Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE MAMUSIE CZ. 36 ;)))

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
"DWUPAKI":
Listopad 2009:
18.11: madziara2111 - dziewczynka
19.11: Agusia29 - dziewczynka WIKTORIA - szpital Redłowo
22.11: gani - dziewczynka
25.11: ojjka - dziewczynka MARCELINA-Zaspa
27.11: NataliaR - chłopiec- Zaspa
28.11: Asikk- dziewczynka LENA-Zaspa
29.11: zabulka - dziewczynka MAJA - szpital Wojewódzki

Grudzień 2009:
2.12: Asiak - dziewczynka ZUZIA
5.12: medullah - chłopiec :)
8.12: LidiaM - chłopiec - Kliniczna
8.12: crazy - dziewczynka - WERONIKA - szpital Zaspa
11.12: Izulucha - dziewczynka BLANKA
12.12: Małgoś25 – dziewczynka AMELIA – szpital Kliniczna
13.12: Dorotaaaa - dziewczynka NATALKA
14.12: Basia7 - dziewczynka DARIA
14.12: Perelka82 - dziewczynka AMELIA - szpital Wejherowo
15.12: beacia - dziewczynka
21.12: Ivi
22.12: mała ciężarówka - dziewczynka LIWIA -szpital Kliniczna
24.12: Kamila1869 - dziewczynka MARCELINA
25.12: kiccek - dziewczynka ZUZIA - szpital Wojewódzki
26.12: sara03 - dziewczynka
27.12: Rimini
28.12: anielkowamama - dziewczynka
28.12: Kasia31 - dziewczynka Amelka

"ROZPAKOWANE":
Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp.12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11

"NIEAKTYWNE":
3.11: sfw
7.11: Asia_ce - chłopiec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i prosze NataliaR sie nie przejmowała, mowiła ze zadnych objaw ciała szykowania sie do porodu a tu bec i ja chwyciło :-)
Ciekawe co u niej pewnie juz ma dzidzie obok!!!

URL=http://www.naobcasach.pl]image[/URL
Małgoś, mam to samo. Przygotowania Amelii na świat poszło mi gładko i z wielką przyjemnością, gorzej z rzeczami dla siebie i wzięcie się za pakowanie torby. :)
Nasza Amelka tez juz moglaby sie urodzic ;-))

Tylko,ze ja jakos nie moge sie dopakowac - torba caly czas otwarta. Wydaje mi sie,ze nie mam jeszcze tylu rzeczy.
Dzieńdoberek dziewczyny. Czyżby kolejna mama już po :) Ja sobie wczoraj uświadomiłam, że za 2,5 tygodnia mogę rodzić, bo Amelka będzie już donoszona. Jeżeli Mała pójdzie w ślady swojego rodzeństwa, to faktycznie przyjdzie na świat przed planowaną cesarką.

Chyba czas najwyższy pakować się :) Od poniedziałku obiecałam sobie pójść po resztę rzeczy i mogę oczekiwać porodu :)
małgoś rozmiar 39 powinien być dobry, napewno nie kupuj mniejszej

to czekamy na wieści od natalii, mam nadzieję,że się szybko rozsypie:)

a mojej coś się odmienilo i jakoś beksa od rana
Czesc,

NataliaR pewnie juz ma wszystko za sobą :-)

Mam pytanie: musze kupic jeszcze czapeczke na zime, planuje z polarku z allegro tylko nie bardzo wiem jaki rozmiar: 39?
Witam!
U mnie cisza i spokój pomimo tego, że dzisiaj jest termin... chyba powoli załapuję doła, bo nie chciałabym przenosić, a na to się właśnie zanosi :-(

Natalia czy to tak ładnie pchać się bez kolejki?:)))))
Trzymam za Ciebie kciuki i oczywiście za małego bąbla też :)))))

Ja dzisiaj idę do gina ciekawa jestem co mi powie. Pewnie, że mam cierpliwie czekać, hahaha łatwo mu powiedzieć.
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Biedronka, wszystkiego naj z okazji urodziin :)

a wogóle to fajna pora, co... ja położyłam sie spać przed 24, ale o godz. 00 poczułam jakieś dziwne zjawisko, że majtki mi sie moczą.. wstałam do wc.. nie wiem czy to były wody czy co.. na pewno nie jakiś śluz, czyli chyba nie czop.. ale troche mi tego poleciało.. takie wodniste cuś... od tamtej pory mam co 8-6min narastające bóle od krzyża i do tego twardnienie brzucha.. to już trwa trzecią godzinę.. myślicie że to juz skurcze??
poszłam pod prysznic godzine temu, wykąpałam sie, potem naoliwiłam, co kilka minut mając ta "skurcze", potem zjadłam jabłko siedząc na kanapie z zegarkiem w ręku.. mój chłopak mnie pyta (budzi sie co chwile) co ze mną.. a ja że nie wiem.. bo nie wiem kurcze.. odgrzałam sobie rosół przed chwilą...
o kurcze, znów mnie złapałoo... ajjjj... to trwa po około 40-50sek.
zjadłam ten rosołek, bo może jak pojade zaraz do szpitala to nie chce na głodniaka...
poobserwuję siebie jeszcze i być może pojadę na Zaspę, piszę Wam to gdyby mnie jednak nie było....
cholinder.. jeśli to te skurcze to narazie da sie wytrzymać :))) tyle że powtarzają się dość regularnie...
kobitki tak sobie patrzę na nasze maluszki przy suwaczkach i oceniam, że listopadowe dzieciaczki są najładniejsze ;))
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Bogosiu nie martw się tą wagą. Na początku zawsze dzieci tracą na wadze. Po tygodniu powinnaś już widziec poprawę.
Nasz aniołek ślicznie śpi...i jak długo,jak nigdy. Wczoraj miałam okropną noc. Już pod wieczór źle się czułam. Było mi bardzo zimno. W nocy na zmianę,raz zimno(że aż się trzęsłam),a raz gorąco(aż byłam cała mokra). Jak wstałam do łazienki,to mi się zakręciło w głowie i wogóle cały dzień głowa mnie boli.
Jutro mam urodzinki i mam nadzieję,ża Oscarek będzie grzeczny :).
Ok spadam już,bo młody się obudził.
Natalia ale Ty pilna jesteś ;-)

a ja podpowiem, bo właśnie robiłam apteczne zakupy - w aptece DBAM O ZDROWIE tej internetowej dość tanie są witaminki - połączona K+D kosztuje 34zł - ja w aptece osiedlowej za samą K zapłaciłam 36zł, a za D 20zł.

a jeśli chodzi o laktator w szpitalu, to mi był bardzo potrzebny do pobudzenia laktacji - nie miałam pokarmu i dzięki mojej medeli w 4 dobie miałam nawał pokarmu!
Natalia - dzięki :)
U nas też tak mówli, tylko że mój już doszedł do swojej wagi i przybierał normalnie a pediatra w szpitalu mowila ze do 3 doby spadek pozniej już nie i teraz metlik w glowie. no ale zobaczymy.

Co do laktatora to w wojewodzkim mozna pozyczyc, ja miałam swoj, ale dziewczyny wypozyczały, panie położne już wysterylizowany dawały.

teraz już na serio idę spać :)
Dobranoc
Ojjka, ja już mam umyty i wysterylizowany laktator w torbie szpitalnej, kupiłam (reczny) taki co na Zaspie używają - Medela.. wole mieć swój niż szpitalny, a czy się przyda czy nie, to dużo miejsca nie zajmuje ;))

Bogosia, powiem Ci tak.. wczoraj w SR mieliśmy zajecia z pediatrą i na początku zajeć mówił o przybieraniu masy noworodka, czyli w 1.mies.życia..
mówił że przez 1. tydzień życia występuje fizjologiczny (czyli normalny) spadek masy ciała i nie powienien on przekraczać 10% masy urodzeniowej
wynika to z wielu czynników, m.in. inny tryb odżywiania, inna temperatura otoczenia, większe parowanie ciałka, więcej ruchu itd.
wynika z tego że Twój Jaś mógł stracić łącznie nawet do 290g!!! więc może teraz już bedzie tylko przybierał na wadze.. ;-))
mówił też że należy karmić około 50-100ml naraz, około 8 razy dziennie
a w ciągu 1. mies. życia dziecko powinno przybrać ok.700g wliczając ten spadek urodzeniowy
przekazuję tylko wieści z wczorajszych zajęć.. (z dr Aleksandrem Krasnow, może któraś zna) ..robiłam notatki!! ;-)
Warbuziaczku - ja właśnie przeczytałam w książce medeli "warto karmić piersią" o tych 3 tygodniach. Mam nadzieję, że nasze dzieciaczki będą ładnie przybierały i nie będziemy się stresowały tym.
Ide spać, może jutro będzie lepiej.
Dobranoc i miłej nocki.
Ewa no to ślicznie Wam Majeczka rośnie! Oby tak dalej!
Nasza Mała w czw. była ciągle poniżej wagi urodzeniowej (ale przybierała) - na razie jestem spokojna, bo neonatolog powiedział nam, że dziecko ma czas do ukończenia 3 tygodni na powrót do wagi urodzeniowej;
Macie rację dziewczyny. Muszę Wam powiedzieć, że nie zdawałam sobie sprawy że mozna się tak bardzo martwić o dziecko. Jasiek z racji toxo mojej, miał duzo badań i każde czekanie na badanie i jak mi go oddadzą to mega stres normalnie był :/
Rzeczywiście ja też słyszałam, że dziecko powinno przybierać średnio 17-34 gram dziennie. Ale pamiętaj, że różnie to może być - czasem dziecko przybierze 10 gram, a następnego dnia 40, więc nie ma co trzymać się sztywno tych przedziałów, bo zwariujesz. Zważ okruszka za 3 dni - jak nadal będzie spadał na wadze, to wtedy proponuję udać się do pediatry. Ważyć dziecko można max 2 razy w tygodniu. I najlepiej zawsze w tych samych warunkach. My ważymy Majkę zawsze tuż przed kąpielą, przed jedzeniem, na golaska.
I pochwalę się, bo dziś waży już 2670 :) Zaczęła jeść tyle, że mój pokarm nie starcza jej na długo, więc w ciągu dnia je właściwie co godzinę, a wieczorem daję jej sztuczne mleko z butli, żeby ładnie spała.
Bogosiu spokojnie - Jasiek ważony był w szpitalu na innej wadze i stąd może być ta różnica - pozekaj ze 3 dni i wtedy go zważ.
60g różnicy przed i po posiłku to podobno prawidłowo.
kude coraz czesciej mnie pobolewa podbrzusze,tak centralnie na samym dole !!
Zasugerowalam się tym, że w szpitalu wazyly dzien w dzien jak za malo przybrał a na poczatku spadal to pediatra nie chcial wypisac. Mój wazył tak:
2920 - urodziny
2890 - 1 doba
2800 - 2 doba
2760 - 3 doba
2850 - 4 doba
2860 - 5 doba
2930 - 6 doba - wyjście za szpitala
no i dzisiaj
2890 - 9 doba (+ powiedzmy 60g po karmieniu, bo babki zazwyczaj po karmieniu go ważyły w szpitalu).

A ile dziecko powinno tygodniowo przybrać? Bo nam na SR mówili że 17-34g w ciągu dnia.

Skończyły się ciążowe kłopoty, a zaczęły macierzyńskie. Masakra :/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry