Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 (14)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam w kolejnej odsłonie :)

Lista :
Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja - CÓRKA
Assegai - 11 maja - SYN
Marciocha - 11 maja - CÓRKA
d@nte - 13 maja - SYN
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
madzia83 - 17 maja - CÓRKA
Maga79 - 18 maja - SYN
kasiulkaa - 24 maja - CÓRKA
Lalinek - 30 maja - CÓRKA
moniczka22 - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca - SYN
Mamuśka1- 2 czerwca - CÓRKA
fasolek - 6 czerwca - SYN
agawcia - 8 czerwca- SYN
kordi - 11 czerwca - CÓRKA
gaba - 13 czerwca - SYN
Anula3M - 14 czerwca - córka
magdaxv - 16 czerwca - SYN
madzia 16/17 czerwca
Agusiaa - 19 czerwca - CÓRKA
agawierzbowska -21 czerwca - CÓRKA
Grosik- 23 czerwca - CÓRKA
Paulina1010 - 23 czerwca - SYN
tangerine - 24 czerwca - SYN
aga87 -26 czerwca - SYN
ryba_gda - 27 czerwca - SYN
Gosiks1 - 28 czerwca
dalka - 28 czerwca - SYN, SYN
mona__g - 3 lipiec - SYN
Kasiorek555- 7 lipiec
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Madzia, lekarz może wystawić mężowi zwolnienie na żonę po porodzie, ale to jest "zwykła" opieka. Ale widziałam jak małż brał tacierzyński na Szymona, że to było zakwalifikowane w kadrach jako chorobowe - tak jak macierzyński i pewnie o to Ci chodzi. A w ogóle to od stycznia będą już 2 tygodnie tacierzyńskiego, a można go wykorzystać do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy, więc nam już będzie przysługiwać, tylko nie wiem, czy nie trzeba tego będzie wziąć w ciągłości (na razie ten tydzień trzeba). Jeśli tak, to chyba na razie mąż wykorzysta urlop, a tacierzyński zostawimy na przyszły rok.
image
image
Paulina, niestety naszym mężom będzie przypadał 1 tydzień ojcowskiego urlopu(trzeba brać ciągiem). 2 tyg od przyszłego roku dla dzieci urodzonych po 1 stycznia 2012.

Madzia, L4 dla męża może wystawić gin (prowadzący ciążę lub ze szpitala) lub lekarz rodzinny na 14 dni.
Tylko przysługuje opieki na członka rodziny w roku.
My będziemy na pewno brali L4.

Mamuśka pytałaś o 2 dni za urodzenie dziecka czy nam przysługuje. Wg kodeksu tak, ale wykładnia jest taka że matka po porodzie ma macierzyński, więc ojciec ma 2 dni. Dużo zależy od zakładu pracy, u mnie przyznali mi dodatkowo 2 dni
image
image
mamom przysługuje urlop okolicznościowy na urodzenie dziecka (to to samo co na ślub na przykład) w ilości 2 dni, tak samo tacie.

Dodatkowo przysługuje mamie lub tacie po zakończeniu urlopu macierzyńskiego (jeżeli wrócicie do pracy) 2 dni tzw. "opieki" są to dwa dodatkowe dni urlopu na dziecko. Są do wykorzystania każdego roku a nie wykorzystane przepadają. Tyle ze tu tylko jeden rodzic może z tego korzystać.

Jeżeli chodzi o ojcowski, to nie jest tak ze te 2 tyg przysługuje tylko tatusiom którym dziecko urodzilo się po 1 stycznia. To jest tak, ze jak tatuś zdecyduje sie wziąć ten urlop nie od razu (ma czas do ukończenia 1 r. ż. przez dziecko) ale po 1 stycznia 2012 to też przysługują mu 2 tyg. Sprawdzałam te info na różnych stronach, bo na szkole rodzenia maglowalismy ten temat.

A ja dziś mam syndrom wicia gniazda chyba. Rano wziełam swojego grata na myjne, odkurzyłam go, kupilam nowe chodniczki, wypucowaląm wszystkie plastiki i szyby od środka. Nie robiląm tego od eeeeeeeee zeszłych wakacji ;-) w ogóle nie bylam nawet na myjni ood zeszych wakacji ;-) Aż wstyd....
image[/url]
image[/url]

hej,hej
ale nam sie tempo rozwinelo:P bardzo dobrze:)

Ja dzisiaj tez jeszcze jakies zakupy i czekam na kuriera,zeby kolejne zamowione rzeczy mi dostarczyl:)

Effcia zamowilam ten termometr,ktory polecalas:)

Mrowka spotkac sie mozemy jeszcze w dwupakach:)
image
image

hmmm o tym L4 dla ojca nie słyszałam, ale pewnie nie jest ono płatne 100% co? :>
Mój małż bedzie brał tydzień tacierzyńskiego po moim porodzie ;)
image
Mrówka, a wychodzisz już z domu?

Ja dziś odkurzyłam całą chałupę i taras, byłam w Wejherowie, koniec z oszczędzaniem się ;p
Teraz grzeje się w słońcu na tarasie, potem chyba jeszcze spacer zaliczę z jakimiś zakupami...pogoda cały czas rewelacja :) chociaż podobno ma być znowu zimniej...
Magda Ty mnie nie stresuj,ze ma byc zimniej, ja chce piekna pogode caly czas:)

Jak sie nie oszczedzasz to trzeba sie na kawke umowic,mrowka moze w koncu sie uda co i dolaczysz do nas?
image
image

http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=2010
no nie drastycznie ale ponoć temperatura ma trochę spaść
Marciocha mój też bierze tydzień tacierzyńskiego, potem z tydzień urlopu i tydzień opieki, czy coś w tym stylu...no a potem zostaję sama z dwójką ;p będzie ciekawie :)
Dziewczyny, trochę już wychodzę :), więc chętnie się spotkam :-).

Ostatnio musiałam jechać na badania, po dowód i w ogóle trochę spraw pozałatwiać, więc tak powolutku, ale jakoś się udało :)
Mamuśka ja po prostu chciałabym mieć "to" już za sobą a lekarz to za każdym razem mówi co innego, ale ja mam dwa terminy jeden 1 czerwca drugi 30 maj ( z usg) no i dlatego mam nadzieje, że to będzie maj :)
ja też chętnie bym się z Wami spotkała ale jeszcze jakieś 2 tygodnie jestem bez auta i szczerze mówiąc nie dam rady autobusem... to już nie ten czas na takie akcje i nie to samopoczucie. ledwie chodzę tak boli...
Maga no Ty to wogóle masz kobieto werwę i mało się oszczędzasz :)
mrowka Ty masz dwa terminy,a umnie to 2,3 0.6 albo 5,6 0.6 niby kwestia paru dni,ale rozne sa:)

Dziewczyny to cos trzeba ustalic, Alina kurcze szkoda,ze nie masz tego samochodu:(
Ale moze z Twoim samopoczuciem to lepiej jak sie zbyt daleko od domu nie bedziesz wybierac.
image
image

Lalinek a w jakiej części Rumii mieszkasz? może gdzies obok Ciebie?
mrówka ja z Gdyni... :)
Ola - sama się już nigdzie nie wybieram. Jeżdżę tylko autem - autobus odpada - boję się że gdzieś zaniemogę i będzie klops...

Ola a Ty jak daleko już jesteś z przygotowaniami ??? :D idzie jakoś ?? :D
Kochana idzie:) wszystko mam poprane i poprasowane,sporo juz pokupowane,kolyska skrecona,tylko torby nie spakowane,to na dniach:) ale i tak czekam na M.-musze byc w spieciu bo co,bez niego nic sie nie moze zaczac dziac:) Wraca prawdopodobnie 12.05 wiec jeszcze mam 2 tygodnie:)

Swoja droga 21.05 mamy to wesele w rodzinie i bardzo mi zalezy,aby tam byc,ciekawe jak sie ulozy...Dogadalam sie z lekarka,ze 20 zrobimy wizyte i bede wiedziala na czym stoje,jednak z polwyspu do gdanska jechac to sie moge troszke zestresowac jakby co...
image
image

Aha Lalinek czyli musimy się wybrać do Ciebie :) a ja ostatnio byłam w UM włąśnie w Gdyni :). No nic jakoś nam się uda spotkać. Widzę, że teraz ja troche w tyle z przygotowaniami łóżeczko nadal nie skręcone. Fasolek obyś dotrzymała w dwupaku do wesela
Ola no z półwyspu do Gdańska... będzie ciężko, ale zawsze możesz wybrać ostatecznie inny szpital - nigdzie nie będzie tak źle żebyś nie dałą rady tego przeżyć :)

no my 21 mamy iść na przyjęcie ale kiepsko to widzę :) 29 mam termin więc uhhh - będzie gorąco :) mój M. wraca koło 15 i już nie będzie wyjeżdżał :) jakoś sobie poradzimy heheh mam nadzieję, wierze i modlę się o to żeby wytrzymać do jego powrotu... :)
dziewczyny jakie macie prześcieradła ???? te z wszytym nieprzemakalnym podkładem ???? bo kupiłam dziś jedno i się zastanawiam czy to w ogóle zdaje egzamin

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

do góry