Widok

MAJOWE Mamy 2010 :)) cz. 12

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No to mamy kolejny wątek :)

Mam nadzieje że wiosna przyjdzie niebawem do nas,choć na wekeend zapowiadaja śniegi :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ola,

nie płacz, choć ja sie napłakałam tez ale nie ma powdów, ja mam cukrzyce ciążową stwierdzona od 23 grudnia, wiec troszke doswiadczenia mam, służe radą. Chodziłam do poradni diabetologicznej (trafiłam na swietnych lekarzy) w Gdyni, miałam szkolenia z dietetykiem cukrzycowym, byłam tez na konsultacji na Klinicznej, wiele rozmów z lekarzami przeprowadziłam. KLiniczna i Zaspa to sa szpitale które musisz wybrać jesli okazałoby sie ze dieta nie reguluje twoich poziomów cukrów i musiałabyś i zażywać insulinę (w wiekszosci przypadków sama dieta wystarcza, wiec głowa do góry), z regulowana dieta cukrzycą ciazową, przyjmie cie kazdy szpital ( i obsłuży na takim samym poziomie jak trzeba) jedyne badanie jakie dzieciaczek musi przesjc to badanie poziomu cukru we krwi do 1h po porodzie, ale tez robia to juz wszytkim dzieciaczkom wiec to już standard, wiecej badan o ktorych wspominasz robia dzieciom mam insulinowych. Najwazniejsze zaopatrzyc sie w glukometr (jesli nie uda cie sie zdobyc z jakies poradni diabetologicznej) w aptekach sa w cenach od 20 do oki 50zł, wiec nie tak duzo,, do glukometru zuzywa sie paski testowe (opakowanie 50 szt, starcza na ok tydzien, do 9 dni) jesli masz recepte, moze ci ja wstawic kazdy lekarz nawet ginekolog (pamietajac o nazwie glukometru i dopilnuj aby wpisał i na recepcie literke P, co oznacza chorobe przewlekłą) dostaniesz paski za 1gr za opakowanie, w niektórych aptekach za 1-5zł, a bez recepty to koszt jednego opakowania w wysokości 50 zł. Poczytaj o diecie cukrzycowej w ciąży, ale nie na forum, tylko na proesjopnalnych stronach. Jeśli byś chciała, podam ci mój numer Tel, i mogę podpowiedzie ci co jesc a czego nie, a powinno być dobrze tylko z dieta.
Przy regulowaniu cukrów dieta, (ew. isulina przy braków efektów dieta) nie ma absolutnie zadnych zagrożeń dla dzidziusia, a przeciez te 2-3 m-ce diety da się wytzrymac, ja już ciagne tak 2,5 m-ca i da się zyc.
Dziewczyny, a czkawka jest oczywiście ok., moja Majeczka ma tak z 4-5 razy dziennie, na KTG strasznie smiesznie to słychac a dzieciaczki ucza się tak przełykac, zazwyczaj opijaja się (z łakomstwa) wód płodowych po posiłku bo maja dla nich przyjemny smak, cwicza tym samym pęcherz, no bo nasze maleństwa tez siusiaja w nasze brzuszki:) ale Majeczka to zaraz po przebudzeniu łyka i już o 6 na KTG czka, wiec nawet nie potrzebuje zachety w postaci czegos psznego wmłuconego przez mame.

Dzis may już kilka kroków po pokoju za soba, a korytarz stoi otworem po południu jak przyjdzie mama:)) no może nawet ten prysznic się uda, jutro mam zamiar ułożyć sobie włosy jakos lokówka albo cos (na razie nie posiadałam tutaj takiego sprzętu, no bo i po co?:)) ale może na boótwo bym się zrobiła jak maz przyjdzie, to by miał niespodzianke:))

Ściskam was słonecznie.
MajowaMaju dalej trzymam za Was kciuki i cieszę się u Was wszystko dobrze.
Mimii mi lekarz tez powiedział że te kłucia i ból krocza jest normalny w tym tygodniu ciąży i że mam się tym nie martwić ale raczej będę tak już miała do końca ciąży. Jest to wynikiem nacisku.
Moja córeczka też ma czkawkę, pierwszy raz poczułam ją w zeszłym tyg. a teraz czułam ją wczoraj wieczorem i dziś rano.
Dziekuje Aniu :)
tak szkola rodzenia i opieka poloznej po porodzie jest wszytsko przez kase chorych placone, polozna ma opieke nad toba 8 do 10 tygodni po porodzie,ale jak ja dluzej potrzebujesz bo masz problemy to nie ma sprawy, bedzie przychodzic tak dlugo jak chcesz, wszytskie koszty pokrywa kasa. a za aquafitness placimy jednorazowo 30€. takze nie duzo, bo partnerzy moga godzic z nami,a troche ruchu zawsze sie przyda :) ogolnie jestesmy bardzo zadowoleni :)
Anik znalazlam artykul o czkawce:
Czkawka płodu — to rytmiczne wzdrygnięcia ciała płodu odczuwane przez przyszłą matkę, spowodowane skurczami przepony. Mogą one trwać od minuty, nawet do pół godziny. Tego typu ruchy zauważa się w II trymestrze ciąży. Powodem czkawki jest zwykle nadmierna ilość płynu owodniowego w żołądku płodu. Jest ona zjawiskiem normalnym i często obserwowanym, a poza tym całkowicie bezpiecznym.

Aquafitness to swietna sprawa, sama myslalam zeby pojsc ale w koncu zdecydowalismy sie na zwykly basen zeby chodzic razem z mezam (jemu tez przyda sie troche ruchu :) Jak to dziala w niemczech? Twoje zajecia sa refundowane z niemieckiego funduszu zdrowia? W hiszpanii zajecia sa bezplatne prowadza je polozne w przychodniach zdrowia, ale nie miala wyboru co do zajec fizycznych.
u nas na SR w DE jest 1:30 teori a potem chodzimy na Aquafitness. nie mamy typowych cwiczen na pilkach, jak narazie, bo bylam na dwoch spotkaniach jak na razie, ale to byl moj wybor w sumie ze chodzimy plywac bo taki sobie kurs wybralam :)
dziewczyny czujecie u was w brzuchu jak maluchy maja czkawke? moj maly ma dsc czesto, czasem nawet codziennie..a jak to jest u was?ni wiem czy to norlamne i od czego to zalezy
MajowaMamo wielkie BRAWA dla Was!!! Uwazaj na siebie no i przede wszystkim rozkoszuj sie ta upragniona kapiela pod prysznicem !! :) Najgorsze juz za Wami, malutka miala czas zeby sie rozwinac w brzuszku tak wiec na pewno da sobie wspaniel rade na tym swiecie!! Na pewno nie mozesz sie juz doczekac zeby wrocic razem do domu.

Mamuski, macie duzo cwiczen w SR? Dzis mialam 2 zajecia i generalnie wiekszosc czasu babeczka dawala wyklad o "sygnalach przedporodowych" a pozniej cwiczylismy oddychanie przez pol godzinki, a jak to wyglada u Was? W ogole troche sie zdziwilismy z mezem bo tatusiow prawie w ogole nie bylo, czyzby hiszpanie sie lenili? :)
witam w cześci 12 :))

Majowa Mamo gratuluje, ze tak długo jestescie 2w1, i trzymam dalej kciuki !!!Moze wcale przewidywania lekarzy sie nie sprawdza, ze w 34 tyg sie Majeczka urodzi, na poczatku tez dawali Wam 2 tygodnie, a wytrzymałyscie o wieeele dłuzej, moze teraz tez tak bedzie!! zreszta najwazniejsze , ze nawet gdyby był to ten 34 tydziń to dla Malutkiej jest juz bezpiecznie :)

Aya za Ciebie tez trzymam kciuki, tez jestescie dzielne, bedzie dobrze !!!!

Ogólnie dziewczyny za nas wszytkie trzymam kciuki, zeby było dobrze , zeby Maluszki były silne i zdrowe, bo cos podupadła na zdrówku spora czesc z nas.

U mnie z kolei uaktywniła sie cukrzyca ciążowa:(((
Teraz już doszłam troszke do siebie, ale na początku sporo sie naryczałam...
Lekarz mnie uspokaja, ze gdy sie cukry kontroluje (utrzymuje na dozwolonych poziomach), i nie przekraczaja one norm to nie ma podstaw do obaw, ale wiecie jak to jest ... i tak sie człowiek martwi.
Z tego powodu tez byc moze zmienie szpital, mysle o Klinicznej i zaspie bo jest tu podobno lepsza opieka nad Malcami od Mam z cukrzyca i wiecej badań sprawdzających robi sie Maluchom.

dobrej nocki
Maowa Maju braaawuski dla was:) Twoja kinder niespodzianka naprawdę jest silna i grzeczniusia-siedzi w brzuszku bo mamusia każe :)
Uwazaj na siebie przy tej pionizacji.
Ja tez skorzystam z twjej porady i na cw fiz chodzic nei ebde choc bardzo chcialam :) Ale to klucie mnie przeraza choc lekarz powiedzial z echodzic na cw moge to ja jakos tak sceptycznie do tego podejde:)
Lece zaraz na SR-utopic laleczke, bo dzis raktyka kąpieli bobasa:)

Buziakole la Was wsyćkich :)
Majowamamo jestem pełna podziwu dla ciebie i majeczki!!!!! i oby tak dalej
ja dzisiaj bylam u mojego gina, z małym wszystko wporzadku w 31 tygodniu wazy 1,9 kg, takze całkiem niezle (ale ja jak sie urodzilam to wazylam ponad 5kg...), coprawda mam nadzieje ze nie bedzie duzy po mamusi.
No Majowa Mamo uważaj tam na siebie i Majeczke,mam nadzieje że pomimo chodzenia przetrzymacie jeszcze troszke czasu,czym dłużej tym lepiej,wiem że lezenie nie jest fajne,bardzo współczuje.

Dużo zdrówka w ten słoneczny dzień :)
Majowa mamo, trzymamy kciuki , oby tak dalej :) silne dziewczyny jestescoe to jeszcze troche w dwupaku wytrzymacie, zdrowka zycze :)
Hej Kochane Mamuski:)

meldujemy sie z Majeczką w nowym watku, w 34 tygodniu, w 7 tyg w szpitalu i do tego jeszcze szczęśliwie w "dwupaku":):)

Wczoraj miałysmy badania, Majczka jest niezwykle smukłą modelka, waży zaledwie 1600gr, ale przybiera (i tutaj dla wszytkivh mam które marwtią się wagą dzidźków, najwaqniejsze, że dzieciaczki przybierają z badania na badanie), choć nieco zwolniła, ale organy, wody,, łozysko ok. U mnie rozwarcie nie powiększyło się a pęcherz płodowy takze w tym stanie jak było, dziś miałam całąserie bedań laboratoryjnych, pekły mi niestety 3 zyły i to tak konkretnie, wiec od razu badania na krzepnięcie dodatkowo, ale jak wszytko da sie podreperowac.
A dzis zaczynamy wielkie dni dla mnie i Majeczki, dzis wstane pierwszy raz, najpierw siedzenie ze spuszczonymi nogami a potem próba stania, a jutro próba chodzenia, na szczescie przyjechała na tydzień moja mama, to pomoze mi rozruszac sie juz od rana, moze nawet uda mi sie doczłapac pod prysznic i na siedzaco wykapać, cóż to będzie za radość. Lekarz zkałada, że poród moze nastąpic własnie w tym 34 tyg, bo moze pionizacja cos przyspieszyc, ale powiedział ze Maleńka da juz sobie rade, a korzysci dla niej i dla mnie ze wstania będą duże. Trzymajcie dziewczyny kciuki.

U mnie rozstepy sie nie pojawiły, jeszcze chyba, bo skłonnosc mam, mama i siostra to jak po skalpelu wyglądają, no ale moj brzusze bardzo, bardzo mały, ja nic nie przytyłam w ciązy, tutaj jeszzce schudłam, wiec moze to tym spowodowane. Ale dziewczyny, trezymajcie sie ze swoimi ciałkami, musza nam służyć jeszcze długie lata i starczyc dla kolejnych bobasów:):) (choć przy tym lezeniu w szpitalu powiedziałam do mężą, że produkcja na razie wstrzymana:):))

My także myslelismy o sweesie ale tam nie przyjmuja wczesniaczków, musi byc skończony 37 tydz, wiec życie zweryfikowało wybór,nastepny na liscie był szpital w Wejherowie, no ale ostatecznie zostaje Zaspa:)

Kochana uwazajcie nna sibie, i jak chodziecie na SR a odczuwacie kłucia lub skurcze, nie podejmujcie cwiczen, korzystajcie tylko z teorii, te cwiczenia na SR sa bardzo fajne, ale przy jakis sygnałach spieszenia sie malucha swiat moga przyspieszyc poród. Wiec Kochane uwazajcie.
Aya trzymamy cały czas kciuki, daj znac co z ta ospa, ale wiesz ze dzieciaczków w czepku to sie nie ima, zobatrz dałas rade juz ponad 4 tyd, lecimy dalej z odliczaniem.
A za wszystkie dziewczyny, które potrzebuja wsparcia w trudnych bolowych i nie tylko chwilach takze kcuki zaciskamy, bo z Majczka to mamy duzo czasu zeby myslec o Was i Waszych Bobaskach:):)

Ściskamy, juz prawie na siedząco:)
No to melduję się i ja :)

Słonica :)
Hej!!!
Me;dunek i ja dokonuję :)
Aniami jestes w 29 tyg :)
U mnie ok, co wieczór brzuszek coraz bardzej napięty :( ale no-spa pomaga. Rozstepów jeszcze nie mam, choć pewnie się pojawią :( bo normalnie mam bardzo suchą skórę, ale nie łudzę sie że codzienne 2x smarowanie cos na to poradzą ;/ Same widzicie, ze wam tez sie robią :(No ale jak maluch ma rosnac to i rozstepy przezyje, przeciez to nie urwanie głowy :) Moj maluch jeszcze główkę ma pod moimi pr zebrami takze cos sie nie spieszy do odwrócenia ;> Miejmy nadzieję, że jeszcze fiknie koziołka:)

Pozdrowionka:)
Hej mamuski, jestem i ja :)
Wlasnie wrocilismy z basenu, plecy daly mi dzis tak w kosc ze na prawde mialam mysli zeby zjedzac obiad na lezaco masakra. Niestety jedyne co slysze od tutejszych lekarzy to masaze i ewentualnie paracetamol, ale jakos tego nie wiedze :/ Nie chce truc malego lekami przez 3 miesiace. Chyba zatrudnie masazyste zeby za mna stal w pracy i masowal mi plecy caly czas!!
Pisalysie o rozstepach, na szczescie nic mi sie nie pokazalo ale jestem troche w tyle w porownaniu z wami. Zaczelam 28 tc i narazie moje dodatkowe 6 kg poszlo glownie w brzuszek ;)
Iza, zgadzam się że to dużo, ale komfort psychiczny jest dla mnie bezcenny. Wiem że tam będziemy z małym pod fachową opieką. W swissmedzie mój tato miał bardzo poważną operacje, moj mama i brat też mieli mniejsze zabiegi i opieka jest świetna. Bardzo dokładnie zajmują się pacjentem i za każdym razem byliśmy bardzo spokojni że są w świetnych rękach. A dla mnie zdrowie małego i mój spokój jest najważniejszy. Niestety żyjemy w takim kraju że trzeba zapłacić żeby mieć dobrą opiekę. A sam szpital bardziej przypomina hotel ;)
Demiwidzaialm w watku swossmedowskim, ze zdecydowalas sie tam rodzic. Ja sie kiedys zastanawialam, ale odpuscilam. Temat niestety powrocil bo rozmawialam ze znajoma, ktora 2 tygoodnie temu rodzila u nas w Lęborku i zupelnie odradza. Mowi, ze gdyby teraz miala sie decydowac to by pojechala albo do swissa albo do Wejherowa (to byly jej pozostale 2 typy).
Ja juz nie wiem bo ciagle slysze negatywne opinie o naszym szpitalu, w szkole rodzenia to niby slysze, ze u nas jest super i wogole polozne sa super (lekarze to inna historia), ale opinie kolezanek nie sa pochlebne.
Dla mnie 5,5 tysiaca to duzo, ale nie na tyle by zalowac i sie nie zdecydowac wcale.
Powiedz co Cie przekonalo do swissmedu.
No więc jestem. Znów się dzisiaj wykończyłam :( Cały czas wiozę tyłek samochodem i mało chodzę, a jednak plecy usiłują mnie zabić i padam na twarz.

Gin mnie zbadał i stwierdził, że szyjka jest zamknięta, ale chyba coś mu się nie podobało, bo zrobił USG. Okazało się, że mam za mało wód. Zdziwiło go to, ale kazał przyjść za 4 tygodnie :/ Na szczęście jutro mam USG w InVicta to dowiem się konkretnie jak się sprawy mają. Martwię się, bo przecież się oszczędzam, co powinno pozytywnie wpływać na ilość wód. Dotychczas miałam je w normie. Ale od poprzedniej wizyty przytyłam zaledwie 1kg, a spodziewałam się 2. Do tej pory w ciąży przytyłam 8 kg :/ Gin mówi, że to wystarczy, a brzuszek jest mały, bo mam mało tkanki tłuszczowej. Mnie to nie cieszy, bo z czego potem będę chudła latając przy Małym. W dodatku znów mam zapalenie na tle grzybiczym i muszę pakować globulki :(

A propos okulisty - chodzę prywatnie, bo na NFZ bym się nie doczekała. Poza tym sprzęt nie ten. Nawet na wsi w Żukowie na okulistę czeka się 2 miechy.
To i ja witam w nowym wątku :)

Nie chce mi się wyjść na zajęcia do szkoły rodzenia. Facet montuje meble w kuchni, ja muszę wyjść. Nic mi się nie chce. Najchętniej poleżałabym i poczytała książkę. Mój maluszek ważył w 29 tygodniu, tydzień temu, 1700g. Lekarz mówi, że duży chłopak. Ja podchodzę do tego ostrożnie, bo aparat ma jakiś zakres błędu pomiaru.
Wczoraj rozmawiałam z dziewczyną, 2 miesiące temu rodziła. Zadowolona porodem, bez zastrzeżeń do niczego i nikogo. Obyśmy też takie były :)
i ja sie melduje w nowym watku :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry