Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE MAMUSIE 2009 - CZ. 13

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Listopad 2009:
1.11: alime - dziewczynka
2.11: ja-majka - chłopiec
3.11: sfw
4.11: Kasia222 - chłopiec
5.11: Paula81 - dziewczynka
7.11: Aga111
7.11: Asia_ce - chłopiec
8.11: warbuziaczek - dziewczynka
8.11: biedronka24 - chłopiec
12.11: Salabmo - dziewczynka
12.11: Sajwer
13.11: kascha - chłopiec
14.11: Eve - chłopiec
16.11: Agoosiaa
16.11: Ewwa - chłopiec
18.11: madziara2111
19.11: Agusia29
22.11: gani
23.11: bogosia - chłopiec

Grudzień 2009:
4.12: dziób
5.12: medullah
11.12: Izulucha
12.12: Małgoś28
13.12: Dorotaaaa
14.12: Perelka82
16.12: mała ciężarówka - dziewczynka
21.12: Ivi
25.12: kiccek
26.12: sara03
27.12: Rimini
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny Wy wszystkie wybieracie się do szkoly rodzenia?
ja niestety nie mam za bardzo możliwości, jedynie to mam jakieś 2 rozmowy z polożną...
ale mam nadzieję,że jak co to podzielicie sie informacjami:)
a mam jeszcze takie pytanko, czy któraś z was ma jakiś poradnik lub DVD o opiece nad niemowlaczkiem? przeglądam na necie bo chcialabym coś sobie kupić konkretnego do poczytania, ale naprawde nie wiem co?
ja chyba sie nie wybieraM do szkoły rodzenia
poradnikow mam pare(dostaje czasem od lekarki)i mam pozyczona ksiazke zawitkowskiego z płyta.wszystko juz obejrzane ale pewnie jeszcze nie raz zajrze
ja mam w wersji e-book książkę "Język niemowląt",
własnie wczoraj ją sobie wydrukowałam i zaczynam przeglądać,

osobiście chętnie poszłabym do szkoły rodzenia, ale mogę zacząć dopiero od 30 tygodnia i nie wiem czy dam radę załapać się na bezpłatną w ramach NFZ
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
salambo a mogłabym prosić o przesłanie tej książki na mój adres meilowy mikka111@o2.pl będę bardzo wdzięczna
nie ma sprawy,
już wysyłam :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo, a mi też? :) Teraz posypią się prośby do Ciebie :))) siostryzet@wp.pl
Z góry wielkie dzięki :)
Pytałam wczoraj lekarkę o te zaświadczenia do becikowego. Powiedziała, że do nich jeszcze nic nie dotarło (NFZ), że jeszcze nic nie wiedzą w jakiej to ma być formie, ale że jak trzeba będzie to mi wypisze chociaż u niej jestem dopiero od 17 tygodnia, a u mojej poprzedniej lekarki byłam od 8.
Paula - nagrywa na płytkę + 3 kolorowe zdjęcia za 260zł. 24 tc chyba jest ok, ja będę w 22, i mam nadzieję, że to nie za wcześniej na 3d. Ale zobaczymy :)
Salambo, ja też mogę prosić? oplontis@wp.pl dzięki wielkie
już wysyłam :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Już mam :) Dzięki wielkie :)))
ja też już mam, dzięki Salambo!!!
Salambo pewnie już Tobie nie będzie się chciało po raz kolejny wysyłać,ale jak byś mogła,to też bym bardzo chciała :).Z góry dziękuję.Mój mail to jolus01@yahoo.pl
wysyłam :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Dziękuje ślicznie Salambo.Już mam :)
Bogoosia dzięki za info! Ja idę na 14:45, szkoda bo byśmy się spotkały :)
No właśnie liczyłam na to :) Ale napisz szybciutko na forum jak wrócisz jak było :) U Ciebie będzie lepiej widać bo Twój Maluszek starszy, ale mam nadzieję, że będziemy zadowolone :))
Dziewczyny, czy to prawda, że do porodu nie można mieć koszulki z guzikami? Znalazłam śmieszne na allegro, z guzikami i bez i wiązane i na tych wiązanych jest napisana właśnie taka informacja:

http://www.allegro.pl/item680461160_koszula_do_porodu_i_karmienia_nowa_rozm_m.html

ale fajniejsze są chyba takie jak dla mnie:

http://www.allegro.pl/item680956360_koszula_nocna_do_karmienia_po_porodzie_m.html

http://www.allegro.pl/item681426611_rozpinane_koszulki_dla_karmiacych_r_m_zielony.html

co myślicie?
Bardzo fajne te koszulki:) nawet nie wiedzialam,że są z takimi aplikacjami:) Mi się wydaje,że ta rozpinana bedzie najbardziej praktyczna po porodzie .Ale najbardziej mi się podobają te drugie:)
salambo dziekuje bardzo za meila juz drukuje niestety wczoraj padła nam siec w pracy i dopiero teraz mam dostęp do netu ;/
pozdrawiam upalnie wszystkie ciężarówki :)
Koszulki bardzo fajne :) Ciekawe jak to jest z tymi guzikami - czy można, czy nie i dlaczego. Może na szkole rodzenia coś powiedzą
Kąpiecie się w morzu, jeziorze, basenie? Jest tak gorąco, że o niczym innym myśleć nie mogę. Woda kusi, ale boję się, ze jakieś zapalenie może się przypałętać.
Fajne te koszle.Mi się też bardziej podobają te drugie.Chociaż do porodu chcę zabrac jakąś starą koszulę(nawet myślę o tym,żeby babcia mi jakąś dała).Bo napewno się poplami,a krew nie puszcza tak łatwo i bym poprostu po porodzie już ją wyrzuciła.Ale do karmienia te koszule są super.
Kąpac się nie kąpię,bo tu w Anglii jest brzydka pogoda,ale nawet jakby,to też bym się bała,że coś złapię.Na basen się właśnie wybieram,ale tez nawet tam boję się,,chociaż nie powinnam no nie?
Ja też rezygnuje w tym roku z morza i jeziorek. Niby wolno się kąpać,ale lepiej dmuchać na zimne.
Ja w ogóle na plaże nie chodze. Nie dałabym rady w tym upale.
Racja co do koszulki do porodu, wezmę jakąś starą. A nowe będe mieć po porodzie. Najbardziej podobają mi sie te drugie.
Ja planuję zacząć chodzić na basen jak pójdę na zwolnienie :)
Bogoosia, zdam relacje, i Twojej też będę oczekiwać! :)
Ja się niestety nie kąpię bo lekarz zabronił, właśnie z powodu infekcji, a szkoda bo uwielbiam pływać a pogoda jeszcze kusi.
Jeszcze odnośnie wózków, kiedy chcecie kupować? Ja chętnie już bym kupiła, ale nie wiem czy nie za wcześnie, wybrałam x-landera x3, z paru powodów:
-jest popularny, łatwo sprzedać w razie co
-jest ładny, w miarę lekki i praktyczny, szybko się składa
-w razie usterki mają dobry serwis
Zastanawiam się za to jaki fotelik, czy x-car, czy maxi cosi citi czy cabrio, macie może jakieś info, który lepszy?
ja już mam wózek,
dziadkowie kupili :)
u mnie termin zakupu nie był kontrowersyjny, poszliśmy do sklepu pooglądać, a że nam odpowiadał i cena była atrakcyjna to wzięliśmy, i tak trzeba go kupić :)
my mamy właśnie x-lander x3, bardzo nam się spodobał, ma wszystkie funkcje o jakie nam chodziło, jest mało awaryjny a jakby co serwis jest łatwo dostępny
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja jeszcze nie wiem kiedy kupie wozek, ale nie jest to zaden z wymienionych tutaj przez Paule81.
ja na pewno kupje w mamas and papas, bo najbardziej dla nie sa funkcjonalne, ( tez 3 w 1)
jezeli chodzi o wode, to ja regularnie chodze na basen i wszystko ok.kapac sie kapalam w kwietniu, ale woda miala 31 stopni i byla b.czysta ( zatoka Tajska),
ale jakbym miala jakies infekcje to raczej zrezygnowalabm z kapieli.
Jaki kolor macie? :) ja w sumie myślałam nad x3 albo xa.. choć ten drugi ciut droższy :/
jeżeli chodzi o kolor to dałam się namówić mężowi i mamy czarny,
ale w tej nowej gamie kolorystycznej, która niedawno weszła do sprzedaży nie ma już czarnego,
co lepsze byłam przeciwnikiem kupowania czarnego wózka, no ale cóż jak to mówią tylko krowa nie zmienia zdania ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Czarny jest bardzo ładny, i przede wszystkim do wszystkiego pasuje :)
temat wózków powrócił :-) my ciągle nie możemy się zdecydować, chociaż odrzuciliśmy już Maritę - została Jedo Bartatina i Emmaljunga Smart.

a na kapiele lekarz pozwoił (dr Fiutowski) - chodzę na basen i zamierzam się troszkę pochlupać podczas urlopu :-)
jestem po usg :) będzie synek :)
Dziób GRATULACJE:) przybywa tych chłopców:)
Gratulacje! Rosną małe "partie" dla mojej córeczki ;)
A ja znów zaszalałam i kupiłam małej pościel, poszewkę i ręczniczek kąpielowy a'la kaczuszka :)
dziob - gratuluje chlopczyka !!! ja wlasnie jade na usg moze mi pani dr powie co widzi, chociaz pewnie jeszcze za szybko troszke na 100% info :-)

a co do wozkow to mi sie podoba xlander xq - tyle tylko ze spacerówka ma siedzenie kubelkowe, a za to xa ma takie rozkladane na plasko i teraz sama nie wiem, a kupimy pewnie w listopadzie...
Gratulacje DZIÓB :)))
gratulacje DZIOB, pierwsza z grudniowych mam potwierdzila plec...

ja tez mam nadzieje, ze dowiem sie we wtorek, kto tam chowa sie...
i uaktualniam lista dla Dzioba

Listopad 2009:
7.11: Aga111

Grudzień 2009:
4.12: dziób - chlopiec

dzisiaj parnota jakich mało...nie idzie wytrzymac........padam,palce mi puchną.do tego dopadl mnie bol w krzyzu bo za dlugo siedzialam na krzesle i sie dorobilam
Ja się też zdecydowałam na x-landera nie wiem jaki toto ma model ;) ale 4 kółka i przednie obrotowe. :) Kolor jeszcze nie wybrany.

Fotelik kupię osobno maxi cosi cabrio
Chyba jeszcze dziś dwie dziewczyny mają mieć USG ?? Ciekawe czy chłopców nam przybędzie czy dziewczynek :)
i ja wiem co noszę w brzuchu :) chłopca !!!
Listopad 2009:
7.11: Aga111-chłopiec

Grudzień 2009:
4.12: dziób - chlopiec
Aga gratuluje:)
kurcze chłopcy górą :)

a ja znów upłynniłam parę groszy w 5-10-15;
te ciuszki dla dziewuszek po prostu przesłodkie są :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Dziewczyny, czy Wasze brzuszki są coraz twardsze? Mój był jeszcze niedawno miękki, a dzisiaj twardszy. Czasami mam tak, że czuję jak przy wzdęciach taki balon przez chwilę i mam wrażenie że Maluch wtedy się przeciąga bo to takie nieprzyjemne, ale mija za chwilkę, ale teraz ten brzuszek już nie jest taki miękki jak kiedys. Na wizycie w poniedziałek gin powiedziała że mam macice na wysokości pępka (choć tak zwykle jest w 24tyg a ja jestem w 22) ale to nic złego, znaczy że dobrze rośnie. Szyjkę też sprawdzała i wszystko ok. A jak Wasze brzuszki? Bo ja się troszkę niepokoić zaczęłam. Nie jest twardy jak kamień, ale twardawy czasami.
bogosiaaa ja mam to samo, pisalam już tu na forum o tym.
moj brzuch robi się czasem twardy, na jakieś 30 sek i przechodzi, w poniedziałek miałam wszystkie badania okey, szyjka macicy też w porządku. mam brać tylko magnez, oprocz wszystkich witaminek.
nawet inne dziewczyny pisały,że to normalne.
a wiec sie nie martw:)
Kasiu, a jak dłużej pozostaje trochę twardszy? Postałam dzisiaj trochę przy kuchni i tak zaczęłam ten brzuch tak czuć :/
Aha i ogólnie mam teraz twardszy brzusio jak przed paroma tygodniami, to chyba ma już tak być:)
Gosiu myśle,że to nic zlego. 2 dni temu byłaś u lekarza więc jakby miało być coś nie tak to lekarz by zauwarzył. Ale każda z nas jest inna i inaczej wszystko przechodzi więc jeśli dalej się będzie to powtarzać ,a Ty się masz martwić to może idz jeszce raz do gin. Dla Twojego spokoju:)
Jak dobrze, że jest to forum :))) Dzięki Kasiu :)
dziewczyny nie przejmujcie się tymi brzuszkami,
też tak miałam i pytałam lekarza, to całkiem normalne :)
swoja drogą nie mamy się już czym przejmować :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

dziewczyny, gratuluje chłopaków!!!
Dziewczyny gratulacje, kolejni chłopcy :))

To już tylu chłopców jest, wiec ja muszę teraz wyrównać dziewczynkom :)))))
Co do wózków to nie wniosę nic nowego za bardzo :) - xlander xq. Ewentualnie maxi cosi mura 4 jeśli pojawi się jakaś super okazja bo tak cena jest powalająca. Zdecydowanie 4 koła.
My jeszcze nic nie zaczęliśmy kupować. Na razie wszystko w internecie oglądam. Rozwiniemy skrzydła pod koniec wakacji.
Super, gratulacje dla Mam małych synków! ja się znów nie dowiedziałam, ale może na połówkowym będzie coś widać :) tymczasem też chadzam do 5-10-15 i korzystam z promocji ;)
Bogoosia, ja też mam czasem taki twardy brzusio, po jedzeniu się wzmaga, i trwa ok godziny, jest jak kamień, więc nie martw się, a jutro zapytamy o to dr Doeringa :)
Już się nie mogę doczekać wizyty :)
Bogoosia, a Ty byłaś już u niego wcześniej? Zastanawiam się co mówić, czy że przyszłam tylko raz na usg czy że chce się do niego zapisać i kazać mu założyć kartę ciąży..
Pół dnia nie śledzę forum, a tu tyle napisałyście.
Liczba chłopaków jest zastraszająca :)

Moja ginka dziś powiedziała mi, że jak chcę iść na dodatkowe USG do Invicty, to mam iść do Brzóski... I pewnie pójdę do niej gdzieś w 28-29 tyg.
no właśnie, z kim się będą żenić nasi chłopcy :) mało dziewczynek
ja-majka - z młodszymi dziewuchami ;-) a moja córcia będzie miała w czym przebierać ;-)
oby zdrowo rośli Wasi mali panowie!
ewwa, polecam doktor Brzóskę,
jak jestem w Gdańsku zawsze robię u niej USG dodatkowe,
jest naprawdę bardzo fajna, wszystko dokładnie opowie, opisze pokaże,
bada długo min. pół godziny, ale jak jest potrzeba coś dokładniej obejżeć, to nie patrzy na czas, dlatego zdażają sie u niej poślizgi,
przy zwykłym badaniu, przerzuca na chwilę obraz na 3D, można sobie wtedy dokładnie popatrzeć na dzidzię :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Paula - ja byłam u niego raz tylko w 13 tygodniu na tym usg gdzie mierzył przezierność karkową miedzy innymi. Bałam się troche ze skoro nie jestem jego pacjentka to mnie bedzie traktował do dupy, ale myliłam sie :) Weszlismy i powiedzialam ze moja lekarka skierowała mnie do niego z prosba o wykonanie usg bo jestem w tym i tym tygodniu i takie tam. Podalam mu karte ciazy, on sie pytal czy juz bylam, powiedzialam ze nie, wiec zapisal sobie w kompie moje dane (wlasciwie to sama zapisałam bo mam dluuugie imie i 2 nazwiska i nie chcial sie zamotac) usmiał sie na moj notesik ze ma kieszonke na badania ktore prosil zebym pokazala poniewaz biore rovamycyne na lekko podwyzszona toxo i zaprosil na badanie.
Mam nadzieje, że dzisiaj bedzie rownie miło,bo wtedy wyszłam oczarowana badaniem :)
Jak skonczylismy to powiedzial ze zaprasza jeszcze raz na badanie okolo 21 tygodnia, ale poniewaz bedzie sie urlopował to go nie bedzie na poczatku lipca, wiec tak w polowie, ale to nie bedzie za pozno. I pytał czy mam jeszcze jakies pytania, jesli mialam - cierpliwie odpowiadał :) Takze naprawde bylam bardzo miło zaskoczona, chociaz stresowałam sie bardzo :)
Mam nadzieje ze Ty tez będziesz i że z naszymi Maluszkami wszystko dobrze :) Powodzenia i koniecznie daj znać, chociaż ja chyba szybciej z domu będę musiała wyjechac, wiec pewnie odczytam dopiero jak sama wroce :)))
gratuluje nowych chlopaczków !!!

bogosia - czy mozesz podac nr do doeringa? musze sie do niego umowic na polowkowe moja pani dr pow ze mam isc miedzye 20-22 tc.

wczoraj niestety nie dowiedzialam sie co sie w brzuszku kryje, ale ja tez mam nadzieje jak Kasia ze dorównamy zaraz dziewczynkami :-)

gani - widze ze tez jestes za xlanderem xq - mam pytanko czy nie jest dla ciebie problemem siedzenie kubelkowe w spacerówce? nie widzialam jak to wyglada na zywo ale na innym forum dziewczyny pisaly ze to duzy minus :-(
Sara - numer do Dr Doeringa: (58)340-64-86, można dzwonić codziennie od 8-13. A tutaj stronka na której wszystko jest:

http://www.doering-usg.pl/
bogosia - dzieki :-)
aha no i trzymam kciuki za dzisiejsze wizytki u dr :-))
U mnie bedzie dziewczynka :)
Gratulacje dziewczynki! :) może wyrównamy troszkę :) Bogoosia, dziękuję za info, mam nadzieję, że dziś będzie równie miło, i u mnie i u Ciebie, napiszę jak tylko dotrę do domu :)
my akurat chcielismy chłopca :) bo dziewczynkę juz mamy :)
na połówkowe ide do Puzio do invicty 29 lipca :)

nie mam problemu z wyborem wózka - mam marite po małej i nie zaminiłabym na żaden inny !!! :)

gdzies tak za miesiąc bede sprzedawała 3 wory slicznych rózowych firmowych ubranek (0-3, 3-6, 6-9, 9-12) bo muszę kupic niebieskie ;)
więc moze któras się zdecyduje - córcia jest zimowa więc wszystko bedzie pasowało wiekowo :)

trzymajcie jutro za mnie kciuki - czekaja mnie nerwy - mam obrone :) godz 14.00
Dziob to powodzenia na obronie:)
no nareszcie dziewczynka, gratulacje dla mamusi !!!
dziób- trzymam kciuki
też chyba kupię Maritę, a jak Ci sie spacerówka sprawdzała? no i chyba to ciężki wózek jest i duzo zajmuje miejsca w bagażniku
Jak to jest, ze w Inviccie nie chcą nagrać na płytkę zwykłego USG? 3D nagrywają, a zwykłego nie chcą :( To bez sensu, bo jak oglądałam USG 3D mojej koleżanki, to i tak większość, to było zwykłe USG, a obrazu 3D może łącznie minutę... Chciałam iść do Brzóski...
dlaczego nie chcą ?
jak ja byłam ostatnim razem, to się mnie pytali czy chcę z nagraniem na płytę
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

zapytałam rejestrując się i powiedziano mi, że nie nagrywają zwykłego :(
ewwa mi w swissmedzie nagrali zwykle usg na plytke, ale musialabys zaznaczyc bo nie na kazdym sprzecie. mi nagrywal dr skweres w pierwszej ciazy, w drugiej dr karas mi nie nagral bo to nie ten aparat byl ....
W Inviccie maja chyba do 3D inną maszynę, bo jak powiedziałam pani, że chcę zwykłe USG u Brzóski, to nie dość, że się zdziwiła, to zmieniła mi podany termin badania. Może tylko ta z 3D ma funkcję nagrywania...
Na szczęście mogę jeszcze iść do lekarza małej ciężarówki. Tam na pewno nagrywają zwykłe USG :)
Dziewczyny, jestem świeżo po usg u dr Doeringa, mała jest zdrowa, mówił, że będzie ważyć ok 3500, 3800 przy porodzie jeśli w wyznaczonym terminie, teraz waży 651 g :) No i potwierdził, że będzie mała Zosia :) Ewa, nagrał na dvd ze zwykłego usg, trwa pare minut, jest serduszko i słychać jak bije, zapłaciłam 160 zł.
Bogosia, powiedziałam mu, że jestem u niego z polecenia, ogolnie jestem zadowolona, bo udzielił mi dużo więcej informacji niż mój lekarz, dał oprocz dvd i 3 zdjęć, wydruk z dokładnym opisem, wymiarami itd choć wydał mi się trochę arogancki..przy stoliku powiedział "to ma pani jakieś badania przy sobie czy nie?".. no ale może miał gorszy dzień. Napisz jak u Ciebie :)
ja wlasnie ogladalam lozeczka turystyczne i po prostu w szoku jestem, weszlam na strone Mama i ja i ceny so nawet o 30% wyzsze niz w UK, niezle. porownywalam ceny i jednak kupie w UK, bo taniej. na prawde dosc drogie to wszystko jest.

Paula fajnie,że z Twoją malutką wszystko okey:) jak jeszcze nie wiedzialam czy bedzie dziewczynka czy chlopczyk to też chcialam Zosie:)a z chłopcem mamy problem bo mi się podoba Juljan,mąż twierdzi,że to "babskie" imie... i duża już malutka jest:) mój synuś pare dni temu ważył 525g...
Julian-moj wujek mial tak na imie.bardzo ładne..My tez juz wybralismy dla córeczki
;0 no właśnie JULIAN;) nie JulJAN:) takiego byka zrobiłam,że wstyd!!!

ciężarówko,a jakie wybraliście imie?
hehe zdecydowanie kojarzy mi się z królem Julianem :D
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

dziękuję :)))))))) teraz szukamy imienia dla naszego synka. A Wy jakie macie???????
Liwia
z męskich podoba mi sie Kryspin mocno(to tak w razie czego)ale męzowi niestety nie
U mnie dziewczynka Amelia, chłopiec Jakub a może Filip jeszcze nie wiemy
Ja też już jestem po USG u Doeringa :) Potwierdzam, że będzie chłopiec, mamy zdjęcie dużych jajeczek i armatki pomiędzy nimi :))) Zdrowy, 450g, ruchliwy i kopie jak Maradona :) Paula - doktor chyba faktycznie miał gorszy dzień, ale nie było źle, choć poprzednio był milszy :) Ale za 10 tygodni pewnie pójdziemy ponownie, tyle że nie na 3d, bo uważam po dzisiejszym badaniu, że to bajer, bo pomiary i wszystko robił praktycznie przy zwykłym usg, dopiero zdjęcia i filmik przy 3d, tzn filmik mamy z całości nagrany. Zapłaciliśmy 260zł, ale faktycznie zwykłe usg kosztuje 140zł + 20zł za nagranie płytki. A więc będziemy mieli SYNKA :))) cudnie :) A jutro wyjeżdżamy na 2,5 tygodnia na urlop, najpierw na Mazury do moich Rodziców, a w poniedziałek w góry i wracamy 1sierpnia na wesele, więc pewnie tylko wieczorkami będę się odzywała. Więc trzymajcie się kochane ciepło i odpoczywajcie. Postaram się na bieżąco lukać do Was. Pozdrowionka :)
Bogosiaa gratulacje. Ja chyba zrezygnuję z 3D bo mój lekarz robi zwykłe USG a później przełącza na 3D i razem z wizytą kasuje 70-80 zł
Baw się dobrze, uważaj na siebie i pozdrów ode mnie moje ukochane góry :)
Gratuluję wszystkich chłopców i dziewczynek. My nie znamy płci naszego dzieciaczka. Nie chcieliśmy żeby nam pani doktor powiedziała. Poczekamy z tym to następnego usg. Ale jak tak czytam Wasze relacje to też zaczynam być coraz bardziej ciekawa kto u mnie w brzuszku mieszka :)
Sara03 mam wózkowy mętlik w głowie :( Czytałam Twój post o siedzeniu kubełkowym, ale zupełnie nie przyszłoby mi do głowy, że to problem tzn. nie patrzałam na to oglądając wózki. Muszę bardziej zgłębić temat.
Bogosiaa życzę udanego wypoczynku!!
Kasia, to faktycznie moja mała większa... ale doktor mówił, że w normie, pewnie norma jest w naszym przedziale :) a Julian ładne imię!
Mnie tez pani doktor uspokajała,że jest okey:) być może będzie należał do tych mniejszych dzieci:)albo urodzi się później niż przewidywany termin.
Dobranoc:)
mała dziś pierwszy raz kopnęła mnie w pęcherz,
traumatyczne przeżycie, o mało się nie posiusiałam :/
co to będzie jak urośnie i będzie miała mocniejszego kopa ?!
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Ja jeszcze tego nie doświadczyłam:) no ale czym dziecko większe tym kopniaki mocniejsze:) wszystko przed nami:)
Ja też czuję teraz mocniejsze "kick-i", czasem się nawet wystraszę :) a w nocy jak się przekręcam z jednej strony na drugą to boli mnie pęcherz :/
Wróciłam od lekarza :) Nasze maleństwo od maleńkości jest złośliwe po mamusi i stwierdziło, że nie da pooglądać co ma między nózkami krzyżując je :)
Cóż, kolejne USG za miesiąc, może wtedy kiedy ładnie poprosimy pokaże nam czy będzie Amelką czy Kubusiem :)
Pan doktor wymierzył szkraba i ma 19 cm razem z nóziami :)
Ooo, super! Dzidzia zdrowa... i uparta od małego :)
A co do kopniaków, to ja ostatnio jechałam SKM'ką do pracy i strasznie chciało mi się siku... Wtedy maluch łupnął mnie w pęcherz i nie było to przyjemne ani trochę... Myślałam, że nie dam rady :(
dziś w nocy mała tak szalała że nie mogłam spać,
smaki macierzyństwa bywają gorzkie i słodkie za razem :)
chciałabym już urodzić, a tu jeszcze tyle czasu :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Też tak sobie czasem myślę, że już chętnie bym urodziła :) ale wydaje mi się, że najgorsze "uroki" macierzyństwa jeszcze przed nami :/ ale za to potem będzie wielkie szczęście :)
Dziewczyny a jak u Was ze spaniem w nocy? ja się przewracam z boku na bok milion razy chyba, przynajmniej raz siku ,a najgorsze są te sny...każdą i całą noc,większych problemów ze spaniem nie mam,ale i tak rano wstaje zmęczona.
Maleństwo czuje jak mnie kopie czasem w nocy,ale jak narazie mi to nie przeszkadza:)
A co do uroków to też myśle,że jeszcze duuużo przed nami... wystarczy,że brzusio jeszcze troche urośnie to ciężko będzie nawet z butami:)
kasia siku to ja w nocy chodzę ze 3 razy :)
i nawet jak prześpię całą noc to i tak budzę się niewyspana,
co lepsze godzina 21.00 i ja jestem już nieprzytomna
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja nie spie do 1-2 rano ,tak mi duszno ,budze sie raniutko,niedospana,w nocy koszmary jakies dziwne...nie wyrabiam
Dziewczyny mam do sprzedania ubranka po mojej córeczce. Mam ich dwa wory. Praktycznie same firmówki, śliczne, niezniszczone, na każdą pore roku.
Jest to kompletna wyprawka : bodziaki, spiochy, pajace, spodnie, bluzki, bluzy, dresiki, kompleciki i sukieneczki na lato , skarpetki, buciki, rajstopki, czapeczki ... poprostu wszystko :)
Jestem maniaczką w kwestii ubranek więc jest w czym wybierać :)
Idealne na wasze dziewczynki urodzone zimową porą :)
Ubranka można ogladać w centrum Pruszcza :)
POLECAM :)

Dziewczyny w CNA na Przymorzu są przeceny maleńkich rzeczy, kupiłam dziś body dwie pary za 12 zł. i czapeczkę taką cieniutką do szpitala za 9 zł
Takie body jak na zdjęciu ;)
http://img300.imageshack.us/img300/8774/1002711.jpg
Śliczne bodziaki, ja wybieram się dziś do Ikei, coraz więcej tam gadżetów dla maluchów, i mebelki i ręczniczki. Tak szybko mi czas leci, już w zasadzie połowa 6 miesiąca, zaraz będzie 7, to już można się chyba oglądać, za mebelkami dla dzidzi, zawsze było, że jeszcze za wcześnie :)
Ja też często słysze od kogoś,że na to za wcześnie... i na to za wcześnie...żeby nie zapeszać. Ale w sierpniu jedziemy na 3 tyg. do Polski i mam zamiar już kupić wszystko tzn łóżeczko, wózek,fotelik i reszte akcesorii:) ciuszki już od dawna kompletuje:).
Powiedzcie mi od którego do którego tygodnia jest 7 miesiąc i reszta miesięcy??? jest tyle rożnych wersji,że sama już nie wiem jak to liczyć:) zwykle się wszyscy pytają w którym miesiącu jestem, tygodnie jakoś mało do nich przemawiają...
ostatnio zalyszana wersja to taka ze liczy sie po 4,5 tygodnia.czyli np 9 tyg (2 miesiac)
Kasia, ja liczę wg daty mojego porodu, Ty jesteś dzień przede mną, więc bym liczyła, że do 3 sierpnia masz 6 miesiąc a od 4 sierpnia do 3 września 7 miesiąc. I to pokrywa się z tym co piszą na sieci:
0 - 4,5 pierwszy miesiąc
4,5 - 9 drugi
9 - 13,5 trzeci
13,5 - 18 czwarty
18 - 22,5 piąty
22,5 - 27 szosty
27 - 31,5 siodmy
31,5 - 36 ósmy
36 - 40 dziewiąty
lub
1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX
buuu :(
cholerny lekarz nie chce mi dać zwolnienia :(
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Coo? Dlaczego?
Ja właśnie w czwartek idę po zwolnienie i moja ginka już wie, że przyjdę...
A dziś głowa mi pęka :(((
powiedział, że to za wcześnie :/
że to będzie za długie zwolnienie a takie są pod kontrolą :(
i że nie ma podstaw ;(
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

moja koleżanka jest na zwolnieniu od 5 tc , ja od 13tc i sam lekarz proponował. W ciąży nigdy nie jest za wcześnie!
moja koleżanka jest na zwolnieniu od 5 tc , ja od 13tc i sam lekarz proponował. W ciąży nigdy nie jest za wcześnie!
Jak to nie ma podstaw... Powiedz, że masz bardzo męczące dojazdy do pracy, że mdlejesz i źle się czujesz...
No co za lekarz...
Moja też mnie zawsze pyta czy potrzebuję zwolnienie...
no taki właśnie dziwny ten lekarz :(
ale mojej koleżance jej gin tez nie chciał dać :/
ja chodzę jeszcze prywatnie, mam nadzieję że tam nie będzie problemu, bo inaczej się pochlastam :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo jak coś mój daje zwolnienie.
Nie rozumiem dlaczego lekarze nie chca dawać zwolnień, przecież masz prawo źle się czuć.
Mój sam mnie wygnał w 13tc na zwolnienie
Salambo współczuję! mam nadzieję, że prywatnie dostaniesz! pozdrawiam!
ja dzis po kolejnym kłuciu,tym razem nie zemdlałam ale znowu wymiotowałam jak juz cos zjadłam.niech juz to lato sie skonczy,fatalnie sie czuje
ja w przyszłym tygodniu idę na glukozę,
mam nadzieję że przeżyję :)
od kilku dni pod wieczór mam tak paskudną zgagę, że nie idzie wytrzymać, i to bez względu na to co jem danego dnia :(
chyba rezygnuję z jedzenia :(
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo, ja idę jutro na glukozę :/ mam nadzieję, że nie pojadę do rygi..
no właśnie trochę się tego boję :(

dziewczyny które to przeszły, czy po wypiciu tej glukozy mogę jeszcze popić wodą, czy już nie ?
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Mi coś pani w labolatorium mówiła o cytrynie żebym zabrała, ale jakoś zakręcona byłam i w pełni nie załapałam o co chodzi. Spróbuję się dowiedzieć coś więcej. Sama idę na glukozę w przyszłym tygodniu.
Glukoza jest do przejścia. Ja wcisnełam pół cytryny i dało sie wypić. Wodę później mozna pić. Ja przez godzinę chyba litr wypiłam :) Ale bez woby ie dałabym rady.
Bez wody oczywiście :)
elo ja byłam na badaniu i niestety poziom nie zadawalający po godzinie od wypicia glukozy (mozna wcisnąć sok z połówki cytryny - taka słodka lemoniadka :) miałam 169 a 10 min póżniej 159 no i teraz powtórka glukozy - ale dietę juz musze trzymac jak cukrzyk - sama nie wiem co mam jeść ;/
ja moglam pic tylko wode niegazowana bez ograniczen, po glukozie, zadnej cytryny itp...
Dziewczyny ja mam zrobić teraz glukozę na czczo, czy to właśnie chodzi o wypicie bo nic mi lekarz nie powiedział... Czy mam kupić tą glukozę co i jak, czy to chodzi na razie o inne badanie.
to o to chodzi... idziesz do labo i tam Ci dadzą glukozę. Cytrynę weź lepiej..
Salombo - odnośnie zwolnień - teraz pozmieniali przepisy , kiedys było że jak przekroczysz 180 dni zwolnienia to idziesz na komisję do ZUS ale specjalnie dla cięzarowek chyba :-) podnieśli ten pułap na 270 dni czyli pełne 9 m-cy mozna byc normalnie na zwolnieniu i nie chodzisz na komisje do ZUS
rybalon to akurat wiem :)
ale lekarz mi takie argumenty przedstawił, nie wiem czy w ten sposób on siebie chroni, że niby nie wystawia długich zwolnień :(
nie będę się z nim kłócić, pójdę do ortopedy po zaświadczenie,

ja niestety się dowiedziałam, że sama mam kupić glukozę,
ale ja chodzę do przychodni przyszpitalnej, a w szpitalu wiadomo bieda :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Co do zwolnień, to mój lekarz też nie wystawia chyba długich... Wystawia na miesiąc, a potem nowe zwolnienie. Na wizytę i tak co miesiąc się chodzi, więc nie potrzeba zwolnienia od razu do końca ciąży...
co do zwolnień, to dziewczyny żaden lekarz nie wystawi Wam dłuższego zwolnienia niż na 30 dni, bo nie może;

a co do glukozy - ja musiałam powtarzać - miałam glukozę 75g, na czczo w porządku a po 3 godzinach 143 (norma do 140). Glukoze w większości przychodni trzeba kupić w aptece i z nią wybrać sie na badanie. A żeby wynik był rzetelny, to NIE MOŻNA pić ile dusza zapragnie - po wypiciu pysznego drinka można kilka łyków żeby zabić słodki smak i tylko wtedy kiedy Was zemdli kilka łyków. Nie powinnyście tez przez tę godzinę czy dwie biegac po sklepach, sprzątać czy spacerować - ruch obniża poziom cukru we krwi - powinno się siadnąć na tyłku i czytać gazetkę ;-)
czesc,

wczoroj bylam na polowkowym i baby zdrowiutkie, mierzy 19cm i mam dziewczynke. normalnie szaleje ze szczescia, do tego mala gimnastyczka, bo b. ruchliwa i do tego gibka, do tego mamy 7 minutowy film na Dvd,wiec pokazemy rodzince...

pzdr
izulucha to gratulacje:) dziewczynki muszą teraz nadgonić naszych chłopcow:)
to super :)
gratuluję zdrowej dziołchy ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

No super, gratulacje!
no izulucha, gratuluje ogromnie!!! fajnie, że będzie dziewczynka, może się teraz otworzy worek z " dziewczynkami " :)
ja byłam wczoraj na malych zakupkach...kupilam znowu 2 pajacyki i śpiochy...ale dla dziewczynek te ciuszki teraz to są naprawde przesłodkie:)szczegolnie te na lato:)sukieneczki ,falbanki, czapeczki:) ... no,ale dla naszych chłopców też rożne cudeńka można znaleźć:)
ja nie chodzę po sklepach bo mojemu kontu grozi debet ;)
boję się, że przegnę w kupowaniu w rezultacie zupełnie niepotrzebnych ubranek, a tu kasę na szczepionki trzeba składać, bo jak zobaczyłam ich ceny to o mało z fotela nie spadłam :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Ja się ograniczam do tych najbardziej potrzebnych rzeczy,jeśli chodzi o ubranka to potrzebuje jeszcze pare kaftaników i jakieś półśpioszki może, a troszke później kupie jeszcze coś cieplejszego do ubrania i kombinezon bo jak narazie nie ma nic ciekawego w sklepach na jesienno-zimowy czas. Maluszki szybko rosną, a poza tym zawsze się jeszcze coś dostanie od rodziny i znajomych:) nie ma co szaleć i tak jeszcze trzeba kupić wózek,fotelik,łóżeczko,pościel i kupe innych rzeczy...
Z takich "bieliźnianych" zakupów polecam Wam dziewczyny sklep Pepko, u mnie jest w Sopocie w Almie na piętrze. Są bardzo ładne kaftaniki za 6,90 zł szt. i śpioszki, ręczniczki, body.. dobre gatunkowo i ładne.

Ja kupiłam mojej małej przepaseczkę materiałową z kokardką - taka fioletowa, nie mogłam się powstrzymać choć zimą i tak nie będzie w tym chodzić :)

No i byłam też rano na glukozie, wzięłam pół cytryny, sam roztwór do wypicia nie był najgorszy, a z cytryną już w ogóle, ale czekanie godzinne mnie lekko dobiło, bo byłam na czczo (tak mi pani w rejestracji kazała), i ta glukoza mi się odbijała .. nieprzyjemne, ale do przeżycia!
Wynik glukozy po godzinie wyszedł 162 czyli ponad normę, zdaje się, że będę musiała powtórzyć :/ czy któraś z Was też powtarzała? Mam nadzieję, że to nie oznacza cukrzycy ciążowej :/
Paula ja jeszcze nie mialam robionej glukozy.
Mamy już nowy wątek-14:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry