Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 44

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Stary wątek pod linkiem: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-43-t495130,1,130.html#npu1

Musiałam już stworzyć nowy wątek bo tamten mega długi i się gubiłam, szczególnie otwierając w telefonie - więc egoistycznie postąpiłam :p

U nas dziś dzień jakby mi ktoś dziecko podmienił! Nie dość, że noc przespał niesamowicie (poszedł spac o 19.30, pobudka o 3 i potem do 7.30), to dzień był bardzo grzeczny i cały dzień gadał no i zaczął składać rączki i się nimi bawił, uśmiechnięty, spokojny! Chyba wierzę w te skoki rozwojowe!!! No ale boję się zapeszać - zobaczymy co będzie jutro - przychodzi babka od rehabilitacji.

Kamyczku - Ty się nie przejmuj skoro to najlepsza przyjaciółka to na pewno się dogadacie!
Pszczoola - Monisia Ci rośnie jak na drożdżach ;-)) A uśmiechy rozumiem - sama się rozczulam za każdym razem gdy Kacper radośnie spojrzy :)
mentorko - mi ostatnio dni tak uciekają, że sama się dziwię! Tyle rzeczy bym chciała zrobić a tu ledwo się budzę, a już trzeba iść spać :p
Basieniak - u nas na skierowanie się mega ciężko dostac wiec pewnie większość tutaj chodzi prywatnie ;/ My juz na kilku wizytach bylismy, jutro znów no i cierpliwie czekamy na miejsce w OWI - moze sie uda. U nas słabe napięcie obręczy barkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pszczoola może coś zjadłaś i jej twoje mleko nie smakuje?
mentorka to nie to, bo z butelki odciągnięte zjada. Poza tym, to już trwa ze 3 dni, tylko że wcześniej było lepiej, a teraz jest już kiepsko. W końcu dała się trochę nakarmić na leżąco w sypialni. O co tu chodzi?
pszczoola a może faktycznie nie chce jej się ciągnąć, u nas co prawda było to całkiem na początku, ale po kilku dniach picia mleka z butelki nie chciała z piersi, płakała, denerwowała się. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Spróbuj jak nie będzie mocno głodna.
pszczoła - przynajmniej je z butelki. Moja ma strajk od piątku na mleko i nie zjada więcej nic 500-600ml dziennie... a wody też nie chce dopajać. marudna nie jest i mam nadzieję, że to jakiś skok rozwojowy ale trochę się martwię :(
u nas coś takiego było na początku listopada, mały kompletnie nie chciał jeść od razu płakał jak dostawał butlę... Jak zjadł 50-60 ml to już rewelacja była. Do tego spał bardzo niespokojnie. Wtedy myślałam, że to zęby ale może to był skok. Trwało to parę dni.
mentorka - to mnie trochę pocieszyłaś :) no to poczekam jeszcze i zobaczę, w przyszły poniedziałek idziemy na szczepienie to najwyżej się popytam co i jak..
hej
dziewczyny może wy mi coś poradzicie, bo ja już nie wiem co mam zrobić.Emilka nie chce spać w nocy, w dzień wszystko super 3 godzinnie sesje jedzenie zabawa sen, a wieczorem się zaczyna straszny głód z płaczem, uspokaja się po jedzeniu, ale naje się i się chce bawić, już któryś dzień z kolei chodzę spac o 2:30, a nawet 3:00 nie wiem co mam z tym zrobić, ona jest jakaś przestawiona, po takiej nocy to i ja śpię do 10, no i ona też, czasem nawet do 12 nie da się jej obudzić...co mam zrobić żeby ją przestawić na klika godzin do tyłu?
hareitta a masz ustalony wieczorny rytuał? nie wprowadzałaś ostatnio żadnych zmian? u nas wieczorna rutyna to podstawa jak mąż sam usypiał i coś pozmieniał to już kaplica i młody spać nie chciał :)
mentorka no właśnie mam od początku ale to nic nie daje, zawsze mycie, jedzenie i spanie, tylko z tym ostatnim jest problem.w sumie od zawsze, najpierw jak karmiłam piersią to szła spac ze mną o 22, a teraz jak tylko na butelce, to już dopiero jest lipa. a ty kąpiesz w wanieniece codziennie? bo ja jeden dzień kąpię w wannie, a jeden tylko myję, ale tak od poczatku robiłam.
ja kąpie codziennie, i zawsze dokładnie wszystko musi być zrobione tak samo :) po kąpieli zawijam w śpiworek, gaszę światło, siadam na fotelu karmię. Odkładam go po cichu i zostawiam samego, czasem zasypia szybko a czasami muszę co jakiś czas przyjść po cichu i dać mu smoczka, unikam kontaktu wzrokowego aby się nie rozbawił i znowu wychodzę. Czasem trwa to krótko a czasem dłużej, trzeba być cierpliwym ale w końcu zaśnie. Robię tak od początku, nigdy nie uczyłam go np. lulania. Ale każde dziecko jest inne i pewnie sprawdza się inna metoda.
ja też nie pomogę. U nas również królują rytuały. Kąpiel codziennie ok 19-19:30, potem mleczko i do łóżeczka. Zasypia sam około 20 i śpi do 6-7. Wieczorem nigdy nie lulam, w dzień za to czasem tak, siedzę na kanapie z małym w ramionach, wyprzytulamy się i jak jest już wyciszony to do łóżeczka odkładam i też zasypia sam. Jak był mniejszy to w dzień spał w wózku bo chciałam mieć go blisko, ale już przyzwyczaiłam go do tego że spanie zawsze w łóżeczku. Oczywiście nie zawsze idzie łatwo, czasem i z 10-20 razy muszę chodzić dawać smoczek. My mamy takie 2-2,5 h cykle, też jedzenie, zabawa i drzemka. Ostatnio trochę się wydłużyły a drzemki skróciły, więc teraz w dzień śpi około 3 h łącznie.
cholera po takich nockach jak te, to już nie daję rady, nie tyle co fizycznie, ale psychicznie, zła jestem na nią że nie chce spać..że muszę wyjść z pokoju jak beczy żeby sama się poplakać...masakra.wy uczyłyście swoje maluchy tą metodą 3-5-7?
moja od początku nie chciała spać..taki system że zasypia o 20..marzenie, owszem ona zaśnie o 20, ale o 21;30 jest już głodna znowu i koniec spania.
Może to kwestia tej kąpieli, ale tak robiliśmy od początku, bo mała się wydzierała podczas kąpieli i potem przebierania, że aż brakowało jej tchu i strasznie się przy tym rozbudzała.dlatego ten przykry obowiązek rozłożyliśmy co dwa dni, teraz jest już lepiej bo podczas kąpieli się śmieje, ale wycieranie i ubieranie to jest koszmar, skaczemy nad nią jak głupki, żeby nie wrzeszczała.potem mleko uspokaja, drzemka i nocne harce.mam dość.nie wiem co robię już źle ;((((
oj znam to, Juli bardzo długo darł się przy kąpieli jakby go ze skóry obdzierali :P a teraz już jest całkiem fajnie tylko nadal nie lubi ubierania, no ale na to już nic nie poradzę :)
a może o tej 21.30 spróbuj dać wody/herbatki zamiast karmić albo smoczka. Podobno wtedy dziecko może się oduczyć budzenia bo skoro i tak jedzonka nie dostaje to nie opłaca mu się budzić :) tak gdzieś kiedyś wyczytałam :)
Harietta ja uczyłam 3-5-7, trwało to ok 2 tygodni. Od tamtej pory minęły już ponad 3 miesiące i dziecko zasypia jak Anioł :) czasem tak jak Mentorka muszę kilka razy włożyć smoka bo marudzi ale trwa to może max 10 min i o 19 Dziecka po prostu nie ma do rana.... Ja bym jednak kąpała małą codziennie... jednak jest to rutyna, a dzień tak i dzień tak może ją nieco rozstrajać tak myślę.... i z tą wodą do picia też racja. Jak się naje to mało możliwe, że za 1,5 godziny jest już bardzo głodna....A może jakoś zagęszczać? Lilka na noc zjada ok. 200 ml kaszki malinowej. Takiej do picia, nie mega gęstej :)
tak też próbowałam z tą herbatą, bez skutku, ostatnio nie lubi w ogóle pić herbaty, trochę pociumka i koniec, a jak dam mleka to może i uśnie, ale wydaje mi się że ona myśli że jest dzień i robi takie sesje jak w dzień, mleko, zabawa z godzinę i drzemka i pobudka na nastęþne mleko.tylko że ta zabawa w nocy wygląda tak że ona krzyczy a ja ją próbuję uśpić. myślałam że może większą porcję mleka na wieczór dać, bo w sumie czasem nie dojada w dzień.spróbuję od dziś pozmieniać trochę, kąþiel codziennie na 19, większa butla w drugim pokoju i 3-5-7, cholera u nas ten leżaczek rządzi niestety, jak już jestem tak zrezygnowana w nocy to bujam i delikatnie przekładam, ale i tak się czasem przebudza.
Harietta, a może po takiej nocy wybudzaj ją po prostu rano koło 7-8. No będzie marudna strasznie ale trudno. Wieczorem będzie tak padnięta, że może zaśnie?

Mentorko a Julek opiera się już na dłoniach leżąc na brzuszku?? Lili to mega ciężko idzie...ćwiczę z nią ile mogę ostatnio, mam nadzieję że pomoże....
u nas na początku przy kąpieli to był taki ryk, że masakra. Potem nam położna powiedziała, żeby spróbować z trochę cieplejszą wodą i tak zrobiliśmy, działa. Teraz uwielbia kąpanie, ale ubieranie po kąpieli to nie jest bułka z masłem. Czasem już nawet nie smaruję oliwką, tylko szybko ubieram i mleko.
Ja uczyłam zasypiania 3-5-7 i u nas podziałało. U nas sprawdza się jeszcze to, że jak się obudzi po ostatniej drzemce w okolicach 16, to już wtedy przetrzymujemy go do kąpieli, chociaż czasem widzę, że chciałby się jeszcze zdrzemnąć. Trzeba chwilami stawać na rzęsach, śpiewać, nosić na rękach, non stop zagadywać itp, ale się udaje, chociaż po takiej sesji jesteśmy z mężem padnięci :).
Za dwa tygodnie zaczynamy rozszerzać dietę :) Ciekawa jestem, jak to będzie. Muszę się zaopatrzyć w śliniaki, łyżeczki itp. Widziałam też ostatnio kubek po 4 miesiącu i zamierzam kupić, chciałabym żeby wodę pił z kubka. Mamy wśród znajomych dziecko z próchnicą butelkową, chciałabym tego uniknąć.
no co ty Kamyczku :P jestem szczęśliwa jak w ogóle trochę poleży i pobawi się na brzuszku :))
hehe Mentorko to wygląda na to, że tylko ja tak panikuje :P Lila za tydzień będzie miała 5 m-cy, wszędzie czytam, że powinna już PEŁZAĆ??? i czytam takie rzeczy, a potem stres :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kamyczku, mi kuzynka powiedziała że nie mam czytać w internecie co i kiedy moje dziecko powinno robić bo oszaleję :) każdy maluch rozwija się w swoim tempie :) ja tam się nie martwię :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry