Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI GRUDNIOWE 2012 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie z dzieciaczkami:
Miliani - 14.11.12/chłopiec - Antoni Jan/szpital Redłowo
KarolaMK - 30.11.12/dziewczynka - Laura/szpital Zaspa
Ewabaranek81 - 30.11.12/dziewczynka - Zuzia/szpital Kliniczna
Natoo - 05.12.12/dziewczynka - Aleksandra/szpital Zaspa
Ewa24 - 11.12.12/chłopiec - Wojtuś/szpital Wejherowo
Teresek - 12.12.12/dziewczynka- Marysia/ szpital Kliniczna
Muszyca - 13.12.12/dziewczynka/ szpital Redłowo
Czukcza - 14.12.2012 / chłopiec- Jan/ szpital Zaspa
Izkha - 15.12.12/dziewczynka- Nina Stanisława/ szpital Kliniczna
Justyna - 15.12.12/chłopiec - Nikodem/ szpital Wejherowo
Zabulka - 27.12.12/chłopiec Tomek/ szpital.....

Mamusie jeszcze oczekujące:)
Modern_Lady - 18.12.12/chłopiec/Maciuś/ szpital Kliniczna
Anna - 21.12.12/ dziewczynka/ szpital Kliniczna
Asia - 24.12.2012/chłopiec
Asior - 24.12.2012/chłopiec
Madzia_86 - 25.12.12/chłopiec/Antos /Redłowo bądź Wojewodzki
Zabulka - 27.12.12/chłopiec Tomek
Zocha_ma - 28.12.12/chłopiec
Kostkap - 30.12.12/dziewczynka Weronika
Carolajna - 01.01.2013/chłopczyk Adrian

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=428024
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej ;) Nasz maluszek waży 4300 kg, także ładnie przybiera.
Dziewczyny napiszcie co Wy jecie ?? Ja przez te kolki małego to mam ubogie menu, choć to w sumie i tak nic nie daje, czasami to nawet nic mi się nie chce już jeść jak widzę, jak on się męczy. Jedynie co to mam ciągłe ssanie na słodycze.
O becikowe nie składam dokumentów, bo "za późno" poszłam z ciążą do ginekologa.
Antoś już po wiycie u pediatry, waży już 4,880kg:) I za dwa tygodnie pierwsze szczepienia.
My już złożyliśmy dokumenty o becikowe już w grudniu, pieniążki już na koncie:)
I jeszcze jedno pytanie: złożyłyście dokumenty o becikowe?
u nas też wyglada na to, że mały troszkę za dużo zjada i tez pewnie wynika to bardziej z chęci ssania niz z głodu :)
jak ostatnie dni był taki już bardziej pobudzony, tak wczoraj i dziś znowu mial akcję sen-jedzenie-sen-jedzenie :)

my nalezymy do Przychodni Morena do dr Langer- lekarz z sercem i dużym doświadczeniem, fajne podejście do małych dzieci- Wiktoria np. ją uwielbia i nie może się doczekać kiedy będzie u niej na wizycie. No i do tego nie faszeruje od razu dziciaczków antybiotykami. Ale minus jest taki, że ma duże obłożenie i zawsze jest opóźnienie, bo dużo osób przychodzi jeszcze z "doskoku".
U nas raz dzien lepszy, a raz gorszy - przede wszystkim zalezy to od brzuszka Ninki... Zwykle jak coś jej dolega to jak leży na pleckach zaśnięcie graniczy z cudem, nawet jeśli chce się jej spać to co chwila się wybudza, dużo lepiej jest jak śpi na brzuszku, choć i to nie zawsze zdaje egzamin. No i takie rozwiązanie możliwe jest tylko w dzień lub wieczorem kiedy nie śpimy z mężem. Daję jej też troszkę mniej jedzonka na raz, bo wypijała na raz 120 ml, co zdziwiło trochę pediatrę, ale po rozmowiez nią uświadomiłam sobie (że też sama na to nie wpadłam), że jej większe ulewanie i częsta czkawka po jedzeniu są spowodowane właśnie przejedzeniem, a taką ilość wygląda na to, że Mała zjadała, bo uwielbia ssać (smoczek to nasz przyjaciel nr 1) i jadła by nawet jakby jej już uszami wypływało... Teraz je mniej i póki co wygląda na najedzoną, a już tak nie czka i nie ulewa aż tak...
Mam pytanie do dziewczyn z Gdańska - do jakich przychodni należą Wasze maluchy i do jakich pediatrów je zapisałyście(chodzi mi o nazwiska i opinie)?
my po wizycie u pediatry- maly bardzo dobrze sie rozwija, przytyl juz prawie kilogram- aktualnie waży 4880g, mamy juz ustalony pakiet szczepień i skierowanie na usg bioderek :)

za to ostatniej nocy mial straszne problemy ze zrobieniem kupki, prezyl sie i stekal, ale mi go bylo szkoda :(
mialam w domu Infacol, bo z Wiki mieliśmy podobny problem (choc nie az tak mocno), wiec zapobiegawczo kupilam i w nocy i caly dzisiejszy dzien mu dawalam - od razu bylo widac poprawe. Lekarka poki co kazala mi go troszke dopajac herbatką rumiankową, może to tez mu troszkę ulzy...

a jak Wasze maluszki?
A nam pediatra mówiła, że usg bioderek w trzecim miesiącu życia, w piątek mamy wizytę, to pewnie dostaniemy skierowanie.
Antoś, jako wcześniak, ma już za sobą też wizytę u neurologa i okulisty- i na szczęście wszystko ok jest:) Jeszcze będzie miał usg główki w marcu.
No i klopsik w piątek ważył już 4600kg:) I coraz mniej śpi, potrafi cały dzień czuwać, wczoraj od 8 do 8 uciął sobie tylko dwie krótkie drzemki. Na szczęście w nocy śpi jak aniołeczek, więc i matka może trochę wtedy odpocząć:)
My będziemy szczepić normalnymi szczepionkami, tylko krztusiec acelularny- zalecenie neurologa- i dodatkowo pneumokoki.
co do usg bioderek to każdy nowowrodek powinien mieć je zrobione- chyba między 4 a 8 tygodniem życia najlepiej. Mozna zrobić prywatnie, można na nfz, ale wtedy od pediatry skierowanie trzeba wziac.

my wiki nie szczepilismy na rota, bo wtedy wydawało nam się zbyteczne, ale teraz kiedy i wiki chodzi do żłobka i macius tez bedzie to juz troszke ryzykowne, wiec i rota w naszym szczepionkowym zestawie sie znajdzie

zreszta w czwartek idziemy sie pokazac pediatrze, wiec ustalimy co i jak
no i ciekawa juz jestem ile waży mój mały klopsik :)

najgorsze jest to, ze Wiktoria od wczoraj coś mi gorączkuje i boję się, żeby młody czegoś od niej nie załapał - tfu tfu
drugi dzień już jesteśmy uziemieni w domu, bo z Wiki gorączką na spacer nie możemy iść, więc wystawiam tylko Maćka na taras, ale sama nie mam jak "przewietrzyć głowy", bo męża nie było i ja sama z dzieciakami...
Pediatra zleciła samo tsh...
Izkha czy robiłaś Nince tylko badanie TSH czy ft4 też? bo ja też powinnam Marysi zrobić (zalecenie ze szpitala o TSH) a położna radziła żeby jeszcze ft4
Marysia ma już ponad miesiąc i niewiele ponad 4 kg, ale przybiera i to najważniejsze :)

My już mamy za sobą usg - byliśmy prywatnie choć pediatra pytała czy chcę skierowanie ale już wcześniej umówiłam się prywatnie bo położna poradziła że nawet przed 6 tygodniem lepiej zrobić, na szczęście wszystko ok.

Modern_Lady dzięki za informacje o szczepieniach, też nas wkrótce czekają i chyba zdecydujemy się na 5w1 i pneumokoki, cały czas się jednak zastanawiam czy na rota szczepić.

Marysia nie ma jakiegoś bardzo stałego rytmu, generalnie w dzień ostatnio mało śpi, a w nocy średnio co dwie godziny się budzi na jedzenie.

Pozdrowienia dla wszystkich Mamuś i ich dzieciaczków:)
Muszyca - ja byłam, bo dostałam takie zalecenie już w szpitalu, bo Małej coś w tym lewym bioderku przeskakiwało, więc chyba nie musisz, jeśli takich wskazań u Was nie było... no ale tak tylko przypuszczam, więc może ktoś, kto bardziej się orientuje będzie lepiej wiedział i Ci coś doradzi :-)
Ewa24 - u nas na razie nie jest aż tak źle, więc lekarz zalecił szerokie pieluchowanie, pokazał jak Małą nosić, a jak nie i mówił, żeby kłaść na brzuszek. Za 6 tygodni mamy kontrolę i jak nie będzie poprawy to dopiero szyna, więc mam nadzieję, że uda się jej uniknąć...
A czy któraś z Was jeszcze podróżowała już z dzieciaczkiem? Pytam, bo zastanawiałam się czy na tydzień lub dwa nie pojechać do rodziców, ale to jakieś 4 godziny jazdy...
a na to usg bioderek to trzeba mieć skierowanie od pediatry, czy to prywatnie się robi...bo dostać się do mojej pediatry to min. tydzien oczekiwania w kategorii dzieci zdrowe...a za dwa tyg. mamy szczepienie i wtedy mogłabym wziąć skierowanie tylko nie wiem czy 6 tydzień życia to nie za późno- co myslicie??
Modern Ty piszesz, ze czas szybko leci a mi się wydaje, ze właśnie wolno ;) Nasz mały tez w czwartek będzie miał trzy tygodnie a ja czasami czuje jakby to już były trzy miesiące ;) Jestem trochę zmęczona kolka małego i taka zwykła codziennością. Nie ma męża mojego i sama muszę ze wszystkim "walczyć" ehhhhh... Mały waży cztery kilo a teraz w czwartek przyjdzie do nas jeszcze pielęgniarka i zwazymy małego znowu. Nie wiem tylko czy iść z nim do lekarza, tak o, pokazać się. Chciałam dopiero na szczepienia z nim iść w 6 tygodniu. No i jeszcze za jakiś tydzień na te usg z bioderkami.
Izkha ja słyszałam, że już się nie pieluchuje dzieci tylko szyna czy coś takiego. my usg mamy w czwartek w gdańsku a jedziemy z wejherowa także podróże są jak najbardziej. teraz mały leży w leżaczku bujaczku, oczywiście nie za długo, bo czytałam że max dwie godziny dziennie. ja już karmię tylko mm, nie wiem co u mnie nie tak jest z tą laktacją, robiłam chyba już wszystko. no ale tudno, przy mm Wojtuś pięknie przybiera na wadze, waży już 5440 także waga słuszna jak na miesiąc, no ale duży się urodził. w tym miesiącu czekają nas jeszcze szczepienia i nie wiem co wybrać, czypaństwowe a do tego rota i penumokoki pełnopłatne czy skojarzone. sama nie wiem a decyzję trzeba bedzie podjac nie dawno
U nas mija dziś miesiąc :) Piszę jednocześnie uspokajając co jakiś czas Ninkę, która niestety męczy się z brzuszkiem :/ I tak ostatnio jest codziennie, więc kołyszę, masuję, robię okłady z ciepłej pieluszki, kładę na brzuszku (wszystko to pomaga tylko na chwilę), nawet zaczęłam podawać specjalne krople, ale nie pomagają :/ Dziś byłyśmy też na pobraniu krwi, żeby sprawdzić TSH Malutkiej (za względu na moją niedoczynność tarczycy), ale wyniki jutro poznamy. Dziś też byłyśmy na usg bioderek - okazało się, że musimy Niusię szeroko pieluchować, bo coś się z lewym bioderkiem dzieje... Ale są i dobre wieści - choć na mm - Ninka zaczęła w końcu tyć - poprzednio przez tydzień, jak pisałam, przybrała tylko 50 g, a teraz 400 g - dzięki temu waży około 4 kg :)
Ciekawa jestem jak u Was? I mam też pytanie czy któraś z Was była może już ze swoim Maleństwem w podróży (np. do rodziny poza Gdańskiem)?
hej hej mamusie :) i jak się miewają Wasze dzieciaczki??
jak ten czas szzybko leci, nasz malec już w czwartek skończy 3 tygodnie, a pamiętam jak dziś moje "boje" o jak najszybszy poród :)

Maciuś bardzo mało ostatnio śpi w dzień, co chwilę jest głodny, bo je krótko i łapczywie, przez co nawet jak uśnie to za chwilkę się budzi.
Nocki za to ok- co prawda budzi się co jakieś 2-3h, ale poje ładnie 10 min i od razu idzie dalej spać...
Izkha zasadniczo chusta elastyczna jest wykonana z miękkiego, mocno rozciągliwego materiału, dosyć cienkiego. Chusta tkana jest hmm jak by to opisać, dużo mniej rozciągliwa, w zależności od splotu, najczęściej po skosie a materiał jest trochę jak gruby obrus, taki mięsisty.

najlepiej byłoby gdybyś zapytała znajomej jaką podarowała ci chustę :)

kieszonka jest wiązaniem właściwym od urodzenia więc poprawnie zawiązana podtrzymuje dobrze głowę dziecka, a do tego jest możliwość dodatkowego przytrzymania główki naciągając bok materiału na malucha. spójrz sobie na te instrukcje do których linki przesyłałam wyżej. tam było to wiązanie.
Zocha_ma - ja dostałam swoją chustę od znajomej i ... nie wiem czy jest tkana czy elastyczna - jak to rozpoznać? Jest ona dość sztywna, więc czy powinnam uznać, że jest tkana???
Znalazłam taką instrukcję wiązania: http://kangurkowo.pl/webpage/instrukcja-wiazania-chusta-tkana-kieszonka-2.html i zastanawiam się czy głowa miesięcznego Malucha (ten z instruktażu ma 3 m-ce) nie będzie się w takim wiązaniu zbytnio kiwać... :p
Kamada maluszka można nosić już od urodzenia jeśli zastosujesz właściwe wiązanie, np. kangurek lub kieszonka. Ja swoje maluchy motałam w chuście w zasadzie od razu po powrocie ze szpitala, czyli 3 dni po urodzeniu :) ważne jest tylko by zwłaszcza przy takich maluszkach robić to poprawnie dlatego polecam pomoc kogoś kto się na tym zna :)

a spotkania klubu kangura są otwarte z tego co mi wiadomo. tutaj: http://klubkangura.com.pl/trojmiasto i http://klubkangura.com.pl/category/klub3city znajdziesz informacje o tym kiedy i gdzie odbywają się spotkania klubu. ja sama też pewnie się kiedyś wybiorę żeby poćwiczyć nowe wiązania ale to pewnie dopiero jak młody będzie starszy. czasem też można spotkać dziewczyny z kk np. na targach dot. artykułów dziecięcych i wtedy też pokazują jak wiązać dzieciaczki.

p.s. Borys w chuście jest bardzo spokojny i najczęściej momentalnie odpływa ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry