Widok

..:: Listopad i Grudzień 2008 - Mamusie ::..

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
****ROZPAKOWANE MAMUSIE****

1) Ania 1979 -Jaś 3560 waga, 54 cm :))) ur. 4 listopada
2) mona1346 - Zuzanna :), 2910g i 54 cm, ur. 6 listopada
3) Majaki - Kostek :), 3210 g i 54 cm, ur. 9 listopada
4) Alis - Amelka :), 3020 g i 55 cm, ur. 10 listopada
5) Risika - Paulina :), 3420 g i 55 cm, ur. 13 listopada
6) JustynaArt - Łukaszek :), , 3515 g i 57 cm, ur. 13 listopada
7) Daliaa - Dalia :), 2900 g i 54 cm, ur. 14 listopada
8) Bociany - Natalka :), 3850 g i 57 cm, ur. 17 listopada
9) Kasiek01 - Mateuszek :), 3250 g i 55 cm, ur. 23 listopada
10) Kasia26 - Michał :), 3775 g, 54 cm, ur. 24 listopada
11)Haniag83-Wojtuś:),3720 i 56 cm,ur.27 listopada
12) _m_g - Karolek :), 4250 g i 56 cm, ur. 28 listopada
13) pychota - Michałek :), 3800, 56cm, ur. 30 listopada
14) Finka - Jaś :), 3140 g i 55 cm, ur. 1 grudnia
15) góralka - Karolek :), 3840 g i 58 cm, ur. 8 grudnia
16) evilek-Kubuś :) 3950g i 59 cm, ur. 12 grudnia
17) megus-Kacperek:), 3120 g i 54 cm, ur. 12 grudnia
18) joann - Oliwka:), 3210 g i 55 cm, ur. 16 grudnia
19) amelka111 - Joasia :), 2830 g i 51 cm, ur. 23 grudnia
20) Justi30 - Sarka :)), 3220 g i 54 cm, ur. 25 grudnia
21)Gosiaczek79 -Madzia:)),3700 i 55cm,ur.31 grudnia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a to mój uszatek - na dobry początek weekendu :-)
Pozdrawiamy

image
Majaki super zdjęcie!! Kostek to juz poważny kawaler!! :)
image
Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?
Ale smieszny Kościsław:):)hehe..Na pewno nie podobny do Ciebie:)..pewnie tatus wykapany..
Ja wstalam , Jasio sp-od 24 jak dostal flaszke, tak poległ dlaej:)Kochany synek!
N a wczorajszych zajeciach Jasio probowal SAM przekrecac sie z brzuszka na plecki-pani byla pelna podziwu bo niektore dzieci w wieku 5, 6 a nawet 7 m jeszcze nie potrafia:)-no, ale tlumaczyla to tym, ze po to właśnie sa takie ćwiczenia..Główke trzyma bardzo ładnie, nawet nie zachwieje mu sie łepetynka, patrzy prosto bez rzucania nia- dumna jestem z niego!!!
Fotograf na chrzets zamoiony, choc byly mega problemy bo nie mial wolnych terminow, znaczy ni emieli...Ale wybłagałam, bo zalezalo mi na nich.

A u mnie juz zakwasy mijaja, i tak dlugo-prawie 2 m cwiczen a ja ciagle mialam zakwasy i ciagle po zajeciach nie oglam sie wlec do auta, kondycja zero!Teraz troche lepiej..

Risika, nie moge z tej Twojej Pauli na tym zdjeciu malym-ale to artycha prawdziwa!!!!!
image

image

Ania to Cię zaskoczę - gdybyś zobaczyła zdjęcia moje jak byłam w wieku Konstantego to powiedziałabyś, ze wykapana mama :-)
ale cisza..wklejam synka, wygimnastykowanego- po cwiczeniach czeka na mamcie w swej karocy:)

image
i jeszcze jedno z erii: "cała prawda o naszym Jasku":)

image
image

image

ale Jaś już duży :-)
Nono rosna nam kawalerowie, będa w kim miały nasze dziewczynki wybierać:D

a paula dzis pol dnia na brzuszku glowke cwiczyla:D

image
image
jak ślicznie trzyma główkę, a jakie ma niebieskie oczy, ciekawe właśnie jak z tymi kolorami, podobno do roku może się zmienić kolor tęczówki,
Kostek ma na razie niebiesko-szare, ale nie tak jasne jak Paula

a oto jak Kostek dziś robił za sfinksa :-)

image
Majaki patrząc na Twoje zdjecia Kostka poważnie zastanawiam sie czy Pauli nie zafundowac profesjonalnej sesji :-)) strasznie mi sie podobają Twoje zdjęcia:)
heh moj ojciec to fotograf amator tez jakiegos tam nikona lustrzanke ma i bajery..hehe ale to ciagle amator:D
mam andzieje ze jej takie zostana, najpierw miala granatowe a teraz ma takie jasno blekitne. ale to wlasnie sie moze zmienic jeszcze:)
image
Risika, jesteśmy obie z Gdyni więc daleko do siebie nie mamy ;-)

co do Twojego taty - najważniejsze, ze sprawia mu to radość (fotografowanie) i na prawdę aby osiągnąć dobre efekty wcale nie potrzeba lustrzanki tylko wiedzy i ciut doświadczenia...

co do oczu... Artur ma niebieskie, ja mam jakieś takie mieszane, na zewnątrz niebiesko szare a w środku przy źrenicy jakby żółte, no i pomiędzy tym trochę zielone, a z daleka i tak tego nie widać i wychodzi na to, ze mam szare... więc u Kostka wszystko jest możliwe :-)
hej mamusie,spać mi się nie chce:)co za patologia w niedziele rano hi hi Natala śpi jeszcze po mleczku o 23.U nas ostanie dni odwiedzinowe,dziś spokojnie w końcu nikogo nie będzie:D Alis dziękuje za życzenia,Jaś poważny facet,Kostek boski-oczy ma cudne ,usta też cały do schrupania:)Risika a Paula modelka pierwsza klasa:)my byłyśmy u endokrynologa w piątek no i Natala ma brać na razie ten lek co ja na tarczyce,to,że główki nie chce sztywno dłużej trzymać ,czy wystawia języczek itp to mogą być objawy nieodczynnośći chociaż niekoniecznie mamy obserować ją.Na szczęscie jesteśmy pod kontrolą i mam nadzieje,że wszytsko minie.Ma brać przez 6 tygodni i zobaczymy.Jestem dobrej myśli,że wszystko będzie ok.Też codziennie ćwiczymy podnoszenie głowki i idzie nam coraz lepiej.Z chęcią pochodziłabym z nią na jakieś ćwiczenia,musze poszukać no i na basen:))miłego dzionka
image
hej kobitki, Bociany ty spać nie możesz a ja ledwie oczy trzymam - juz bym chciala pospać dłużej w nocy ale niestety Asia jeszcze potrzebuje pojeść kilka razy i tym sposobem kilka wstań czyni mnie zombi rano.
Wczoraj mialam znow nawal mleczny, poszła w ruch kapusta bo mleko wprost wypływało strumieniem a mała oczywiście jadła swoim rytmem i nie była w stanie tego przejeść - nie wiem po czym tak czasem mi się dzieje - czy to coś z jedzenia? Hmm ciekawe...
Witamy i dziekujemy za komplemenciory:)
Bociany, kurcze, mam nadzieje, ze sie unormuje wszytsko, toz to malenstwo i chorobska jakies;(eh...
Majaki, co zdjecie to Kostek ma inny ten kolor oczu:)..Tym razem jak niebo..
Risika, ta Twoja Paula to jest taka trzpiotka, tylko sie jej oczy świecą co by tu zmajstrowac:)
majaki, bardzo ładne sa twoje zdjecia, samam bym skorzystala, nie ja bo teraz jak suchotnica wygladam, ale moj Waćpan. Na chrzest mamy juz fotografa( B&W_uwielbiam ich)i od razu bedzie sesja w studio i w domu, z nami i rdzinką:)-juz sie doczekac nie moge!!

U nas noci super, tylko dzisiaj Pan książe nie zechcial zjesc o swojej porze, tylko z malym poślizgiem i o 5 rano mu się butla przypomniała, gdzie ja juz spalam samcznie i myslalam o poranku:(..eh, te łobuziaki nasze....
image

image

a ja sie przywitam i zmykam na cały dzień. Najpierw zakupki poźniej wizyta u teścia.
Maluch w nocy wołał ma,ę tylko 2 razy:)
dzieciaczki jak zawsze kochane i śliczne.
Majaki mój Kuba jakby podobny był do Kostka:)haha setrio az mezowi pokazałam, a on mówi nie wiem kiedy to było zrobione, beke miałam z nigo:)
dzięki Mamusiom za miłe słowa :-)
co do koloru oczu na zdjęciach to jest tak, ze zależy od oświetlenia w dużej mierze,
my póki co nie mamy fotografa... ehm.. jak to mówią szefc w dziurawych butach chodzi... a chrzest tuż tuż...
evilku uśmiałam się jak przeczytałam o reakcji Twojego męża, ale rzeczywiście chłopaki podobne :-)
o matko :-X szefc hehe, szewc oczywiście, masakra, chyba muszę się spać położyć, bo już nie widzę co piszę ;-)
dziewczyny wasi chłopcy rzeczywiscie dość podobni, piekne zdjęcie Kostka, Jaśko jak zawsze wystrojony też sliczny.
U nas weekendzik minąl bardzo szybko, wczoraj Joasia odwiedzila swoich pradziadków - oczywiście były łzy wzruszenia - ach te babcie:))
Dziś zaliczyla z nami wizyte na Osowie i w Matarni, nasza mała podróżniczka, ślicznie spała cały czas, Mamcia chciała sobie jakąś ładną kurteczkę zimową kupić ale niestety w sklepach lipa, nic mi nie wpadło w oko.
Pochwalę się że nasze wieczorne zasypianie powoli zaczyna bardzo ładnie wyglądać i metoda "przeczekiwania" przyniosla efekty. Już któryś z wieczów Asia po kapieli i jedzonku pada "jak mucha" i śpi do 22/23.
Od jutra będziemy we dwie rządzić same do czwartku bo mąż wybywa w delegację, mam nadzieję że słonko moje będzie grzeczne..
Hej, hej, my po "ruchliwym " weekendzie-spacerek nad morze z jaskiem 2 h, dobrze nam zrobił, a tatuś w tym czasie pokonywał dystansy-tez kiedys z nim biegalam, teraz lipa, pobiegne 1km i gardlo boli, zadyszka..ogolnie juz lipna kondycja;(..

Jasio dzisiaj zadziwial wszytskich-położylismy go u teściów na macie, to niedośc, ze pół godziny wytrzymał na brzuszku to jeszcze gaworzył do kazdego kto sie do niego nachylił:)wszyscy pod wrazenem, ilez to nasz synek juz gaworzy i jaki jest silny...
Powoli podnosi sie do siadu, co ja skutecznie probuje limitowac, bo sie obawiam, ze za szybko probuje;/..jeszcze ma czas, a raczej kregoslup jego jeszcze ma czas...

A moje wyniki lepsze troszke, hemoglobinawzrosła, nie jest super, ale pnie sie wyzej:)...jest szansa na nie branie zastrzykow na anemie;)...

Lece pod showerka, bo o 20;20 na TVP 2 nasi ulubiency-kabaret Moralnego Niepokoju-uwielbiamy ich z mezem:)..jasio juz bedzie spal, wiec luzik:)
Milego wieczorku!!!!!
image

image

Ania,

Kiedyś pisałaś, że chodziś ze swoim synkiem na ćwiczenia - czy możesz zdradzić gdzie.

Pozdrawiam,
Kasiek01
Witam:)

Nocka w miare znosna-jedno karmienie i jedno "oszukiwanie" herbatka:)-poskutkowalo i Jasio jeszcze chrapie!hehe..

Kasia, my juz dosc lugo chodzimy, nie wiem czy nie ponad miesiac na zajecia , ale to niestyty nie w Gdansku, w Elblągu.:(...Wiele mamc pyta, ale ja mam taki sam dystans do E-ga, i jest mi tam wygodniej dojecha. W gdansku tez sa takie zajeia, na Orunii z tego o pamietam, ale dla mnie to po pwirsze za klopotliwa wyprawa po 3 city-koszmar, a do tego w E-gu jest mniej mam.:)

Dzisiaj mykam na zakupki, ktore musialam odlozyc z soboty, bo znajomi sie zapowiedzieli na obiad, dzisiaj nadrobie..mam zamiar trohe iuszkow Jasiowi kupic juz na wiosne i lato.
Ide kawke sobie zrobic na dół:)
image

image

hej mamcie,my już na nogach:)czekamy na babcie.Dziś ona z Natalą nad morze idzie mamcia ma czas dla siebie:)))udało mi się małą zapsiać do centrum Edward na tą rehabilitacje,na środe!!hurra babeczka powiedziałą,że pokaże jak mamy ćwiczyć i będzie wsyztsko ok:DDDDD oczywiście państwowo trzeba czekać na zapisy na koniec roku-paranoja:/
dziś Natale chciałąm oszukać z tabletką,musi pół godziny przed jedzeniem brać,akurat w nocy się obudziłąm ,dałam na śpiocha a ona po 20 minutach rozbudzona uśmiechy rozdaje:))na szczęscie po mleczku odpadła i niedawno wstała:)
Dziś za mną chodzi chińszczyzna,trzeba na zakupki lecieć;)ciuszków Natali nakup[owałąm ostanio full teraz mamcia się musi ubrać,no i wczoraj pierwszy krok jeansy kupione ha ha:DDod razu lepszy nastrój-miłęgo dzionka wszytkim mamciom i dzieciaczkom-ps. Kostek cudo:)
image
Bociany, chyba czegoś gdzieś wcześniej nie doczytałam - jaka rehabilitacja?? chodzi o to,że na brzuszku nie lubi leżeć i główki nie trzyma??

Tak Majaki,przez to,mamy z małą ćwiczyć.Dostaliśmy siekrowanie na rehabilitacje,pediatra twioerdzi,że może za 3 tyg na szczepieniu okaże się,że nie trzeba będzie ale wole dmuchać na zimne.Problemy małej z tarczycą tez mogą mieć wpływ na to
image
Kurcze, ale lipa;/,,,takie malenstwo i juz cos;(..Trzymamy kciuki z Jaskiem:)..
Niech Nata ćwiczy bo na randki musi chodzic, i glowe prosto trzymac:)...
Kurcze, a moj ksiaze spi-az sie zastanawiam czemu tak dlugo, i ciagle zagladam do niego..
Chce juz wyruszuc na zakupy a ten spi nadal, kurcze, mama moja przychodzi go pilnowac, bo ja nie zabieram dziecka w te molochy;/pelno ludzi, teraz ta grypa paskudnica!!

Co za spioch, normalnie, wyrusze i nawet go nie zdarze zoabczyc z rana;/
image

image

a kostek właśnie daje znać o sobie, muszę umyć kłaki szybko i śmigamy na spacerek z babcią ;-)
Bociany trzymamy Kciuki za Natalkę, na pewno wszystko będzie ok, zuch dziewczyna
Będzie dobrze musi być:)zresztą to nie są nieodwracalne zmiany;)lekarz rehabilitacje zalecił profilatycznie,ale wole dmuchać na zimne jak już pisałam:)Z dnia na dzień jest coraz lepiej a teraz jak będziemy znać ćwiczenia to już w ogóle super!!!także myśle tylko i wyłącznie pozytywnie:))))
Natala właśnie zasnęła w kombinezonie na przewijaku:Dtaka zmęczona była,przecież wstała godzine temu!!!!ha ha babcia już idzie ,mykamy na spacerek,po południu na drugi,buziole
image
hej:) ja po ciezkien nocy;/ paula co pol godziny sie budzila bo tak jej pierdki ciezko szly;/ i dopiero teraz sie skupkala;/ kurde my na spacerku ostatnio w czwartek bylysmy;/ a dzis i jutro jade do szkoly i tez nici;// no ale jak jestem sama to nie mam jak wyjść;/
image
witam z rana:)
u nas nocka ok znowu tylko 2 karmienia, nad ranem troszke marudzenia a teraz zasypiamy w wózku:)
Bociany mój maluch tez troche głowka jeszcze kiwa i czasem zderzy sie z łepetynka ojca jak go nosi, ale nadrobia nasze dzieciaczki:)
Nie wiem tylko czemu on zielone kupki ciągle robi
cześć dziewczyny, u nas noc jak zwykle dobra poza tym że trzy karmienia trzeba było robić. Mąż rano o 6 wstawał bo wyjeżdżał w delegację, Asia sie rozbudiła i nie chciała już zasnąć, wzięłam ją do siebie do łózka i puszczała głośne bąki przez ponad 2 h, normalnie nie mogłam się nadziwić.
Czekam tylko aż pranie się skończy i mykamy na spacerek, trzeba się cieplutko ubrać bo mróz uhaha.
Bociany dobrze że tak profilaktycznie poćwiczycie, z pewnością wszystko będzie dobrze a takie ćwiczonka nie zaszkodzą.
dzien doberek u nas remont zbliza sie ku koncowi ;/ jeszcze jutro i potem dwa tyg sprzątania tego bałaganu. Ja dzis ledwo zyje, bo przed 6-ta wstalam, trzeba bylo na badania isc : TSH, FT4 i morfologia. Troszke zaniedbalam moją niedoczynnosc tarczyy i od trzech miechow nie biiore lekow brrrr.

A to my dzisiaj po ćwiczonkach :)

image

Milego dzionka wszystkim !! :)
Piękne Kobietki:)Alis malucha podobna jest do Ciebie, ślicznotka:)
Amelka usta ma po mamie :-) ślicznie :-)

my juz po spacerku, Kostek rumieńców dostał od mrozu ;-) ale to na zdrowie :-) teraz spi więc ja wracam do pracy, do miłego
Amelka podobna do mamusi, śliczne kobitki:))
U nas długi spacerek zaliczony, super pogoda, w takim słoneczku to mozna spacerować i spacerować.
Dzis robię sobie dzień leniuchowania, zjem obiadek i o ile mala pozwoli pospie sobie.
Hej. a jednak udało sie i wybyłyamy na spacer na ponad 2 godziny:D mrozno ale sloneczko swieci:))
Alis wyglądacie ślicznie!:)) Buziaczki dla Amelki!!
image
Ania - wielkie dzięki za informację. Muszę poszukać w takim razie czegoś w Gdansku :-)
jakoś odechciało mi się spać, zabrałam się w kuchni za gotowanie i przeszło mi, za jednym zamachem odkurzyłam mieszkanie i ruch przepedził sennośc. Nawet dobrze o słyszę że Asia zaczyna stękać to ze spania i tak nici by były
Wiatm:0-ledwo zyje, nogi mi w tylek wchodza, 5 h zakupow!!!!!!!!!!!!!!!!!

Myslalam juz ze orła wywine, ale dla siebie i tak tylko tunike kupilam, nie ylo rozmiau M, musialam S wziac i jest przylegajaca, ale ladnie wyglada,,
Dla Jąska dresiki dwa w h&m, karetki, 3 bluzy, na wiosne kurteczke, buciki, i skusilam sie na male reebok sportowe na lato dla niego-slodkie;)..
Kosmetyki dla niego i sto drobuiazgow i ledwo wyszlam, pełno siat:)Ale od razu humor lepszy..hehe

Alis, mala jest tak samo urocza jak i Ty!..bardzo urokliwe z was kobietki, mala kedys serca zawojuje niejednego:)..
Widze, ze juz teraz wszytskie mamcie na ćwiczonka zebrało, co jedna to aktywna;)-i dobrze!

Dzisiaj przychodzi do nas pani masazystka- mnie tak kregodlup nawala, ze koszmar, mam zbyt wyprostowany-jakas wada od malego- i teraz doszlo schylanie sie, przenoszenie Jaska, noszenie wozka, jeny,,jak mnie boli, ze szok!!!!Moze masaz cos pomoze..
image

image

ojj kręgosłup mój też nadwyręzony jest. A ja z małym pospałam 3h, jakiś mam dzień rozbity. Książe buja się w bujaczku pewnie zaraz uśnie
grrr.po masazu rewela!!!!!!!!!Ale wkurzylam sie, bo pani masazystak, przyszla do nas CHORA!!!!!!!!!..Zarąbiście normalnie;(...Niech no tylko Jasio cos wykluje albo ja, to bedzie sajgon..
Mąż na ten czas wybył na basen i jego pewnie ominie...Kurcze, eh, chociaz dobre to, ze czuje sie od razu lepiej:)

Jasio zaprezentował pani swoje wygibasy i przekrecanki brzuszkowe az sie pani zdziwlia ile daja taie cwiczonka i jak jest silny!A ja dumna jak pawca stalam:)a co:)eheheh

lece wziąć cieplą kąpiel, Jasio juz przez tatusia wykąpany i spi w swoich bebetach:)
image

image

Dzien dobry Wszystkim:)

U nas dlugi weekend - maz mial urlop wiec czasu na forum nie bylo.. A dzis malutek z nad ranem 2 kupki strzelil i tylko zabawy mu w glowie od rana... na szczescie z powodu braku zainteresowania rodzicow, w koncu postawnowil grzecznie zasnać:D:D...

Wczoraj bylam na aerobiku.. moja kondycja fizyczna a wlasciwie jej brak wymaga odbudowania..hahahahh.. nawet dobrze sie czuje i zakwasow jak na razie brak:D

Pozdrawiamy!
image
Dzień doberek, wow dzis wyspana jestem że ho ho, tylko dwa wstania w nocy - ach kochane dziecko zlitowało się nad mamą i nawet teraz śpi, pozwala nadgonić domowe robótki.
Od dziś zaostrzam dietę, już sama nie wiem od czago Asia ma te krostki na buzi, koleżanka podpowiedziała że czasem alergeny moga zadziałać po długim czasie gromadzenia się w organiźmie - zatem znów zastanawiam się czy to jednak nie od jedzenia. Rezygnuje z wszystkiego co z mleka i z pomidorów. Odczekam kilka dni i zobaczymy. W czwartek mam wizytę u pediatry to podpytam jeszcze o to.
WItam i ja. U nas także noc ok, za to teraz uparciuch spiacy jest na maxa a nie chce sam usnąć,na rękach to i owszem ale sam... to mordkę drze
Dołaczamy i my:)
jacho spi, ale dzisiaj w nocy obudził sie dwa razy na jedzenie, za drugim pociagnal 30ml i znowu w kimono, no, ale ja juz obudzona;/..grr..
Mialam odespac z nim ale gdzie tam, nie moglam juz nawet oka zmruzyc, a to prasownae mi w glowie a to tlumaczenia. eh...za duzo mysli na spanie dzien:(..
image

image

hej mamcie:)u nas wszystko ok.Natala o 20 lulałą więc wieczó dla siebie mieliśmy,godzinke temu wstałyśmy,mleczko przewijanko ,chwila zabawy i teraz krótka drzemka.O 12 na spacerek się wybieramy tym razem w strone Zaspy:)Musze napisać,że Natala z dnia na dzień coraz ładniej główke trzyma:DDod marca chcemy na basen chodzić więc na pewno też jej pomoże.
Zapisałąm się na następny tydzień do okulisty bo chyba wzrok mi się pogorszył,niech specjalista oceni;)miłego dnia
ps.Alis śliczne z Was kobietki z Amelką:)
image
Bociany, a gdzie w Gdansku jet basen z wydzielona temperatura dla malucha?
u nas lipa, dopiero w E-gu jest, ale my dopiero na pozna wiosne, jest jeszcze za zimno dla takiego malucha.
image

image

Chcemy albo na Chełm chodzić-ale tam ciężko z miejscami,a jak nie to do Gdyni do Jezuitów na pewno,jak nie uda się na Ćhełmie.Od marca będziemy chodzić.
image
Dzien doberek, dziekujemy za komplemenciory :)
Bociany, nawet nie wiedzialam, ze do Jezuitow mozna z maluchem chodzic :) Dobrze wiedziec :) My tez cchemy, ale troszke pozniej, jak sie cieplej zrobi :)
U nas wciaz remont, wczoraj mial sie skonczyc....ale Panowie nie przyszli ;/No i dzisiaj szlifuja, a ja siedze zamnkieta w sypialni i cholery dostaje ;/
Alis, my tez dopiero jak sie cieplo zrobi to na basenik, teraz samej mi zimno hihi:)
Mam nadzieje, ze remotny juz sie ku koncowi maja;)
A my juz niedlugo musimy domek przygotoac , na Walentynki beda pierwsze osoby nad morzem, ze tez im sie chce, zimno, wieje, no, ale klimat jest:).Grrr..a mysalam ze d maa bedzie spokoj a tu juz sie dobijaja;/;/..eh..

Jakies sniadanko trzeba wsunac, dzisiaj chyba sobie jakja na parze zrobie, co smnie naszla ochotka;)mniam, mniam..
image

image

My też planujemy basenik, myslę że tak z poczatkiem kwietnia zaczniemy i z pewnością będziemy do jezuitów chodzić. Sama tam pływałam jak jeszcze dzidzi nie było
A to niunia z mamusią

image
image
to juz wiem po kim Amelka ma takie loczki:)))
nasze krostki prawie zniknęly (nie jem nabialu) ale czasem jak maly zaryje buzka w kocyk, pieluche czy cos na czym lezy na brzuszku to buzia wyglada jakby znow dostal uczulenia...a po 2-4h znow wyglada dobrze.. do diety bezmlecznej sie niemal przyzwyczailam, ale za to mam masakrycznego pakmana.. zjadlabym konia z kopytami, choc wcale nie jestem glodna..ale "poczucie smaku" mam niezaspokojone..;// zjadlabym hamskiego, tlustego, slonego hamburgera z mcdonalda...i tone frytek do tego..cos czuje ze jak skoncze karmic to bede rosla w oczach..;//
image
Ale Asia jest slodka, widac od razu ze dziewczynka!!!
A jakie macie fajowe loki, jezusicku, jak ja bym chciala miec oczki:)!buuuu..
Super razem wygladacie;)

A my dzisiaj spacerek skrocilismy - tylko 45 min bo wialo tak ze nie wiedzialam jak wozek prowadzic,,,i schrzanialm szybko do odmu!
image

image

My bylismy na spacerku ponad godzinke, przyszły nowe ciuszki, normalnie cudeńka...ale matka sie podnieca:)oczywiście bardziej niż synalek
tak loczki to Asia ma po mnie, cała główka w loczkach:))
akurat się usypiamy i mała chyba nauczyła się mne oszukiwać, jak płacze i podchodzę sprawdzić czy może jeszcze głodna to ssie palca a jak ją wezmę do piersi to nic tylko się patrzy - ach te maluchy próbują wszelkich sposobów na bujanie na rączkach
No to teraz chwilka dla mnie, dzidzia spi a ja sobie serial obejrzę - ale za mnąchodzą jakieś ciasteczka - ale nie moge postanowiłam nie jeść przez kilka dni produktow zawierających mleko - łoj aż mnie skręca zapycham się landrynkami
dzien doberek:)
Spadlysmy az na 2 strone;(..

Czy wasze dzieciaki tez siepodciagaja do siadania? Normalnie szok przezylismy wczoraj, my go do cwiczen za rece, a Jacho co-podnosi łepetyne i do siadania:)..
Za szybko coś...Mają wasze maluchy tez tak?
Poza tym, przewroty z pleców na brzuszek z wyciagnietymi nozkami, tez juz sam praktycznie robi, codziennie nowe figury:)...Jak szybko dziciaki sie roziwjaja to az zadziwiajace;)

No nic, spijam kawke i zabieramy sie za wygibańce***
image

image

Amelko śliczne obie wyglądacie, Asia ma oczki jak dwa małe węgielki :-)

Ania co do podnoszenia, Janek najstarszy z naszych dzieciaczków to i pierwszy chce się pochwalić siadaniem ;-) fajnie, ze ćwiczenia rzeczywiście pomagają. Kostek jeszcze się nie podnosi do siadania i dobrze bo to za wcześnie, Paweł Zawitkowski wypowiadałie kiedys na ten temat, aby nie przyspieszać tego co i tak przyjdzie - ale w swoim czasie, że dziecko samo usiądzie i wstanie kiedy jeg kręgoslup bedzie do tego gotowy, można dziecku zrobić krzywdę i poważnie naruszyc kręgosłup zmuszając dziecko do różnych pozycji za wczesnie, no ale Janka to nie dotyczy chyba, bo jak piszesz sam się podnosi ;-) silne chlopisko Ci rosnie :-)
image
Nie, nie mzuszamy go d niczego. Po prostu podczas ćwiczeń, gdzie lapie sie go za raczki, sam zaczyna ciągnąc lepetyne do gory!:):)..Cos w rodzaju, jak pediatra bada, czy dziecko podnosi glowke na pleckach lezac...
No, Jacho najstraszy, ale kostek tez nie wiele mlodszy-5 dni zaledwie;)..
Czasem jasiek pociagnie mi z główki jeszcze jak go trzymam, ale to juz rzadkosc, trzyma lepetyne jak aktor;)
NI wiem co tam Pan Z pisze, staram sie nie wychowywac dziecka według książek:):)
image

image

np tutaj:

Autor: sylwi_a_15 01.02.09, 18:25
Witam, Panie Doktorze czy można podciągać za rączki 3 miesięcznego maluszka do
pozycji siedzącej? chodzi mi o to aby sprawdzać czy niunio podciąga główkę.
Ile razy dziennie można to robić, a jeśli nie powinno się to kiedy można to
zacząć robić. W różnych miejscach różnie piszą. z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

Autor: pawel.zawitkowski 01.02.09, 21:46
Witam,
można wszystko, ale po pierwsze nie ma takiej potrzeby. Po drugie to
nic dobrego w rozwoju dziecka nie daje. Po trzecie maluch może
zareagować nadmiernym napinaniem w okolicach obręczy barkowej, a po
cóz to nam...? nie wiemy jak zareaguje... nie ma co eksperymentować
na własnym dziecku.
Do niczego nie jest to potrzebne na żadnym z etapów rozwoju
dziecka...
Pozdrawiam
Paweł Z.
no właśnie Paweł Z tez jest przeciwny książkowemu wychowaniu :-)
Kostek juz coraz ładniej trzyma główkę w pionie, ale jak za długo to jeszcze mu sie trochę chwieje, na razie jest na etapie namiętnego gryzienia piąstki w każdej wolnej chwili :-) mam nadzieje, ze ząbek wyrżnie się bez większych problemów ;-) a na siadanie i całą resztę Kostek ma jeszcze duzo czasu, każdy dzieciak rozwija się inaczej. Mam w rodzinie 1,5 roczną Martusię, która jako 10 m-czne dziecko nie raczkowała, za to trzymana za rączki chodziła ładnie, oczywiście lekarz zalecił wizytę u neurologa i gdzieś jeszcze, bo to niby nienormalne i ze dziecko na pewno nie będzie potrafiło chodzić skoro nie umie raczkować. Martusia zaczęła raczkować jak miała roczek pierwsze kroki samodzielne postawiła chwile potem, za to już w wieku 14 m-cy bardzo dużo potrafiła mówić i bardzo ladnie, nie mówiła baba, tylko bab-ciu, dzia-dziu itd.
Wierze wlasnej intuicji a nie ksiązkom:)
majaki, wiem, nie musisz mi przytaczac slow ksiazek, naprawde nie robimy tego na siłe, a tylko było to moim spostrzezeniem i co mnie bardzo ucieszylo!
W twim cytacie z ksiazek , jest napisane ze kobieta sama chciala go podciagac, ja po prostu zauwazylam ze to robi, nie uznalam tego za dobre, i spytalam czy Wasze maluchy tak robią.
Nie bylo to zarzutem, ze Twoj 5 dni młodszy Kostek jest mniej rozwiniety czy cos w tym stylu, po prostu Jasio zrobił cos takiego. Wydaje sie byc silnym dzieckiem i tyle!
image

image

Cześć mamcie:)Udało mi się zjeść śniadanko teraz kaweczka,potem kumpela na ploteczki i ciacho przychodzi.Wczoraj była moja psiapsióła,długo nie pogadałyśmy bo Natala zrobiła awanture,śpiąca była i o 19:30 odpadła,śpi do teraz z 2 przerwami na mleko;)
Majaki u nas też piąstka namiętnie obśliniana!!!!nawet jak ją karmie to zamiast butli piąstke sobie wpycha:DDśmiechowo to wygląda.Już nie moge się doczekać dzisiejszego spotkania z rehabilitantką.Co do rozwoju dzieci,każde niech się rozwija swoim tempem,Natala tez jeszcze główki nie trzyma sztywno ale nadrobi wszystko w swoim czasie.Paweł Zawistowski moim zdaniem zna się na rzeczy i w fajny sposób pomaga swoimi radami:)W końcu mam TVN Style mężuś zamówił dekoder to będę mogłą pooglądac programy z nim:)))
uciekam na relaksik dostaliśmy wczoraj fajową książkę,,Jak się nie dać baby blue -poradnik dla rodziców'' naprawde polecam,na mój wczorajszy podły humor akurat.Miłego dnia!!!
image
Bociany, daj znac , jak po wizycie:)Pewnie fajnie bedzie i dowiesz sie pare nowych rzeczy..
Poczytalabym cos sobie, ale mam strete tlumaczen do konca tygodnia zrobic- nie wyrobie si znowu;/..Kurcze, nie lubie byc niesłowna, ale trudno-muszą zrozumiec, z dzieckiem tak sie nie da;(
Ja wlasnie teraz wcale TV nie ogladam, nigdy nie moge trafic na nic fajnego i jak włączę, tak za pól godziny wyłaczam, a pozniej sie dowiaduje ze cos fajnego bylo...!
image

image

Ania nie miałam zamiaru Cie urazić, nie potrzebnie wzięłaś to do siebie, ja ten cytat (z internetu - nie z książki) bardziej w kontekście Kostka przytoczyłam, ze nie będę go na siłę podnosić jak jeszcze nie chce, a wiem, ze są takie matki które na silę robią z dziećmi różne rzeczy, tylko nie wiadomo po co.
A Ty napisałaś przecież, że Janek sam chce i to dobrze bo generalnie mówi się, ze chłopcy rozwijają się później od dziewczynek - więc w Twoim przypadku tylko się cieszyć :-) z reszta od początku pisałaś, ze Jasio silny chłopak :-)

Bociany ja tez do Pawła Z. mam bardzo duże zaufanie, lubię słuchać jego porad i tez oglądam tvn style :-) koniecznie daj znać po wizycie co i jak :-)
mAJAKI, OK:)
a KIEDY ON MA SWOJE PROGRAMY W tvn? cHETNIE BYM POSLUCHALA GO.
image

image

hej:)u nas nocka nawet ok, 3x jedzonko, teraz maluch śpi sobie a mama musi coś zjeść koniecznie. Wczoraj bylam na spacerze jakies 1,5h i maluch troche charczał więc dziś sobie podorujemy, otworze mu zaraz okno i tak sobie niech śpi.
Bociany napisz jak tam Natusia na ćwiczonkach.
Dzien doberek :)
My od 7-ej na nogach, remont mnie załamał, pomimo umycia dokloadnie podlo, dzis jest tak samo brudno jak wczoraj, wszystko sie jeszcze w powietrzu unosi ;/. Dzisiaj przychodzi Mamunia zająć się Amelką, a ja chociaz jeden pokoj sprzątnę ;/ bo jest ogolna masakra ;/

Amelko, sliczna z Ciebie kobietka :) I malenstwo tez przeurocze !!
Bociany, powodzonka na rehabilitacji, daj znac co i jak.
Aniu, tylko pogratulowac Jasiowi, moja to jeszcze daleko do takich wygibasow, na razie z lowką walczymy :)
Moja mała gnida sie obudzila, ide dac cyca i na Mamkę czekam.
Milego dzionka wszystkim Mamuskom :)
witam, Ania i Majaki wasi chłopcy najstarsi z naszego wątku to i najsilniejsi:)) z przyjemnoscią czytam co oni juz wyprawiają, u nas póki co w wiekszości leżenie, główkę juz dosć ładnie trzyma no i na brzuszku coraz dłużej wytrzymuje, wczoraj wieczorem chyna z 20 min na brzuszku i główka chodziła raz w jedna raz w drugą stronę - nie mogłam się nacieszyć.
Dziś w nocy miałam taki mega ból głowy, myslałam że mi czaszkę rozerwie, poszły w ruch tabletki i jakoś przeszło.
Dziś też czeka mnie mało przyjemna wizyta u dentysty, wyrywam resztkę żeba który mi się po ciązy rozpadł - ach szkoda ale nie da się nic z tym zrobić, tylko mostek pozostał. Z Asią bedą dziadkowie, zabierają ją na spacer zatem nie przewiduję płaczu i marudzenia:))
mam pytanie do Pychoty, po jakim czasie jak zaczęłaś stosować dietę (chodzi mi o nietolerancję mleka krowiego u dziecka) zeszły Michałkowi krostki?
tez sie witam:)
dzieciaki rosnął jak na drożdzach, ja zamiast napisac ze Asia ma wloski po mamie pomerdalam wszystkio:)

Nasz Mis odkryl pare dni temu za ma raczki..i tak macha do wszsytkiego co tylko go zainteresuje..a jak dosiegnie to smieje sie uroczo... wczoraj w nocy tutus wział malego do odbijania, pozniej pieluszka, po czym tak sie maly rozbudzil ze urządził sobie z tatuskiem nocne rozmowach na przewijaku...smialismy sie strasznie:D

Bociany powodzenia:) alez ja Ci zazdroszcze tej kawy z mleczkiem i ciasteczka.......;)
image
Eh, nie mogłam sie zdecydowc i w koncu kupiłam spacerowke:).Teraz tylko dokupie gondolke;)...co by Jasio jeszcze woziem pojezdził..a dotychczasowy wozio sprzedamy:)..hehe ale sie ciesze!!!!!!!!!

Mąz sie dowie jak z pracy wróci:)
image

image

a na co się Aniu zdecydowałaś? X lander czy coś innego?
tak, Amelko, X lander:)..Model X3, chcialam skretne koła, ale jednak pozostalam przy nieskretnych. A ty jaki masz model? A no i kolor mam oliwka;)
image

image

hej:-) ja mam ostatnio lenia;)
Amelka ale ślicznie wyglądacie.
Aniu powiem ci że ja u Pauliny tez zauwazyłamże sie podnosi jak do siadu:(( ale ja jej za raczki ani nic nie lapie!! jak plasko lezy na pleckach to dzwiga glowke w gore:// ale ona juz sama glowe trzymasztywno, hehe matka ja wycwiczyla:D co doprzekretasow jej sie zdarzyl opare razy ale tylko w atakach furii jak sie mega wyginala:)) hehe moja to jak nie ma nic w lapie do wsadzenia do buzi to pościel memła:-)

wczoraj bylismy u pediatry, i mnie nastraszyla strasznie bo paula za malo przybiera...w ciagu miesiaca 600g:(( no ale tak czytam ze to ok... juz sama nie wiem. mamy zapisywac co ile jej ile i ile kupek robi i za 2 tygodnie do kontroli.
image
ja jestem an etapie szukania spacerowki parasolki na wakacje. najwazniejsze by byla lekka i mamie sie podobala... mi sie starsznie podobaja maclareny... ajj ale ten model co chce to ponad tysiac kosztuje://
image
Amelka jak mogłam przeoczyć!!cudne z Was kobietki i te loczki:))))
Dziękujemy za trzymanie kciuków,wizyte mamy na 16 zdamy relacje.
Matko dziś Natala samą siebie przechodzi z tymi łapkami na zmiane je wpycha!!miałam atak sorzątania firanki się piorą;)lece do marudy bo wstała:D
image
Natala była ważona w piątek waży 6170;)Życzenia i buziaki dla Jasia z okazji skończonych 3 miesięcy;)
image
no widzisz Natalka przegoniła Paule:((moja waży 5900...
Pewnie dla Natalki to bedzie super zabawa:D
image
Arzeczywiscie, ciotka Bocianowa zauwzyla, a mamcia nie:9 ze Jasio ma 3 miesiace skonczone!
No to dzisiaj prezent ode mnie dostal - wózio:)
No Risika Mc lareny sa fajne ale nie na nasze drogi!!!!
image

image

właśnie sto lat dla Jasia!! :))
jeju jak ten czas leci... hehe zobaczycie niedlugo bedziemy roczki obchodzic:D

no maja troche male kolka;/ ale wszystkie parasolki maja dość małe;/ mi sie te jakeis tam coneco i tp straszliwie nie podobaja i jeszcze te kolory ;// wyczailam jakaś iglesine ale musze znalezc sklep by ja zobaczyc na zywca.
image
Ania Paweł Z. jest gościem programu na tvn style o 13:30, nie wiem czy jeszcze gdzieś jakiś program prowadzi, ja wiem tylko o tym.

A dlaczego sprzedałaś swój wózek i kupiłaś inny? co było nie tak??

ja mam roana maritę, gondola duża, więc Kostek miesci się bez problemu, a potem zalozę spacerówkę, parasolkę to chyba dopiero w przyszłym roku na wiosnę - tak myślę, choć nie wiem jak to w praniu wyjdzie
Witam, dziewczyny.
Wczoraj rozmawiałam z Justi, wyobraźcie sobie że mamy w niedziele chrzciny w tym samym kościółku. Wojtuś pozna swoją koleżankę Sarke z forum :-) Jaki ten świat mały ha ha
Ps nie mogę się napatrzeć na wasze pociechy :-)
image
[image
ja mam tez do tego mojego wozia spacerowke.ale on jest ciezki a z paulina to wogole. jak nie ma mi kto go zniesc to z domu nie wychodze. a w wakacje bedziemy cale same wiec koniecznie musze miec jakis lzejszy wozek;/ a teraz mam pienaidze hehe to musze skorzystac i kupic bo inaczej mi sie rozjada...

czasami żałuje ze tiwi nie mamy :-) obejrzalabym sobie ten program.
image
Majaki, kupilam inny wozek z błahego powodu- znudził mi sie, i nie moge ostatnio patrzec na spacerowki Jedo, jeszcze te gondole jako tako, a praktyczne ale pacerokwa-żenująca sprawa;(..
Ze mna tak jest, znudzi mi sie, pare minut i zamieniam:)Dobrze, ze z mezem tak nie zrobilam;)hehe
image

image

mi na szczęście mój wózek sie podoba, trochę ciężki (14,5 kg bez dziecka) ale bardzo dobrze się prowadzi no i świetnie sie prezentuje :-)

mam nadzieje, ze spacerówka będzie wygodna dla Kostka
image
Stabilny sie wydaje;)
image

image

tak, jest bardzo stabilny, tradycyjny, z pompowanymi kołami, ma dobre amortyzatory, jedyna wada to to, ze aby przewieść wózek samochodem trzeba mieć spory bagażnik
Ania my mamy x landera XA, kolorek niebieski - taki morski
Wszystkiego najlepszego dla dzielnego Jasia z okazji 3 miesiąca - oby rósł zdrowo.
Ja wróciłam od dentysty - masakra - już zaczyna oleć choć znieczulenie jeszcze trzyma, tylko apap wchodzi w gre i lód zatem nie widzę w różowych barwach dzisiejszego wieczoru, ziąsło już tak spuchło że wypełnia całą dziurę po zebie - feee jak ja nie lubię takich historii, oby szybko się goiło
uuuuuu amelka wiem co to ból po wyrwabyn zebie, oby było dobrze wieczorem. mój Kuba dzis grzeczniutki jest,własnie sobie zasypia a ja go bujam w wozie:)
Justi30 kazala Was serdecznie pozdrowic..
ma troszke "przeboje " za sarka;(.No, ale to pewnie sama opowie jak wroci na forum..

image

image

Majaki ale z Ciebie szczęśliwa mamusia! :)
Evilku Paula dzis tez grzeczna i ma juz 2 drzemke:D
image
No, Majaki szczesliwa:)
A jaka z niej lasencja, ja cie krece, jak 16stka;)Super wygladacie!
image

image

Majaki super fotka, jakie ładne kolory no i mamusia fajna:))
Ania, bez przesady, wiesz photoshop ;-) i dobry fotograf ;-)
dzięki dziewczyny ;-)
Majaki super:)wózio stabilny,nasz Jedo też ma 4 pompowane koła i dużą spacerówe.
My po spotkaniu z panią rehabilitantką:))))Natala rozwija się super!!!!!!!!!!!!!!żadnych zastrzeżeń nie ma,dzieciaczki w jej wieku moga jeszcze nie trzymać stabilnie główki jak się je za rączki łapie.Jak na brzuszku leżała pięknie sztywno główke trzymała.Pani Dagmara stwierdziłą,że jeśli chodzi o rozwój społeczny to jest rozwinięta baaaaaaaaardzo,co się nagugała,naśmiała,dyskutowała po swojemu ,szok,jak to stwierdzono dziecko aktywne społecznie:)))szybko bardzokontakt nawiązuje,mamusia spokojna w końcu!!!!!!!!!hura:D ide do mojego szkrabka bo wstała.
ps. wiemy jak z nią w trakcie zabawy ćwiczyć,mamy za 4 tygodnie się pokazać jak chcemy,jupi!!!!
image
Bociany - super wiadomości :-) Natalka zawsze taka radosna na zdjęciach - pewnie ulubienica rehabilitantki ;-)
Witamy:)
w sumie jasio jeszcze chrapie, ale ja juz od 4:30 przy kompie-nadrabiam zaległości;/;/;Oby miec weekend wolny!
Bociany, a widzisz-zdrowa ryba z niej, na pewno znowu furore zrobiła smieszka jedna;)...

Dzisiaj startuje nowym wozem, wczoraj mąż przywiózl wieczorem i od razu rozpakowalismy i zlożylismy..
Mój M ciagle pytał, co w straym bylo nie tak, ze na nowy sie s kusiłam. faceci tego nie zrozumieja, ze cos sie moze przestac podobac:)..I ciągle patrzył na nasz Jedo, z wielka miloscia..
N, ja tez nie narzekam, super wozio, ale spaeowa obiachowa na maxa!eh...kobieta zmienna jest..
Musze tylko ten stary gdzies sprzedac, w sumie wyglada jak prosto ze sklepu, ma moze z 6 m, z czego 3 nim jezdziłam.
A Jasio cos charczy troszke, pare razy kichnął, i pokasłuje, poobserwuje go dzisiaj , jak do poludnia tak bedzie to ze spaceru nici, przetrymam go w domu!Co bedzie dla nas meką pańska...

Spije kawke i wracam dalej do pracy:)
image

image

Hej mamuśki!!!zaraz śniadanko i spacer dłuuugi:))))po południu jeszcze jeden ,umówiłam się ze szwagierką i jej 4 letnią córeczką:)Więc dzień się zapowiada wesoło.Natala ma drzemke po porannym mleczku i zabawach,budzi się i wyruszamy.Nocke przespała całą,bez pobudki na mleko,chyba mocno padnięta była;)dziękujemy za trzymanie kciuków,ciesze się mocno,że wszystko ok z moją Natulą kochaną:))))))))))))))))))miłego dzionka
image
Natka zuch dziewczynka.
Kuba śpi sobie po rannych harcach. Ja musze jakieś śniadanko zjeść, korci mnie dziś na pizze,a le mam jeszcze 6kg do zrzucenia i muszę sie jakoś opanowac przed tą pokusą, ranyyy tylko czy dam rade
pizzzaaaa.. ja tez mam ochote..ale moglabym co najwyzej taka bez sera.. na dzis obiad gotowy:) krupniczek i duszony schabik.. a wczoraj nawet salatke zrobilam z ananasem..na razie malemu nic po niej nie jest:) a wieczorem na aerobik.. oj bedzie tylek znow bolec..hahahaha..
pozdrawiamy serdecznie wszystkie Mamcie i ich pociechy:)
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (136 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

do góry