Widok

MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ.56 (16)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Lista mamuś i bąbli :)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

link do poprzedniego wątku :
http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-I-MAMUSIE-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-CZ-55-15-t164621,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tamten był juz strasznie długi :))))))))))))))))))
Meldujemy się w nowym wątku :).

Ale dzisiaj był piękny dzień. Byliśmy cały dzień na dwórku :). Mam nadzieję, że Bąbel prześpi całą noc.
Właśnie zauważyłam, że coś jest nie tak z moim suwaczkiem. Jutro Oscarek ma małe urodzinki - 7 miesięcy, a na suwaczku jest co innego :(.
My dzis też cały dzien na ogrodzie. Upal nieziemski. Filipek w samym body i był mokry jak szczur. zasnął w 5 min, ale o całej przespanej nocy mogę tylko pomarzyć. Jeszcze nigdy nie przespal całej nocy :(
hello,

my troszke na dworzu, nad morzem z kolezanka, a pozniej w domu, bo za goraca i mi marudzila...

zabusio, mi twoje zdjecie nie odpala sie na mamy kompie, ale napewno twoja coa cudna hihi...

moja ma pobudki co 2h w nocy i nie chce jesc mleka, bo tak kreci sie w turystycznym i o 4 nad ranem nie mam serca biore do siebie ja i spimy razem d 8...a jutro jada z mama do rodziny meza...

biedronka jak maz wytrzymuja, bo moj troszke teskni, w sumie bardzo i ja tez, wszedzie dobrze, ale w domu najlepiej...
Moja tez wymeczona przez ten upal i spi juz od 19,no ale my cycusiem jeszcze karmimy wiec nie wiem kiedy przespie cala noc:)
Meldujemy się z Krystiankiem w nowym wątku :)

Wszystkiego naj naj dla dzieciaczków :)))

Lidia nie przejmuj się, ja przestałam czytać te poradniki, bo tylko można się zestresować.

Mój ostatnio był mega marudny, budził mi się w nocy co 2-3 godziny na karmienia a przesypiał mi całe noce od stycznia!!! Więc rano chodziłam jak zombi. Lekarka mówiła że to przez zęby i podawałam mu już nawet paracetamol na zmiane z nurofenem na noc, nic nie pomagało.
Myślę jednak że on naprawdę był głodny, bo miałam piersi jak flaki :) Do tego dostałam miesiączkę i to chyba przez to miałam mniej pokarmu.
Ja już od 5 miesiąca podaję tylko butlę a mój i tak budzi sie pary razy w nocy. A to smoczek a to pic... glodny nie jest... taka jego natura chyba
witamy w nowym wątku, mega długi tamten się zrobił ;)
Gosiu, piękne zdjęcie z zębolkami :))
Moniall, przykro mi z powodu choróbska Twojego synka, trzymam kciuki żeby szybko przeszło!!
Iza, Blanka super siedzi, ach jaka zadowolona z siebie :)))
Kasiu, Amelka cudnie wygląda w tym wianeczku stokrotkowym :))
co do kremu z filtrem to on nie działa anty-opaleniowo, tylko przeciw promieniom ultrafioletowym, także nawet po SPF50 można się opalić!! ale zdrowo, bo zatrzymuje te cholerne promienie co powodują raka skóry!
Assik, sorki że nie miałam Ci jak odpowiedzieć, ale pewnie już sie dowiedziałaś jak z tym glutenem :) ja poprostu po tygodniu podawania zwykłej kaszy manny (pół łyżeczki) juz potem podawałam to Nestle i to odrazu 40ml, potem 60, potem 90 a teraz to już wogóle daję na noc 160ml owsianki "Na dobranoc" z jabłkiem Hippa (tak sie nazywa)
Kamila, zapisuj się odrazu bo czeka się strasznie długo. My chodzimy do "Krok po kroku" (bo to na naszej ulicy) i wiem że teraz do końca sierpnia już mają zajęte terminy, bo im obcięli kontrakty.. także nie czekaj, ja czekałam (wg tych samych zaleceń neurologa - też Olszewska?) i nie potrzebnie tyle czekałam, bo można było zacząć ćwiczenia o półtora mies szybciej...
Betrisa i Aga, wszystkiego naj dla Waszych siedmiomiesięczniaków :))
Zabulka, Miśka super z tym parasolem wygląda, jak dama :)
Sajwer, jak to możliwe że w marcu się rejestrowałaś i masz termin na lipiec? skoro ja zapisywałam Maksia do "Kr po kr" pod koniec marca a na koniec kwietnia juz mieliśmy wizytę u lek reh. a dzień później już byliśmy na zajęciach, czyli cały maj już chodzimy...
Megi, wzwB to na żółtraczkę inaczej, to przecież po 6.tyg.ż. już byłaś na tym szczepieniu.. mój już miał to tydzień temu i dobrze zniósł, tzn. wogóle nie zauważył że był szczepiony ;)
Lidio, gratuluję kuzynów malutkich, a czemu taka różnica w adze?? jeden brał za dwóch chyba :) wiele zdróweczka dla nich :)
mój Maksio tez już w 4 m-cu chwytał za palce i się podciągał, ale do teraz nie siedzi samodzielnie, choć wyrywa się strasznie do tego.. dziś juz z leżenie łapał np. za poduszkę leżącą obok (opierającą się o oparcie kanapy - hmmm.. masło maślane, ale tak było, hehe) i podciagał się do siadu za nią.. podobało mu się, ale jak chciał złapać zabaweczkę i puszczał poduszki jedną ręką to upadał najczęsciej spowrotem na plecy.. i dalej tak w kółko kilka razy :)
a stópki dokładnie miesiąc temu wziął do buxki pierwszy raz, teraz to przy każdym przewijaniu to robi :) bo bez pieluchy najłatwiej!
przekręca się z plecków na brzuszek dokładnie od ukonczonego 5.m-ca, ale z brz na plecki nie.. i na kolanka ez nie wchodzi - także tak jak piszecie, każde dziecko w swoim tempie..
Małgoś, te krostki na brodzie i wokół ust to od śliny i od smoczka, musisz poprostu często wycierac jej buzię.. mój na szczescie ma piękną gładką cere, ale czasem tez mu jakaś krostka wyjdzie "pod smoczkiem", więc trzeba wycierać.
Sara, tez to słyszałam o ząbkach, dlatego cieszę się że u nas jeszcze nie ma, a poza tym nie trzeba się jeszcze martwić o pielegnację ich, szczególnie wieczorem (mój Maksiu zawsze zasypia albo przy piersi, albo przy butli, więc nie ma mowy o myciu ząbków przed snem, jak mu wyrosną to nie wiem co i jak będę robiła..???)
Basiu, juz miesiączkujesz?? pomimo ciągłego karmienia piersią?
wiecie co.. mi wcale nie brakuje tej miesiączki, jakos się przyzwyczaiłam że mam ciągle sucho w majtach że tak powiem :)) tylko w szafce łazienkowej mnóstwo podpasek i tamponów czeka jeszcze z zeszłego roku, mam nadzieję że nie straciły na ważności :)
Zabulka, tez nie wiem kiedy przespię noc, u nas zdarzyło sie to tylko raz, w styczniu, w sumie do teraz nie wiem czemu tak było (wtedy 9 godz. bez pobudki spał), bo normalnie to co 3 godz sie budzi..
uffff... wszystko nadrobiłam :)
Witam sie w nowym watku

Wszystkiego najlepszeg dla dzieciaczkow :-)

Zabulka zdjecie malutkiej przecudne,fajnie jest miec tak zdolnych znajomych :-)

Moja Oliwka niestety tez jeszcze nie przespala mi calej nocy, budzi mi sie niestety co 2h i tez jest nadal na cycusiu.Na poczatku myslalam,ze to przez dziaselka ale od pewnego czasu przestala byc matudna,co prawda slini sie bardzo i pcha wszystko do buzi.Caly czas mysle,ze moze mleczko mam juz slabe i bidulka jest nienajedzona dlatego tak sie mi budzi.
We czwwartek idziemy na szczepienie wiec zapytam o sztuczne mleczko pediatry
Ja tez juz niestety drugi raz okres dostalam(mimo karmienia piersia):/

Natalia,no wlasnie kiedy te nasze maluchy dadza nam sie w koncu wyspac:)

Agusia29,ja tez myslalam ze mam kiepskie mleko ale Miska dobrze przybiera,jest wesola,pogodna,drzemie w dzien,tylko ta noc jest kiepska,no ale gdyby sie nie najadala to by plakala chyba?
i takk wam fajnie ja okres dostalam jak mała zaczynała 10 tydzien zycia a karmie piersia do tej pory . ... ;/
Witam :)
My dzisiaj na chwilkę bo wyjeżdżamy na wieś do teściowej :)
Młody na pewno będzie się cieszył bo on uwielbia traktory i kombajny :)
Nie wiem tylko jak mała zareaguje bo jak na razie na całą rodzinę męża reaguje płaczem :(
W niedzielę byliśmy u M siostry i mała tak strasznie histeryzowała, że chciałam stamtąd uciekać nawet nie chciała piersi :(
Ale przetrzymaliśmy ją i mogliśmy wejść z nią spokojnie do dużego pokoju ale u nas na rękach. cioci nie dała się wziąć na ręce.
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Witam, ale skwar. Nie wiem co to będzie za kilka godzin.

My od czwartku przesypiamy całe noce. Myślałam, że to dzięki kaszce, ale nie. Kaszkę musiałam odstawić bo mała strasznie mi ulewała rano. Chyba wszystko co zjadła to i zaraz wyleciało. Wczoraj nie dostała kaszki a mimo to noc przespała. Mam nadzieję, że nie zapeszę. Dziwna sprawa z tą kaszką bo już ją jadła od miesiąca i nagle zaczęła ulewać.

Polecam folię na wózek. http://www.allegro.pl/item1062620351_uniwersalna_folia_na_kazdy_wozek_z_atestem_hit.html Nie testowana co prawda w praktyce, ale zakładanie rewelacyjne. Mam tylko porównanie z tą oryginalną folią do gondoli x-landera i uważam, że ta jest o wiele lepsza. Taka bardziej miękka.

Udanego dnia.
no właśnie zapowiada się ukrop, będziemy się gotować...:( a u mnie w domu to szklarnia się robi w taką pogodę bo mam duże okna...
Dzien dobry z rana w nowym watku:-)

My mamy dzisiaj male urodzinki- moj maly szkrabek ma juz 6 miesiecy.

Tak piszecie o tym spaniu - moja Niunia od bardzo dawna przesypia cala noc jak osoba dorosla. Nie to zebym narzekala,hehe, ale zobaczymy jak przyjdzie czas na zeby,bo na razie cisza.

Pozdrawiam
Małgoś wszystkiego naj dla Amelki :)

Natalia dokładnie, karmię cały czas piersią a tu niespodzianka i @ przyszła. Jakoś tak na 2 tyg przed tak mnie strasznie brzuch bolał, wysypało mnie na twarzy i sie zastanawiałam co się dzieje. Po kilku dniach wszystko przeszło a za 2 tyg okres :) Wcale ze tym nie tęskniłam,ech..
DOBRY WIECZOR,

wszystkiego naj dla Zabuni twojej Malgod25.

my dzis u rodziny meza i w bylek pracy mamy, bo to blisko bardzo, ach i pierwszy raz zaliczylam jazde autobuse w Gdansku i tak, ludzie sa okropni, opieraja sie o wozek i pretensje, ze zajmuje miejsce hih, z wujsciem tez byly problemy...ale ok, natomiast dostzlam ochrzan za to, ze chce przejsc przez przejscie dla pieszych, baba zatrzymala sie i ochrzanila, ze trzeba uwazac, normalnie chcialam ja spisac i policji namaiary dac, ach jednak jestesmy nadal w tyle, a tu euro zaraz...
Sto lat dla Amelki. Mój malutki też dzisiaj ma małe urodzinki. Skończył 7 miesięcy :)

Iza mój Darek bardzo tęskni za nami, ale ja bardziej tęsknię za nim. Podziwiam matki, które muszą być długi czas same, bez mężów. Ja jestem sama już miesiąc i wszystko muszę robić przy Bąblu sama. Czasami jest ciężko i byłoby fajnie jak by był przy mnie mój mąż. No, ale jeszcze kilka dni i będziemy znowu w komplecie :).
no to gratulki dla Oscarka,

ja tez podziwiam, my z mezem tez troszke zylisy tak na odleglosc przez 5 lat, ale ot byl max, po studiach ja zladowalam w Londynie, a jest ciezko, my na skypie jak da sie to siedzimy, ja tez juz p rzyszlym tygodniu powrot...tylko, ze moj mama i moja sis bardzo mi pomagaja wiec jest mi dosc lekko...
Zabulka zapewne masz racje,ze jak bylab glodna to by plakala,niestety w dzien tez za duzo mi nie spi ale moze taka jej natura,kto wie moze kiedys sie doczekam przespanej calej nocki ,wtedy pewnie nie bede spala bo znow bede sparwdzala czy na pewno oddycha .

Co do okresu to pomimo karmienia piersia ja juz go niestety tez mam jak malutka miala okolo 2,5 m-ca :-(

Wszystkiego najlepszego dla dzidzi Malos25 i o czywiscie na te 7 m-cy dla Oskarka biedronki24 :-)
meldujemy sie w nowym watku

mam pytanie - jak w taka pogode spia wasze maluszki - tzn w sumie jak ubrane?

no i drugie pytanie - moze takie bardziej osobiste - ale czy badacie u lekarza swoje piersi? bo ja nigdy nie miałam takiego badania, a wczoraj na wizycie u lekarza (badania okresowe z pracy) pan dr sie spytal czy mialam badane piersi, wiec szybko zaskoczyłam i powiedziałam ze tak u ginekologa - bo nie chcialam miec tego badania na tej wizycie
ale pozniej wrocilam do domu i tak sie głowie ze chyba powinnam zapisac sie na takie badanie

co do nocek to moja rewelacyjnei przesypia - ale moze dlatego ze jest na butli, mala teraz je ok 19-20 i spi do 23 pozniej rano budzi sie ok 8-9
aha no i juz znacznie mniej przybiera - przez ostatnie 2 tyg przybrala 100 gram a nie 400 :-)

gani - ty sie pytalas o parasolke? wiec juz jestem po 2 dniach uzytkowania i co do mechanizmu rozkladania i tych "szprych" to jest rewelacyjnei wytrzymala, tzn w mama i ja byly tez no name ale jakies bardziej badziewiaskie natomiast mam problem z mocowaniem tzn jak juz mi sie uda zamocowac na rame to po jakims czasie jej przestawiania (bo slonce roznie pada i krece ta parasolka) ona i spada :-( czy tez tak macie?

my dzis od 11 na spacerku do 12 potem zakupy w GB (musialam kupic jakies cienkie sukieneczki i tuniki) i po południu znowu spacerek nad morzem :-) az sama dzis sie wymeczylam

Małgoś - wszystkiego naj dla córeczki :-)

Biedronka - dla Oskarka również wszystkiego najlepszego!!!

Bogosia - kupilam dzis te ciasteczka Hippa bo juz mi sie manny odechciewa gotowac wiec zgapię twoj sposób :-)
Saro, no ja robie usg teraz co roku, a wczesniej co 6 miesiecy...ale ja mialam guzy w piersiach, pozniej usuwany guz z nadgarska, do tego mam zespol PCOS, czyli cysty na jajnikach i mam moja Blaneczke hihi, ale zalecam ci usg piersi itp jak wszystko wyjdzie ok, to raz do roku, ja zawsze guzy w piersiach sama wyczuwalam i w nadgarstku tez, ale sa/byly zupelnie inne jesli chodzi o histopatologie...

moja spi tylko w bodziaku, a moja robi takie wywijasy w nocy i uderza sie i to ja przebudza i ustawiam ja z powrotem, a ona spi, zasypia ok.20 do 5-6 przespi, ale roznie, czasami juz o 4 chce butle...i musze dawac jej w dzien jedzenie na przemian, 5 rano butla, ok.9 butla, 12 deserek, 14 butla, 17 obiadek i 20 butla, bo troszke odmawia mi mleczka...czasami...
Sto lat dla dzieciaczków :)
Moja Majka śpi w bodziaku z długim rękawem i skarpetkach :)
Oscar dziękuje za życzenia :).

Bąbel też śpi tylko w bodziakach z krótkim rękawkiem i przykrywam go tylko pościelą (bez kołderki), bo tutaj nie mamy śpiworka lub samą pieluszką.
Cześć dziewczyny. Wszystkiego najlepszego dla dzieciaczków.

Sara, moja parasolka też spada, jak ją za często przestawiam :)
Dziś przykręciłam ją nie da metalu tylko do metalu obitego materiałem, może będzie się lepiej trzymać.

Natomiast co do badania piersi, mój gin nie bada, ale też uważam, ze powinnam się zapisać na takie badanie.

Natomiast moja śpi w śpioszkach bawełnianych ( takich bez nóżek ) i przykrywam ją kocykiem bawełnianym.
witam się :)
wszystkiego naj dla dzisiejszych jubilatów :)
mój śpi w bodziaku na długi i wtedy pod kołderką, albo w pełnym pajacu i bez przykrycia (albo same nóżki) bo zauważyłam że poci się cały w nocy jak jest przykryty..
jakoś wydaje mi się że na krótki bodziak jeszcze za wcześnie, tzn. noce jeszcze dość zimne..
dziś poznałyśmy się z Kamilą i jej Majką, bardzo miło mi było Was poznać, Majusia jest przeurocza :)) do zoba po weekendzie na spacerku!! ;)))
a jutro na wieś znów jadę z Bąblem i z moją mamą, lepiej spędzać ten upał z dala od miasta!!!
my tez sie witamy:)
wiecie, na Vht leci o 8 rano taki program muzyczny "rock your baby" i Lena taaak go lubi, to jest lista przebojów muzycznych dla dzieci, jest tam np. "puszek okruszek" czy "ogórek" fasolek :P no Lena słucha i patrzy niesamowicie, a jak tylko sie konczy i puszczaja "zwykly" teledysk, nie dla dzieci, to juz nie patrz!
lezy sobie z gola pupa, bo akurat to nasz czas wietrzenia, daleko od telewizora, ale tak luka na niego, nic innego ja przez ten czas nie interesuje, ja sa reklamy to tez nie patrzy:)
Wszystkiego najlepszego dla urodzinowych dzieciaczków:)

Moniall a co jest Nikosiowi????????????????????????????????

U nas przez te upały Liwia jest strasznie marudna ,u nas jest mało cienia i małej wole nie wystawiac na takie słonce,uwazam ze dziecko nie powinno wogóle na sloncu przebywac.Juz nosek ma brązowy,mimo smarowania.Mało je a za to pije butelke za butelką herbatki i soczki.

Wczoraj mielismy rocznice slubu-czwartą,ale jestesmy zaganiani bo chrzciny w niedziele wiec prawie o tym zapomnielismy
Hej,

wszystkim dziekujemy za zyczonka i slemy dla Oskarka zyczonka rowniez:-))

Mala ciezarowko wszystkiego dobrego z okazji rocznicy.

Moja jeszcze spi w pajacu, ale wczoraj bylo w pokoju tak goraco i juz mialam zamiar Mala przebierac tylko,ze akurat zasnela. Poodpinalam jej kilka zatrzaskow i przykrylam tylko pieluszka. Dzisiaj pewnie zaloze jej body z dlugim rekawkiem a na nozki narzuce kocyk.

Co do badania piersi, to moj gin ze dwa razy je badal i wszystko gra. Ostatnio dal mi instrukcje jak samej badac i tyle.

Mam pytanko: kupilam cukinie i macie pomysl jak ja przyrzadzic? Czy ja sie gotuje tak normalnie ze skorka? Chce zrobic jakas zupke jarzynowa - mam marchewke,ziemniaczka i pietruszke.
ja chodze na usg piersi co rok,mam czesto torbiele i wloczogr.wiec pilnuje

a liwia spi w body na krotki rekawek ,po domu czase w samym pampersie i na dwoe body albo rampers ,bez skarpetek,chustka na glowe
My już u teściowej na wsi.
Ogólna masakra!!!!
Upał taki, że oddychać nie można w cieniu 34 stopnie !!!!!
Ja z małą siedzę w domu bo tu najchłodniej.
Mała siedzi w bodziakach bez rękawów ale i tak jej gorąco i straaasznie spocona jest!!!

Przy powrocie do domu znowu będziemy mieli problem bo mała będzie do wykręcania. W tą stronę mto przebiera łam ją dwa razy :(
pomimo tego, że wyjechaliśmy z domu koło 17.
Sama nie wiem w co ja ubrac jak będziemy wracać :(

sorrki za błędy ale ta klawiatura jakaś dzika jest!
Wszystkiego naj dla maluszka Malgos25 i Oskarka!

I oczywiscie wszystkiego dobrego dla Malej ciezarowki na kolejne 4 lata i dluzej:)

A moja Miska spi w rampersie na ramiaczka i pod kocykiem a w dzien u nas jest tak gorrraco(mieszkamy na ostatnim pietrze i od dachu nam grzeje),ze chodzi tylko w pampersie,zreszta my wszyscy prawie nago od wczoraj chodzimy;)

Mogloby sie delikatnie chlodniej zrobic bo nawet na dwor dzis nie wyjdziemy taki skwar u nas,zero cienia tylko slonce wszedzie,i wydaje mi sie ze to nawet nie przyjemnosc dla malucha byc teraz na dworze.Zreszta w domu nie lepiej,bo tez goraco i ciezko jest sie jej nawet zdrzemnac,bidulka:/
bogosiaa Ty masz doświadczenie jak ubierać małego do samochodu bo ostatnio byłaś na mazurach, może Ty mi doradzisz jak mam małą ubrać w drogę powrotną??
Zastanawiamy się nad ty, żeby wracać w nocy.
Teraz wyszliśmy na dwór w cieniu siedzimy bo w domu chyba z 50 stopni jest :(
gdybym wiedziała, że taka będzie pogoda nigdy w życiu bym w tem weekend nigdzie się z domu nie ruszła :(
No ale niestety człowiek uczy się na własnej głupocier :(
Wszystkiego naj dla wszystkich!
Ojjka, ,my od wczoraj na mazurach znow. Wczoraj Jasiek jechał w samym rampersie, tyle że my klimę włączamy bo mi lekarka powiedziała, że lepiej klima niż takie zapocenie i w ogóle. No i było ok. Dopiero jak wyszliśmy z samochodu to była masakra.
A teraz tutaj 32 stopnie i zero chmurki, szok.
no właśnie :( \
Z tym, że my niestety nie mamy klimy i pozostaje tylko nawiew :(
tutaj też jest straszna sauna (my dokładnie jesteśmy między Ciechanowem i Mławą) do tego stopnia, że mój M chodzi w samych gatkach :)
u nas skwar taki że nie można wysiedzieć, w słońcu mamy 60 stopni !
Emi lata na golaska, nawet pampersa jej zdjęłam bo pod gumką zrobiły się jej potówki :/ co 2 h przemywam ją chłodną wodą bo jest cała spocona,
gorzej że u nas jest masa komarów, normalnie takie chmury latają, pogryzły mi małą na buźce - jestem wściekła, nie chciałam używać żadnych preparatów chemicznych ale nie mam wyjścia, bo mi dziecko zeżrą te krwiopijce
my jak jedziemy samochodem to Emi jest tylko w bodziaku, ale i tak biedulce gorąco :(
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
witam

Wszystkiego naj naj naj dla Maluszków!

u mnie dzis na Mierzei też skwar. Filipek jest na golaska, bo od pieluszki pupa czerwona, co godz wsadzałam Go do miski z letnia wodą. Jeśc nie chce tylko deserki i picie.

Mały spi w rampersie na krótki rękawek lub body. Jak gdzieś jedziemy to w aucie włączamy klimę, a Filipa mamy w body lub rampersie.

Marzę o burzy!
Wszystkiego naj dla urodzinkowych dzieciaczkow:)

Ja Konradka klade spac w takich luznych bawelnianych spioszkach a w domu to ostatnio na samych bodziakach krotkich bo cieplo(chociaz w porownaniu z dworem to mamy tutaj przyjemny chlod:))dzisiaj bylismy na dworku 2.5godz malutki spal w cieniu i chyba nie bylo mu zbyt cieplo bo ladnie spal:)

A teraz u mnie ciemno jak nie wiem co i sie straszna burza zerwala:/ leje i wiatr szaleje;
no ja też małą do auta wsadziłam w samym bodziaku bez rękawków i w pampersie :) ale niestety mała mi się zagotowała i ubranie było do wykręcania :( kurcze następne auto musi być z klimą.
my mamy z klimatyzacją, nie wyobrażam sobie bez, to było jedno z kryteriów przy kupowaniu. Mąż koniecznie chciał diesla ja klimę. Mógłby być większy ale wiadomo trzeba by kaski mieć więcej. Mamy peugeota 206 to bywa ciasnawo z dwójką dzieci.
My z tydzien jedziemy do polski,ale w nocy. Inaczej mały strasznie się nudzi. Też puszczamy klime tylko,ze niezbyt mocno.

Wybraliśmy się dziś na zakupy.Do centrum jechaliśmy ok 45min spacerkiem...nic prawie nie kupiłam bo okazało się ,że wczasie jazdy złapaliśmy gumę w jednym kole!:( masakra, wózkiem nie dało się jeździć! Te pompowane koła są OK,ale trzeba by mieć zapasówke:) tak jak w samochodzie! No i wróciliśmy autobusem...ale był tam skwar!!!
i burza była :)
teraz jest fantastyczne powietrze i znów świeci slonko :)

a to mój synuś :)
image
a to rano jak upał nie był jeszcze taki straszny

image
Ale super Filipek,sliczny chlopiec:)

Aga111 a gdzie kupywales ten basenik?bo ja sie zastanawiam wlasnie jaki kupic?taki czy taki zwykly.A te zabawki plywajace za Filipkiem to byly w zestawie czy dokupywalas?

I jeszcze mam pytanie,ktoras z Was pisala ze kupila takie"wiaderko"do kapania maluszka,gdzie mozna je kupic?Jedziemy nad jeziora na kilka dni a ze tam sa lekko spartanskie warunki,wiec musze wziac cos w czym moglabym wykapac mala.
basenik zakupiony w zwykłym sklepiku nadmorskim z basenikami, materacykami itd. zabawki były w zestawie. Płaciłam 25 zl
to jest ten
http://allegro.pl/item1061753672_basenik_teczowy_brodzik_dla_najmlodszych_intex.html
o a te 2 zdjęcie wyszło takie male :(
może tym razem???
image
teraz ucieło :(
ale i tak widac ze slicznie siedzi:P ja narazie nie kupie, bo Lennce do siedzenia jeszcze troche brakuje, ale napewno Filipek sie swietnie bawi
my kupilismy wiaderko, ale takie zwykle, poprostu znalezlismy taki pojemnik co nam wymiarami odpowiadal, a teraz jak chce oplukac małą to do miski wkladam, podtrzymuje by sobie siedziala i szybko myje

ja to mam komfort, bo mieszkam w starej kamienicy i mamy chłodno, w domu 23stopnie, wiec ja to mam problem zeby mała szoku nie dostała jak ja na spacerek biore, slonca nie lubi strasznie, moj maz nazywa ja malym wampirkiem, bo jak slonko jej w oczka zajrzy to niesamowicie sie krzywi i zaslania:)
Sto lat dla Oscarka :)

ja mam podobny basenik, kupiłam w Etc za 19,90 :), takie baseniki miały też być w rossmanie za ok 20zł. Mój Krystianek dzisiaj pierwszy raz się w nim kąpał i był zachwycony :)

Asikk to ja mam podobnie, też mieszkam w starej kamienicy, fakt mamy chłodno latem i to jest plus, ale zimą też jest chłodno i ciężko nagrzać takie mieszkanko.
Mój śpi w te upały pajacyku albo w bodziaku i spodenkach i przykrywam go cienkim kocykiem
my całe dnie spędzamy na plaży (w zasadzie ja na plaży, a moja mamcia na spacerku na promenadzie;) tam jest cień i troszkę wieje, więc jest super

mały śpi w pajacu bawełnianym i śpiworku, tylko coś ostatnio się budzi w nocy.

ale mamy ZĘBA!!! taki zębol szybko rośnie;) po trzydniówce dwa dni był wysypany, ale szybko zeszło. i ten ząbek nałożył się razem z goraczką;)

w samochodzie tez odpalam klimę, bo bez niej masakra jakaś...

jutro ma mocno powiać i nastawiam się na poranne pływanie w sopocie;)

ojjka, ja również robię usg piersi raz w roku. sama proszę o skierowanie i idę. lub jak jest akcja w jakiejś gazecie, to się zapisuję i idę z koleżankami;)

i nauczyłam małego siadać za paluszki;) wiecie o co chodzi... nauczył się i teraz mocno trzyma...
basiab no dokładnie tak jak piszesz, w sezonie grzewczym sporo placimy za ogrzewanie, coz cos za cos

wlasnie polozylam mala i skubana zamiast zasnac to walczy z przytulanka, no walka jak w ringu:) ostatnio tak ma, powalczy i padnie
a spi w rampersie i w cienkim spiworku
Dziękujemy za życzonka :).

Ale była świetna burza.

Mój malutki wczoraj w nocy pięknie spał. Jak nigdy :). Ale miał założone tylko body z krótkim rękawkiem i był przykryty pieluszką.
hej, my wczoraj w ten upał pojechaliśmy na wieś a po drodze przyszła burza z piorunami!!! Mały się nie bał na szczęscie :) a wieczorem spowrotem słońce - niesamowite :))
dziś już wróciliśmy wieczorem.. ale zawsze to kolejny dzień na świeżym zdrowym wiejskim powietrzu, dziś Maksiu poznał wiejskiego kolegę, który ma 5 miesięcy :) pewnie za kilka lat będą razem po drzewach latać :))
Małgoś, ja wczoraj i dziś dawałam Maksiowi takie danie ze słoiczka cukinia, dynia i ziemniaczek, moja mama kupiła w jakimś sklepie ze zdrową żywnością, to są dla dzieci powyżej 4 mies., jakaś niemiecka firma Holle
http://www.holle.com.au/products/zucchinipumpkin.html
ale sama to nie gotowałam jeszcze obiadków dla malucha, także nie pomogę..
dziś dostaliśmy całego królika, już wypatroszonego i zamrożonego, specjalnie dla Maksia, bo Ci państwo ze wsi hodują króliki, także będę gotować Małemu... muszę znaleźć też jakiś przepis, hmm.. ://

Ojjka, ja też do podróży tylko w rampers ubrałam Maksia... fajna sprawa, a jak się chłodno zrobiło gdy burza przyszła to wtedy go okryłam moją chustą (a on i tak spał)
Salambo, ja tez wczoraj kapała rano Małego w chłodnej wodzie, bo spocony cały był... trzeba będzie robić kąpiele w ciągu dnia.. my już w mieszkanku zamontowaliśmy duży stojący wentylator kolumnowy, i cały czas rolety spuszczone na oknach, wtedy w mieszkaniu jest chłodniej (bo ja mam akurat od wschodu i południowego-wsch mieszkanie, więc cały dzień słońce!!!! ukrop, bo nawet tu nic nie zawiewa (a na 5 piętrze mieszkam)

ja mam swój samochód też niestety bez klimy, dlatego na dłuższe wyjazdy pożyczam auto od mojej mamy, bo ona ma duże i z klimą...
a tak jak jeżdżę z Małym po mieście moim citroenkiem to nawet się wsiąść do środka nie da!!! biedne dziecko się smaży w takiej puszce :(((

Aga, jaki Filipek super jest!!!! nie mogę uwierzyć jak on ślicznie siedzi, mojemu jeszcze długo chyba do samodzielnego siedzenia :((
i tez kupiłam taki mini-basenik, ale musze czekać aż Mały nauczy się siedzięc, bo tak to może sobie tylko poleżeć jak w jacuzzi :)
ja kupowałam taki basenik w Leclercu, tam jest duży wybór takich rzeczy dla dzieci, nawet mata edukacyjna wodna jest... z zabawkami :)

Lidia, gratuluję zęba :) i fajnie że możesz tyle czasu spędzać na wodzie :) a tak apropo to ja w przyszły weekend będę przy Hestii sędziować regaty katamaranów, więc może tam się spotkamy... :))

reszte z dziś póżniej doczytam, jestem głoooodna!!! idę szamać :) troche późno, ale cóż, nie można chodzić spać na głodniaka, szczególnie jak się jeszcze karmi, co nie? :))
o - a ja to chyba dzis tutaj pierwsza coś skrobnę, miłego dnia po pierwsze.

dzieki dziewczyny za info jak ubieracie maluszki do snu

co do badania piersi to musze sie w takim razie umówic na usg

Kasia - i jak sprawuje sie parasolka zamocowana w innym miejscu? bo ja sie juz zastanawiam jakie uchwyty maja te parasolki concorda....

Mała ciężarówka - my tez w tym roku mielismy 4 rocznice slubu tylko ze my z poczatku czerwca :-)

Ojjka - ja wlasnie niedawno sprzedalam moje autko (bylo bez klimy i 3 drzwiowe) no i powiedzialam mezowi zeby poszukal czegos wlasnie z klima i 5 drzwiowe zeby mi bylo wygodniej sie do niego pakowac, klime mam ale jak jade z mala to jeszcze nieuzywalam, ale musze pojechac na jej oczyszczenie i wtedy zaczne powoli puszczac, bo wczoraj musialam smigac do urzedu po stały dowod rej, i sie obie zgrzalysmy...
i jak dzis na wczasach? mala spokojniejsza? u nas pogoda lepsza, czekam az mala sobie pospi, zje obiadek i idziemy na festyn bo cos ma sie tutaj na Zabiance dziac

Aga - ale z Filipka duży chłopiec, mojej tez kupilam basenik ale nawet jeszcze nie rozpakowalam bo nie siedzi, myslalam ze moze juz w lipcu bedzie do wykorzystania ale chyba jednak nie... najwyzej bedzie w nim sobie na brzuszku lezala a ja tylko na dno wody naleje

Lidia - gratulacje dla Kasjanka z okazji pierwszego ząbka :-)

Biedronka - apropo burzy, czyżbyś ją wykrakala? :-) bo chyba coś wcześniej pisałaś że ci się marzy, ale masz fajnie ze tak szybko ci sie marzenia spełniają :-)
A my mamy pierwszego zębolka:):)
Dzisiaj sprawdzałam łyżeczką i zastukało:) i widać kreseczke:)
cieszyliśmy się z mężem jak dzieci:):):)
Ale mamy upał dziś....masakra
mój mąż twierdzi ze widzi zębola .........a ja niewiem czy cos widze.....jutro mamy chrzciny i niezły zapieprz mamy,a jeszcze wieczorem na nauki do koscioła:)
ciężarówko to musisz wziąc łyżeczke i postukać po dziąsełku, jeśli ząbek wychodzi to napewno usłyszysz taki fajny dźwięk:):):)
Jedziemy jutro do aqua parku. Wiecie może czy dają ręczniki,czy trzeba mieć swoje? Tak długo nie byłam tam, że nie pamiętam jak to było.
cześć ale padnięta jestem.... ale muszę się pochwalić,ze małej wychodzi dolna jedynka, już się przebiła:) 1 ząbek!
no prosze jaki wysyp ząbków - gratuluje !!!

Biedronko- my bylismy ostatnio i nie dostalismy ręczników, ale tez nie prosilam wiec nie wiem czy daja jak ktos potrzebuje, ale chyba coś mi się zdaje ze można wypożyczyc
Dziękujemy Natalio, Maksiu tez przeuroczy , chyba sie polubili bo takie uśmiechy , śmiechy i zaczepki były nawet małą pogawędke sobie użądzili :)) Teraz jestem pewna że Majka uwielbia inne dzieci , szkoda ze nie zdazyli pobawic sie razem :)

U nas jak na razie nie widac zębalów

Zapisałam Majke do OWI na Tysiąclecia termin na 24 sierpien dopiero , zapytam jeszcze w tych innych jakie tam terminy ...
Dzięki Sara.

A u nas ząbków nie widać :(.
Niestety do OWI czeka się strasznie długo :( My od wtorku zaczynamy rehabilitacje.
Sara, niestety mocowanie w innym miejscu nie zdało egzaminu.
Szkoda mi kasy na oryginalna parasolkę concorda i jakoś się przemęczę z tą co mam.

ale się ząbków posypało, mi się wydaje, że coś Amelce wychodzi, ale to chyba tylko moje zwidy ;) bo nic nie słychać uderzając łyżeczką :)
ale głupio!!! wkleiło mi treść mojej odpowiedzi gdzieś w środek... przed dzisiejszymi wypowiedziami... to sobie trochę cofnijcie wątek, sorki... :P pisałam do Lidii, Małgosi, do Ojjki, do Salambo... i cos tam jeszcze..
a teraz idę, papap
A ja wlasnie buszuje po allegro w poszukiwaniu trampek/tenisowke dla Miski bo juz mi powyrastala.Jeszcze jak bylam w ciazy to w h&m widzialam takie fajne w kropki no ale zebym to ja wiedziala jaki ona bedzie rozmiar nosila,no i teraz juz takich nie moge znalezc:/

Ja tez ostatnio myslalam ze Malej zabek wychodzi ale postukalam lyzeczka i nic:(
gratulacje dla wszystkich zęboli!!!
Natalka, ja dziś pływałam. ale zmarzłam;) wczoraj wyprałam zimową piankę i dziś lednią długą założyłam. ale pod nią wskoczyłam w lycrę z długim rękawem. katamarany szalały. było ciężko. siedziałam trzy razy w wodzie (a pływałam godzinę). koszmar był tylko jak żagiel do wody wpadał, bo ciężko wy wyciągnąć (pływałam dziś na 5,8m).
za tydzień z pewnością też będę. bliżej weekendu się umówimy;)
a teraz strasznie mnie głowa rozbolała i strasznie przemarznięta jestem. za chwilę wskakuję do ciepłej wody i idę skać z kurami;)
kurcze dziewczyny, czym smarować buzię, żeby się nie opalić? wczoraj posmarowałam 50 , dziś również i mam wrażenie, że nawet wiatr opala. jestem już czarna, jakby był koniec wakacji. fakt, opalam się na "czarno" a blondyna jestem;) może zacznę w kapeluszu pływać? hihihi
LidioM- bloker musisz stosowac, ale najlepszy jaki znalazlam to byl w Tajlandii , taki niby no name, bo znakow nie rozpoznaje....i powodowal, ze mialam nawet jak w wodzie bylam to pojawiala sie powloka biala , a chronila bardzo, ja bylam w ciazy wtedy...choc zaczleam stosowac dopiero po 5 dniach i przebarwienia , piegi wyszly, ale jak bloker stosowalam, to nic mnie nie bralo...
moja byla z dziadkami na spacerze 5h nad mozem jak zwykle, a ja dzis znow noc z przygodami, 2x pobudka, jeczenia i juz sama nie wiem, co jjej nie podoba sie...

wydaje mi sie, ze aquapark ma reczniki wlasne chyba za oplata...
no my juz po chrzcinach...........ufffffffffffff juz dwie osoby mowily ze chyba zabek a ja nadal nic nie widze,sprawdze potem lyzeczke
Lidia to się ciesz, że tak szybko się opalasz. Ja mam właśnie z tym problemy. Żeby widać, że jestem opalona muszę się opalać chyba z miesiąc :(. Ciężko mi idzie z tym, a ja tak lubię być opalona :(.

Byłam dzisiaj z rodzinką w aqua parku. Ale było fajnie :). Malutkiego zostawiłam z siostrą i oglądali nas przez szybę, a ja się wyszalałam :).
My dzisiaj tez byliśmy na basenie. Filipek byl pierwszy raz. Na szczęście było mało ludzi. Nie płakal, ale był lekko przestraszony. Po 15 min wyszlismy. Planujemy tak Go po mału oswajać. Kolejna wyprawa za tydzień :)
Pewnie trzeba dzieci oswajać z wodą. My zaczęliśmy chodzić jak mały miał 4 miesiące.
Kasia222, na 7 miesięcy pierwszy ząbek, super :))) wszystkiego naj na małe urodzinki :)

Mała Ciężarówko, jak po chrzcinach??

Betrisa, Wam też gratuluję ząbka!!

Kamila, już teraz mamy do siebie namiary, ja wiem gdzie mieszkasz także na spacer się zdzwonimy jęsli będzie odpowiednia pogoda w tym tyg :)))

Lidka, podziwiam Cię jak szalejesz na desce!!! ja akurat na łódkach lepiej się czuję, bo na desce to tylko na słabym wietrze sobie radzę, gdyz nigdy tak naprawdę się nie uczyłam ://
a wiatr strasznie opala tym bardziej na wodzie (i na śniegu w zimie) bo odbija promienie słoneczne z każdej strony ;)) a włosy masz blond i kręcone?? może to też od wody i soli morskiej (chociaż tej w naszych wodach bardzo mało)
ja mam ciemna karnację i tez bardzo szybko się opalam..

ale dzis pogoda wietrzna, ja na Osowej byłam kilka godzin na dworzu i troche zmarzłam, Mały został z tatą i babcią, dali sobie radę... ale mi było smutno bez Szkrabulca :(( a w przyszłym tyg przez 3 dni będę bez Bąbela mojego kochanego, bo te regaty piątek-niedziela w Sopocie..
muszę tylko swojego mlesia pościągać i przygotować jedzenia, zacznę już jutro chyba :))))
chrzciny wypadły ok,w kosciele liwia szalała,gadała,smiala sie,potem w domu atak placzu i zasneła i jak goscie sie rozchodzili to wstała:)mialam torcik od kolezanki Marsztp,cudoooooooo.
Gratuluję pierwszych ząbków i my też zgłaszamy pierwszą dolną jedyneczkę!!

Dzięki za info o parasolkach. Kupię na pewno jakąś no-name, ale nie wiem jeszcze jaką.

Dziewczyny, co polecicie na ból gardła? Męczy mnie już ponad tydzień, a niedawno brałam antybiotyk i nie chcę znów go dostać. Jak się karmi piersią to wybór leków jest ograniczony.
Gratulacje dla wszystkich dzieciaczkow ktore maja swoje pierwsze zebolki:)

Gani ja jak bylam chora (straszny katar mialam kaszel bolalo mnie gardlo i wogole bylam nie do zycia) to zastosowalam kuracje czosnkowa (gorace mleko+czosnek lub Gorace mleko+czosnek+miod lub jak nie lubisz z mlekiem to moze byc cytryna+czosnek+miod) czosnek ma swoj charakterystyczny nieprzyjemny smak ale da sie to przezyc i naprawde pomaga:) tez karmie piersia i wolalam nie brac zadnych tabletek;

No i mielismy jeden piekny cieply dzien i znowu wrocily chlody;/ dobija mnie ta pogoda:(

Podziwiam was dziewczyny ze tak sobie plywacie na deskach i zazdroszcze chyba tez troszeczke:):):)
A my dzisiaj obchodzimy całe pół roczku :)
No i oczywiście wszystkiego najlepszego dla Natalki Doroty bo ona też dziś pół roczku ma ;)))
To wszystkiego najlepszego dla Majki i Natalki :).
Gani, na ból gardła przy karmieniu piersią Tantum Verde możesz brać, albo jakieś homeopat., a stanach przed grypowych Oscilococcinum, a przy kaszlu Stodal, ja czosnku w dużych ilościach wolę nie jeść, bo nie wiem jak Maks zareaguje na to, czy nie będzie marudził przy piersi (bo się człowiek poci i zapach czosnku wydziela)... aczkolwiek w ciąży jadłam dużo, więc chyba zna ten smak :)
aha i gratuluje też pierwszej jedyneczki!! :)

dziewczyny, pierwszy raz gotuję dla Maksia obiadek, nie wiem jak, nie mam żadnego przepisu, ale na czuja, poprostu marchew, ziemniak, kawalątek cebulki, gotuje to z oliwą z oliwek (nie wiem czy można, ale to przecież samo zdrowie!) i słyszałam gdzieś kiedyś że można trochę majeranku dodać, bo to na lepsze trawienie.. do tego mam jeszcze ugotowany kawałek tego królika ze wsi... zmiksuje wszystko i będzie... a drugą wersję zrobię zamiast ziemniaka to z kaszką manną :) mam nadzieję że Maksiu to zje :))
a jak nie to dupa blada :((
a czy macie może jakieś ciekawe przepisy?

Kamila, buziaki dla Majeczki na pół roczku :))
Dorota rzadko tu zagląda, ale oczywiście tez najlepsze życzonka dla Natalki :))))
Dzięki za podpowiedzi co do gardła. Amelia chcąc/nie chcąc musi polubić czosnek, tyle go wcinam :)

Izulucha, zdawałaś może egzamin Ielts?
A my wróciliśmy już z weekendu na wsi.
Kolejny raz pojedziemy w lipcu i chyba na jakiś tydzień.
Dziewczyny czym psikacie swoje maleństwa na komary???
Starszaka komary pogryzły pomimo tego, że psikałam go offem.
Nad małą staliśmy i machaliśmy czym się dało żeby te komarzyska odgonić. W sumie się udało bo tylko raz ją jakiś ugryzł ale na dłuższą metę tak się nie da, stać i machać czym się da :(
W aptece nic nie mają :(

A u nas na dniach drgi ząbek będzie :)
tak szybciutko...
wszystkiego naj dla dziedziaczkow i gratulki zeboli...

Gani, tak zdawalam IELTS na uniwersytecie Westminster w Londynie, bylo to 5 lat temu...mi ten egzamin bardziej podchodzil niz CAE, nie jest trudny, choc dla mnie najtrudniejsza czesc to ustna byla niestety...i ja njaslabiej zdalam...jesli masz pytania to sprobuje odpowiedziec na nie
Ojjka, dziś sie dowiedziałam że olejek waniliowy (taki jak do ciasta) działa antykomarowo, ponoć wciera się go w skóre dziecka, ubranie, czy wózek, pościel... i komary nie podlatują, jeszcze tego nie stosowałam, więc nie powiem osobiście czy działa :)
Kamila - wszystkiego najlepszego dla Majeczki :-)

Dorota - dla Natalki równiez :)

Natalia - ja korzystalam ze strony oseska - http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html

miłej nocki dziewczyny!!!
witam :-)
bardzo dziękujemy za żcyzenia :-)
jak ten czas leci-to już pół roku :-)
a m mamy już 2 zęby!
pozdrowionka!
Wszystkiego Naj dla wszystkich dzieciaczków. Nie zaglądam ostatnio, ale staram się podczytywać chociaż Was. Super wiedzieć że dzieciaczki się dobrze rozwijaja.

Jaśkowi chyba górne idą, wczoraj bardzo marudny. No i staje na nóżki.
Wdrapuje się na kolankach, i np wczoraj na kanapie wdrapał się na oparcie i stanął na nóżki żeby dosięgnąć do stołu. Dzisiaj w łóżeczku wstał i chciał na przewijak się wdrapać. A wczoraj w kojcu gibał się przy barierce i rymsnął do tyłu, dobrze że to było w kojcu to w miarę miękko, ale w łóżeczku już go nie zostawiam :/ Na czworakach chodzi najlepiej na dywanie, no i siada, ale z tym siadaniem to jeszcze sam nie usiedzi długo, bo nie jest taki sztywny. Martwię się, że za szybko mi na te nogi idzie.

No i gada, od niedzieli gada jak najęty, historie całe opowiada, takie słowa jakich jeszcze nie mówił i to już nie gu gu, tylko po węgiersku.
no ja też podczytuję, dzieci rosną. Mój starszy wczoraj dosolił ewci bo mu zabrała klocka. Wiadomo ona sięga po wszystko co pod ręką, a on jej zabrał i jak jej przydzwonił w główkę:( Krystian teraz przechodzi etap- to moje. Musze bardzo uważać na niego biedna malutka tak sie spłakała.
ja też podczytuję, ale czasu na pisanie niewiele :-(

najlepszości dla Waszystkich dzideciaczków, a dzisiaj przede wszystkim dla Jasia i Zosi :-)

Ojjka w aptece jest "SIO" z Ziołoleku - kosztuje około 6-7zł, wydaje mi się, że działa, bo Małej nic nie pogryzło. Wygląda o tak i można go używać od 1 miesiąca - http://www.doz.pl/apteka/p14380-Sio_aerozol_preparat_przeciw_insektom_100_ml
Moja mama ucierała witaminkę B i mieszała z kremem Nivea i nas tym smarowała - dość skuteczne.
A będe musiała wypróbować tego olejku waniliowego - mniam ;-)

Dzięki Sara za stronkę z przepisami - wybróbujemy :-)

dobrego tygodnia wszystkim :-)
pozdrawiamy :-)
mnostwo buziaczkow dla Jasia i Zosi z okazji 7 miesiaca:)

Ja ostatnio tez tylko podczytuje co sie tutaj pisze:)

A Jasiek to chyba wszystko pierszy robi:) Jak juz sam na nozki wstaje to bardzo silny jest:) Konradek to narazie jest na etapie sprezynowania na nozkach :)

A z tej ksiazki to ja chetnie tez skorzystam:)

Wszystkiego naj naj naj dla dzieciaczków :) ale te miesiące lecą :))))
Filipek próbuje raczkować tak jak to opisywała Bogosia i pełza do tyłu. Poza tym zaczyna stawać na nóżki w lóżeczku i chce chodzic :)
łapiemy Go pod paszki i maszerujemy po mieszkaniu. Strasznie jest szczęśliwy :)

Ząbka nadal nie widać, ale podobno w mojej rodzinie ząbki to po 8 misiącu, zobaczymy :)

Dziewczyny w poniedziałek wracam do pracy :(((( buuuuuuuuuuu
ryczeć mi się chce :((((((((((((((((((((((((((((((((
ja też mam na komary ten preparat SIO firmy Ziolek. Kupowałam w Smyku za 10 zł
Hej dziewczyny,

Ja też podczytuję i tylko czasem się odezwę. Gratuluje wszystkim mamom, których dzieciaczki już siedzą i próbują wstawać! Moja jeszcze nie siedzi, jak ją puszczę to leci. Ale za to mówi "mama", nieświadomie ale mówi hehe no i ładnie śpi, teraz do 6 rano.
Warbuziaczku dawno ciebie tutaj nie było :) co słychać? pracujesz czy jesteś z malutką w domu??

Wszystkiego najlepszego dla maluszków :)))

Mój Krystianek też się rozruszał, pięknie podnosi się na wyprostowanych rączkach jak leży na brzuszku. Jestem z niego dumna :). Obraca się z plecków na brzuszek, odwrotnie próbuje,raz mu wychodzi a raz nie.
Ząbki mamy dwa,ale jeszcze się nie przebiły. Prawy wygląda tj by rósł z dziąsłem, taka kulka napuchnięta jest a lewy to taka mała biała kropeczka :)

Sara fajna ta książka kucharska :)
Sto lat dla maluszków :)

Co by człowiek zrobił gdyby nie te znajomości ;)
jutro idziemy do OWI do doktor chyba na B.... nie znam nazwiska , zobaczymy czy mała będzie miała rehabilitacje czy nie

A tak w ogóle wczoraj położyłam Mała spać i po pewnym czasie mała jęczy i jęczy wchodzę a ona leży na brzuchu i walczy z pieluszką , tak więc w końcu pierwsze lądowanie na brzuszku mamy zaliczone :))))
No i z małej zrobiła się piosenkarka śpiewa różnymi tonami , głośnością i dźwiękami :))
Buziaczki od forumowej cioci dla solenizantów :*.

A my jutro wracamy do Anglii. Już się nie mogę doczekać. Tęsknimy za tatusiem ;).
Dziewczyny,
Czy Wasze dzieci siedzą już samodzielnie?Jak je posadzicie, czy same potrafią to zrobić?Ile miały, jak tą umiejętność posiadły?Wg. Was, bądź zasłyszanej opinii od lekarza itd, kiedy jest powód do niepokoju, chodzi mi o tą granicę, kiedy dziecko powinno już tą umiejętność opanować.
Mój synek ma 7 mc, przekręca się brzucha na plecy i odwrotnie, potrafi się tak turlać bez przerwy.Ale siedzieć nie chce, jak go posadzę musi mieć oparcie.
Pytanie do mam zębaczy.Synek ma już 2 jedynki na dole, teraz idzie mu góra, ale o dziwo dwójka, nie jedynka.Czy któraś tak ma?Pozdrawiam
Eve, moja nie siedzi samodzielnie, tez sie kula ale jak ja usadze, zaraz leci na bok albo do tylu. Wazy w miare duzo, pediatra powiedziala, ze nie ma sie czym przejmowac bo dlatego. Kazde dziecko sie rozwija w swoim tempie, nie martw sie!

Moja Zosia tez ma dwie jedynki na dole, u gory rozpulchnione, ale z tego co czytalam, wychodza w roznej kolejnosci. U nas jeszcze gornych nie ma :)
Dziękujemy za życzenia :)

Jaś też stabilnie nie siedzi. Prawdę mówiąc to ja go prawie wcale nie sadzam, tylko on z czworaków siada, ale jeszcze tak pod skolem podpierając się z jednej strony. Na czworakach popyla, na kolankach wstaje i na nóżki wstaje. A ząbki ma dwa dolne i marudzi strasznie więc pewnie niedługo górne wyjdą. Ale nie mogą jakoś wyczuć tych górnych dziąsełek.
Izo, Biedronko, mam do Was pytanie - w jakich cenach sa w Angli wozki Maclareny? Oplaca sie tam kupic nowy? Widzialam uzywane na ebayu, ale jestem ciekawa po ile sa nowe, np Quest albo xlr. U nas na allegro sa strasznie drogie.
hejka :))
Jaś jest niesamowity!!! tak pędzi z tym rozwojem motorycznym że hej!! niedługo będzie w piłkę kopał :)))
u nas zęboli nie ma wciąż, siedzenia także nie ma... mój leniuszek nawet sam nie chce na kolanka wchodzić, tylko jak z nim ćwiczę i go trzymam pod brzuszkiem to trzyma się w czworakach, a jak wezmę rękę to bam :))

książka kucharska super :)
a wiecie, jak ugotowałam wczoraj te obiadki Maksiowi to baaardzo mu smakuje, zamroziłam 3 porcje.. ale będę już gotować często, bo wychodzi znacznie taniej niż te słoiczki... i cieszę się że synkowi smakowało (prawdę mówiąc to nawet mi smakowało a nie dawałam żadnych przypraw, tylko majeranek)
dziś od 9 do 18 nie było u mnie prądu w domu, bo na ulicy wymieniali instalację, wiecie... jest to straszne, człowiek jest uzależniony od prądu... ja nawet wyszłam na kilka godzin z domu, bo stwierdziłam że tak żyć się nie da, jak w domu wszystko na prąd, nawet ciepła wodę mam z bojlera elektrycznego... nawet winda nie działała, a ja z wózkiem z 5 piętra :))
a chciałam Was zapytać jeszcze, bo większość z Was miała już chrzciny... co można kupić w prezencie? ale nie dla mojego dziecka, tylko dla kuzyna synka, bo w sobotę wyprawiają... i zastanawiamy się co mu dać w prezencie..???
tu w tej książce od Sary wyczytałam że majeranek można dodać dopiero od 8 mies!!! no cóż, ja dałam już, a Mały ma ładne kupki :))
Witajcie :-)
NatalioR myślę, że fajnym prezentem jest obrazek np z Matka Boską i Dzieciątkiem albo jakiś inny najlepiej pooglądać w sklepie kościelnym. Nikoś dostał taki obrazek z Aniołkiem, który strzeże dziecko. Bardzo ładny. Ja też kupiłam coś w tym stylu mojemu chrześniakowi teraz w maju. Trochę mam tych chrześniaków...kiedyś jednej chrześniaczce kupiłam złoty łańcuszek a innej złote kolczyki. I tak sobie myślę, że takie ''złote'' prezenty to bezsensu bo później mamuśki je noszą bo dzieci rzecz jasna są za małe. Dlatego myślę, że najlepiej taki typowo kościelny prezent kupić, który będzie pamiątką a nie kolejnym świecidełkiem dla mamy. A jeszcze śmieszne jest jak niektórzy chłopcom kupują bransoletki...
Gdańsku jest na Szerokiej sklep, może tam coś znajdziesz
Eve,moja Miska np.przewraca sie z pleckow na brzuszek i siedzi juz stabilnie sama,nawet glowa do stop jak siedzi dotyka:)ale z brzuszka na plecy sie nie przewroci,nie pelza itd...wiec sie nie martw ,kazde dziecko rozwija sie inaczej i tego trzeba sie trzymac,nie wariowac:)
Zabkow u nas tez brak wiec nie pomoge

NataliaR a z czego zupke gotowalas?bo ja wlasnie kupilam dzis kilka skladnikow i jutro zamierzam sie zabrac wlasnie za jakis obiadek,bo Miska tych ze sloiczka w ogole nie chce mi jesc.
Ona bardzo lubi owocki i deserki,wiec wymyslilam,ze dodam jej troche do obiadku zeby lepszy smak mial(zreszta znalazlam takie polaczenie mieska,warzyw i jabluszka na tej stronie,ktora wkleila Sara03)

A Jaska to chyba na razie zaden z naszych maluszkow nie dogoni:)
A o jakiej książce od Sary piszesz, są w niej jakieś fajne przepisy dla maluchów???
Moniall,kilka wpisow wyzej Sara03 podala linka:)
Dobra już wiem...cofnęłam się trochę i znalazłam. Faktycznie dobre przepisy zamiast tych ;-))
słoiczków
Jejku co mi tak zdania dzielą się :-))
Natalia, my dostaliśmy bardzo fajną Biblię dla dzieci. Gdybym ja była zaproszona na chrzest to właśnie czegoś takiego bym szukała.
moja nie siedzi ale pełza i przemieszcza się po swojemu całkiem sprawnie ale nie raczkuje tylko jakimś takim wolnym stylem:) zaczyna się też wspinać i podciągać jak dojdzie np. do krzesła
Dziewczyny, dajecie już żółtko? Jeśli tak to ile?

A co do obiadków, to gotujecie normalnie w wodzie, czy na parze? I oliwa dopiero do blendera? A gdzie kupujecie składniki, w normalnym warzywniaku?
No i jeszcze co do mrożenia, to mrozicie już gotowe porcje, czy np same zmiksowane warzywka ale jeszcze bez oliwy itp?
ja kupuję składniki na rynku , gotuje w wodzie dodaje maslo i miksuje , co do mrozenia to ja nie mroze
moje dziecko jedzie na słoiczkach. Surowych owoców nie bardzo chce.
Co do żółtka to my podajemy też słoiczkowe. Takie zupki dynia z żółtkiem gerbera są
No właśnie widziałam te słoiczki, ale w nich jest masło/mleko, a my jesteśmy na bebilonie pepti i mamy innego mleka nie podawac :/
betrisa to tak jak u mnie :)
niestety mi się nie chce gotować 3 obiadów :(
poza tym nie mam zaufania do tych warzyw ze straganu ;(
Wczoraj usłyszałam pierwszy raz ma-ma :)))) tylko raz ale uśmiech od ucha do ucha mam do dziś.

Mój Krystian też póki co tylko na słoiczkach, ale chcę zacząć gotować nam obiadki w parowarze.
Eve, mój synek ma 7,5 miesiąca, miesiąc temu zaczął się obracać z plecków na brzuszek, od wczoraj trenuje obracanie z brzuszka na plecki, od kilku dni siedzi pewnie i podnosi się na wyprostowanych rączkach jak leży na brzuszku. Jest duży i wszystko robi później, idzie własnym tempem. Każde dziecko jest inne.
Nasza lekarka powiedziała że to co on robi teraz to robią zazwyczaj 5-cio, 6-cio miesięczne dzieci,ale nie mam się tym martwić.
byłyśmy dziś w OWI i bedziemy chodzić na cwiczenia jutro mam zadzwonic, żeby Majka zaczęła się w końcu turlać i polubiła leżenie na brzuchu bo pani dr powiedziała że za miesiąc powinna pełzać (ma zwiększone napięcie mięśniowe w barkach) chociaż mała cwaniara przed wyjściem do ośrodka kilka razy przekręciła się na brzuch ;P
Dziewczyny jak to jest z zapisaniem sie na cwiczenia bo mi cos tam tlumaczyli ze jutro mam zadzwonic zeby dowiedziec sie kiedy mam znowu zadzwonic i wtedy mi termin i rehab mi dadza , nie bardzo moge sie w tym polapac :)
bogosia ja dawałam mojemu synkowi tą dynie z żółtkiem,ale mi ulewał po tym więc kupiłam jajka ekologiczne. Robię tak że gotuję jedno jajo na twardo, potem pół żółtka rozkruszam i dodaję do podgrzanej zupki jarzynowej albo do dyni z ziemniakami i podaję małemu :)

czy któraś z Was zagęszcza pokarm dziecku? bo mi lekarka przepisała Nutrition przeciw ulewaniu i będę od jutra podawać, ciekawa jestem czy to coś pomaga??
ja ide do pediatry w poniedziałek ponieważ też zaczelo mnie juz niepokoić ciągłe ulewanie Majki skonczyla juz 6 mc wiec powinna przestac ale dalej jest tak samo , przy odbiciu nie ulewa chyba ze za duzo zje ale zato potem do nastepnego jedzonka co jakis czas leci jej z buzi czy lezy czy jest trzymana pionowo , nawet zupka uleje , albo moim mlekiem ( czasami jak woda wyglada ) juz nawet moja mama powiedziala ze dla niej to nie jest normalne bo za dlugo trwa ;/
Moja też tylko na słoiczkach, nie mam niestety blendera, ale i tak jedzenie w słoiczkach jest tak różnorodne, że sama w życiu bym nie ugotowała podobnych.

Kupiłam dziś ten basenik w rossmannie, za 31 zł :)
Basiu, wlasnie wrocilismy z bomi i kupilismy jajka klasy 0 i zrobie tak jak Ty. Czyli jak podaje zoltko to wtedy juz bey miesa i pol zoltka co drugi dzien, dzieki

nutrition podobno pomaga, dziewczyny kiedys pisaly. Mojemu tez sie lekko ulewa nawet dlugo po jedzeniu, ale nie jest to jakas oszalamiajaca ilosc.
Przede wszystkim wszystkiego najlepszego dla dzieciaczków z okazji ich małych urodzinek. :)

Kamila, ja miałam tak samo. Dostałam się do neurologa w OWI i po wizycie kazano mi dzwonić, żeby się zarejestrować na rehabilitację.
Dzwoniłam chyba z 6 razy, za każdym razem mówiono mi, że mam zadzwonic za dwa-trzy dni i tak w kólko :/ W końcu się udało. W poniedziałek byłam pierwszy raz na rehabilitacji i terapeutka od razu mi wyznaczyła kilka kolejnych terminów na ćwiczenia.

My jesteśmy na nutritonie od 2 mż Amelki.
Amelce nutriton pomógł bardzo, w ogóle przestała ulewać i krztusić się przy posiłkach.

Bogosiaa, super nowe zdjecie w suwaczku :) Z Jaśka niezły przystojniak rośnie :)
Paula, ja wlasnie zamierzalam kupis ten basenik, fajny? nie wiesz do kiedy taka cena?
Dzięki Kasia :) Chowam go dla Twojej Amelki przecież :D
Dziewczyny w ETC są super przeceny.
Będzie remont sklepu od przyszłego czwartku i wyprzedaja wszystko w fajnych cenach :)

Moja mama kupiła dziś zupki i obiadki dla Amelki po 2,30 ( te z mięskiem ) Pieluszki hugies są po 20zł chyba :)

Oczywiście inne rzeczy również w super cenach, więc polecam przejechać się do sklepu :) Póki coś jeszcze jest :)
Bogosiaa, jestem jak najbardziej ZA takim zięciem :)))))
tak bogosia jak dajesz żółtko to już bez mięsa, jak podasz pierwszy raz to odczekaj kilka dni zanim podasz znowu. Ponoć najczęściej reakcją alergiczną jest wysypka.

Kasia ja byłam wczoraj w Etc ale nie wiedziałam że zupki mają przecenione, kurcze bo ceny mieli wyższe niż w rossmanie, bobovita nawet więcej niż 2,30 kosztowała i już zaopatrzyłam małego w rossmanie, szkoda...

dzięki za odpowiedzi :)
Czy są jakieś dzieciaczki które mają górne ząbalki?
ciesze sie ze stronka z przepisami sie przydala, ja np gotuje malej to co nam tylko w osobnym garnuszku bo nam sole a jej nie
wczoraj np jadla kalafiora i ziemniaczki z mieskiem, a jutro bedzie jadla fasolke zolta i ziemniaczki i miesko, ja dodaje masla do obiadków i mroze juz taka papke (ale 2 razy mi sie zdarzyło mrozic a tak po prostu gotuje na 2 dni - kupuje troszke wiecej warzyw niz bym dla mnie i meza gotowala) - ale wygodniej mimo wszystko na sloiczkach, tylko jak mala moze juz jesc sporo rzeczy z tych co dla nas gotuje to od razu mam za jednym zamachem obiadki :-)
aha ja na razie gotuje w wodzie i warzywka kupuje u nas w warzywniaku, ale wiem ze niektorzy pediatrzy zakazuja wrecz gotowania samemu, bo mowia ze we wszystkich warzywach i owocach to sama chemia...

Bogosia - ja mojej staram sie dawac pol zoltka co 2 dzien, a czasami po prostu zjada sloiczek z dodatkiem zoltka

Co do nutriotonu to ja podaje malej znowu ( bo juz byl spokoj z ulewaniem i na nowo sie zaczelo ) ale po 1 miarce do mleka czyli mniej niz zalecaja, ale nam ta 1 miarka pomaga

Kamila -co do cwiczen to tak jak pisze Kasia, z tymi terminami bywa ciezko, u nas akurat ktos odwolal zajecia i wskoczylismy na cwiczenia szybko i zostalismy juz u tej pani (ps. pani Basia z pok 31)

Kasia - fajnie ze piszesz o ETC - mam niedaleko, moze jutro zajade :-)
Moniall i Gani, dzięki za podpowiedź, jednakże mój Art na pewno nie będzie chciał kościelnego prezentu kupić, on jest bardziej praktyczny, więc myślę że wolałby jakąś zabawkę, czy coś takiego...
a odnośnie biżuterii dla dziecka, to ja też mojej chrześnicy kupowałam kolczyki i wisiorek z białego złota... i masz rację, dziecko tego jeszcze nie nosi, a w sumie nawet nie wiem co z tym się teraz dzieje... (na szczescie pamietam jak wyglądały - takie subtelne delfinki)

Zabulka, ja gotowałam marchewkę, ziemniaczka, mały kawałek cebulki, w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, dodałam też trochę majeranku.. osobno kawałek mięska z królika, po ugotowaniu wszystko rozdrobniłam i zmiksowałam, do jednej porcji dodałam mniej ziemniaczka tylko w zamian kaszkę manną, a do jeszcze innej porcji zamiast mięska z królika to pierś z kury... i tym sposobem trzy różne obiadki ;)) poporcjowałam do małych słoiczków (zostawiłam sobie kilka tych małych po owockach) i zamroziłam na kiedy indziej :]

Bogosia, ja kupuę w normalnym warzywniaku, nie dam się zwariować, poprostu biorę łądniejsze sztuki, a że mam zaprzyjaźniony warzywniak, to wiem że babeczka mnie nie oszukuje mówiąc że to dobre warzywa, co do mięska, to królika (jak już wspominałam kilka wpisów wczesniej) mam ze wsi od znajomego, natomiast piersi z indyka czy z kury kupuję też w osiedlowym mięsnym..
odnośnie mrożenia, to ja mroże gotowe już porcje, takie żeby odrazu podać po rozmrożeniu.. nic nie słyszałam żeby oliwa źle wpływała na mrożonkę :))
a gotowania na parze nigdy nie stosowałam, nawet nie wiem jakie trzeba mieć do tego naczynia :))

Kamila, mój Maksio też pierwszy raz z plecków na brzuszek obrócił się na pół godz przed wizytą u dr rehab (to było dokładnie jak skończył 5 mies.), i tez się śmiałam że cwaniak chciał udowodnić że umię i nie musi chodzić na rehab :))
pewnie chodzi o to żebyś zadzwoniła i wtedy Ci powiedzą kiedy mają wolne terminy tzw. "okienka", tak jest bynajmniej w ośrodku "Kr po kr" na Śląskiej.. (jak ktoś się nie zapisze wcześniej to musi liczyć na pojedyncze godziny wolne- czyli jak ktoś inny odwoła wizytę)

apropo "Krok po kroku" to wczoraj mi moja rehabilitantka mówiła że teraz są takie straszne terminy bo kontrakty im NFZ zabiera, a oni w lipcu lub sierpniu zamkną na około 2 tyg ośrodek bo będą robić wielki remont, m.in. przebijanie ściany i powiększanie ośrodka o drugą część (tam gdzie byłą księgarnia, jeśli ktoś wie o czym mówię).. także później juz będzie tylko lepiej :))

a dziś Maks pierwszy raz zaczął podnosić sam tyłek do góry i wchodzić w czworaki, ale śmiesznie to wygląda :)) taki wypięty tyłeczek :))) i po chwili ląduje na nosie, bo głowa za ciężka, heheh

dziś też byliśmy na kontroli u Olszewskiej, neurologicznie wszystko bardzo dobrze, tylko jeszcze troche tej asymetrii ułożenia ma, więc ciągle na lewą stronę go przestawiać musimy..

po wizycie byliśmy też na odwiedzinach (pierwszy raz) u koleżki-Dawidka ze szpitala, chłopcy urodzili się w tym samym dniu i razem leżeliśmy na jednej sali na Zaspie... ale różnice widać spore, kolega jest o 3 kg cięższy i 6 cm dłuższy.. także dokładnie tyle samo dni a jak różnica!!! :)) ale fajnie było się spotkać :)
utrzymujecie tez kontakty z koleżankami z porodówek?
Natalia, ja też utrzymuje kontakt z jedną koleżanką z porodówki (tylko we dwie leżałyśmy na sali), i z paroma koleżankami ze szkoły rodzenia. Tam jest troszkę większa rozpiętość czasowa i dzieciaczki też się różnią wzrostem i wagą. Miałyśmy już parę spotkań towarzyskich, prześlę fotkę z jednego bo są bardzo urocze :)

Bogoosia, nie spojrzałam niestety na datę ale dziś zajdę i popatrzę.

Ja też mam blisko do ETC, podjadę tam!
My juz od wczoraj jestesmy w Brighton.

Tatus normalnie nie poznal swojego synka. Mowil, ze duzo urosl i duzo wiecej rozumie. No i duzo juz umie :). A nie widzial malego tylko, albo az miesiac.

A co do wozkow Mclaren to nie pamietam dokladnie, ale chyba mozna juz kupic od £100. My mamy maclaren quest i kupilismy za £140.
U nas znów katar męczy małą. Ale mam nadzieję, że pogoda się poprawi i szybko gilki przejdą.

Za to tatuś chodzi dumny jak pawi bo Amelia wczoraj powtarzała tatatata. Dzisiaj już jest dadada. Troszkę mi smutno, że nie mamama ;) I fajnie kręci główką na nie nie nie.
Natalia ja też utrzymuję kontakt z koleżanką z porodówki, ona urodziła córeczkę godzine po mnie :)

Gani na pewno niedługo usłyszysz mama :)

a u nas skończyło się grzeczne leżenie na puzzlach i bawienie się grzechotkami, teraz jest demolka ;). Wieczorkiem wkleje Wam fotkei zobaczycie co mój Krystian wyprawia :))))
A ja chciałam się pochwalić bo wczoraj kupiłam Zosi strój kąpielowy :)

image

Uploaded with ImageShack.us
Ja też utrzymuję kontakt z koleżanka z pokoju na porodówce. Koleżanka Jasia urodziła się 13 godzin wcześniej :) Mieszkają w Pruszczu Gd. Póki co się nie widziałyśmy, jedynie zdjęcia i maile :) Ewcia ślicznie rośnie :)

Ale cudnie Zosia wygląda :) A Jaś dzisiaj wstaje na nogi non stop, nie mogę go na chwilę z oczu spuścić, bo mu nie pozwalam na to. Jak tylko z kolanek się na nóżki rwie to go odkładam.
A tutaj właśnie jego uwertura do wstania :)
image
Zosia slicznie wyglada w tym stroju:) taka malutka panienka:)

A Jasiek to juz maly akrobata:)

Super dzieciaczki rosna jak na drozdzach:)

A Konradek to mi dzisiaj dal popalic na spacerku;/ Zawsze zasypial mi w wozku a dziasiaj to taki maruda maly byl a na sam koniec to sie poplakal i musialam isc do domku;/ ale 2,5 godz bylismy na swiezym powietrzu to najwazniejsze:) Nawet na placu zabaw pobujal sie z mamusia na chustawce:) uwielbia to (i mama tez:):):))
Zosia ma piękny strój :)

bogosia Jasiek jest niesamowity, jeszcze chwila i zacznie biegać :)

a to mój Krystian robi demolke ;)

image

dziendoberek
super dzieciaki !!

my na etapie biegania za liwia i zamykania po niej dolnych szuflad bo sobie otwiera i zamyka....mam strach w oczach,wczoraj polazła do kuchni ,próbuje dobierac sie do kabli........masaaaaaakra.............musimy w wekend kupic jej te piankowe puzle i ułozyc w pokoju bo ma cala kolana czerwone i wciaz gdzies sie przewraca....a co to bedzie jak zacznie chodzic...ja nie nadazam!!
ps...

czy wszystkie juz wprowadzilyscie gluten??? ja jeszcze nie
nam dzisiaj pękło dziąsełko przy lewej jedyneczce. Dziwnie po pierwsza pod dziąsłem pojawiła się prawa, jest już duża,rośnie jakby z dziąsłem ale się jeszcze nie przebiła.

mała ciężarówko ja już wprowadziłam gluten. Fajnie że Liwia wam się tak rozbiegała :))) Nie dziwie się że nie nadążasz, takie małe to wszędzie wejdzie,hihi
Bogosia - Jasiek super sobie radzi ze wszystkim :-) pewnie po mamusi

Basiab - moja tez ma takie puzle ale ona sobie dalej na nich leniwie lezy. Może podeślę ją do Krystiana żeby nauczył ją co z tymi puzlami można zrobic :-)

Paula - kurcze ogladalam ten stroj dzis ale nie kupilam... masz moze rozm 74? czy podalabys mi dl i szer?
A Zosia przecudnie w nim wygląda :-)

Mała ciezarówka - ja juz podaje gluten, na poczatku kaszka manna a teraz albo ciasteczka po 7 mcu albo kawalek chlebka

My dzis od 11,30 do 17 bylysmy na dworzu tzn spacerkiem z Żabianki do Alfy potem zakupy w HM i potem na plaze tez spacerkiem, do Jeltikowa doszłyśmy i potem juz w tramwaj :-)
Super, dzieciaczki :)
Strój kąpielowy odlotowy :)

Dziewczyny, gdzie kupiłyście te duże puzle ? Moja an macie strasznie szaleje, odpycha się nóżkami i zachowuje się jakby chciała raczkować, ale na macie się ślizga, muszę jej takie puzle kupić, tylko wszędzie widziałam małe :(
Kasia - ja nie pomoge bo dostalysmy w prezencie, ale chyba w Leclercu widzialam tzn na hali
Sara nie ma problemu, zapraszamy :)

Kasiu ja kupiłam puzzle w Smyku: http://smyk.com/index.php?option=com_sklep&task=product&Itemid=55&idPRODUCT=3450

bogosia Ty chyba kupiłaś przez allegro, dostałaś już???dobre są??? jestem ciekawa bo dziewczyny pisały że też mają z allegro i strasznie śmierdzą :(.
A widze po moim ,co on z nimi wyrabia: liże je, zjada, drapie itd więc lepiej mieć takie z atestem no i żeby nie śmierdziały
jakie wasze dzieciaczki są swietne :) sama słodycz :) Jasiek chyba jak skonczy 8 mc to zacznie chodzic :)
a moja od wczoraj przewraca sie na brzuszek :D nie zawsze ale kilka razy wczoraj i kilarazy dzisiaj , w kazdym badz razie umie juz to robic , z tym ze musze ja zaraz odkladac spowrotem bo nie lubi na brzuchu i placz jest ;P
Ja mam jedne z allegro, ale takie małe i niesamowicie cuchną. Leżą i nie wiem na co czekają :) Muszę je wyrzucić.

Musze podjechać do Smyka kupić. Ile najlepiej elementów kupić, żeby na sam początek wystarczyło ??
ja tez kupilam na allegro i strasznie cuchnely ale moczylam je caly dzien w plynie do naczyn i cala noc w proszku do prania i powiem ze tylko lecitkko pozoztal ten zapach wlasciwie prawie co nic nie czuc , za jakis czas znow je namocze i pewnie zero smrodku zostanie ;p ale Majka juz sioe bawi na nich
sara kawaleczek chleba czyli ile????????????

kasia bogosia chyba w leroy kupila,ja tez musze kupic w wekend
czesc,

jakie sliczne wasze dzidzie, kostiumek boski, ja uwielbiam takie hihi, i chlopaki super tez, no Jasio to rozbojnik niesamowty widac, ale w dobrym tego slowa znaczenia, Krystianek tez i jak pieknie na brzuszku lezy...

a z te puzzle mozna np.w ogrodzie polozyc na trawie itp, ja musze w niedziele jechac po f.samochodowy, bo z carriera juz glowa prawie wystaje juz, wiec ostatni to moment...

my tez nad morzem na spacerach, a w sobote powrot, ach a z pracy mnie nekaja, bo na urlop na swieta mi nie chca zgodzic sie itp...no zobaczymy...

a to moj dwuzebnik hihiimage
wlasnie ja z tym glutenem nie szaleje, podaje jak jest itp...generalnie w uk nie zwracaja na to uwagi...

a widze, ze Liwia tez jakby motorek w pupi ma, bo moja tez, nie usiedzi hihi
Blanka jaka opalona :)
no niestety, tylko, ze to jeszcze z Londynu, ale filtr dziala, choc wtedy byla po kapieli wiec troszke polirki czerwone dostala...

generalnie, ona ma ciemna karnacje po mamusi i latwo przzyjmuje slonce, a ukrywam ja i tak ja chwyci hihi...
mała c. - ja jej daje bez skorki z tego mniejszego kawałka, połowe i tak zladuje poza buzią :-)

izulucha - super niunia z Blanki a uśmiech ma rozbrajający :-)
ale super zębólki..!!! u nas od paru dni maciupenka kropeczka ale nic z tego,cicho sza.
Tak tak ma motorek w tyłeczku niewiem po kim.......moze dzieki temu szybciej schudne ..hihihih
witajcie
ale boskie bąble :)
nasz łobuziak też wstaje na nóżki. Chwyta się wszystkiego :)
poza tym chce chodzić. Jak łapiemy Go pod paszki to zaczyna truptać, więc wędrujemy po mieszkaniu :))))))
dziś byliśmy na plaży i dreptał po piachu :) ale się śmiał :))))

u nas nadal ząbków nie widać...
poza tym znów widzę, że ma mniejszy apetyt. Butli na noc wypija może 150ml, w dzień też cos koło tego. Jedynie więcej je deserków.
moja coś jeszcze nie wstaje:) ale się podciąga troszkę i pełza nadal, od jakiegoś czasu jest bez zmian
Blanka cudna,sliczne ma poliki i te zebolki,slodzio:D
Zosia tez sliczna panienka w tych stroju:)
Jasiek i Krystian super chlopaki rozrabiaki:)

A my dzis bylismy w Smyku wlasnie zeby kupic te puzzle i jakies nowe zabawki,i oczywiscie zabawki kupilam a o puzzlach zapomnialam.Jutro bedzie trzeba sie przejechac znowu.

A gdzie taki sliczny stroj mozna kupic?bo ja sie caly czas zastanawiam czy kupic czy nie:/
Zabulka - a stroj ten własnie w Smyku mają - wiec jutro przy okazji puzli :-) mozesz zobaczyc na zywo, ja chyba podjade do smyka raz jeszcze po ten stroj i kilka pajacyków i body mi sie podobalo, w Cocodrillo w GH Przymorze maja tez przecene na body
Zabulka, wlasnie w Smyku kupilam :)
Sara, wzielam rozmiar 80 bo stwierdzilam, ze starczy do konca sierpnia, i jest ciut duzy ale prawie dobry, jak bedziesz chciala wymiar to daj znac!
Ja tez te puzzle chyba kupie.
Ktos pisal, ze kupil w Smyku spray przeciw komarom, ale w Klifie nie mieli, w ktorym Smyku mozna to dostac?
Ale Jasio ladnie wstaje, widac, ze silny chlopak :)
Blaneczka ma sliczny usmiech, fajnie, ze taka wesola :)
I Krystianek tez taki usmiechniety! Basia, ile teraz wazy?
Dziewczyny, ja tylko na chwilkę bo wyjeżdżamy. Dzieciaczki super :))
Puzzle - miałam kupić z allegro, ale nie kupiłam, bo bałam się że będą śmierdziały :)
Zamówiłam z KDC, 36 elementów 30x30, ale długo nie przysyłali (ponad 3 tyg chyba) więc odwołałam zamówienie.

Dziewczyny chwaliły te ze smyka i leroya. W Leroyu znalazłam nawet na stronce i chyba kupię przy najbliższej okazji.
http://www.leroymerlin.pl/produkty/mata-edukacyjna-pianka-puzzle-alfabet,1216198053,1244101800.html
http://www.leroymerlin.pl/produkty/mata-edukacyjna-pianka-puzzle-kolorowe,1216198053,1244101802.html
http://www.leroymerlin.pl/produkty/mata-edukacyjna-pianka-puzzle-cyferki,1216198053,1244101799.html
http://www.leroymerlin.pl/produkty/mata-edukacyjna-pianka-puzzle-alfabet-ii,1216198053,1244101801.html
http://www.leroymerlin.pl/produkty/mata-edukacyjna-pianka-puzzle-literki,1216198053,1244101798.html
http://www.leroymerlin.pl/produkty/mata-edukacyjna-pianka-puzzle-zwierzatka,1216198053,1216130397.html
http://www.leroymerlin.pl/produkty/mata-edukacyjna-pianka-puzzle-literki,1216198053,1216130396.html
http://www.leroymerlin.pl/produkty/mata-edukacyjna-pianka-eva-puzzle-fauna,1216198053,1216130400.html

Wczoraj rozwaliłam niechcąco mężowi laptopa :/ matryca chyba poszła, pecha mam ostatnio :( A w styczni u się gwarancja skończyła :/
jak ja bym chciala gdzies wyjechac na pare dni...............a tu kasy nie ma..........auto sie rozwaliło,chyba pojdzie na złom:(załamka:(
Paula - to poprosze o rozmiary ale jak dasz rade tak do 12 bo potem juz jade po stroj takze nie zawracaj sobie twedy głowy, wezme jakies body ze soba moze dla porówniania...
Bogosiaa, dzięki za linki. Również muszę jechać w weekend i kupić.
Amelka od dziś zaczęła się obracać z plecków na brzuszek :)
a wcześniej umiała z brzusia na plecki :) Niby mała rzecz, a jak cieszy :)

M.ciężarówko, my też w tym roku w domku :( Moje starsze jadą do Mikołajek, a ja w tym roku w domu :( Może na kilka dni gdzieś nad jeziorko wyskoczymy, jak pogoda dopisze.

W reserved też mają ładne stroje kąpielowe po 30zł.
Amelka dostała od mojej kumpeli, ale to dopiero na przyszły rok będzie dobry :) w tym roku w ogóle jej nie kupuję, jak coś to w samym pampersie będzie.
ale tu ciszaaa :)

Paula81 Krystian to duży chłop waży ok 11.700 :)))

na rynku we wrzeszczu mają fajne chusty dla dzieciaczków po 15zł :)
faktycznie kawał chlopa:):):)
a Filip ma pleśniawki :(((( straszne :(((((((((((((
smaruję aphin, ale może znacie inny lek, który pomoże????
Aga ja słyszałam że lekarze przepisują Nystatyne na pleśniawki.
A jak to wygląda?? Z tego co wiem dzieci często je mają :( ale nigdy nie widziałam
a i jeżeli karmisz piersią to też musisz brać lek
Sara, dopiero teraz weszłam, przepraszam. Kupiłaś? Jaki rozmiar?

Basia, w którym miejscu dokładnie te chusty na rynku we Wrzeszczu? Chętnie się zaopatrzę :)

Ja raczej też nie wyjadę na wakacje, Mała C. u nas auto też padło i pochłonęło tyle funduszy, że szkoda gadać..a jeszcze mąż ma ciężką sytuację w pracy, więc ja wracam od października, oj jak mi się nie chce..
basiab nie karmie piersia...
pleśnaiwki u Filipka to biały osad na wew. stronie warg i na czubku języka
Paula - nie ma sprawy, kupiłam ale 86 i jest za duzy a wygladal na mały (wzielam body Paulinki ze soba)wiec musze jechac wymienic na 80 najwyzej jak tez bedzie za duzy to wezme 74 :-)
ps. zaraz skrobne do ciebie maila

Aga - co do plesniawek to nie pomoge, ale daj znac czy cos juz pomogło?

Kasia - super ze Amelka sie obraca :-) moja kuzynka była u mnie z synkiem z 6.12 i wlasnie u niego widzialam jak to fajnie wyglada, bo moja to tylko na boczki, albo w lozeczku jak spala na klinie to sie na brzuszek po kilka razy obracala, no i raz na macie lezaala na brzuszku i chyba przez przypadek udało sie jej obrocic na plecy kurcze nie widzialam jak to zrobila ale akurat mine miała nieziemska jak sie obrocila akurta spojrzalam :-) potem znowu ja na brzuszek polozylam ale juz nie udalo jej sie obrocic
WItam :0
ja tylko chciałam się przywitać z rana :)

Mam taką alergię, że chodzę w maseczce a i to nie pomaga :(
Z nosa cieknie i jest zapchany, oczy łzawią i są strasznie zapuchnięte a i duszności mam niesamowite :(

basiab my tak po sąsiedzku to chyba musimy na jakiś spacer się umówić ;)
mam do was pytanie,
czym czyscicie pierwsze zabki, co u Was sie sprawdza, szczoteczka, nakladka na palec..... uzywacie wtedy wody przegotowanej, a moze juz sa jakies pierwsze pasty? hymm zastanawiam sie czy czegos z MAM nie kupic, takie rozne rzeczy sa do pielegnacji ze juz sama nie wiem.
A zakupilam, (bo polecalyscie) gryzak-dziaselko z TT i jest naprawde fajny, wiec tez polecam:)
Ja używam szczoteczki dla dzieci signal od 0-2 lat, z drugiej strony ma gryzaczek.Myje tylko w wodzie(pasty nie wolno póki dziecko nie nauczy się wypluwać).
Paula jak wejdziesz tym głównym wejściem-na przeciwko akademików- to idziesz prosto do samego końca prawie,bo to jest przed ostatnia alejka po lewej stronie i tam zaraz na początku jest stoisko ze skarpetami, majtkami itd a obok stoi kobitka z ciuszkami dla dzieci i chustami właśnie. Mam nadzieje w miarę jasno wytłumaczyłam :))))

Ojjka ja się bardzo chętnie wybiorę na spacerek :) Może jeszcze jakieś mamusie z wrzeszcza się dołączą??/

Gratuluję Amelce obracania :)

Ja mam taką szczoteczkę nakładaną na palec,bo tym też można dziąsła masować, inną kupię jak już się ząbki przebiją.

A właśnie,mojemu pękło dziąsełko i teraz ma w tym miejscu tak jakby krwiaczek czy wasze dzieci też tak miały???
Witam!
Szukam pediatry bo z tą co teraz mamy to nie wyrobię...szkoda gadać. Może polecicie kogoś. Myślałam o jakiejs lekarce z mswia na kartuskiej ale nie znam tam nikogo, nie znalazłam żednej opini a przenieść się i trafić na kogoś podobnego to strrrrrachhh :-) Mieszkam w centrum Gdańska. Jeśli macie konkretne lekarki to podpowiedźcie, proszę :-)
Ja mieszkam na Jasieniu, i należę do przychodni również na Jasieniu.
Dr Paluszyńka, jest rewelacyjna
Mamusie karmiące mlekiem modyfikowanym, pomóżcie.
Będę musiała prawdopodobnie dokarmiać mlekiem modyfikowanym, bo w dzień na widok mojej piersi ma odruch wymiotny :( a ściąganie pokarmu nie wchodzi w grę, bo nie dość, że pokarmu mam mało to z tym moim guzkiem w piersi sztuczne ściąganie nie wchodzi w grę :(

Moje pytanie do was kochane jakie mleko modyfikowane dajecie swoim szkrabom??? Małego karmiłam bebiko ale nie wiem jak w tej chwili z jego jakością, bo to było 4 lata temu :)
Ojjka, ja karmię bebiolonem pepti ( dla alergików ) a Ty może kup zwykły bebilon ??
ja tez karmie bebilonem pepti, wlasnie wprowadzam ebilon pepti 2, bo po 6 mcu juz dwojke trzeba wprowadzac, narazie jest ok

ja tez mieszkam w centrum gdanska i wybrałam przychodnie aksamitna i dr Katarzyne Irle, jestem bardzo zadowolona, chociaz (tfu tfu tfu) mała nie choruje, a chyba w tym momencie dopiero sie lekarza poznaje naprawde

Eve no miałam jakis zamuł chwilowy, no fakt ze dziecko pasty nie wypluje, czyli woda, chyba sie przejade do akpolu popatrzec jaki mam wybor w przyborach do czyszczenia zabkow
Do basiab, tak mój synek też tak miał.Może czasem polecieć z tego miejsca krew.
Własnie dałam małej bebiko (próbkę, którą dostałam ze szpitala) i ogólna masakra. Mała wypiła ledwo 100 ml ale przez godzinę :( memlała językiem, wypychała smoka :(

Chyba faktycznie kupię bebilon i będę jej raz dziennie dawała nawet tą 100 żeby się przyzwyczaiła.

Słuchajcie co się robi z jęczmieniem ??? Mam taki, że oka nie mogę zamknąć i do tego tak cholernie łzawi :(

Obrączka nie dała rady w wręcz pogorszyła stan oka :(Załamka :(
Eve dziękuje za odpowiedź, tak właśnie się zastanawiałam czy to normalne i czy coś z tym robić, np przemywać rumiankiem??ale chyba lepiej nie ruszać co nie??

Ojjka weź butelkę plastikową i nalej do niej ciepłej wody-ale nie gorącej no i przykładaj sobie do oka. Też tak kiedyś miałam, pojechałam do okulisty bo było kiepsko i właśnie kazał mi takie okłady robić i do tego przepisał jakieś krople. Jak nie pomoże to pojedź do okulisty.
Moniall na kartuskiej przyjmuje świetny pediatra Andrzej Turski, ale on chyba tylko prywatnie, z tego co wiem to wizyta kosztuje 90zł.
Ojjka - moja była najpierw na Bebilonie Nenatal (dla wczesniaków) pozniej bebilon 1 no i jak mialam przechodzic na 2 to sprobowalam bebiko - zaraz miala zielone kupki, twardy brzuszek i znowu jestesmy na Bebilonie 2 no i teraz nie bede jej juz zmieniac bo tylko sie nacierpiala... tylko dla innych dzieci bebiko jest ok, a u nas od poczatku bebilon i dlatego takie objawy miala
co do jeczmienia to ja tylko slyszalam kiedys o obraczce albo i slinieniu ... ale predzej bym uzyla czegos z apteki, moze podejsc i podpytac farmaceutki
chyba jutro pojadę do szpitala studenckiego na dyżur okulisty bo nie daję rady :(
Ojjka, jedź lepiej. Ja jakieś 6 lat temu miała jęczmień non-stop.
Okazało się, że to już nie jęczmien tylko jakieś inne diabelstwo ( zapomniałam jak to się nazywalo )
Dostałam krople do oka, plus kazano mi herbata dość ciepła robić okłady, bo inaczej czekał mnie zabieg.
Całe szczęście udało się zlikwidować to diabelstwo i więcej nie wróciło, a tak miałam przynajmniej 3 razy w roku
witam
Ojjka jedz na dębinki 7 na dyżur okulistyczny, bo to może nie być jęczmień...
Mój najpierw był na bebilonie a teraz jest na bebiku- wcina aż się uszy trzęsą, a i z brzuszkiem nie ma żadnych problemów. Pruta jak szalony, kupki "ładne" :)
Wygraliśmy z pleśniawkami, smarowałam tylko po każdym karmieniu Aphtin. Ładnie zeszło- tak się ciesze :))))))
Pediatrę w Gdańsku nie polecę :((((
Poza tym już mam stresa, bo w poniedziałek ide pierwszy dzień do pracy... nie wyobrażam sobie.... tylr godzin bez dzióbka :((
Aga - a z kim Filip bedzie? kurcze jak chce z jednej strony wrocic w styczniu do pracy ale wlasnie zadna babcia nie moze z nim zostac, zlobka sie boje no i opiekunki poleconej tez nie mamy... a z drugiej strony jak mam zapłacic za nianie i reszte na paliwo na dojazd do pracy i moze jakies drobne na swoje wydatki to nie wiem czy chce mała zostawic...
Zosia i Jasiek super :))) strój kąpielowy rewelacja!!!

wczoraj z Maksiem byliśmy (bo Art wziął wolne) prawie cały dzień (od 11 do 17.30) w Sopocie na molo i w klubie żeglarskim (bo ja te regaty katamaranów sędziuje), na początku super słońce, gorąco tak, że Małego z gołym tylkiem wietrzyłam na molo ;)))) a w ciągu kilku minut taki wiatr się zerwał że w wózku opatulony kocem, w ciepłej bluzie i pod folią przeciwdeszczową siedział.. dla Małego miałam ubranka a sama w bluzce na ramiączkach stałam w tym wietrze, zmarłam że ho-ho..
dziś już byłam na jachcie, także było cieplej :))) a Maksio od 9 rano w podróży z tatą (jeszcze nie wrócili), pojechali na chrzciny kuzyna do Kwidzyna, pierwszy raz spędziłam dzień bez mojego Szkraba i tak się stęskniłam że ciągle sobie wymyślam jakies zajęcia żeby nie mysleć.... niech oni już wracają!!!!
jutro jeszcze mam wyścigi, jakby któraś z Was była w Sopocie przy morzu to obserwujcie kolorowe katamarany :))) ja siedzę na statku komisji sędziowskiej gdzieś na środku zatoki :)))

Krystian-demolka ;))) heheheh super zabawa!!!

Kamila, fajnie że Majka już się przekręca :] Kasiu, Twoja Amelka też fajnie że się obraca :))

Iza, ale masz cudnego kasowniczka!!!

Bogosia, dzięki za tyle linków, nawet nie wiedziałam że Leroy Merlin ma tyle dziecięcych produktów! :))

ooo, wrócił mój Mały chłopak!!!!!! spadam z tąd, muszę go wycałować za cały dzień, papa (ale mam uciesz!!!! :)))))) )
Sara Filipem będzie na zmianę opiekowała sie moja mama i siostra... ale tak mnie boli serce, że szok. Muszę wrócić, bo umowa mi się kończy... wychowawcze nie wchodzi w gre, ze względów finansowych... musze dac radę, nie ja pierwsza....
Aga - no to jak masz takie swietne opiekunki to super :-) trzymam kciuki za ten twoj pierwszy dzien w pracy.
Natalia, super spędzony dzień w Sopocie :)
Sara, ja mam to samo. Jesli zostawię Amelię z opiekunkę to nie opłaca mi się wrócić do pracy, bo paliwo, opiekunka i mogę wyjść na czysto, szczególnie, że u mnie w pracy na paliwo wydaje się kupe kasy :/

Aga, trzymaj się. Zostawiasz Małego z siostrą lub mamą więc o tyle lepiej, bo jednak co mama to mama.
Ja miałam zostawić Ami z teściową, ale po ostatnich info jak to teściowa się wywróciła, albo jak zostawiła gaz włączony nie zostawię Amelii, i sama nie wiem co zrobię :(
Kasia - no własnie pewnie sporo z nas tak ma, ze srednio ten powrot do pracy sie kalkuluje finansowo, zobacze jak psychicznie bede sie trzymac w domu, bo czasami warto wrocic dla swojej satysfakcji, no ale na razie nie narzekam na całe dnie spedzane z mała :-)
widzialam ze sie przenioslyscie ze styczniowych, jak bedzie jakis spacerek do zoo to daj znac - jak mi bedzi etermin odp to sie wybiore :-)
dziękuje dziewczyny za słowa , ale i tak mnie serce boli.... szkoda mi tych godzin, które spędze bez synka :((((
dlatego mysle o 2 dzidzi....
sara, przez przypadek znalazłam ten wątek http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=121529&c=1&k=130#fs i czy my mozemy pracować w tym samym zakładzie pracy????? czy to tylko zbieg okoliczności :))) mamy ten sam pakiet ubezpiecz. :))) ja pracuje blisko ch alfa :)
Sara, wstepnie wtorek jest ustalany co do zoo, ale dam znać jak coś smskiem o której i czy na pewno wtorek :)
Kasia - to juz ten tydz? kurcze bo we wt mamy cw w OWI na 14 wiec jak tak pozostanie to nie damy rady znowu :-( a na ktora sie umawiacie? kurcze ale na godz do zoo to sie nie oplaca...
w sr to jedziemy do tescia na dzien ojca i czw mamy logopede w OWI
Sara, nie mam pojęcia na którą, bo nawet jeszcze nie wiem czy to wypali.
Dam Ci znać jak ustalą co i jak :) Fajnie by było gdybys dała radę.
Miałam się Ciebie pytać, jak często ćwiczycie w OWI ?
Basiab , ja nic z tym nie robiłam,
Aga 111, Życzę powodzenia! Napisz jak ten pierwszy dzień. Ja wracam po wakacjach, niestety. Na dodatek synka będę wozić , bo mama blisko pracy. Na jesięń jeszcze jakoś to widzę, ale zimą, budzić go, ubierać. Och że tak musi być, pocieszam się też tym powiedzeniem ,nie ja pierwsza nie ostatnia.
Kasia - ja tez bym w koncu chciala dac rade ale zawsze cos :) niby mama na urlopie a czasu brak :-) no a co do OWI to u logopedy jestesmy raz w mcu , na cwiczeniach 3x w mcu, u psychologa bylismy raz w sumie nie wiem co miala na celu ta wizyta, za tydz idziemy 2 raz i jestem ciekawa czy juz jest jakis konkretny jej cel...
ok, ide spac milej nocki dla was
To też malusio chodzicie :( My też 3 razy w miesiącu mamy zapisaną rehabilitację :/
Do psychologa też nam kazano iść, ale jeszcze się nie umówiła, bo słyszałam, że to strata czasu, a ja jak mam jechac specjalnie na Przymorze to może w ogóle się nie umówię i tyle :)
a jak to jest z logopedą, bo również chciałabym iść. Czy ktoś z OWI musi mnie skierować, czy mogę sama się zapisać ??

Jest jeszcze ktoś w OWI, kogo warto "odwiedzić" ??
fajnie ze macie z kim zostawic dzieci,ja nie mam takiej osoby i wlasnie wykorzystuje urlop i koniec umowy:(
Kasia - ja sama skorzystalam, tzn w pierwszy dzien na spotkaniu pani poinf. mnie z czego moge skorzystac, wiec wyprobowałam wszystko :-) ja to taka jestem :-) czyli jak masz skierowanie do OWI to wystarczy ze zadzw i umowisz sie do logopedy, co do psychologa to nawet wy jako rodzice mozecie skorzystac, tzn nie sugeruje nic oczywiscie :-) tylko pisze co mi powiedziano :-) mysle ze to w przypadku gdy dziecko jest bardziej "chore" i rodzice np sobie z tym nie radza, ale moim zdaniem fajnie ze nawet o rodzicach mysla
logopede polecam, tzn nie jest to jakos bardzo konieczne ale ja sie sporo dowiedzialam :-) na poczatku pani zerkala jakich uzywamy smoczkow, butelek itd pozniej byl czas na karmienie łyzeczka a za tydz mam przyniesc kubeczek i Paulinka bedzie sie uczyła pic z niego (bo zdaniem pani logopedy kubek niekapek jest zbedny tzn naszym celem jest picie z kubka a nie z niekapka, no ale ja i tak kupilam niekapek wczesniej ale mysle ze czasami sa sytuacje gdzie ten niekapek bedzie potrzebny.. no ale zobaczymy w praktyce
Ojjka jak oko??poprawiło się??

ja ostatnio wysłałam cv do dwóch firm i zrobiłam to z wielkim bólem ;) bo jak pomyślę że miałabym zostawić Krystianka to mi smutno. Ale wiem że jak wróce do pracy to mały będzie pod dobrą opieką,bo zostanie z moją mamą.
Basiab byłam w szpitalu szkół wyższych itak jak przewidywałam jęczmień i jeszcze stan zapalny rogówki :(
dostałam krople mam nadzieję, że pomogą :)
dobrze że jednak pojechałaś do tego szpitala,oby szybko przeszło

a wiecie że ostatnio trafiły nam się jakieś dziwne pampersy, małemu zaczęły przemakać w nocy i do tego jakieś takie ciasne były. Myślałam że może czas przejść na 6! bo używa 5. Pampersy kupiłam jak była promocja w Carrefour 111szt za 79 zł, pakowane w karton. Dwie paczki były ok, ale ta trzecia jakaś dziwna. Koleżanka mi przywiozła pampki jubmopack 5 i okazało się że te 5tki są większe od tych co ja miałam,no szok!!!Podejrzewam że to były tak na prawdę 4
bASIU, MOŻE TO RACJA ŻE TE "SUPER PROMOCJE" TO JAKIEŚ TRAFNE? BO JA TEZ KUPIŁAM KIEDYS W lECLERCU jUMBOPACK ZA 79, ALE TRÓJKI... I TEZ JAKIEŚ CIASNE NA mAKSIU... WBIJAJĄ MU SIĘ W UDKA.. A PRZECIEŻ POWINNY BYC JESZCZE DOBRE, BO ON MA DOPERIO 7 KG A ONE SĄ DO 9KG???
(upss, Caps Lock..)

dziś miałam ostatni dzień regat, na zatoce zimno jak diabli... Maksio spędził kolejny dzień z tatą, pierwszy raz od porodu spędzili tyle czasu razem :)) dotarli się trochę :))
ale powiem szczerze to wczoraj jak przyjechali wieczorem to byłam wkurzona na mojego Arta, bo to co spakowałam Maksiowi do jedzenia i do zabawy, to albo niewykorzystane albo zgubione... (ściągałam mleko 160ml, ciężko mi się tyle ściągało, bo już mniej w piersiach.. a on nie zauważył całej butelki mleka, tylko zrobił mu sztuczne z proszku, które dałam na zapas jakby coś się działo, a oba te mleka były w jednej małej torbie... no szlag mnie trafił, bo tamto mleko oczywiście już było niedobre i musiałam wylać!!!! moje mleczko w zlewie!! a buuu... :(( o zgubionej zabawce i smoczku nie wspomnę... ach ci faceci, czasem się zastanawiam jak to jest, że jeszcze głowy nie zgubił!!)
na szczescie Mały wesoły i spokojny był, a poznał tam na chrzcinach ponoć wiele małych dzieci z rodziny kuzyna Arta...
NataliaR tak to jest z tymi facetami. Mój to mnie wkurzył bo fakt że pracuje od rana do nocy (jest kucharzem) to przyjdzie i powie mi, że nic nie zrobiłam a cały dzień przecież jestem w domu. Szlak mnie trafia jak to słyszę bo jak on jest taki mądry to niech siedzi z dzieckiem i zobaczy że to nie takie proste. To ja się martwie jak małemu coś dolega, ma zły dzień i wogóle. Z chęcią też poszłabym do pracy ale nie mam z kim zostawić Bąbla. Faceci to myślą, że przy dziecku to się leży brzuchem do góry i seriale ogląda a wszystko dookoła samo się robi a czasami doba to za mało...achhhh.
Natalia - napisalam maila

a co do pakowania i spacerków z mała to moj mężyk poszedl na spacerek sam z mala i oczywiscie bez torby (czyli mleka pieluch i kmokrych chusteczek) a potem dzwonil do mnie dlaczego mala mu marudzi :-) na szczescie to bylo juz dawno temu i teraz juz wie co zabrac :-)
no i tez bardzo duzo pracuje, dodatkowo pomaga tacie w interesie (bo tesciu lezy w szpitalu) wiec mala i dom to na mojej głowie, ale daje rade ze wszystkim i oboje doceniamy to co kazde z nas robi
no i niedlugo tesciu wraca do zdrowia to bedziemy mieli wiecej czasu dla siebie :-)
no mój to od początku dużo robił przy dzieciakach, no i jak je pilnuje to najczęściej dom zamienia się pole bitwy i on nie jest w stanie nic zrobić, a ja wchodzę w ten stan i mówię-dlaczego pozwoliłeś krystiankowi tak nabałaganić i czemu nic nie sprzątnąłeś? to ja jestem ta z pretensjami. no i on sam widzi,ze coiężko i to i to robić:)
Dziewczyny czy któraś z was chciałaby dla swojego maleństwa Bebilon 2??
wczoraj kupiłam małej bebilon 2 duże ale niestety go nie lubi i pluje nim na odległość :( podpasowało jej mleczko hipp :)

Mam całą puszkę, wzięłam z niej dzisiaj tylko 4 miarki, więc w sumie prawie nic :)
Puszka otwarta była dzisiaj :)

nie chciałabym żeby się zmarnowało :(

chętnie oddam którejś z was w zamian właśnie za mleczko hipp :) może ktoś chętny ??? ratujcie :))
ojjka - mi sie niedlugo konczy bebilon 2, a za ile do sprzedania masz?
hej czy któras z was przechodziła moze z bebilonu na bebiko 2???zasstanawiam sie wlasnie,czy to dobry pomysł??
Moniall jak mnie wkurzaja takie gadki facetow,wczoraj bylam swiadkiem takiej klotni i az mi piana leciala ,jak moj by mi tak powiedzial to torba i do mamusi.....
mała ciężarówko co do kasy to nie wiem. bo kupiłam go za 35 zł wczoraj :)
myślałam bardziej o 2 mleczkach hipp w zamian.
ja mam zaczęty nan 2, tylko jedną porcję z tego małej zrobiłam ale nie chciała i zrezygnowałam i też nie wiem cio z tym zrobić mogę jakoś przyt okazji komuś oddać bezpłatnie oczywiście jakby coś
ojjka pomuslilas sie ja nie chce kupic;)
Byłam dziś z mała u ortopedy , i jakiś pierd...nięty mi się trafił . weszlam i pyta sie co i jak to mu mówię a on że zaraz sprawdzimy bo pewnie operacja bedzie potrzebna to ja juz zawal mialam jak to uslyszalam , potem pyta czy na rehabilitacje chodzimy mowie mu ze w owi bylam itd ale ze tylko poto zeby rozruszac mala bede chodzic a on do mnie ze co tylko rozruszac , prosze nie lekcewarzyc urazow dziecka skoro miala tylko 6 pkt to musi byc jakis uraz neurologiczny , jak tak bede wszystko lekcewarzyc to bede miala " uszkodzone " dziecko na całe zycie! trzeba rehabilitowac i tyle ! , potem zbadal i stwierdzil ze operacja nie jest potrzebna ale moze bedzie trzeba naciac sciegna :| ale jednak to terz nie potrzebne, stwierdzil ze ma za luzne i wiotkie stopki :| i cos tam jeszcze , malo co zawalu tam nie dostalam , na wymienial mi chorob ktore w przyszlosci moze miec z powodu lekcewarzenia dolegliwosci typu nozka odwiedzona na zew , stopka sz... (niepamiatam nazwy) asymetria itd , mam jej rozciagac stopke zeby ja prostowala i wogole , na rehab koniecznie itd , poczulam sie jakbym krzywdzila i zaniedbala dziecko ... :( mam tez sie zglosic do poradni wad stóp do doktora K. Drewek ( moze ma ktos namiary tam ?)

a tak poza tym bylam tez u pediatry i stwierdzila ze te odchylenia sa minimalne i tamten przesadzil, i wypisala mi skierowanie do tej poradni bo ortopeda tylko pogadal a skierowania nie daal , i mala malo przybrala bo tylko 100 gr przez ponad miesiac ;/ za miesiac do kontroli jeszcze raz , i mam juz wrowadzic żółtko i moge rowniez wsystkie owoce ktore juz na rynku sie pokazaly dawac takie rozpackane i skrawdzic czy sie nie bedzie dlawila to takie dawac , i maliny i truskawki , brziskwinie jagody itd :)
aaa Natalio zmienilam tel bo sie popsul i nie mam teraz twojego nr .. ;/
A ja dzisiaj bylam z maluszkiem u lekarza bo myslalam ze dostal ospe;/ Bo bylismy jakies 2tyg temu u mojej siosty no i sie okazalo ze jej coreczka za dwa dni po naszych odwiedzinach ospe dostala;/ maly ma jakies dwa male pryszczyki i wolalam sprawdzic czy to przypadkiem ospa go nie dopadla; jednak pediatra stwierdzila ze to raczej nie ospa ale mam malego obserwowac czy sie nie pojawi wiecej pryszczy;

Co do facetow to dziewczyny oni chyba tak maja:):):) na wyjazd ja pakuje nas to ja sie smieje ze mam dwoje dzieci ktore musze spakowac:):)jedno malutkie a drugie duze a jeszcze potem uslysze a nie wzielas mi...:) maz duzo mi pomaga przy maluchu mimo ze pracuje nadgodziny ostatnio nawet; przez te cale ponad 7 miesiecy to mi sie raz tylko zdazylo ze sama kapalam maluszka:):):)

Konradek od czasu gdy zaczelismy go kapac na siedzaco to jak wychodzimy z wanienki to oczywiscie z wielkim placzem bo mu sie bardzo podoba takie ciapcianie w wodzie:)
Juz powolutku probuje siadac tak smiesznie na jeden boczek z podparciem na jedna raczke:)

Wczoraj bylismy u mojej mamy i Konradek zajadal sie pysznymi swiezymi truskaweczkami prosto z ogrodu tak mu smakowaly ze o ho ho jak sie cieszy to tak smiesznie raczkami macha jakby zaroweczki wkrecal i nozkami kopie:) (mam nadzieje ze zadnego uczulenia nie dostanie) A wiecie moze po ilu dniach moze sie pojawic wysypka jezeli dziecko jest uczulone na jakiegos owocka? Po 3 dniach?

ja karmie jeszcze tylko piersia wiec co do mleczka to nie pomoge:)
Kamila 1869 tez bym chyba zawalu dostala jakby mi lekarz takich rzeczy naopowiadal;/ dobrze ze skonsultowalas to z innym lekarzem:)

Ja juz tez malutkiemu daje swieze owoce rozciapciane widelcem tylko i maly tak smiesznie buzka rusza jakby sobie przegryzal to jedzonko (choc ma tylko dwie malutkie jedyneczki dolne) jadl juz bananka truskaweczki poziomeczki jagodki... wszystko ze wsi od mojej mamy:):):)
Kamila, to faktycznie jakiś kopnięty lekarz :/

My wróciliśmy do Gdańska. A Jasiek od piątku nieznośny, nic mu nei pasuje. Nie wiem czy to te ząbki, czy co :/
A śmigło ma takie, że nie nadążam :)
A to zdjęcie sprzed paru minut:)
image
Jasio super rozbojnik:):):)
Jejku, co to za ortopeda :( Szok, jak w ogóle tak można straszyć nie badajac wcześniej dziecka :(

Masakra jakaś :(

Bogosiaa, padłam... Jasiek jest cudowny, i jaki już spryciarz :) Super facet Ci rośnie w domu :)

Któraś z Was pytała czy mam rehabilitację w lipcu w OWI, udało nam się wcisnąć na 3 terminy w tym miesiacu
mała ciężarówko sorrki chodziło mi o sarę :)
kamila nie przejmuj się ja to w ogóle dzielę przez dwa to co mówią"specjaliści" też podejrzewali coś u małej a wszystko dobrze jest. Trzeba ufać sobie, bo my tak naprawdę jesteśmy w stanie wyłapać same jak coś jest nie tak albo w porządku obserwując dziecko na codzień a nie przez 5 min i już wszystko wiedzą...
Kamila, a co to za ortopeda? aż włosy dęba stanęły jak posłucha się takich specjalistów. niech najpierw oglądają później diagnozują...
Ojjka, jak z okiem? ale cię dopadło;)
Natalka, katamarany były super! ale się rozwiało;) byłam oczywiście na plaży, ale pewnie za parawanem. chowam za nim Kasjana od wiatru i słońca;)
wiecie, mały nauczył się na plaży siedzieć. podkopywałam mu malutki dołek i w nim sadzałam, teraz w domu potrafi 20 min siedzieć sam i się bawić. szok!!! i taki zadowolony jest z siebie;) muszę porobić zdjęcia.
ale oczywiście z brzuszka na plecy sporadycznie mu wychodzi...
bogosia, jasiek jest po prostu boski!
byłam z małym na szczepieniu w zeszłym tyg i ma 74cm i waga 1030. mały klops. ale zgubił z policzków i już taki chomik nie jest;)
a mój mąż jest dobrze zorganizowany, ale to dlatego, że w marcu miał szkołę przez 10 dni jak mnie nie było. i teraz na spacery zabiera faktycznie wszystko co może być potrzebne. mleczko, deserki, ciepłą wodę, pieluszki, kremiki;) zadziwia mnie;) i nie mówi mi, że w domu nic nie zrobiłaś, bo jak w marcu wróciłam z nart , to mieszkanie było tak zapuszczone, że nie wiedziałam od czego zacząć sprzątać...;) hihiih
taką szkołę życia miał. i nie jeden dzień a 10;)
bogosia ty masz kojec dla Jaska nie?mozna go złozyc i schowac gdzies?sprawdza sie?
Ja nie Bogosiaa, ale również mamy kojec, który złożony zajmuje bardzo mało miejsca, a rozłożony jest duży bo 110x110

Ojjka, jak oko ?

Co do mężów, to ja narzekać nie mogę, bo nie wiem jak mój mąż to robi, że po pracy ma czas na zabawę z Amelką, spacer i jeszcze w kuchni uwielbia posiedzieć i popichcić.

Gdziekolwiek jedziemy, to mój M wszystko pakuje dla Ami... Ogólnie narzekać nie mogę, choć wiadomo czasem czymś wkurzy ;)
witajcie
przepraszam, nie miała czasu czytać a chcę złożyć Wam raport z pierwszego dnia w pracy
a wiec do łatwych i przyjemnych ten dzień nie należał
wyjście z domu to dla mnie koszmar, Filip robił papa z usmiechem na ustach a ja dusiłam się od płaczu
zryczałam sie jak wariatka, jakbym wyjeżdzała na zawsze.
całe szczęście mąż wiózł mnie do pracy, więc ludziska w autobusie nie widzieli mnie w takim stanie. W pracy nie było tak źle. Bardzo miło mnie przywitano, kazdy pytał jak mały, ogladał zdjęcia, podziwiał. Posmiałam sie i troche odetchnęłam. Ale wlekło mi się masakrycznie. Ciągle zerkałam na zegarek i myslałam, czy zjadł, czy zrobił kupkę czy spi. Do domu zadzwoniłam 3 razy. Przed praca, potem o 10 i po wyjściu z pracy. Oczywiście chciałam dzwonić co chwilę, ale obiecałam sobię, że będe dzielna. Wytrwałam.
Filipek zapewne nie odczuł mojej nieobecności. I całe szczęście. Jutro będe miała więcej juz pracy, więc liczę, że dzień mi szybko minie. Nie było źle, ale wolałam mój dzień z synusiem.
ehhhhhhhhhhhhhh Kochane jak możecie pozwolić sobie na siedzenie z Bąblem w domu, to siedzcie jak najdłużej. To wspaniałe chwile.
Mimo, że ja lubie swoją pracę chętnie bym wróciła do domu.
Kamila wiem coś o lekarzach, tymbardziej o ortopedach. Trochę sie nachodziłam do nich aż właśnie K.Drewek ( o którym wspomniałaś) doprowadził do tego że miałam sztywną nogę w kolanie, co zakończyło się 2 operacją ale już u dr Szandorowskiego( dzięki Bogu bo inwalidką byłabym do końca życia)!!! Wiecie co czasami Ci lekarze wcale nie podchodzą do pacjenta indywidualnie i często trzeba brać na nich poprawkę
Kamila ale Cie ten ortopeda idiota nastraszyl,ja tez juz pewnie dawno padlabym na zawal a w domu to chyba cale google przeczytala zeby wiedziec co on za choroby nawymyslal,wspolczuje ze musialas go sluchac.

Aga111 a Ciebie to podziwiam,ja nie wyobrazam sobie powrotu do pracy,ze bede musiala Miske zostawic(prawdopodobnie w zlobku,wiec to juz w ogole koszmar).Trzymam kciuki zebys z dnia na dzien co raz mniej przezywala rozlake z synkiem(chociaz pewnie nie bardzo sie da),jedyne pocieszenie ze praca lubiana szybciej mija i szybciej jest sie z maluszkiem:)

Aha wszystkiego naj naj dla Paulinki,i lekko spoznione zyczenia dla Amelki Gani:)
Dziewczyny mam pytanie,tydzien temu moja kolezanka urodzila synka(waga 3100).Rozmawialam z nia wczoraj i pytam jak jej idzie z karmieniem,jak maly spi itd...i ona mowi ze ladnie przesypia noc,w dzien ladnie je i...z powodu tego,ze wlasnie ladnie spi w nocy to nie bedzie go budzila na jedzenie.Za bardzo nie chcialam sie madrzyc czy wtracac i tylko powiedzialam jej ze ja Miske karmilam co 2godz,max 4godz w nocy(ale ona sie malutka urodzila) a ona niech karmi jak uwaza.I teraz pytanie do Was.Czy powinna go budzic w nocy?Tak wlasnie czytam rozne artykuly i wychodzi na to,ze powinna go karmic,pokarm jest bardziej kaloryczny,przerwa nie powinna wynosic wiecej niz 6godz itd....I teraz juz sama nie wiem,powiedziec jej czy dac sobie spokoj?
Zabulko, jAK przybiera ok nA WADZE, TO NIE TRZEBA, CHOC JA MOJA WYBUDZALAM ITP...

sorki za kapsa, my juz w londku, brak czasu na pisanie itp, ale jest ok...
Ja niestety też z ortopedami miałam do czynienia :(
Pewien ortopeda kiedy zobaczył moje biodra powiedział wprost mojemu ojcu, że nie będę miała nóg !!
Minęło od tych słów 17 lat, mam nogi, chodzę, nie kuleję, ale fakt jestem po dwóch operacjach, ale jednak dało się, a względem tamtego ortopedy nic się nie dało już zrobić. :(

Zabulka tygodniowe dziecko raczej bym budziła na karmienie. Jednak sen przez cała noc u tak malusieńkiego dziecka, sama nie wiem, ale jakoś do mnie nie przemawia, ale może dlatego, że Amelia urodziła się stosunkowo mała, i spadła do 2,5kg więc w nocy obowiązkowo ją karmiłam
Aga - podziwiam :) Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej :)
Ja z moim już nie wytrzymuję czasami, od piątku jest masakra, tyle że byliśmy u moich Rodziców, więc wszyscy się nim zajmowali, a dzisiaj szok. Marudził non stop, a ja jak zwykle ten tydzień robotą zawalony - zawsze tak jest jak na złość :/ Jak zeszły był w miarę wolny, to Jaś był spokojny :))

A co do kojca, to mamy taki:
http://www.allegro.pl/item1075800690_kojec_lozko_lozeczko_berber_horn_afryka_ext.html
Po złożeniu zajmuje w miarę mało miejsca, ale nie jest taki płaski :/ no i ciężkawy trochę. Do kombiaka naszego wchodzi spokojnie, ale jak teraz jechaliśmy służbowym hatchbackiem to ledwo wlazł. Bez kojca jak ja muszę w domu pracować sobie nie wyobrażam. Fakt faktem, Jasiek sam sobą się nie zajmuje, ale stawiam sobie kojec koło siebie i jakoś tam siedząc przy kompie i pracując mogę go "zabawiać". Oczywiście nie siedzi cały dzień :) Poza tym wdrapuje się i staje przy ściankach, więc co chwilę wstaję i go kładę.

Zabulka - Jasiek się urodził 2920 i ja go budziłam w nocy. Z reguły akurat tak co 3 godziny się budził, ale jak przysypiał, to budziłam.
ja również karmiłam w nocy co 2-3 godzy i tylko jedna 4 godz przerwa byla , i wybudzalam małą jak się nie obudziła (tak mi położne i lekarze kazali robić )
a ja jedno i drugie karmiłam jak się obudziło a budziły się co te kilka godzin- krystian dość długo się budził. ewcia 3 miesiące skończyła i już przesypiała. Lekarka mówiła,że takie małe dziecko to się budzi jak jest głodne i nie trzeba wybudzać i jakoś dwójkę zdrowych dzieci mam. Uważam,że nie ma sensu budzić, ja już nie pamietam co to znaczą nieprzespane nocki:) Poprostu około 20 to dzieci już sobie smacznie śpią i budzą sie rano, a my nawet mamy wieczór dla siebie. Zresztą ja nigdy nie karmiłam na rządanie co 3 godziny z zegarkiem i dziecko od razu załapuje i sie nie domaga wcześniej. Wtedy też odchodzi problem ciągłego wiszenia na cycku jak dzieciak wie,ze to nie zabawka. Z kożyścią dla nas obudwu, każdy śpi u siebie, je kiedy trzeba i wszyscy są wyspani:) Nawet jakby mi jakaś położna marudziła to sobie może Mam dwójkę zdrowych dzieci i moje metody skutkują.
A co ciekawe jak chodziłam z dzieciakami do lekarza to 90 centyl, a krystian 95 i i tak twierdzili,ze dzieci chyba za dużo jedzą:) i nie mam dawać częściej niż co 3 godz.
bogosia dzieki za info......

ja bym takiego malucha budziła koniecznie co pare godzin
każdy robi jak uważa ja nie budziłam, przesypiała jak była taka dopiero co urodzona do gdzieś 3 miesiąca co 3-4 max 6 godz w nocy potem sie wydłużyło, więc uważam że to jest zupełnie niepotrzebne jeszcze budzić zresztą nie tylko ja lekarze też tak więc opinie są jak widać podzielone w tej dziedzinie. Zresztą większość dzieci takich maluchów i tak się budzi, więc nawet nie trzeba sie zastanawiać czy samemu budzić czy nie.
moja byla od poczatku na butli i w zwiazku z tym ze ur sie wczesniaczkiem i wazyla 2250 to ja wybudzalismy, na poczatku byla na mleku bardzo kalorycznym bo dla wczesniakow.. no i teraz mam dziecko na 90 centylu... (siatki dla wczesniakow) jak bede miala drugie nie bede wybudzac na pewno, teraz zastanawiam sie czy po prostu jej nie rozepchalam...
aha zabulka - dzieki za zyczenia dla Paulinki
dziś przesylamy dla Majeczki :-)

Z moim okiem już ok ale muszę wkraplać sobie krople antybiotykowe aż do niedzieli :(
Dzisiaj byłam u neurologa i okazało się, że jednak mój kręgosłup obędzie się bez operacji ale muszę chodzić na zabiegi :(
zarejestrowałam się na zabiegi ale dopiero na wrzesień :(

basiab napisłam maila do Ciebie :)

Aha no i pani doktor powiedziała, że mam dla własnego dobra pomyśleć o lżejszej spacerówce dla małej :)
więc zaczynam się po mału rozglądać ale za taką co waży do 8 kilogramów, rozkłąda się na płasko no i nie jest parasolką :)
Nie było mnie tu przez chwilke bo dziś w nocy mąż wraca po miesiącu nieobecności i musiałam siebie i dom doprowadzić do porządku ;) Ale jestem wytęskniona,już się nie mogę jego doczekać.

Natalia te drugie pampki też były z promocji ale nie były pakowane w tych kartonach,tylko normalne jumbopacki. Różnica była spora,na prawdę.

Kamila współczuję takiego lekarza,no masakra jakaś z tego faceta. A ta poradnia stóp to jest w szpitalu kolejowym w gdańsku??? Bo chodzę tam z Krystianem,ale do innego lekarza,o którym nie mam dobrego zdania niestety :(

Ja wybudzałam w dzień i w nocy przez pierwszy miesiąc,bo mój dużo stracił na wadze w szpitalu,do tego miał żółtaczkę i lekarza kazali go wybudzać.
Czesc dziewczyny. Od kiedy wrocilam do Brighton to nie ,a, czasu pisac. Zawsze cos robie...ale Was podczytuje :).

Co do budzenia w nocy...ja nie musialam budzic, bo moj maly sam sie budzil na mleczko. Wlasciwie od tego poprzedniego tygodnia przesypia cale noce. Wczesniej budzil sie, ale dawalam mu tylko smoczka i dalej zasypial.

Gdzie Wasze dzieciaczki spia? Oscar juz tydzien spi sam w swoim pokoiku :).
Dzisiaj przebiła nam się lewa jedyneczka :)))) Muszę suwaczka poszukać

Ojjka już odpisałam :) A co to za zabiegi??
ech na raty dzisiaj :)))

bogosia Jasiu jest świetny :)))
my chcemy przeprowadzić ale najpierw musimy zrobić pokój starszemu a na to brak teraz czasu, pewnie jesienią się zaierzemy za to w październiku moze tylko,że teraz to małej wszystko jedno a za te kilka miesięcy to juz może nie być tak fajnie ze spaniem jak ją przeniesiemy
basiab - no to owocnej nocki :-)
no i gratulacje zebolka, obylo sie bez wiekszych przygód chyba co?

biedronka - Paulinka jakos chyba od 3-4 mca spi u siebie w pokoju w lozeczku, nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy tak jej sie tam podoba ale jak ja tam "przepropwadzilismy" to przesypia nam bardzo ładnie nocki tzn 9-10 godz - na noc (ok 23) dostaje 150 ml mleczka (bez kaszki) i spi do 8-9
Kamila, bardzo mi przykro ile się nasłuchałaś od tego ortopedy, tak nastraszył niepotrzebnie!!! (a chodziło mu pewnie o szpotawą stópkę, czyli w osi pionowej pochyloną za bardzo na zewnętrzne kości stopy..)
a mój numer napiszę Ci na maila, albo Ty mi napisz swój.. bo w tym tygodniu możemy się umówić na spacerek, Sara też była chętna :))
a co do owocków to fajnie że można już wszystkie dawać Maluszkom, bo już znudziło mi się to gotowanie jabłek i paćkanie ich z bananem :)

Megi, jak "wkręca żaróweczki" i kopie nóżkami, to wcale nie jest dobrze... ja tez się śmiałam że mój Maksiu od miesiąca robi za motocyklistę, bo ta często kręci nadgarstkami, robi takie kółeczka.. i przy tym tez nóżkami lekko kopie... ostatnio jak byłam u neurologa na kontroli to jej powiedziałam o tym, a ona kategorycznie kazała powstrzymywać takiego zachowania bo nawyk się może pojawić... to jest wzmożone napięcie mięśniowe.. wtedy trzeba zająć rączki czymś, dać zabawkę, albo chwycić za dłonie, żeby dziecko tak nie robiło...

Jasiek fantastyczny :))

Lidko, fajny sposób na siedzenie Kasjanka wymyśliłaś... może i ja któregoś dnia spróbuję.. ale powiem Wam dziewczyny szczerze, że jakoś boję się iść z Bąblem na plażę... bo albo piasek w oczy, a jak nie to to boję się że w rączkach weźmie piasek do buzi, albo wytrze w oczy, i jakoś mam opory żeby iść na plażę z Małym.. może mnie uświadomicie że nie taki diabeł straszny??

Aga, i tak dzielna byłaś z tym powrotem do pracy.. ja wciąż nie wyobrażam sobie tego.. narazie będę siedzieć w domku z Małym..

Zabulka, ja uważam że powinnaś jej powiedzieć żeby karmiła synka w nocy co max 4 godz, bo teraz w pierwszym miesiącu życia dziecko samo się nie wybudzi (nie każde bynajmniej!!) a tak to ma za długą przerwę bez jedzenia i traci dużo kalorii przez to niejedzenie... a chłopiec 3 kilogramy to nie duży... a przecież nie musi dziecka budzić, ja brałam Maksia na śpiocha, przystawiałam i on jadł bez otwierania oczek.. karmiłam co 3 godz - zresztą do dziś Maksiu budzi się co 3-4 godz w nocy :))

wszystkiego naj dla dzieciaczkó co kończą 7 miesięcy, a ha! i pół roczku też :)) bo zapomniałam że grudniowe to 6 mies. kończą teraz, brawo ;)))

gratuluję Oscarkowi swojego pokoiku! u nas niestety nie ma warunków, mieszkanko za małe...

Basiu, a Wam gratuluję jedyneczki! :)
u nas wciąż nie widać zębolków, ale ja akurat się z tego cieszę :)))
natomiast chciałabym żeby Maksiu juz umiał siedzieć bo wtedy myślę że ciekawiej byłoby dla niego, a tak to wkurza się jak go kładę na kanapie albo na macie... odpycha się łokciami i próbuje usiąść ale nadal jeszcze nie siedzi sam... :(

Sara, jutro na 90% będę szła na Żabiankę, ale jakby co to napiszę smsa :)
Sara, dopiero teraz odczytałam maila od Ciebie, oki, jak Ci nie psauje w tym tyg to w przyszłym :))
a co do opieki to na Kołobrzeskiej na przeciwko Przychodni NCM "Kołobrzeska" jest takie przedszkole prywatne AGATKA i tam mają napisane na banerze "opieka doraźna od 3 m-ca życia do 5 lat" także spróbuj tam może zostawić Małą na 2 godzinki... nie znam stawek, ale też myślałam żeby kiedyś się zainteresować :)
ooo, znalazłam linka do nich i tam cennik jest :) http://www.przedszkole-agatka.com.pl/ w tygodniu 10zł/godz
WItam :)
Basiab to jakieś takie bardziej rehabilitacyjne zabiegi typu krioterapia, prądy i masaże. Co do spacerku to może (jakby nie padało) na wtorek się byśmy umówiły :) tylko w jakim parku?? tym przy kolejce czy tym nad strzyżą???

Natalia my też musimy się umówić na spacerek :) Jak będę u mamy to dam Ci znać :) Aha mogłabyś na maila napisać mi swój nr bo gdzieś zapodziałam :(

Wiecie co tacy lekarze jak ten ortopeda w ogóle nie powinni być lekarzami :(
od rana cisza? ;)
ja dziś pojechałam z małym do sopotu na pętlę dla rolkarzy. małego do wózka, rolki na nogi i hejka w drogę. trasa jest super, inne mamy z wózkami również jeżdżą. pętla ma 1600m, na rozgrzewkę zrobiłam dwa kółka, bo chciałam zobaczyć jak tam jest. i super! sport to zdrowie. mały był w mutsy, ale muszą mój stary trójkołowiec wyciągnąć, może będzie lepszy. bo w tym odblokowałam koła i wjechałam w trawnik;) ale musze się rozkręcić;)
Natalka, na plaży siedzę za parawanem, małemu nie sypie w oczy, a rozkładam duży koc i na nim małego kocyk, dostępu do piasku nie ma. jak widzę, że jest zmęczony, to kładę go do wózka i zasypia - też za parawanem;)
Dziękujemy za życzenia na małe urodzinki i również życzymy wszystkim dzieciaczkom wszystkiego najlepszego.

Mam dzisiaj beznadziejny dzień. Byliśmy u lekarza z katarem Amelii. Katar do wyleczenia, ale przy okazji zważyliśmy Małą i przez miesiąc przybrała tylko 200g :( Mam podkarmiać sztucznym mlekiem. Nie wiem czy powrót do pracy to nie był błąd. Może Amelia jest bardziej niespokojna i mniej je. Już sama nie wiem. Do tego dni tak szybko uciekają i na nic nie ma czasu. No i jeszcze pokłóciłam się ze ślubnym. Fantastycznie ...
czesc, my tez spowrotem juz w Londynie...
do forumki, ktora spotkalam w Kliperze razem z mezem, chcialam napisac, ze twoja coreczka pieknisia, taka egzotyczna i b.rozwinieta hihi i ujawnij sie...my nie gryziemy, albo do nastepnego spotkania...w Kliperze...

u nas ok, ale powiem wam, ze rebiechowo nawet nie ma toalety do zmiany pieluszki, albo ja nie zauwazylam, do tego na 15 minut przed ladowanie mala zrobila mi kupala i musialam przebrac, wiec w ryanairze w jednej toalecie jest przewijak hihi,
moja jest od kwietnia w swoim pokoju, ale od miesiaca nie przesypia mi nocy, wczoraj bylam w baby clubie i dziewczyny powiedzialy, abym w nocy podawal wode , a nie mleko, i zobaczyc i dzis w nocy tak robilam i byla pobudka o 2, 4 i 6 rano, ale troszke wody popila i spala dalej...do tego mamy w upaly tutaj znow...
wow, podziwiam dziewczyny ktore uprawiaja sport, moj sport to kieliszek wina hihi...wieczorem, a brzuch po ciazy jest...

a to Blanka w chinskim basenie, dzis byla juz woda w srodku

image
Blanka juz tak ładnie siedzo?sama?nie przewraca sie?
MalaC, no Blanka siedzi juz sama jak skonczyla 6 miesiecy, bardzo stabilnie, natomiast teraz szykuje sie do raczkowania i pupcia do gory juz idzie do gory, tylko lapki slabe, i juz noskiem zyryla w drewniana podloge i krew lala sie z noska, moj maz wyluzowany, tak tutaj maja stosunek wyluzuj, jak to mojT. mowi...teraz ja bardzo uwazam...
Ojjka, napisałam Ci maila z numerem i z propozycją spaceru z Basią :))

Lidka, tak to możesz Małego trzymać na plaży rzeczywiście, a nie wiem gdzie takie parawany sie kupuje? nigdy nie miałam parawanu...

Gani, nie obwiniaj się że Twój powrót do pracy źle wpłynął na Amelkę, faktycznie pewnie odczuwa Twój brak, ale podobno im starsze dziecko tym gorzej to znosi, także teraz to jeszcze był dobry moment... to my niepracujące teraz będziemy miały potem większy kłopot, bo po roczku dziecko podobno źle reaguje na inną osobę niż mama pozostającą w domu, bądź w żłobku.. a zwróć uwagę że Mała zaczęła pewnie więcej sie ruszać dlatego mniej przybiera juz na wadze..

Iza, Blanka ma super chiński basen :)) ach, jaka zadowolona!!
i jak ślicznie siedzi :]

a mój Maksio dzis w nocy dwa razy mocno płakał, w ciągu dnia tez raz, w zasadzie to bez przyczyny... więc albo ząbki go męczą, albo nie wiem co... kupki robi ładnie... już takie stałe zbite, skończyły sie te wodniste jak po samym mleczku :)) wczoraj mi zrobił dwa razy kupkę na przewijak, akurat jak pieluszkę ściągnęłam, także widziałam że bez problemu mu to idzie (bo bałam się najbardziej, że jak wprowadzę stałe pokarmy to będzie się męczył, albo będzie miał zatwardzenia, ale nie :)) )
od 4 dni daję mu raz dziennie żelazo, i kupki po nim są czarne :)) a od piątku mam dawać 2x dziennie przez 8 tygodni :///
Natalio wysłałam ci maila dzisiaj i czekam na propozycje spacerku :)
Natalia, dzięki za pocieszenie. Właśnie doczytałam, że Maksiu też "jeździ na motorze". Moja córcia tylko prawą ręką. Niedługo mam konsultację na rehabilitacji to zapytam czy rzeczywiście to zły odruch. Mi wydaje się to pocieszne.
a moja dzisiaj w nocy przydzwoniła głową w szczebelki oczywiście się obudziła ale tylko ją wziąłam i przytuliłam i dalej spać poszła. No już prawie prawie raczkuje bo pełza i podnosi się na czworaki, wczoraj nawet tak kroczka zrobiła, podciąga się do siedzenia ale nie utrzyma sie w pozycji siedzącej bo leci do przodu. Moje dziecko też jakieś takie prawostronne. W sumie wychodzi na to,że rzadne z dzieci nie odziedziczyło leworęczności męża, mam nadzieję że dysleksji też nie. Choc krystianek manualnie średnio sobie radzi.
NataliaR nigdy bym nie pomyslala ze to cos zlego z tym odruchem krecenia raczek;/ dziekuje za informoacje teraz napewno bardziej bede zwracac na to uwage; Konradek to robi tylko jak sie cieszy albo niecierpliwi;

Pogoda taka nijaka... niby swieci slonce ale dzisiaj strasznie wieje u nas;/ juz nie moge sie doczekac prawdziwej letniej pogody tak zeby mozna bylo bez namyslu pojechac na plaze i sie wygrzac porzadnie:)
Czy wogole w tym roku bedzie jakies lato?:(

Ja juz powolutku ucze Konradka zalatwiania sie na nocniczek i musze pochwalic mojego malego babelka bo juz kilka razy udalo mu sie zrobic kupke i siku (choc kilka razy to sobie tylko posiedzial bez zadnego efektu:):) )

Czy wasze dzieciaczki spia moze na brzuszku? Bo ostatnio to Konradek sie przekrecil na brzuszek jak spal w nocy i tak troche sie obawialam go tak zostawic bo nie wiedzialam czy mu sie dobrze oddycha;/ po 2 godzinach sie obudzil bo sie chcial spowrotem przewrocic na plecki ale wystarczylo ze go przytulilam i dalam mleczko i spal dalej:)
Megi, mój śpi na brzuszku od momentu kiedy zaczął się przekręcać na brzuszek czyli od Wielkanocy. Na początku się obawiałam, ale on teraz inaczej nie potrafi (jeszcze na boku śpi).
Dzisiaj byliśmy na kontroli, no i idą górne ząbki, tzn jeszcze jakiś czas, ale pani doktor powiedziała, że idą. I jeśli dziecko się za uszko łapie, to też ząbki, nasz się łapie :)
Jasiek na 70cm i prawie 8kg :) Przybiera ładnie. Mamy podawać już 1 dziennie posiłek całkowity z glutenem.

Do Mam które karmią Bebilonem Pepti (Kasiu, Ty będziesz miała bliżej) - do tej pory kupowałam Bebilon w cenie około 7zł w aptekach Gemini na Przymorzu, ale dostałam cynk, że na Rogalińskiej jest w tej samej cenie, za godzinkę to sprawdzę i dam znać czy to prawda. Nie trzeba będzie na Przymorze jechać :)

Mój Syno ma dzisiaj swoje pierwsze imieniki :)))

A my idziemy dzisiaj do przyjaciół z którymi się nie widzieliśmy od września :/ a w sobotę jedziemy do moich Rodziców na Mazury :) Lato ma się podobno zacząć od jutra - oby!! :-)
wszystkiego naj naj naj dla Jasia z okazji imieninek:)

Konradek juz od jakiegos czasu lapie sie za uszka:) ciekawa zaleznosc:):):)

to sie uspokoilam z tym spaniem na brzuszku:) nie ma co panikowac:)
Konradek tez lubi spac na boku;
Wszystkiego najlepszego dla Jasia z okazji imieninek :)
Bogosiaa, daj znać jak z mleczkiem miałabym bliżej :)

Moja Amelia również śpi, albo na boczku, albo na brzuszku :) Tak jak nauczyła się obracać tak jej pozycje spania bardzo się zmieniły :)

Dziś mieliśmy znowu nieciekawą sytuację. Amelka nam się krztusiła :( Dobrze, że już jest na tyle duża, że sama mocno odkaszliwała, aż w końcu przeszło, ale bidula się napłakała, widać, że sama strasznie sie wystraszyła :( a ja myślałam, że zwariuję ze strachu, dobrze, że był mąż w domu, bo chyba bym nie podołała z tym stresem...
Ojjka ja częściej chodzę do parku nad Strzyżą albo tam na Zaspie za lotnią jest taki duży park, tam Natalia maiłabyś chyba bliżej co nie?

Sara u nas z ząbkami ciężko, prawa jedynka pojawiła się pod dziąsełkiem tak między marcem a kwietniem,a lewa w kwietniu. Prawa jeszcze się nie przebiła,rośnie z dziąsłem. Nocki mam nieprzespane od maja, lekarka kazała dawać paracetamol na noc, nie pomaga, co 3h pobudka.

Iza u nas woda w nocy nie działa,herbatka też nie, jest taki ryk że cycek ma być i koniec ;)))

Wszystkiego najlepszego dla Jasia z okazji imieninek :)))

Blanka świetnie wygląda w baseniku :))) i ładnie siedzi mała księżniczka,hihi

Gani a czy masz mniej mleczka niż przed pójściem do pracy?? Będzie dobrze,może mała więcej fika teraz??

Natalia ja dzisiaj kupiłam parawan w Leclercu za coś ok 25zł,nie pamiętam dokładnie bo robiłam większe zakupy ;)
najlepszego dla Jasia z okazji imieninek :)
hej

my dzisiaj bylismy na kontroli,Liwia ma 72 cm wzrostu i wazy 7900:):)
mam dawac juz ta kaszke czyli gluten i jajko.
Wczoraj nie spala cala noc,płacz,ryk a nas po prostu juz........nerwy puszczały.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zasneła przed 6 rano jak zagapiła sie na MIni MIni na ta spiącą rybke,prawdopodobnie ząbek.Dalismy viburcol(czy jakos tak)i smarowalismy mascia.Jak to ma tak wygladac to niewiem.............nO ALE cóż.....jeden jej usmiech i juz zapominam
Izulcha, ale Blanka super wygląda w tym basenie

Bogosia wszystkiego najlepszego dla Jaśka, takie popularne imieniny że ho ho :-)

M. Ciężarówko te czopki są rewelacyjne i pewnie to ząbki tak doskwierają

Mój tez jest jakis marudny i ciągle się za uszko chwyta, wcześniej tak nie było więc chyba to nie na zmęczenie, nie wiem...zobaczymy :-)

Za miesiąc wyjeżdżamy do Wiela, nie mogę się doczekać. Tak bardzo chcę wybyć z tego Gdańska żeby trochę ,,pozamulać,, na łonie natury :-))
hej, oj MalaC, ale niezla noc mialas, wspolczuje, ale jak mi tylko mala marudzi, to ja nie czaje sie, czopki badz panadol idzie w gre, a u nas dzis lekko przebija sie 1 gorna i tez swedzi ja itp...a dzis sama bylam, bo maz przez to, ze wczoraj mecz ogladal, to dzis do pozna pracowal, wiec ja kapalam dzidzie itp...i pieknie zasnela, zobaczymy ile pobudek bedzie...
wszytkiego naj dla Jasia
a i Liwia, pieknie ronie i wazy
Blanka slicznie wyglada. a jaki ma fajny basenik ;). My nie mamy tak dobrze, bo nie mamy ogrodka. Ale moja siostra ma i jutro idziemy na caly dzien do niej wygrzewac sie na sloneczku :D.

My mamy na plaze lub wlasnie do ogrodka taki namiocik plazowy.

A jesli chodzi o spanie, to moj szkrabek spi wlasnie na brzuszku lub na boczku i tylko na lewej stronie. I sie zastanawiam czy moze tak spac. Czasami probuje polozyc go na prawa strone, ale od razu sie przekreca i marudzi.

Mala ciezarowko ja tez tak mialam jedna noc, ale nie az do 6, tylko do 4 :). Zycze Tobie wytrwalosci i mam nadzieje, ze wiecej takiej nocki nie bedzie :).

Aha i wszystkiego dobrego dla Jasia :).
Witajcie dziewczyny :)
Jak wróciłam do pracy nie mam na nic czasu. Teraz udało mi się na chwilkę tu wejść- jestem w pracy :)
Filipek dzielnie znosi moja nieobecność, wydaje mi się, że nawet nie zauważa, że mamy nie ma tyle godzin. A ja tęsknie jak wariatka. Juz nie płaczę jak wychodzę, jest OK.
Bałam się, że będę bardziej cierpieć :)

Poza tym Filipek zaczyna raczkować, ale przemieszcza się nadal do tylu na brzuszku. Najgorzej jak trafi na przeszkodę, typu stolik do kawy :) krzyczy i woła pomocy, bo nóżki weszly a glówka nie chce :))))

Ząbków nadal nie ma, ale dziś w nocy bardzo płakał,więc domyslam się, że może zaczynają się przebijać i bolało Go. No i mamy znów katar :/ ta pogoda taka do kitu :(

LidiaM podziwiam Cie i zazdroszczą tego ruchu. Ja przed ciążą latałam 5 x w tyg na areobik a teraz mam lenia i jak zrobię 2 x w tyg parę brzuszków to mega sukces, a przydałoby mi się oj przydało, bo fogura jakby nie moja, zwłaszcza brzuch.

Pozdrawiam
witam ;)
Basiab ja właśnie po tym parku spaceruję z małą :)
witam się od siedzenia i pracy przed kompem plecy mnie już bolą.
Dzisiaj nasza 5 rocznica ślubu:) Ale nie wiem czy mąż nie zapomniał bo rano ani słowa:(
małej chyba te zęby przeszkadzają jednak bo płakała w nocy a u niej to właściwie się nie zdażają takie przypadki bez powodu
Betrisa ,moze szykuje niespodzianke??Wszystkiego dobrego !!

My konczymy poł roczku

Niech ktos zatrzyma czas !!!!!
Wszystkiego Naj dla Maksia i dla Liwii :) A dla Betrisy szczególne życzenia :))
Potwierdzam info o cenie mleczka Bebilon Pepti w aptece w przychodni na Rogalińskiej - wczoraj za BP2 zapłaciłam 6.5zł :) I podobno to nie cena promocyjna, tylko normalnie ma tam tyle kosztować, fajnie bo bliżej niż na Przymorze :)

My mamy już podawać 1 posiłek całkowity z glutenem - czyli np jakąś kaszkę wielozbożową. Muszę się rozejrzeć w sklepach, bo do tej pory nei zwracałam na nie uwagi. Oczywiście póki co bezmleczną.

Dzisiaj w nocy dopadła mnie @, 3 godziny wycięte z życiorysu, ketonal mi dopiero pomógł, echhhh.

A wczoraj byliśmy u przyjaciół którzy mają dwójkę dzieci. Synek 5 lat i córeczka 2 latka. Fajnie sie bawili z Jaśkiem :)

Aha, dziękujemy za życzonka :) Kupiliśmy synkowi jeździk-pchacz :) Co prawda nie na teraz, ale jak tak dalej pójdzie, to za miesiąc pewnie będzie popylał :)

A co do baseniku, to właśnie też chcę kupić. Co myślicie o takim?
http://www.allegro.pl/item1088104521_basen_brodzik_dmuchany_intex_muchomorek_gdynia.html
Albo taki też jest fajny:
http://www.allegro.pl/item1079040922_basen_z_daszkiem_sciaganym_kojec_intex_57406.html
Wszystkiego najlepszego dla dzieciaczków i dla Betrisy z okazji rocznicy ślubu :)

Czy któraś z Was jest może na opiece na dziecko i dostała juz pieniądze z ZUS ?
Koleżanka dzwoniła do mnie i mówi, że jeszcze ZUS jej nie przelał, a już dawno powinna kasę dostać :(
bogosia, my równiez na pepti;) super. ze tak blisko tez dostanę. dziś właśnie z receptą muszę jechać.
my mamy właśnie taki bacenik muchomorek, kupiłam w promocji na dzień dziecka w auchan. fajny, bo ma grzybkowy daszek.
a my za chwilę na rolki znów jedziemy;) może któraś z was się skusi?
dzięki za życzenia, no mam nadzieję,że niespodzianka będzie bo jak nie to z wałkiem go przywitam;))))

moja mała to już jak płacze to za każdym razem się odwraca do mnie i szuka mnie wzrokiem to ci mały wymuszacz:) tak od wczoraj zaobserwowałam wyraźnie to widać...no i oczywiście mama bierze a teraz mnie plecy bolą pewnie też przez to jej noszenie
Betrisa wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy :)

Moja jak mnie nie ma to krzyczy "MAMA" :D
I tez robi raczki motocyklisty, kiedy sie czyms ekscytuje. Mam nadzieje, ze to nic zlego.
Kamila, dopiero teraz od dwóch dni weszłam na kompa i nawet nie widziałam od Ciebie maila, także fajnie, że niezależnie od tego spotkałyśmy się dziś na spacerku ;)) (ale teraz spojrzałam na maila, że nie dostałam od Ciebie nic)

Betrisa, mój Artur też leworęczny jest, ale Maksio jak narazie przejawia bardziej prawostronność :)

Megi, nie ma sprawy z tą podpowiedzią o rączkach, ja też się cieszyłam (w sensie rozbawienia) jak Mały tak zaczął kręcic, a okazało się że nie można.. już mi wczoraj dodatkowo rehabilitantka w "Krok po kroku" też wytłumaczyła że to źle, bo dziecko napina tylną obręcz barkową... tak samo jak nie może odpychać się łokciami przy próbie siadania i też nie może krzyżować nóżek... babeczka fajnie mi to wszystko zobrazowała i wierzę jej że to źle, tylko ciężko powstrzymać dziecko od tych rzeczy..
a na nocniczek to trzeba siedzące dziecko dopiero sadzać? czy nie-siedzące też już można uczyć?? bo ja jeszcze nie myślałam o nocnikowaniu (bo mój jeszcze nie siedzi), ale faktycznie może już też spróbuję? bo zauważyłam, że mój Bąbel nauczył się siusiać zawsze po kilku sekundach jak rozepnę mu Pampersa (i nie ściągam go, tylko czekam aż się jeszcze wysiuśka.. mądralek :)) )
mój nie śpi na brzuszku, ale na boczek się często w nocy przekręca

Bogosiu, mój się od kilku dni mocno za uszko łapie, szczególnie przed snem tak mocno za nie ciągnie... i dzis rano chyba zauważyłam białą kropeczkę na dolnym prawym miejscu jedynki ;)) zobaczymy czy to ząbek idzie :))
Jasiek taki już wysportowany to i rośnie ładnie ;)) ja całkowicie glutenową daję kaszkę (160ml) na noc, albo Hippa albo Nestle..
wszystkiego najlepszego na imieninki i miłego wypoczynku na Mazurach :]

mój Maksio dziś 7 urodzinki (dziękujemy za życzenia)... nie wierzę że to już tyle!!!! dziś z Kamilą wspominałyśmy swoje porody, to to nie było kilka tygodni temu?? hehehhe

Kasiu, Wy to macie z Amelką strachu... ale dobrze że tym razem sama wykrztusiła z siebie coś... uff!

Basiu, mi bez różnicy czy Zaspa czy Wrzeszcz, bo ja samochodem jeżdżę z wózkiem :))
i dzięki za info z parawanem, może jutro rano jeszcze skoczę do Leclerca, bo jedziemy na wieś, jak zwykle na weekend..

Mała C. Liwka rośnie w siłe!!! wszystkiego naj na pół roczku, wysoka babka z niej będzie!!
a ja Viburcol też używałam ze dwa razy, faktycznie dziecko mi lepiej zasypiało wtedy, bo na noc dawałam, jak był roztrzęsiony kiedyś..

Moniall, w Wielu jest super ;)) moja koleżanka ma tam we wsi dom po babci, więc ze 3 razy byliśmy w liceum tam na wakacjach :))

Aga, dobrze że w pracy już lepiej znosisz tęsknotę za Filipkiem, to ważne żeby nie wycofywać się ze swoich planów tylko ze wzgledu na dziecko..

Betrisa, wszystkiego naj na rocznice ślubu :) a co do szukania Mamy to mó Mały też tak ma, że jak ktoś go weżmie na rączki to on cały czas za mną wodzi wzrokiem.. albo jak zostawiam go samego to też od razu patrzy gdzie ja się oddalam od niego... co za ukochane Brzdące.. ja tylko nie mogę się doczekać, kiedy pierwszy raz się do mnie przytuli tak świadomie ;)))

Bogosia, fajne oba te baseniki :)) ja kupiłam bez daszka, tylko taki kolorowy brodzik, ale jeszcze nie używaliśmy go.. może jutro go w ogrodzie nadmuchamy? jak bedzie ładna pogoda!

Lidka, a gdzie jeździsz na rolki? bo ja też mam już w pokoju przyszykowane a jeszcze nie byłam w tym roku.. zastanawiam się czy z moim wózkiem udało by się na rolkach, próbowałaś z wózkiem?
jesli byłaś na rolkach w Pasie nadmorskim na Przymorzu to może minęłaś nas z Kamilą, bo tam spacerowałyśmy dziś po 13..
wczoraj pierwszy raz dałam Małemu świeże owocki zmiksowane: jabłko, banan, brzoskwinia i truskawki... wyszło pyszne, a po zamrożeniu wyszedłby lód (sorbet) nawet dla dorosłych... w lato muszę uskuteczniać częściej to miksowanie!
a dziś przy śniadaniu Mały mi wyrwał z ręki moją kanapkę i sobie "pomemłał" w buzi.. oczywiście wierzch zdjęłam i odgryzłam skórkę z chleba.. to był biały pszenny chleb-grzanka z prawdziwym masłem (roztopionym).. jaką miał pyszna zabawę, a przeciez od czegoś takiego nic mu nie będzie.. nasliniona grzanka rozpływa sie w ustach, hihi ;)) gluten i tak mu wprowadzam juz od półtora miesiąca, także nie zaszkodzi mu :)
przypadkiem odkryłam na ząbkowanie dobry sposób :))
moje dziecko to mówi tata baba kot i coś:) -takie jej wychodzą wyrazy super to brzmi ale oczywiście jeszcze nie rozumie:)

miłego weekendu ja jak zwykle pracowicie a dzieci u babci sale na świerzym powietrzu za to:)
Natalka, ja jeżdżę na rolki na pas dla rolkarzy przy Kolibie (koniec dolnego sopotu, gdzie jest parking w lesie). tam właśnie mamy jeżdżą z wózkami. ja miałam małego w Mutsy, ale są tam różne wózki. z wózkiem jest ciężej, bo masz dodatkowy opór. tylko małemu muszę czapkę taką na uczy zakładać, bo mu troszkę wieje jak się rozpędzisz;) ale zabawa przednia. do południa jest tam pusto, więc fajnie. dziś nie dotarłam, i skończyło się w sopocie w wedlu na ciiastku;) hiohhi

a to mój szkrab pięknie siedzący.

image

Szybko się spieszę przed 24 żeby złożyć jeszcze życzenia dla naszych małych solenizantów-Liwia i Maksiu...wszystkiego najlepszego!!!!!!!!!!
Ale ten czas leci nieubłagalnie :-)
Dziewczyny jeszcze trochę a zaczniemy tu pisać, które przedszkole jest najlepsze hahahahhha...no ale ważne, że my się młode czujemy :-))
Dla Liwii i Maksia wszystkiego naj !!

Kasjanek bardzo się zmienił od ostatniego razu jak go widziałam. Jest cudny i te zawadiackie spojrzenie. :)
Nie czytalam Was od 2 dni i musze to nadrobic, ale nie teraz, bo za chwilke wychodzimy. Idziemy podziwiac klify :).

A mam takie pytanko. Siostra daje swojej coreczce Kubusia do picia. I ja wczoraj sprobowalam dac Oscarowi. Bardzo mu to zasmakowalo... W Polsce dawalam mu soczek marchewkowy Hippa, ale tutaj (w Brighton) nie ma. Szukalam chyba we wszystkich mozliwych sklepach...No i wlasnie wczoraj dalam mu tego Kubusia. No i pytanko czy mozna juz podawac w tym wieku, czy to jeszcze za wczesnie? Jak myslicie?
Wszystkiego najlepszego dla Liwii i Maksia :)))

Betrisa wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu :)))

z kubusiem to nie wiem czy to nie za wcześnie, może lepiej tak do roczku poczekać bo tam jednak są konserwanty, cukier itd.

Lidka, Kasjanek ślicznie siedzi,fajny z niego chłopczyk :)

mój Krystianek się rozgadał, woła mama, tata,dada,baba i coś po węgiersku ;)))) hehehe, nie rozumiemy go,ale radość ogromna.
Wczoraj byliśmy u neurologa i powiem wam że zaczyna mnie już powoli to denerwować że wszyscy myślą że ja tucze swoje dziecko. Wiem że jest duży, no ale co ja na to poradze, przecież wszyscy mówią że piersią nie można przekarmić, żeby karmić na żądanie (chociaż ja przetrzymuje małego ile mogę żeby nie było częściej niż co 3-4h),dostaje jeden posiłek-zupka i jeden deserek. Żadnych kaszek,kleików itd. Mamy po 6-7 posiłków na dobę, czy to jest aż tak dużo??? Ile posiłków na dobe jedzą dzieci mam karmiących piersią????
Bo ja już sama nie wiem....
może za dużo z cyca wyciąga???
basiab - doskonale Ciebei rozumiem - mnie tez neurolog wkur... czy chodzisz do dr Olszewskiej?
bo ja tez uslyszalam ze tucze mala, a moja jada 3x150 ml mleczka 1 deserek i 1 obiadek - przez ostatni miesiac przybrala 500 g
a ja nie siedze i nie futruje jej przez 24h - tak po prostu ma ...
obecnie wazy 8300 g

Biedronka- ja tez bym nie podawala Kubusia jeszcze tak samo jak danonki, ale sa dzieci wychowywane na mleku krowim i danonkach i jest wszystko ok...ja kupuje te jogurciki Misiowy Ogródek czy jakos tak i soki wlasnie hippa tylko marchewke, tak mala pije wode sama, ale czasami zastanawiam sie czy te jogurcicik dla maluszków to tak naprawde sa dla maluszków czy taki marketing... bo cenowo sa droższe niż danonki (chyba bo w sumie nie wiem...)

aha i spoźnione życzenia urodzinowe dla naszych milusińskich :-)

Natalia - co do spacerku znowu mi cos wypadlo - tzn maz mi dzis oznajmil ze w pon na noc jedziemy na 2 tyg na urlop :-) także odezwe sie jak wroce i mam nadzieje ze jeszcze mnie ze soba zabierzecie na spacerek :-)
i to moje najukochansze 8300 g :-)

image

Sara Paulinka śliczna i moja Majeczka ma identyczny komplecik (spodenki i bluzka) jest słodki :)
Kamila - no ja tez go bardzo lubie - a to prezent od koleżanki idealnie wtrafiła w moj gust :-)

to moze na spacerek jak w koncu uda mi sie z wami zabrac ubierzemy je tak samo i kilka fotek popstrykamy :-)
nie ma sprawy :D
Biedronko,na kubusia to chyba za wczesnie(na pewno ma jakies konserwanty,bo wlasnie mam otwartego juz z 4 dni i nadal jest dobry:),a ja kupuje Misce Bobofruty,troche rozcienczam bo jest za gesty,i wiem ze trzeba go wypic w ciagu 2dni bo pozniej juz jest nie dobry(sprawdzalam).Te jogurciki,o ktorych pisze Sara tez jemy:)

Basiab,ja karmie jeszcze piersia i u nas to jest ostatnio roznie,bo Miska"nie ma czasu"i w ciagu dnia to tylko po kilku lyczkow mleczka ssie,za to rano i w nocy(budzi sie co 2h)najda sie na maksa.Oprocz tego dalejmy deserek ale nie zawsze zje caly,obiadkow nie lubi,jak jem sniadanie to mam dla niej kawalak szynki i wcina ze hej:).Przez ostatnie m-ce przytyla kg,wiec prawidlowo.Nie przejmuj sie lekarzami,im nigdy nie dogodzisz.Ja ufam swojej intuicji i tyle.Karmie,zeby moje dziecko bylo zadowolone a nie Pani dr:)

Oczywiscie spoznione zyczonka imieninowe dla Jasia i urodzinowe dla Maksia:)
Sara,cudna ta Twoja Paulinka:D
nowy watek

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=169478&c=1&k=16

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry