Widok
Hej niestety musiałam dzisiaj odwiedzić mojego gina zaatakowała mnie grzybica,dostałam gyno-femidazol i dostałam też antybiotyk Augmentin. No i jestem zmuszona to brać,lekarz stwierdził że lepiej brać niż nie brać i że dzidzia już wykształciła najważniejsze narządy i że te leki są bezpieczne.Boję się ale muszę.Przy okazji zrobił mi usg moja dzidzia ma2,20cm.To już 9tydz ciąży.
A pierwsze usg mialam szybko - 5 tydzień. Potem w 6 i w 7. Teraz bede miała w 10 t.c. Ja mam tak często, bo długo się starałam i leczyłam się na niepłodność - także ciąża zwiększonego ryzyka.
Karty ciąży jeszcze nie mam. Może teraz mi założy, a może dopiero jak skończy się pierwszy trymestr, bo mój lekarz jest baardzo ostrożny.
A zaświadczenie o ciąży zanosi się do kadr?
Karty ciąży jeszcze nie mam. Może teraz mi założy, a może dopiero jak skończy się pierwszy trymestr, bo mój lekarz jest baardzo ostrożny.
A zaświadczenie o ciąży zanosi się do kadr?
Z tymi kotami to tez przesada.Owszem cięzarna nie powinna mieć kontaktu z kocimi odchodami,ale w razie czego rękawiczki wystarczą.No i trzeba porządnie umyć ręce.Pierwotniak toxoplazma gondi czyli ten co powoduje Toxoplazmozę bytuje w odchodach,ale trzeba się naprawdę postarać ,żeby trafić na chorego kota.A poza tym taki domowy jak wskoczy na kolana to nic się nie stanie.Uważałabym na obce koty,takie podwórkowe....
A mi lekarz już założył kartę ciąży w 7 tyg. i w tym też czasie pierwszy raz usłyszałam serduszko.A jeśli chodzi o tycie to też trochę się przeraziłam że to już tak szybko się zaczyna.Pomimo moich wymiotów i mdłości przytyłam na pewno ze dwa kilo a co będzie dalej? Założyłam sobie że nie przytyję w ciąży więcej niż 15kg ale co będzie czas pokaże.
Jeśli chodzi o cukrzycę to owszem może miec wpływ na maleństwo,ale bardziej gdy to matka na nią choruje np.kilka lat.Każda ciężarna ma robione badanie tzw.test obciążenia glukozą między 24 a 28 tygodniem ciąży.Polega on na wypiciu 50g rozpuszczonej glukozy(takiej z apteki)i pomiarze w odpowiednich odstępach czasu pomiaru cukru we krwi.Wszystko to robią w przychodniach.Jeżeli jest podwyższony to zaleca się odpowiedną dietę i powtarza się test ale już z 75g glukozy i wtedy jest decyzja.Jak jest dobry to ok,ale jak powyżej normy to kieruje się taką kobietę do diabetologa,a ten zaleca dietę,albo podaż insuliny.To zależy.Czasem się zdaża,że zdrowe kobiety ujawniają cukrzycę w ciąży,bo jest to zalezne od obciążenia organizmu ciążą.I zwykle wszystko jest ok z dzidziusiem.