Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 ( 11 )

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Lista :)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja - CÓRKA
Assegai - 11 maja - SYN
Marciocha - 11 maja - CÓRKA
d@nte - 13 maja - SYN
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
madzia83 - 17 maja
Maga79 - 18 maja - SYN
kasiulkaa - 24 maja - CÓRKA
Lalinek - 30 maja - CÓRKA
moniczka22 - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca - SYN
Mamuśka1- 2 czerwca - CÓRKA
fasolek - 6 czerwca - SYN
agawcia - 8 czerwca- SYN
gaba - 13 czerwca - SYN
magdaxv - 16 czerwca - SYN
madzia 16/17 czerwca
Agusiaa - 19 czerwca - CÓRKA
agawierzbowska -21 czerwca - CÓRKA
Grosik- 23 czerwca - CÓRKA
Paulina1010 - 23 czerwca - SYN
tangerine - 24 czerwca - SYN
aga87 -26 czerwca - SYN
ryba_gda - 27 czerwca - SYN
Gosiks1 - 28 czerwca
mona__g - 3 lipiec - SYN
Kasiorek555- 7 lipiec

Może ustalimy że wątek ma mieć 100-150 postów i zakłądamy nowy, bo nasze są strasznie długie i ciężko się szuka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam dziewczyny:-)
Ale ja glupia jestem patrze ostatnio na watek 10 a tam cisza,czekam i czekam az w koncu sie skapnelam ze powstal nowy watek 11:-)Jak to moj maz zartuje ze pewnie mala uciska mi na jakis nerw odpowiedzialny za myslenie hihi...Wczoraj bylismy na mega zakupach dla malej i jestem tak zajarana ze caly czas przegladam co kupilismy:-)A dzis przyszlo lozeczko i czekam az maz sie obudzi i bedzie je skrecal:-)
Też tak sądzę - wszystko na piśmie, jako ewentualna podkładka, jak trzeba będzie coś udowodnić.
Assegai wspolczuje,przeciez to jakas paranoja,trzymam kciuki,zeby sie udalo.

Milego dnia dziewczyny
Assegai- kurcze, durne spółdzielnie i wspólnoty, każdy orze jak może.
Mam nadzieję, że uda Ci się to załatwić i tak jak pisze madzia- napisz pismo, żeby mieć potwierdzenie, że robiłaś coś w taj sprawie, a nie tylko ustnie to załatwiałaś
ryba- ale masz fajnie z tym darmowym przedszkolem w pracy, moze poszukują do Ciebie do pracy nowych solidnych pracowników?:)
Szlag mnie trafia bo normalnie nie ma z kim tam nawet porozmawiać... Ja wiem jak oni rozumują- oni zamknęli cały rok 2010 na "starych" zasadach czyli wg stanu licznika mojego sąsiada a za to co ja zużyłam ponad to to zrobili korektę, tyle ze nie uwzględnili tej ostatniej kwoty w niej a nikt mnie nie poinformował o tym że ja mam to jeszcze pokryć. Wystawili korekte to płaciłam wg tej korekty, mogli chociaż słowo powiedzieć, doliczyć to skoro nie było wpłaty żadne... aaach szkoda gadać.
Assegai, dzwoniłaś, czy pisałaś o wyjaśnienie?
Wystosuj oficjalne pismo z prośbą o wyszczególnienie opłat i ponowne naliczenie. Nie próbuj załatwiać telefonicznie, tylko na drodze pisemnej, w razie co będziesz miała potwierdzenie. Napisz jeszcze raz, że twój licznik to ..., bieżący stan ... i na ten dzień prosisz o podliczenie całości od momentu wprowadzenia się, gdy stan licznika był ....
Może pomoże :)
ja po macierzyńskim planuję iśc na kilka mies na wychowawczy, a potem małego do żłobka chyba. a Jasia zabierałabym z soba do pracy, bo dla dzieci pracowników mamy darmowe przedszkole. ale zobaczymy jeszcze, sytuacja zawsze może się zmienić.
mnie trafił szlag. Aż się spłatakałam z nerwów i bezsilności... może wy mi doradzicie bo ja już zgłupiałam. Sorki ze się tak uzewnętrzniam ale na prawde tego nie ogarniam, albo ja za tępa jestem albo już nie wiem...
Sprawa wygląda tak:
Na początku lutego, zorientowałam się po otrzymaniu rozliczenia za ostatni kwartał 2010, ze od momentu zamieszknia my płaciliśmy rachunki za wodę i CO naszego sąsiada a on nasze. Na początku lutego jak przyszło to rozliczenie sprawdziłam liczniki, zobaczyłam ze podają zupełnie inne kwoty i nr liczników i zadzwoniłam do wspólnoty że to nie rozliczenie za mój licznik. Tego tez, ostatniego rozliczenia za nie swój licznik, już nie płaciłam. Uznałam ze skoro zgłosiłam że nie mój to niech to odkręcą teraz i przyślą prawidłowe rozliczenie. Umówiłam sie ze wspólnota, że wystawią mi korektę za zużycie mediów od początku (od wprowadzenia się) zgodnie z naszym protokołem odbiorczym aż do końca stycznia 2011r zgodnie ze stanem zużycia na liczniku w momencie zgłoszenia niezgodności.
Napisali takie rozliczenie, przysłali mi notę korygującą z uwzględnieniem zużycia od początku do końca roku 2010. Kwota nie mała bo 1500zl do zapłaty więc zonk. Mam spłacić do końca roku, więc spoko.
Wczoraj dostaje rachunek za czynsz i mam bieżące opłaty uwzględnione za co i wodę, swoją resztę do spłacenia z tego rozliczenia co mi przyslłali za rok 2010 i dodatkowo jeszcze 460 zł za te rozliczenie z lutego, przy którym się kapnęłam że nie mój licznik (rozliczenie za ostatni kwartał 2010).
Trafił mnie szlag. Z nikim się tam dogadac nie mogę, bo twierdza ze uznali te 460 zł za mój koszt jeszcze i jakby te 1500 to jest jeszcze ponad, tyle ze czemu nie uznali tego w tym rocznym rozliczeniu... Ja im płacić nie zamierzam....niech sąsiada obciążą jego kosztem. jakoś nie ogarniam tego i powiem wam szczerze sama nie wiem co mam robić...tłumaczę im że rozumiem ze uznali to za ten mój koszt ale prosiłam ich o rozliczenie całościowe, że mieli mi podac całą kwotę jaka jest do zapłaty i nagle wyskakują z jakimś rozliczeniem... normalnie kłebek nerwów jestem....
Mamuśka, ja płacę za żłobek ok 680-700 zł z wyżywieniem i zajęciami umuzykalniającymi. Muszę dawać swoje pieluchy.
Adaś chodzi tutaj http://www.akademiadziecka.yoyo.pl/
Hej dziewczyny, cos smutno nam się ten wątek zaczyna, ale niestety to co się dzieje z tymi cenami to jakiś koszmar :/. Ja już dawno nie byłam na zakupach, ale jak mąż wraca z nich i patrze na rachunki to nie wierze. A jak byłam tydzień w szpitalu wracam i tu nagle cukier po 5 zł to był szok.

Ja niestety macierzyńskiego nie mam i nie wiem co dalej, muszę szybko do pracy iśc, albo wrócic tam gdzie pracowałam, żeby jakieś pieniążki były :(. A podobno jedyna grupa żłobkowa w Rumi jaka była ( chyba w przedszkolu w janowie) ma teraz byc prywatna :/.
Dziewczynki a w Rumi jakiś żłobek prywatny to ile kosztuje? i czy już trzeba zapisywac dzidzie?
Hej Dziewczyny, i ja się witam :) Co do powrotu do pracy po urlopie, maksymalnie planuję zostać w domu z małą do ukończenia przez nią roku. Pracodawca jest poinformowany od początku o takiej sytuacji, a ponieważ pracę mam dość stabilną, liczę na to, że nie będzie problemu z powrotem. Na dłuższy pobyt w domu raczej się nie zdecyduję, bo lubię swoją pracę i chcę do niej wrócić, a poza tym wiadomo, finanse, tak jak większość mamy kredyt na głowie, opłaty, utrzymanie samochodu itd. Także dłużej niż te 4-5 miesięcy wychowawczego, który planuję wziąć, nie pociągnęlibyśmy z jednej pensji.

Teraz jeszcze pracuję, ale jest mi coraz ciężej, noce często nieprzespane bo mała buszuje w brzuchu, a tu trzeba wstać o 6, brrrr.
effcia a ile płacisz za prywatny żlobek? i podalabys na niego namiary, jeśli to nie tajemnica
Ja mam o tyle fajnie, że pracuję w domu a ewentualne spotkania mogę ustalać sobie tak, że ktoś się dziećmi zajmie.

W Rumi, Redzie prywatne żłobki i przedszkola są trochę tańsze niż w Gdańsku.

Marysia dopiero za półtora roku będzie objęta państwowym przedszkolem, myślę, że szybciej ją dam do prywatnego. Do państwowego i tak się na pewno nie dostanie :(
A Jasiek - to wyjdzie w praniu, jak sytuacja się rozwinie.

Drożyzna wszędzie, to fakt. Robię większe zakupy w Auchanie mniej więcej dwa razy w miesiącu i średnio 300-350 zł zostawiam za jednym razem :/

A mój zimowy rachunek za gaz....ech szkoda gadać.
Nasz chodzi do prywatnego i jest to tańsze niż niania.
Jak się uda córka pójdzie do państwowego a ja nie to do tego samego co synek
Witajcie
ja dziś byłam u lekarza i nadal moje maleństwo nie zamierza się pokazywać, ja obstawiam dziewczynę, skoro tak się ukrywa :)
U mnie dziś pranie całą parą, już ostatnia pralka, a jutro i piątek prasowanie. Wczoraj wykorzystałam pogodę i wyprałam obicia wózka i fotelika samochodowego, przewiało je na słonku i wyschły :)
Ja po macierzyńskim wracam do pracy, ale pracuję głównie w domu przy kompie i tel, czasem tylko mam jakieś wyjazdy po trójmieście, z reguły w weekendy, a wtedy mąż ma wolne, więc u nas sytuacja jest komfortowa o tyle, że nie musimy martwić się o żłobek, bo babcie nadal są aktywne zawodowo i nie ma szans na opiekę z ich strony.
Ja nie liczę już kosztów utrzymania, kredyt, ale sama wyprawka - koszmar! A becikowego 1000zł :) żart.
dziewczyny piszcie, że dzieci pójdą do złobków, ale macie właśnie na myśli prywatne czy państwowe? bo do prywatnego to nie problem, tylko że nas nie stać na wydatek min. rzędu 700 zl :((( i tu się pojawia właśnie problem...
Co do cen to trochę się orientuję co do Gdańska.
W tej chwili państwowy kosztuje ok 330-350 zł a prywatny od 700 zł
ciekawa jestem jaka będzie różnica w cenie jeżeli chodzi o żłobki prywatne i państwowe...
Na temat finansów to ja się nie wypowiadam, bo to szkoda nerwów, a w naszym stanie nie wskazane się stresować :) U nas od września czynsz ma podrożeć o jedyne 150 % więc nie wiem jak to będzie.

Moje maleństwo po macierzyńskim idzie do żłobka tyle, ze póki co jesteśmy w jednym żłobku na 254 miejscu, a w drugim na 226. Zaznacze, że zapisaliśmy się jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciązy. Najlepsze jest to comiesięczne podpisywanie listy obecności wrrrrrrrrrrr Paranoja jakaś!!!!!

U mnie dziś remoncik się w końcu posuwa do przodu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry