Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 44

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Stary wątek pod linkiem: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-43-t495130,1,130.html#npu1

Musiałam już stworzyć nowy wątek bo tamten mega długi i się gubiłam, szczególnie otwierając w telefonie - więc egoistycznie postąpiłam :p

U nas dziś dzień jakby mi ktoś dziecko podmienił! Nie dość, że noc przespał niesamowicie (poszedł spac o 19.30, pobudka o 3 i potem do 7.30), to dzień był bardzo grzeczny i cały dzień gadał no i zaczął składać rączki i się nimi bawił, uśmiechnięty, spokojny! Chyba wierzę w te skoki rozwojowe!!! No ale boję się zapeszać - zobaczymy co będzie jutro - przychodzi babka od rehabilitacji.

Kamyczku - Ty się nie przejmuj skoro to najlepsza przyjaciółka to na pewno się dogadacie!
Pszczoola - Monisia Ci rośnie jak na drożdżach ;-)) A uśmiechy rozumiem - sama się rozczulam za każdym razem gdy Kacper radośnie spojrzy :)
mentorko - mi ostatnio dni tak uciekają, że sama się dziwię! Tyle rzeczy bym chciała zrobić a tu ledwo się budzę, a już trzeba iść spać :p
Basieniak - u nas na skierowanie się mega ciężko dostac wiec pewnie większość tutaj chodzi prywatnie ;/ My juz na kilku wizytach bylismy, jutro znów no i cierpliwie czekamy na miejsce w OWI - moze sie uda. U nas słabe napięcie obręczy barkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
harietta - Kinga od kilku dni jest marudna, nic jej nie pasi tylko na rękach by ją nosić najlepiej cały dzień.
My dziś kończymy 3m-ce :)

wisienka84 -co do herbatki HIPPa granulowanych to ja daję koperek włoski na lepsze trawienie oraz na uspokojenie (szczególnie kiedy jest marudna i nie do wytrzymania) ^^) Kinia uwielbia te herbatki.
wisienka, moja też nie chce nic pić, a te granulowane to masakra z kopru jest chyba wyciąg z kopru ok 2% i reszta to cukier ;)
pewnie kiedyś się przestawią. Z hippa bez cukru jeszcze jakaś owocowa po 4 mcu. Będę musiała sprawdzić czy jej podpasuje
Ja daję do picia po prostu wodę ewentualnie soczek a jak herbatkę to parzoną. Jakoś do mnie nie przemawiają te granulowane ;)

Widziałyście, że są już mamy lipcowe 2014 :D no szok :D jakoś rok temu dowiedziałam się o istnieniu mojego maluszka a teraz sobie smacznie śpi w pokoju obok :)) ehhh :))
Mentorko, ja ostatnio mowilam ze misiek "jest" juz od roku a na tylko 3 miesiące, szok po prostu.
..ale cisza.. wywiało Was? bo wieje mocno.. :P

harietta - jak idzie zamykanie mleczarni?? :) dobrze już?

aknahh - nie, no dziewczyno, medal!! :) super! gratuluję :)

wisienka - z tym dopajaniem, to ja jednakowoż walczyłabym z tą wodą :) kiedyś się przekona :) jak się będzie chciało pić to i wodę wypije :D

pytałyście kiedyś o zabawki.. ja ostatnio pokazuję Julkowi zabawkę po Starszaku, FP Boppin' Activity Bugs. O rany, ale nawala w to łapkami :) na razie za mały jest, żeby to całkiem sam obsłużyć, więc zabawa polega na tym, że On nawala ile wlezie, żeby robale się pochowały (ten hałas Mu się też podoba), a ja na bieżąco te robale wysuwam (służą do tego przesuwaki, przycisk i pokrętło - w późniejszym czasie dobre do ćwiczenia dłoni). Starszak jeszcze czasem sam sobie to wyciąga do zabawy, a ma 2,5 roku, więc długo nam zabawka służy :) wciąż wygląda jak nowa, nic się nie zepsuło, ani dźwięki, ani mechanizmy, plastik nie popękał - solidnie zrobiona :) więc polecam :)
hello

pillotka daj spokój z tą mleczarnią, dziś miałam ściągać bandaż, a tam znowu w cycku wielka boląca gruda,no jakaś masakra.Ciągle pod górę.Sciągnę ją dziś i znowu bandaż, cholera no ile można z tym walczyć...pocieszam się że to pomalutku końcówka.

z tym dopajaniem też niezła akcja, czasem pije taką parzoną zwykłą herbatkę koperkową, ja kupuję taką zwykłą ze sklepu po 5zł, widziałam że ta z hippa kosztuje ponad 10, chyba nawet 15.Ale czasem jej sie nie podoba więc mam dodatkowo jak Kasiula Hipp granulowany, ale mało jej sypię parę tylko granulek do smaku żeby było, bo to rzeczywiście sam cukier, a czasem wodę samą wypije nawet.Zdarza się też że przez cały dzień nie chce nic pić, teraz na takim cwancyku lecę, że najpiejw daję jej 40ml herbaty a potem mleko dopiero.Bo i tak jej mleka zawsze mało i płacze.
kurde powiem wam że ja to jedna głupia jestem...wykąpałam dzieciaka, a że jej ręczniki się suszyły więc wytarłam ją normalnym pranym w proszku....a dziś jest calutka w
kropkach...i chyba ją swędzi bo się drapie po buzi....wstyd ;( zawsze muszę coś odwalić.
Czekam na męża i wykąpię ją w krochmalu.
Hej Dziewczyny, nie mam za dużo czasu, bo Monisia daje się we znaki, ale nurtuje mnie kwestia podawania herbatek, wody itp. Dlaczego dajecie swoim dzieciaczkom coś innego niż mleko? Niby dziecko powinno być tylko na piersi do 6 miesiąca, a jeżeli jest karmione mm, to do 4/5 miesiąca. Czy są jakieś konkretne przyczyny dopajania dziecka? Sorki jeżeli to głupie pytania, ale jakoś jestem chyba w tym temacie niewyedukowana.
pszczola - mowią, że dzieci na mm powinny być dopajane. Ale moja nie chce nic pić - po koperku taki ma bolący brzuszek, że szok. A wodę wypije jak jest głodna ale wtedy kosztem mleka więc nie daję, wolę aby wypiła mleka normalną porcję. Upałów nie ma więc się nie martwię...
A my wczoraj wybraliśmy się na basen z Lilką. Porażka na całej linii niestety :/ mała płakała już w szatni, a po wejściu do wody wpadła w istną histerię :/ po 15 min mąż mi ją podał, zawinęłam w ciepły ręczniczek i było dobrze....woda była zimna jak dla mnie może dlatego.... jedno jest pewne: na razie odpuszczamy, bo stresu miała cały ogrom.

Ah i zrobiliśmy test ze spacerówką ;) musieliśmy wybrać się na dłuższe zakupy i stwierdziłam, że w gondoli nie da rady bo jak się wyśpi będzie marudzić...w foteliku też odpada bo za długo i padło na spacerówkę ;) powiem Wam, że rewelacja, Lilka cały czas oglądała otoczenie, zero marudzenia jak w gondoli, potem sobie zasnęła :)
Na razie czekam aż przyjdzie śpiworek, który zamówiłam bo na to zimno w spacerówce bez śpiworka to nie bardzo i chyba się przesiadamy...
Jeszcze 1 pytanie Dziewczyny ile teraz spędzacie czasu z maluchami na spacerach...? Bo ja się ostatnio czuję jak wyrodna matka. Przez te temperatury za oknem i deszcze to max daję radę 1,5 godziny, a czasem godzinka i wracam...... wcześniej zawsze około 3 godzin spędzałam z nią poza domem :/
hej

my dziś po ciężkiej cholernie nocy, mała od wieczora już nie spała, najpierw za mocno zmęczona żeby usnąć, potem swędziała ją wysypka a potem już brzuch i całą noc lament świętokrzyski, nic nie pomagało, budziła się co pare minut z krzykiem, co ją ululałam na rękach i chciałam odłożyc to znowu wrzask...wreszcie usnęła na leżaczki koło mojego łóżka i się budziła dalej co jakiś czas z płaczem, a ja lezałam na kancie łóżka i ją bujałam całą noc....masakra.
A dziś mieliśmy bioderka, wszystko w normie, przy okazji zabrałam ją z partyzanta do pediatry...niestety nie było mojej, jakaś inna pani, kazała przyjść jutro na wizytę do naszej lekarki, w sumie jutro miała mieć szczepienie, ale nie wiadomo co z tą wysypką no i mówiła że najprawdopodniej zmienić trzeba będzie mleko, no i te kupy..dziś to już wogóle wyglądała jakby się wodorostów najadła.
No a dziś znowu wrzask i w ruch poszedł paracetamol.

A z cycków dalej leci...wstaje rano a koszula zalana.jakieś nieporozumienie.
Wogóle ostatnio jedno niekończące się pasmo nieszczęść ;(
Kamyczek - jaka wyrodna matka? długo spędzasz na spacerach. ja w taka pogodę to po starszą do szkoły i do domu. Ja jestem zmarzluch więc nie wyobrażam sobie tak spacerować ;) oby do wiosny :D
hej,
mnie tak dawno tu nie było że chyba o nas już zapomniałyście:D
Niestety mam problem ze starszą córcią w przedszkolu:( przestała płakać a zaczęła się moczyć:( muszę jej jutro zrobić badanie moczu żeby sprawdzić czy to ma podłoże zdrowotne czy będzie trzeba psychologa...

My również zaliczyliśmy pierwszy basen z Kornelią, ale jej bardzo sie podobało, było widać że to jest jej żywioł:)

Możecie nazywać mnie mistrzynią organizacji:) w trzy dni zorganizowałam całe chrzciny! począwszy od zakupów po księdza, knajpę i zaproszenie gości:D jestem z siebie dumna bo wszystko wyszło pięknie mimo tego, że znów po raz chyba 6 borykamy się z katarem:(

My dopajamy bo dokarmiamy obiadkami z zalecenie pediatry, daje jej wodę z kilkoma granulkami hippa koperkowej, herbatką faktycznie bym tego nie nazwała bo kopru tam zaledwie 3,4%:(

Teraz zastanawiam się jak z glutenem? nie pamiętam jak to było ze starszą:(

Harietta współczuję problemów z odstawianiem od piersi, jednak jak dziecko jest starsze to łatwiej to jakoś wychodzi bo po prostu co jakiś czas eliminuje się jedno karmienie piersią i w zamian podaje się inny posiłek np. kaszkę, obiadek, deserek... a piersi się stopniowo przygotowują do mniejszej produkcji.

Czy wasze dzieci też tak mają: krzyczy, że nie może dosięgnąć zabawki, jak już jej podam to się denerwuje dopóki nie trafi do buzi a jak już trafi to płacz, chyba że jej nie smakuje. Strasznie mnie to irytuje:( ze starszą chyba tak nie miałam...
Kamyczku - a gdzie byliście na basenie ? Takim normalnym czy na zorganizowanych zajęciach dla dzieci ? Bo tam gdzie są zajęcia dla dzieci to woda jest cieplejsza ale to i tak nie jest taka jak w wannie ;) my chodzimy na Politechnikę a woda jedyne miarę ok :) ja bym ci proponowała byś ty z mała weszła do wody :) u nas z mężem był krzyk i histeria a ze mną dziecko sie śmieje :) cycusie blisko wiec nic sie now może złego wydarzyć ;)

Jotenka - ty karmisz piersią prawda ? Mi pediatra kazała sypac pól łyżeczki kaszy mannej błyskawicznej do obiadku :) a mam pytanie do ciebie jak wprowadzalas powoli kaszki i eliminowalas posiłki z piersi powoli to jakie ? Od razu mleczno-jakies czy robiłas kleiki na mm ? Czy w ogóle podawała mm ? Albo robiłas coś na nim czy tak jakoś naturalnie raz obiadek potem deserek a potem kaszka ? I do jakiego czasu karmiłas z pierwszym ? U nas trafia do buzi ale juz trzymać to sie nie chce najlepiej jakby mama trzymała a ona tylko gryzla :) ja wytrzymuje w taka pogodę ok godz max 1,5 ale na osiedlu mało ludzi na spacerach ;)
mTusiu byliśmy na zorganizowanych zajęciach w Hotelu Gdynia :)
Kamyczku - spróbuj ty z nią iść następnym razem :) u nas podziałało i jest ok :) one jeszcze na razie tylko nam ufają bezgranicznie i tylko przy nas czuja sie w 100% bezpiecznie :)
hej
tak jak myślałam dostaliśmy od pediatry zalecenie pepti na próbę na tydzień, posiew moczu i zobaczymy. dzisiejsza noc niestety podobna, poszła spać o 3.
dziewczyny czy wy macie wyparzacz do butelek? jeśli tak to jaki polecacie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam sterylizator canpol babies taki http://www.ceneo.pl/4713075#tab=spec, jestem z niego zadowolona. Kupiłam elektryczny, bo nie mam mikrofali, ale i tak jest bardzo wygodny
wisienka a ile trwa wyparzanie?
a z newsów to dzisiaj udało mi się umyć okna, wyprać firany, wyprasować i powiesić :) Jestem z siebie dumna, bo zabierałam się do tego już od dawna. Podobno zima ma przyjść w przyszłym tygodniu, to już by mi się nie chciało.
W sobotę mam wychodne wieczorem :D hurra :)
A w następny weekend mam w planie pieczenie pierników. Ale ten czas leci, rok temu gdy piekłam pierniki na święta, to nawet nie wiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, a teraz mamy maluszka. Ostatnio Piotrek niezbyt chętnie leży na macie, teraz leżaczek jest na topie, pewnie to dlatego, że więcej widzi wtedy. Macie pomysły na świąteczne prezenty dla maluchów?
wyparzanie trwa około 10 minut, ja kupiłam na allegro nowy za chyba 70 PLN

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry