Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 (3)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Marciocha - 15 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
Dalia08 - 16 czerwca
agawierzbowska -
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
Kasiorek555 -
Paulina1010 -
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasiulkaa, to o czym piszesz to jest już połówkowe.

Ale dziewczyny, genetyczne to jest tak naprawdę zwykłe usg, skąd takie kosmiczne ceny u lekarzy?
Ja płacę normalnie u mojej lekarki 100 zł, jak za każdą wizytę i nic ponadto. Trwa chwilę dłużej, żeby zmierzyć parametry ale poza tym nie ma w nim nic innego.
to pewnie zależy gdzie kto chodzi ja od poczatku chodze do tego samego gina i jak zmienia miejsce pracy na inną kolinikę to ja za nim i tak na początku kilka lat temu płaciłam za wizytę 70 zł a teraz 150 zł (usg w tym) nawet myślałam, zeby zmienić lekarza.....ale sama nie wiem :/ jakoś gin to dla mnie taki lekarz, że nie chciałabym go zmieniać, ale pieniążków dużo ucieka
a to genetyczne co to jest??
no ja chodze prywatnie i tez place 100zl za wizyte
ja juz oglupialam z tym usg genetycznym ;/
no własnie stąd moje pytanie - czy prowadzicie ciąże prywatnie czy u lekarza z nfz? PIerwszą prowadziłam prywatnie - 100 zl za wizyte poczatkowo jest ok - raz w miesiącu , ale pod koniec jak wizyty sa częstsze to robi sie mniej ciekawie:) Teraz zdecydowałam siłe na NFZ - zobaczymy:) ale już wiem że usg bede miała na każdej wizycie bez zadnych opłat. a na te przełomowe pójde prywatnie aby były robione na lepszym sprzęcie - więcej widac i zdjęcia na pamiątkę ładniejsze:)
jak dla mnie samo usg jest normalne - tylko między 11 a 14 tyg bo wtedy lepiej widać przeziorność karku i robia te wszystkie pomiary aby wykryć ewentualne wady - -tak miałam w pierwszej ciąży- żadnych dodatkowych badań nie robili. teraz dziewczyny piszą cos o dodatkowych testach - nie wiem. Ale wiem, że mam wśród bliskich znjaomych 2 przypadki urodzenia dzieciaczków bez jednej kończyny i jakos nikt na usg tego nie wykrył a przynajmniej ich nie poinformował - mimo iż uczulały na to lekarzy:( Maluchy (choć już nie takie maluchy) chowają się świetnie:)... ale coś jest nie tak jeśli płacić sporo pieniązków za usg a lekarz nie widzi albo nie mówi....
Genetyczne może wykazać niektóre choroby genetyczne albo wady płodu (np. zespół Downa).
Najbardziej znane parametry, które się bada się to przezierność karkowa i kość nosowa, ale też są jeszcze inne.
Magdaxv a w jakim wieku masz starszego maluszka?
Moj synek (jeśłi o niego pytasz) ma juz 3,5
Witam się w nowym wątku.
Ja mam już 37,5 roku. To już stara jestem. Jak rodziłam dzieci, to żadnych badań usg genetycznych nikt robić mi nie kazał (nawet o tym nie słyszałam). A teraz nie wiem jak to "ugryźć". Chodzę do dr.Mielcarka i wygląda na to, że na każdej wizycie będzie robił mi usg
O, fajnie, to już będziesz miała pomocnika jak się młodsze urodzi :) Moja nawet 2 i pół jeszcze nie będzie miała, pewnie pierwsze pół roku będzie ciężko :)
początkowo planowaliśmy mniejszą równicę wieku ale trudno nam było się zdecydować. a tak -adaś na 4 urodzinki dostanie siostrzyczke albo braciszka (też jest czerwcowy). I bardzo licze na pomoc - już ma zapowiedziane, że bedzie przy zmianie pieluszek odpowiadał za pudrowanie pupci:) pewnie skończy sie to kupowaniem zasypki co 2 dni ale cóż:) Juz teraz widze jak fajnie piluje sowjego 1,5 rocznego kuzyna aby nic nie pchał buzi:) A przy maluszku w domu na pewno stanie się bardziej odważny,bo teraz troche boi sie bezpośrednich kontaktów z maluchami.
czyli to usg genetyczne to jest normalne usg tak??
Mam znajomych właśnie z dwójką czerwcowych dzieciaczków - chłopczyk miał 4 latka jak urodziła mu się siostrzyczka :)

Moja Marysia z kolei uwielbia dzieci w każdym wieku, nie sposób jej oderwać nawet od zupełnie obcych na spacerach itd. Ja się bardziej boję, że się będzie do łóżeczka maleństwu ciągle pakować :)

Tak, normalne usg.
dziewczyny a czemu przy wynikach bety są takie rozbieżności? czy jeżeli ja mam 1950 a norma jest dla 5 tydzień ciąży: 217-7138
6 tydzień ciąży: 158-31 795
czy aby mój wynik nie wskazuje za mało?
nie :) jest okej :) nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć - ale jest jak najbardziej okej :) poziomy hormonów u kazdej kobiety sa inne
Lalinek a co myślisz o powtarzaniu badania za dwa dni?
Bo tak mi ta lekarka powiedziała żeby wtedy sprawdzić czy bedzie przyrost 100%
maga79 - wytłumaczycie jej i będzie fajnie, a jako dziewczynka będzie pewnie szybciutko chciała sie zaopiekować maleństwem. chociaż mojego kolegi z pracy syn (wprawdzie już 6 letni) próbował ostatnio podzielic się z nowonarodzonym braciszkiem kanapką:) więc reguł chyba nie ma:)
kasiorek - ja zrobiłam jeden raz. wystarczyła mi informacja że jestem w ciaży, ale możesz zrobić 2 razy oczywiście. Wtedy lekarz może określic czy prawidłowo przyrasta. mój lekarz stwierdził że to zbędne, ale zdania sa różne.
~Assegai
bardzo prosze o instrukcję wklejania zdjęcia na forum :) przyda się na przyszłość :) a może i jutro pochwalę się swoim maleństwem :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry