Widok

****LIPCOWE I SIERPNIOWE MAMUSIE 2009****

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Spadłyśmy haniebnie nisko więc zakładam nowy wątek, może się coś ruszy :)

LIPIEC:
Jumelka 01.07- chłopczyk /Dominik
akmka 01.07- dziewczynka
_karolcia_pf 04.07- chłopczyk
effcia 07.07- chłopczyk /Adaś
Matea 09.07
kaska2308 10.07 dziewczynka/Zosia
Sasza 12.07- chłopczyk /Krzysiu
olala82 15.07
Martek 16.07- dziewczynka
gosiar 16.07- chłopczyk
J czy J 19.07- dziewczynka /Jagoda
MiA_2008 25.07- chłopczyk
trotka 25.07
asior 27.07

SIERPIEŃ:
adziula 06.08
agutek81 06.08
jolga 07.08 - dziewczynka
Ola81 07.08
bruks1983 15.08-chłopiec/ Szymon
larisa 16.08
Madia 16.08
olas 18.08
Asiunia81 21.08
ewa 23.08
monalizka 27.08
demolka 28.08
panismithowa 30.08
zora1- 30.08
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakoś nie mogę się zebrać żeby się czegoś dowiedzieć w sprawie szkoły rodzenia. Chcemy się wybrać do SR w szpitalu w Wejherowie, tylko ciągle brak weny :)

Jak tam Wasze pierwsze wrażenia z SR?

Zakupki w toku :) Właśnie zamawiamy pościel i łóżeczko ze sklepu mamotato.pl :) Kupiliśmy też półkę pod przewijak, taką standardową, w Ikei. A jutro robimy skok na sklep Mapu :) pozwiedzać i zobaczyć co tam mają :)
Zapomniałam dopisać nr wątku :))
link do wątku nr 20:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPCOWE-I-SIERPNIOWE-MAMUSIE-200920-t97640,1,16.html

fajnie, że wzięliście się ostro za zakupy, my mamy chwilowy zastój, teraz chcemy się wziąć za drobny remont, w międzyczasie pomyślimy pewnie o jakichś zakupach, ale będą to raczej spontaniczne zakupy :)
Ja witam po weekendzie u rodziców.
Odpoczęłam, nawdychałam się powietrza świeżego i oczywiście się najadłam. Niestety nie sprzyja mi długi prowadzenie auta, bo kość ogonowa daje silnie się we znaki.
Miłego wieczorku
no hej :)
miała ciężki weekend - dostałam jakichś skurczy i tak się przestraszyłam, że poszłam na USG, na szczęście wszystko dobrze, dzidziuch rośnie zdrowo i waży 260 gr ! :)
no i zaczęła mi się laktacja i chyba poczułam pierwsze ruchy dziecka, więc dużo się wydarzyło, chyba nie przywykłam jeszcze do tak szybkich przemian ;)
niestety wciąż nie wiem czy mam broja czy brójkę
Widze że nie tylko ja mam problem z kością ogonową...między innymi dlatego nie chcę już do pracy wracać - nie mogłam już wysiedzieć z bólu nawet czterech godzin przy komputerze... Kręgosłup też mi trochę dokucza a najbardziej jakieś dziwne nerwobóle od kręgosłupa do pośladków.

Mała mi fika i już coraz wyraźniej dostrzegam jej rozkład dnia :) Śmieszne to jest że taki mały człowieczek sobie żyje swoim życiem :)

po raz kolejny budzę się w nocy rześka, wyspana i gapię się w sufit !
a tu do pracy na 7, nie wiem co się dzieje :(
ja wstaję o 5:50;) i też jestem jak skowronek
powiedzmy trochę podpuchnięty i ze sztywnymi rączkami skowronek
tyle dobrego że pracuję w domu i nie muszę nigdzie swoich godzin odsiedzieć a jak mnie później bardzo zmuli to mogę się walnąć spać.
no ja niestety muszę odsiedzieć swoje :(
ale co zrobić zawsze mogę się położyć po pracy tyle, że zawsze coś do załatwienia i dopiero w weekend pośpię ( tzn do 8 bo dłużej i tak nie dam rady )
wczoraj sie dowiedziałam ze będziemy mieli córeczkę!!!!!synka juz mamy , a teraz bedzie dziewczynka-SUPER!!!!
Jumelko opowiedz jak wczoraj było na SR :)
czegóż to nowego się dowiedziałaś :)
ja dzisiaj jadę się zapisać i oczywiście w nocy męczył mnie sen, że było za dużo chętnych i nie przyjmowali nowych ciężarówek i się nie załapałam ;P
o rany jak fajnie olas ! ja jestem w 19 tygodniu i lekarza powiedział, że to jeszcze za wcześnie, nie kumam :(
a śniły wam się już dzieciaczki?
Mi lekarz już zasugerował w 12 tygodniu że dziewczynka, a w 17 potwierdził na 99% :-) Koleżance też w 12 tygodniu lekarka powiedziała, że synek i sie sprawdziło. Także albo to zależy od wprawnego oka lekarza, albo może od sprzętu jaki ma.
no nie wiem, może rzeczywiście sprzęt, lekarz powiedział, że najczęściej po 22 tygodniu :(
Pierwsze wrażenie z SR to takie, że trochę dziwnie się czułam wśród tych wszystkich brzuszków :)))
Wczorajszy wykład dotyczył laktacji i karmienia maluszka, jak często, jak przykładać do piersi itd - babka dosyć konkretnie opowiadała. Mały akurat się rozbudził i brykał, nie wiedziałam jak mam usiąść coby było mi wygodnie, hehehe.
Karolciu nie martw się na pewno Cię przyjmą :)

Od wczoraj znowu męczą mnie plecy. To taki promienisty ból który rozchodzi się aż do bioder (szczególnie czuję przy lewej nodze) - może to rwa kulszowa? Jest to takie paskudne, że prawie chodzić nie mogę (a tu muszę dziś i jutro być w robocie :( - potem robię sobie długi weekend). Zastanawiam się czy można zastosować jakąś maść rozgrzewającą czy cokolwiek innego by ulżyło. Ale chyba muszę z tym wytrzymać do kolejnej wizyty u gina. Chyba, że będzie tak paskudnie, że już nie wytrzymam...
Przez to znowu nie mogłam dziś spać, obudziłam się po 2 i godzinkę gapiłam się w sufit zanim znów wpadłam w drzemkę.
płeć teoretycznie można określić po 14 tygodniu ciąży, ale tak naprawdę celność zależy od oka lekarza, sprzęt mają wszędzie podobny ;)

a co do snów - już dwa razy śnił mi się Bąbel, raz jako dziewczynka, potem jako chłopczyk, ale noworodek mi się śnił :)
no nic trudno, muszę się uzbroić w cierpliwość :(
jumelka nie smaruje się żadnymi maściami rozgrzewającymi bez konsultacji z lekarzem i nie wyciągałabym tak daleko idących wniosków, ja miałam taki ból kiedyś w dole pleców, że słabo mi się robiło, w przychodni leżałam jak kłoda i ruszyć się nie mogłam, okazało się, że bardzo długo siedziałam w złej pozycji przy komputerze i okazało się, że najzwyczajniej w świecie nadwyrężyłam sobie mięśnie, wziełam jakieś leki, poleżałam w domu i przeszło :)
miało być nie smaruj się :)
Mnie dzisiaj od rana boli brzuch jak tylko chwilę posiedze przy komputerze, nie wiem co to będzie później bo narazie mam mały brzuszek i już mnie tak jakby ciśnie jak siedzę lekko do przodu pochylona.
mnie też boli jak się pochylam przy kompie w pracy - a robie to dosyć często niestety...
a poza tym czekam aż się do mnie wyraźnie odezwie - bo czasem mnie coś załaskocze - ale co to - nie wiem - może mi się śniadanie przewala:) czekam na znak...:))
w ciąży nawet przy rwie nic nie można brać (bo działają na to tylko szkodliwe dla płodu leki) ani smarować ani rozgrzewać.. miałam podejrzenie rwy i lekarka kategorycznie zabroniła

u mnie na szczęście to był tylko naderwany mięsień ale jeżeli bardzo cię boli idź do lekarza - bo u mnie sprawdzali czy to nie kamienie nerkowe, woreczek i wyrostek

gin powiedział, że w ciąży też czasem takie cuda wychodzą
witamy się i my. Jutro już wracamy do domku-pogoda w stolicy beznadziejna (dzisiaj przywitał nas śnieg).
Ja z plecami mam straszne problemy od jakiś 2 tygodni. Ból nie do opisania i nic nie mogę z tym zrobić-nawet masaże nic nie dają. Na początku było tak, że po intensywnym dniu się odzywały-teraz nie ma na to reguły. Bolą jak nawet siedzę. Niestety-takie to uboczne uroku naszego stanu. Ale na pocieszenie-bliżej nam zostało do końca niż do początku. Damy jakoś rade...ale co będzie w czerwcu...jestem załamana...
Witam się i ja. Wiecie co, a mnie nic nie boli, nie mam żadnych przypadłości ciążowych. czasami się boję, że już w tej ciąży nie jestem. Czuje się świetnie, śpię całą noc, tylko szybciej się męczę niż przed ciążą. W piątek byłam u lekarza i wszystko ok, dzidzia zdrowa. Mam nadzieję, że już tak pozostanie do końca - bez dolegliwości. Co do płci, to mi sie wydaje, że lekarze trochę strzelają w tak wczesnej ciąży. Przecież między nogami może być pępowina i wtedy wyglada jak chłopiec. Ja jeszcze nie wiem ale na przyszłej wizycie - za 4 tygodnie wszytsko się okaże. Pozdrawiam Was ciepło pomimo zimowej pogody. Byle do końca tygodnia, wtedy bedzie wiosna
No na razie jeszcze to jakoś wytrzymuję, niczym się nie smaruję ani nie biorę żadnych leków. Jak będzie gorzej to oczywiście pójdę do lekarza :)
Ach, co za śnieżny poranek. Kiedy będzie wiosna.
Chociaż lubię zimno i śnieg, ale nie taką pluchę jak się niebawem pewnie zrobi.
My w nocy w miarę przespaliśmy, rano małe odkurzanie i teraz lenistwo z bóle kości ogonowej na czele:/
Cieżko mi samej siedzieć w domu, mąż sobie na urlop wybył śmigać na nartach i tylko mnie zdjęciami dręczy:).Do niedzieli sami z brzuchem siedzimy.
Za tydzień wizyta u gina i niestety badania z glukozą .
niestety, kręgosłup tak się wygina, że bóle praktycznie są nieuniknione, bodajże w tym filmie "w łonie matki" jest to wytłumaczone i pokazane jak się wygina
ja też miewam bóle w krzyżu, najczęściej wieczorami, czasem promieniują do pośladków, momentami na całe nogi, pomaga pozycja leżąca
wczoraj postanowiłam umyć włosy nachylając się nad brodzikiem, nogi zgięte, żeby brzuszek nie przeszkadzał, kręgosłup wyprostowany, pupa wypchnięta (pozycja podobno nieobciążająca kręgosłupa, możecie sobie wyobrazić jak to śmiesznie wyglądało ;P) i złapały mnie takie bóle w krzyżu, że nie wiedziałam jaką pozycję przyjąć, to był już ostatni raz na najbliższe 3 miesiące, teraz włosy będę myła tylko przy okazji całościowego prysznica

ewa.gdynia - co do tej pępowiny to lekarz mi pokazywał różnicę, pępowina jest grubsza i dłuższa i nie wiem jak można by ją było pomylić z organami chłopców ;P ja bym bardziej stawiała na ułożenie rączki, wtedy można się pomylić, ale lekarz powinien obejrzeć dziecko z każdej strony, żeby uniknąć takiej pomyłki ;)
MARTEK ja też mam w planach SR w Wejherowie. Nie mam kompletnie weny twórczej aby zabrać się za to....Chcę iść do SR tylko aby nauczyć się opieki nad maleństwem....Rozważam wszystkie za i przeciw bo raczej chodziłabym sama do SR bo mój mąż do późna pracuje. Ciekawe czy do SR chodzi się tylko parami czy można samemu? No i od którego tyg powinno się zacząć chodzić? Ciekawi mnie też opłata jak idzie się samemu? Podobno w SR płaci się tylko za męża a jak pójdę sama to nic nie zapłacę? Pozdrawiam ;D
Nie wiem jak w Wejherowie, ale na Zaspie sporo pań chodzi na zajęcia same, bo np. ćwiczenia odbywają się o godz. 16, a mało który pan zdąży się wyrobić z roboty na taką godzinę.
Co opłat też zbytnio nie pomogę. U nas jak masz skierowanie od swojego lekarza to nie płacisz - myślę, że w tych szkołach przyszpitalnych wszędzie jest tak samo. Ale oczywiście może być inaczej. Polska to dziwny kraj pełen paradoksów ;)
Niestety trzeba zadzwonić do wybranej szkoły i się wszystkiego dowiedzieć :)
Co do zaawansowania ciąży, to zazwyczaj przyjmują między 26-28 tygodniem - ale widziałam panie, które zapisywały się mając już spore brzuszki, więc można i później - pytanie tylko czy zdążysz przejść wszystkie zajęcia :)
zapisałam się do SR przy szpitalu na Zaspie :)
pierwszy wykład w najbliższy poniedziałek, ale ćwiczenia rzeczywiście w nienajlepszych porach (16:00), mój mężuś będzie musiał urwać się z pracy jeśli będzie potrzebny, na szczęście to tylko kilka razy

Jumelko - oczywiście zakręcona, dowiedziałam się wszystkiego oprócz tego gdzie się odbywają te zajęcia, czy to jest sala naprzeciwko gabinetu ordynatora? :)

jutro po południu wybieramy się na USG 3D, jestem bardzo ciekawa jak to będzie wyglądać, przekonamy się co do dr Tomczyk-Małyjasiak, ryzyk-fizyk, zobaczymy :)
oczywiście fotki wstawie, jeśli będzie co wstawić :)
W sumie to ja też dopiero wczoraj się dowiedziałam gdzie odbywają się wykłady :) I to nie jest ta sala, o której piszesz :)
Wykłady są w piwnicy, jak się wchodzi głównym wejściem, to po prawej są schody w dół. Ponieważ i tak trzeba za każdym razem podejść do tego 'biura' i złożyć podpis, więc w najbliższy poniedziałek podpisz się i pójdź za resztą ciężarówek na pewno trafisz :)

rzeczywiście, przecież pani położna mówiła o podpisie ;P
ja to czasami naprawdę jestem roztargniona :/
zmyliło mnie to, że jak poszłam się zapisać to siedziało trochę ciężarówek przed drzwiami gabinetu ordynatora :)
ale dziękuję za przypomnienie :)
I znowu dziś biało... Jak będę wracać z roboty to już pewnie tylko jedno wielkie błocko zostanie. Gdzie ta wiosna?

Właśnie pałaszuję śniadanko i się mentalnie przygotowuję do wizyty u dentysty, bo do 9 już niedaleko. A potem do pracy, ufff. Od jutro mam weekend i już się nie mogę doczekać. Jestem zmęczona już od rana, bo znowu obudziłam się po 2 i zasnęłam znowu dopiero po 5, a o 7 pobudka. Co to się kurczę dzieje? Wcześniej nie miałam takich problemów ze spaniem.
I nici z dentysty. Nikt nie raczył mnie poinformować, że wizyta została odwołana. Normalnie urządzę im następnym razem awanturę. Jestem wściekła, wrrr...
Witam się i zimowo...;(. Dzwoniłam dzisiaj do SR w Wejherowie. Dowiedziałam się, że na zajęcia trzeba zapisać się do 28 tyg ciąży, bo kurs trwa 10 tyg i trzeba zdążyć go ukończyć. Zajęcia odbywają się 1x w tyg. można sobie wybrać poniedziałek bądź czwartek. O opłatach pani nic nie mówiła, powiedziała że na pierwszym spotkaniu będzie o tym mowa. Zapisy są 30 kwietnia na 17.00 lub 18 maja na 17.00. Szpital Wejherowski - pierwsze piętro. Wymagają zaświadczenie od lekarza że nie ma przeciwwskazań do udziału w zajęciach. Pytałam o skierowanie od lekarza na SR powiedziała że nie wymagają...To tyle na temat SR w Wejherowie. Jurto mam usg połówkowe już nie mogę się doczekać, mam nadzieję że dopiszę jutro tą brakującą dziewczynkę aby było parzyście...chyba że już coś się zmieniło, muszę zerknąć na naszą listę. Pozdrawiam ;D
ach ja też już się nie mogę doczekać USG - ostatnio byłam w 13 tygodniu - czyli ponad miesiąc temu - a następne dopiero za miesiąc....
a też już bym chciała usłyszeć że wszystko ok - no i kto tam siedzi:)))
pozdrawiam z zimowej krainy - Gdańska:)))
odzyskuję wiarę w życzliwość ludzką!
jechałam bardzo zatłoczoną skm-ką, niestety kolej też sparaliżowała zima, w momencie jak dostałam się do przedziału pewna miła pani ustąpiła mi miejsca :)
trochę mi głupio było, ale przedział ogrzewany, pełno ludzi, a ja ubrana ciepło, Bąbel wiercipięta i napewno po kilku przystankach bym odleciała, zasłabła na bank, także byłam jej bardzo wdzięczna :)
niestety - chyba tylko kobieta zrozumie kobietę :/

dzisiaj w nocy złapał mnie skórcz, po którym z wrażenia nie mogłam zasnąć przez godzinę, czytałam, że takie sporadyczne "przepowiadające" skórcze zdarzają się w trzecim trymestrze, chyba w niego wkraczam :|
Piękna zima i słońce za oknem.
Aż się cieszę, że nie musiałam rano przebijać się przez miasto do pracy. Zwolnienie mi służy:)(oprócz kości ogonowej). Wczoraj byłam w teatrze muzycznym w Gdyni i maluchowi nawet się podobała żydowska muzyka.
JA do szkoły rodzenia na Kliniczną mam się zgłosić po świętach, ale muszę pamiętać by wziąć od lekarza zaświadczenie że mogę uczestniczyć.
karolcia_pf ja też miałam chyba takie skurcze, tyle, że czytałam, że one pojawiają się koło 23 tygodnia więc na mnie chyba jeszcze za wcześnie, a męczyło mnie to dwa dni, nie bolało ale czułam wyraźne skręty :)

dziewczyny jeżeli bierze mnie choróbsko- gardło boli, to w razie czego na przeziębienie mam brać zwolnienie od ogólnego czy też od ginekologa ???
na przeziebienie ja dostałam od ogólnego.
miałam płatne 100%
podobno zeby tak było to lekarz na zwolnieniu musi postawic literkę B.
mowiąc szczerze nie zwróciłam uwagi czy takową mialam.ale chyba tak skoro pensja była normalna
ja czytałam, że takie skórcze występują po 24 tygodniu ciąży, ale wiadomo, że na nic w ciąży nie ma sztywnej reguły, u mnie to był jednorazowy skórcz, ból jak przy okresie, ale ostrzejszy i trwał nie dłużej jak 20 sekund, nie mogłam zasnąć, czekając co będzie dalej, ale był spokój, a Bąbel zaczął się znowu wiercić, więc zasnęłam spokojnie

Larisa - chyba najszybciej dostaniesz się do rodzinnej, ale od kogo w tej chwili weźmiesz zwolnienie to chyba wszystko jedno, wygrzewaj się i łykaj dużo witaminy C we wszystkich postaciach :)
szybkiego powrotu do zdrówka życzę :)
no to chyba pójdę jutro bo dzisiaj już zero szans się gdzieś dostać,
wielkie dzięki karolcia :)

a jak u Was z laktacją ? mi się już pojawiła w ten weekend, 19 tydzień to też dość szybko chyba
U mnie siara pojawiła się w 17 tc, od 20 tc nie rozstaje się przez całą dobę z wkładkami laktacyjnymi:/
u mnie, na szczęście, samoistnych wycieków nie ma, dopiero jak ucisnę pierś leci siara, ale po kropelce, więc nie narzekam
o kurcze - a ja myślałam, że siara to dopiero przed samym porodem - z tydzień lub 2???
to zawsze jest tak wcześnie???
Ja u siebie jeszcze nie zauważyłam siary nawet po naciśnięciu....Czytałam gdzieś że nie każda kobieta ma wycieki.Mam nadzieje że to prawda bo będę się martwić o pokarm czy będę miała czy karmić....Jutro zapytam lekarza jak to jest.
no ja też myślałam, że to za wcześnie ale podobno nie, jak zwykle to indywidualna sprawa, moja kumpela z kolei mówiła, że do końca ciąży nie miała laktacji a po porodzie normalnie miała pokarm więc chyba nie masz się czym martwić
jejku dziewczyny dziwnie mi sie was czyta:)
LAKTACJA zaczyna sie po porodzie :)
A wycieki siary juz w ciazy :) I prawda jest ze nie u wszystkich sa i nic nie maja wspolnego z iloscia pokarmu pozniej.
Ja tez w ciazy zadnych wyciekow nie mialam a potem karmilam piersia normalnie bez problemow:)
helen ty już raz przez to przechodziłaś- my nie :)
większość z nas przechodzi przez to pierwszy raz więc nie ma się co dziwić, że pojawiają się tego rodzaju wątpliwości, chociaż rozumiem, że dla doświadczonej mamy pewne rzeczy wydają się śmieszne :)
ja tez zadnych wyciekow nie mam ale sie tym nie martwie
ja się zaczęłam martwić że będę niedługo miała!!!! nie spieszy mi się z tym:))
u mnie od tygodnia jak nacisnę to kropelki lecą ale wycieków samoistnych nie mam ;) Tylko mam strasznie wrażliwe sutki, dotnąć nie mogę. aha dziewczyny nie wyciskajcie siary bo takie draznienie może wywołać skurcze macicy.
Mój mały tak się ułożył, że wątroba mnie boli jak cholera, nie mogę siedzieć tylko stać lub płasko leżeć;( macie podobnie???
larisa27 temat nie jest wcale dla mnie smieszny. I ja tez nie jestem najmadrzejsza na swiecie,a jak bylo u mnie juz napisalam.
Chodzi mi o terminologie:) Dziwnie sluchac (czytac) dwoch kobiet ciezarnych i jedna pyta drugiej jak u ciebie z laktacja :) W ten sposob to rozmawiaja mamusie z dziecmi w ramionach-tylko o to mi chodzilo i nie mialam zamiaru z niczego sie smiac. Nie ma glupich pytan!
No wiecie to tak jakby dwie ciezarne w polowie ciazy sie spotkaly i pytaly jedna druga jak twoje skurcze parte:)
A ja się wam pochwalę, że od wczoraj czuje już tak naprawdę moje maleństwo, od kilku dni juz coś tak lekko czułam, ale zastanawiałam się czy to napewno to, ale wczoraj wieczorem i dzisiaj już na 100% jestem pewna, że to było to i jest to cudowne uczucie, aż mi się łezki zakręciły, bo do tej pory to tak całkiem do mnie nie docierało, że jestem w ciązy, ale to uczucie jest super :-)))
aj zazdroszcze ci Asiunia...:) ja jakieś tam łaskotanie czuje... ale też pewności nie mam że to "TO" :)) i też czekam na wyraźny znak...:))
gratuluję:))))

i ja też czasem zapominam że w ciąży jestem - może porządny kopniak mi to uzmysłowi:))
Lada dzień się doczekasz i będziesz pewna na 100% :-)
ja poczułam pierwszy raz w sobotę rano ale nie byłam pewna, czy to "to" ale teraz czuję już wyraźniej i to już na pewno dzidziuch :)

aha zapomniałam dopisać, że wcześniej koło 17 tygodnia też coś poczułam, nawet pisałam czy to już możliwe ale zdarzyło się to tylko dwa razy potem był spokój więc to chyba jelita albo co :)
helen masz rację, źle dobrałam słowa tylko ja 10 minut siedziałam i zastanawiałam się jak zadać pytanie :)
jak tam u was z siarą ? czy jak u was z wyciekami ? a może czy już coś wam leci ? i każde mnie przerażało swoją formą ha ha ha
wybrałam najmniejsze zło, laktacja to brzmi dumnie ;)
nie no spoko i ja nie chce sie tu wymadrzac wcale :)

A co do ruchow maluszkow to cos w tym jest ze nie da sie tego z niczym pomylic ani dokladnie opisac :)
dawno nie wstawiałam fotek na forum, mam nadzieję, że mi się uda :)

image
mój Bąbel - potwierdziło się - zdecydowanie będzie synuś, prawdopodobnie Niko'dem :)
może mniejsze będzie wyraźniejsze, spróbuję jeszcze raz :)

image
profil, Bąbel był bardzo ruchliwy i ciężko było złapać twarzyczkę, specjalnie chyba się zasłaniał rączką, jakby się wstydził :)
No faktycznie niewiele widać :) Ale ważne, że jest zdrowy i prawidłowo się rozwija :)
i tak fajnie ze zobaczyliście buzię;)

my mamy tylko wyraźne zdjęcie małej dupki i nóżki;)
w takim razie dopowiem tylko, że Bąbel waży 1050g, ma już 25,5cm, wyliczyła wg usg, że to już 28tc, więc coraz bardziej przekonuję się, że urodzę w czerwcu,
jest już ułożone główkowo, mam nadzieję, że to się akurat nie zmieni
no i jest bardzo ruchliwy, co akurat dobrze wiem, bo czuję już te małe stópki z prawej strony brzucha, teraz przynajmniej wiem czym mnie zaczepia ;P
fotka nie jest może zbyt wyraźna, ale przynajmniej wiemy już jak mniej więcej wygląda nasz Synuś i jak jest ułożony :)
super Karolcia, bardzo dużo już wiecie:)
a ja właśnie wróciłam z pobierania krwi, jutro mam wizytę u gina i mam nadzieję, że w końcu dowiem się kto tam u mnie w brzuszku mieszka (po cichu liczę na dziewczynkę)
dziś zapowiada nam się ładna pogoda, słoneczko świeci od rana:)
drugie zdjecie jest zdecydowanie lepsze - lepiej widac

gratulacje
ja mam usg 3 d jutro mam nadzieje ze coś zobacze chociaz to 28 tydz.

cześć dziewczyny. Widze, że nasz "maluchy" robią się coraz większe i bardziej cięższe :-)
Karolcia: super, że z Waszym szkrabem wszytsko ok.
Ja idę na wizytę w poniedzialek-muszę w końcu pamiętać, żeby się zapytać lekarza jaki długi jest już nasz synek (zawsze o tym zapominam).
Dzisiaj odebrałam meble do pokoju małego-Tatuś będzie miał co robić :-) ale się cieszę z tego pokoju. Jeszcze troszkę i w ogóle będzie tam życie :-D
Ja myślę, że synuś to się jeszcze trochę poobraca :) w końcu jeszcze nie jest taki duży coby nie mógł się swobodnie przekręcać - ale jak widać ma dobre tendencje :)

Mój Mały przekręca się w różne strony, raz mnie kopie do "środka", raz z lewej a potem znów z prawej - szczególnie wieczorem widać jak się przekręca, bo mi brzuch faluje. Czasem tylko uda się rozróżnić czy to kopniak czy Mały boksuje, a potrafi nieźle przywalić :)
A macie tez bóle w okolicy wątroby?? Ja siedzieć nie mogę przez to;((
ja mam
i to jest straszne - ani siedziec, ani lezec, ani nic
:(
Witam się i ja!!!!!!!!! Już po usg połówkowym, dzidzia zdrowa waży 400g no i jest to dziewczynka............Super , bardzo się cieszę więc zgodnie z obietnicą wpisuję swoja dziewuszkę na listę;)))))))) Mała bardzo wstydliwa jest, zasłaniał się piętkami a jak już rozszerzyła nóżki, to zasłoniła się rączką...ach te kobietki.Boże jestem mega szczęśliwa;))))) Pozdrawiam
Ps. w poniedziałek mam usg 3d jak ktoś mnie oświeci jak się wstawia zdjęcia to wstawię wieczorkiem.

LIPIEC:
akmka 01.07- dziewczynka
Matea 09.07
olala82 15.07
gosiar 16.07- chłopczyk
trotka 25.07- dziewczynka/ Oliwia
asior 27.07

Jeszcze jedna dziewczynka i będzie parzyście....;D
SIERPIEŃ:
adziula 06.08
agutek81 06.08
Ola81 07.08
larisa 16.08
Madia 16.08
olas 18.08
Asiunia81 21.08
ewa 23.08
monalizka 27.08
demolka 28.08
panismithowa 30.08
zora1- 30.08
LIPIEC:
akmka 01.07- dziewczynka
Matea 09.07
olala82 15.07
gosiar 16.07- chłopczyk
trotka 25.07- dziewczynka/ Oliwia
asior 27.07

SIERPIEŃ:
adziula 06.08
agutek81 06.08
Ola81 07.08
larisa 16.08
Madia 16.08
olas 18.08
Asiunia81 21.08
ewa 23.08
monalizka 27.08
demolka 28.08
panismithowa 30.08
zora1- 30.08

Jeszcze jedna dziewczynka i będzie parzyście....;D Sorki nie miało być wpisu pomiędzy....
Gratulacje Trotka :)

opis jak wkleić zdjęcie jest tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/Wrzucanie-fotek-ktok-po-kroku-INSTRUKACJA-z-rys-t62975,1,11.html
Kurczę, a mi się nie wyświetla zdjęcia maluszka Karolci :(
próba zdjęcia
image
image

jeszcze jedno...a większych nie można wstawić?
O... teraz widzę :)
trotka - Gratuluję wiadomości o Córci :)
jeśli wstawiasz fotki z imageshack to musisz kopiować link spod zdjęcia (oznaczenie forum1 czy jakoś tak :)
ja się czuję bardzo dobrze, odpukać, choć wkraczam już w trzeci trymestr, w nocy zdarzają mi się skórcze łydek i drętwienie od pośladków w dół, ale mam na tyle mocny sen, że rozbudzam się na chwilę, dochodzę do normalnego krążenia chodząc na leżąco (ruszam nóżkami) i śpię dalej :)

dzisiaj weszłam do dwóch księgarni i - aż dziwne - mimo chęci kupienia jakiejś książki nie mogłam znaleźć dla siebie żadnej interesującej pozycji
czy Wy również wspomagacie się jakimiś książkami? a może prasa?
przyznaję się, że zaczęłam kupować gazety ze względu na ciekawe dodatki, a teraz coraz częściej kupuję ze względu na fajne artykuły (np. "M jak Mama"), nie są to zakupy regularne ani skierowane na konkretny tytuł :)
jeszcze jedna próba

image
Dzięki Karolcia! Udało się...
Widzę, że same dobre wiadomości na forum.
My dzisiaj całkiem dobrze się czujemy, po nocnych igraszkach synka. Wymyślił sobie skakanie matce po pęcherzu do 2 w nocy:/
A potem cały dzień grzecznie spał.
W poniedziałek czekają mnie badania i zapisanie się do SR, a za tydzień wizyta u gina.
witam!! nasz maluszek sie okresil w 99% i jest to dziewczynka :D
juz nie moge sie doczekac 3-wymiarowego... bedziemy miec 06.04 :)
dzisiaj mala brykala na calego!! szczegolnie upodobala sobie prawa strone i chyba cala sie tam wpasowala...no i charakterek juz ma!! jak mamusia glaskala to niunia nie przeniosla sie na srodek a taty posluchala!!??
LIPIEC:
akmka 01.07- dziewczynka
Matea 09.07
kaska2308 10.07 dziewczynka /Zosia
olala82 15.07
gosiar 16.07- chłopczyk
trotka 25.07- dziewczynka /Oliwia
asior 27.07

SIERPIEŃ:
adziula 06.08
agutek81 06.08
jolga 07.08- dziewczynka
Ola81 07.08- dziewczynka
bruks1983 15.08- chłopiec /Szymon
larisa 16.08
Madia 16.08
olas 18.08
Asiunia81 21.08
ewa 23.08
monalizka 27.08
demolka 28.08
panismithowa 30.08
zora1- 30.08

no to gratulujemy kolejnej panienki :-)
No to widzę że jest po równo....ciekawe jak będzie pod koniec jak już wszystkie mamusie będą znały płeć....Miłego wieczorku życzę. Ja nie mogę doczekać się powrotu męża, aby pokazać mu zdjęcia z usg. Dzwoniłam tylko do niego aby powiedzieć o córci, jest mega szczęśliwy....Coś tak czuję że to będzie tatusia córusia.........
W końcu piątek :)
Mój mały od wczoraj ma przypływ energii (może w końcu wiosna idzie, hihi). Wieczorem bombardowanie, a dziś zrobił mi pobudkę o 6.30. Musiałam wstać, bo mi po pęcherzu skakał :)

Karolcia, ja na razie nie kupuję żadnych gazetek, chociaż powoli zaczynają mnie kusić, więc pewnie zacznę. Zdarza się, że odstanę jakąś przy okazji wizyty u gina (Poradnik Domowy, M jak Mama, czy Mamy Dziecko), ale to tak sporadycznie i często 'przeterminowane' :)
Na początku ciąży dostałam od mamy książkę: W oczekiwaniu na dziecko i tam jest całkiem fajnie wszystko wyjaśnione i czasem sobie czytam.
i ja się witam w piątek:)) - mnie niestety nikt nie obudził skacząc w moim brzuchu - musiał zrobić to budzik...:(

gratuluję córeczek:))))

ja jestem tutaj ostatnia na liście - na usg ide po świętach - i dopiero wtedy, mam nadzieję do wiem się kto mieszka u mnie:))

więc chyba ostatnia się wpiszę:))

a co do książki - to ja mam "ciężarówką przez 9 miesięcy" - bardzo mnie odpręża - bo wszyscy tak poważnie mówią o ciąży...:)) a fachowe porady znajduję w internecie:)) na razie mi wystarcza - może później w jakąś jeszcze książkę zainwestuję?:)

miłego piątku - już czekam aż minie te 7 godzinek i będzie weekend!!!:))
Cześć dziewczyny :)
Coraz więcej panienek się objawiło. Ciekawe czy już zostaną do końca panienkami i nic się nie zmieni? :) Ostatnio ciocia nam kupiła malutką czerwoną sukieneczkę więc już musi tak pozostać:)

Źle się czuję ostatnio i prawie nie wyłażę z domu, tylko leżę w lóżku.
A propos łózka to czkamy na zamówione łóżeczko i pościel :)

Karolcia, jesteś zadowolona z wizyty na szafranowej?

Martek - szczytem moich marzeń ta wizyta nie była, ale pani doktor jest bardzo kompetentna i sympatyczna, poinformowała mnie o wszystkim, od wielkości główki, poprzez cały wzrost Bąbla i wagę
film faktycznie składa się z fragmentów, a zdjęcia są czarno-białe, ale w trójwymiarze
wydaje mi się, że gdyby Bąbel spał to ładniej by wszystko wyszło, a nie dość, że się wiercił to jeszcze ułożył się bokiem i buźkę przez 90% czasu badania zasłaniał rączką, ale pani doktor była na tyle wyrozumiała i cierpliwa, że udało jej się złapać buziaczka, ale z profilu :)
wydaje mi się, że warto wybrać się na takie badanie raz w czasie ciąży
ale technologia chyba nie jest aż tak posunięta, bo tak jak zdjęcia są czasem poruszone, tak na filmie też się obraz zamazywał w ruchu dziecka
No własnie, czyli nie wydawało mi się że jakieś niedorobione to wszystko... ale co tam, jak sama mówisz - raz warto.
Chociaż, prawdę mówiąc, mogłabym się obyć bez tego 3D.
Ważne że inny lekarz obejrzał, pomierzył i powiedział że wszystko w porządku.
dokładnie, dla mnie też to było ważne, że ktoś inny oceni kondycję mojej ciąży i potwierdzi płeć ;P
Dr Tomczyk stwierdziła, że idealnie się ustawia do określenia płci, pod tym względem Bąbel jest bardzo zdyscyplinowany, ale za to zawstydził się i zasłonił buźkę rączką ;P
no i potwierdziła, że jest bardzo żywotny, o czym ja się przekonuję kilka razy na dobę :)
Mój za to prawie zawsze przy USG śpi. Ostatnio tak się gdzieś wcisnął, że nie dało się nic pomierzyć i nic się nie dowiedziałam. Doktorka wciskała mi tą sondę i jeździła a on sobie leżał gdzieś w dole. Pokazał tylko główkę z profilu, rączkę, stópkę i odstające od brzuszka jajka :)
Już trzy razy stwierdzono, że to chłopiec i ja głęboko w to wierzę. Mam nadzieję, że tak już zostanie :)
Teraz mam wizytę po świętach i chyba będę musiała się szybciej urwać z wykładu w SR - bo akurat mam wizytę na 18. Ciekawe czy wtedy da się zmierzyć. Może po drodze zjem coś słodkiego coby go pobudzić - to prawie zawsze działa :)
Moje maleństwo też zawsze jakieś wstydliwe i mało się rusza na USG, teraz ide 8 kwietnia to mam nadzieję, że trochę pofika ;-) A mnie dzisiaj od rana plecy bolą i nie wiem jak do 16 wysiedzę :(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry