Widok

Kiedy zaczyna się laktacja?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak to wyglądało u was?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie dopiero po porodzie - jak przystawiłam Młodego do piersi za pierwszym razem, to jeszcze nie bardzo cokolwiek leciało, bo nie potrafił dobrze ssać, ale już kilka godzin po porodzie zaczął się wypływ mleka, a w kilka dni miałam już laktację rozbujaną, że hej. ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
|U mnie już na 3 miesiace przed porodem troszkę ciekło jak nacisnełam ;) Po porodzie też było niewiele, ale w 3 dobie miałam kryzys i miałam pełno mleka ;) Co karmiłam mlekiem z jednej piersi, fontanną leciało mi z drugiej. Wkładki to było za mało, używałam pieluch tetrowych. Po 2 karmieniach można bylo wykręcać mleko z pieluchy ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
w ciazy wogóle.nic,zero.
po porodzie...krotko i mało.
probowalam sciagac,ale sciagniecie 30ml mleka zajmowalo mi okolo dwoch godzin.
u mnie pokarm pojawił się w 5 dobie po porodzie,
już prawie byłam załamana brakiem pokarmu i nagle trysnęło ;)
u mnie 3 doby po porodzie ,ale przystawialam prawie non stop do piersi mimo,ze nie lecialo,dzieku temu udalo sie i karmilam przez 8 miesiecy :)
blueeyes, a rodziłaś SN czy przez CC?

Ps: Ja karmię do dzisiaj, Młody ma 15 miesięcy. :)))
No ja jestem w 24tyg ciąży i jak naciskam to kropelki się pojawiają już. w poprzedniej ciąży też nie miałam żadnych problemów z laktacją- no po za tym że w nocy synek się budził po 11 razy na amku...:/
u mnie pierwsze krople pojawiły się w 19. tygodniu !!!
byłam tak przerażona, że dzwoniłam do szpitala ;)
Wow, larisa - strasznie szybko! :)
jednym kobitkom siara sie pojawia wrecz leci jak z kranu.innym wogóle.
u mnie od razu i to po CC, przystawiłam mała do piersi i już ssała, mleko było
papilio1@op.pl
z tego co wiem nie należy wyciskać przed porodem. Siara jest najbardziej wartościowa i powinna rafić do ust dzidzi. Są tam przeciwciała i inne bajery :)

Nawet na szkole rodzenia babeczka o tym wsomniała, żeby nie testować wcześniej tylko przy pierwszym przystawieniu dzidzi. Nawet jeśli dziecko nie chce ssać, należy wycisnąć i na palcu mu podać, zeby przyjęło to pierwsze mleko.
No i właśnie, potwierdza się, że co kobieta to inny przypadek. :) Ja to się nasłuchałam, że po CC ciężko karmić i potem się wręcz bałam, że nie urodzę SN. A tu proszę - jednak prawdą jest stwierdzenie, że "laktacja zaczyna się w mózgu". ;)
tak tak, ja miałam od początku problemy z karmieniem i dziewczyna z pokoju poradziła mi żebym ściągnęła siarę laktatorem i podała dziecku butelką, ściągnęłam wtedy z 20-30 ml żółciutkiej siary :)
u mnie po cc pierwsze krople ściągnęłam w 2 dobie - było tego dosłownie tyle co w smoczku od butelki (tym wystającym, bez otoczki) :/
w 3 dobie raptem mi pociekło ;)

no a później... to już pewnie wiecie :/
U mnie pierwsze kropelki siary pojawiły się już w 18 tygodniu. W tej chwili gdybym nie używała wkładek to całą bluzke miałabym mokrą. Mam wrażenie, że leci coraz bardziej.
u mnie nic przez całą ciążę, po porodzie dwie kropelki co 3 godziny (prawie plakalam, jak np. przez przypadek starłam te kropelki koszulą nocną), a w 2-3 dobie po porodzie już ładnie leciało i karmiłam córeczkę 8 miesięcy. Cały czas mam mleko w sumie, jak nacisnę- to leci, ostatnio nawet więcej- ciekawe czy taki stan się utrzyma do nast. porodu :-)
poród SN
miesiąc po porodzie dopiero miałam mleko

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry