Widok

Kikut pępowiny- kiedy odpadł

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny po jakim czasie Waszym maluchom odpadł kikut pępowiny?
Moja młoda ma go nadal. Przemywam spirytusem, niby nic złego się nie dzieje z nim ale kurna kiedy to odpadnie?! Zaczynam się powaznie martwić, bo wyczytałam, że chirurgicznie się podcina jeśli sam nie odpadnie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mojej odpadł w 6 dobie więc szybko
10 dzień:)))
image

HappyMum :))))
Po 14 dniach odpadl.
pamietaj zeby nie przykrywac pieluszka, kikut zawsze misi byc odkryty , i przemyj pare razy czystym spirytusem
image

image
U nas po ponad 3 tygodniach...
http://zuzanka-czaruje.blogspot.com
pieluszkę odginam i przemywam z każdej strony 95%spirytusem. tak poleciła położna.
U nas odpadł po 4 tygodniach! W sumie to pomogła mu pani doktor...
nie martw się, ja też stosowałam się do wszystkich zaleceń i przemywałam spirytusem a odpadł dopiero po 31 dniach!
po 7 dniach
image
image
U nas też długo -około 3 tygodni. Tam gdzie się odgina to przemywaj spirytusem, najłatwiej chyba patyczkiem do uszu, a nawet wpuszczaj kropelkę spirytusu.
corci po 10 dniach, synkowi po 3 tygodniach,ale po szpitalu juz niczym nie przemywane...
image
image
U nas odpadł szybciutko bo po tygodniu, ja przy każdej zmianie pieluszki przemywałam 70% spirytusem.
image
u nas po 33 dniach. również miałam skierowanie chirurga, ale obyło się bez;)
image image
Na SR dostalismy info od poloznej że jesli mama (w trakcie porodu) lub dziecko tuż po urodzeniu dotalo antybiotyk to kikut może nie odpadać do 2 miesięcy - jeśli nie ma stanu zapalnego to chyba nie ma się czym martwić :)
U Nas po 14 dniach, polewalam 70% spirytusem dosc obficie prawie przy kazdej zmanie pieluszki, raczej nie majstrowalam przy nim jakimis patyczkami itd, czasem tylko delikatnie, ale raczej tylko polewalam obficie i tak zalezono mi w szpitalu oraz pediatra potwierdzila.
image
image
U nas odpadł po 12 dniach przemywany dokładnie patyczkiem ze spirytusem raz dziennie po kąpieli.
image
image
ponad 3 tygodnie
Po ok. m-cu czasu odpadł - bo jak to powiedziala polożna "był gruby":)
po 6 dniach
image
image
8 dni po urodzeniu :)
kurna, i ja i dziecko dostaliśmy antybiotyk, mam nadzieje ze nie bedziemy czekac 2 miesiecy!!
image
image
dzięki bardzo za odpowiedzi. poczekam jeszcze kilka dni i jak nie odpadnie to pójdziemy do lekarza.
U nas na 5 dobę

Nie pamiętam kiedy odpadł, ale pamiętam, że po prostu odkażałam miejsce pod kikutem octeniseptem, a gdy ten już odpadł, raz dziennie przemywałam nim pępek, bo sączyła się z niego delikatna wydzielina. Mój wybór padł właśnie na ten preparat, bo wiedziałam jak delikatny i skuteczny jest.

Starszy syn miał gruby kikut pępowinowy i położna w szpitalu powiedziała, że trochę minie zanim to odpadnie i że ona nam z tym pomoże . To była 3cia doba w szpitalu, już późny wieczór, a następnego dnia mieliśmy wyjść do domu. Położyła małego na moim łóżku i nad łóżkiem był sprzęt do ewentualnego podawania tlenu. Położna włączyła tlen i wężyk przyłożyła małemu do pępka tak żeby ten czysty tlen dmuchał na kikut. Zakleiła plastrem, przykryła małego kocykiem i ten spał , bo po jedzonku akurat był. Przyszła po jakiś 3 godzinach i odłączyła. Rano na obchodzie położna czy lekarka, nie pamiętam teraz, oderwali to leciutko, bo wyschło na amen i odpadło. I już w domu mieliśmy spokój. Przy drugim maluchu odpadło nam w domu też dość szybko, może po tygodniu. Położna kazała śmiało smarować spirytusem i tak też robiłam na przemian z octeniseptem. I też dość szybko poszło.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje dzieci miały grube pępowiny. Teraz mam synka 2 miesięcznego i miałam ten sam problem. U nas octsnisept był za słaby pediatra podpowiedziała żeby zrobić mieszankę 2:1 woda i spirytus i do tego kilka kropel riwanolu. Synek miał podcięcie i chirurga ale to nic strasznego, byłam w przychodni Świętokrzyskiej, trwało to 5 min.

Nie pamiętam kiedy odpadł kikut mojemu synkowi, ale pamiętam, że stało się to w nocy. Nie denerwuj się jeśli w Twoim mniemaniu trwa to zbyt długo, pielęgnuj to miejsce, odkażaj - na wszystko przyjdzie pora. Do odkażania polecam octenisept, bo nie wywołuje pieczenia u dziecka.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry