Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 ( 11 )

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Lista :)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja - CÓRKA
Assegai - 11 maja - SYN
Marciocha - 11 maja - CÓRKA
d@nte - 13 maja - SYN
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
madzia83 - 17 maja
Maga79 - 18 maja - SYN
kasiulkaa - 24 maja - CÓRKA
Lalinek - 30 maja - CÓRKA
moniczka22 - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca - SYN
Mamuśka1- 2 czerwca - CÓRKA
fasolek - 6 czerwca - SYN
agawcia - 8 czerwca- SYN
gaba - 13 czerwca - SYN
magdaxv - 16 czerwca - SYN
madzia 16/17 czerwca
Agusiaa - 19 czerwca - CÓRKA
agawierzbowska -21 czerwca - CÓRKA
Grosik- 23 czerwca - CÓRKA
Paulina1010 - 23 czerwca - SYN
tangerine - 24 czerwca - SYN
aga87 -26 czerwca - SYN
ryba_gda - 27 czerwca - SYN
Gosiks1 - 28 czerwca
mona__g - 3 lipiec - SYN
Kasiorek555- 7 lipiec

Może ustalimy że wątek ma mieć 100-150 postów i zakłądamy nowy, bo nasze są strasznie długie i ciężko się szuka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kopiuję co napisała Madzia83

DLA DZIDZIUSIA:
- pieluszki typu pampers ok 20 sztuk
- 5 tetrowych pieluch
- 2x czapeczka, 2x łapki-niedrapki, 2x skarpetki
- chusteczki nawilżone dla maluszka
- 3 kaftaniki i 3 śpioszki - opcjonalnie, szpital daje, ale ja uważam, że swoje, to wiem w czym prane i ładne, a nie sprane i nieciekawe
- rożek na wypis ze szpitala
- ręczniczek dla malucha
- cienki kocyk polarowy - opcjonalnie
DLA MAMY I TATY, JEŚLI BĘDZIE PRZY PORODZIE:
- 2 koszule nocne do karmienia
- szlafrok
- skarpetki
- klapki pod prysznic
- 2 biustonosze do karmienia, jeden na dzień, drugi miękki na noc
- majtki jednorazowe - 10 sztuk
- 2-3 paczki podkładów ginekologicznych - nie kupuj w aptece, tylko w Akpolu lub Mama i Ja, mają zdecydowanie taniej
- woda mineralna 2x1,5 litra
- klapki dla tatusia, gdyż poród trwa długo i w butach się zagotuje, poza tym na sali porodowej jest strasznie gorąco
- mała woda z dzióbkiem
- ręczniki papierowe - 1 rolka ( opcjonalnie, do wytarcia po podmywaniu po porodzie, by nie zainfekować rany)
- wkładki laktacyjne ok 10 par
- sztućce, kubek
- ręcznik, kosmetyki
- aparat foto, ładowarka, tel,
- drobne do TV, automatu itp
- laktator opcjonalnie - w szpitalu mają Medelę, który wypożyczają, jeśli jest potrzeba, wtedy musisz mieć własne nakładki na laktator
To mamy mieć ze sobą, maści, sudokrem są w szpitalu
Podkłady w razie co dają, ale lepiej mieć swoje, tak mówi nasza położna.
Co warto zabrać dodatkowo:
- dla tatusia - jakiś baton energetyczny, w szpitalu jest kiosk, ale jak przyjdzie CI rodzić w nocy, a poród będzie długi, to mąż może zgłodnieć, koniecznie napój dla taty
- dla Ciebie - prowiant, pamiętając, że karmiąca nie może jeść wielu rzeczy, w tym cytrusów, ponoć każdy przynosi w odwiedziny owoce, a od porodu do np śniadania może minąć dużo czasu, moja koleżanka rodziła miesiąc temu i mówiła, że po porodzie była zmęczona, ale i bardzo głodna i do śniadania zjadła wszystkie chrupki, jakie miała, bo nie wzięła nic konkretniejszego, a ze szpitalnym jedzeniem jest różnie, ja niestety jestem niejadkiem, więc wolę się zaopatrzyć, choćby w jakieś ciasteczka owsiane
No to ja dopiszę swoją modyfikację listy po pierwszym porodzie.
Dot. Klinicznej

Dla mamy:
-2 koszule nocne do karmienia lub 3
- szlafrok
- skarpetki
- klapki pod prysznic
- 2 biustonosze do karmienia, jeden na dzień, drugi miękki na noc
- majtki siateczkowe Hartman
- 2-3 paczki podkładów ginekologicznych trzeba mieć swoje
- woda mineralna 2x1,5 litra do przelewania w mniejszą butelkę
- klapki dla tatusia, gdyż poród trwa długo i w butach się zagotuje, poza tym na sali porodowej jest strasznie gorąco
- mała woda z dzióbkiem
- ręczniki papierowe - 1 rolka ( opcjonalnie, do wytarcia po podmywaniu po porodzie, by nie zainfekować rany)
- wkładki laktacyjne
- maść do brodawek (polecam Purelana firmy Medela)
- kilka saszetek Tantum Rosa
- do porodu jak się zdecydujecie to lewatywa Enema(na Klinicznej trzeba mieć swoją i poprosić położną o zrobienie)
- sztućce, kubek
- ręcznik, kosmetyki( w tym papier toaletowy)
- aparat foto, ładowarka, tel,
- drobne do TV, automatu itp
- laktator opcjonalnie - zawsze może mąż dostarczyć
- coś do czytania :)

Co dla dziecka napiszę jak starsze pójdzie spać :)
Z jedzeniem jest kiepsko, a jak się karmi piersią to maskara, bo ciągle się jest głodnym. Mnie mąż dostarczał obiad, plus pieczywo i dżem. W czasie porodu jadłam ciasteczka zbożowe Lu Go i inne herbatniki.
Madzia83 a twoja lista jakiego szpitala dotyczy?
dziewczynki, nikt nie chce z Was kupic x landera x3?
komplet-gondola+spacerowka.
Witam w nowym wątku :)

Widzę, że przygotowania idą pełną parą i zaczynam się martwić, że nie zdąże ze wszystkim, bo u mnie końca remontu nie widać :( nie mogę przez to zakupić komody na ciuszki małej, jestem wstrzymana z praniem i prasowaniem, bo jeszcze sie będzie kurzyć w domu od szlifowania ścian itp ;/ dobija mnie ten stan.

Do listy szpitalnej dodałabym jeszcze pomadkę ochronna, bo ponoć ustra strasznie przy porodzie wysychają :)
Ryba - to lista podana przez położną z wojewódzkiego :)
Agusiaa, ja jestem w podobnej sytuacji, w sobotę dopiero odmalowaliśmy pokój i dziś zaczęłam pranie, korzystając z pięknej pogody, wyprałam wkład do wózka, fotelika, pościel, ochraniacze do łóżeczka itp. Jutro, jeśli pogoda dopisze, piorę ubranka, a w czwartek i piątek prasowanie i pakowanie :)
Jutro też wizyta u lekarza, może w końcu moje maleństwo ujawni płeć :) Trzymajcie kciuki!
witam sie w nowym watku,to juz 11,ale ten czas nam leci:) Ja mysle,ze jakos w polowie kwietnia zabiore sie za pranko i prasowanko,w ogole wydaje mi sie,ze jestem daleko w polu ze wszystkim no i,ze nic jeszcze nie mam,zwariowac mozna:P Madzia trzymam kciuki za ujawnienie plci,nasz babelek ostatnio tak sie ustawial,ze nie mamy watpliwosci co do tego kim jest:)
I ja sie witam w nowym wątku :)
Dzisiaj wstawiłam pierwszą pralkę, jutro kolejna...tylko przeraża mnie to prasowanie :P

No i jak tylko sie z tym ogarnę to się pakuję :)
hej dziewczynki. I ja też witam w nowym wątku. Wkurzyłam sie wczoraj nieziemsko. Przyszedł nam rachunek za czynsz i kurna prawie dwa razy podrożało od zeszłego roku, poza tym źle naliczyili nam opłatę za wodę i musiałam cały wieczór siedzieć i analizować poprzednie miesiące. Szlag mnie trafił. Zaraz dzwonie i robie borutę. Całą noc mi się śniło.. ;-(

Kurna normalnie jestem przerażona jak wszystko w okolo drożeje... Wy też? Kurcze no, nie zarabiam malo ale jak przyjdą rachunki, trza auto zatankować raz w tyg przynajmniej, większe zakupy w biedronce średnio 3/4 razy w msc i kasy nie ma. no normalnie jestem przerażona. A przecie nie przepieprza się tych pieniędzy tylko wydaje na dobra podstawowe. No co za p******y kraj.... mam nadzieje że nasze dzieci będą żyć w jakiejś normalniejszej rzeczywistości. Normalnie dziś jestem tak negatywnie do wszytskiego nastawiona no niechże mi się ktoś nawinie tylko ;-) Musiałam się chociaż troche wygadać....
Również witam w nowym wątku.Super macie już poprane część rzeczy i spakowane.Ja nie moge sie zmusić,mam lenia wczoraj spacerowalam 4 godz i do dzisiaj nie mogę dojść do siebie.Obiecałam sobie,że po Świetach wezme się za kompletowanie wyprawki.

Madzia83 dzięki za listę do Wojewódzkiego dużo sie nie zmienila od 3 -lat.
Ide dzisiaj do stomatologa,słyszałam że jest specjalne znieczulenie dla kobiet w ciąży,Czy to prawda
hej:)

ja również witam się w nowym watku.
Gaba- co do znieczulenia nie pomogę, bo nigdy nie mam.

Assegai- święta racja z tym co napisałaś, zgadzam się, że to co się w polsce dzieje to brak słów, wszystko idzie w górę, tylko dziwne, że pensje nie idą.Ja do tego wszystkiego napiszę, ze kokosów nie zarabiam:( ehh
a słuchajcie mam takie pytanie, co będzie z Waszymi dziećmi jak się skończą nam urlopy macierzyńskie, bo to jest mój wielki problem:(((
Co do powrotu do pracy po macierzyński, to córka zostanie pewnie z nianią jakąś lub babcią do czasu pójścia do żłobka.
I albo będziemy czekać na państwowy lub pójdzie tam gdzie chodzi Adaś(przyjmują od 8 miesiąca życia).

Adaś był z nianią rok w domu i teraz mam inne podejście do tego. Mimo chorób bardziej preferuję żłobek
No niestety życie jest koszmarnie drogie, koszmarnie!
Pieniądze idą jak woda i to na podstawowe rzeczy....a większość z nas dużo nie zarabia :/

A po macierzyńskim o ile uda mi sie znaleźć nową pracę to mała pójdzie do żlobka, ubolewam nad tym ale niestety z jednej pensji nie uda nam sie przeżyć :(
ja wracam do pracy. Juz wszystkim zakomunikowałam łącznie z moim szefem, a on wie że mnie przez rok nie może zwolnic bo jestem pod ochroną (jestem na pół etatu). A synuś albo do babcialbo niańki albo złobka. Zobaczymy. Teraz moze troche sie pozmienia bo weszła ta ustawa złobkowa...
Ja jeszcze nie wiem, jak finanse pozwolą to do roczku zostanę z małym a potem złobek.Babcia tym razem nie da rady :(
Na temat finansów to ja się nie wypowiadam, bo to szkoda nerwów, a w naszym stanie nie wskazane się stresować :) U nas od września czynsz ma podrożeć o jedyne 150 % więc nie wiem jak to będzie.

Moje maleństwo po macierzyńskim idzie do żłobka tyle, ze póki co jesteśmy w jednym żłobku na 254 miejscu, a w drugim na 226. Zaznacze, że zapisaliśmy się jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciązy. Najlepsze jest to comiesięczne podpisywanie listy obecności wrrrrrrrrrrr Paranoja jakaś!!!!!

U mnie dziś remoncik się w końcu posuwa do przodu.
ciekawa jestem jaka będzie różnica w cenie jeżeli chodzi o żłobki prywatne i państwowe...
Co do cen to trochę się orientuję co do Gdańska.
W tej chwili państwowy kosztuje ok 330-350 zł a prywatny od 700 zł

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry