Widok

MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 CZ.47 (4)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

to zapraszam :-)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
stosowaliśmy pod nosek maść majerankową - wyciąga glutki do wierzchu i skrapialiśmy pajacyk na piersi Oil Olbas - ułatwia oddychanie, w sumie to bardziej pomagało niż woda morska
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Ojj to długo, moja też się właśnie męczy, szkoda naszych małych bąbli :( a coś podawałaś czy też tylko solą morską?
Paula u nas katarek trwał ok tygodnia, fatalnie było bo mała bardzo się męczyła, ale jakoś to przeszliśmy :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Ja też biorę wapń od urodzenia małej, łykam Osteogenon dwa razy dziennie.

Iza my również trzymamy za Was mocno kciuki, tak ma być żeby Mała się ładnie rozwijała więc się nic nie przejmuj!

A mój brzdąc się rozchorował :( dostała gorączkę 38 st ale nie podawaliśmy nic, zresztą też o tym pisałyście, jak 38,5 to wtedy podawać. Ale na szczęście gorączka szybko sama ale ma katarek i kaszelek :( odciągam fridą i solą morską i kładę wyżej główkę, oby szybko przeszło bo Maluszek się męczy.
Lidia łykaj wapń w tabletkach, przy karmieniu piersią bardzo często brakuje wapnia i trzeba uzupełniać, ja biorę wapń od urodzenia małej bo mam bardzo słabe zęby i bałam się że będę miała szczękę do wymiany
ja mam za to cały czas opuchnięte kostki, i ogólnie spuchnięte łydki i nie wiem co mam na to poradzić, robiłam badania moczu i wszystko jest ok, więc to raczej nie problem nerkowy

Natalia nie wiem jak mam Ci opisać jak trzymam Emi w wodzie, zwyczajnie podtrzymuję jej bródkę nadgarstkiem, spróbuj zobaczyć jak proponuje Zawitkowski w poradniku, link już raz zapodałam teraz ponawiam http://www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf naprawdę kilka fajnych technik można podpatrzeć
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

dziewczyny, bolą was stawy? zaczęłam szykać w necie i okazuje się , że jest to częsta przypadłość po ciąży spowodowana niedoborem wapnia...
mnie bolą kolana, kostki, czasem nadgarstki, barki... jak kucnę koło młodego i biorę go na ręce, to ciężko mi wstać, tak bolą kolana...
Dziewczyny, czy któraś nei chciałaby pieluszek Dada, dwójek? z paczki 72 sztuki brakuje kilku, oddam za paczuszkę chusteczek Cleanic
na zakonczenie dnia opowiem wam co nam sie przydarzylo...Liwka zrobila kupke ze hej az na plecy,miala bodziaka ubieranego przez glowe i balam sie ze ja ubrudze zdejmujac no to rach ciach wzielam nozyczki i pociełam calego bodziaka na niej az sam sie odkleił,mała wytarłam i do wanienki:)
witamy :)
Amadea - u nas w ciagu dnia jak mala drzemke ma to wiadomo tv gra, zmywarka czy pralka chodza, rozmawiamy normalnie nie sciszajac głosu...
aha i mala zwykle jak ma drzemki to w lezaczku, na macie czy u nas na lozku a dopiero w nocy wkladamy ja do lozeczka u niej w pokoju i tam caly czas swieci sie lampka, kiedys jak wylaczylam to mala jak sie przebudzila byl ryk i wchodzac do pokoju zapalilam lampke (u nas tez stoi na podlodze i zapalamy nożką :-) ) i zaraz sie uspokoila tylko ze np po karmieniu o 24 spi juz z nami w pokoju w kolysce i przy zgaszonym swietle i nie marudzi :-) wiec nie wiem dlaczego akurat u siebie musi miec ta lampke...aha lampka z karuzeli FP tez jej nie wystarcza :-)

Ojjka - mi tez sie super nim jezdzi ale wkurza mnie ta gondola juz mi chyba troche opadla :-(tzn tam gdzie mala ma nozki jest tak jakby nizej, tez tak macie? no chyba ze nie zuwazylam przy zakupie
a dzis bylam w mama i ja i tak zerknelam na spacerowki i wpadla mi (z takich tanszych i lekkich)w oko taka ala parasolka inglesina
http://dino.sklep.pl/nowy/wozek-trip-inglesina-2010-od-6-36-miesiecy-kurier-gratis-p-1128.html?zenid=e4096ca3e2033701dc6f597f1eb71a77
a z tych drozszych to http://dino.sklep.pl/nowy/concord-fusion-spacerowka-kolory-2009-kurier-gratis-p-2274.html jest 3 kg lzejszy od x-landerowej spacerówki no ale ma kola plastikowe to chyba gorsze niz pompowane?

Kasia - ja bylam dzis w re-kids w leclercu i tam kupilam malej przecudne biale rajstopki w rozowe kropeczki i na wysokości polowy łydki jest delikatna kokardeczka ale rozmiar 56-62 - troszke za dlugie jak na teraz, mam tez kilka rajstopek mniejszych ale to dostalam od kolezanki po po jej coreczce i nie wiem skad sa...
no i w re-kids tez jest wyprzedaz - ja malej dzis kupilam 2xspodnie dlugie po 11,90 za szt i 3 bluzeczki po ok 10-11 zl za szt. sa tez body z dl po 9,90 no i jak dla mnie super ale akurat nie w promocji (39 zł) taka szara tunika-sweterek w malutkie serduszka z krotkim rekawkiem pod to np jakas blzeczka albo body z dlugim i dzinsiki :-)

mala ciezarowka - moja sie nie zanosi, ale synek mojej kuzynki tak sie zanosi do teraz a ma juz ok 4 lat, z tego powodu nie chca jej go do przedszkola przyjac... chyba go na to nie leczy, ale nawet nie wiem czy sie orientowala czy cos mozna z tym zrobic... aha i polozna na SR mowila ze nie mozna wlasnie dmuchac w twarz ze to dziala odwrotnie bo mala jak ma buzke otwarta to jeszcze jej wdmuchujesz powietrez, tylko nie pamietam co polecala zmiast tego :-(

Natalia- super ze Maksio tak dlugo spi i to jeszcze na Twoim mleczku :-) moja to max co 6 godzin - 18-24-6 a potem w dzien je juz czesciej

a jak jest bardziej aktywna to tem wzrasta :)
Ja już panikowałam bo też myślałam, że mała ma gorączkę :)
Uspokoiły mnie styczniowe mamy, a później potwierdzenie otrzymałam od położnej z oddziału noworodków do której mój również spanikowany mąż zadzwonił :)
no to git.ja niby to wiem ale zawsze szukam u kogos potwierdzenia, a mój maz to panikaz...teraz ma 37,w stanie spoczynku:)
Dziewczyny temperatura do 37,5 jest u tak małego dziecka ok ;) więc spokojnie m. ciężarówko, moja bardzo często taką również temperaturę ma.
Tem 36,6 jako norma to już u starszych dzieci, nasze mają prawo mieć jeszcze 37,5 :)
aaa, i anginę ma moja starsza córa tzn. miła dziś ostatni antybiotyk połknęła. Uffff Amelka się nie zaraziła
Tak na szybkiego. Lidia sprawdź Kornelce gardło. Moja córa kilka dni temu zero objawów, zero kaszlu, kataru i gorączka. Okazało się, że ma anginę. Pediatra mówiła, że panuje teraz te cholerstwo
o matko, ale się rozpisałam..
a powiem Wam jeszcze, że dziś byliśmy pierwszy raz w restauracji na obiedzie z Maksiem ;)) na szczęście pracuje tam zaprzyjaźniony personel i kelnerki zajęły się Młodym jak my jedlismy, heheh i nawet udostępniły mi całe pomieszczenie (akurat nie było tam gości), żebym mogła nakarmić Młodego ;)
i akurat jak bylismy przyszło jakieś małżenstwo z dzieckiem i z wózkiem z niemowlęciem spytać o organizację chrzcin w przyszłą niedzielę na 14 osób (może to któraś z Was, hehhe )... bez problemu załatwili, ale ceny nie znam.. może też tam zorganizujemy chrzciny, ale to pewnie dopiero na lato (dziś tak zdecydowaliśmy, że około czerwca.. na początku miał być kwiecień, ale chcemy odroczyć to w czasie z różnych względów..)
a po obiedzie jeszcze zrobiliśmy długi spacer po sopockim parku, od Papryki do Koliby prawie i spowrotem.. a zimno było że ho-ho ;)
kurcze ...ona ma caly czas ,w sumie zawsze 37,5 mniej wiecej..........
słuchajcie, musze Wam napisać w jakim jestem szoku jak mojemu Młodemu się powoli ustawiają pory snu.. przedwczoraj spał 8 godzin bez jedzonka.. a wczoraj aż 9,5!!!!! o matko, jadł po kąpieli o 20, obudził się na 5 min około 22.30 ale bez jedzenia bo zasnął odrazu jak wzięłam go na ręce i tak spał do 5.30.. po karmieniu znów do 9.. jestem w wielkim szoku! i dzieki temu się wysypiam ;))

a nie wiem jak u Was, ale Maks jak je w nocy to nigdy mu sie nie odbija i nie ulewa, może dlatego że je zaspany i spokojnie, więc nie łyka powietrza...

Salambo, mój Maks tez już wyrasta z wanienki, bo mamy ta krótszą (92cm).. a mam pytanko o to przewracanie na brzuszek w kapieli.. jak Ty Emi podtrzymujesz wtedy żeby nie miała buzi w wodzie? bo ja tak raz spróbowałam kiedyś to Młody mi się rozryczał i od tamtej pory wogóle go nie przewracam, plecki myje poprostu ręką w wodzie pod spodem..

Amade, ja w nocy zochowuje ciemność i ciszę, żeby mój synek wiedział że jest noc (a w dzień zawsze wszystko robimy normalnie, tzn. głośno i jasno, żeby wiedział że dzień jest)..a co do przewijania, to ja już teraz w nocy Małego nie przewijam, bo mi coraz dłużej śpi, a poza tym w nocy juz nie robi kupek, tylko siuśków pół pieluszki, dlatego przebieram go dopiero wczesnym rankiem, a wtedy już widno jest... ale oczywiście jak wcześniej go w nocy przebierałam to zapalałam światło w korytarzu, żebym cos widziała, a żeby Młody się nie rozbudził totalnie...
a z karmieniem to tak.. przez pierwsze 2 tyg jak mieliśmy problemy z przystawianem to przeważnie chodziłam z Małym do innego pokoiku gdzie mam małą lampkę (żeby nie obudzić tatusia), a teraz robimy wszystko na ciemaka, bo już nie mamy żadnych problemów z karmieniem ;)))

Mała ciężarówko, mam przy sobie taką książeczkę reklamową Nurofenu dla dzieci i tam jest tak napisane:
Temp. między 37,2 a 38 st C to stan podgorączkowy wymagający obserwacji dziecka;
Temp. między 38 a 38,5st C to umiarkowana gorączka, przy której należy dziecko ochłodzić metodami fizykalnymi lub podać lek przeciwgorączkowy;
Temp. powyżej 38,5st C to wysoka gorączka, wymagająca podania leków przeciwgorączkowych i intensywnego jej obniżenia;
Temp. powyżej 40stC to tzw. hipertermia, która wymaga bardzo pilnej pomocy lekarskiej

słuchajcie, musze Wam napisać w jakim jestem szoku jak mojemu Młodemu się powoli ustawiają pory snu.. przedwczoraj spał 8 godzin bez jedzonka.. a wczoraj aż 9,5!!!!! o matko, jadł po kąpieli o 20, obudził się na 5 min około 22.30 ale bez jedzenia bo zasnął odrazu jak wzięłam go na ręce i tak spał do 5.30.. po karmieniu znów do 9.. jestem w wielkim szoku! i dzieki temu się wysypiam ;)) ciekawa jestem jak dziś.. jak narazie to karmiłam go o 18, byli u mnie znajomi do 19.30 wtedy Młody zasnął i cały czas śpi... a kiedy się obudzi na karmienie, nie wiem... oby jeszcze przed północą bo będę zaniepokojona!

a nie wiem jak u Was, ale Maks jak je w nocy to nigdy mu sie nie odbija i nie ulewa, może dlatego że je zaspany i spokojnie, więc nie łyka powietrza... hmm..
ee wiem ze napewno u niemowlakow normalna jest wieksza niz 36.6
normalna to 36,6, stopień więcej to już stan podgorączkowy , ale jeszcze nie zbijam, jak jest 38 to zbijam syropem, a jak więcej, to robię dodatkowo okłady na czoło.

ale kornelka ma normalną tem 35,6, (i ciągle jej gorąco) czyli stopień mniej niż wszyscy, muszę to wszędzie zgłaszać, bo jak dziś miała 38,7, to dla niej prawie 40st.

kasjan ma normalne 36,6- na szczęście...
a jaka moze byc maks normalna temper. u takiego dzieciaczka?37,5 normalna??mamytermometr bezdotykowy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry