Widok

MAMUSIE I MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE cz.52 (10)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
NASZA LISTA MAMUŚ I DZIECIACZKÓW :-)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

Zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
otwieram nowy...
Dobry wieczór :)
moja posloiczkowe kupki robi 1-2x dziennie, ale takie bardziej stale niz wodniste i koloru tegoco zje, ostatnio po brokulkach byly gazy, wiec jej nie daje, a tak jej smakowaly...

ja mam wazny egz. w sobote, i ciezko uczyc mi sie, mam nadzieje, ze zdam, to i wakacje beda oki...a jutro szczepienia brr i ja rano do lekarza ze soba...a dzidzia musi ze mna byc non stop...ach dosc narzekania...
Aga111, wlasnie tu jest dylemat, ja juz niedlugo zaczynam znow, choc boje sie i jestem sfrustrowana, ze znow zajmie to troszke itp...z 1 dzieckiem wracam, bo nadal mi sie to b.oplaca...mnie nie ma ok.12h w domu, najgorsze, ze zlobki mam od 9 do 6, a ja pracuje od 8 do 3.45 i jak poprosze o zmiane godzin pracy, to wtedy zmienia sie moj statut i duzo trace np. nadgodziny, w weekendy jak pracuje 2h, mamplacone za caly dzien plus extra dzien wolny...czasami...ach bede myslec jak wroce itp, ale ty dojezdzas 70km, musisz pomyslec, wroc i zajdz w druga ciae, moze to jest rozwiazanie...
miłej nocy w nowym wątku;)
u nas kupki bez zmian, po jednej dziennie :)
Aga111 myśmy z mężem właśnie rozpoczęli starania, na początku mąż chciał się wstrzymać z drugim dzieckiem, ale teraz zdecydowaliśmy że lepiej wszystko za jednym zamachem, szczególnie że do najmłodszych nie należymy, mam nadzieję że szybciutko się uda, za nim jeszcze pójdę na wychowawczy :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Salambo, 3mam kciuki hihi;-)))
trzymajcie, trzymajcie :)
dobrze by było żeby się chłopczyk trafił do pary ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Wow Salambo, trzymam kciuki :) My celowaliśmy na chłopczyka i się udało za pierwszym razem starań w ogóle :))) może to staroświeckie, ale mierzyłam temp :)
przy Emi też mierzyłam temperaturę, ale że trochę czasu się staraliśmy to mi było wszystko jedno, grunt żeby zdrowe było a teraz chciałabym żeby parka była, ale w sumie poszliśmy z mężem na żywioł i jak będzie znów dziewczynka to nie będę wybrzydzać - o ile coś wyszło ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo no własnie my tez z 3 z przodu, a o Filipa staralismy sie ponad rok :( chyba zaczne powaznie myśelć o 2 dzidzi. A za Was trzymam kciuki :)))))))))))))))))))
Izulucha, a jak szybko nie zajdę ???? a Filipa podrzucać po babciach i ciotkach mi sie nie uśmiecha. U mnie kazdy pracuje a tez nie mam pewnosci, ze mi przedłużą umowę.:( ja pracuje 7;30- 15;30 ale z domu muszę wyjść juz o 4;30 a wracam o 17:30...
MASAKRA mówię wam ryczeć mi sie chce.
Aga a to nie jest tak że jak zajdziesz w ciążę przed końcem umowy to muszą Ci ją przedłużyć do dnia porodu ?
ja chybabym zrezygnowała z pracy na Twoim miejscu, z resztą wybieram się na wychowawczy i tez nie wiem czy będę miała gdzie wracać
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo nie wiem. Chyba musiałabym byc w 10 tyg ciąży???? nie mam pojęcia.
Dziewczyny,
Czy któraś z Was już pracuje?
albo wróci do pracy w najbliższym czasie? Ja wracam po wakacjach,a już to strasznie przeżywam. Niestety nie mam innego wyjścia.
Ja też na 99% wracam we wrześniu :( i stresa mam okropnego :(
Bogosiaa, pisałaś, że Jasiek wyrósł z pieluszek "3" ile mały waży ?
Szkoda, że nie widziałam, że sprzedajesz bo właśnie dziś kupiłam 3 i zastanawiam się kiedy przechodzi się na 4 :)
Kasia, bo ta sprzedaż nieplanowana była, stwierdziłam dziś rano że nie ma sensu :)
Jasiek waży około 7kg. Trójki są do 9kg, ale kilka nocy pod rząd mi przesikiwał pieluszki, tak jak było gdy dwójki zaczęły się robić przymałe. Ale dwójki też chyba zmieniliśmy trochę wcześniej. No i faktycznie już są na styk, a w czwóreczkach znacznie lepiej (tzn dzisiaj pierwsza noc, więc zobaczymy :)

Salambo, no to koniecznie daj znać :) My też ciśnienia nie mieliśmy na synka, ale ja zawsze chciałam pierwszego chłopca i dlatego. Ale jakby była dziewczynka, to byłoby równie cudownie :)
witam w nowym watku
Salambo - wow, super ze dzialacie tak szybko zycze owocnych staranek

Aga - no i tobie również jak sie juz zdecydujecie :-)
Kasia - moja pyzunia kochana wazy 6900 (z dziś) i ja dalej na 3 jestem, mamy 4 ale sa za duzee a 3 jeszcze jej nie odciskaja

Eve - ja do konca roku nie wracam ( na dzien dzisiejszy tak to wyglada - chcialabym z malą posiedzec do 2 lat ale nie wiem jak bedzie z kasa, na razie maz zarabia dobrze ale nigdy nie wiadomo jak to bedzie dalej)
Do mam wracających do pracy. Kto będzie opiekował się Waszymi maleństwami?
wlasnie Ago111,i z tym jest trik, nie mozna okreslic kiedy zajdziemy ponownie...zastanow sie jeszcze...

ja na pierwsze 3 miesiace to babcia bedzie z nia...a pozniej stopniowo zlobek, ale ja nie chce opiekunki itp...prawnie tez jest troszke lepiej...aha wracam we wrzesniu plus 35 dni yrpou, ale wykorzystam go w trakcie pracy itp...

my tez zaraz idziemy w prodkje , choc ja mam problemy i chce aby okres byl w miare ok...ja tempki nie potrafie, stres, zmiany itp, u mnie to ni dziala...
Salambo dopiero doczytałam :) Trzymam kciuki, za szybki "strzał" :)
U mnie będą dziadkowie od czasu do czasu, bo mam taką pracę, że sporo w domku mogę pracować.

My z 2 wyszliśmy jak młoda ważyła 4,5kg teraz waży 5,2 i myślę, że do 6 kg i chyba na 4 przejdziemy, bo jakoś juz mi się wydają takie ledwo ;)

Bogosiaa, bo widziałam, że masz na sprzedaż też pampki z tych kartonów, czy one czymś się różnią, oprócz rysunków bo te z kartonu mają rysunek z tyłu też :)

My kilka dni temu sprzedaliśmy wagę po Amelce i wyobrażacie sobie, że pan który ja kupił na allegro dostał stół z ikei a nie wagę :/ No szok !!!!!!!
Nie wiadomo w ogóle gdzie jest waga bo na kartonie od stołu były dwie naklejki z adresami ! więc przepuszczamy, że karton z wagę w ogóle został bez naklejki z adresem :/
ale wasze ksiezniczki maja piekne opaski na glowach, a moj czort nienawidzi nic na glowie...po prostu nie i koniec, a to takie slodkie...
Witamy sie z nowym watku :).
Dziewczyny,ale Wy szybko decydujecie sie na drugiego dzidziusia :). My chcemy tak za rok lub dwa.
czesc Biedrnko, ty pewnie w kraju juz?

u mnie troszke wiek wplywa i chyba chce miec wszytsko od razu, bo nie wiem, czy zdecydowalabym sie za 1-2 lata, ale u nas moze to potrwac niestety?
Również witam ,
a to nie za wczesnie na nowego dzidziusia? No bo to przecież to wszystko się w organiźmie reguluje spowrotem, ale w sumie jakby się udało to super :-)
moniall, kazdy mowi inaczej...ile odczekac itp...mowi,e ja nie potrafie zaplanowac dzidzi...
No tak masz rację, a rodzeństwo fajnie mieć. Ja jestem jedynaczką i trochę nudno było jak byłam dzieckiem.
Kasia, ale jazda z tą wagą, tylko co teraz, chyba reklamacja. A to PP czy kurierem?
Wg mnie te pampki z kartonów są takie same. Na początku wahałam się z zakupem, bo któraś z forumek pisała, że jakieś granulki się sypią. No ale większość pisała że są ok. No i my zużyliśmy jedno całe opakowanie 62sztuki i uważam że są takie same. A drugie rozcięłam wczoraj wieczorem, ale dzisiaj rano rozpieczętowałam czwórki i tamtych nawet nie zaczęłam. Tak planowałam jeszcze jakiś czas je zakładać, ale chyba już nie.

potwierdzam pampki z kartonu są takie same jak reszta :) w ogóle wydaje mi się że pampki są mniejsze, my już jaki czas temu przeszliśmy na 4, a z huugiesów nadal 3 i jeszcze długo będą dobre, Emi w tej chwili waży 7120 :)

Kasia ale jazda z tą wagą, musicie szybko pędzić tam gdzie nadawaliście
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

dlaczego wasze dzieci mają normalną wagę, a mój klops jest młodszy i ma 2 kg więcej....;) my przechodzimy w Huggiesach na 4 , bo mały miał tydzień temu 9129.
wiecie, nie daję już rady nosić małego w nosidełku do samochodu z 3 piętra. chyba już zamontuję na stałe i będę go samego nosiła. tylko, że w tym nosidełku, to mały od razu zasypiał jak go wkładałam;(

dziewczyny, powodzenia w złotych strzałach;) ja już mam parkę i więcej nie planuję;)
Lidka - dlatego że Kasjankowi jest strasznie dobrze u Was i rośnie zdrowy i silny "chłop" :) ale zrzuci pewnie ewentualny nadmiar jak pójdzie na nóżki :)
będę zabierała go z sobą na fitness;)
Moja majeczka w koncu zasmiala sie wczoraj pierwszy raz naglos jeny jakie to slodkie rechotanie bylo :)))))))))))))))
Witam kolezanki! dawno nic nie pisałam ale staram sie czytać na bieżąco! Moja Werka też smieje sie już na głos i nauczyła sie teraz piszczeć więc jest w domu pisk nie ukrywam że czasem drażniący! Bardzo nie lubi pozycji pół leżącej i szarpie sie i ciągnie żeby sa sadzać więc trzymam ja i siedzi na moich kolanach! Przekręca sie z boku na brzuszek ale żeby na odwrót to kombinuje tyłek zarzuci tyle że nie kuma co zrobić z rączką i nie wychodzi jej to za bardzo jeszcze :-)

My od wczoraj "używamy" zagęszczacza do mlesia (nutrition) bo Werka dość dużo i często ulewała i to nawet godz, półtora po zjedzeniu. Miała też problemy z gazami to pediatra zapisała jej debridat i teraz jest rewelacyjnie ;-) marchewkę je od kilku dni i kupki też sa ok. dziś dorzucam jej jabuszko i po 4dniach dorzucę kolejny słoik :-) na spróbowanie nowości!!!

Werka teraz bawi sie swoimi nóżkami stópkami i sięga paluszkami do bużi i zawsze sie uśmieje jak jej sie uda polizać paluszki :-)

Ja najprawdopodobiej wracam do pracy od połowy maja wszystko roztrzygnie sie w ciągu kilku dni!! A Werką bedzie zajmować sie moja siostra która teraz zdaje maturę i będzie "pracowała" u nas jako niania :-) układ mamy taki że bedziemy płacić jej w zamian za szkołę zaoczną, bilet mc. plus 200zl na jej wydatki. myśle że nie jest źle!!!! OBY DAŁA SOBIE RADĘ Z MAŁA!!

Natalia lub inne mamy karmiące może potrzebujecie woreczki do mrożenia pokarmu bo zostały mi 21szt. oddam za mleczko bebiko 1.

I mam pytanie jakie zabawki edukacyjne interaktywne macie zakupione juz dla swoich bobasów?? bo mam wrażenie jak by Werkę juz wszystko co ma nudziło (mata, leżak zabawki na pałąku, maskotki, grzechotki) zastanawiałam sie nad zestwem gimnastycznym bo mała ma strasznie aktywne nóżki i rączki teraz np.
http://allegro.pl/item973344956_chicco_zestaw_gimnastyczny_play_gym_2w1_kubus.html
Salambo, powodzenia. Podziwiam, że tak szybko wzięliście się do pracy :)

Ja chciałam najpierw chłopca, a potem dziewczynkę. Wyszła dziewczynka i już nie chcę chłopca :) Chciałabym drugą dziewczynkę, ale to za jakiś czas.

Czy któraś z Was karmi jeszcze wyłącznie piersią? Bez słoiczków, kaszek itp? Moja pediatra powiedziała, że do końca 5 miesiąca mam karmić wyłącznie piersią, a ja w maju wracam do pracy i nie wiem jak sobie poradzić z karmieniem.
Izulucha jeszcze jestem w Brighton :(. Jedziemy za dwa tygodnie. Codziennie odliczam ile dni mi zostalo,bo nie moge sie doczekac wyjazdu. Siostra wlasnie dzisiaj wyjechala do Polski i tylko 2 puszki mleka mi wziela :(. I teraz nie wiemy co zrobic z pozostalymi,bo jak liczylam, to potrzebne mi bedzie 7 lub 8. wezmiemy moze jeszcze z dwie,a potem poprostu w Polsce kupimy jakies inne mleczko.

Ja powinnam wrocic do pracy w lipcu,ale chce jeszcze isc na wychowawcze. Mam nadzieje,ze mi sie uda.

No wlasnie jak tam u Was z tymi nózkami? Mój lobuz jeszcze sie nie interesuje swoimi. Pewnie nawet nie wie,ze ma cos takiego :(.
u nas nóżki są świetną zabawką :) do buźki jeszcze nie sięga, ale i tak jestem pod wrażeniem jej gibkości, o przekręcani na brzuszek nawet nie myśli, dobrze że chociaż na boczki się wygina, leżąc na brzuszku zaczyna chwytać zabawki leżące przed nią, moje maleństwo chyba nie jest typem sportowca :) właśnie układa się do snu ssąc paluszek - nie mogę jej tego wyperswadować w żaden sposób

a to moje szczęście jak robi leniwca ;)
image
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Czesc:-)

Wszystkim starajacym sie o kolejnego dzidziusia powodzonka zycze. Ja osobiscie chcialabym drugie Bobo, ale moj maz na chwile obecna nie.

Czy Wasze pociechy trzymaja dluzej np.grzechotki w raczkach? Moja mala przytrzyma chwilke, kieruje w kierunku buzki i zaraz potem wypuszcza. Jakos tak jest malo zainteresowana. Co do lezenia na brzuszku, to ja troche przetrzymuje - robi kolyske, juz czasem jest bliska przekrecenia sie na plecki, ale niestety... i zawsze przy takiej pozycji uleje jej sie, pewnie przez ucisniety brzusio.

Moze za duzo bym chciala...
Oscar tez strasznie rusza,kopie nózkami. Kazdy mówi,ze bedzie pilkarzem,ale nic wiecej nie robi :(.
Co do grzechotek i innych rzeczy, to mój maly tez chwilke potrzyma wlozy do buzki i po chwili puszcza. Ale jak juz wypusci z raczki,to sie oglada za tym gdzie jest.
A to my w basenie :)

kolejna dzidzia w planach widzę, super, powodzenia. Ja się cieszę,ze juz mam w domu komplet ale nie odważyłabym sie tak szybko. Są plusy i minusy, ale później tylko plusy takiej małej różnicy. Mój krystian bardzo chciałby sie z ewcią bawić ale jeszcze nie moze. No ale mówi np. Niech ewa patrzy co ja robię, mamusiu przynieś ewę bo chcę,żeby patrzyła jak zjeżdżam:) ewa narazie tylko patrzeć moze ale się uśmiecha na całego jak widzi brata
Oj cos nie wyszlo
image
ale fajnie:)
ja tez karmie wylacznie piersia i pediatra nie kazala jeszcze niczego innego wprowadzac :) szkoda ... ;p
mi pewnie pediatra jakbym się spytała też by nie kazała, u mnie to samowolka:) dzisiaj planuję premierę kaszki. Mała na razie je dwa inne posiłki owoc i zupkę, kaszka to będzie 3. Za tydzień zaczniemy pić z butelki, mam nadzieję,ze się da przekonać. To mój plan zeby do maja już umiała, bo zacznie się zostawianie na dłużej z babcią.
Betrisa to dajesz np. 5 posiłków z czego 3 to mleko, jeden zupka i jeden owoc ?
bo ja się właśnie przymierzam do podawania zupek i nie wiem czy dodatkowo do owocu czy zamiennie, i jak podajesz zupkę - łyżeczką ?
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

w sumie to mi 6 posiłków wychodzi
1.6-7 jak się obudzi to cyc
2.ok 10 owocek lub marchewka
3.ok 12-13 cyc
4.ok.15-16 zupka, lub obiadek- słoiczki gdzie napisane po 4, 5 miesiącu poprostu
5.ok 18 kaszka dzisiaj premiera będzie
6. ok.20 na noc cyc
w nocy jak potrzeba to też cyc ale mała mi się często nie budzi. W przyszłym tyg spróbuję picia z butli w nocy jakiś soczek marchewkowy np. i generalnie nauczyć w ogóle bo nie piła jeszcze
Widziałam Maję Zabulki - śliczna :))

Jaś trzyma grzechotki dość długo, jak upuści to potrafi też już po nią sam sięgnąć, a nawet się przeturlać do zabawki i ją chwycić.

Biedronko, cudnie w tym basenie wyglądacie.

Salambo - Emi faktycznie jak leniwiec się uczepiła - urocze :)

A co do nóżek, to Jasiek chwyta za kolanka, czasami za stópki, ale do buźki jeszcze nie sięga sam, chyba że mu pomogę :) Ale bacznie je obserwuje za każdym razem przy przewijaniu :)
I wszystkiego Naj dla Majki Kamili z okazji urodzinek i dla Natalki Doroty, ale Dorota już dawno dla nas nie zaglądała :/
No i EMI Salambo oczywiście też :))) tylko miesiąc starsza :)
czesc, fajne to zdjecie z basenu...

Biedronko , mi jeszcze zostalo w PL Sma 1- okolo 6 litro w kartonikach i puszka 450g SMA ale 1 . jak Oscar nie bedzie przyswajal nowego mleczka, to moge ci odsprzedac, ale kontaktuj sie wtedy na mojego maila itp...

ja dzis z mala bylam na wazeniu i wazy 7800g, wiec oki, do tego ja mam zapalenie stawu nadgarstka i i nfekcje i oczywiscie leki dostalam i mam NIE nosic Blanki, ale jak to mozliwe hihi, dobrze, ze przyszly tydzien jestesmy w Szkocji, to maz bedzie nosil lale hihi...

ja daje teraz 5 butli po 210ml, i jeden sloik na dobe, i mam tak dawac do 6 miesiaca...
hej ..co to nowy watek?????????????

Kasia31 my przeszlismy na czwórki chyba 1,5 tyg temu,Liwia teraz wazy 6500-6700 mniej wiecej,nogi ma juz papusne i dlugie i w tych czwórkach dlugo nie podedziemy!!

Liwia nożek nie chwyta jeszcze ale mocno sie zdziwiła jak je zauwazyła.

Pozatym maruda straszna w dzien jest,odzywaczajam ja od rak ale masakra,potrafi drzec sie 2 godziny .
W nocy je ostatni raz około 21-22 i spi do nawet 9:30 :)

Teraz taka pogoda a ta maruda nie chce w gondoli siedziec i juz,głowe podnosi i chce wstawac,ryk jest ze sie odechciewa spacerów,jak ide to blisko bloków gdzies.MASAKRA!

Mierzylismy ja i ma około 65 cm długosci,niektore pajace na 68 sa za małe:) ja niewiem......................
Do dziewczyn, które miały chrzciny? Skąd brałyście tort? Ile płaciliście za ile?Tz. cena za ile kg?
my weżmiemy tort z cukierni w netto na morenie mają 33 za kg. Są też droższe z taką masę a la modelina ale droższe 40 kilka zł, a my musimy oszczędnie.
Ja zamawialam tort od Kasi z Moreny,ona robi takie torty jak Martyna z forum,i koszt jest 130zl,z tego co wiem cena raczej jest stala no chyba ze chcesz miec jakies skomplikowane dekoracje na torcie.

Bogosiaa,patrzac na zdj Jaska to on tez cudny, teraz tylko trzeba ich ze soba poznac:)
I ja sie witam w nowym watku :-)

Co do sloiczkow to mi akurat pediatra powiedziala,ze moge juz malej smialo cos nowego wprowadzac powolutku tzn.najpierw sam ziemniaczek ,potem ziemniaczek z marchewka itd.a ze mala tego nie chciala jesc wiec samakupilam sloiczki i mala za nimi wprost przepada,a na noc tak po 18 daje jej kaszke i kolo 20 cycusia i slodko spi :-)

Moja Oliwka co prawda ladnie lezy na brzuszku i ladnie trzyma glowke ale jest leniwa i nie chce sie jeszcze przekrecac np.z brzuszka na plecki.
Nozke a razczej swoja stopke trzyma zawsze jakja przewijam albo gdy sobie lezy.
Za to wczoraj gdy plozlam ja do wozka to az nie moglam uwierzyc jak zobaczylam ,ze chwycilam sie dwoma raczkami za koc i tak mocno ciagnela ,ze az w wozku sama usiadla,mowie wam poprostu szok.Oczywiscie zaraz przechylila sie na bok,ale jak ja polozylam to znow probowala.Teraz wiem,ze nie moge jej juz samej nawet na chwilke w wozku zostawic.

A zdjecie w baseniku super,tez sie wybieram z mala ale jeszcze nie wiem dokladnie kiedy pojdziemy.
Ach bym zapomniala Salambo zycze powodzenia w powiekszaniu rodzinki :-)

My z mezem tez chcemy druga dzidzie ale chyba najszybciej za rok,jeszcze do konca sie nie zdecydowalismy kiedy mialaoby to nastapic
ale mi zrobiłyście kawał!! ja założyłam przed chwilą nowy wątek, podałam linka a dopiero Bogosia uświadomiła mnie że już został wczoraj założony ;)))
no trudno.. Iza, dawaj nastepnym razem link, bo ja nie wchodze w ogólny spis tematów forum tylko w "Obserwowane" i przez to nie widziałam tego wątku... teraz nie wiem czy mam powtarzać moja wypowiedz z poprzedniej czesci
może tak... :)
nie mogę, bo "powtarzanie wypowiedzi" :P
Moja myszka na szczęście, od dawna nie je nic w nocy, i mam nadzieję że jej się nie odmieni :)
moja kumpela, która nie ma tak fajnie jak ja próbuje na noc dawać swojemu Frankowi kaszkę żeby przesypiał noce, niestety Franko kaszkę wcina ale nadal się budzi na papu, więc tak sobie myślę że to po prostu zależy od dziecka
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Crazy, ja ściągam mleczko i mroże w zwykłych butelkach, ale stwierdzam że casem to mleczko dziwnie pachnie więc chętnie bym od Ciebie wzięła te woreczki.. a one są dobre? tzn. mają jakieś zamknięcie czy jak? nie wylewa się z niego zanim zamarznie???

Gani, ja wciąż tylko piersią karmię!!

a my dziś byliśmy u ped na badaniu i trzecim szczepieniu 5w1, wczoraj na morfologii (powtórnie) byliśmy... wszystkie ukłucia Maks przechodzi tak dzielnie że wszystkie panie go chwalą, bez kitu dziś na szczepieiu nawet nie zauważył że igła była i to bez smoka!!! hehehe miał paluszki w buźce :)))
waży 6270g, niestety mało (ostatni miesiąc przytył zaledwie 280g), ale ped jeszcze nie alarmuje.. powiedziała że do mnie zależy decyzja czy chcę już wprowadzać inne pokarmy oprócz piersi..

ja próbuję Młodego zainteresowac jego nóżkami, tzn. sięgam jego dłonią do stópek tak żeby za nie złapał, ale sam z siebie jeszcze z nóżkami nic nie robi oprócz kopania, hehhe, jak go przewijam to tez chętnie gapi sie na swoje stopy, więc może niedługo za nie będzie ciągnął ;))

Maksiu lubi bawic się grzechotkami tak że obija nimi o swoje kolanka/uda (jak tamburynem) i potrafi tak długo się bawić :))

znajoma z innego forum, która ma maluszka półrocznego (miała termin na listopad ale urodziła pod koniec września) napisała kilka dni temu, że już jest w drugiej ciąży i ma termin na połowę pazdziernika :))) gratuluję odwagi starającym się tak szybko!!!

Biedronko, super na baseniku :))

no właśnie Doroty nie było już bardzo dawno... ostatnio pamiętam że była jak jej sprzedawałam moje Pampersy 2, spotkałysmy się na chwilę w Gdańsku, a to było koło połowy/końca stycznia.. od tamtej pory chyba jej nie było.. hmmm... to chyba nie przeze mnie :))

NataliaR to moja Maja tez karmiona tylko piersia i przytyla przez 6tyg ponad 800g i ped powiedziala ze w sumie jest okej ale mogloby byc wiecej, i powiedziala ze mam zaczac wprowadzac gluten(Malej nie smakuje w ogole)i jakies sloiczki juz(tez nie polubila),wiec stwierdzialam ze na sile dziecka nie bede zmuszala,grubasem nie bedzie bo nie ma po kim, a ta moja ped to by mi na okraglo kazala karmic gdyby sie dalo
natalio ja bylam z majka wczoraj u pediatry i mala przytyla tylko 200 gr przez 3 tyg i pedaiata powiedziala ze rewelacji nie ma ale tragedi tez nie zobaczymy jak pozniej bedzie i powiedziala ze na razie nic nowego nie wprowadzamy , szkoda bo juz nie moge sie doczekac az mala zacznie wcinac sloiczki i zupki :D a gdzie chodzisz do pediatry ? tez na kolobrzeska? moze do węgrzyk ;> ?
witam :)

Mała śpi a tata czyta synkowi bajkę więc mogę napisać :)

Ale wyszło z nowym wątkiem, sama w pewnym momencie się zakręciłam w którym to mam pisać hihihihihi

My w niedzielę mamy chrzciny. Dzwoniłam dzisiaj do kościoła i ksiądz powiedział, że chrzty są nie odwoływane, bo chrzest to nie wesele :)
Więc ucieszyłam się bardzo, że nic nie muszę przekładać ;)
My tort zamówiliśmy od Sowy. Za tort na 30 porcji płacić będę około 150 zł.

Natalia ja też karmię małą tylko piersią. Dzisiaj zauważyłam, że między moimi piersiami jest dysproporcja ponad 1 rozmiaru i sama nie wiem co mam robić :(((

Ja małej na razie nic nie daję oprócz mojego mleczka. W poniedziałek idziemy do pani doktor więc mam nadzieję, że rozszerzy małej dietę.

Moja mała jeszcze sama nie przekręca się na brzuszek ale robi takie wygibasy w łóżeczku, że hej :))) mostki, wygina się w kabłączek i ogólnie wygina śmiało ciało :))))

zmykam na razie bo mój głodomorek się obudził :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
kamila ja chodzę do białynickiej - biruli na kołobrzeskiej :)
ojka tez do niej chcialam ale odradzili mi ja i inne tez dlatego wybralam wegrzyk i moja polozna powiedziala ze lepiej trafic nie moglam , nie wiem czemu tak ... no ale posluchalam sie ;p
jakos nie uwazam zeby byla jakas nadzwyczajna ;p
Kamila, ja chodzę do ped na Burzyńskiego... ja mam odwrotnie, nie chcę jak narazie wogóle dawać Małemu żadnych słoiczków, kaszek ani nic... boję się o kupki.. teraz to wiem jak wygląda dobra kupka, ile ich robi, czy ma problem ze zrobieniem jej czy nie... a przy tych dodatkowych pokarmach problem kupek się pojawi... a teraz nie ma żadnego... są średnio dwie dziennie typowo musztardowe i jes git!
Natalia ja mroziłam mleko w pojemnikach na mocz ;) wybierałam wersję zakręcaną i były super :)

jak podajecie gluten ? mi pediatra powiedziała żeby do zupki dodawać kleiku glutenowego, 2-3 g na 100 ml zupki, a zupka już z mięskiem, a ja jeszcze samej nie podawałam :)
nie wiem tez jak podawać tą zupkę, z butelki, łyżeczką czy z kubka treningowego
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo, a te pojemniczki na mocz to mają taka pojemnośc? około 150ml?? bo jak tak to super pomysł, są jałowe, zakręcane i niedrogie :)
w te pojemniczki to wchodzi 120 ml
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

aha, to tyle co do małej buteleczki... ja raczej ściągam po 140ml, a zamrażalnika nie mam zbyt pojemnego.. mało miejsca na buteleczki, więc jednak takie woreczki pod tym względem lepsze.. zobaczę co odpisze Crazy
witam się w nowym wątku :-)

My również nadal tylko cyckowe jesteśmy i od 2 miesięcy przybieramy stosunkowo niewiele (w porównaniu do tego co było wcześniej). Dzisiaj byliśmy u pediatry i Mila waży 7920g - przez ostatnie 4 tyg. przybrała 420g - pediatra twierdzi, że szału nie ma, ale przybiera, w normach się mieści, jest pogodna, wesoła, więc powodu do niepokoju nie ma. Wcześniej przez 4 tygodnie przybrała 300g i też mnie pediatra uspokajała. My do pół roku zostajemy na cycku i na początku maja zaczynamy eksperymenty z warzywkami i owocami.

Natalia pojemniczki na mocz mają pomiarkę do 100ml, ale jeśli wlejesz do pełna, prawie pod nakrętkę, to będzie 150ml - też mrożę w pojemniczkach na mocz i specjalnie zmierzyłam kiedyś przelewając do butelki ile tam się mieści - ja polecam ten sposób przechowywania - wygodne a i tanie, bo pojemnik 0,50zł.

Biedronko świetne zdjęcie na basenie :-) zazdraszczam - u nas zdiagnozowano atopowe zapalenie skóry i niestety musieliśmy zrezygnować z basenu, a byliśmy zapisani do Aquaparku w Sopocie - edycja wiosenna już ruszyła - na razie odbyły się pierwsze zajęcia (w tym tyg. są odwołane).

A no i Bogosia pisała, że moja Mila przesypia noce - ech skończyło się :-( mam nadzieję, że to przejściowe, ale od tygodnia mała nie chce jeść w ciągu dnia, a za to w nocy jada co 2-3 godziny - jada na śpiocha. Okazało się, że winowajcą jest drugi siekacz przyśrodkowy dolny i oba górne!!! Na wierzchu mamy już 2 ząbki, a 2 kolejne w drodze - tak przynajmniej twierdzi pediatra - podobno brak apetytu w ciągu dnia jest bardzo częstym objawem u dzieciaczków ząbkujących. Mam nadzieję, że jak już wyjdą, to wszystko wróci do normy!

A jeśli chodzi o zabawę nóżkami, to uwielbiamy łapać swoje stópki - robimy to od kilku dni :-) a najlepiej kiedy na nóżkach dyndają skarpetki z grzechotkami - mamy czerwone biedronki i małpki z różowymi kokardkami - polecam - Milę to stymulowało do łapania nóżek!
a dziekujemy slicznie z Majeczka za zyczonka :)
salambo juz gluten?????
my też mamy biedronki a ostatnio Emi dostała jeszcze gwiazdki :) ale lubi swoje paluszki, szczególnie lubi się wyginać jak jest na golaska i nie ma na pupie krępującej pieluszki
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

boshe wasze dzieci takie duze a moja mała ma 4 miesiace ma 59 cm i wazy 5600, kruszynka chyba z niej bedzie ..
Co do glutenu to mi ped mowila, ze na 100ml plynu(ja robie na wodzie)pol lyzeczki kaszy mannej,albo na 200ml 1lyz.tak czy siak Misce to za bardzo nie smakuje,wiec jak w sumie 1lyz zje to jest super,ostatnio nawet z jablkiem probowalam dac i tez nic,takze zostajemy przy cycusiu:)
Warbuziaczku!
A czy Mila jest wtedy bardzo marudna jak ząbkuje? Mój Misiek wczoraj przeszedł samego siebie i już się zastanawiałam czy to nie to. Ale póki co nic nie widzę.
A czym się objawia AZS?
A gdzie kupujecie te fikuśne skarpetki? :)
My tez mamy te skarpetki, jedne wlasnie z biedroka a drugie z kwiatuszkiem:)
ja kupiłam w rossmanie :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja kupilam w rossmanie
hej, no moja dzis o 2.30 pobudka i zebole, i zez wychodza, ale u mnie sa takie kielki t3 trzonowe wybite, 1 i 2 ida na calego, ja caly czas smaruje zelami, a do tego dzis powiedziano, ze nawet jak nie ma goraczki to moge podac w nocy paracetamol...a i mleko podaje chlodne przynajmniej pije mi, no moja tez przystopowala z waga, jest prawdilowo i ok...natomiast, dostalam opieprz, ze podaje zloiczki, a mowie, ze lekarz w szpitalu pozwolil...wiec kazdy gada co chce, a uwazam, ze i tak matka wie najlepiej...moja na cycu nie jest...i wole podawac jej sloik, ktory jest mniej kaloryczny niz mleko...
a ciesze, sie bo okazalo sie, ze mamy prywatny domek w szkocji a nie pokoj w hotelu, wiec nam to pasi bardziej, plus nie musze miec lozeczka, bo oni juz maja zarezerwowane dla nas i tylko pytali sie czy chcemy krzeselko do karmienia, ale zrezygnowalismy, bo ona jeszcze nie siedzi...
bogoosiu, tak dzieci sa b.marudne jak zeby wychodza, niestety...ja daje zel i troszke uspakaja sie...
my z mezem w szkocji chcemy na basen...a zanurzalas dzidzie w wodzie Biedronko???
Dzięki dziewczyny, też zakupimy :) mam nadzieję, że są z samochodzikami :DDD
dziewczyny juz podajecie ten gluten??????????????????nie od 6 miesiaca???????

to mojej Liwce tez pewnie ida zeby bo mi zyc nie daje!! Dzisiaj juz opadłam z sił,a w domu tyle roboty,chyba mam kryzys:(
mi juz ped kazala podawac,nawet gdzies ostatnio czytalam ze juz od 4m-ca mozna zaczac podawac
mala c. a Ty nie chodzisz do tej samej ped co ja?do dr Witczak?
tak do dr witczak,ale niewiem jak dlugo:)
Przepiszcie się dziewczyny na Rogalińska do dr Lidii Rzeczyckiej, naprawdę polecam.
jeśli oczywiście macie do swojej dotychczasowej pani dr zastrzeżenia :)
a chcesz ja zmienic?jak moj maz zapisywala Mala to ja w ogole jej nie chcialam no lae do innych juz miejsca nie bylo i zostala nam ona:/
bogosia wiem o tej lek.od mojej kolezanki,podobno super pediatra,rozmyslam o tym,pewnie w koncu tak zrobimy,przy jakiejs okazji
Ja podaje mojej małej od 4 miesiąca i 2 tygodni kaszkę manna Nestle. A ponieważ toleruje gluten, nie widzę powodów żeby tego nie robić.
Aniu, gratuluję ząbali... i szkoda że na basenik nie możecie chodzić, ja bym bardzo chciała. Właśnie do Aquaparku...
a co do skarpetek z grzechotkami to też takie mamy, z niebieskimi gwiazdeczkami :)) z Rossmanna chyba za 9zł?

u nas tez chyba ząbki, bo jak posmaruję dziąsełka Bobodentem to za 5 minut cisza jest... i wyczuwałm u góry kiełki, na dole nic nie widać bynajmniej... może nie widać, ale juz swędzi
Iza glowki nie zanuzylam,ale moj D. mowil,ze mam to zrobic. Ja jednak sie boje. Ale kilka razy jak malego tak trzymalam na brzuszku,to sie zapomnial i schylil glowke, no i zamoczyl sobie cala buzke. Zrobil takie wielkie oczy,ale nic mu nie bylo :).
ja wyczytałam już w dwóch ksiązkach, że gluten nie wcześniej niż 5 m-c i nie później niż 6 m-c powinno się wprowadzić
Biedronko, ja słyszałam że najpierw leje się dziecku na główkę wodę np. z gąbki żeby się oswoił, zamknał oczka i wziął oddech a potem się zanurza

ja idę spać, moje chłopaki już śpią, papa
Dziewczyny, pytanie techniczne odnośnie pieluszek. Jasiek ostatni posiłek zjada około 20-21. Nie budzi się w nocy, dopiero około 6-7 rano i niestety pieluszka jest przelana. Myślałam że to przez to, że trójki już powinnam zmienić, zmieniłam na czwórki, ale to samo. Czy mam go budzić w nocy na samo przebranie? To bez sensu trochę. Ale dzisiaj miał tak zmoczoną pieluszkę, że pół pleców mokrych. Do tego nie płacze że ma mokro :)
Jak to jest u Was?
Napiszę chyba posta z takim pytaniem :)
u mnie po nocy pieluszka mokra ale nie przelewa się. Czasem w nocy jak sie obudzi to przewijam
Natali mi te woreczki do mrożenia pokarmu sprawdzały sie rewelacyjnie. one mieszczą 210ml. są sterylne!! mają taki "klips" zamknięcie hmmm jak np. przyprawa kucharek :p na opakowaniu jest napisane :podwójne strunowe zamknięcie" jak wlewa sie mlesio to robi sie taki storzek (torebka samostojąca). i na tych woreczkach jest tabeleczka na wpisanie daty godz czy co tam potrzebujesz. kupowałam je w akpolu 25szt za 23zł. zostało mi 21szt chetnie oddam za pudełko bebiko 1. jak byś sie zdecydowała to mój mail crazy101@wp.pl

Aha i jak któraś może używa sudocremu też mam do oddania za mlesio bebiko 1, sudocrem otwary 3tazy maźnięty 125g opakowanie.
Też chodzę do dr. Rzeczyckiej i bardzo jestem zadowolona. Ostatno częściej kompię Werke w dużej wannie czasami sama z nia wskakuję :-) i nauczyła sie robić "ciapu, ciapu" uderza rączkami w wode żeby mocno pryskała i taką ma radochę przy tym świetną zabawę.
Salambo - zgadza się - z gołą pupcią szaleje się najlepiej!!!

Skarpetki kupiłam w Akpolu za 8zł/para, ale widziałam tez w Rossmanie.

Bogosiu - fazę największego marudzenia chyba mamy za sobą, ale był czas, że cały dzień siedziała by mi na rękach, tuliła się i podgryzała mój podbródek i poliki - maście niestety u nas nie skutkowały :-(

AZS u nas pojawiło się około 3mc - suche plamy na łokaciach - podejrzenie było, że to proszek, więc prałam w płatkach mydlanych, ale nic się nie zmieniło - plamy pojawiły się na nóżkach i klatce piersiowej, a oliwka i parafina tylko pogarszały stan. Pomógł dopiero Atoperal - ale nadal nie jest idealnie ;-(
Warbuziaczku, ale chyba często AZS szybko mija u takich Maluszków, więc miejmy nadzieję, że będzie ok.
A ja jestem połamana. Jaś miał przedwczoraj taką fazę, że zasypiał tylko w samochodowym nosidełku ale jak mu robiłam karuzelę, czyli nie bujałam, tylko huśtałam w powietrzu, no i chyba naderwałam sobie coś w lewym barku bo od przedwczorajszej nocy strasznie boli :/

Zębolków się boję, bo znowu w maju (na majówkę!!!!) od 1szego maja do 9tego zostaję sama z Jaśkiem ponad tydzień, bo mąż wyjeżdża na szkolenie do Antwerpii :/ echhh i pewnie wtedy się zacznie kongo jak zwykle jak jestem sama :(

A po skarpetki może się wybiorę dzisiaj :)
tak, tak Gosiu - podobno często mija, więc jestem spokojna, chociaż nie powiem - szkoda mi basenu, a teraz obawiam się z nią iść.

współczuję tego bujania w foteliku - mi by ręce odpadły!!! Wymiękam jak mam ją wniesc po schodach, a co dopiero fruwać!!!

A jeśli chodzi o zębolki, to dla nas to jest jak na razie najtrudniejszy moment rodzicielstwa - hmmm... dopiero teraz odczułam co tej jest mieć małe dziecko! Ale nie wszystkie dzieci tak to przechodzą, więc życzę coby Waszym dzieciaczkom hop siup i bezboleśnie!

A moja Mila właśnie gada w tylko sobie zrozumialym języku, ale tak głośno, że ojej!!!
Ania, nie strasz mnie :))))

A nas właśnie odwiedził kurier i przyszedł kojec, kupiliśmy taki:
http://www.allegro.pl/item979742980_kojec_horn_afryka_materac_eduka_kojce_prezent.html - jeszcze nie rozpakowałam, bo strasznie ciężki i najgorsze że duży :/ 2 facetów go targało na 2 piętro i średnio zadowolone miny mieli :) Ale w sklepie jak widziałam ostatnio to fajnie wyglądał rozłożony :) Ale szkoda że taki duży i ciężki, myślałam że ja spokojnie dam radę go przenieść, ale nie ma szans :/

No i przyszedł gryzak MAM taki jak Kasia ma:
http://www.allegro.pl/item979676300_gryzak_dziaselko_mam_baby_po_3_miesiacu_gratis.html

Ale Jaś wkłada nie tą stroną co trzeba :DDD
dziewczyny co to moga byc takie czerwone krostki koło tyleczka?na jej wargach sromowych,na poczatku miala dwie teraz juz z 6,smaruje sudocr.
mala c. Lena ma dokladnie to samo, bylam wczoraj u ped, powiedziala zeby na noc smarowac tormentiolem(bez recepty) ale gdyby sie roznioslo jeszcze bardziej i zaognilo to moze to byc grzybiczne i wtedy mam jeszcze krem na recepte, ale raz posmarowalam tormentiolem i chyba jest lepiej
na poczatku miala tylko jedna kropke kolo tyleczka, ale jak zrobily sie cztery to stwierdzilam, ze cos nie halo i ze trzeba cos z tym zrobic
o kurcze:( to kupie dzisiaj ten krem,jak sie obudzi to jeszcze zajrze,jak nie pomoze to pojdziemy tez do pediatry.ile kosztuje?
a moze alatanem????bo akurat mam
dziewczyny własnie dostalam wykaz składek z ofe i jak co roku pracujac w firmie miałam ładnie za kazdy m-c odprowadzone składki tak teraz jak byłam na zw ciążowym to mam braki!
od czerwca 2009 do grudnia 2009 mam brak wpłat z zus, czy mzoe wy juz macie swoje wykazy z OFE za ub. rok?

dzw do ZUS ale po 7 min oczekiwania skapitulowalam :-(

Salambo - Emi fajnie robi tego leniwca z twoich opowiadan cięzko mi było sobei to wyobrazic ale teraz juz wiem :-)

moja mala nie ma takich skarpetek ale moze juztro dam rade to sie wybiore do alfy ( i tak planuje po info od Kasi skonczyc do hm no i do rosmana po te skarpetki :-))

ja mialam wczoraj mały zabieg w szpitalu dziś taka ladna pogoda a ja w domu musze siedziec, w dodatku M miał nieplanowany wyjazd wiec mala kisi sie ze mna w domku :-(
mam jeszcze szwy załozone i strasznei mnie boli głowa - one sa jakby takie sztywne- nie wiecie moze czy to sa jakies z metalem? bo czuje jakby mnei ktos obuchem strzelił :-(

tormentiol kosztuje ok 6,5zł, jest na ni napisane "preparat dzialajacy przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i sciagajaco" wczesniej smarowalam sudokremem i mascia z AA na odparzenia, ale nie poagalo wogole, pewnie ze mozesz alantanem sprobowac, a noz widelec:) ale jak masz po drodze apteke to ta masc jest b. fajna i mysle ze przyda sie na inne okazje
Czy Wasze pociechy też mają takie czerwone paski na zgięciach np na szyi? Mała wygląda jakby się wieszała. Smaruję Bepantenem i jest lepiej, ale całkowicie nie znika. Myślałam na początku, że to odparzenie, ale pojawiło się też na jednej nóżce i pod pachami.
u mojej robi się, wiadomo w zgięciach to normalne. Pomaga linomag, raz posmaruję i potrafi zniknąć
gani - no wlasnie moje tez ma takie cos, ja w to normalie olivke wcieram albo maczke ziemniaczana, sama nie wiem co to jest dokładnie
aha jeszcze ja myslalalam ze to przez to ze moja troszke pyzynia jest :-) i to takie fałdki...
Moja też tak ma tam gdzie fałdki :) To chyba właśnie od tego, że jest fałdka i tam się poci. Trzeba tylko dbać o te miejsca najbardziej, przemywać w ciągu dnia, żeby nie powstało odparzenie
a mój nie ma żdnych pasków, bo nie ma też wielu fałdek tylko po jednej na udkach ;))

ja Tormentiol zawsze w młodosci na pryszcze stosowałam.. ładnie wysusza!

Crazy, w takim razie umówmy się najlepiej po weekendzie jakoś bo wczesniej nie dam rady do Głownego pojechac, chyba ze Ty bedziesz jakiegos dnia blizej Przymorza, czy nawet Wrzeszcza... sudocremu mam tez to duze opakowanie więc nie wezme od Ciebie..

Gosia, ja po kąpieli (19-20) zakładam pampka i czasem w nocy przebieram Młodego (ok.4-5) ale czesto dopiero po przebudzeniu, czyli 6-7 i nie jest przemoczony.. specjalnie go nigdy nie budze, szkoda mi, a zauważyłam że jak dobrze mu założe pampersa to faktycznie te 12h przesypia z nim i jest pełny ale suchy.. a jak sam sie obudzi w nocy i nie płacze to zmieniam

dzis obudził sie około 3 i zaczął sobie "gadać", śmieszne bo słyszałam to przez sen ale wkomponowało sie to w mój sen i dopiero po jakims czasie sie obudziłam ze on naprawde sobie gada po ciemku w łóżeczku ;))) wstałam bez zapalania światła, nachylam sie, a tam patrzą na mnie wielkie czarne ślipia i Młody zaczyna sie smiac do mnie, hehehe, a ja myślałam ze przestraszy sie mnie w nocy... no rozbawił mnie tym ;-D
o ktorej wasze maluszki na wieczór ida juz spac i o ktorej przed spaniem maja ostatnia drzemkę?
bo jak pisałam kiedys moja o 18 byla kapana i pozniej butla, a teraz chciałam jej przesunąć kąpiel na 19-19,30.
i je tak:
7.00 mleko 150 ml
10-11 pol sloiczka deserku
13 -14 zupka lub obiadek ok 150-180 ml
16 mleko 150 ml
i teraz ok 20 powinno byc kolejne mleko, ale o 18 juz sie zaczyna płacz i marudzenie i nie wiem czy to z głodu (chyba nie bo jak widac rano potrafi długo na tym mleku wytrzymac) czy po prostu juz jest senna i chce spac, nie wiem czy powinnam zrobić tak ze jeszcze sie teraz zdrzemie a jak sie przebudzi ta ja wykapiemy i mleko czy juz ją położyc spać?
moja idzie spać koło20 a drzemała chyuba koło 16 nie pamiętam dokładnie, bo ona nie ma stałych pór spania w dzień
U mnie też jest kąpiel ok 19.30, butla 150ml i spanie troszkę po 20. a wczesniej drzemie ok 16 i je po drzemce.
mała pospała do teraz wiec powoli przyszkuje ja do kapieli tak na 19,30 i ok 20 mleko i zobacz czy usnie ładnie czy bedzie wyspana po tej drzemce
Natalia bede jutro na zaspie i na wrzeszczu. na zaspie między 12-14. a na wrzeszczu ok 14-16 :-) gdzie ci pasuje podejść?? to gdzieś sie umówimy!!??
My pieluszkę na noc zakładamy około 22 i potem dopiero rano około 9 zmieniamy. Zauważyłam, że najwięcej siusia rano, ale choć pielucha ciężka to nigdy jeszcze się nie przelała.
Sara, dzięki, że mi przypomniałaś o mączce ziemniaczanej. Kiedyś stosowałam, ale zaprzestałam. Rzeczywiście chyba najlepiej skutkowało.

U nas drzemka jest między 17 a 18, ale my późno chodzimy spać - przed 22. Chciałabym żeby Mała szybciej zasypiała, ale niestety, jak położę wcześniej spać to budzi mi się dwa razy w nocy :( A tak przesypia mi 5-6h.
gani - nie ma za co, zreszta ja ta maczke uzywam jak mi mama przypomni :-)

mała wykapana i wcina mleko, jakos sie udało do 20 przetrzymac :-)

u nas wczesniej Paulinka chodziła spac o 18-18,30 i spi do 23-23,30 potem do 6 a czasami do 7-8
dzis ja przetrzymalismy do tej 20 i zobacze jak bedzie :-)

Natalia zerknę jutro na forum jeszcze rano! teraz juz spadam. Jak by co to mój nr tel 660496250 i daj znac czy jutro ci pasuje któreś miejsce :-) zaspa wrzeszcz. jak nie to no problem innym razem sie umowimy
Crazy, akurat jutro nie bedę miała niestety samochodu więc nie pasuje mi ani zaspa ani wrzeszcz, chyba że na Zaspę bliżej Przymorza to mogłabym spacerem podejść z małym.. bo ja mieszkam niedaleko Alfy

Sara, my od jakichś dwóch tygodni kąpiemy wczesniej Maksia niż dotychczas (teraz o 19-19.30) i czasem odrazu zasypia już na kilka godzin (nastepne karmienie koło 24-2) a czasem nie chce zasnąć nawet do 22.. zależy jaki miał dzień
ale jeśli chodzi o drzemki to Maks jest totalnie nieregularny w ciągu dnia, czasem prawie wogóle nie spi a czasem na pół godzinki około 16, czasem około 18 (wtedy kapiel odraczamy aż sie obudzi, np. o 20.30)

a widzę Crazy że teraz już Cię nie ma, no cóż.. może rano Cie jeszcze dorwę :))
ja brałam z Pellowskiego za 85 zl 2 kg i byłam bardzo zadowolona...był smaczny
A to mój 5miesięczny Skarbek :)
image
Urwało, ale trudno :)
Sliczny jest Jasiu :). Sto lat dla solenizanta :D.
Trochę "nieuczesany" :D
Dziękujemy :)
Bogosia - ale przystojniacha :-) i również wszystkiego najlepszego z okazji juz 5 m-cy :-)
Czesc,

Jasiek chyba do mamusi podobny, bo taki ciemnitki i jak juz duzy, 5 miesiecy to powany wiek hoihi...

a my dzis 2 dawke na rota przeszlysmy i ok, ale znow sama bylam w przychodni itp i juz mowia o mnie o single mum, ach tak to jest, moj maz normalnie jak wyjfdzie o 6 to wraca k.19 , a mi troskze ciezko i naprawde mamy siebie z Blanka czasami dosc, choc nie nie da zrobic sie, bo jednak tego wymaga praca jego...
a w ogole Blanka bardziej kumata robi sie, wrzeszcze jak tylko pojde na gore i nie widzi mnie 2 sek...a tylko zobaczy to usmiech i gadanie...
a ja dzis ogladalam znow relacje z powrotu tych cial po katastrofie , ach tyle cial naraz , boze, nie wiem jaki tego byl cel itp...i mysle sobie, ze jednak to byl blad ludzki niestety, tylko teraz ciekawa jestem czy piloci zle obliczyli pulapy czy co, czy jednak maszyna za szybko schodzila? o naciskach jesli byly,to i tak nie dowiemy sie o nich...
ja kładę małego o 19 i śpi do 4 . mleczko i śpi do 8-9. rano jak go ubierałam zdziwiłam się, bo pieluszka była sucha. zauważyłam, że mały w nocy już nie sika, tyulko rano po przebudzeniu. bo w ciagu 15 min nasikał pełną;)
u nas plan dnia taki:
9 mleczko
12 mleczko
spacer;)
14,30 zupka ;ib deserek zagęszczony kaszką
17 sinlac
19 mleczko z kleikiem ryżowym
4 w nocy mleczko

mam od wczoraj do niedzieli us iebie babcie z alzheimerem i jest ciężko. rano chce uciekać do siebie (300km), nie pamięta co u mnie robi, mówi, że jestem babcią małego i siostrą mojej mamy, pyta czy Kornelka będzie dziś spała u nas, czy nie u swoich rodzirów... i każdego dnia to samo tłumaczenie od rana... i w kółko...

ale do niedzieli dam radę...tylko wieczorem mam chwilowo czas na poczytanie. bo teraz mam trójkę dzieci;) i wnuka;);)
Lidia - a ten sinlac to co to i w jakim celu mozna go stosowac? mniej kaloryczny niz mleko?
sinlac to bezglutenowy produkt zbożowy powyżej 4 m-ca firmy Nestle. dostałam zalecenie od pediatry, że mam raz dziennie podawać i podaję. zamiast jednego mleczka
Lida trzymam kciuki żebyś dała radę, alzheimer to ciężka choroba dla bliskich, tak więc trzymaj się
a Kasjan to je już jak chłop od kosy :) Emily je 5 posiłków dziennie i nadal nie wyrabia swojej normy żywieniowej, oczywiście nie narzekam,
Boogosia Jasiek jakie ma wielkie oczyska :) i tez mamy taka pościel z misiem tylko że z kory - babcia szyła dla wnusi :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Natalia bede na zaspie w okolicach pasa startowego ( zawsze cyrk tam stoi) wiec niewiem czy tak ci pasuje???
ok Crazy, jednak mam samochód, bo jeszcze inne sprawy musze załatwić w Sopocie... także będę miedzy 12-14 na Zaspie, zadzwonie, bo tak to sie nie zgadamy :)
Jakbyś mogła do 14 max sie wyrobic było by super :-)
Wita
Jestem tutaj nowa wiec tak za bardzo nie wiem czy moge sie przylaczyc jako mamusia listopadowa:) Moj brzdac ma juz 5msc i 9 dni:) Karmie tylko piersia no i od tygodnia powoli wprowadzam mu rozne deserki tak sie zastanawiam czy jakias kaszke juz powinnam podawac czy to wystarczy malemu narazie; tydzien temu bylam na szczepieniu i pediatra nic nie mowila zebym cos poza mlekiem juz dawala (w sumie to sie nie spytalam;/)Z takim pytankiem do was sie zwracam:) co o tym sadzicie?:)
generalnie do 6 miesiąca można tylko pierś a później już powinno coś sie wprowadzać. Ja się troszkę pośpieszyłam i wcześniej zaczęłam. Moja ma 5 miesięcy i tydzień z kawałkiem. Je 3 inne posiłki plus pierś
owocek, zupka, i kaszka jak już pisałam wyżej.
na słoiczkach jest napisane od kiedy można. Mojej to wszystko służy, lubi to jedzonko i nie ma problemów z brzuszkiem ale trzeba dziecko obserwować i w razie czego wstrzymać się.
czesc Megi, pewnie że możesz się dołączyć, jak najbardziej Cie witamy :))
ja też karmię tylko piersią i jeszcze nic nowego nie wprowadzałam więc nie wiem, ale Twój brzdąc (chłopiec ?) już zaczął 6 miesiąc życia, więc powinno się już wprowadzić gluten, tyle wiem.. a kaszki są przeważnie glutenowe, więc ja bym radziła już około łyżeczki dziennie kaszki dawać.. mi ped mówiła 2 dni temu żeby zrobic na wodzie kaszkę i połączyć ją z moim mlekiem np. na łyżeczce i dać Małemu np. na wieczór (bo mój się budzi co 3-4 godz w nocy) i tak przez około 5 dni, żeby zobaczyć czy nie ma uczulenia.. jeżli nie to można zwiększyć stopniowo porcję..
witamy :) każda mama jest u nas mile widziana :)
można też dodawać kleik glutenowy, ja mam dodawać do zupki bo Emilka jest na sztucznym, a kaszkę mam wprowadzić jako posiłek dopiero jak mała nie będzie się najadać samym mlekiem
podjęłam męską decyzję i w niedzielę przesiadamy się do spacerówki, czy któraś ma podobne plany na najbliższy okres ? oczywiście do solidnej spacerówki x-landera, parasolkę zostawiam na później :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

no my też się przesiądziemy do spaceróki w najbliższym czasie, bo w gondoli to mała tak leży i mało widzi, a ona już ciekawa
ja tez chciałam na spacerówkę ale ja mam dużą gondolę, a jak Młody nawet będzie juz siedział to moge w gondoli podnieść oparcie i też może tam siedzieć, więc jeszcze pojeżdżę z tym..
Salambo, my jeszcze się nie przesiadamy chociaż mała ledwo się mieści na długości. Jak będzie trochę cieplej to spróbujemy. Też mamy x-landera.

Za to obniżyłam już łóżeczko. Któregoś ranka zobaczyłam jak moja córcia fika i mało mi serce nie wyskoczyło na widok śpiworka nad barierką. Sprężysta z rana jest. Pewnie nic by się nie stało bo mała zupełnie nie ma jeszcze ciągot do siadania, ale wolę zrobić to za wcześnie niż za późno.
No to bede musiala zaczac dzialac w sprawie dodania do diety glutenu; tak moj brzdac to chlopczyk Konradek:) w tej chwili wazy 8kg i ma 68cm wzrostu:)
Fajny brzdąc, moja jest maleńka - 6 kg i 60-62 cm :) ale rozwija sie dobrze, więc nie panikuję :)
dziewczyny, gdzie jest ta Lotnia dokładnie? sprawdzam na mapie, ale nie kojarzę, to gdzieś przy ETC?? bo chciałam do tego QQ KIDS zajść kupić jakiś fajny smoczek masujący dziąsełka... bo Młody teraz tak mocno ssie smoka ("gryzie") że 3 tyg temu mu kupiłam zwykły lateksowy z Canpol Babies i już dziurę ma.. i do wywalenia..
i rowniez juz musze sie przesiasc na spacerowke poniewaz ledwo sie miesci w gondoli:) Dzisiaj rano zastalam mojego bobcia do gory nozkami w lozeczku:)obrocil sie w nim o 180 stopni:) czas najwyzszy obnizyc je:)
Witam wszystkie mamusie:) i dzieciaczki tez:)
Ja z moim babelkiem juz od paru dni nie wychodze na spacerki:( jakis zakatarzony jest ostatnio:( w sumie zaczelo sie to po ostatnim szczepieniu jak bylismy tydz temu... nie wiem czy to taka reakcja na szczepienie czy co?:(
A i mam pytanko... moze ktoras z was ma do odsprzedania garniturek na takiego bobasa?:) szukam cos dla malego bo za 3 tyg idziemy na I komunie do mojej chrzesnicy i chcialabym zeby syncio sie ladnie zaprezentowal:):):)
Salmbo - ja mialam plany na majówkę małą przełożyc, ale jeszcze tej "męskiej" :-) decyzji na 100 % nie podjełam, a tez mamy x-landera
teraz myslalam zeby moze taka podusie klin co mialam do kolyski jej wsadzic do gondoli (bo boje sie ze powoli bedzie juz marudzic tak na leząco) ale musze zobaczyc czy nie bedzie za wysoko zeby mi niunia nie wypadła...

Megi - witamy :) ja sugerowałamsie tym co jest napisane na słoiczkach, tylko wczesniej kolejnosc podala mi ped (u nas akurat bylo:marchew, brokuły, ziemniak)
a co do garniturku do Lidia miala piekny dla Kasjanka ale nie wiem czy sprzedaje :-)

Natalia - ja sie chyba dzis tez wybiore do QQ kids, musze gryzaczka kupić
a do lotni jedziesz tak jak do etc tylko z tej dwupasmówki (ni epamietam ulicy...) nie skrecasz jak do etc tylko nastepna w prawo, miniesz biedronke, w sumie do konca prosto i bedziesz miala tą lotnię

Megi, ja mam garniturek grafitowy, bardzo elegancki, napisz do mnie na maila (jest w moim profilu), to prześlę ci zdjęcia i więcej info;)
też bym się chętnie przesiadła do spacerówki, ale mały jest zbyr gibki. głowa się jeszcze kiwa na wszystkie strony, plecki miękkie, szkoda mi małego i nie chcę mu krzywdy zrobić...a na spacerkach śpi i ciekawy świata jeszcze nie jest;)
kasjanek jeszcze za malutki, moja jest miesiąc prawie starsza to już można powoli myśleć
LidiaM naskrobalam Ci meila odnosnie tego garniturka:):):)

A jak podajecie jabluszko swoim maluchom? Nie ukrywam ze wolalabym podawac swojej roboty niz ze sloiczka:) jak takie jabluszko przyzadzic? Ktoras moze poradzic?:)
Wlasnie zjedlismy deserek jablkowo jagodowy:) Ale moj bobcio sie nim umazal:) wygladal jak maly morusek:) wszedzie na wloskach w nosku na oczkach...:) ehhhh bezcenne takie chwile:) fajowo jest byz mamusia:):):)
Sara, być może się tam spotkamy ;)) ja już wychodzę z domu, bo jadę jeszcze spotkać się z Crazy na Zaspie i od razu do tej Lotni, więc koło 13 powinnam już tam być :)
jakby co to jestem w brązowej kurtce i dżinsach :) i z Młodym w beżowym foteliku ;)) zahacz mnie jak mnie zobaczysz, bo ja nie wiem jak wyglądacie.. :D
Czy moze ktoras z was miala w czasie ciazy taki problem jak cukrzyca ciazowa? Mnie niestety ona dopadla:( Zastanawiam sie jak dlugo trzeba odczekac z planowaniem drugiego dzidzusia w zwazku z tym czy sa jakies przeciwwskazania? Zaczynam myslec o drugim babelku (maz jeszcze o tym nie wie:):):) )tak zeby mogly sie razem potem bawic i nie byla zbyt duza roznica wieku:)
mała coś mi strasznie marudziła, a ponieważ jeszcze nie pora jedzenia, więc spróbowałam dać jej sok marchwiowy z butli. Pierwszy raz w ogóle próbowała z butli pić. Myślałam,że połknie sok razem z butelką, jak się dossała:) czyli z piciem z butelki problemu nie będzie:) teraz mi po tym soku zasnęła:)
sara i Natalia szkoda, że się nie zmówiłyśmy bo ja w QQ Kids byłam po 11:00. Kurczę zostawiłam aż 50 zł ale kupiłam małej bodziaki na zaś na 74 akurat na lato będzie miała :)
Izulucha,
Ty leciałaś z Blanką samolotem. Jak znoisła lot? Co robiłaś w czasie przed odprawą. Miałaś ją na kolankach, czy nie była znudzona? Jak okres startu i lądowania? Dałaś jej smoczek? Ogólnie da się znieść podróż? czy odradzasz.
eve, ja latałam z Kornelką jak była mała. rodziny z małymi dziećmi odprawiane są poza kolejnością. (mówię o wycieczkach w ciepłe kraje), zabierasz z sobą wózek na teren bezcłowy i oddajesz obsłudze samolotu przy wejściu do samolotu. jak wysiadasz, wózki już czekają na dzieci. w samolocie miałam dla małej picie, podawałam przy starcie, żeby z uszkami nie było problemu. miałam ją na kolanach zapiętą do swojego pasa. nie wiem jak jest teraz.
eve, spokojnie da sie...ja mialam caly czas wozek ze soba, oddalam i zlozylam przed wejsciem do samolotu, w samolocie mloda byla na moich kolanach itp, przypieta pasem, obok nikt nie siedzial, wiec mialam plecak z mlekiem i woda plus herbatka...moja smoka nie ssie, ale w momencie schodzenia podawalm picie i bylo ok, sam start i ladowanie to przespala, czyli spala ok.40 min na moich rekach, a ponad 1h aktywna, ale ludzie mi ja zabawiali, usmiechali, ona byla zainteresowana siedzeniem itp..czas szybko minal...ale jak masz mozliwosc to lec z kims towarzyszacym, bo jedno skupia sie na dziecku, drugie na bagazu paszportach itp, podac ci mleko itp.przed odprawa musialam napoic dziecko mlekiem , herbata i woda, chodzi tylko o sprobowanie przez dziecko, to bylo w Londynie...wozek musialam zlozyc i zostal przeswietlony, wzielam ze soba f.samochodowy, ale osobno, oddalam przy bagazu...a tak w Londynie jest co robic na bezclowych, poszlam do apteki aby kupic mleko tak na wszelki wypadek, jakby lot byl do gdzie indziej itp, bo juz miz darzylo sie, ze ladowalismy gdzie indziej, wracalismy spowrotem niby do Londynu bo z samolotem cos bylo nie tak , a wyladowalismy w Paryzu, lot mial byc do Portugalii, wiec musialam pewne rozwiazania wziac pod uwage...oczywiscie przed lotem przebralam dzidzie porzadnie,
uwazam, ze dziecko takei male znosi podroz duzo lepiej niz np.dziecko 2-letnie...
NataliaR tak lotnia jest przy etc. Etc jest po prawej a do lotni idzie się na lewo, mijając Beverly Hills(wypożyczalnie video) i chyba tam Biedronka jest też
Aaaaa chyba się spóźniłam z podpowiedzą bo pewnie już byłaś w tej Lotni ;-)
jak ubieracie wasze dzieciaczki do snu i jak sa ubrane w dommu?
w domu ma body z dł rękawkiem i rajstopki, jak wychodzę na dwór to zakładam ogrodniczki, buciki na rzepy i bluzę, na to kurteczkę i czapusię
a do snu ma śpiochy i w śpiworku śpi (bo strasznie kopał kocyk, więc zainwestowałam w śpiworek;)
Megi witamy :)

Jaś śpi w bodziaku na krótki i pajacu, pod kocykiem. Mamy śpiworek, ale średnio mu się podoba :)
W dzień lata albo w bodziaku na długi/krótki + rajty, albo jakieś wygodne spodenki i bluza.

Jaś dzisiaj przepełznął na brzuszku 2 metry!!!! :-) Podnosi tyłek i się podciąga na rękach :)) szok :)
Natalia - no a mi si w koncu dzis nie udało tam podjechac :-( byłam w GB i zleciało....
ale za to w Cubusie mają fajne chysty na głowe dla dziewczynek - i kolekcja jest 25% tansza niż cena na metce :-)
no i kupilam legginsy dla małej w HM Kasia chyba juz pisala o nich :-) wogole maja tam fajne ciuszki z hello kitty :-)

Betrsia - super ze małej tak ładnie i szybko poszło z tą butlą :-)

Ojjka - a coccodrillo jeszcze maja? a jak tak to tylko bielizne do spania czy takei "wierzchnie" ciuszki? i moze coś na lato? bo ja akurat body na 68 mam duuzo i kilka tez juz na 74... wogole teraz małej kupuje na 6-9 mcy

Dziewczyny, a czy QQkids jest jutro otwarte? Jeśli tak to w jakich godzinach? No i czy mają jeszcze sporo rzeczy poprzecenianych?

Ten gryzak MAM jest rewelacyjny! Po 2 minutach Jasiek już go poprawnie wsadzał do dzióbka i potrafi tak się nim dość długo zajmować :) i bardzo poręczny w chwytaniu, naprawdę polecam. Cena dość wysoka jak na gryzak (około 26zł) ale myślę że warto :)
Emily na co dzień ma pajacyk, albo bodziak i jeansową spódniczkę z majtasami albo pół śpiochy, na noc bodziak z długim lub krótkim w zależności od śpiworka, bo mamy dwa jeden z rękawkiem a jeden bez :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ehh zawsze zanim sklece posta już są nowe przed moim wpisem :-)

tzn mała nosi 62/68 ale tych juz mam zapas :-) wiec teraz jak jest coś fajnego i w promocji to na 74 kupuje

Bogosia - super że mały tak sobie pełza pewnie dla niego to tez fajna zabawa i doświadczenie :-)

Kamila - mała spi w skarpetkach (luźnych) i body z długim i w śpiworku, a w dzien jest w body z krótkim i w pajacu welurowym jak nigdzie sie nie wybieramy dalej
Moja śpi w śpioszkach a pod spodem ma bodziaka na krótki rękaw. Teraz szukam śpioszków bez stópek, ale nigdzie znaleźć nie mogę, wszystkie mają stópki.

Sara które leginsy kupiłaś ? Widziałaś te jeansowe za 30zł ( Rewelacja ) :)
te chusteczki na główkę o których piszesz są faktycznie super, również ją mamy :)

W ogóle ja to do sklepów nie mogę już chodzić, bo wciąż coś stamtąd przyciągnę dla Amelii :) Te wszystkie ciuszki są takie cudne :)

ja też kupuje już małej ciuszki na 74, ostatnio kupiłam fajne rampersy w C&A oraz w Pepco, strasznie podobają mi się maluchy w rampersach,

poszłabym z Emi na basen ale mam za daleko, myślę że mogłoby jej się spodobać bo jak w wannie kładę ją na brzuszku, to tak macha rączkami i nóżkami jakby pływała żabką, a dzisiaj usiłowała złapać łapką żółwika którego ma na wanience i miała śmieszną minę jak łapka jej się ślizgała i nie mogła go chwycić :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Kasia - kurcze jakie dzinsowe? nic takiego nie widziałam :-(( kupiłam białe i jasno różowe te po 10 zł
i u mnie to samo z tymi zakupami - ale juz sobie powkładalam do głowy ze jak chce juz cos bardzo kupić to większy rozmiar :-)
Kasia a widziałaś takie body z długim białe w Cubusie z takim srebrnym napisem - Like an angel :-) słodkie ale strasznie drogie jak dla mnie
na razie nie kupiłam ale myślę i myślę.... a mąż się smieje ze pewnie za kilka dni i tak pojadę :-) a niedługo zaczynam wychowawczy wiec zapas musze zrobić...

aha dziewczyny jak używacie to mam na sprzedaż niemieckie Tampony OB Normal - 56 szt po 19 zł za opakowanie
Ja też już na 74 kupuję, bo na 68 mamy dość :) Poszłabym jutro do QQ ale nie wiem czy czynne mają, bo i tak jedziemy na szkolenie z ratownictwa na 13.
A tutaj Jasiek z ulubionym gryzaczkiem :)
image
Sara, między ciuszkami, trzeba pogrzebać mają po 30zł leginsy ale jeans z kieszeniami z tyłu, no po prostu boskie ;) Ja kupiłam małej rozmiar 74 co by na później mieć, jak będzie trzeba pasa zacisnąć bo skończy się macierzyński ;)

Bodziaków nie widziałam, ale weszłam tam dosłownie na sekundę, bo sporo kasy zostawiłam w C&A i obawiałam się, że znowu coś wypatrzę i kupię ;)
Skusiłam się też na tego rampersa z H&M z serii hello kitty
Teraz muszę właśnie troszkę zapasów porobić na lato, bo szczerze to mamy mało ciuszków właśnie na ciepłe dni. Zastanawiam się co się w lato sprawdzi najlepiej, czy sukienki, czy coś innego :)
Co do gondoli, to myślę że gdzieś w czerwcu jak się cieplej zrobi się przesiądziemy na spacerówkę. Teraz na spacerach Jasiek póki co śpi, ale jak w domu go czasami w wózku mam, szczególnie u moich rodziców, tam mamy drugi wózek, to tam oparcie jest stawiane jak w spacerówce, więc może spokojnie sobie siedzieć i tak mu jest najlepiej wtedy.

Ja na basen też chętnie bym się wybrała, ale w Aquaparku kiedy załapałam opryszczkę na twarzy (ewidentnie zaraz po basenie) i od tamtej pory jakoś nie mam zaufania :(

Dziewczyny, ja też jak patrzę na te wszystkie cudne ubranka dla dziewczynek, to aż się po prostu córeczki zachciewa :)))
I też strasznie dużo wydaję na ubranka i zabawki dla Jaśka, muszę trochę przystopować. A dzisiaj kupiłam kulę pełzaka FP jest cudna, po prostu tak skacze i się turla że ja się napatrzeć na nią nie mogłam i mąż się śmiał, że zabawkę sobie kupiłam :))) no i kupiłam też łuk TL na wózek, też fajny, ale jeszcze nie testowaliśmy :)
Jejka Jasiek jak fajnie trzyma już gryzaczka. Moja jeszcze jest na etapie łapania delikatnie zabawek z maty, a do buzi to się rączki wkłada ;) Gryzaczka też takiego mamy :) kupionego właśnie w QQ Kids, mam nadzieję, że nam się też sprawdzi.

Bogosiaa, od kiedy Jasiek tak trzyma zabawki w ręku ?
Ola, wiem że byłaś bo właścicielka mi mówiła (od słowa do słowa) że rano była Ola z Marcelinką (z forum listopadowego) i że zdenerwowana była chcrztem niedzielnym.. heheh
ja byłam od 12:50 do 13:20 bo fajnie mi się gadało z ta babeczką.. i tez kupiłam dwa bodziaki na lato, kawkę Bocianek na laktację (ale jakoś mi nie podeszła) i smoka MAM na ząbkowanie (ale za duży jest, a ten pan mnie przekonywał że będzie ok.. więc musimy z nim poczekać kilka mieśięcy :/ ) też wydałam równe 50zł :)) ale oni w przyszłym tyg zwijają się z interesem...

Moniall, dzieki, ale trafiłam i zupełnie od innej strony zajechałam, bo od Przymorza.. to skręciłam w Burzyńskiego i między blokami tam dotarłam... :))

Kamila, do snu to albo tylko pełny pajacyk, albo kaftanik i śpioszki... a spi poprostu pod kołderką bo w nocy się na szczescie nie rozkopuje
a w ciągu dnia to normalnie jak dorosły (no powiedzmy, hehe), czyli body z kr.ręk., koszulka z długim i normalne spodnie, typu sztruksy, jeansy albo welurowy dresik... nie lubię Maksia ubierać w takie dziecięce stroje, tylko w takie "męskie" :))

Bogosia, 2 metry??? wow!!!! no niezłego masz pełzaczka :))

Sara, Cocodrillo w QQ mają jeszcze, ale mało było tych wierzchnich (nie bodziaków).. ale coś mówiła kobitka że w pobiedziałek jeszcze jakąś dostawę mają różnych rzeczy... a od następnego tyg przenoszą się do biura i głownie tylko sprzedaż internetową będą mieli..

super Jasiu sobie siedzi... a nie przechyla Wam się na boki? bo jak ja tak sadzam Młodego to za chwilę ląduje na boku, więc muszę go obłożyć poduszkami po bokach :)

no własnie też sie zastanawiam jak te nasze "zimowe" maluchy będą w lecie znosiły upały... jak je ubierać żeby nie przegrzać.. kurcze, gorzej niż ubieranie w zimie... bo tak to na cebulkę się ubierało i już.. a rozebrać więcej niż do pampersa się nie da :)
ale shopoholiczki z was hihi

Bogoosiu, ten gryzak to jest taki jakby kolko i z kazdej strony ma czesc gruzaca, czy tylko taki gryzaczek do buzi...no ja robie zakupy juz na 80-86, ale moja dlugasna hihi
Kasia, z tym trzymaniem zabawek to już jakiś czas, miesiąc, dwa, dokładnie nie wiem i jestem zła na siebie, bo na początku założyłam mu "pamiętnik" :) czyli w zeszycie pisałam różne rzeczy z dnia codziennego :) ale niestety któregoś dnia chyba w lutym przestałam i od tamtej pory mi się nie chce, a wtedy wszystko bym wiedziała :/
Na pewno pod koniec lutego już chwytał, bo byliśmy wtedy u moich Rodziców i pamiętam, tylko że na początku to jak mu dałam do rączki, a teraz to już sam sobie bierze, nawet się obróci do zabawki jak jest gdzieś dalej, albo przypełznie do niej :) Dzisiaj do Klemensa pełzał (to lew z maty;) ) i do pilota od TV. Bardziej oczywiście pilot go zainteresował i jak przypełznął i chwycił to od razu bęc do buzi :)
Kasia, ani się obejrzysz a Amelka będzie łapała :)Fajne jest to, że rączki wyciąga jak coś chce i nie jest to takie chaotyczne, tylko widać że już troszkę kontroluje to co robi :) Tylko niestety fochy też swoje ma i nie wiem co robić, bo póki co, to jest raz na jakiś czas, ale potrafi się wydzierać z taką widoczną złością na twarzy "bo tak". A ja nie wiem jak to zwalczać :/

A gryzak jest super. Mamy go od wczoraj. Jest bardzo poręczny, za pierwszym razem Jasiek odwrotnie go wkładał, ale skumał i teraz szczękę bokserską sobie wkłada normalnie. I ma fajne wypustki i można tam np.dentinoxem posmarować :)
Iza - to jest taki gryzak:image
Te "białe" to część gryząca, ale pozostała część jest też nie taka mocno twarda, więc też można ją podgryzać, tyle że tylko te białe ma wypustki i pasuje do dziąsełek.
Natalia - 2 metry minus jego długość, czyli około 1.3m :) Mam kanapę rozkładaną do przodu i ona jest taka pół twarda, więc do pełzania mu pasuje. A jak go sadzam to nie siedzi bez opieki, tylko patrzę na niego bo czasami się gibnie. No i nie sadzam go na długo :)
to taki własnie gryzaczek, widziałam go dziś w QQ i pani mi wyjasniła że on ma tez tą zaletę, że mozna w niego (w ta część co do buźki idzie, taka chropowata) "wlać" żel czy maść chłodzącą na dziąsełka i wtedy bardzo dobrze koi ból dziąseł, bo ta maść/żel się lepiej rozprowadza niż na palcu rodzica
Dokładnie Natalia :)))
mój tez pilota i komórkę bardzo polubił, szczególnie jak gadam na głośnomówiącym to bierze telefon do buźki :))
i jak trzymam go na kolanach lub na rękach i akurat cos piję to wyciaga rączki po mój kubek, heheh :) śmieszne, jakby chciał się napić :)))

fajne te nasze brzdące.. a juz nie moge się doczekac aż mój synek sie do mnie zacznie przytulać.. tak bym chciała żeby to juz było!!!
Natalia, z komórką mam to samo :) Wysiadł mi głośnik i słyszę tylko jak mam włączony głośnomówiący i zawsze Jasiek chce zjeść i naciskać, a raczej łapać tel. No i z kubkami to samo, bardzo go właśnie kubki zaciekawiaja, może dlatego że trzymamy je często, nie wiem, ale obojętnie jaki kubek a on się w niego wpatruje i rączki wyciąga.
A co do przytulania, to na święta po raz pierwszy Jasiek przytulił się do mnie jak leżał na boku i ja też i zasnął :) Wyciągnął rączki, objął mnie za szyję i główkę przytulił do mojej i bez noszenia, bez niczego, po prostu przytulił się i zasnął. Cudne to było :) Chciałam praktykować to częściej, ale póki co tylko parę razy się udało :)
to ja mam identyczny tylko, ze rozowy hih, ale moja jak jej daje, to musialam trzymac sama, a teraz tak chwyta, ze boki , a nie ta cz.gyzaca wklada, do tego, czasami tylko paluchem dojdzie tam gdzie chce , a ja juz nie moge patrzec jak mi paluchy wklada itp...

aha ja w domu chodze w body z dl.rekawem, i spodenki, albo spodniczka i rajstopki, a spi w pajacu tylko,m i spiworek, po 2mz kilderka out i tylko spiworek, bo tak kopie...
Gosiu ja nie straszę - ja się żalę ;-) dla mnie to naprawdę najtrudniejszy moment od narodzin, ale podobno nie wszystkie dzieciaczki tak przechodza ząbkowanie - moja Mi nie chciał dzisiaj jeść ani z cyca ani z butelki, ani ciepłego, ani zimnego :-( w desperacji spróbowałam strzykawką i też nic :-( zjadła 2 razy w ciągu dnia i dopiero po kąpieli sie przyssała - żal mi jej niesłychanie ;-(

Jasiek ma boską fryzurkę - moja nadal jest łysolkiem - żeby jej tak tylko nie zostało! A no i mamy taka sama pościel, ale z flanelki :-)

Gryzak rewelacja - my mamy taki z TT - troszkę uboższy, ale też się sprawdza - kosztował około 15zł.
http://www.tommeetippee.pl/viewproduct/parentcat/3/subcat/10/pageid/2/

a jeśli chodzi o wyciąganie łapek i chwytanie rzeczy, to jest rewelacja! Dzisiaj jadłam obiad z Milą w chuście, bo mi mardziła i mogłam jeść wszystko, ale kiedy podnosiłam do ust widelec z surówką z buraczków, to od razu łapała! To samo kubek!

Jeśli chodzi o ubiór, to śpimy w pajacyku pod kołderką - śpiworka zdecydowanie nie polubiłyśmy. A w ciągu dnia chodzimy w rajtkach albo getrach i bodziaku. Na wyjścia zakładamy sukieneczki albo portki.

A no i witam nową mamę i Maleństwo :-)
witam :)'
Dzisiaj wstałam o 6 rano bo jakoś sen ostatnio mi nie idzie :( mam nadzieję, że po chrzcie się wyśpię :)

Natalia, ja jak idę do QQ kids to tak się zagadam, że hej:)Moja mama śmieje się, że jestem gaduła i znalazłam sobie kogoś kto ze mną pogada (Justynę z QQ)
Jaki masz ten smoczek, że nie pasuje aha i jaki to jest na ząbkowanie??bo ja mam taki zwykły z MAM.

My też mamy takiego gryzaka z tym, że Marcelinka dalej z uporem maniaka gryzie namiętnie tą twardą część i strasznie się przy tym ślini :)

U nas mała w ciągu dnia chodzi w bodziakach+skarpetki+spodenki, jak nie spodenki to nakładam jej półśpiochy ;) czasami jak ktoś do nas ma przyjść to nakładam jej kieckę ;)
Ania, taki sam smoczek z TT chciałam kiedys kupić w Smyku i żałuję że wczoraj dałam się namóić na ten z MAM, bo to zupełnie co innego, ale trudno, na szczescie ni była taki drogi (15zł) to kupię mu jeszcze jeden, właśnie taki jak pokazałaś w linku..
Ola, ja kupiłąm wczoraj taki na 6+ a mój Maksiu ma tak małą buźke, jakby miał dopiero około 2-3 mies. dlatego ten smok na pół buźki mu nachodzi, hheh :) no cóż.. albo poczeka, albo bedzie nosił za dużego smoka.. a on ma boki takie do obgryzania, jak gryzaczek.. Mam Soft 6+
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=995606333 (ja kupiłam niebieski z kropkami)

dziś Maks przebudził sie o 4 rano (a o 3 go karmiłam), zaczął płakać i nie dało się go uspokoić, dopiero jak sie obudził z szeroko otwartymi oczyma to zaczął sie usmiechać, gadać.. przewinęłam go, ale nie chciał spać.. gapił się w elektroniczny zegar, chyba świecące cyfry mu się podobały :)) dopiero po godzinie leżenia z rodzicami w łóżku, i przy mojej piersi (be jedzenia, tylko przytulony) zasnął... do 6.40 raptem :)) i do tej pory spał tylko dwa razy po 20 minut :) czort jeden!!
Mamusia i synus :)
image
biedronko, ale pieknie hihi i w tle piekna angielska ulica...

no to pochwale sie, ze dzis zdalam egzamin z obywatelstwa, bo zaczelam wreszcie ubiegac sie o nie, bo wszyscy maja tylko nie mamusia...i pytanie jak sadzicie, czy z babcia moja baby bedzie moglo podrozowac tzn. babcia paszport polski, baby brytyjski i czy swobodnie moga jechac beze mnie itp, czy powinnam jakis akt notarialny zalatwic, chodzi mi o podroz w Europie, glownie do PL
Dziekujemy :).
A wlasnie jesli chodzi o ten egzamin. My tez chcielismy jakis czas temu wyrobic sobie angielskie obywatelstwo,ale slyszelismy,ze jest BARDZO BARDZO trudny i podobno dla angoli tez jest trudny. Czy to prawda?
nie nie jest trudny, ale ja kupilam ksiazke plus 17 testow i robilam jest, trick jest taki, ze pytania nie sa takie same... juz na tesciea i duzo pierdol, a i na 24 - 75 % musi byc poprawnie, czyli mozna popelnic 6 bledow, wiec nie jest tak zle., a dla Anglikow jest trudny, bo glupot uczysz sie, kogo jest wiecej kobiet czy mezczyzn w UK? ( kobiet jakby co...) zreszta powinien byc inteview ze znajomosci jezyka, a nie taki test itp...
uffffffffff doczytałam. 2 dni przerwy i takie zaległości :)))))))

Biedronko pięknie wygladacie :)
Bogosiaa Jasiek jest super :) te czarne oczyska :) i pełzaczek z niego :)))

Nasz Filipek odkrył swoje nózki :) uwielbia je. Jak rozbiore Go na golaska to az piszczy z radości, a stópki to całe wkłada do buźki. Poza tym łasuszek z niego- je wszystko :) ostatnio moja mama dała mu do polizania piernika w czekoladzie to uświchtał się od ucha do ucha a jaki był płacz jak mu zabrała :)))))))))))
Nasz nie pełza ale kicka na nózkach, jak na trampolinie i sam już siedzi. Wytrzymuje do 5 min i leci. A jak piszczy :)juz nie guga, ale piszczy czasem zastanawiam się czy on nie płacze.

Pytałyście o ubieranie w domu i na dwór.
W domu to bodziak na krótki rękawek + koszulka na długi + spodenki /jeansy, dresy/ sztruksy + skarpetki
na dwór ubieram dodatkowo rajstopki, no i oczywiście kurteczkę, czapkę
śpi w bodziaku na krótki rękawek + pajac no i muszę wkładać Go w spiworek, bo strasznie się zkopuje.

Jesli chodzi o zakupy mam to samo... muszę kupic chociaz śliniak :)

Dziewczyny jaki macie sposób na marchewkę??? wyczytałam tu na forum o odplamiaczu DR.BECKMANN, ale moim zdaniem nie jest taki rewelacyjny :( a po zjedzeniu zupki mały ze ślinka zaplamia cała bluzeczkę - masakra :(

Powiedzcie jak dajecie kaszkę swoim dzieciom, bo mój wypluwa i krzywi się jakbym dawała mu kwasek cytrynowy :) podajecie łyżeczka czy z butli???

Mój w ciągu doby je 3 razy butle modyfikowanego po 150 -170 ml + obiadek + max 3 razy moja pierś, ale swojego mleka mam juz jak na lekarstwo. Jak ściągam laktatorem to max 60ml. Szkoda mi, bo chciałabym karmic piersia :(((( ale póki cos tam mam to daję. No i mój nadal budzi sie w nocy, czasami raz a czasami 2 razy. Sa też dni, że co 2 godz. W nocy daję mu tylko pierś, próbowałam butlę, ale budził sie tak samo. Jak wykapiemy Go o 19 to dostaje butle i spi do 1 jak aniołek a potem.... róznie. Czasami padam na twarz :( dlatego pomyslałam o tej kaszce.

U nas z ząbkami cisza... liczę, ze wyjdą bezboleśnie :)

Ale sie rozpisałam :)))))))))))))))))))
Oscarek z Tobą super wyglądacie ;))) fajny ten kapelutek mu założyłaś Biedronko :))

nawet nie wiedziałam że jest coś takiego jak test na obywatelstwo.. to tylko w Anglii czy we wszystkich krajach???

Aga, fajnie jak opisujesz jak Twój Mały piszczy z radości... nie moge sie doczekać aż mój też zacznie wkładać stópki do buźki... jak narazie wogóle nie przejawia chęci nawet łapania za stópki...
a swoją drogą to nieźle gibkie są niemowlaczki że tak potrafią się wygiąć :))) jak yoga :)) heheheh
Dziekujemy dziewczyny :).
Izulucha a gdzie sie robi ten test? To prawda, ze przez internet? Bo jesli tak to mozna sciagac ;).
Aha, a co do ilosci kobiet,to wiem, ze ich (nas) jest wiecej :).
Biedronko - super Oskarek :) Oczka ma chyba po Mamusi :)
My dopiero do domku dzisiaj wróciliśmy, nie nadążam czytać :)
Jaś dziękuje za komplementy :)

Megi - pytałaś kiedyś o jabłuszko. My marchewkę, brokuły, szpinak, ziemniaczki, dynię itp kupujemy w słoiczkach, natomiast jabłuszko robimy sami. Gotuję je około 20 minut, potem wydłubuję miąższ i blenderem traktuję na papkę :) Jasiek zjada całe jabłko na 1 raz a to ponad 200g jest :) Na początku się krzywił, bo wiadomo troszkę kwaśniejsze niż marchewka, ale wcinał później tak że hej :)))

p.s. ja też liczę na w miarę bezbolesne ząbkowanie ;)
biedronko, ja zdawalam w collegu najblizej k.mojego domu, nie mozna na pewno zdawac przez net , chyba z 5x sprawdzali mi paszport, nawet p.jazdy mojego nie chcieli hihi...wchodzac na str.internetowa life in the uk test, masz tam osrodki itp...wpisujesz swoj kod zamieszkania itp...i wyskakuje ci pelno osrodku itp...biedronko, jesli kiedykolwiek zdecydujecie, to oferuje pomoc itp, samo obywateltwo to oplata dla HO 720£ plus ja korzystam z adwokata, bo ja nie mam czasu na to itp...a to na pewno extra ten sam koszt...p prostu brak slow...a sama finansuje...
jezeli o chodzi o zabkowanie, moje zdanie:im pozniej wychodza tym lepiej, niestety mojej Blance juz wychodza, i juz jedynki wprawie przebite...i cierpi bRDZO , NA SZCZESCIE ZELE POMAGAJA, A W NOCY, NAWET JAK BRAK tEMP. DAC PARACETAMOL...sorki za capsa...ale marudzenie , placze to sa...tj pisala Warbuziaczek, u nas po 3 mcu bylo najgorzej itp, nie chce straszyc, tylko szkoda mi Blanki, i chodze i pytam lekarzy itp...
Filip dał mi dzis pospać. Obudził sie w nocy dopiero o 3:30 :) już dawno tak długo nie spał.
A u nas właśnie Jaś się budził kilka razy i płakał, nawet jeść za bardzo nie chciał w nocy, co jest do neigo niepodobne, bo w nocy wciąga ponad 200ml na śpiocha no i strasznie marudził rano. Teraz trochę lepiej. Od jutra zostaję sama na tydzień, za 2 tygodnie znowu zostaję sama na ponad tydzień i się boję że to żeby i będę bez pomocy :(
ale piekne zdjęcia;)
z tym pełzaniem Jasia to śmiesznie;) mój dalej walczy z leżeniem na brzuszku.
kurcze, nie wiedziałam, że w Angli są testy na obywatelstwo;)
za moment jedziemy na spacerek. wczoraj byłam w sopocie, niedługo zaczynamy sezon windsurfingowy, niech mały się przyzwyczaja do siedzenia na plaży;)
moją babcię dziś zabiera moja mama. i dobrze, bo wczorej już puściły mi nerwy jak szarpała za klamkę od balkonu- "bo na ganek chce wyjść", albo patrzy przez okno i pokazuję jej , że mieszka w mieście i są bloki, a ona, że "poznaje swoje chałupy i może mi powiedzieć gdzie kto mieszka..." ciężka sprawa z tą chorobą. co w takiej głowie siedzi... a jak mówię, że jej wieś jest 300km od Gdańska, to ona "a kiedy oni te drogi pobudowali ?", to ja, że w Gdańsku mieszka od pół roku- a babcia, że wie , bo jej wieś z jednej strony nawywa się K... a z drugiej Gdańsk. i mnie tym już osłabiła... muszę odpocząć psychicznie. i oczywiście nie może zapamiętać, że Kornelka jest nasza, tylko ciągle pyta, kiedy przyjdą po nią rodzice, albo dlaczego u nas śpi, wczoraj zaproponowała że przejdzie się po wsi i odprowadzi Kornelkę do jej chałupy...itp... żebyśmy my tacy nie byli;(

musiałam sobie pogadać... jak się rano obudziłam to była ubrana w kurtkę, czapkę i buty - to powiedziałam jej że jest 7 rano i ja idę nalej spać i ma się rozebrać i jeszcze położyć, a ona chciała się przed chałupę przejść i po wsi pochodzić. w końcu nakrzyczałam na nią rano, że mi w buciorach po białym dywanie spaceruje!!!

koniec pisania o mojej babci...
ale Kasjana pamięta, że to moje dziecko;) i o dziwo moją mamę dziś poznała;) (nie widziała jej 5 dni)

ale mnie wzięło...

ktoś widział tego gryzaka w QQKids? tego co Bogoosia ma?
Lidia, oni na aukcjach w allegro mają te gryzaki, więc powinni w sklepie mieć:http://www.allegro.pl/item995605029_mam_bite_brush_gryzak_dziaselko_bpa_free.html

Serdecznie współczuję choroby babci, na pewno jest ciężko. Echh ta starość :( Podziwiam i tak Ciebie Lidka za cierpliwość.

Lidka bardzo współczuję choroby babci - to zapewne trudne opiekować się tak chorym człowiekiem... teraz odpoczywaj.

Gosiu tak mi się wydaje, że u Was też zębole - bądźcie dzielni!!!

Iza i dziewczyny, które podróżują ze swoimi pociechami samolotami - mam kilka pytań - jeśli możecie podpowiedzcie. Czeka nas podróż kiedy Milenka będzie miała 7mc i 2 tygodnie. Leciemy liniami Wizz Air - jak to wygląda z wsiadaniem do samolotu - czy faktycznie pierszeństwo mają opiekunowie z dzieckiem?
Nie możemy doczytać o rezerwacji miejsca, a zależy nam żebyśmy siedzieli obok siebie (znaczy ja i maż) żeby w razie czego sobie pomagać przy Małej - czy która z Was wie jak to wygląda?
Jak Wasze dzieicaczki znoszą latanie? Czy podajecie picie w trakcie lotu (zwłaszcza przy starcie i lądowaniu)?
No i czy zamiast wózka można zabrać fotelik samochodowy?

Boję się tej podróży jak nie wiem - wymyślam katastrofalną wersję, że napewno zgubią bagaż z rzeczami Małej, że nie będziemy mogli wylądować i utkniemy na jakimś innym lotnisku...

zmykamy na spacerek :-) dobrej niedzieli!
Lidka, babci choroby b.współczuję :) i tak dzielnie znosiłaś te kilka dni ;))) a co do windsurfingu to fajnie że już planujesz :)) ja planuje tez spedzanie czasu na wodzie ale jako sędzia regatowy.. nawet już dostałam propozycję sędziowania Mistrzostw Świata w RS:X w lipcu, ale trwają tydzień i własnie nie wiem czy się decydowac, bo musiałabym do tego czasu przestawić Maksia z jedzeniem.. z drugiej strony to już bedzie miał skończone 7 miesięcy i już pewnie wprowadzę mu i tak do tej pory dodatkowe jedzonko... muszę się zastanowić..
a co do tego gryzaczka z QQ kids to w piątek były różowe tylko ale pani mnie zapewniała że w poniedziałek przyjdzie dostawa z niebieskimi też :))

a my dziś pół dnia byliśmy w naszym domku na wsi :)) piękna pogoda, Młodego na słonko wystawiłam w spacerówce po raz pierwszy ;)) a ja z tata i z Artem grabiliśmy trawę po zimie ;))
bardzo miły weekendzik.. fajnie że już wiosna!!
czesc

my tez juz grilla rozpalilismy w ogrodku i mloda w cieniu byla itp, ale usnac w ogrodzie nie dala rady...my jutro do Szkocji ale samochodem, a myslelismy o locie i wynajmie samochodu, dobrze, ze nie zrobilismy tego hihi.

Warbuziaczku, ja mialam wykupione pierwszenstwo wejscia i bylam pewna, ze wejde, wchodzilam druga, a z miejscem, zawsze mozna kogos poprosic, albo ty wchodzisz pierwsza, a maz dojdzie do ciebie w samolocie, po prostu 3masz dla niego to miejsce hihi...ja podawalam picie tylko w trakcie schodzenia do ladowania, start i ladowanie calkowicie przespala hihi...a znosila ok, ja w samolocie jej nie przebieralam...na lotnisku dzidzia miala spobowac napoje i wsio, f.samochodowy dalam z bagazem, ale ja mialam dodatko wozek...i to oddalam przed wejsciem do samolotu...

LidioM, niestety ta choroba jest straszna, i przykre jak widzimy ze nasi bliscy tak cierpia itp...ja windsurfingu nie umialam jakos tego robic, a zagle to w tym roku odpuszcze na pewno, choc u nas nigdy nic nie wiadomo...

Natalio, czy to sa regaty wioslarskie...
A my dziś pożegnaliśmy gondolę i zamontowaliśmy spacerówkę. Filip nie chce już leżeć i najczęściej jak sie obudził braliśmy Go na ręce bo stękał. Jutro pierwszy spacer w spacerówce- zobaczymy.
Iza, RS:X to własnie klasa (olimpijska zresztą) windsurfingowa, ale ja jestem sędzią żeglarskim dla łódek i desek :) chociaż na łódkach lepiej się znam bo trenowałam przez 17lat w klubie w Gdyni.. a na desce tylko amatorsko kilka razy żeglowałam :))

a to Maksiu z Gandalfem - moim ukochanym psem (tzn. moich rodziców)
image
Natalka sędziuj, sędziuj;) pewnie spotkamy się w sopocie na plaży podczas mistrzostw;) kiedyś niechcący (moje początki przygody w windurfingiem;) podczas regat obrałam sobie jako punkt wielką czerwoną boję;) i jak usłyczałam gwizdek to zbaraniałam, jak wszyscy wystartowali w moją stronę;) nie dałabym rady uciec, więc położyłam żagiel i przycupnęłam cichotko na desce i czekałam, aż mnie ominą i nie zabiją;) na szczęście aż tak blisko nie byłam i zagrożenia im nie robiłam, ale głupio mi było na maxa...;)
...takie wspomnienie;)...
jak przyjdziesz na plażę, to chłopaki będą się razem bawić. z mężem będziemy robić dyżury- raz on pływa raz ja;)... no i jeszcze są fajne ciocie na plaży...
a tu jeszcze sie pochwalę znakomitym humorem Młodego w samochodzie ;)))
image
testuje suwaczek :)
oooooooooo nie ma :( no to jeszcze raz
Maksiu słodki :))))
chyba z tym suwaczkiem robię cos nie tak :(
az wstyd, ze nie wiedzialam, ja zeglowalam rekreacyjnie od 15rz, przez cale liceum, a pozniej juz tylko wakacyjnie, okazjonalnie, teraz odkrylam katamarany, nawet maz zlapal bakcyla, ja z powodu buntu nastolatka plus lenistwa i brak wiary w siebie zrezygnowalam z podchodzenia do egz. na sternika, ale zeglarzem jestem i to nawet z patentem, ja jako ciocia plazowa, bardzo chetnie z Blanka dolacze jako widz i 3majacy kciuki, LidioM niezle mialas hihi...oczywiscie jak bede w Gda
aga111, te suwaczki pokazują po jakimś czasie. więc twój trównież wskoczy;)
a na plaży zrobimy przedszkole;)
To ja dołączam do Was na plażę ;)
Chciałabym dalej uczyć się kiteserfingu, bo swojego czasu miałam okazję kilka razy spróbować i załapałam bakcyla.

Natalia, Mały jaki szczęśliwy w aucie :) Fajne te wasze bąbelki :) Takie juz duże.
wlasnie Maksiu super hihi
dzięki, dziś miał mega wesoły dzień... zresztą on codziennie rano budzi się z takim bananem, że tylko korzystac z tego i robić fotki, heheh
kapiel miał niestety dzis płaczliwą bo już taki zmęczony po całym dniu był.. nawet nie zdążyłam go pomasować i przy cycku w 8 minut zasnął.. nawet pewnie się dobrze nie najadł..
życzę Wam miłej nocki i mało płaczu tym ząbkującym ;)
Fajnie macie,ze juz tak planujecie sobie lato,ja niesttey znow lato spedze sama bo mam meza plywajacego i znow go nie bedzie bo wyplywa na conajmniej 4 m-ce :-(

Co do kaszki to ja Oliwce podaje taka rzadsza z lyzeczki i bardzo ladnie ja je.Mialam nadzieje,ze bedzie po niej dluzej spala bo tez karmie tylko piersia ale nie ma roznicy bo zasypia mi kolo 20 a budzo sie miedzy 1-2 w nocy,dostaje cycusia zasypia i spi d0 4-5 znow cycus i spi maksymalnie do 7.
Za to nie wiem dlaczego ale dzisiaj obudzila sie kolo 3:30 dalam jej cycusia zasnela i po jakichs 30min sie obudzila i nie chciala mi zasnac tylko plakala,wiec wzielam ja do siebie do lozka,przytulilam i po jakich 20 min zasnela i spala az do 7:40 ,pierwszy raz tak dlugo.

Oliwka tez uwielbia lapac sie za stopki,szczegolnie gdy ma skarpetki ale jeszcze nie wkladala sobie stopek do buzi.
Probuje tez ja sadzac sama oczywiscie na chwilke i nie leci mi na boki tylko smiesznie do przodu hihi

Fajne te wasze dzieciaczki,zdjecia sa rewelacyjne.
my wczoraj korzystając z pięknego dnia zrobiliśmy sobie wycieczkę do Wilanowa, było pięknie, słonecznie i cieplutko, spotkaliśmy nawet rówieśniczkę Emilki w takim samym ubranku - na czerwonym dywanie to nie do pomyślenia ;)
po powrocie przetestowaliśmy w ogródku nowego grilla - mniam, mniam :)
a moje cudowne maleństwo wczoraj z pozycji półsiedzącej na moich kolanach, dwa razy sama usiadła - aż zbaraniałam jak to zrobiła, do samodzielnego siadania z pozycji leżącej to jeszcze bardzo daleko, ale zaskoczyła mnie bardzo swoimi wyczynami biorąc pod uwagę fakt, że nadal się nie przekręca na brzuszek :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

rosną te nasze dzieciaki niesamowicie. Maksiu super wesołek. Moja wygląda jakby ją ktoś nadmuchał taka pucka i też rośnie.W niedziela chrzciny. Chciałabym żeby to juz było po szczerze mówiąc, nie lubię robić takich imprez.
u nas też w niedzielę chrzciny :)
ze względu na warunki mieszkaniowe robimy w knajpie pod domem, ale bez szaleństw tylko obiad i tort, ja osobiście nie cierpię takich imprez i u mnie się takowych nie robi żadnych urodzin, imienin i innych okazji, pewnie jak Emi podrośnie to trzeba będzie jakieś urodzinki robić, ale to raczej w skromnym gronie :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

my mamy obiad w pobliskiej pizzeri a na ciasto i kawkę już do nas. Dzieciaki pobiegają sobie w ogrodzie. Chciałam pierwotnie słodkie wystawić na dworze ale ponieważ nasza sąsiadka niestety będzie po pogrzebie (w piątek jak dobrze pójdzie ale chyba jeszcze sąsiada niezidentyfikowali to nie wiem jak to będzie:() to nie będziemy się jakoś tak panoszyć po ogrodzie.
Biedronko i izulucha, czy istnieje taki adres poczty jak
cooke streetbarking ig11 7afengland
Przed cooke nazwisko posiadacza maila
Koleżanka dosłała taki adres, ale zgłupiałyśmy bo coś nam nie pasuje ;)
A my już po chrzcie, wszystko się udało super :))))
Mała w kościele w ogóle nie płakała :))) Była jak aniołek :))))
Później wstawię fotki jak rodzinka powyjeżdża :)))
Uffffff doczytalam po dwoch dniach nieobecnosci:) Pojechalismy w sobote tylko na grilla do mojej siostry a zostalo nam sie do wczoraj:)

Bogosiaa dziekuje za rade na jabluszko:) dzisiaj pierwszy raz sprobuje podac wersje nie sloiczkowa:)

Moj babelek zawsze zasypial bez problemu a wczoraj to nie wim dlaczego ale plakal i nie mogl zasnac... obawiam sie ze to moze wina zabkow? moze juz zaczynaja wylazic;/

wczoraj wieczorem siedzimy sobie z mezem malutki lezy w lozeczku po kapieli i przygotowuje sie do snu... gawozy sobie, gada po swojemu a tu nagle slyszymy pierwszy raz powiedzial ma-ma:):):) super uczucie uslyszec cos takiego:) (zapewne nie swiadomie to wyszlo z mojego bobaska ale i tak sie ciesze:)

moj kotek juz ma 5msc 12dni ale nie chce na razie pelzac.. co wiecej buntuje sie jak go klade na brzuszku:( chwilke polezy i od razu placz..

za to jak juz wyzej mamusie pisaly to nozki sa teraz w centrum zainteresowania:)

wystarczy... bo sie rozgadalam....
Betrisa, a to Twojej sąsiadkimąż był w tym samolocie że piszesz że jeszcze go chyba nie zidentyfikowali???

Ojjka, gratuluję udanych chrzcin ;))

my będziemy chrzcić w drugiej połowie lipca dopiero, bo w tym okresie przyjeżdża siostra Arta (matka chrz.) bo mieszka na stałe we Włoszech..

Megi, a możesz napisać jak Twój Bąbel ma na imię i kiedy dokładnie się urodził? bo jak zauważyłaś pewnie na początku każdego wątku mamy taką listę naszych Bąbli i tam są dane urodzinowe... przy zakładaniu nowego wątku (a to juz zaraz) dodamy też Ciebie ;))
dobrze liczę że sie urodził 07.11??
zmiana pampersa to u nas mala walka...Konradek wywija mi bioderka jak nie w jedna to w druga strone... no i zeby zapiac solidnie zep zeby nic nie wycieklo to nie lada wyzwanie...

tak:)
Moj babelek urodzil sie 7.11.2009 o godz 14.10 wazyl 3580g i mial 56cm wzrostu w szpitalu miejskim w wejherowie
aha no i o najwazniejszym zapomnialam;/ na imie ma Konrad:)
Tak, mój sąsiad był w tym samolocie niestety:( i to jeszcze sam na swoją prośbę urlop przerwał,żeby polecieć.

Moja mała już się tak nie daje odłożyć, domaga się jak nie wiem. Zostawiłam ją na dłużej w sobotę i jak wróciłam to biedne dziecko aż sine od płaczu. Ponoć cały czas płakała:( A 1 maja idziemy na wesele i cały dzień i część nocy, nie wiem biedactwo. Już sie umówiliśmy,ze wracając w nocy ją zabierzemy, nie będziemy do rana czekać. Nie sądziłam,zę aż tak będzie jej mnie brakowało. Krystianka to można było zostawiać a on nic, a małą jest jednak inna.
Miałam nie brać za wcześnie zleceń ale i tak długo czekałam, mała prawie pół roku będzie miała, a kasa potrzebna:( ale serce mi sie ścisnęło jak ją zobaczyłam, tak płakała...
Biedna Ewunia :( My Filipka zostawialiśmy na max 4 godz. i chyba ja bardziej tęskniłam niż on.
Nasz ostatnio budzi sie ze strasznym płaczem. Ma zamkniete oczy i tak płacze jakby Go cos bolało. Muszę Go mocno budzić, by przestał. Przeciez takie dzieci nie mają jeszcze snów prawda? Ząbki raczej tez wykluczam, bo jak Go wybudzę to juz nie płacze.

a tu nasz Filipek sam siedzi

image
Aga, mój tez czasem się budzi w nocy i płacze z zamkniętymi oczami, jakby przez sen i tez muszę go wtedy wybudzić i sie uspokaja...

a sny to na pewno juz mają, bo przecież jeszcze w brzuszku chyba w 8 m-cu już sny mają dzieci.. to jest udowodnione szybkimi r******i gałek ocznych tzw. faza snu REM..
super jest Filipek ;))))
założyłam nowy wątek na liście z Megi :)
tu link

http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-i-MAMUSIE-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-cz-53-11-t158561,1,16.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry