Widok
LISTOPADOWE I GRUDNIOWE MAMUSIE 2009 - CZ. 13
Listopad 2009:
1.11: alime - dziewczynka
2.11: ja-majka - chłopiec
3.11: sfw
4.11: Kasia222 - chłopiec
5.11: Paula81 - dziewczynka
7.11: Aga111
7.11: Asia_ce - chłopiec
8.11: warbuziaczek - dziewczynka
8.11: biedronka24 - chłopiec
12.11: Salabmo - dziewczynka
12.11: Sajwer
13.11: kascha - chłopiec
14.11: Eve - chłopiec
16.11: Agoosiaa
16.11: Ewwa - chłopiec
18.11: madziara2111
19.11: Agusia29
22.11: gani
23.11: bogosia - chłopiec
Grudzień 2009:
4.12: dziób
5.12: medullah
11.12: Izulucha
12.12: Małgoś28
13.12: Dorotaaaa
14.12: Perelka82
16.12: mała ciężarówka - dziewczynka
21.12: Ivi
25.12: kiccek
26.12: sara03
27.12: Rimini
Grudzień 2009:
4.12: dziób
Dziewczyny Wy wszystkie wybieracie się do szkoly rodzenia?
ja niestety nie mam za bardzo możliwości, jedynie to mam jakieś 2 rozmowy z polożną...
ale mam nadzieję,że jak co to podzielicie sie informacjami:)
a mam jeszcze takie pytanko, czy któraś z was ma jakiś poradnik lub DVD o opiece nad niemowlaczkiem? przeglądam na necie bo chcialabym coś sobie kupić konkretnego do poczytania, ale naprawde nie wiem co?
ja niestety nie mam za bardzo możliwości, jedynie to mam jakieś 2 rozmowy z polożną...
ale mam nadzieję,że jak co to podzielicie sie informacjami:)
a mam jeszcze takie pytanko, czy któraś z was ma jakiś poradnik lub DVD o opiece nad niemowlaczkiem? przeglądam na necie bo chcialabym coś sobie kupić konkretnego do poczytania, ale naprawde nie wiem co?
ja mam w wersji e-book książkę "Język niemowląt",
własnie wczoraj ją sobie wydrukowałam i zaczynam przeglądać,
osobiście chętnie poszłabym do szkoły rodzenia, ale mogę zacząć dopiero od 30 tygodnia i nie wiem czy dam radę załapać się na bezpłatną w ramach NFZ
własnie wczoraj ją sobie wydrukowałam i zaczynam przeglądać,
osobiście chętnie poszłabym do szkoły rodzenia, ale mogę zacząć dopiero od 30 tygodnia i nie wiem czy dam radę załapać się na bezpłatną w ramach NFZ
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
Dziewczyny, czy to prawda, że do porodu nie można mieć koszulki z guzikami? Znalazłam śmieszne na allegro, z guzikami i bez i wiązane i na tych wiązanych jest napisana właśnie taka informacja:
http://www.allegro.pl/item680461160_koszula_do_porodu_i_karmienia_nowa_rozm_m.html
ale fajniejsze są chyba takie jak dla mnie:
http://www.allegro.pl/item680956360_koszula_nocna_do_karmienia_po_porodzie_m.html
http://www.allegro.pl/item681426611_rozpinane_koszulki_dla_karmiacych_r_m_zielony.html
co myślicie?
http://www.allegro.pl/item680461160_koszula_do_porodu_i_karmienia_nowa_rozm_m.html
ale fajniejsze są chyba takie jak dla mnie:
http://www.allegro.pl/item680956360_koszula_nocna_do_karmienia_po_porodzie_m.html
http://www.allegro.pl/item681426611_rozpinane_koszulki_dla_karmiacych_r_m_zielony.html
co myślicie?
Jeszcze odnośnie wózków, kiedy chcecie kupować? Ja chętnie już bym kupiła, ale nie wiem czy nie za wcześnie, wybrałam x-landera x3, z paru powodów:
-jest popularny, łatwo sprzedać w razie co
-jest ładny, w miarę lekki i praktyczny, szybko się składa
-w razie usterki mają dobry serwis
Zastanawiam się za to jaki fotelik, czy x-car, czy maxi cosi citi czy cabrio, macie może jakieś info, który lepszy?
-jest popularny, łatwo sprzedać w razie co
-jest ładny, w miarę lekki i praktyczny, szybko się składa
-w razie usterki mają dobry serwis
Zastanawiam się za to jaki fotelik, czy x-car, czy maxi cosi citi czy cabrio, macie może jakieś info, który lepszy?
ja już mam wózek,
dziadkowie kupili :)
u mnie termin zakupu nie był kontrowersyjny, poszliśmy do sklepu pooglądać, a że nam odpowiadał i cena była atrakcyjna to wzięliśmy, i tak trzeba go kupić :)
my mamy właśnie x-lander x3, bardzo nam się spodobał, ma wszystkie funkcje o jakie nam chodziło, jest mało awaryjny a jakby co serwis jest łatwo dostępny
dziadkowie kupili :)
u mnie termin zakupu nie był kontrowersyjny, poszliśmy do sklepu pooglądać, a że nam odpowiadał i cena była atrakcyjna to wzięliśmy, i tak trzeba go kupić :)
my mamy właśnie x-lander x3, bardzo nam się spodobał, ma wszystkie funkcje o jakie nam chodziło, jest mało awaryjny a jakby co serwis jest łatwo dostępny
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011
ja jeszcze nie wiem kiedy kupie wozek, ale nie jest to zaden z wymienionych tutaj przez Paule81.
ja na pewno kupje w mamas and papas, bo najbardziej dla nie sa funkcjonalne, ( tez 3 w 1)
jezeli chodzi o wode, to ja regularnie chodze na basen i wszystko ok.kapac sie kapalam w kwietniu, ale woda miala 31 stopni i byla b.czysta ( zatoka Tajska),
ale jakbym miala jakies infekcje to raczej zrezygnowalabm z kapieli.
ja na pewno kupje w mamas and papas, bo najbardziej dla nie sa funkcjonalne, ( tez 3 w 1)
jezeli chodzi o wode, to ja regularnie chodze na basen i wszystko ok.kapac sie kapalam w kwietniu, ale woda miala 31 stopni i byla b.czysta ( zatoka Tajska),
ale jakbym miala jakies infekcje to raczej zrezygnowalabm z kapieli.
jeżeli chodzi o kolor to dałam się namówić mężowi i mamy czarny,
ale w tej nowej gamie kolorystycznej, która niedawno weszła do sprzedaży nie ma już czarnego,
co lepsze byłam przeciwnikiem kupowania czarnego wózka, no ale cóż jak to mówią tylko krowa nie zmienia zdania ;)
ale w tej nowej gamie kolorystycznej, która niedawno weszła do sprzedaży nie ma już czarnego,
co lepsze byłam przeciwnikiem kupowania czarnego wózka, no ale cóż jak to mówią tylko krowa nie zmienia zdania ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011
dziob - gratuluje chlopczyka !!! ja wlasnie jade na usg moze mi pani dr powie co widzi, chociaz pewnie jeszcze za szybko troszke na 100% info :-)
a co do wozkow to mi sie podoba xlander xq - tyle tylko ze spacerówka ma siedzenie kubelkowe, a za to xa ma takie rozkladane na plasko i teraz sama nie wiem, a kupimy pewnie w listopadzie...
a co do wozkow to mi sie podoba xlander xq - tyle tylko ze spacerówka ma siedzenie kubelkowe, a za to xa ma takie rozkladane na plasko i teraz sama nie wiem, a kupimy pewnie w listopadzie...
i uaktualniam lista dla Dzioba
Listopad 2009:
Grudzień 2009:
4.12: dziób - chlopiec
Listopad 2009:
Grudzień 2009:
Listopad 2009:
7.11: Aga111-chłopiec
Grudzień 2009:
7.11: Aga111-chłopiec
Grudzień 2009:
Dziewczyny, czy Wasze brzuszki są coraz twardsze? Mój był jeszcze niedawno miękki, a dzisiaj twardszy. Czasami mam tak, że czuję jak przy wzdęciach taki balon przez chwilę i mam wrażenie że Maluch wtedy się przeciąga bo to takie nieprzyjemne, ale mija za chwilkę, ale teraz ten brzuszek już nie jest taki miękki jak kiedys. Na wizycie w poniedziałek gin powiedziała że mam macice na wysokości pępka (choć tak zwykle jest w 24tyg a ja jestem w 22) ale to nic złego, znaczy że dobrze rośnie. Szyjkę też sprawdzała i wszystko ok. A jak Wasze brzuszki? Bo ja się troszkę niepokoić zaczęłam. Nie jest twardy jak kamień, ale twardawy czasami.
bogosiaaa ja mam to samo, pisalam już tu na forum o tym.
moj brzuch robi się czasem twardy, na jakieś 30 sek i przechodzi, w poniedziałek miałam wszystkie badania okey, szyjka macicy też w porządku. mam brać tylko magnez, oprocz wszystkich witaminek.
nawet inne dziewczyny pisały,że to normalne.
a wiec sie nie martw:)
moj brzuch robi się czasem twardy, na jakieś 30 sek i przechodzi, w poniedziałek miałam wszystkie badania okey, szyjka macicy też w porządku. mam brać tylko magnez, oprocz wszystkich witaminek.
nawet inne dziewczyny pisały,że to normalne.
a wiec sie nie martw:)
ewwa, polecam doktor Brzóskę,
jak jestem w Gdańsku zawsze robię u niej USG dodatkowe,
jest naprawdę bardzo fajna, wszystko dokładnie opowie, opisze pokaże,
bada długo min. pół godziny, ale jak jest potrzeba coś dokładniej obejżeć, to nie patrzy na czas, dlatego zdażają sie u niej poślizgi,
przy zwykłym badaniu, przerzuca na chwilę obraz na 3D, można sobie wtedy dokładnie popatrzeć na dzidzię :)
jak jestem w Gdańsku zawsze robię u niej USG dodatkowe,
jest naprawdę bardzo fajna, wszystko dokładnie opowie, opisze pokaże,
bada długo min. pół godziny, ale jak jest potrzeba coś dokładniej obejżeć, to nie patrzy na czas, dlatego zdażają sie u niej poślizgi,
przy zwykłym badaniu, przerzuca na chwilę obraz na 3D, można sobie wtedy dokładnie popatrzeć na dzidzię :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011
Paula - ja byłam u niego raz tylko w 13 tygodniu na tym usg gdzie mierzył przezierność karkową miedzy innymi. Bałam się troche ze skoro nie jestem jego pacjentka to mnie bedzie traktował do dupy, ale myliłam sie :) Weszlismy i powiedzialam ze moja lekarka skierowała mnie do niego z prosba o wykonanie usg bo jestem w tym i tym tygodniu i takie tam. Podalam mu karte ciazy, on sie pytal czy juz bylam, powiedzialam ze nie, wiec zapisal sobie w kompie moje dane (wlasciwie to sama zapisałam bo mam dluuugie imie i 2 nazwiska i nie chcial sie zamotac) usmiał sie na moj notesik ze ma kieszonke na badania ktore prosil zebym pokazala poniewaz biore rovamycyne na lekko podwyzszona toxo i zaprosil na badanie.
Mam nadzieje, że dzisiaj bedzie rownie miło,bo wtedy wyszłam oczarowana badaniem :)
Jak skonczylismy to powiedzial ze zaprasza jeszcze raz na badanie okolo 21 tygodnia, ale poniewaz bedzie sie urlopował to go nie bedzie na poczatku lipca, wiec tak w polowie, ale to nie bedzie za pozno. I pytał czy mam jeszcze jakies pytania, jesli mialam - cierpliwie odpowiadał :) Takze naprawde bylam bardzo miło zaskoczona, chociaz stresowałam sie bardzo :)
Mam nadzieje ze Ty tez będziesz i że z naszymi Maluszkami wszystko dobrze :) Powodzenia i koniecznie daj znać, chociaż ja chyba szybciej z domu będę musiała wyjechac, wiec pewnie odczytam dopiero jak sama wroce :)))
Mam nadzieje, że dzisiaj bedzie rownie miło,bo wtedy wyszłam oczarowana badaniem :)
Jak skonczylismy to powiedzial ze zaprasza jeszcze raz na badanie okolo 21 tygodnia, ale poniewaz bedzie sie urlopował to go nie bedzie na poczatku lipca, wiec tak w polowie, ale to nie bedzie za pozno. I pytał czy mam jeszcze jakies pytania, jesli mialam - cierpliwie odpowiadał :) Takze naprawde bylam bardzo miło zaskoczona, chociaz stresowałam sie bardzo :)
Mam nadzieje ze Ty tez będziesz i że z naszymi Maluszkami wszystko dobrze :) Powodzenia i koniecznie daj znać, chociaż ja chyba szybciej z domu będę musiała wyjechac, wiec pewnie odczytam dopiero jak sama wroce :)))
gratuluje nowych chlopaczków !!!
bogosia - czy mozesz podac nr do doeringa? musze sie do niego umowic na polowkowe moja pani dr pow ze mam isc miedzye 20-22 tc.
wczoraj niestety nie dowiedzialam sie co sie w brzuszku kryje, ale ja tez mam nadzieje jak Kasia ze dorównamy zaraz dziewczynkami :-)
gani - widze ze tez jestes za xlanderem xq - mam pytanko czy nie jest dla ciebie problemem siedzenie kubelkowe w spacerówce? nie widzialam jak to wyglada na zywo ale na innym forum dziewczyny pisaly ze to duzy minus :-(
bogosia - czy mozesz podac nr do doeringa? musze sie do niego umowic na polowkowe moja pani dr pow ze mam isc miedzye 20-22 tc.
wczoraj niestety nie dowiedzialam sie co sie w brzuszku kryje, ale ja tez mam nadzieje jak Kasia ze dorównamy zaraz dziewczynkami :-)
gani - widze ze tez jestes za xlanderem xq - mam pytanko czy nie jest dla ciebie problemem siedzenie kubelkowe w spacerówce? nie widzialam jak to wyglada na zywo ale na innym forum dziewczyny pisaly ze to duzy minus :-(
my akurat chcielismy chłopca :) bo dziewczynkę juz mamy :)
na połówkowe ide do Puzio do invicty 29 lipca :)
nie mam problemu z wyborem wózka - mam marite po małej i nie zaminiłabym na żaden inny !!! :)
gdzies tak za miesiąc bede sprzedawała 3 wory slicznych rózowych firmowych ubranek (0-3, 3-6, 6-9, 9-12) bo muszę kupic niebieskie ;)
więc moze któras się zdecyduje - córcia jest zimowa więc wszystko bedzie pasowało wiekowo :)
trzymajcie jutro za mnie kciuki - czekaja mnie nerwy - mam obrone :) godz 14.00
na połówkowe ide do Puzio do invicty 29 lipca :)
nie mam problemu z wyborem wózka - mam marite po małej i nie zaminiłabym na żaden inny !!! :)
gdzies tak za miesiąc bede sprzedawała 3 wory slicznych rózowych firmowych ubranek (0-3, 3-6, 6-9, 9-12) bo muszę kupic niebieskie ;)
więc moze któras się zdecyduje - córcia jest zimowa więc wszystko bedzie pasowało wiekowo :)
trzymajcie jutro za mnie kciuki - czekaja mnie nerwy - mam obrone :) godz 14.00
W Inviccie maja chyba do 3D inną maszynę, bo jak powiedziałam pani, że chcę zwykłe USG u Brzóski, to nie dość, że się zdziwiła, to zmieniła mi podany termin badania. Może tylko ta z 3D ma funkcję nagrywania...
Na szczęście mogę jeszcze iść do lekarza małej ciężarówki. Tam na pewno nagrywają zwykłe USG :)
Na szczęście mogę jeszcze iść do lekarza małej ciężarówki. Tam na pewno nagrywają zwykłe USG :)
Dziewczyny, jestem świeżo po usg u dr Doeringa, mała jest zdrowa, mówił, że będzie ważyć ok 3500, 3800 przy porodzie jeśli w wyznaczonym terminie, teraz waży 651 g :) No i potwierdził, że będzie mała Zosia :) Ewa, nagrał na dvd ze zwykłego usg, trwa pare minut, jest serduszko i słychać jak bije, zapłaciłam 160 zł.
Bogosia, powiedziałam mu, że jestem u niego z polecenia, ogolnie jestem zadowolona, bo udzielił mi dużo więcej informacji niż mój lekarz, dał oprocz dvd i 3 zdjęć, wydruk z dokładnym opisem, wymiarami itd choć wydał mi się trochę arogancki..przy stoliku powiedział "to ma pani jakieś badania przy sobie czy nie?".. no ale może miał gorszy dzień. Napisz jak u Ciebie :)
Ja też już jestem po USG u Doeringa :) Potwierdzam, że będzie chłopiec, mamy zdjęcie dużych jajeczek i armatki pomiędzy nimi :))) Zdrowy, 450g, ruchliwy i kopie jak Maradona :) Paula - doktor chyba faktycznie miał gorszy dzień, ale nie było źle, choć poprzednio był milszy :) Ale za 10 tygodni pewnie pójdziemy ponownie, tyle że nie na 3d, bo uważam po dzisiejszym badaniu, że to bajer, bo pomiary i wszystko robił praktycznie przy zwykłym usg, dopiero zdjęcia i filmik przy 3d, tzn filmik mamy z całości nagrany. Zapłaciliśmy 260zł, ale faktycznie zwykłe usg kosztuje 140zł + 20zł za nagranie płytki. A więc będziemy mieli SYNKA :))) cudnie :) A jutro wyjeżdżamy na 2,5 tygodnia na urlop, najpierw na Mazury do moich Rodziców, a w poniedziałek w góry i wracamy 1sierpnia na wesele, więc pewnie tylko wieczorkami będę się odzywała. Więc trzymajcie się kochane ciepło i odpoczywajcie. Postaram się na bieżąco lukać do Was. Pozdrowionka :)
Gratuluję wszystkich chłopców i dziewczynek. My nie znamy płci naszego dzieciaczka. Nie chcieliśmy żeby nam pani doktor powiedziała. Poczekamy z tym to następnego usg. Ale jak tak czytam Wasze relacje to też zaczynam być coraz bardziej ciekawa kto u mnie w brzuszku mieszka :)
Sara03 mam wózkowy mętlik w głowie :( Czytałam Twój post o siedzeniu kubełkowym, ale zupełnie nie przyszłoby mi do głowy, że to problem tzn. nie patrzałam na to oglądając wózki. Muszę bardziej zgłębić temat.
Bogosiaa życzę udanego wypoczynku!!
Sara03 mam wózkowy mętlik w głowie :( Czytałam Twój post o siedzeniu kubełkowym, ale zupełnie nie przyszłoby mi do głowy, że to problem tzn. nie patrzałam na to oglądając wózki. Muszę bardziej zgłębić temat.
Bogosiaa życzę udanego wypoczynku!!
Wróciłam od lekarza :) Nasze maleństwo od maleńkości jest złośliwe po mamusi i stwierdziło, że nie da pooglądać co ma między nózkami krzyżując je :)
Cóż, kolejne USG za miesiąc, może wtedy kiedy ładnie poprosimy pokaże nam czy będzie Amelką czy Kubusiem :)
Pan doktor wymierzył szkraba i ma 19 cm razem z nóziami :)
Cóż, kolejne USG za miesiąc, może wtedy kiedy ładnie poprosimy pokaże nam czy będzie Amelką czy Kubusiem :)
Pan doktor wymierzył szkraba i ma 19 cm razem z nóziami :)
Dziewczyny a jak u Was ze spaniem w nocy? ja się przewracam z boku na bok milion razy chyba, przynajmniej raz siku ,a najgorsze są te sny...każdą i całą noc,większych problemów ze spaniem nie mam,ale i tak rano wstaje zmęczona.
Maleństwo czuje jak mnie kopie czasem w nocy,ale jak narazie mi to nie przeszkadza:)
A co do uroków to też myśle,że jeszcze duuużo przed nami... wystarczy,że brzusio jeszcze troche urośnie to ciężko będzie nawet z butami:)
Maleństwo czuje jak mnie kopie czasem w nocy,ale jak narazie mi to nie przeszkadza:)
A co do uroków to też myśle,że jeszcze duuużo przed nami... wystarczy,że brzusio jeszcze troche urośnie to ciężko będzie nawet z butami:)
Dziewczyny mam do sprzedania ubranka po mojej córeczce. Mam ich dwa wory. Praktycznie same firmówki, śliczne, niezniszczone, na każdą pore roku.
Jest to kompletna wyprawka : bodziaki, spiochy, pajace, spodnie, bluzki, bluzy, dresiki, kompleciki i sukieneczki na lato , skarpetki, buciki, rajstopki, czapeczki ... poprostu wszystko :)
Jestem maniaczką w kwestii ubranek więc jest w czym wybierać :)
Idealne na wasze dziewczynki urodzone zimową porą :)
Ubranka można ogladać w centrum Pruszcza :)
POLECAM :)
Jest to kompletna wyprawka : bodziaki, spiochy, pajace, spodnie, bluzki, bluzy, dresiki, kompleciki i sukieneczki na lato , skarpetki, buciki, rajstopki, czapeczki ... poprostu wszystko :)
Jestem maniaczką w kwestii ubranek więc jest w czym wybierać :)
Idealne na wasze dziewczynki urodzone zimową porą :)
Ubranka można ogladać w centrum Pruszcza :)
POLECAM :)
Kasia, ja liczę wg daty mojego porodu, Ty jesteś dzień przede mną, więc bym liczyła, że do 3 sierpnia masz 6 miesiąc a od 4 sierpnia do 3 września 7 miesiąc. I to pokrywa się z tym co piszą na sieci:
0 - 4,5 pierwszy miesiąc
4,5 - 9 drugi
9 - 13,5 trzeci
13,5 - 18 czwarty
18 - 22,5 piąty
22,5 - 27 szosty
27 - 31,5 siodmy
31,5 - 36 ósmy
36 - 40 dziewiąty
lub
1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX
0 - 4,5 pierwszy miesiąc
4,5 - 9 drugi
9 - 13,5 trzeci
13,5 - 18 czwarty
18 - 22,5 piąty
22,5 - 27 szosty
27 - 31,5 siodmy
31,5 - 36 ósmy
36 - 40 dziewiąty
lub
1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX
ja w przyszłym tygodniu idę na glukozę,
mam nadzieję że przeżyję :)
od kilku dni pod wieczór mam tak paskudną zgagę, że nie idzie wytrzymać, i to bez względu na to co jem danego dnia :(
chyba rezygnuję z jedzenia :(
mam nadzieję że przeżyję :)
od kilku dni pod wieczór mam tak paskudną zgagę, że nie idzie wytrzymać, i to bez względu na to co jem danego dnia :(
chyba rezygnuję z jedzenia :(
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011
rybalon to akurat wiem :)
ale lekarz mi takie argumenty przedstawił, nie wiem czy w ten sposób on siebie chroni, że niby nie wystawia długich zwolnień :(
nie będę się z nim kłócić, pójdę do ortopedy po zaświadczenie,
ja niestety się dowiedziałam, że sama mam kupić glukozę,
ale ja chodzę do przychodni przyszpitalnej, a w szpitalu wiadomo bieda :/
ale lekarz mi takie argumenty przedstawił, nie wiem czy w ten sposób on siebie chroni, że niby nie wystawia długich zwolnień :(
nie będę się z nim kłócić, pójdę do ortopedy po zaświadczenie,
ja niestety się dowiedziałam, że sama mam kupić glukozę,
ale ja chodzę do przychodni przyszpitalnej, a w szpitalu wiadomo bieda :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011
co do zwolnień, to dziewczyny żaden lekarz nie wystawi Wam dłuższego zwolnienia niż na 30 dni, bo nie może;
a co do glukozy - ja musiałam powtarzać - miałam glukozę 75g, na czczo w porządku a po 3 godzinach 143 (norma do 140). Glukoze w większości przychodni trzeba kupić w aptece i z nią wybrać sie na badanie. A żeby wynik był rzetelny, to NIE MOŻNA pić ile dusza zapragnie - po wypiciu pysznego drinka można kilka łyków żeby zabić słodki smak i tylko wtedy kiedy Was zemdli kilka łyków. Nie powinnyście tez przez tę godzinę czy dwie biegac po sklepach, sprzątać czy spacerować - ruch obniża poziom cukru we krwi - powinno się siadnąć na tyłku i czytać gazetkę ;-)
a co do glukozy - ja musiałam powtarzać - miałam glukozę 75g, na czczo w porządku a po 3 godzinach 143 (norma do 140). Glukoze w większości przychodni trzeba kupić w aptece i z nią wybrać sie na badanie. A żeby wynik był rzetelny, to NIE MOŻNA pić ile dusza zapragnie - po wypiciu pysznego drinka można kilka łyków żeby zabić słodki smak i tylko wtedy kiedy Was zemdli kilka łyków. Nie powinnyście tez przez tę godzinę czy dwie biegac po sklepach, sprzątać czy spacerować - ruch obniża poziom cukru we krwi - powinno się siadnąć na tyłku i czytać gazetkę ;-)
ja nie chodzę po sklepach bo mojemu kontu grozi debet ;)
boję się, że przegnę w kupowaniu w rezultacie zupełnie niepotrzebnych ubranek, a tu kasę na szczepionki trzeba składać, bo jak zobaczyłam ich ceny to o mało z fotela nie spadłam :/
boję się, że przegnę w kupowaniu w rezultacie zupełnie niepotrzebnych ubranek, a tu kasę na szczepionki trzeba składać, bo jak zobaczyłam ich ceny to o mało z fotela nie spadłam :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011
Ja się ograniczam do tych najbardziej potrzebnych rzeczy,jeśli chodzi o ubranka to potrzebuje jeszcze pare kaftaników i jakieś półśpioszki może, a troszke później kupie jeszcze coś cieplejszego do ubrania i kombinezon bo jak narazie nie ma nic ciekawego w sklepach na jesienno-zimowy czas. Maluszki szybko rosną, a poza tym zawsze się jeszcze coś dostanie od rodziny i znajomych:) nie ma co szaleć i tak jeszcze trzeba kupić wózek,fotelik,łóżeczko,pościel i kupe innych rzeczy...
Z takich "bieliźnianych" zakupów polecam Wam dziewczyny sklep Pepko, u mnie jest w Sopocie w Almie na piętrze. Są bardzo ładne kaftaniki za 6,90 zł szt. i śpioszki, ręczniczki, body.. dobre gatunkowo i ładne.
Ja kupiłam mojej małej przepaseczkę materiałową z kokardką - taka fioletowa, nie mogłam się powstrzymać choć zimą i tak nie będzie w tym chodzić :)
No i byłam też rano na glukozie, wzięłam pół cytryny, sam roztwór do wypicia nie był najgorszy, a z cytryną już w ogóle, ale czekanie godzinne mnie lekko dobiło, bo byłam na czczo (tak mi pani w rejestracji kazała), i ta glukoza mi się odbijała .. nieprzyjemne, ale do przeżycia!
Ja kupiłam mojej małej przepaseczkę materiałową z kokardką - taka fioletowa, nie mogłam się powstrzymać choć zimą i tak nie będzie w tym chodzić :)
No i byłam też rano na glukozie, wzięłam pół cytryny, sam roztwór do wypicia nie był najgorszy, a z cytryną już w ogóle, ale czekanie godzinne mnie lekko dobiło, bo byłam na czczo (tak mi pani w rejestracji kazała), i ta glukoza mi się odbijała .. nieprzyjemne, ale do przeżycia!