Widok

***LISTOPADOWE I GRUDNIOWE MAMUSIE 96***

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
***LISTOPAD***

20) joanka ------------------ > 16 listopad
21) fiona2-------------------- > 21 listopad
22) Ajeczka1----------------- > 27 listopad,dziewczynka:)Dagmara

***GRUDZIEŃ***

23) Pauleta------------------- > 1 grudnia, chłopiec
24) agata84------------------ > 24 grudzień

****ROZPAKOWANE MAMUSIE****

1) Ania 1979 -Jaś 3560 waga, 54 cm :))) ur. 4 listopada
2) mona1346 - Zuzanna :), 2910g i 54 cm, ur. 6 listopada
3) Majaki - Kostek :), 3210 g i 54 cm, ur. 9 listopada
4) Alis - Amelka :), 3020 g i 55 cm, ur. 10 listopada
5) Risika - Paulina :), 3420 g i 55 cm, ur. 13 listopada
6) JustynaArt - Łukaszek :), , 3515 g i 57 cm, ur. 13 listopada
7) Daliaa - Dalia :), 2900 g i 54 cm, ur. 14 listopada
8) Bociany - Natalka :), 3850 g i 57 cm, ur. 17 listopada
9) Kasiek01 - Mateuszek :), 3250 g i 55 cm, ur. 23 listopada
10) Kasia26 - Michał :), 3775 g, 54 cm, ur. 24 listopada
11)Haniag83-Wojtuś:),3720 i 56 cm,ur.27 listopada
12) _m_g - Karolek :), 4250 g i 56 cm, ur. 28 listopada
13) pychota - Michałek :), 3800, 56cm, ur. 30 listopada
14) Finka - Jaś :), 3140 g i 55 cm, ur. 1 grudnia
15) góralka - Karolek :), 3840 g i 58 cm, ur. 8 grudnia
16) evilek-Kubuś :) 3950g i 59 cm, ur. 12 grudnia
17) megus-Kacperek:), 3120 g i 54 cm, ur. 12 grudnia
18) joann - Oliwka:), 3210 g i 55 cm, ur. 16 grudnia
19) amelka111 - Joasia :), 2830 g i 51 cm, ur. 23 grudnia
20) Justi30 - Sarka :)), 3220 g i 54 cm, ur. 25 grudnia
21)Gosiaczek79 -Madzia:)),3700 i 55cm,ur.31 grudnia

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nasze słońce padło nareszcie, trzy razy ja karmiłam po kapieli zanim sie najadla - hmm widać takie uroki karmienia piersią, coś za coś.
Dziewczyny ja mam wrażenie że z maluszkiem tak czas szybko leci...aż strach pomysleć że lada moment a trzeba bedzie do pracy wracać:((
Aha a jeszcze mam pytanko, czy może którejś dzidzi pojawiło się jakiś czas po urodzeniu jakieś znamię/plamka czerwona? Jak pisalam Asia dostala na głowie między wlosami czerwonego placka (gładkie, bardzo czerwone) i nie wiem co to może być no i czy zniknie? To wygląda jak taki slad który miała zaraz po urodzeniu - otarcie od przeciskania, tylko że akurat to pojawilo się samo po miesiącu i jest dość duże
Alis, mała Amelka boska - moja idolka w tej białej sukienusi, a jaka minke strzelila:))
Ale wystrojona:D I jaką frajde widac sprawia jej pokazywanie języczka:))
moja królewna :)

image
pychota ja używam tego płynu do kąpieli, wlewam troszkę, nataka dziecięca wanienkę to myślę, ze 2-3 łyżki a i tak myję mydełkiem, albo żelem, ten płyn to jako dodatek do kąpieli i na miękką skórkę
aaa,teraz rozumiem:P
Nie,ja nie plucze dodatkową wodą.nie widze potrzeby.staram sie nie namydlac ciałka do przesady.
Wczoraj Jasiek miał swój wielki dzień!! nawet nie mrugnął okiem jak ksiądz mu główkę polewał, tylko się do nie go uśmiechał:) Dzielnego mam synka. Wzruszająca chwila dla rodziców, nie wiedziałam,ze aż tak!
tak ale chodzi mi o to , że płuczesz ciałko wodą z mydlinami, a ja czytałam, że po kąpieli w wanience, nalezy jeszcze opłukać, czystą wodą ( bez dodatków kosmetyków )
tak najzwyklejsza ciekła parafina:)tak to sie nazywa.
oilatum jest super, fakt:) tylko ze sie skoczylo i postanowilismy wyprobowac nivea ktora kupilam jeszcze kiedys.. ale chyba jednak wrocimy oilatum;/

Justi, a to sie tak normalnie w aptece parafine plynna kupuje? czy ma to jakąś nazwe?

pozdr!
o retty......przeciez niemowlaczka kapie sie w wanience:D
Wiec tak:odkrecam kran:),wlewam wode do wanieni,wkladam pieluche,klade Sarkę podtrzymując oczywiscie ale łapki nóżki i plecki ma zamoczone no i myję mydlem i plucze wodą.
No przeciez nie mydli sie dziecka kladąc je na kanapie:P
więc macie przygotowaną dodatkową wodę przy wanience i po kapieli jest płukanie ?

Czy jak to rozwiązujecie?
hej:-) ja caly dzien poza domem. paula dala sie tatusiowi niezle w kosc :D
ala Jasio ma zajefanego misiA!!!!!!
pychota ja tez pije lecha bezalkoholowego... hehe wczoraj bylam w dwunastce na swietojanskiej wlasnie po lesia i wino i koles chcial ode mnie dowod:d dziecko odmładza hehe

ja kapie paule tylko w oilatum i nic innego nie uzywam... no ale to jest dosc drogie choc wyczailam apteke gdzie butla 500ml 50 zl kosztuje i tak na 2 tygodnie nam starcza.
amelko-Sarka tez kocha masaze brzuszka oliwką...:D
Nawet jak ją brzuszek boli,to przy masazu sie uspokaja.a jak do tego uzyje jeszcze suszarki do wlosow to juz wogole...ma az usmieszek na buźce:D
amelko-no niestety takie sa dzieci,ze kazdy dzien jest inny.u nas dzis tez malo spania,a wczoraj np bylo super pod tym wzgledem.

Bemaz-oczywiscie,ze po namydleniu pluczę cale cialko wodą.no jakos sobie nie wyobrazam nie splukac mydla:P
A po kapieli nacieram nie oliwką tylko ciekłą parafiną.to bylo zalecenie poloznej odrazu po powrocie ze szpitala,bo Sarka miala strasznie pmarszczoną i wysuszoną skorkę.no i tak zostalam juz przy tej parafinie i jest duzo lepsza niz oliwka bo nie wysusza wogóle.
apropo parafiny..-dzis pediatra powiedziala mi,ze jak niemowle ma problemy z wyproznianiem sie tzn cisnie cisnie ale nic nie chce wyjsc ,to mozna co ktores karmienie dodawac do mleka pol lyzeczki parafiny-to pomaga.
Ja odkąd pamietam sama mam z tym problemy i czasem jak bylo juz źle,to wypijałam lyzke oleju.to rozluźnia stolec.tak samo dziala parafina u niemowląt i dzieci i nie jest szkodliwa.
co do kąpieli, ja najpierw namydlam małą mydełkiem bambino a potem siup do wanienki z oilatum. Po kąpieli jeszcze oliwka, choć wiekszośc mam po oilatum nie używa już oliwki to ja wykorzystuje to do masażu a Asia to uwielbia - jest wprost wniebowzięta jak ją nacieram i masuję
ojej my dzis mamy z sia kolejny trudny dzień, jak zasneła o 14 obudziła się po 45 minutach. Po krótkim karmieniu płakala strasznie aż do 16 i dopiero padla. Nie wiem czemu ona taka marudna od wczoraj, a tak ładnie spala popołudniami:((
justi a jak umyjesz Sarkę, mydelkiem to czy potem jeszcze płuczesz jej dupke wodą?

Ostatnio czytałam, ze narzady trzeba po kapieli jeszcze płukać wodą???

Czy to nie przesada???
pychotko-ja uzywalam tego plynu z oliwką Nivea i nie wlewalam do wody tylko sobie na rękę i dopiero myłam malą.jednak jak raz sama po kąpaniu wysmarowalam sie samą oliwką Nivea to do dzis mam skóre suchą jak pieprz:/
Stwierdzilam wiec ze te kosmetyki nivea sa do bani i teraz kapię mala myjąc ja mydelkiem bambino.
no nie wierze normalnie..Nasz spacer trwał dzis 2,5 godz!jupiii!!! :DDD
wprawdzie nie obyło sie bez placzu ale nie bylo tez go az tak duzo jak wczesniej.:)

Evilku- ja bylam dzis u pediatry po recepte i pogadalam sobie z nią na temat temperamentnych niemowlaków czyli takich jak nasze i powiedziala mi,ze czasem takie dzieciaczki sie rodza i ze przewaznie wyciszają sie tak po okolo 6 miesiacach:]
Takze.....sporo cierpliwosci chyba nam potrzeba...
Ja wciaz ucze Sarke spac w lozeczku i nie protestowac i chciec na rece....Czasem sie udaje,czasem nie,ale i tak jest duzo lepiej niz np 1,5-2 tyg temu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry