Widok

Kolki niemowlęce

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie. Stosujecie u swoich dzieci kropelki na kolki? Moje dziecko już dwukrotnie miało atak i to było coś strasznego. Domowe metody średnio skutkowały, więc zastanawiam się czy nie zacząć używać kropli. ale czy one są bezpieczne?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja kropelki dawałam, miałam z Niemiec Sab Simplex- i chyba był najlepszy,
pediatra przepisał Delicol - nie bardzo pomagały ale te dwa preparaty inaczej działają więc zależy od dziecka, które zadziałają.
jak skończył mi się Sab simplex to stosowałam polski Bobotic - skład ten sam co Sab Simplex.
Preparaty podobno są bezpieczne, ja używałam bo widziałam poprawę i nie miałam serca patrzeć na dzieciątko jak się męczy kolkami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ile ma niemowlę?
Ja podawałam małej od ok 6 tygodnia życia, najpierw Bobotic a potem na Sab Simplex się przerzuciłam, a jak kolka była słabsza to na herbatkach starałam się jechać Mała moja miała bardzo mocne kolki i nie chciałam żeby się męczyła, chyba ok 3 miesiąca zniknęły kolki
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Hej !
Słuchaj ja jestem zdania, ze najważniejsze jest aby nie podawać na hura, bez przemyślenia leków . To szkodzi na żołądek. Najpierw spróbuj masaży i ciepłych okładów
! Ja stosowałam bardzo dobre kropelki infacol się nazywały chyba http://infacol.pl/ . Polecam serdecznie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja podaje sab simplex...i problem z kolkami się skończył
Adaś 31/10/2012 :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ćwiczenia i tyle krople dać to najłatwiej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
o dziwo u mnie sab simplex kiepsko działał mineło po infacolu wczesniej próbowalismy masazu i suszarki pomagało ale na chwilke
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nasza córcia też miała silne kolki, nie pomagały żadne krople, były głównie koło 17-stej i później, aż koleżanka poleciła mi, abym zrobiła badanie pod kątem nietolerancji laktozy - u niemowląt występuje bardzo często i jest przejściowa, u jej synka stwierdzono i co się okazało, moja mała też ją miała. Od razu zaczęliśmy podawać kropelki Delikol ( miałam do wyboru, odstawić od piersi i przejść na mm, lub podawać krople - cenowo niestety to samo). Po 3 dniach podawania kropelek i ściągania pierwszej fazy pokarmu ( ma najwięcej laktozy, więc musiałam wylewać), kolki ustały.
Badanie kosztuje ok 12-15 zł. Wystarczy pobrać kał i dać na badanie ogólne. Jeśli ciała redukujące będą większe niż 0, dziecko ma nietolerancję. U nas kropelki odstawiliśmy w 5 miesiącu i już nie było problemu.
image
image
byl juz watek o kolkach

ja polecam Infacol ma pipetke,latwo sie dozuje,kropelki sa geste wiec sie dziecko nie zakrztusi i do tego smakuja maluchom

moj dostawal od poczatku kolek i naprawde pomagaly warunek jest taki ze przez minimum 2 dni z rzedu przed KAZDYM karmieniem podawac te krople to dopiero jest poprawa

a ja sie balam ze moze nie powinnam pakowac "chemii" w dziecko i nie dawalam regularnie na poczatku to nie pomagalo

a pozniej dowiedzialam sie ze te krople wychodza razem z gazami wiec dziecku nie szkodza
co do naturalnych sposobow sa tzw wulkaniki do pupy nazywaja sie WINDI i slyszalam ze pomagaja dzieciom, ja jednak przystalam tylko na kropelki...

z tymi Windi stosuje sie masaz naprzemiennie i gazy maja odejsc
ale nie widze tego stosowac codziennie...
Aja stosowałam Plantex jest najlepszy i działa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
simplex niezbyt dziala, natomiast inacol jak najbardziej:) i sa bezpieczne dla dzieci. Mysle, ze z pewnoscia pomoga :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas napady kolki trwały 45minut do 6 godzin ;) przetestowaliśmy wiele sposobów/środków :]

najszybciej pomagało odgazowanie - czyli rurka Windi w pupę ;) (w szpitalu na Polankach używali innych rurek, tam się dowiedziałam o Windi)

czasem pomagają:
- krople na kolki (my używaliśmy Espumisan - nie pomagał, Sab simplex - pomagał)
- ciepłe kąpiele lub okłady na brzuszek (ponoć fajnie się spisują woreczki z pestkami - nie pamiętam wiśni czy czereśni?), my używaliśmy żelowych termoforów)
- masaż brzuszka (ruchy okrężne, uciskające - aby przepchnąć gazy przez jelitka)
- kładzenie na brzuszku (wtedy też gazy lepiej odchodzą, doradziła nam pielęgniarka z oddziału noworodków na Polankach)
- odgazowywanie (Windi lub gumowa rurka w pupę i słychać piękne pfffffff, a dziecko się uspokaja) - to u nas w ostrych napadach bardzo pomagało

dodatkowo wymieniłam butelki (karmiłam butelką swoim mlekiem i mm) - TT i Avent pokarm szybko leciał, smoczki się zasysały, Młody łykał dużo powietrza. Kupiliśmy butelki Dr Brown's i było duużo lepiej - faktycznie mniej powietrza szło, kolek było mniej i mniej ulewania.

całkowicie kolki ustąpiły po zmienia mleka na Bebilon Pepti (przeszliśmy przez Bebiko i Bebilon Comfort) i odstawieniu leków, które Gabryś dostawał.

w każdym razie nie dawaj herbatek koperkowych!!!!! bo działają wręcz odwrotnie - widziałam na synku koleżanki w szpitalu na Polankach, pielęgniarki zakazały dawania takich herbatek)
tyle podpowiedzi że zajmie miesiąc nim rodzic sprawdzi które z tych rzeczy będą działać
jeżeli chodzi o mnie to infacol zadziałał od razu, ufam mu i polecić mogę
dobrze, że tyle podpowiedzi. Nie na każde dziecko wszystko działa. Dobrze mieć wybór by w razie czego spróbować czegoś innego a nie czekać bezczynnie aż minie ból.
u nas niestety nie pomagało nic :( więc musiałyśmy się męczyć przez 3 miesiące bite 3 godz codziennie z taką rozpaczą, że jak poszłam kiedyś wieczorem do pediatry i akurat kolka się zaczęła to pani doktor była w ciężkim szoku, powiedziała, że tak cierpiącego dziecka jeszcze nie widziała :( obie miały tak samo, próbowałam wszystkiego, nic prawie nie jadłam i żadnej poprawy nie było... musiało po prostu samo minąć :/ mam nadzieję, że synka chociaż to ominie...
No racja. Ja osobiście mogę polecić kropelki Infacol. Nie są drogie, dostępne zasadzie w każdej aptece i bezpieczne.
Stosowalismy krople Baby Calm, składniki są dobre, nigdy z tym nie spotkałam wcześniej, ale mówią że dopiero jest wprowadzony na rynek polski, ponieważ jest już od wielu lat w innych krajach. pomogło!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej czy u was pomogły te krople na kolki? Jak sie je stosuje?
Dziękuję
Proszę o kontakt na email katarzyna.pankiewicz2@gmail.com
Suplement Baby Calm (producent twierdzi że może być stosowany od 1 miesiąca życia) zawiera koncentraty olejków mięty i anyżu, mięta jest zalecana niemowlętom dopiero od 6 miesiąca życia, a anyż od 3 miesiąca...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

do góry