Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 44

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Stary wątek pod linkiem: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-43-t495130,1,130.html#npu1

Musiałam już stworzyć nowy wątek bo tamten mega długi i się gubiłam, szczególnie otwierając w telefonie - więc egoistycznie postąpiłam :p

U nas dziś dzień jakby mi ktoś dziecko podmienił! Nie dość, że noc przespał niesamowicie (poszedł spac o 19.30, pobudka o 3 i potem do 7.30), to dzień był bardzo grzeczny i cały dzień gadał no i zaczął składać rączki i się nimi bawił, uśmiechnięty, spokojny! Chyba wierzę w te skoki rozwojowe!!! No ale boję się zapeszać - zobaczymy co będzie jutro - przychodzi babka od rehabilitacji.

Kamyczku - Ty się nie przejmuj skoro to najlepsza przyjaciółka to na pewno się dogadacie!
Pszczoola - Monisia Ci rośnie jak na drożdżach ;-)) A uśmiechy rozumiem - sama się rozczulam za każdym razem gdy Kacper radośnie spojrzy :)
mentorko - mi ostatnio dni tak uciekają, że sama się dziwię! Tyle rzeczy bym chciała zrobić a tu ledwo się budzę, a już trzeba iść spać :p
Basieniak - u nas na skierowanie się mega ciężko dostac wiec pewnie większość tutaj chodzi prywatnie ;/ My juz na kilku wizytach bylismy, jutro znów no i cierpliwie czekamy na miejsce w OWI - moze sie uda. U nas słabe napięcie obręczy barkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Madzik no ładna waga twojego synka..no i to przekręcanie, czekam z niecierpliwością aż moja gwiazda zechce się przekręcić.

Wiem, wiem że o tym pisałyście dawno temu mamy na mm, ale wcześniej czytałam ale się nie wgłebiałam w to, bo nie sądziłam, że tak szybko mnie to czeka, mam kolejne pytanie, znowu o kupę, tym razem o kolor, bardzo gęsta, jak ciasto i zielona, wcześniej jak dokarmiałam to zdarzały się zielonkawe, ale jadłam dużo szpinaku i zielonych warzyw, więc myślałam że o od tego, a teraz jak tylko mm dużo bardziej zielona,no i bardzo gęsta czy to normalne?
hareitta pamiętaj, że przy zmianie mleka zawsze są kupy inne przez pierwszych parę dni. Albo w jedną albo w drugą stronę. Przynajmniej u nas tak było a zmienialiśmy mleko 3 razy.
Cześć Dziewczyny!

Trochę Was doczytałam...ja mam również problem z włosami, poprzednio też tak miałam...równo 3-mce po porodzie zaczęły wypadać...mi to nie robi, bo mam TYLE, że jakby połowa wypadła to i tak nie bedzie widać :/
A mi mówili, że to od karmienia piersią tak wypadają, ale nie wiem czy się to zgadza u Was ;)

mTusia - przypomniałaś mi że miałam dziś nadrobić zjedzenie rogala...a zapomniałam :( może jeszcze gdzieś będą...tak lubię :/

U nas wszystko OK...planuję na dniach zacząć dokarmianie ;) ciekawe jak to u nas pójdzie ;)
harietta - moja robi raz dziennie, czasami dwa. Ale ponoć na mm nie robią codziennie. Kupki też są czasami zielonkawe - karmię enfamilem i możliwe, że to od żelaza zawartego, czasami dziecko łyknie zimnego powietrza i też to widać w kupce ;)

ja dziś w nocy natomiast walczyłam z jej brzuszkiem :/ teraz w końcu zasypia a mi już się odechciało..
lucy co tam u Ciebie? zaglądasz tu jeszcze? jak Ci idzie z maluchami? jestem ciekawa, zdaj relację proszę jak będziesz miała chwilę :))) jestem ciekawa jak się sprawdza taka mała różnica wieku między maluchami. U nas na razie stanęło na tym, że zaczynamy myśleć o rodzeństwie dla Julka jak skończy roczek :) chociaż chyba marzy mi się szybciej.. ;)
Mentorko podziwiam :):):) ja nie wiem czy w ogóle, a jeśli tak to kiedy się zdecyduję na kolejne, a jeszcze biorąc pod uwagę to, że mąż będzie najprawdopodobniej pływał to daleka jestem od tej decyzji ;)
Kamyczku sama się sobie nie mogę nadziwić, jakoś nigdy mi się nie paliło do macierzyństwa ... zdecydowałam się starać o dziecko prawie 2 lata po ślubie :P ale tak pokochałam bycie mamą (chociaż czasem padam na twarz, łatwo nie jest), że już pragnę drugiego skarbka. No ale rozum nakazuje odczekać przynajmniej rok :)
mentorka - ja bym Ci jeszcze radziła poczekać, ze względu na siebie, bo takie szybkie ciąże jedna po drugiej bardzo obciążają organizm kobiety...nie wiem ile masz lat, ale ja np mając 30 lat tak naprawdę dochodziłam do pełni sił witalnych ze 2 lata...
Teraz np czuję się w sumie bardzo dobrze, ale jak zaczynam jakieś intensywne ćwiczenia czy coś to jednak widzę że się szybko męczę, a i sen mam twardy i po prostu padam jak zabita i mogłabym spać nawet 10 h na dobę...często drzemię w dzień z Małym itp...

Bo jeśli chodzi o organizację to wszystko da się opanować...ale trzeba mieć na to siły ;)
asski mam 27 lat, rok poczekam na pewno już chociażby ze względu na to że miałam cesarkę. A z resztą plany planami a nie wiadomo kiedy by się udało :) ale chciałabym różnice wieku 2 lata :))
Hej, włączę się do rozmowy :) Ja mam pięć lat różnicy ( bez 4 miesięcy) i jest fajnie :) Starszym się nacieszyłam, a jak już teraz jest taki większy, znów zapragnęłam maleństwa. I to było fajne że zawsze wiedziałam że jeszcze za jakiś tam czas sprawię sobie maluszka- sama myśl o tym sprawiała mi przyjemność :) Teraz kiedy juz mam córeczkę, to z jedej strony jestem przeszczęśliwa że rośnie itd. a z drugiej trochę mi żal że już więcej nie będę miała niemowlaczka jak ona urośnie... Powiem wam że chciałabym mieć troje dzieci ale to trzecie za dobrych kilka lat... Jedyne co stoi na przeszkodzie to trochę za małe mieszkanie i to nas powstrzymuje - to smutne dla mnie, bo gdyby nie to na pewno chciałabym mieć trójkę :) Dzieci są największym skarbem!
Dziewczyny ja tak na szybko.
zrobilam porzadek w rzeczach mlodego i mam
- 3 plastry na przepukline - nowe nie odpakowane
- 12 tab. Bobik d&k - my juz na D (oddam za free)
moze komus cos sie przyda
jestem z przymorza ale mogę do oliwy, zaspy i wrzeszcza dostarczyć :)
hehe, ja też sobie myślę o drugim dziecku, ale nie wcześniej niż za półtora - dwa lata. Po cesarce mi w szpitalu powiedzieli, że najlepiej właśnie te dwa lata odczekać, bo to jednak operacja była a ciąża to duże obciążenie dla organizmu. Zresztą, planować to sobie można, a kiedy się uda to inna sprawa.
Dziewczyny karmiące mm - kupujecie mleko w aptekach/drogeriach/sklepach? Bo pewnie już to wiecie, ale jeśli nie - można dużo taniej przez neta kupić. My dajemy enfamil, który w rossmanie kosztuje 50 zł (800 g). Dziś rano zamówiłam 6 takich puszek za 245 PLN i jeszcze darmowy kurier do tego - czyli w sumie jedna puszka dodatkowo za taką samą cenę. Zamawiam z apteki internetowej :) Już nie mogę sobie wyobrazić, jakby wyglądało życie bez neta, to takie ułatwienie. Chyba niedługo zacznę też zakupy spożywcze zamawiać, bo zawsze jeżdżę do Auchan na takie większe, ale tego nie cierpię, zawsze pełno ludzi, kolejki i to latanie po wielkim sklepie, a jak się o czymś zapomni i znowu trzeba na drugi koniec iść...
Dobrze, że dziś tak nie wieje, to na spacer wyjdziemy, bo wczoraj sobie odpuściłam.
Miłego dnia :)
Mentorko - zaglądam do Was regularnie tylko przestałam się udzielać, chyba po prostu nie mam na co pomarudzić, bo u nas wszystko dobrze :P Aż się boję, że zapeszę :)
Mam chyba grzeczne dzieci, młody zasypia o 19:30 i budzi się już od dłuższego czasu tylko raz w nocy, śpimy do 7-8 rano, czyli do takiej godziny o której obudzi się starszak. Raz zostaliśmy wszyscy obudzeni dzwonkiem do drzwi o 8:10 :)
Generalnie nie jest źle z dwójką, chociaż czasem zastanawiam się, co ja robiłam gdy starszak był taki mały bo z tej perspektywy wydaje mi się, że wtedy jest full czasu :) Największe problemy to problemy logistyczne, bo nie za bardzo mam jak wyjść z nimi na spacer, czasem biorę młodego w chustę a starszego w wózek, czasem przychodzi niania i starszego bierze sama, w weekendy wychodzimy z dwoma wózkami. Kupiłam nawet w międzyczasie używany wózek bliźniaczy, ale był tak ogromny i przerażający, że odrazu go sprzedałam.
Ogólnie mój mały Franuś jest bardzo pocieszny, nie wiedziałam, że dziecko może być tak kontaktowe w tym wieku, nic innego nie robi tylko się śmieje i gada. Mój starszak był jednak ponurakiem :) W ogóle to oni tak się różnią, że nie sądziłałam że tak można :) Jesteśmy już na mm, młody wolniej przybiera na wadze niż starszy, jest wysoki ale szczuplutki, waży teraz ok 6,5 kg.
Mentorko, generalnie narazie jest fajnie, zobaczymy jak będzie później, bo jedna dziewczyna z dziećmi rok po roku mówiła mi, że będzie coraz gorzej, ale nie wierze :)
wisienka - ja właśnie enfamil kupuję przez neta w aptece gemini i odbieram z apteki sama :)
lucy dziękuję za relację! :)) super, że wszystko się Wam tak pięknie układa :)) miło to słyszeć :)

ja kupuję mleko dla alergików w aptece:) 10 zł mała puszka 400 g

mi ginekolog powiedział, że mam z kolejną ciążą poczekać rok :) tak więc poczekamy do lipca, a kiedy się uda to swoją drogą :))
Mentorka a co to za mleczko kupujesz? jaka nazwa? jakieś tanie, dychę za 400g, ja kupuję teraz bebilon ha za 26-29 zł za 400g, patrzyłam w gemini , ale cena taka sama.

zostajemy same na weekend z Emilką, maż będzie chrzestnym, miałyśmy jechać z nim, ale nie czujemy się na siłach jechać 450km.
też się ostatnio zastanawiałam na drugim dzieckiem, tak za rok, za jednym zamachem, ale już mi się odwidziało, widziałam taką roczną dziewczynkę u znajomej, ona jest jeszcze taka niesamodzielna, taka malutka...a tu jeszcze by doszła opieka 24 nad noworodkiem, nie dałabym rady.
Ale latka lecą, mam 27 lat, coraz młodsza na pewno się nie robię, ale jak się uda, to do 30 chciałabym już w ciąży chodzić.
harietta właśnie mój plan to dwójka do 30 :) chodzi mi głównie o to, że mam do zrealizowania kilka celów zawodowych i nie na rękę byłoby mi wracać do pracy na rok/dwa i ciąża bo niestety znowu wypadnę z obiegu, ciekawych projektów itd ;/

mleko jest takie tanie bo to Nutramigen AA na receptę, bez recepty puszka w aptece kosztuje 160 zł :P
o losie mentorko, jakie drogie to mleko.
ja się obawiam, że i u nas trzeba będzie zmienić to mleczko ha, bo te kupy są coraz cały czas zielone i gęste, a mała nie chce mi już herbaty pić...nie wiem co się jej stało, wogóle wczoraj taki dzień miała, że non stop płakała, przed karmieniem , po karmieniu do odbicia, przez sen, wogóle się nie chciała bawić, sen przerywany i miała cieplejsza główkę niż zwykle, ale tem. mierzyłam ii i największa była 37,4 to niby jeszcze w normie, ostatnio spodobała jej się taka pozytywka z fishera, z farmą i zwierzakami wiejskimi, a w szczególności krowa, i chodzę z nią teraz i muczę jak krowa....jakoś ją to trochę uspokaja, nawet taką krową przytulaka jej kupiłam też muczącą...czuję się jak na pastwisku jakimś :)
Obawiam się że coś jej jest...kurde może to dziąsełka ją bolą już? kiedy się u was zaczęło?my w poniedziałek kończymy 3 miesiące.No bo co innego jeszcze możesz boleć maluszka oprócz brzuszka?
Pomóżcie kobity bo niby jej nic nie dolega a jednak beczy.
Dziewczyny w auchan są w promocji obiadki bobovity kalafior, brokuł i groszek po 4. Miesiącu i jakiś obiadek z ryba i dwa z mięsem po 3,19 a drugi za grosz :)
ooo, to muszę jutro podjechać do Auchan, w końcu niedługo też zaczynamy rozszerzać dietę :) Mój mąż naciska, żebym sama gotowała, ale ja już się ledwo co wyrabiam z obiadem dla nas, bo dziecko stało się dosyć absorbujące. Śpi już całą noc, od około 20 do 6. Dzisiaj zafundował mi pobudkę o 5:40, a jeszcze sama z nim jestem, bo mąż ma jakiś wyjazd z pracy i jak wyjechał wczoraj z rana, tak dziś pod wieczór wróci. W dzień to ma kilka drzemek, tak od 30 min do 1,5h, w sumie wychodzi tego w dzień łącznie ze cztery godziny. A reszta to zabawy na macie, chwilka w leżaczku, trochę karuzeli i coraz więcej na rękach...a waży niemało, trochę już wysiadam. Po trzech miesiącach jestem bardzo zmęczona. Mąż co prawda pomaga, ale co z tego jak wraca do domu ok 17-18, a o 19 już jest kąpiel i mały idzie spać - to i tak większość robię ja.
no, to się wyżaliłam
mam zamiar na święta zażyczyć sobie weekend w spa, żebym mogła sama wyjechać na choćby dwa dni po nowym roku. Należy mi się, a co :D
harietta - nasz też czasami robi zielone kupy, zwłaszcza gdy zdarzy się raz na dwa dni, chociaż ostatnio się poprawiło i jest codziennie taka musztardowa. Dla Twojej małej to na pewno ogromna zmiana, bo teraz dostaje to mm, może jeszcze nie zmieniaj tylko odczekaj kilka dni? Myślę, że brzuszek się musi przestawić na ten rodzaj karmienia. Mój też ma takie dni, że wyje w niebogłosy i można oszaleć, a czasem jest super, fajnie się bawi i nie marudzi. No i ped kazała nam już dawno go dopajać i z tym mam ogromny problem - bo tak-wody nie, koperku nie. Czasem trochę wody mu się zdarzy wypić, ale to bardzo mało. A jakie wy dajecie herbatki? Bo tych hippa granulowanych jeszcze nie próbowałam, nie chcę ładować w niego słodkiego, z tego co wiem one są dosładzane. Ehh, bądź tu człowieku mądry

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry