Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 44

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Stary wątek pod linkiem: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-43-t495130,1,130.html#npu1

Musiałam już stworzyć nowy wątek bo tamten mega długi i się gubiłam, szczególnie otwierając w telefonie - więc egoistycznie postąpiłam :p

U nas dziś dzień jakby mi ktoś dziecko podmienił! Nie dość, że noc przespał niesamowicie (poszedł spac o 19.30, pobudka o 3 i potem do 7.30), to dzień był bardzo grzeczny i cały dzień gadał no i zaczął składać rączki i się nimi bawił, uśmiechnięty, spokojny! Chyba wierzę w te skoki rozwojowe!!! No ale boję się zapeszać - zobaczymy co będzie jutro - przychodzi babka od rehabilitacji.

Kamyczku - Ty się nie przejmuj skoro to najlepsza przyjaciółka to na pewno się dogadacie!
Pszczoola - Monisia Ci rośnie jak na drożdżach ;-)) A uśmiechy rozumiem - sama się rozczulam za każdym razem gdy Kacper radośnie spojrzy :)
mentorko - mi ostatnio dni tak uciekają, że sama się dziwię! Tyle rzeczy bym chciała zrobić a tu ledwo się budzę, a już trzeba iść spać :p
Basieniak - u nas na skierowanie się mega ciężko dostac wiec pewnie większość tutaj chodzi prywatnie ;/ My juz na kilku wizytach bylismy, jutro znów no i cierpliwie czekamy na miejsce w OWI - moze sie uda. U nas słabe napięcie obręczy barkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też racja i zazdroszczę takiego podejścia :) Ja już taka jestem, że wiecznie panikuje. W ciąży też czytałam w necie i ciągle mi się coś nie tak wydawało :P muszę wyluzować.....
Kamyczku mamy śliczne i zdrowe dzieciaczki a to najważniejsze :) wyluzuj bo rzeczywiście można oszaleć... Staraj się nie czytać, ja nie czytam i jestem szczęśliwa :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej dziewczyny Mam ogromna prosbe do kobiet rodzacych w Redlowie - moglabym prosic o info jakie sa Wasze opinie na temat tej porodowki .. ?? I bylabym ogromnie wdzieczna gdyby ktos napisal mi co powinnam wziazc ze soba do tego szpitala i w jakich ilosciach czy cos zapewniaja swojego ?? Ja mam termin na 3 grudnia .. moja torba jest ogromna dlatego prosze o jakas liste co nalezy ze soba zabrac i w jakiej ilosci -moze cos wypakuje bo podobno krzywo sie patrza na duzy bagaz.. z Gory MEGA dziekuje...zeby nie zasmiecac Waszego Watku podaje mejla i mam nadzieje ze ktos sie odezwie - pozdrawiam iwona175@tlen.pl
Dziewczyny a ja z pytaniem - macie już pomysły na prezenty gwiazdkowe dla Maluszków? Chciałabym kupić jakąś fajną, edukacyjną zabawkę i szukam inspiracji ;-))
harietta - spróbuj budzić małą nad ranem. Kilka dni się przemęczycie ale może sie uda ją wyregulować trochę :)
akhn- moja (teraz ma 2m3tyg) dostanie od babci taką wyspę zabaw, ale to zabawka od 6+. Teraz jej kupiliśmy taki łuk, gdzie ona leży o się bawi tym tzn mam nadzieję, że się będzie bawić ;) Grzechotek mnóstwo mam po starszej i nie za bardzo chce mi się kupować kolejne ale pewnie na jakąś nowość się skuszę ;)
hej dziewczyny
my mamy coś takiego:
http://allegro.pl/przesliczny-lezak-stojak-wielofunkcyjny-muzyczny-i3707587711.html
i Martyna zaczęła się tym bawić, tylko Martyna w porównaniu z waszymi dziećmi jest bardzo do tyłu, ma w rączkach obniżone napięcie i dopiero zaczyna interesować się zabawkami. Jeśli chodzi o zabawki to fajna jest biedronka Vtech, mają w OWI, jest fajna, ma dużo funkcji i piosenki są wyraźne.
Też mam problem z usypianiem, ale w dzień. Małą śpi tylko na spacerach i dopóki była pogoda to się nie przejmowałam, ale... będzie coraz gorzej, nie wiem co robić. Próbowałam usypiać ją w domu, ale jak tylko odłożę do łóżeczka to jest płacz, śpi tylko na rękach :(. Wieczorem zasypia przy karmieniu, ale odkładam do łóżeczka i śpi dalej, macie jakiś pomysł?
harietta może małej idą ząbki? mieliśmy tak z M. jakieś 3 tygodnie temu, budziła się praktycznie co godzinę, a że smoka nie chce, to zasypiała tylko przy piersi, po uprzednim posmarowaniu dziąseł maścią.
Kararinah, a podasz linka do tej biedronki? jak wpisuje w allegro to mi różne wyskakują w cenach od 30 do 170 zł :P

Myślałam też nad czymś takim jak muzyczny stolik, coś w tym stylu:

http://allegro.pl/muzyczny-stolik-edukacyjny-swiatlo-gratisy-810-i3705199937.html

Ja w ogóle wymyśliłam misia-olbrzyma ale mój mąż słusznie mnie powstrzymał - kupimy jej w przyszłym roku jak już będzie wiedziała co to i dlaczego :):) więc za rok dostanie misia większego od siebie ze 2 razy hehe :)
Tak sobie myślę, że dla naszych maluszków to nie ma problemów z prezentami, bo prawie wszystko się przydaje, byle było wykonane z dobrych materiałów. Macie może pomysły na prezent dla 7 latka? ;-)
biedroneczka:
http://allegro.pl/vtech-biedronka-biedroneczka-nuteczka-60079-pl-i3742467235.html
enia dla 7 latka może lego, jeśli lubi, albo samochody hot weels, podobno na topie :)
Kamyczku - jeszcze nie raczkuje ;) próbuje pełzać i obraca się trochę dookoła własnej osi zarówno na plecach jak i na brzuchu, no i próbuje siadać, i to nie oparta tylko najlepiej za rączki się podciągać :)

Dla 7 latka - lego city, technic, kask na rower, coś na narty jeśli jeździ, lub na piłkę, torba lub plecak do szkoły lub jakaś sportowa, śmieciaki, furby, płyta z bajkami np o ludzikach lego, monopol, lub jakaś inna gra np. scrable lub twister, fifa na playstation, zegarek ;) to to co kupowaliśmy i kupimy siostrzeńcowi męża, ma lat 8 :) zależy ile chcesz wydać :)
mTusiu no nieźle wiedziałam, że Lila to na bank daleko w tyle :P
abaszka gdyby strajk na jedzenie był całkowity, to przynajmniej wiedziała bym, że to skok, albo że jest chora, a tak to ciężko zdiagnozować. Mała już śpi, a ja odciągnę mleko po 3h i zobaczę, czy to nie po mojej stronie jest problem. Dzisiaj trochę z nią walczyłam w ciągu dnia, ale jakoś za każdym razem pojadła te 20 min. Dopiero na wieczór dostała butelkę i zjadła moje odciągnięte mleko - najpierw 120 ml, a potem jeszcze 30 ml.

harietta może spróbuj rozróżnić jej spanie w dzień i w nocy. Ja od początku stosuje takie rozróżnianie u Monisi. W dzień Mała śpi na leżaczku albo na macie, a tylko w nocy w łóżeczku. W dzień snu towarzyszą hałasy i normalne odgłosy w domu, a w nocy ma ciszę. Sprawdziło się to u mojej koleżanki, więc też to stosuję. Po kąpaniu i jedzeniu jest chwilka kołysanek, oczy się kleją i do łóżeczka. Pierwsza pobudka na karmienie jest ok 4, a potem ok 8-9. Ostatnio nawet Monisia spała do 9:45, a ja oczywiście razem z nią :) W dzień sama zasypia, tylko musi mieć smoka, zasypia zazwyczaj 1,5h od karmienia. Widzę, że kleją się oczy i zaczyna marudzić, wtedy smok i drzemka.

Monia lubi kąpiele i z ubieraniem też nie ma problemu. Możliwe, że to dlatego, że ubieranie zawsze było też zabawą w robienie pierdzioszków na brzuszku, całusków, śpiewanek i ogólnie gadaniu o tym ubieraniu typu "dawaj rączkę, jedna rączka, druga rączka" itp.

Jeżeli chodzi o fajne zabawki, to Mała lubi siostrzyczkę szczeniaczka uczniaczka. Kupiłam na promocji w tesco. Kładę ją tak, żeby Monisia mogła włączać piosenki kopiąc w zabawkę nóżkami leżąc na leżaczku. To taka nasza wersja pianinka "baw się i kop" FP :). Siostrzyczka śpiewa słodkie piosenki, śmieje się i Monisia też się do niej śmieje. Później zabawka posłuży do nauki części ciała i kolorów, więc myślę, że wystarczy na długo.

A z 7latkiem nie poradzę, nie znam się :)
enia znalazłam coś takiego, co prawda dla troszkę starszego, ale... może coś Ci wpadnie w oko;
http://forum.trojmiasto.pl/co-kupic-chlopcu-na-8-urodzinyprosze-o-pomoc-t193603,1,160.html
Kamyczku w takim razie Juli też daleko w tyle, ani nie pełza ani się nie obraca :P cud jak dłużej grzecznie poleży na brzuszku :)) za to jak chwyci moje palce to od razu się rwie do siadania i już pięknie mu to idzie :) ale cóż, nie wymagam od mojego klopsa, bo jest klops straszny, aby był nie wiadomo jak sprawny fizycznie :P
a na święta chcieliśmy mu kupić skoczka ale już ma ponad 8 kg a skoczek jest do 11 kg to się nam ten interes nie pyli :P
w planach mam szczeniaczka uczniaczka i ewentualnie garnuszek na klocuszek:) generalnie zabawki z fisher price bo je lubię :)
Dziewczyny, a spotkałyście już gdzieś w sklepach jakieś fajne świąteczne ubranka? typu body z reniferem...? ;) Szukam na allegro ale słabooo.
widziałam w Auchanie w Gdańsku, dokładnie się nie przyglądałam, ale mignęły mi jakieś welurowe pajace z reniferem :)
Kamyczku ja w niedzielę chciałam kupić tą bluzę http://www.smyk.com/cool-club-bluza-rozmiar-74,p1075740585,ubranka-dla-dzieci-p i te body http://www.smyk.com/cool-club-body-z-dlugim-rekawem-rozmiar-56,p1075740512,ubranka-dla-dzieci-p ale nie było rozmiaru 80 :( muszę pójść w tym tygodniu bo mają mieć dostawę :) są też różne inne rzeczy:)
Mentorko, o czym Ty do mnie mówisz....ROZMIAR 80 !!!!?? :D WOW :):)

Mój Lilek to jeszcze 68 wykańcza ;) na święta to moooże 74 będzie :)

Szukam jakiejś fajnej sukieneczki albo body + spódniczka w ostateczności samo body ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry