Widok

MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 CZ.47 (2)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hejka :)
Witamy w nowym tygodniu :)
My mieliśmy weekend ostry - Jaś dał nam popalić - cała sobota dzień i noc z soboty na niedzielę, to jakiś szok. Praktycznie nie chciał spać, tylko ciągle na rączki, bo inaczej to ryk. Jak tylko na rączkach był to było super, tylko ileż można :/ Dopiero po godzinie usypiania za którymś razem padł. Wczoraj już lepiej, a dzisiaj w nocy w szoku byłam, bo znowu o północy ryk po jedzeniu na rączki i usypianie, ale jak usnął po 1szej to obudził się na jedzonko po 7 godzinach, gdzie to się jeszcze nigdy nie zdarzyło, zawsze budził się po 3-4 w nocy a w dzień częściej. Nie wiem zupełnie o co chodzi, czy Wasze dzieciaki też chcą usypiać na rączkach non stop? Mój kiedyś tak nie miał, a odkąd świat zaczął go interesować to jest masakra. Po jedzeniu jest płacz bo chce mu się spać i musi chodzić na rączkach u któregoś z nas, rozgląda się a jednocześnie chce spać i wtedy płacze :/ Już nie wiem co mam robić.

Z tego wszystkiego, wszystkie nerwy i w ogóle wylałam w mailu na mojego "szefa" :) Ale nie tego z normalnej pracy gdzie na macierzyńskim jestem, tylko tego od umowy zlecenie co teraz w domu robię :) Napisałam wszystko co mi leżało od 4 lat :) i że chcę więcej kasy :) no i kazał mi napisać inny cennik :) Tyle że jestem trochę zła, bo zawsze po takich akcjach atmosfera jest skiepszczona i pewnie teraz tak będzie. Ale trudno, nerwy mi puściły :)

Mam nowego kompa od czwartku i problem. Jak wchodzę na forum to widzę w których wątkach są nowe wypowiedzi, natomiast jak już wchodzę w konkretny wątek, to nie widzę których wpisów nie czytałam (nie ma napisu NOWE) i tak dzisiaj wchodzę i przeleciałam cały wątek, bo nie pamiętałam które czytałam Wasze wpisy a których nie :/ Wiecie o co chodzi?

Jutro wreszcie mam kontrolę u gin :) i wezmę mam nadzieję wniosek o becikowe :) No i mam nadzieję, że u mnie na dole wszystko zagojone :)
Dziewczyny a jak to jest z miesiączką? Jeśli się karmi tylko swoim mlekiem to wiadomo, ale jak odciągam laktatorem 2 albo 3 razy dziennie i tym karmię to chyba inaczej - nie wiem czego i kiedy mam się spodziewać :)

Ale się rozpisałam..

Lidia - napisz na maila mojego kiedy chcesz odebrać mleczko. Ono półtora tyg temu było otwierane, ubytek około 4 miarek. Czytałam gdzieś że otwarte mleczko może 3 tyg postać, ale ja się tego aż tak nie trzymam, bo dodaję Jaśkowi Nana około 100ml dziennie więc mi ta puszka starcza na więcej niż 3 tygodnie, więc już nie wiem, mam to wywalić?
biedronko, podam ci ntr tel do dobrego podiatry. przyjmuje chore dzieci dwa razy dziennie i gdzieś w środku dzieci zdrowe. musisz zadzwonić i spytać o godzinę. wydaje mi się, że do 10 chode i od 16 znów chore. brał 40 zł za wizytę.

moi znajomi (również lekarze) też zaprowadzają do niego swoje dzieci. ma bardzo dobre opinie.

dr Andrzej Folwarski
tel. 58/3425844
ul. Góralska 13/10 (Gdańsk Niedźwiednik- gabinet znajduje się w pawilonach po lewej stronie)

ja podaję wit k z kapsułki prosto do buźki a wit D mam w kropelkach z pipetką, też czasami nie wiem czy wpadła ta kropelka czy nie.

małego wybudzałam tak do 3tż a teraz przybiera na wadze nawet za dużo więc jak śpi to go nie budzę. Ostatnio pobił swój rekord i spał 10 godzin, później miałam wyrzuty że też spałam i go nie wybudziłam.
Nie wiem czy powinny być aż takie długie przerwy? ZA to w dzień chce jeść co dwie godziny.
Agusia29 trzymałam tak długo ten plaster z czystej głupoty. Mi lekarka nic nie mówła,że mam go od razu ściągnąc. A nie ściągałam,bo nie chciałam,żeby bąbla to bolało,bo był dosyc mocno przyklejony. To sobie pomyślałam,że po kąpaniu powinien sam się odkleic.
A ten inhalator nic nie pomógł. Aniołek dalej ma kaszelek,a jutro musimy jechac do Londynu :(.
jednak myliłam się.. nie zasnął;(
przechwaliłam małego faceta;)
Medulah, a z Kasjanem dziś walczę dla odmiany... od 19.30. właśnie zasnął. mąż wyjechał i jestem sama. już mi nerw puszczał. muszę się wyciszyć...
Dzięki Dziewczyny! Synuś dobrze przybiera na wadze, więc czasem w nocy zrobimy sobie 4 godzinki przerwy, jeśli Mały będzie chciał. Musimy chyba popracować nad stałym rytmem dnia... fajnie by było, żeby spał od 19, tak jak Kasjan :)

Pozdrawiamy!
my sie dzisiaj zaopatrzylismy w herb.hippa od pierwszego tygodnia.Ja juz zaczynam sie bac nadchodzacego wieczoru,maz bedzie musiał spac a ja .......:(
jutro moze bedzie cieplej to udam sie na spacer to chociaz pospie i dzien mi zleci
no własnie a moze u nas tak zaczely te kupki rzadko isc bo malej zmienilam hernatke z koperkowej na ułatwiająca trawienie...
kurcze tamta tez ma koper w składzie, juz sama nie wiem, myślalam ze ten problem mnie nie bedzie dotyczyc
staram się przepajac herbatką- 2 po 100ml koperkową i 1 rumiankową. wypija 100ml jednorazowo między karmieniem. sam się upomina wołając "gie!"
sara, nie wiem ile moze maluch moze wytrzymać bez kupki. u nas zazwyczaj są co dwa dni. z wyjątkiem wczorajszego . 3 dni;(
mała ciezarówka - ja podaje w mleczku
Medullah, ja podobnie jak Agusia, nie wybudzam małej, a i tak budzi się sama max. co 4 godz. a jest tylko na piersi. Mi też powiedziała położna, że jak przybiera na wadze dobrze, to nie budzić, no chyba, że zacznie spać po 8 godz, to lepiej wybudzać, bo laktacja siądzie. Ale póki ci, max. 4 godz przerwy w nocy się zdarzają, więc spoko.

A co witaminek ja zawsze rano przy przewijaniu wpuszczam kropelkę wit.D na języczek i kapsułkę wit. k a potem karmię. Tą wit. K przez 3 miesiące mam dawać, a D przez rok. Ale faktycznie tek "kropelnik" wit. D jest taki beznadziejny, że czasami mam wątpliwość, czy kropelka w ogóle wpadła albo, czy nie wpadło za dużo (a to gorzej niż za mało)..

Nasza mała od wczoraj jakaś marudna się zrobiła.. Niby dużo śpi (bałam się, że nie będzie spała w nocy), a jak się budzi, to od razu z płaczem (wcześniej prawie w ogóle nie płakała). Na ogół po płaczu idzie kupka i gaziki, więc mam wrażenie, że to przyczyna, ale nie wiem... Na razie nie daje nic na brzuszek, bo kupek sporo (chyba z 10 dziennie), ale widać, że "robienie" ich to nie lada wyzwanie dla takiego maluszka...
grip water podajecie przed czy po jedzeniu czy obojetnie??
ja devikap wkraplam sobie na palec (wygotowany hihihihi) i poźniej małej do buźki (tak poleciła nam pediatra) bo jak było bezpośrednio do buzi to mała namiętnie wypluwała.

A z witaminą K to bywa różnie, raz daję raz nie. Jak byłam u Siliwończyka to powiedział, że on nie widzi potrzeby dawania witaminy K dzieciom.
Zresztą Dominik wychowany był bez tej witaminy i jakoś było ok.

dziewczyny mam problem z sutkami. Przy karmieniu bardzo mnie bolą łącznie z całą piersią i pachami... co to jest????
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Lidia teraz doczytalam ze maly juz po kupce, - a pomagalas mu "czyms" czy po prostu w koncu sama wyszła?

a ja tez podaje vigantol - 1 kropelka prosto do buzki
natalia - mam pytanie czy uzywalas juz tych plasterków na pepek? my dzis przykleilismy ale nie wiem czy zle czy po prostu to jakis pic na wode bo ten pepek srednio sie trzyma tzn tez troszke wystaje... nie az tak jak bez pasterka, ale myslalam ze bedzie bardziej schowany...

Lidia - kurcze moja mala tez od 2 dni nie zrobila kupki, zastanawiam sie czy po prostu jutro do lekarza nie podejsc samej ( a i tak przed nami szczepienie - tylko jutro wizyta u neurologa, jak wyrazi zgode to dopiero wtedy do peditry -wiec w sumie byloby 4 dni bez kupy a nie wiem czy tyle mozna czekac, mała nie jest jakos specjalnie marudna..)
aha i wczesniej robila codziennie kupki 1-2 razy a teraz brak :-( i nie wiem dlaczego tak?

dziewczyny moze wy wiecie ile dziecko (na sztucznym) moze nie robic kupki?
Bogosiu i Dorota ;) ovczywiście jestem chętna na Bebilon Comfort;)
czuję się jak zbieracz buszek... hihihi.... wiecie... taki Menel;)
możecie napisać do mnie na maila gdzie podjechać po odbiór? jest w moim profilu.

u nas w końcu o 5 rano kupka wyszła. Jejku! po 3 dniach... a teraz po południu już trzecia poszła...

mój mały śpi od 19 do 1-2 w nocy, później 5 i 8 rano. nawet jak dostanie butlę o 22 to teżz budzzi się na jedzonko około 2. więc nie budzę go i od 19 mam czas dla córki.

my podajemy Vigandol z buteleczki jedną kropelkę na dwa dni, czasem jak zapomnimy to nie robię z tego problemu. viot K nie podaję. a z buteleczki prosto do buźki;)
Witam w niedziele

Biedronka24 .A dlaczego trzymalas dwa dni ten plaster? Mi lekarka kazala sciagnac go od razu jak wroce do domu i miejsce uklucia smarowac 4 razy dziennie przez dwa dni ALTACETEM

Kiccek ja stosuje Espumisan i odpukujac jak na razie od ponad tygodnia mam spokoj.Mala zaczela ladnie spac w dzien i w nocy,czasami czuje jak bym wogole dziecka nie miala.Do tego zapobiegawczo pije ja herbatke koperkowa rano i wieczorem po jedzeniu.

Medullah ja oby dwie witaminki podaje bezposrednio od razu do buzki uwazajac aby za duzo nie wlecialo.Z tym ze ja wit.K mam tez w kropelkach a po podaniu witamin przystawiam mala od razu do piersi.
Malej tez nigdy nie wybudzalam do jedzenia,ale ja karmie tylko piersia i mala spi jak na razie najdluzej po 4h.Zreszta lekarka mowila,ze jak przybiera na wadze to nie ma potrzeby wybudzania dziecka.
Mała c. od wczoraj wieczorem zrobiła już 3 razy kupkę a baczki tez częściej są mam nadzieje, że wszystko jest na dobrej drodze. Mam wrażenie ze ktoś zamienił mi dziecko w nocy hehe bo dziś jest taka grzeczna.
Zycze nam obu dużo cierpliwości i przespanych nocy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry