Widok

Jest żel na ząbkowanie, ale nie słodki? Wielki problem.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Obawiam się że moja córka uzależniła się od Dentinox N. To bardzo słodki żel, mała się wręcz go domaga przed zaśnieciem. To jakaś paranoja. Obawiam się że własnei przesłodzony smak żelu doprowadził do stanu ze moja córka nie chce pić mleka. Ma 6 miesięcy i mleko powinno być jej podstawą żywieniową a od czasu jak jest żel mleko poszło w odstawkę. Dopiero skojarzyłam fakty. Co gorsza mojej córce już nie robi czy to jest żel tylko chodzi o coś słodkiego. Zamoczyłam palca w wodzie z cukrem niby posmarowałam dziąsełka i tak samo zadziałało! Dziecko się uspokoiło i zasnęło. Szaleństwo jakieś. To bardzo zły nawyk, i do tego niezdrowy. Niestety nie ma innego wyjścia jak wyperswadować córce słodkie zasypianie poprzez nie podawanie jej niczego, trudna droga mnie czeka. Ale co mam robić gdy ząbkowanie się nasila? Jak nie wrócić do złego nawyku? Rozmawiałam ze znajomą o tym problemie i ona wspomniała że jej dziecko uzależniło się w taki sposób od boboticu na kolki. Chcę jakoś pomóc małej, ale tak syropki np. nurofen- słodzone, żele słodzone. Zostają czopki ale ile można dziecko czopkami katować? Pomóżcie dziewczyny znaleźć rozwiązanie bo moje dziecko będzie miało próchnice zanim urosną jej wszystkie zęby. O naiwności, a ja myślałam że ten żel przynosi jej taaaaaakkkką ulgę, że natychmiast się uspokaja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My jeszcze przed ząbkowaniem ale znajoma poleciła na przyszłość tantum verde, tylko nie wiem jak z cukrem.
Dentinox nie zawiera cukru, sacharozy - tylko ksylitol, który nie ma żadnego wpływu na próchnicę.
Natomiast sama kwestia przyzwyczajenia do słodkiego smaku rzeczywiście moze być problemem.
Tantum Verde jest czad!

Nam pomagał , Dentinox- chwila moment i lipa.Musiałabym chyba litrami tego zamawiąc, czy tam paczkami, i wciskac co chwila.
To prawda 22 zł w aptece a schodzi w ogromnym tempie... Rzeczywiście tantum moze pomóc...
Kobyłka, jak to schodzi w ogromnym tempie ... ?Przecież na ulotce jest napisane stosować 3 razy dziennie ...
A jesteście pewne, że Tantum Verde można stosować u niemowląt ???
mozna stosowac u niemowlat napewno
Tak schodzi bo pół centymetra żelu 3*dziennie a w moim wypadku 2 to właśnie taka mała tubeczka znika mi po tygodniu. Zaprzestałam kupowania bo to nie ma sensu biorąc pod uwagę fakt że uspokaja ją słodkość żelu.
Tak naprawdę żele na ząbkowanie nic nie dają. To tak jak pacjentowi po ekstrakcji zalecić smarować żelem, który rozmywa się w jamie ustnej. Takie żele to tylko chwyt reklamowy ...no bo coś trzeba podać, pomóc. Na ząbkowanie dobre są czopki Vibrucol( chyba nie przekręciłam nazwy). A te żele to odstawić!!!
Viburcol u nas miał zastosowanie dokładnie takie, jakie jego miejsce;)
może spróbuj żel na ząbkowanie BABY ORAJEL, nie jest aż taki słodki a działa rewelacyjnie
kobylka, mozesz sprobowac bobdent - ja go uzywam raz dziennie, po kropelce - na razie nie mamy wiekszej potrzeby. raz go z ciekawosci sprobowalam - i wierz mi, nie jest slodki ani troche - i znieczula podobnie jak tantum verde, przynajmniej mialam takie uczucie przez dluzszy czas na jezyku ;) nie wiem czy jakies dziecko moze uzaleznic sie od takiego zelu, bo nie jest to zbyt przyjemne uczucie... ja na twoim miejscu przetrzymalabym mala przez kilka wieczorow i z pewnoscia by jej przeszlo ;)
Ja też stosuję bobodent bo szybko u nas pojawił się problem ząbków. Nie jest słodki, sama najpierw wypróbowałam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry