Widok

Jaka spacerówka-parasolka dla niemowlaka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Niestety, wielofunkcyjny Roan nie spełnił naszych oczekiwan - ze względu na to,ze mieszkamy na 4 piętrze bez windy kazde wyjscie na spacer jest koszmarem, dlatego zdecydowalam sie na przelomie maja/czerwca przesadzic moja 5 miesieczna wtedy corke do spacerowki - parasolki.
Wiem,ze nie nadaja sie one dla tak malych dzieci, ale moze polecicie jakas z rozkladanym i sztywnym siedziskiem, dobrą osłona od wiatru no i przedewszystkim lekką.
Wiem,ze np. Maclaren jest od urodzenia posiada wkladke dla niemowlaka,wiec moze sa jeszcze jakies?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
My kupilismy wozek spacerowy w 7miesiacu zycia naszego synka, wybralismy model z regulacja oparcia, choc nasz synek siedzial juz stabilnie, ale to zawsze wygoda, zwlaszcza jak maluszek zasnie, mamy model Crossline z euro cart
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam spacerowke Mutsy i dokupilam ostatnio Maclarena XT na krotkie wypady do sklepu oraz na wyjazd wakacyjny. Na Twoim miejscu Xlandera zostawilabym na zime - ja zostawiam Mutsiaka. Duze kola na snieg, bloto itpbeda duzo lepsze. Ale juz jak bedziemy gdzuies jechac autem np. do sklepu to brac bede tylko Maca, bo duzy wozek wazy niestety i jest co pchac. Synek aktualnie piaty miesiac i 9 kg.
Odświeżam wątek

Moja córcia ma teraz 2 msce i jeżdzimy w gondoli. Chciałabym przesadzić ją do spacerówki jak tylko zacznie stabilnie siedzieć - pewnie około jesieni. Zastanawiam się na Maclarenem. Który model wózka nadawałby się dla takiego malucha? Czy ten wózek radzi sobie z zaśnieżonymi chodnikami?
Spacerówkę mamy Xlandera teraz . Może jednak lepiej nim zimę jeździć?
Pokaż choć jeden taki apel chętnie przeczytam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hmm... opinia, że parasolka jest nieodpowiednia dla małego dziecka jest zdecydowanie przestarzała i stereotypowa. Dzisiejsze parasolki to nie ten sam wózek który posiadał jedną pozycję i narażał dziecko na złe warunki atmosferyczne. Dzisiejsze nowoczesne parasolki niczym nie różnią się od wygodnych spacerówek, jedyna pozostała cecha to system składania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
wsadzanie tak małego niemowlaka do wózka typu parasolka jest skrajnie nieodpowiedzialne. W dobie internetu i wszechobecnych apeli lekarzy w tej kwestii zadziwiają mnie takie posty, jak autorki wątku...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja również uważam, że nie jeden wózek wielofunkcyjny ma gorszą amortyzację od np.Maclarena. Ja mogę polecić Maclarena Xt. Rozkłada się na płasko, ma również zagłówek dla młodszego dziecka i jest lekki. Super się prowadzi i ja jestem z niego bardzo zadowolona. Także polecam :)
Dlatego wózek wybiera się pod warunki gdzie się spaceruje jeśli ma to być wózek typowo miejski nie musi mieć super amortyzacji. Amortyzacja to coś co nie musi występować jak widać na naszym rynku wózkowym. Każda mama wybiera pod siebie jakim wózkiem będzie woziła swoje dziecko więc pozwólcie im o tym zdecydować.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja przesiadłam 2 m-czną córkę z mutsiaka głębokiego do graco quattro i bardzo sobie tą chwalę. leżała tak samo na płasko w gracolcu jakby nadal leżała w gondoli beznadziejnego mutsiaka.
amortyzacja... chyba wam się mylą pojęcia i sytuacje. dla dzieci są bardzo groźne wstrząsy, owszem, ale nie takie w wózku! no chyba, że ktoś urządza dziki bieg z wózkiem po kocich łbach! ehhś. jak wy lubicie tragizować...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Moja córka wylądowałam w spacerówce w wieku 6mies

Maclaren xlr nadaje się dla maluszka, ma oparcie rozkładane na płasko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie rozumiem fenomenu amortyzacji. Moja parasolka ma większą amortyzację od mojego wózka trzyfunkcyjnego. Jest mnóstwo głębokich wózków które są sztywne i amortyzację mają znikomą lub wcale jej nie posiadają a jednak dzieci są w nich wożone. Pierwszy z brzegu to na tak popularny X-lander.

Przestańcie z tą porządną amortyzacją bo za taką można jedynie uważać wózki na paskach lub na wahaczach a sądzę, że nie wiele tutaj takich na forum.

Nie wszystkie dzieci lubią być przesadnie bujane a wszystkie wózki nawet te które nie mają amortyzacji są bezpieczne dla dzieci. Nie popadajmy w skrajności

A i skoro dziecku coś grozi to poproszę o przedstawienie potwierdzonych badań w tym temacie bo na razie dla mnie to tylko i wyłącznie zdanie osób które nie mają zielonego pojęcia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Becia problem jest taki że parasolki mają kiepską amortyzację i żadna wkładka nie zredukuje podbijania, telepania itp. A to co najbardziej szkodzi dziecku to właśnie wstrząsy - niemowlak ma tendencję do "napinania" mięśni i usztywniania w przypadku wstrząsów przy wożeniu w wózku z kiepską amortyzacją (a nawet świetnemu maclarenowi daleko do porządnej amortyzacji)
Jaki jest tego efekt: przy dłuższym stanie rzeczy pojawia się wzmożone napięcie mięśniowe, które wpływa na cały rozwój dziecka. Czasami ciężko jest zdiagnozować napięcie u dziecka i nie rehabilitowane będzie prowadziło do kolejnych wad w postawie dziecka ...
no ale to Twój wybór ... ale nie dziw się że część dziweczyn w mniej lub bardziej "miły" sposób chce wyjaśnić Ci dokłądnie czym grozi wczesne wożenie dziecka w tego typu wózku ....
I tak w ramach uściślenia nie używałam leżaczka, chodzika i innych wynalazków za to duzo czytałam o rozwoju dziecka, chodziłam na warsztaty ze specjalistami i starałam się zawsze kierować dobrem dziecka a nie wygodą.
Mój klopd mając 5 miesięcy ważył dużo ponad 6 kg i mając zakupy kuyrsowałam na to czwarte piętro kilka razy ... żyję i mam się dobrze - poczekaj aż będzie ważył 13 kg i nie bedzie chciał wchodzić sam po schodach :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jenyyy dajcie spokój !!!!
Dziewczyna i tak zrobi jak będzie chciała !!!
takasamaja- piekny profil psychologiczny, ale naprawde, co mnie obchodzi Twoje zdanie? do tematu nic nie wnioslas, w dodatku powinnam napisac najwyrazniej, specjalnie dla Ciebie,jak krowie na rowie iz: nie powinny jezdzic w zwyklych szmatach, jednak wiem,że istnieją lepszej jakosci parasolki jak np.Maclaren.
Myslalam,ze ostatnie zdanie wlasnie o tym mowi, jednak najwyrazniej osoby obdarowane taka iloscia rozumku jak Ty i tak cudownie czytajace miedzy wierszami, do tego nie doszly.

Mozesz juz zamilknąć w sumie i isc sie zajać dzieckiem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Masz błędne pojęcie o parasolkach! Maclaren xlr to niewątpliwie parasolka a ma usztywniane oparcie i regulowany podnóżek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
dajcie dziewczynie spokój!!!!!!!Aferzystki,zamiast pomoc krecicie afere.
Sa parasasolki ktore maja sztywne, rozkladane na plasko oparcie,i sa lekkie spacerowki- z cala raczka-ktore mozna rozlozyc na plasko i położyć dziecko.
becia - Ty lepiej czekaj na zesłanie rozumu, bo opinie są Ci zbędne. Przeczysz sama sobie pisząc, że wiesz, że parasolki nie nadaja się dla takich małych dzieci a potem sie oburzając na takie opinie. Dodatkowo pogrąża Cię z d*py wyssane opowieści o tym co która z nas robi ze swoim dzieckiem. Wyciągasz wnioski sądząc po sobie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jaka roznica miedzy spacerowka a parasolka? Dla mnie znaczaca - spacerowka ma twarde oparcie, czesto z mozliwoscia calkowitego polozenia + regulowany podnozek.
Parasolka to kawalek materialu naciagnietego na stelaz.

Dla mnie wsadzanie tak malych dzieci w parasolki jest na rowni z uzywaniem chodzikow.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
hmmm, mam maclarena questa i on nie rozkłada się na plasko, tylko do pozycji półleżącej. Ale może jest już jakaś nowsza wersja, bo ten mój jest z 2010 r. ;)
XLR rozkłada sie na płasko, ale wazy już 7,5 kg
Ja bym strasznie chciała bugaboo bee- rozkłada sie na plasko, siedzisko moze być tyłem i przodem do kierunku jazdy, jest fajnie amortyzowany, lekki, ale cena jest koszmarna!
A czy to dziecko będzie jeździło w tym wózku cały dzień? no wiadomo że nie więc nie widzę tu aby cokolwiek prowadziło do kalectwa.
Moja córka też w wieku 5 miesięcy jeździła w spacerówce tylko że nie parasolce ale co to za różnica.
Chyba tylko taka ze typowa parasolka nie ma pompowanych kół bo w większości tak samo sie rozkłada siedzisko .

Choć nie używałam to wydaje mi się że mclaren byłby odpowiedni w Twojej sytuacji ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry