednorazowe majtki to one nie podrazniają bo są luźne. Ja jestem 10 dni po porodzie i nic mnie nie boli i nie kłóje, choć zwykle mam mnóstwo czerwonych kropek. Ale do dziś chodze po domu w majtkach - kabaretkach.

A jesli chodzi o lewatywę, to w Redłowie pytają czy sobie życzysz, w wejherowie też.

ALE DZIEWCZYNKI JAK TU SIE GOLIĆ JAK BRZUCH BEDZIE DUŻY?
Narazie jeszcze daję sobie radę, ale jest coraz gorzej.

image
pmagdalena napisał(a):

> ja ogolic sie na O nie wyobrazam ale o lewatywe sma poprosze
>
>

jatez poprosiłam bo zawsze to zaskoczonym się nie bedzi eprzy skurczach i parciu :)
A tak na powaznie - to poleciłabym tez lewatywę - to nic strasznego - NAPRAWDĘ!!!! - bo np. po zszyciu krocza to siusiu ciezko się robi z tymi wszytkimi szwami i obołalym ciałem, a co dopiero coś więcej ......
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
lemka napisał(a):

> chyba lepiej być wygolonym, łatwiej wtedy dbać o higienę po
> porodzie. poza tym przeważnie jest szycie...
>
>

dokłądnie - i przy ewentualnych szwach też jest hugieiczniej

zresztą - teraz chyba depilacja już "weszła w modę" i to nie problem,
a jesli ktoś sie nie goli/depiluje to jednak wg mnie lepiej przejechac maszynką lub posmarowac kremem do depilacji w domu co kilka dni parę tyg. przed porodem i mieć głowę spokojną......
w ciazy nie nalezy chodzic na wosk poniewaz moze to spowodowac skorcze a co za tym idzie wczesniejszy porod
ja ogolic sie na O nie wyobrazam ale o lewatywe sma poprosze

DEPILACJA NIE JEST OBOWIAZKOWA. LEWATYWY NIE STOSUJEMY JUZ OD DAWNA.
NA TAKIE ZAGRANIA PROPONUJE STANOWCZO A NAWET BARDZO STANOWCZO POWIEDZOEC ZE NIE ZYCZYMY SOBIE TAKIEGO TRAKTOWANIA.
Z REGOLY TO WYSTARCZY MOIM KOLEZANKOM ZEBY "ZMIEKLY" O PRZYPOMNIALY SOBIE PO CO SA.

DZIEWCZYNY PO PROSTU NI E BOJCIE SIE PROTESTOWAC :)

POZDRAWIAM
Rodziłam na Zaspie, żadnego golenia i lewatywy nie było - nie wyobrażam sobie odrastających włosków i rany..brrr.... osobiście wolę sobie przyciąć fryzurkę i wydepilować bikini..

Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
dot. położnych z wojewódzkiego

imageimage

<a href="http://www.slub-wesele.pl
no to chyba p. Kasia tak mówiła, bo Teresa jest starej daty i kazała bezwzględnie na 0

imageimage

<a href="http://www.slub-wesele.pl
ja też słyszałam ze nie można na wosk chodzić w ciąży...kosmetyczka tez powiedziała ze mi ni wywoskuje nóg :/ jak się dowiedziała ze jestem w ciąży

image
image
dlatego pisze: "nie dla wszystkich"!

a wyobrażasz sobie takie szycie dla lekarza?

image
tylko gorzej jak z wrastających włosków robią sie małe ranki, wtedy masz jedną wielką rane plus milion małych, wiec moze nie dla wszystkich jest to wygodne rozwiązanie....

ja sobie nie wyobrażam iść nieogoloną do porodu! wiadomo, że jeśli będzie tam rana, to lepiej żeby włosów nie było.

image
no właśnie???
bo ja też pierwsze słyszę.

Alycja kto ci powiedział że nie można się woskować w ciąży???
Ja chodzę cały czas na woskwanie nóg,nawet jutro jestem umówiona a za tydzień rodzę.
Jakie są niby przeciwwskazania????
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

OWI Gdynia, dr. Marzena Umińska (18 odpowiedzi)

witam, jutro mamy pierwszą wizyte w OWI. będzie nas przyjmować rehabilitantka dr. Umińska. czy...

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (19 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

do góry