Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 ( 8 )

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja Kliniczna
Assegai - 11 maja
Marciocha - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
moniczka22 - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
fasolek - 6 czerwca
agawcia - 8 czerwca
gaba - 13 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
madzia 16/17 czerwca
Agusiaa - 19 czerwca
agawierzbowska -21 czerwca
Grosik- 23 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
tangerine - 24 czerwca
aga87 -26 czerwca
ryba_gda - 27 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
mona__g - 3 lipiec
Kasiorek555- 7 lipiec

:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja pierwsze ruchy poczulam rowno w 16 tc i na poczatku moja lekarka nie chciala mi wierzyc,ze juz czuje,ale pozniej bylo tak samo tylko intensywniej,ale bylo to takie smyranie od srodka,od okolo 20tc poczulam kopniaczki i ja np czuje je praktycznie tylko wieczorami,czasami zdarzy sie pare w ciagu dnia,ale niezbyt duzo,ale ostatnio jak siedzialam dluzej to znaczy do 1 w nocy to wtedy niezle oberwalam,w moim przypadku jest tak,ze jak wstaje w nocy do lazienki to wtedy czuje,wiec moj dzidzius uaktywnia sie noca:)co dzidzius to inaczej:)
no ja czuję od 20 tc i to intensywnie. kopie co kilka godzin, czasem co godzinę. wali czasem tak mocno że aż zaboli. każdy kto dotknie brzucha poczuje kopniak gdy mała szaleje. Assegai tak jak mówisz - brzuch tańczy. jak siedze za bardzo skurczona to od razu dostaję kopniaka, żebym zmieniła pozycję bo ciasno :)
mi lekarz powiedział i tak też wyczytałam że od ok 21 tc powinnam czuć regularne ruchy dziecka. tak też w moim przypadku jest. kazano mi reagować gdy dziecko nie będzie kopać przez dłuższy czas. Tak wygląda mój przypadek i to co mi powiedział lekarz. z tego co czytałam od dziewczyn to wiele z nas poczuło ruchy do 22 tc czyli "książkowo"... Każda z nas jest jednak inna więc uogólniać na pewno nie możemy. Jeśli lekarze mówią że jest okej, to my, laicy możemy sobie tylko pogdybać :)
ja czuje od 17 tygodnia ciąży i to bez żadnych wątpliwości, od razu kopniaki, powtarzalne, o podobnych godzinach. Teraz (zaczęty 27 tydz) doszło takie uczucie smyrania od środka, ale generalnie przez caly dzień co jakiś czas dajmy na to co ok. godzine dzidziek pojedynczym kopniakiem daje znać ze tam jest ;-) A szaleć zaczyna jak coś zjem, rano jak wstane i leżę jeszcze w łóżku i na wieczór kiedy zalegam w wyrku. Nie są to absolutnie ruchy słabsze, wręcz przeciwnie cały brzuch "tańczy".
tylko ze każda z nas przeżywa ciąże i odczuwa dziecko na swój własny, indywidualny sposób więc raczej o jakich uogólnieniach nie możemy mówic ;-)
Kurcze, tak mówicie o tych r******h, ja dopiero od kilku dni jestem pewna na 100%, że to co czuję to dzidziol, a nie np. mój żołądek. Ale są to na tyle delikatne smyrania, że zanim zdążę pomyśleć, że coś poczułam, już to uczucie znika.

Lekarz mi mówił, że pierwsza ciąża ma to do siebie, że ruchy czuje się później i że są często słabiej odczuwalne. A o jakiejś powtarzalności czy obserwacji ruchów to będzie można mówić dopiero za kilka tygodni, ok.27-28 tyg.
mrówka Ty jesteś obarczona psychicznie tym co słyszysz od lekarzy.. Należy Ci się wiele spokoju.. nie martw się jeśli nie musisz. a jeśli coś nie daje Ci spokoju - sprawdź to, żebyś mogła odetchnąć...
mój lekarz uczulał mnie na to żeby pilnować ruchów. nie na tyle oczywiście żeby szaleć jak nie czuję nic przez 5 godzin - nie przesadzajmy. każda z nas ma swoje problemy i ciesze sie bardzo effcia że Twoje dziecko będzie zdrowe. To wielkie szczęście. Wiem że na niektóre rzeczy nie mamy wpływu, ale niektórym możemy też zapobiec. Ja muszę uważać na napinanie i skurcze macicy i boję się że nie rozróżnię tego. napinanie może się zdarzać, ale ze skurczami od razu musze jechać na patologię. Jak je rozpoznać ?? nie mam pojęcia - podbrzusze boli i twardnieje jak kamień co jakiś czas albo na dłuższy czas... nie wpłynę na zdrowie mojego maluszka, ale mogę zapobiec rozwarciu szyjki jeśli w porę zareaguję...
Dziewczynki ja już chyba nie mam siły na panikowanie :(. Zbeszta jak prędzej tu pisałam u mnie te ruchy to były takie nieregularne i rzadko był jakis mocniejszy kopniak, zresztą dopiero niedawno zaczęłam je czuć. Musi być dobrze.....
no tak, tyle ze inaczej sprawa się ma kiedy lekarz straszy chorobami genetycznymi a tu się zrobić nie da już nic oprócz czekania a inaczej jak się nie czuje ruchów i jeżeli nie daj boże cos jest nie tak to najważniejsza jest szybka reakcja i czekać tu nie można. JA podobnie jak Lalinek, o czym pisałam wyzej, poszłabym po jednym dniu juz.
Mrówka na pewno wszystko jest ok, ten etap ciąży jeszcze nie oznacza regularnych ruchów maluszka. Potem trzeba liczyć czy się rusza odpowiednią ilość razy na dobę.

Lalinek, nie oszalałabyś bo nie masz wyboru tylko musisz czekać. U nas w tej ciąży gin w 16 tc stwierdził sporo torbieli w głowie dziecka. I co my mogliśmy zrobić. NIC. Tylko ew. układać plan na życie z dzieckiem chorym i nic więcej. Po 4 tygodniach niepewności się okazało że torbiele się wchłonęły i nie ma innych oznak choroby genetycznej.
Mrówce trzeba spokoju i czasu dla siebie :) Reszta jest poza nami
mrówka Ty i tak spokojna jesteś - ja na Twoim miejscu bym chyba oszalała... z wiedzą którą masz o swoim zdrowiu i z ciszą w brzuchu - jak nic bym zwariowała już po pierwszym dniu. Podziwiam Cię że zachowujesz spokój i wytrzymałaś tak długo... ja już 10 razy byłabym sprawdzić...
3maj się i bądź spokojna - musi być dobrze :)
Dzięki za słowa otuchy, postanowiłam trochę dziś poleniuchować bo stale w biegu jestem i może dlatego nie czuje ruchów, W pon idę do lekarza w razie czego pojadę na IP
Hej dziewczyny ale sie rozpisałyście :) mnie kilka dni nie było a tu tyle do czytania :)
Gratuluje dziewczyną poznania płci ja musze czekać do 16.02...może wtedy mi powie lekarz.
No dużo wątek tutaj poruszyłyście i nie nadąża za odp.
Co do kasy to faktycznie szcześcia nie dają ale bez nich cieżko sie żyje...sami mieliśmy z mężem kilka kryzysów i bez pomocy rodziny sie nie obeszło.
co do ciuszków to ja kupiłam malutkuie do szpitala a w domu miałam od rodziny pozbierane bardzo dużo ciuszków..oczywiście odziwedzający nas goście takzę kupowali body,spiochy.także nie kupujcie dziewczyny zbyt wiele no ewentualnie jak byście miały później możliwość dania lub sprzeania dalej ciuchów w rodzinie.jeżeli patrzycie na kase to lepiej teraz oszczędzać na tym co sie da...Pozdrawiam
agawierzbowska - co za bezsens... ja miałam już chyba 5 czy 6 z tymi 4d włącznie. pewnie jak większość z nas. nie dbają u Was o ciężarne.. a prywatnie pewnie sporo kasy kosztuje wizyta. zresztą u nas prywatnie też tanio to nie jest... ale z tego co wiem to nawet jak ktoś korzysta z NFZ to lekarze robią więcej niż 3 USG. ja mam pakiet medyczny - firma nam zasponsorowała więc nie mogę narzekać bo nie mam na co.

mi lekarz dał zaświadczenie że mogę uczestniczyć w SR, ale nie bardzo mam się zgadzać na ćwiczenia jak będę się źle czuła.
hehe no tak,ja zle przeczytalam:)
może zaświadczenie że nie ma przeciwskazań do uczestnictwa w SR co?
Bo skierowanie to pierwsze słysze.
Marciocha ja sie dowiadywalam prywatnie i tez trzeba miec zaswiadczenie:P
Aga gratuluje córci!! :D

Do szkoły rodzenia trzeba mieć skierowanie, no chyba że sie idzie prywatnie.
Apropos ja sie dzisiaj zapisałam i zaczynam od 14 lutego wykłady ;)
Dzięki
W Anglii sa tylko dwa usg w 12 i 20tc.a jesli cos sie potem dzieje niedobrego to jest jeszcze jedno usg:-)Tutaj ogolnie jest slaba opieka nad kobietami w ciazy...
Aga,gaba gratulacje!!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry