Widok

Jak załatwic cesarkę?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie; Jak załatwic cesarkę? Oficjalnie chyba nie można. Swissmed odpada, bo za drogi. Co robić?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
jeli nie ma wskazan do cc to lepiej nie miec to wcale nie jest takie przyjemne jak sie komus wydaje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A poród naturalny jest przyjemny?:) Myślę, że Joannie nie chodzi o to co jest przyjemne a co mniej...
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prawie całą ciążę przenosiłam bez powikłań. Piszę prawie bo pod koniec dorwał mnie niedowład nerwu twarzowego ani jeść ani pić, itd. Na konsultacje w Akademii czekałam ponad 5 h w 40 tc. Na klinicznej i na zaspie kazali mi czekać na skurcze myślałam że mi zrobią CC bo już było po terminie zaledwie kilka dni- Tu słowo myślałam, hehehe dobre.
Całe szczęście że znalazłam się u pewnej p. dr z zaspy ta mnie odesłała na ponowną konsultację u neurologa. Tam badanie i długa rozmowa ponad 1 h na temat porodu. Sam powiedział że lepiej żebym miała SN niż CC. Ja mu na to że nie jestem nastawiona ani na CC ani na SN. Na koniec konsultacji napisał mi wskazanie CC.
Następnego dnia miałam Julkę na świecie. Tyle że zobaczyłam ją po 4 h leżeniu na OIOMie. CC. Znieczulenie ogólne i przy wybudzeniu powikłania jedną nogą na drugim świecie.
Potem 2 tyg walki o cyca i ja wygrałam.
Fizycznie czułam się dobrze bez tbl p/ bólowych ale psychika mi w dół.

Nawet najgorszemu wrogowi nie życzę takiego porodu CC.
- nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Joasi chyba nie chodzi o Wasze "dobre" rady Dziewczyny.
To jest jej indywidualna sprawa i nie rozumiem po co się wtrącacie jakbyście liczyły na jakąś cudowną przemianę ... na Wasze.

Każdy człowiek ma prawo wyboru a że nasz kraj nie jest zbytnio cywilizowany, to już inna bajka.

Pytanie jest proste ale większość ma problemy ze zrozumieniem - trudny ten nasz język polski...

Asiu najprościej byłoby gdybyś miała wskazania medyczne do cc.
Okulista, ortopeda etc.
Chyba , że spróbuj i popytaj lekarzy pracujących w szpitalach. Każdy ma prywatny gabinet więc nie będzie problemu.
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia
ma mniej konsekwencji jak naturalny to normalne operacja wzielas pod uwage mozliowsc jak anestezjolog bedzie robil znieczulenie i wkluwa sie kolo kregoslupa ty sie ruszysz trafi w kregoslup i co zostanisz kaleka zastanow sie nad tym i wtedy dawaj komus rady jak nie przezylas to nie wiesz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
a zdziwiłabys się, jestem po dwóch cc - pierwsze z powikłowaniami
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy masz może wiedzę ile na ile znieczuleń zdaża się taka sytuacja? Bo jestem ciekawa? Czy tak Ci ktoś powiedział, że gdzieś ktoś mu powiedział bo tamten słyszał?
ta wiedze mam z wlasnego doswiadczenia szybko cc robili znieczulenie cisnienie spadalo mdlalam na biegu potem jescze dochodzenie do siebie szczegolow nie bede pisac nikt nikomu nie powiedzial wlasna wiedza doswiadczenie i bol szczegolnie duszy bo moglo mnie nie byc ale kto to zroumie jak sie dostanie po .... nie sie nie wierzy nikomu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ryzyko niesie za sobą zarówno CC jak i SN ale nie ma badań w tym temacie.
"Jakie mogą wystąpić powikłania po operacji?
Bardzo różne. Poczynając od takich banalnych jak keloidy czy ropienie rany poprzez problemy związane z laparotomią , czyli niedrożność jelita, zrosty wewnątrzotrzewnowe, poprzez pełne ropienie, atonię poporodową , stany zapalne miednicy mniejszej, stany zapalne macicy, aż po konieczność usuwanie trzonu macicy ze względu na krwawienie albo właśnie ze względu na procesy zapalne.

W porównaniu do porodu siłami natury cięcie cesarskie wiąże się z większym ryzykiem procesów zapalnych, czyli jednak jest większe ryzyko zakażenia. Oczywiście jest większe ryzyko problemów związanych z powłokami oraz wszystkich konsekwencji tego, że się operuje przez jamę otrzewnową.

Poród drogami natury wiąże się natomiast z większym ryzykiem, że dojdzie do uszkodzenia mięśni przeponowo-moczowo-płciowych (czyli problemów ze zwieraczami odbytu, z trzymaniem moczu, trzymaniem stolca) czy też pęknięcia krocza.

Ogólnie rzecz ujmując, liczba powikłań po porodzie – tych powikłań poważnych – zmniejsza się i ich suma jest się mniej więcej zbliżona. Nie ma większej liczby powikłań po cięciu cesarskim niż po porodzie drogami natury."

http://www.cesarskie-ciecie.pl/z5.htm
Kasia, a ja ze swojego doświadczenia mówię, że moja cesarka była, że tak powiem młodzieżowo lightowa...

Tak samo jest przy porodzie naturalnym...moja Mama mnie rodziła długo i w bólach....mój brat po prostu wyskoczył i po porodzie:)

Tu nie chodzi o wyższość jednego nad drugim, ale o wolność wyboru.
Joanna, PODOBNO można załatwić sobie zaświadczenie o wskazaniu od okulisty, ale na co, to nie wiem :P CHYBA też jeśli ma się silną astmę ....

ps: nie są to sprawdzone informacje, tylko opowieści koleżanek, więc jeśli chciałąbyś wykorzystać którąś z opcji, zapytaj bardziej wtajemniczonych :P
papilio1@op.pl
podaj maila
joanno jesli moze napisz do mnie ja takze szukam sposobu na cesarke pozdrawiam malwina2424m@wp.pl
Ma, post z 2009r ;)
Miałam CC, i NIGDY WIĘCEJ !!
Mam porównanie, ponieważ rodziłam SN pierwszą dwójkę dzieci, i teraz najmłodszą CC, jak dla mnie MASAKRA dojście do siebie, SN to "pikuś" w porównaniu do CC, nie wspominając o bliźnie i fałdzie jaka się zrobiła nad blizną ;)
Zdecydowanie odradzam, jeśli nie macie dziewczyny wskazań do cięcia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak załatwić? Bezmyślnie. Jak można pytać o takie rzeczy? Podżeganie do przestępstwa.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 18
Joanno,
w szkołach rodzenia często sa zajęcia z psychologiem... Po takiej rozmowie wystawia on stosowne zaświadczenie, ze bardzo boisz sie rodzić naturalnie itd itp
powinno wystarczyć
to moj sposób na drugie dziecko :) w innym wypadku moja córcia będzie jedynaczką :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
To chyba ci bez znieczulenia robili tą cearke. Ja w trakcie czulam tylko szarpanie (bezbolesne), a potem 12 lezalam a z kroplowką kapalo znieczulenie, nic nie bolalo!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
myślę że zaświadczenie od psychologa/psychiatry nie będzie respektowane w państwowym szpitalu , niestety ,, zamiast cesarki załatw sobie znieczulenie :) albo weź kredyt i rodź w swiss
już wcześniej się wypowiadałam, ale dodam coś jeszcze...
Jak znieczulenie po CC zaczęło puszczać, to miałam w głowie jedną myśl: "co za wariatki chcą za to płacić?!" i nadal tak uważam... Choć moja rana to cienka kreseczka, której wcale nie widać...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry