Widok

Kiedy zaczyna się laktacja?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak to wyglądało u was?
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie dopiero po porodzie - jak przystawiłam Młodego do piersi za pierwszym razem, to jeszcze nie bardzo cokolwiek leciało, bo nie potrafił dobrze ssać, ale już kilka godzin po porodzie zaczął się wypływ mleka, a w kilka dni miałam już laktację rozbujaną, że hej. ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
|U mnie już na 3 miesiace przed porodem troszkę ciekło jak nacisnełam ;) Po porodzie też było niewiele, ale w 3 dobie miałam kryzys i miałam pełno mleka ;) Co karmiłam mlekiem z jednej piersi, fontanną leciało mi z drugiej. Wkładki to było za mało, używałam pieluch tetrowych. Po 2 karmieniach można bylo wykręcać mleko z pieluchy ;)
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
w ciazy wogóle.nic,zero.
po porodzie...krotko i mało.
probowalam sciagac,ale sciagniecie 30ml mleka zajmowalo mi okolo dwoch godzin.
image
u mnie pokarm pojawił się w 5 dobie po porodzie,
już prawie byłam załamana brakiem pokarmu i nagle trysnęło ;)
u mnie 3 doby po porodzie ,ale przystawialam prawie non stop do piersi mimo,ze nie lecialo,dzieku temu udalo sie i karmilam przez 8 miesiecy :)
blueeyes, a rodziłaś SN czy przez CC?

Ps: Ja karmię do dzisiaj, Młody ma 15 miesięcy. :)))
u mnie pierwsze krople pojawiły się w 19. tygodniu !!!
byłam tak przerażona, że dzwoniłam do szpitala ;)
Wow, larisa - strasznie szybko! :)
No ja jestem w 24tyg ciąży i jak naciskam to kropelki się pojawiają już. w poprzedniej ciąży też nie miałam żadnych problemów z laktacją- no po za tym że w nocy synek się budził po 11 razy na amku...:/
image

jednym kobitkom siara sie pojawia wrecz leci jak z kranu.innym wogóle.
image
z tego co wiem nie należy wyciskać przed porodem. Siara jest najbardziej wartościowa i powinna rafić do ust dzidzi. Są tam przeciwciała i inne bajery :)

Nawet na szkole rodzenia babeczka o tym wsomniała, żeby nie testować wcześniej tylko przy pierwszym przystawieniu dzidzi. Nawet jeśli dziecko nie chce ssać, należy wycisnąć i na palcu mu podać, zeby przyjęło to pierwsze mleko.
image

u mnie od razu i to po CC, przystawiłam mała do piersi i już ssała, mleko było
papilio1@op.pl
No i właśnie, potwierdza się, że co kobieta to inny przypadek. :) Ja to się nasłuchałam, że po CC ciężko karmić i potem się wręcz bałam, że nie urodzę SN. A tu proszę - jednak prawdą jest stwierdzenie, że "laktacja zaczyna się w mózgu". ;)
tak tak, ja miałam od początku problemy z karmieniem i dziewczyna z pokoju poradziła mi żebym ściągnęła siarę laktatorem i podała dziecku butelką, ściągnęłam wtedy z 20-30 ml żółciutkiej siary :)
u mnie po cc pierwsze krople ściągnęłam w 2 dobie - było tego dosłownie tyle co w smoczku od butelki (tym wystającym, bez otoczki) :/
w 3 dobie raptem mi pociekło ;)

no a później... to już pewnie wiecie :/
U mnie pierwsze kropelki siary pojawiły się już w 18 tygodniu. W tej chwili gdybym nie używała wkładek to całą bluzke miałabym mokrą. Mam wrażenie, że leci coraz bardziej.
u mnie nic przez całą ciążę, po porodzie dwie kropelki co 3 godziny (prawie plakalam, jak np. przez przypadek starłam te kropelki koszulą nocną), a w 2-3 dobie po porodzie już ładnie leciało i karmiłam córeczkę 8 miesięcy. Cały czas mam mleko w sumie, jak nacisnę- to leci, ostatnio nawet więcej- ciekawe czy taki stan się utrzyma do nast. porodu :-)
image

image
poród SN
miesiąc po porodzie dopiero miałam mleko
O kurcze, to faktycznie strasznie długo Cię "trzymało". ;)
I ciaza, porod silami natury, pierwsze przystawianie 2 h po porodzie, potem co 2 h. Nawal pokarmu 3 doba po porodzie.
II ciaza, porod CC ( bez akcji porodowej), pierwsze przystaianie 3 h po porodzie, potem co 2h. Nawal pokarmu 4 doba po porodzie.

Im szybciej i czesto po porodzie sie przystawi tym wieksze szanse na sukces. Ja trafilam na bardzo uczynne panie polozne na oddziale poporodowym i dzieki nim wyszla ze szpitala dwa razy dobrze przeszkolona, wiec polecam pytac, prosic i kozystac dopuki sie jest na oddziale.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

anoreksja (23 odpowiedzi)

Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie...

do góry