Widok

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ???

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze inni, że jak dziecko samo zechce.

Komentarze typu, że to złe, że dziecko ma samo decydować i wszystkie inne umoralniające wypowiedzi sobie odpuście i nie zaśmiecajcie tematu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 62
ja miałam przekłuwane uszy w wieku 9lat-po komunii (dostałam złote kolczyki). Uszy przekłuwał mi tata na ziemniaka czy jakoś tak :D
Nie mam traumy, nie pamiętam bólu więc chyba nie bolało :)

Moja córcia ma obecnie 2,5roku i absolutnie nie są jej teraz potrzebne kolczyki w uszach-to moje zdanie. Jeśli będzie miała życzenie to dostanie "dziurki" również po komunii :)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2
Asiaczek - na siłę nikogo nie przekonuję, ale sama pomyśl, pistoletem - uszy, to jest strzał w ciemno tak na prawdę, na sztywno, masakra jakaś, poza tym, to chodzi podobno o wasze dzieci jedyne i najukochańsze, i dziwi mnie, że nie zainteresujecie się najbezpieczniejszą metodą tylko wybieracie pierwszą lepszą którą macie pod ręką.
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja nie zamierzam zmuszać małej do przekłucia uszu,zwyczajnie mi się to nie podoba.Sama w sobie jest śliczną dziewczynką naturalną,więc nie widzę sensu obwieszać jej świecidełkami.
Sama zapropouje to oki.

Ale to fakt igłą mniej boli bynajmniej ja tak wspominam przekłucie języka pępka i górnej części ucha.w wieku jakoś 7 lat miałam przebijane kolczyki pistoletem i strasznie mi się babrały w kocu je zdjęłam i do tej pory nie noszę.A spanie w kolczykach to męka.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
nooo !!! ja nie śpię w tych "głównych" bo pozostałe mam takie że spokojnie można spać, z kulkami po dwóch stronach. baranki to najgorsze co może być dla świeżo zrobionej dziurki, bo bardzo duża powierzchnia styku metalu z uchem.

Mnie to się babrały właśnie te po pistolecie, niektóre sama sobie robiłam a niektóre w studio igłą, igłą jest delikatniej, a to jak robi piercer to trwa tak szybko że się nie zorientuje dziecko, a to całe zamierzenie się z pistoletem i te kolczyki do pistoletu...aż mnie trzęsie jak sobie przypomnę - kolczyki robi twojemu dziecku laska, która częscicej depiluje bikini twojej koleżance niż przekłuwa uszy
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja ma nieco ponad 3 latka i po chrzcinach 4 pary kolczyków ale przebijać jej nie zamierzam . To zywe dziecko, tu zahaczy, tam podhaczy, ja mam obawy
ostatnio zaczeła o kolczyki pytac ( poszła do przedszkola) i chciała ...ale powiedziałam jej , ze najpierw trzeba zrobic dziurki w uszkach i przestała chciec
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
Szczepienia wybierania 6w1 żeby ograniczyć dziecku niemilych doznań, a dajecie zrobić kilkumiesięcznym dzieciom wyrwać kawał mięsa pistoletem. I po co? Dla własnego widzimisie i własnej fanaberii? On bo przecież nie na życzenie dziecka... Jak już bardzo musicie to zapoznanie się z tematem igiel w profesjonalnych studiach. Tylko nieporfesjonalne kosmetyczki przewijają uszy kilkutygodniowym dzieciom...pistoletem.
Bardzo podobają mi się komentarze "nic nie bolało". A co, nagle zamienilyscie się z dzieckiem na odczucia?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5
Też miałam przekłuwane uszy pistoletem ;) miałam wtedy jakieś 8 lat :] bałam się samego słowa "pistolet" ;) bo mi się kojarzyło z takim normalnym ;) hehe :]
uszy bardzo długo mi się babrały - ale ja mam uczulenie na wszystko co nie złote lub srebrne ;)
jakieś 3 lata później przez długi czas nie nosiłam kolczyków i dziurki mi zarosły - wtedy sama sobie przekłułam zaostrzonymi zwykłymi kolczykami ;) podobnie zrobiłam drugą dziurkę :P

a jako starsza nastolatka zmolestowałam(razem z moją koleżanką) znajomą kosmetyczkę - i pistoletem robiła nam dziurki w pępkach ;P to dopiero był "rewelacyjny" pomysł ;) kolczyki nie przeszły do końca, od dołu trzeba było dziurawić skórę igłą ;)
kolczyki miały za krótkie gwinty - mi baranek wrósł w pępek :] i chirurg mi go wyciągał :] koleżance zaczęła robić się martwica :P jak to zobaczyła Pani Dagmara z Tat-studio (gdy robiłam sobie tatuaż), to się za głowę złapała i dała solidny wykład ;)

takie byłyśmy mądre ;P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
moja miala 5,5 miesiaca i nawet niezaplakala:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 18
szczepienie wybieram 6w1 nie dlatego zeby oszczedzic wkłuc a dlatego ze jest acelularna i chodzi o szczepionke na krztusca ;)

a kolczyki ile ludzi tyle gustow ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
Zgadzam się że kolczyki kwestia gustu, ale jak już rozmawiamy z tymi zdecydowanymi to próbuje tylko grzecznie wyjaśnić, z własnego doświadczenia i widzę że dziewczyny niektóre też, jaka metoda jest bezpieczniejsza i lepsza.rozumiem że te co piszą że miały pistoletem i żyją ok, jasne, ale chodzi o bezpieczeństwo i higienę dziecka małego!kolczyki w studio po pierwsze są sterylne, po drugie jak nie wiesz czy dziecko ma uczulenie na metal dostaniesz kolczyk ptfe,anyalergiczny, po trzecie pręt będzie dłuższy na czas gojenia a po czwarte kulka z dwóch stron żeby mała powierzchnia styku była.to tylko złudzenie że pistolet lepiej i szybciej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Stygmatyzacja wbrew woli dziecka...a za obrzezaniem kobiet np w Somalii też jesteście? Przecież to u nich taka sama tradycja jak u nas przekłuwanie uszu?

Pytam się - po co? Aby maluszek ładnie na zdjęciach wyglądał?...taaa...już to przerabialiśmy w przypadku operacji plastycznych uszu specjalnie na I Komunię.. Nie lepiej aby dziecko samo o tym decydowało?

Zresztą, wystarczy spojrzeć na ilość minusów jakie kto dostał..
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 9
Nie przekłuwałam i nie czuję takiej potrzeby. Przekłuje jak córeczka sama zechce.
Mi mama też nie przekłuwała dopiero jak sama chciałam na komunię mieć kolczyki.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2
O dokładnie! Lucyna wie o co chodzi :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
A i jeszcze dodam, że miałam przekłuwane przez mamę igłą cerówą przez ziemniaka- a i tak chciałam te kolczyki:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja miałam przekłówane jak miałam ok.8 lat pistoletem.Potem mi zarosły.Też nie moge nosic nic innego oprucz złota i srebra.Potem kuzynka mi przebijała na ziemniaka uszy w domu.3 dziurke w uszach też i w nosie już jako 19latka zrobiła mi koleżanka takim czymś jak welflon,załatwiłam nam od pielęgniarki i to wchodzi razem z plasikiem wkladasz kolczyk i wyciągasz osłonke.Żadnych niemiłych doznań.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
matko jakie kombinacje :D wystarczy zwykła igła lekarska która jest pusta w srodku, wkładasz igle, w igłe potem kolczyk wyjmujesz igłe kolczyk zostaje ;P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja teraz czekam na coreczke i szczerze przyznam ze nie wyobrazam sobie ze moglabym przekuc takiemu maluszkowi uszka.Na szczepienie z synkiem chodzilam z ciezkim sercem bo go kuli a co dopiero kolczyki. na szczescie nie podoba mi sie to:)ale nie neguje tych ktorzy to robia.Ja mialam przekute uszy jak mialam ok 13 lat.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2
http://www.youtube.com/watch?v=y8EEQrZBKoc

(nie do Ciebie mamalanka)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja dopiero na komunię miałam kolczyki sama chciałam. córa miała teraz w lato w wieku 5 lat sama chciała, uświadomiłam że to boli, ale po szpitalu welfronach itp. stwierdziła ze się nie boi przy pierwszym był płacz i ze nie chce drugiego ale za chwilę się zebrała i drugie nadstawiła twarda baba;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
aha a po dwóch dniach pytała się kiedy będzie mogla miec kolejne tak jak ja /w sumie mam 3 i 4/ potem będziemy się razem dziergać hahahaha
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry