Widok

MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 CZ.47 (4)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

to zapraszam :-)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja też się znosiła, ale nic z tym nie robiliśmy, obserwowaliśmy tylko czy oddech łapie, zanosiła się tak jakieś 2-3 tygodnie i koniec teraz raczej krzyczy jak się jej coś nie podoba, albo daje znać popłakując
Emi dziś trochę niespokojna, więc idę spać bo może będzie trzeba częściej wstawać :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Izulucha, przeraziłamś mnie tym zarośniętym ciemiączkiem, nigdy się z tym nie spotkałam. mój mały ma strasznie duże i ciągle się boję, że czymś się tam "walnie";)

mała ciężarówko, skonsultuj ten płacz z pediatrą. dzieci bez powodu nie płaczą. a zanoszenie się od płaczu jest bardzo niebezpieczne. moja kuzynka długo chodziła z tym samym problemem po lekarzach i nie będę cię straszyła...

mój Kasjan nie śpi przy lampce. mam w sypialni ściemniacz światła, jak kładę go ściemniam na maxa i w nocy tylko dotykam i już mam półcień idealny do karmienia i przewinięcia.

natomiast Kornelka zasypia przy lampce w kontakcie, jak zaśnie wyłączamy ją , ale ona wie o tym i jak się w nocy obudzi to nie robi problemu, a jak się boi to sobie ją włączy, bo jest to kontakt przy jej tapczaniku...

my jeździmy Mutsy , koła duże , więc zaspy nam nie straszne;) ale ciężki jak cholera, jak mam go wyciągnąć z wózkarni na poziomie piwnic, to mokra jestem.... jak to wózkarnia- cała zawalona - koń na biegunach, sanki, rower, moje 3 spacerówki po Kornelce;) i ktoś panele też tam schował.... i jakaś drabina...

mąż dziś wyjechał na targi, będzie w poniedziałek, a Kornelka od rana ma 40st goraczki. zbijanie trwa 3 godziny. jak spadnie, to coś lekkiego zje i znów rośnie. ale nic więcej jej nie jest, więc muszę zbijać i czekać czy coś się wykluje....
boję się, że to angina i że małego zarazi...

nawet za bardzoo nie miałam jak podejść do apteki, bo za mało nurofenu miałam, poprosiłam sąsioadkę, żeby mi w aptece kupiła... są jeszcze dobrzy znajomi;)

niezłą nocka przede mną...
hej

masakra liwia spi od 12 !! w miedzy czasie u nas byli goscie,i my bylismy w gosciach,bylo bardzzzzzo głosno a ona tylko otworzyla oczy na chwile,jadła i spała dalej........no i przebieralismy oczywiscie...jakby dziecka nie bylo..

słuchajcie czy wasze dzieci tez sie zanosza od placzu bo wszyscy mi mowia ze to powazny problem,moja zanosi sie za kazdym razem jak mocno placze,trzeba wtedy ja na rekach trzymac i pilnowac,potrzasac...dmuchac w twarz zeby oddech złapała.czy to moze sie wiazac z jakas choroba?ma tak od samego poczatku
Sara, napisałam do Ciebie maila, daj znać co i jak bp będę jutro w Twoich okolicach :)

Nasza Amelka śpi przy telewizorze, rozmowach i czasami wrzaskach dzieci ;)
Mam dwójkę dzieci i nie sposób mi ich całkowicie uciszyć, więc Ami została od początku przyzwyczajona do hałasów :)

Wózkiem x-lander również pokonuję zasypany Jasień, ale jakoś tak dziwnie mi z ta gondolą, jakaś taka luźna jest.

Dziewczyny gdzie kupujecie swoim córką rajstopki ??
Objechałam dziś kilka sklepów w poszukiwaniu rozmiaru 56 i nigdzie nie dostaliśmy, nie wspominając, że z hello kity takie czerwone są BOSKIE ale też tylko rozmiar 62 a w tym jeszcze tonie...

aha, w SMYKU jest wyprzedaż, można jeszcze wygrzebac troszkę fajnych ciuszków za parę złotych :)
amadea ja też mam lampke włączoną całą noc- taka nie za mocna:)

co do hałasu to całkiem na początku kiedy dzidziuś nie wiedział co to dzień i noc miałam dosyć głośno włączony Tv lub radio w dzień tak do 20, później wszystko wyciszałam i mielismy tylko małe światełko w pokoju- tak dziecko szybciej zatrybi co dzień co noc:) u nas to poskutkowało i szybko mały załapał :) tak nam też położna radziła robić i do teraz tak robimy, nawet jak mały zaśnie to ja robie wszystko i nie przejmuje się tym,że czasem troche pohałasuje:)
u nas np. jak odkurzam czy susze włosy synek zasypia:)ale jak wszystko ucichnie to momentalnie się budzi:)
życze zdrówka:):):)
Amadea ja nie izoluję małej od hałasu bo nawet pediatrzy w szpitalach mówią, że lepiej tego nie robić. Bo jeżeli dziecko będzie odizolowane od hałasu to wtedy nawet najmniejszy szmer je zbudzi.
Lampkę mamy zapaloną taką jednowatówkę w kontakcie.

Mój x-lander siedzi stabilnie na stelażu ale chybocze się niesamowicie i to chybotanie sprawia wrażenie jakby wózek miał się za chwilę rozlecieć :-(
Ja też przejeżdżam nim przez zaspy chociaż w takich chwilach tęsknię za Nestorem Dominika, to był dopiero "czołg" :-))))
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Amadea, my mamy lampkę przy monitorze oddechu. Daje takie delikatne, niebieskie światło. Wystarczy żeby zobaczyć co się z dzieckiem dzieje i żeby nakarmić w nocy. Od hałasu też nie izoluję. Nawet odkurzam jak śpi :)

Kilka z Was narzekało na x-landera. Ja jestem moim zachwycona. Zablokowałam przednie koła i jeżdżą po tych zaspach. Oczywiście jest ciężko, ale wózkowi nie mam nic do zarzucenia. Wcześniej wydawało mi się, że gondola jest niestabilna, ale czasami nawet nie mogę jej ściągnąć z tych adapterów.
my niestety zamieszkujemy wszyscy w jednym pokoju więc nie jesteśmy w stanie izolować małej od dźwięków, zasypia zazwyczaj bez problemów, jeżeli nie może się wyciszyć wtedy ja przyciszam trochę telewizor lub radio i wtedy zasypia momentalnie,
myślę, że nie jest dobrze przyzwyczajać dziecko do spania w ciszy, bo wtedy przy nawet lekkim hałasie nie będzie w stanie zasnąć,
co do lampki to mam włączoną całą noc, ale stoi na ziemi tak żeby mogła mi dawać światło a nie świecić bezpośrednio na dziecko, lampka powinna być włączona przy takim maluchu cały czas, bo nie daj Boże dziecko zacznie się dławić lub krztusić to każda sekunda jest cenna
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

czesc dziewczyny:)
podczytuje was czasmi>pisze do was juz doswiadczonych mamusiek zapytaniem.czy zapalcie jakas lampke na noc dzicku zeby bylo np.latwiej przewinac czy nakarmic?no i czy wlaczacie np.radio zeby dziecko nie bylo przyzwyczajone do ciszy(zeby nie budzilo sie na kazdy odglos)bo nie wiem od kiedy takie cos wprowadzac i czy wogole?dziekuje za odpowiedzi:)
i zycze duzo zdrowka:)
ps.fajne te wasze skarbki:)
ja z rzeczmi , z ktoryvh Blanka wyrosla rowniez pakuje i odkladam na bok, tylko rozmiar 56 oddalam kumpeli, bo moja nie korzystala w ogole. my planowalismy, ze staramy sie od razu na nastepne, ale ze mialam cesarke itp, to odczekma pol roku, i staranka zacznimy, zobaczymy kiedy zaciaze, mam nadzieje, ze szybciej niz z pierwsza ciaza...a wlasnie zaczelam brac tabsy, bo wczoraj dostalam @...
a tak mlodej zasniecie trwalo 10 minut, tzn. wyszlam jak krecila sie, ale bylo oki...
podobno dzieci co 2 miesiące zmieniają sobie rytm dnia, może Maksiu zaplanował sobie taki układ ;)
ja też kąpie małą sama, właściwie od urodzenia, świetnie dajemy sobie radę, Emi uwielbia się kąpać a ja już nauczyłam się przewracać ją na brzuszek w wanience :)
w kąpieli najlepiej widać jak urosła, kiedyś w wanience było tyle luzu, a teraz ciaśniutko :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Ojjka, ja od pewnego czasu najczęściej sama kąpię Maksia i powiem Ci że naprawdę nie ma się czego bać.. mi nawet lepiej jest samej, bo nie przeszkadzamy sobie, kładę sobie Maksia główkę na moim przedramieniu a palcami chwytam go pod paszkę, a druga ręką myję ciałko... naprawdę jest spoko ;)) spróbuj sama kiedyś, a mąż niech będzie obok w razie czego do pomocy (akurat u mnie tak nie było, poprostu kiedyś z miesiąc temu jak mój A był za długo z kolegami na piwku to ja postanowiłam sama wszystko zrobić i się udało..)

Kasiu31, mój tez nie zasypia sam w łózeczku, ale tez my tak nie próbujemy nawet... albo przy cysiu bądź na moim ramieniu po odbiciu.. albo poprostu na rękach kołysany, lub na brzuchu tatusia (najczęściej razem z nim)

Izulucha, mój tez dziś rekordowo długo spał w nocy.. jadł wczoraj o 20, chwilę jeszcze się pośmiał i "pogadał" ze mną , zasnął ok.22 i obudził się dopiero po 5 na jedzonko, czyli miał 8godz przerwy w jedzeniu, szok! pierwszy raz tak długo!! może to dlatego że wczoraj 2 godz na spacerku na słonku byliśmy i ogólnie wczoraj był bardzo pogodny.. może dlatego tak dobrze spał ;))

Gani, ja tez miałm w planie prowadzić jakiś pamiętnik (ale nawet nie mam żadnego), a prawda jest taka, że wydrukowałam 2 tyg temu 50zdjęc Maksia i nawet nie miałam jeszcze czasu ich spokojnie obejrzec i podpisać i powkładać do albumu, bo kupiliśmy specjalny dla synka ;)
a co do ubranek to będę sprzedawać, bo nawet jak będę miała drugie dziecko za kilka lat (a jak narazie nie myślę o tym) to wolę nowe kupić.. zostawie sobie tylko takie pojedyncze moje ulubione na pamiatkę.. (moja mama wczoraj mi pokazała moją sukienkę, która nosiłam jak miałam 3 latka, czyli leży w szafie już 24lata, hehe)

juz mi się siateczka uzbierała i jakiegoś dnia porobię zdjęcia i wystawię na Allegro.. lepiej sprzedawać w zestawach niz pojedynczo..
Kasia - jak bys nie zerkneła w watek o bebilon comfort to tutaj tez napisze ze jakbys byla w ndz na zabiance to ja jednak bym reflektowala na mleczko (kolezanka karmi swoja córeczke tym mleczkiem, dzis dopiero się z nia zgadalam nt)
myśmy też chcieli mieć więcej dzieci, ale nie wiem jak będzie, koniecznie chcę wrócić do Gdańska a to pociąga za sobą wstrzymanie się z kolejnym dzieckiem przynajmniej na kilka lat, a ja już młoda nie jestem, chwilowo wszystkie ciuszki pakuję do kartonów i wstawiam na szafę, jak nic nie wyjdzie z drugiego maluszka to chyba sprzedam
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Ja odkladam ciuszki. Planujemy zrobic rodzenstwo Oscarkowi za ok 2 lub 3 lata. Albo wczesniej :D.
I tak zapytam z ciekawości. Co robicie z ubrankami z których dzieci już wyrosły? Niby planowałam mieć więcej dzieci, ale teraz nie wiem czy coś z tego będzie. Przynajmniej nie w najbliższym czasie.
Izulucha, współczuję. Masz teraz sporo na głowie. Trzymam kciuki żeby jednak z córeczką wszystko w porządku było.

Piękne dzieciaczki. Może wreszcie też nauczę się wklejać zdjęcia. :)

Prowadzicie blogi albo jakieś pamiętniki? Chciałabym sobie zapisać jak mała się rozwija, ale nie mogę znaleźć wolnej chwili. Byłaby fajna pamiątka...
czesc,
dzieki wielkie za kciuki, ja 3mam fason i tez uwazam, ze z Blanka bedzie dobrze...teraz czekam na konsultacje , a i jak bede w PL to i tak przejde sie do specjalistow z mala...
z tesciem to kwestia kilku dni, mowia tak lekarze i maz nie wiadomo kiedy wroci, wiec najprawdopodobniej mama moja przyjedzie...bo jeszcze wpadlam na pomysl, ze ja przylece do Gda, zostawie mamie i pojade jakby stalo sie najgorsze, ale mozliwe, ze i tak bym nie zdazyla...tylko, ze maz zostanie sam...teraz on 3ma w ryzach, tesciowa juz psychotropach leci, ale musi,i ja tez mowilam, ze jakby co niech wezmie uspakajajace rowniez.
mam b.wazne spotkanie we wtorek i juz przekladalam je 2x, wiec chcialabym juz miec je z glowy...
a tak przezylusmy szczepienie, ale darla sie niemilosiernie...i mamusia tez zdrowa jest i wypisali mnie juz do konca ze szpitala jupiii
ja/my kapiemy mloda ok.20, i mleczko i na gore do sypialni i klade do lozeczka, wlaczala oslawiona karuzele FP rainforest, mloda oglada ja juz i ja siedze na swoim lozku i czekam az uspokoi sie, kreci sie bardzo i po 10 minutach wylaczam swiatlo i wychodze , oczywiscie wlaczam kamerke i schodze na dol i patrze co ona wyrabia, generalnie kreci sie bardzo.
a i dzis przespala mi od 21 az do 5.30, mam nadzieje, ze bedzie tak dalej, albo wyczula, ze mamusia powinna wyspac sie itp...a ja mam problemy z usypianiem, wiadomo dlaczego...
Nasz też sam zasypia. Jak widzę, ze jest zmęczony tulę go daje smika i kładę do łózeczka. Sa dni, ze muszę siedziec przy nim i trzyma mnie za palca. Koniecznie musi mieć pieluszkę , w która wtula noska.
Mój maluch zasypia sam w łużeczku,albo jeszcze mi na rękach-chwile po karmieniu,ale czasem jest marudny i się kręci:) Ja mam łużeczko obok naszego łużka-bardzo blisko dosunięte,jego materacyk jest prawie na wysokości mojego i mam te dwa szczebelki wyciągnięte, kłade go do łużeczka i jak nie chce spać to ja się pakuje do mojego:) i głaszcze go po buzi tak delikatnie to bardzo dobrze na niego działa..szybko mruży oczka:) Marcelek lubi też mieć coś na policzku:)tzn na jednej stronie śpi,a na drugiej daje mu kocyk-to taki jakby przytulacz jego:) barrdzo to lubi, a jak zaśnie to odsuwam koc:)....takie mam metody na mojego aniołka:)

Salambo moj też ma smoczka,ale nie zawsze go chce i nie jest o niego bardzo uzależniony:) narazie:) ale myśle,że tak do 8 mies. dziecko bardzo tego smoka czasem potrzebuje:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry