Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 (6)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
hej dziewczynki.
nowy wątek i mam nadzieję że pełna lista :)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
Marciocha - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
fasolek - 6 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
madzia 16/17 czerwca
agawierzbowska -21 czerwca
Grosik- 23 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
aga87 -26 czerwca
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
mona__g - 3 lipiec
Kasiorek555- 7 lipiec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a apropo żelaza... przed ciążą miałam 250 przy normie chyba 140 więc mam nadzieje ze synek troche tego ze mnie wyśsie bo sporo mam przekroczone. A najgorsze jest to ze wszytskie preparaty witaminwe dla kobiet w ciąży zawierają żelazo. Cóż.

Ja właśnie lece zaraz na te badania a już umieram z głodu ;-)
a glukoza mnie czeka za 2 tyg. Masakra
Tak Magda, mamy paxa i na razie jesteśmy zadowoleni. Fajne jest to, że półki, wieszak i inne bajery możesz tam sobie ustawić wedle uznania. I na razie trzymamy w niej prawie wszystko - od zabawek i pościeli po za małe ubranka (niedługo się przydadzą :)). Tylko bieżące ubrania trzymam w komodzie, żeby były bardziej pod ręką. My mamy wariant wyższy, prawie do sufitu, ale są też trochę niższe, dwumetrowe.
A co do glukozy to jakoś jak byłam w poprzedniej ciąży weszły nowe zalecenia WHO i teraz teoretycznie się już nie powinno robić tej glukozy tylko na godzinę 50mg, bo jak były wyniki wątpliwe to i tak trzeba było powtarzać badanie, już w pełnej wersji i tylko się niepotrzebnie cukrzycowe mamy musiały tej glukozy najeść podwójnie. Ale faktycznie wielu lekarzy jeszcze stosuje stare wytyczne.
Marciocha- fajnie by się było spotkać na szkole na Zaspie,ale TY jesteś 2 tyg do przodu, więc nie wiem czy nam się uda?

Lalinek- super, że poczułaś ruchy. U mnie to takie delikatne, wiem, że póki co to dobrze, bo poźniej może boleć itd,ale tak się już nie mogę doczekać tych kopniaczków cudownych:)

co do glukozy to jestem przerażona, jeszcze nie mam skierowania,ale boję się tego badania:)
jestem po śniadanku, tak zdrowego to dawno nie jadłam:) chlebek razowy, sałata, pomidor, ser i 2 kubki mleka:) jestem opita i dumna z siebie.

Co Wy jadacie na śniadanie? bo ja już nie mam pomysłów, codziennie rano wstaję i odechciewa mi się śniadania, bo jem non sto to samo .
lalinek gratuluje pierwszych ruchów!!!!!!!

mega ja tez włąsnie "planuję"dodac cytrynę do glukozy w poprzedniej tez tak wypiłam,mniej optymistycznie napawa mnie myśl siedzenia w przychodni ta godzine..

mamuśka ja jem to na so mam ochotę ;)

co do ruchów
to mały leży u mnie nogami w dole i kopie mnie w wewnętrzne miejsce intymne i czasmi az nie miło..mam nadzieje ze sie przekręci bo jak nabierze więcej siły to wogóle bedize nie miło..
Ej, Mamuśka1, nie ma się czego bać, to zwykłe badanie, tylko jakoś obrasta legendą. Bierzesz sobie gazetę, książkę, połówkę cytrynki i idziesz ;)

Paulina, dzięki :) Dziewczyna zrezygnowała jednak, bo ja nie bardzo chcę tą obecną szafę rozkładać do transportu. Obawiam się, że rozłożenie i złożenie nie wpłynęłoby później dobrze na jej stabilność itp. Ale mimo wszystko może dziś się wybiorę z Młodą do Ikei i kupimy już tą nową.
Tak jak piszesz, Pax jest fajny, bo można go samemu rozplanować.

A w ogóle to się bardzo cieszę, bo dzisiaj w nocy upolowaliśmy jeszcze bilety na Kult Unplugged chociaż już wcześniej nie było :D Idziemy 17 stycznia na koncert :)
Ja juz kiedys robiłam to badanie i nie jest tak źle jeżeli własnie sie wcisnie ta cytryne ;)
Teraz ide jakos za tydzien :)
I własnie mi lekarka mowila ze mam godzinke zarezerwowac, czyli wypijam i po godzinie pobieraja krew....ostatnio zreszta tez tak miałam ;)
a orientujecie się może czy jak ma się wykupiony abonament w Sweesmedzie, jakis powiedzmy z tych pakietów droższych, to jakoś taniej jest z tym porodem u nich? Bo kurna strasznie bym chciała ale wizja 5,5 tyś mnie przeraża... Skończy sie pewnie na Klinicznej ale szczerze, to marzy mi się prywatnie... ;-( Strasznie się boje tego ze będę traktowana w państwowym jak krowa na rzezi...a komfort psychiczny też jest ważny...
Chyba przy Vip-owskim pakiecie jest zniżka, ale z tego co kojarzę to jakaś niewielka.
Przy pierwszym porodzie wymyśliłam sobie Swissmed, przy czym każdy znajomy lekarz mi go odradzał. Potem doszłam do wniosku, że dam radę urodzić państwowo, wybrałam Zaspę, bo mają sprzęt do ratowania noworodków w razie co a to chyba najważniejsze.
Szpital to tylko 3 dni jak dobrze pójdzie i idzie wytrzymać, chociaż oczywiście niektórzy zachowują się jakby tam siedzieli za karę, począwszy od babek na izbie przyjęć :/
W sumie i tak liczy się tylko Twój maluszek ;)
Znalazłam:
http://www.swissmed.com.pl/oferta-dla-firm,44
hej,ale zaszaleli z ta 10% znizka,masakra,ja chce tam rodzic,bo poprostu mam taka mozliwosc (ubezp.zagraniczne),inaczej wybralabym szpital panstwowy,ale skoro jest taka mozliwosc to czemu nie skorzystac,milego dnia dziewczyny
Powiem Wam szczerze ze dla mnie to jakas masakra płacic tyle za poród, moim zdaniem tylko dla swojej wygody. W końcu to poród i tak jak maga pisze, w razie jak by sie cos z dzieckiem działo to i tak na Zaspe wiozą.
Nie wiem jak bym mówiła gdyby mnie było na taki poród stać, ale wydaje mi sie ze jest masa potrzebniejszych rzeczy jakie można kupić dziecku w zamian za swoja wygode.
Assegai nie traktuj absolutnie tego osobiście, takie po prostu mam zdanie ;)
nie traktuje ;-) bo myśle tak samo jak Ty ;-) A teraz wszystko takie drogie... wole już kupić jakiś wypasiony wózek... też nie stać mnie na te 5,5 tyś, dlatego też pytałam o te zniżki, ale gdzies tam w środku marzy mi sie poród w swissmedzie... no ale co zrobić ;-) W końcu jak piszecie to tylko, w większości przypadków, 3 dni. Tak myślałam że może w jakimś pakiecie mają duzo większe zniżki niż 10%... no ale niestety.
dziewczyny a ile jak narazie przytylyscie?? ja to jestem w 20tyg i przytylam 3.5kg jutro ide na kontrole i obawiam sie ze doktorek na mnie na krzyczy ze tak malo przytylam ;/ z jednej strony sie ciesze ale z drugiej obawiam ze to szkodzi mluszkowi
Assegai, szkoda moim zdaniem kasy na Swissmed. Fajnie jak się ma lekarza ze szpitala w którym się planuje poród wtedy też jest trochę inaczej. Ja po cc leżałam 3 dni i było mi całkiem bez różnicy jak wygląda sala itp. A lepiej leży się z kimś, bo zawsze spokojnie możesz wyjść do wc.

Kasiulka, ja mam inny problem pewnie niż większość z Was. Sporo schudłam na początku i teraz w 23 tc nadal brakuje mi 4 kg do wagi sprzed ciąży. Tym że za mało się nie martw dziecko i tak weźmie co potrzebuje. Później się szybciej tyje.

My dziś odpoczywamy, mały śpi, brzuch śpi ale pewnie pod koniec dnia córa da popalić
Ja do początku grudnia cały czas wymiotowałam i od początku schudłam jakies 6 kg. Teraz jest 1,5 więcej ale i tak sporo mniej niż na początku. Doktorek mi powiedział, że do momentu jak wyniki sa ok to nie ma sie czym martwić. Z tym ze ja to od początku miałam sporo kg za dużo i mi to w sumie na rękę :)

Ps. U nas będzie synuś :) Chyba jak na razie więcej chłopców.
Gratulacje synka D@nte :)

Aż weszłam na wagę, żeby sprawdzić. 3,5 kg na plusie.
Tyję podobnie jak w poprzedniej ciąży, którą zakończyłam 11 kg na plus.

Paulina, kupiliśmy wczoraj Paxa :)
hejka ;-)

jeżeli chodzi o wagę to ja póki co 5 na plusie, ale szczerze powiem Wam że jakoś teraz już mi wisi. Póki nie przekroczę 15 bedzie ok ;-) na razie średnio kg/msc.
hej,ja mam wizyte teraz we wtorek,ale cos mi sie wydaje,ze znowu nic nie przytylam:(kurcze nie wiem od czego to zalezy,jem normalnie,a tu nic,a wszyscy mi mowia,ze chudne,odebralam wyniki krwi i porownujac je z normami to chyba jest ok,tylko jedna rzecz mam nieznacznie podwyzszona,musze sie dokladnie lekarki zapytac,milego dnia dziewczyny!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry