Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY I DZIECIACZKI 2011 (32)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witamy w kolejnej odsłonie dzieciaczków i mam :)

Kamcia79 - 8 maja - SYN Adaś, 4300g, 60 cm Kliniczna SN
Assegai - 12 maja (11 maja) - SYN Olek 2850, 54 cm Kliniczna SN
Effcia - 13 maja (8 maja) - CÓRKA Urszulka, 4250, 59 cm Kliniczna SN
Marciocha - 16 maja (11 maja) - CÓRKA Oliwka 4250 g, 59 cm Zaspa CC
Madzia83 - 16 maja ( 17 maja) - CÓRKA Nastka 3400, 56cm Wojewódzki SN
Moniczka22 - 16 maja (30 maja)- Syn Dominik, 3580, 52cm Zaspa SN
Maga79 - 17 maja (18 maja) - SYN Jasiu, 4315 g, 62 cm Wejherowo SN
Gaba- 23 maja (13 czerwca) - SYN Borys, 3070g. 52 cm Wojewódzki SN
kasiulkaa -27 maja (24 maja) - CÓRKA Wiktoria, waga 2940g 53cm SN
fasolek -30 maja (6 czerwca) - SYN Marcelek, waga 3490 g 58 cm, Swissmed CC
Mamuśka 30 maj (1- 2 czerwca) - CÓRKA Iga waga 3310, 56 cm CC
Lalinek - 31 maja (30 maja) - CÓRKA Julia, waga 3440g 58 cm,Wejherowo
Anula3M - 2 czerwca (14 czerwca) - CÓRKA Oleńka, waga 3.09kg 53cm, Zaspa SN
Mrówkaa - 5 czerwca (1 czerwca) - SYN Filipek waga 3880 58 cm, Wejherowo SN
Agusiaa - 7 czerwiec (19 czerwiec) - CÓRKA Laura waga 3670 54 cm, Kliniczna SN
Dalka - 10 czerwiec (28 czerwiec) - SYN Szymon, waga 2730, 48 cm
- SYN Filip, waga 2710, 51 cm
magdaxv - 10 czerwca (16 czerwca) - SYN Kubuś, waga 3170, dł 55cm, Wojewódzki SN
aga87 - 12 czerwiec (26 czerwca) - SYN Marcelek Waga 3450g i 55cm
tangerine - 16 czerwiec (24 czerwca) - SYN Wojtuś, waga 3200 51 cm, Zaspa
agawierzbowska - 18 czerwca (15 czerwca) - CÓRKA Alicja
ryba_gda - 19 czerwiec (27 czerwca) - SYN Adaś waga 3200 g i 54 cm Szpital wojewódzki SN
Paulina1010- 20 czerwca (23 czerwca) - SYN Michał 4180 g i 59 cm, Zaspa
kordi-21 czerwca (11 czerwca)- CÓRKA Iwonka 4000g i 55 cm Swissmed
Gosiks1 - 23 czerwiec (28 czerwca) Córka Gabriela waga 3700 dl 50 cm
Grosik- 1 lipca (23 czerwca) - CÓRKA Lena waga 4300g, 58 cm, Szpital Wojewódzki, CC
Binka - syn Dawid
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wesołych Świąt ;)

Auto niby mam, ale nie swoje tylko zastępcze...niestety nie przewidzieli pewnych spraw i wszystko się przeciągnie do po świętach. No ale dali mi całkiem fajne autko więc teraz to już rybka, ile poczekam, bo wróciła mobilność ;)
Kamcia, sto lat dla Oliwki!!!!
wesolych swiat.

ja tez zakladam rajstopki ale spodnie ma z materialu cieniutkie a wcale tak goraco jeszcze nie jest.
Dzięki Maga ;) Oliwka z okazji urodzin od rana wymuszała- stwierdziła, że jest solenizantką wiec od rana wojna z kuzynką (która u niej nocowała) o różowy kubek, talerzyk itd. i ogólnie była wczoraj bardzo wkurzająca.

My wszyscy po grypie żołądkowej którą ja skądś przytargałam... ogólnie dobrze że przed świętami już doszliśmy do siebie. Ale przetrzebiło wszystkich, zaraziłam siostrę, jej córki, szwagra, męża, córkę, synka, mamę i tatę.

Wczoraj mój M wykończył huśtawkę na zewnątrz dla Oliwki i Adasia no i Adaśko wczoraj wieczorkiem się huśtał i bardzo się jemu podobało.

U nas dzień wygląda mniej więcej tak:
-pobudka ok. 7-7.30,
-mleczko o 8 i międzyczasie jak ja jem śniadanie to flipsy, biszkopty a ostatnio spróbowałam jajecznicę na parze, kanapki z pasztetem mojej roboty, kromeczkę z pastą z masła i piersi kurczaka (to jemu nie podchodzi)
-owoc o 11i krótka drzemka ok. 40 min
-obiadek o 13
-mleczko o 16 i 5 min drzemki
-kaszka o 18
- 19.40 kąpiel
- 20 mleczko i spanie (zazwyczaj o 20.20 Adaś śpi już w swoim łóżeczku)
w nocy rzadko się zdarzają pobudki a jak już się obudzi to dostaje wodę

Dziewczyny życzę Wesołych Świąt w gronie rodzinnym ;)
Hejka, także życzę wszystkim zdrowych, radosnych świąt, smacznego jajka i Śmingusa oblanego od stóp do głów :-)
Święta, święta i po świętach. Szybko zleciało ale w sumie dobrze bo kilogramów nie ubywa raczej a przybywa ;)

Adaś wstaje nam przy wszystkim przy czym się da wstać i psoci, ściąga i ogólnie męczące to jest. Z apetytem już lepiej ale odmawia owoców, jedynie zje mały kawałek jabłuszka ale w rączce musi trzymać.
Kamcia mi jakimś cudem znowu ubyło kg ;) A naprawdę się obżarłam.
Janek nie lubi owoców, przemycam z kaszką ryżową.

Kupiłam dzisiaj pierwsze buciki, tak jak chciałam Elefanteny. Ma rozmiar 19, chyba nieduży jak na chłopaka.
Młody robi się coraz bardziej kumaty, rozumie już proste polecenia typu podaj coś albo zrób coś. Naśladuje nas, np. czesze Mańkę grzebieniem, karmi nas łyżeczką.
Jedną z topowych zabaw jest jedzenie. Wyjmuje sobie naczynia Maryśki z pudła, siada i je łyżeczką z jakiegoś naczynia :) Gada przy tym mniam mniam i się cieszy ;D
Druga zabawa to rysowanie. Jak dostanie kartkę to marze po niej, inaczej podłoga cierpi...chociaż świecówki na szczęście łatwo się zmywają ;)
Poza tym domek d*plo. Otwiera okna i wyjmuje przez nie ludziki, potem wkłada je z powrotem, układa w łóżeczkach itd.

Męskie zabawki mało go interesują :D A jak u Was?
U nas wczoraj były 2 samodzielne kroczki :)
A tak to jestem wykończona ciągłymi chorobami :( od jakiegos miesiaca jest stale cos, przeziebienie, wirus, zapalenie oskrzeli.....
Mam nadzieje, ze to minie :(

Dziewczyny u Waszych maluchów też tak bylo jak poszły do żłobka?

Co do zabawek to u nas samochodzik sorter stolik edukacyjny i pchacz :).
Teraz się zastanawiam co na roczek kupic i nie mam pomysłu....:(
Hej, u nas w ostatnich dniach Lena wykazuje małe zainteresowanie zabawkami,ciągle tylko raczkuje zwiedzając wszystkie kąty, wspina się, wędruje przy meblach, i to jej główna radocha. Zanosi się śmiechem, kiedy udaję, że jej uciekam, robiąc drobne kroczki. Generalnie stała się tak ruchliwa, że ciężko mi ją opanować. Z nowości zaczęła reagować na "Daj całusa" oraz na polecenie "Daj", podaje to, co ma w łapce akurat. Za to spacery zrobiły się bardziej uciążliwe, bo z pół godzinki wytrzymuje w wózku, a potem już się kręci i marudzi, żeby ją wyjąć.

W zeszłym tygodniu zrobiły jej się takie żółte plamki na główce i ramieniu,zaczęła to sobie strasznie drapać :-( Byliśmy u pediatry i dermatologa, oczywiście alergia, ale na co, nie wiadomo :-/ Na razie leczymy objawy, ale nie mam pojęcia, co mogło ją uczulić, bo nic nowego w ostatnim czasie nie podawałam.

My zamierzamy kupić Lence pierwsze "prawdziwe" butki przed wyjazdem do Grecji, o ile wcześniej nie zacznie chodzić. Apropos, zmienili nam wycieczkę, miało być Rodos, będzie Kreta. Myślę, że też dobrze :-)
maga 79 my tez juz kupilismy pierwsze butki elefantena dzien przed swietami maly ma rozmiar 20:) bo bralismy o jeden rozmiar wieksze.
Buty super sprawa bo maly jak poszlismy na dwor to latał po placu zabaw:) oczywiscie nie sam tylko za reke:)

dziewczyny juz pisalam na forum ale info brak znacie spacerowke coto baby torino?? albo hurtownie duze sklepy cokolwiek z wozkami?? Bo jezdzimy szukamy i sama nie wiem czego szukam ten coto baby wpadl mi w oko i jeszcze coneco traper.
hej hej:)
\
binka ja nie znam akurat tego wózka.

u nas zainteresowanie pchaczem, ładnie przy nim chodzi samodzielnie, wiec super:)

mamy chrypkę oby nie przeszło to na gardło
Binka ja rowniez nie znam tego wozka.

U nas tez znikome zainteresowanie swoimi zabawkami, lepsze sa butelki,kable,kontakty i itp - przeciez to o wiele ciekawsze :)

Marcel pelza jak szalony,siada przy czym tylko moze i powoli bierze sie do stania, wiec przez ostatnie 2-3 tygodnie zrobil duze postepy. Mowi mama,tata i baba - niezle tata zaskoczy jak wroci.
witam po Świętach
Nastce przebił się ząb nr 9, czyli pierwsza trójka
mała odważnie chodzi już sama, stara się nie podpierać, odchodzi od mebli na środek pokoju i obraca się bez upadków, a w Święta odwiedziła nas kuzynka Sylwia lat 3,5, z którą Nastka świetnie się bawiła - obecność Sylwii spowodowała, że nasza mała uparciuszka wstała bez podparcia na środku pokoju :) Z nowych umiejętności mamy również puszczanie bąbelków do wody w czasie kąpieli, choć i ta ostatnio zrobiła się "nudna" - Nastka łazi po całej wannie, zamiast siedzieć i bawić się kaczuszką
Ale uparciuch, to z niej jest straszny - jak tylko coś jest nie po jej myśli, to się wnerwia, ostatnio założyłam zabezpieczenie na szafkę, bo obrusy miały regularne przeglądy - oczywiście był krzyk, że nie może otworzyć, leżenie na brzuchu i płacz - humorki małej damy
Kurcze, Nastka ma już taki pokaźny zestaw ząbków, a u Lenki nadal brak :-D Najlepsze jest to, że już w styczniu zauważyliśmy pierwsze symptomy ząbkowania, potwierdzone przez pediatrę, ale do dziś nic się nie wykluło. I oczywiście każdy gorszy dzień tłumaczymy ząbkowaniem, tylko efektów brak :-D W sumie mi się nie spieszy,bo jeszcze karmię piersią, ale trochę ogranicza nam to dietę, bo pewnych rzeczy mała jeszcze nie pogryzie.

Dobrze wiedzieć, że nie tylko moja córcia ma humorki - też jak coś idzie nie po jej myśli, to bunt na całego.I tak generalnie myślę, co można zrobić jak dziecko tak się zachowuje, oprócz mówienia, że czegoś nie wolno,tłumaczenia i odwrócenia uwagi? Macie jakieś sposoby na wybuchy waszych maluchów?

Ja dziś jestem nieprzytomna, ostatnie noce są tragiczne, większość mała przesypia u nas w łóżku, bo w swoim wrzeszczy wniebogłosy, nie wiem o co kaman :-/
Hej dziewczyny
sorki że się wtrącam ale mam pytanie. poszukuję żłobka w Rumi lub redzie, może macie jakiś godny polecenia?

Agatka napisałam do Ciebie na priv

O kurcze Nastka to już ma prawie całe uzębienie. U nas 2 zabki wiec z gryzieniem tez problem.
Dziewczyny co planujecie kupic dzieciaczkom na roczek/dzień dziecka?
U nas tez Marcel niezle pokazuje histerie,rzuca glowka do tylu i zaczyna krzyczec,staram sie za bardzo nie reagowac.

Monia w koncu u Filipka sa zabki :) a Nastki to maly gryzon :) My nadal jestesmy przy 4 :)

Ja w sumie jeszcze sama nie wiem jakie prezenty najlepiej by sie sprawdzily w niedlugim czasie,kiedys kupilismy drewniana kolejke Marcelkowi,teraz czeka na okazje,aby mu ja podarowac,ale roczek moze jeszcze byc zbyt szybko,moze gwiazdka?

Nasz roczek bedzie w ogole 10 dni szybciej,bo niestety tata wyjezdza,a nie moglaby go taka okazaja ominac,wiec 20.05 Marcel bedzie swietowal :)
Borys wpada w histerie od paru miesięcy, to jest tak wielki lament, że masakra.

Młody ma już dwa zęby no i chodzi po całym mieszkaniu najlepiej jak nie ma dywanów. Ostatnio przerzucił się na jedną drzemkę w dzień. W końcu zaczął jeść lepiej, jak czytałam, co Wasze dzieciaczki jedzą to oniemiałam. Podjadał to co Ja jadłam, ale swoje jedzonko nie bardzo, od paru dni w końcu zjadł deserek i jogurt a od tygodnia je kaszę.

W święta sobie nie odpoczęłam dopiero dochodzę do siebie. Bory od czwartku ciągle tylko na mnie wisiał nie chciał do nikogo pójść ani z nikim się bawić i tak przez tydzień, myślałam że to kolejne zęby ale nie widać aby coś nowego wyszło.

Jeszcze nie myślałam o prezencie urodzinowym dla młodego. Mój M upiera się aby zrobić te urodziny w knajpie, a ja to bym wolała w domu i za tą kasę kupić mu coś fajnego.
U nas też czasem Ola pokazuje pazurki, potrafi się porządnie zezłościć :)

Co do prezentów to nie mam koncepcji. Ale trzeba będzie coś wykombinować,,,

Maga, Kamcia czy Wy byłyście z bąblami u alergologa na nfz?? mam skierowanie dla Oli i szukam gdzie można w miarę szybko się zapisać (a nie na grudzień :D ),,
Anula ja byłam z NFZ na Polankach. Masz wpisane w skierowaniu AZS? Bo jak tak to od razu zarejestrują Ciebie do Elżbiety Krześniak - Bieschke.
Czekałam jakieś 2 m-ce na wizytę. Nr (58) 554 30 90

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry