Widok

LISTOPAD I GRUDZIEŃ - MAMUSIE 2008

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Risika Kostek też ślini się na potęgę, ale przed śliniakami się nie broni na szczęście :-)

Ania Ty to masz dobrze, Tata kostka lekko chory obecnie więc niestety do Kostka się nie zbliża, jesli nie ma takiej potrzeby...

czytałam dziś trochę o wózkach stokke, nawet mi sie podobają i maja bardzo dobre opinie specjalistów, również jeśli chodzi o bezpieczeństwo, ale 2500 zł za spacerówkę.. trochę dużo...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pychotko-przyzwyczaiłam sie...do problemów:]
o rany Justi.. ze tez tak sie na Was to wszsytko kumuluje:( powodzenia! w koncu te wszystko przeciez musi minąć!

Dziewczyny, na laktacje pomaga tez podobno pol szklanki piwa bezalkoholowego tak pol godziny przed karmieniem (ja przez chwile pilam i mialam strasznie duzo mleka), poza tym z wlasnego doswiadczenia:jak probowalam odciagac mleko latatorem po 2h -3h dziennie przez 2-3 dni ( nie majac go w nadmiarze, tak w sam raz dla malego musialam wyjsc z domku) to po paru dniach mialam znow za duzo... i teraz tez tak robie, czasem mam go mniej a maly ssie i ssie i ssie...i wtedy do dziela laktator (przynajmniej1,5h/dziennie.;( ), herbatki laktacyjne (z reguly 1/dzien przez 2-3/dni w tygodniu) i jest dobrze.. kawa zbozowa podobno pomaga, choc chyba nie mnie:) Jeszcze ani razu nie musialam podawac butelki (ale moze nie bylo jeszcze bardzo zle).
Trzymam kciuki.. im bardziej sie denerwujemy tym mniej pokarmu..a nad tym juz najtrudniej zapanowac:(

Zdjęcia przecudne:) nasza kolej jutro..eh..juz sie denerwuje...nie goscmi, nie przygotowaniami, tylko tym ze w kosciele sie porycze..
Milego dnia!
Pozdrawiamy!
no wlasnie.tak dlugo,ze dlugo by opowiadac co sie dzialo:/ogolnie mowiac bylo cieeeeeeezko a i obecnie latwo nie jest.Sarka przeszla zapalenie uszu,zapalenie odbytu(jeszcze czekamy na wyniki badań),no i ogolnie malo spi i duzo sie drze:]
o Justi :-) pozdrawiamy cieplutko, daj znać co u Ciebie i małej Sarki, dłuuuugo Was tu nie było
pozdrowienia dla Was i waszych dzieciaczków... :)
Amelka co do prania - mam już dość czasami, mam wrażenie, ze jak nie pranie to prasowanie, ciągle coś i tak na okrągło, jak nie suszarka rozłożona to deska do prasowania - do znudzenia ;-)

aaa... wczoraj położyłam Kostka spać przed 21 i wyrwałam się z koleżankami do kina na lekką, łatwa i przyjemna komedyjkę - tak dla relaksu, fantastycznie jest wyjść tak od czasu do czasu ;-) ostatni raz w kinie byłam chyba w 8 m-cu ciąży...

co do laktacji - mam nadzieje, ze herbatki pomogą... tyle tych wirusów szaleje, przydadzą się maluszkom nasze antyciała
Góralko dobrze że z synkiem już lepiej, oby teraz nabierał sił.
Ania fotki są superaste, bardzo ładne, lubię ogladac takie zdjęcia.
Alis i Majaki tak jak mowicie spróbujcie herbatkę, ja piłam anyżową na początku i bardzo pomogła (może nawet za bardzo:)) i codziennie piję jedną zbożówkę - tak już się przyzwyczaiłam. Myslę że wam pomoże i laktacja wróci do normy. Karmienie piersią to bardzo duża wygoda dla nas:))
Uciekam spać, naprasowałam sie jak szalona dzziś, w ogóle w tym tygodniu jakieś szaleństwo codziennie robilam pranie, ja nie wiem skąd tyle się tego bierze, dziś 2 razy pralka chodziła ale już chyba koniec na ten tydzień - mam dość.
Mąż ma jutro wolne zatem będziemy mieli przedłuzony weekend a w sobotę wędrujemy do Asi prababci na 80 urodziny - ach to będzie impreza.
oj cierpiałam długo przez panią doktor na pogotowiu bo jak pojechałam już z wysoką gorączką to powiedziała, że jak karmię antybiotyku nie da mam jeść rosół z kury i czosnek i będzie dobrze a nie było dopiero się rozłożyłam znów półprzytomna do lekarza i w końcu dał antybiotyk ale już małego zaraziłam,szkoda, taki mały i już antybiotyk ale cóż ...teraz wraca do formy dziś w nagrodę dostał matę edukacyjną -dżungle fisher price bardzo ale to bardzo był nią zainteresowany zobaczymy jak długo.
Co do rota, to slyszalam dokladnie jak Majaki. Ja tez nie szczepie, tylko pneumokoki na pewno. Majaki, u mnie bardzo podobnie, zreszta widac po przybraniu wao Amelkii ;/ Niby mleka leci, ale strumieniami sie nie leje. Na razie mala dostaje od wczoraj raz dziennie dodatkowo butle, tez chyba sobie harbatki laktacyjne musze robic. Majaki, damy rade, na pewno sie mleczko pojawi, a ak nie, to damy, to co mamy i tyle ;/
o jaki Jasiu grzeczny był w kościółku - oby Kostek też "ze spokojem" wszystko przyjął...

mam problem z pokarmem, mam go coraz mniej... to raczej nie kryzys laktacyjny bo stopniowo od jakiegoś czasu zmniejsza mi się ilość mleka i coraz więcej Kostek dostaje sztucznego :-( chcę jutro kupić herbatkę na laktacje i kawę zbożową - podobno pomaga... kurczaki :-( chciałam do 6 m-ca karmić...

co do rotavirusa, jak zapytałam w aptece o szczepionkę to mi zaśpiewali 420 zl za jedną dawkę, poza tym rozmawiałam z pediatrą i z tymi szczepionkami to jest tak, ze dziecko i tak może zachorować na inny szczep wirusa, ostatecznie nie szczepimy, co do pneumokoków - słyszałam, ze to sprawa trochę rozdmuchana przez producenta szczepionki bo jest tylko jeden i robi na tym niezłą kasę :-) no i podobnie jak szczepionka na rotavirusa chroni tylko przed częścią szczepów

Góralka - długo Cię tu nie było, dobrze, że z maluszkiem juz wszystko ok, biedusie musiało się nacierpieć...
piękne zdjęcia i ;piękna Mamusia :)
dodam jeszcze jedno..moje ulubione****

image
Odebralismy fotki z chrztu:0
Wrzuce pare ...i na drugim forum tez;)

image
image
image
a my chyba na rota nie będziemy szczepić, ja zdecydowałam że do roczku Asi zostanę na wychowawczym a potem mala będzie u dziadkow zatem znacznie eliminujemy mozliwość zarażenia, myślałam żeby na pneumo szczepić bo chciałabym Asię do przedszkola posyłać a wtedy to już wiadomo różnie może być.
Spacer dziś rewelacja, laskiem sobie pochodziłam nawet słoneczko świeciło, teraz maleństwo śpi to ja mam chwilkę dla siebie jak się obudzi zaczynam akcję smarowania głowy emulsją emolium, oby tylko się nie darła jak przy tej smalcowatej maści:((
kurcze ale nie chciałabym mu dawać jedna szczepionka za drugą... musze do Marka iść to sie zapytam dokładnie
eh tak sie zestrachałam teraz ze az zaczelam sprawdzac czy znow nie pomerdało mi sie kiedy mamy nastepne szczepienia bo wtedy miala byc 1 dawka 2x rotawirusa..i jest ok:) uff.. juz dwa razy zdażyło mi się pojechać do lekarza dzien wczesniej (trace poczucie dat.. ) na szczecie chodzilo o moje wizyty:D
a jakby milao byc tak jak pisze Risika, Evilku, to 12 + 6 =18 tygodni a nie 24, czyli mozna na dwa razy ale oby do 24 sie wyrobic.
Moze tak-musisz sie wyrobic do 24 tygodnia..
A czy to beda 2 dawki czy 3 to zalezy kiedy sie rozpocznie je podawac!
My na drugim szczepieniu przegapilismy- czyli teraz zostaly nam 2 dawki.w 17 tyg pierwsza, a w 23 druga. Wyrobimy sie " na styk", hyba ze sie Jasio rozchoruje po drodze- to lipa twedy!
czyli jest tak jak Riska mówiła 1 dawka do 12 tyg a nast po 6 tyg ale nie pozniej nie do 24 tyg zycia,tak??
Wiec tak-dzwonilam do Marka;)-MOZNA szczepic jak najbardziej, 2 x dawkami, ale dziecko musi sie zmiescic w 24 tyg zycia. Czyli pierwsza dawak 11 marca a druga po 6 tyg, a Jasio wtedy milaby 23 tygodnie.Pasuje!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry