Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 44

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Stary wątek pod linkiem: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-43-t495130,1,130.html#npu1

Musiałam już stworzyć nowy wątek bo tamten mega długi i się gubiłam, szczególnie otwierając w telefonie - więc egoistycznie postąpiłam :p

U nas dziś dzień jakby mi ktoś dziecko podmienił! Nie dość, że noc przespał niesamowicie (poszedł spac o 19.30, pobudka o 3 i potem do 7.30), to dzień był bardzo grzeczny i cały dzień gadał no i zaczął składać rączki i się nimi bawił, uśmiechnięty, spokojny! Chyba wierzę w te skoki rozwojowe!!! No ale boję się zapeszać - zobaczymy co będzie jutro - przychodzi babka od rehabilitacji.

Kamyczku - Ty się nie przejmuj skoro to najlepsza przyjaciółka to na pewno się dogadacie!
Pszczoola - Monisia Ci rośnie jak na drożdżach ;-)) A uśmiechy rozumiem - sama się rozczulam za każdym razem gdy Kacper radośnie spojrzy :)
mentorko - mi ostatnio dni tak uciekają, że sama się dziwię! Tyle rzeczy bym chciała zrobić a tu ledwo się budzę, a już trzeba iść spać :p
Basieniak - u nas na skierowanie się mega ciężko dostac wiec pewnie większość tutaj chodzi prywatnie ;/ My juz na kilku wizytach bylismy, jutro znów no i cierpliwie czekamy na miejsce w OWI - moze sie uda. U nas słabe napięcie obręczy barkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My jutro damy tą marchewkę :):) ze 2 łyżeczki chociaż ale myślę, że nie zje....jak daje jej herbatkę łyżeczką to wszystko wypluwa eh. Postaram się wrzucić zdjęcie z pierwszą miną jak uda nam się uchwycić hehe :)

Zastanawiam się jeszcze kiedy wprowadzić kaszkę ryżową, chciałabym nią zagęszczać trochę mleczko na noc ale boje się wprowadzać wszystko na raz tzn i warzywa i kaszkę....
Kamyczku my od dłuższego czasu walczymy z zatwardzeniami ;/ dlatego myślałam, żeby wcześniej wprowadzić jabłuszko...

a co do takich kolkowych spraw to tak raz dziennie go brzuch boli, idą bąki ale jak go wentylkami odgazuje to od razu banan na buzi ;))) więc już nie jest źle :) Wcześniej te wentylki nie wiele pomagały czyli myślę, że idziemy w dobrą stronę :) a nutramigen mamy rozpisany do 6 miesięcy
Mentorko, a Juli ma jeszcze to problemy brzuszkowe? My teraz robimy znów prowokację zwykłym enfamilem i powolutku wprowadzamy, co 2 dni zwiększam o pół miarki. Teraz już 2 łyżeczki enfamilu + 3 pepti i tfu tfu odpukać na razie jest ok., chociaż to nawet nie połowa jeszcze....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli chodz o karmienia na piersi to u nas jest 6, maks 7 bo czasem trzeba przed kąpielą dokarmić. Wcześniej w nocy juz kolo 2 budziłam teraz patrze jak mu sie spi. Bo zaczął przesypiać całe noce także teraz budzę najszybciej kolo 6,7. Jak skoczy 3 miesiące to przestane chyba budzić. To bardziej ze względu na mnie bo pierś w dzien opróżniana często m przerwe od 17 do 7 i jest ogromna jak dynia, zastojów sie boje. Gdyby nie to nie miałabym skrupułów:-)
nasza mała w nocy tylko jedno karmienie i to czasami nawet nad ranem, nie budzę jej jak słodko śpi, no ale też z cyckami nie mam aż takich problemów...jak mam za dużo mleka to samo wyleci i po problemie
Panno dziękuję bardzo:) na pewno skorzystam, bo chcę mieć drugą diagnozę. Mala trzyma ładnie główkę, bez problemu łapie zabawki, już nawet tego przekrzywienia nie widzę więc się zastanawiam czy to napięcie mięśni nie było adaptacyjne...zmieniliśmy kilka rzeczy i te masaże - może to pomogło choć to dopiero tydzień

Kamyczku masz cierpliwość do dziewczyny, oj masz - ja bym z nią tak pojechała, że by popamiętała mnie, w szczególności wieczorem jak padam na twarz a jeszcze ćwiczenia mnie czekają:)
Kamyczku no to wszystko jasne :) mam nadzieję, że dojdziecie do porozumienia mimo wszystko szkoda przyjaźni

Moja pierwsza miesiączka była bardzo długa... nie pamiętam dokładnie ale trwała z 2 tygodnie na pewno jak nie dłużej

dzisiaj synuś pokazał przy tatusiu na co go stać bo jakoś tak zawsze sie zdarzało, że maż był w domu jak mały był w miarę grzeczny i spokojny. A dzisiaj chyba ze 100 razy pytał jak ja sobie z nim radzę sama :P i że mnie podziwia że mam do niego tyle cierpliwości hehehe

ja też kiedyś myślałam o xlanderze a one mają jeszcze 2 cm krótszą gondolę od naszej to już w ogóle kaplica by była :P
Kasiula - jeśli masz na myśli śpiworek firmy smiki to teraz są w promocji po 69,99 pln, od 23 października nie wiem do kiedy, wczoraj zakupiłam granatowy :) super jest :)
super, thx za odpowiedz Kamyczku :)
Kasiula normalne, ja pierwszy miałam 10 dni i ginka mówiła, że to normalne, że jest długi i obfity. Kolejny był już normalny :)
U Nas też w porządku z Niusią - mamy jeszcze katarek, ale mimo tego duużo się uśmiechamy, robimy doładowania w pieluchę, duużo śpimy i jest ogólnie OK ;)

Oto Kingusi wózeczek: http://allegro.pl/zestaw-baby-merc-s7plus-mega-promocja-i3619326141.html trzeba tylko śpiworek dokupić, w SMYKU mają po 119 zł i chyba się skusimy z mężem na niego bo mała ledwo ledwo sie mieści w gondoli. :-)

A u mnie młodej mamy - tydzień temu zaczęła mi się @ i trwa do dzisiaj. Czy to normalne ???
Cześć dziewczyny,

Mati kończy dzisiaj 4 miesiące :-))) Byliśmy wczoraj u lekarza bo męczy go katarzysko strasznie i zapytałam też o rozszerzanie diety. Powiedziała że teraz to sobie darować i poczekać aż wyzdrowieje. Podobno dzieci dają sygnały że są już gotowe do jedzenia czegoś innego niż mleko. Na przykład strasznie ciekawi je to co do buzi sobie pakujemy albo zaczynają mlaskać jak widzą jak ktoś coś je. I też mówiła że jeżeli miałam niedobory żelaza w ciąży to żeby zacząć dość szybko mięsko wprowadzać, tak od 6 miesiąca.

aknahh - współczuje, moje jak na razie żadne nie gorączkowało.

mTusia - ty się ciesz, że nie dostałaś skierowania do specjalisty :-))))

Też nie wiem co z tym wózkiem będzie. Na razie jakoś się mieści w gondoli ale za miesiąc będzie ciasno :-((( Zobaczymy. Mamy xlanera xa, jakoś nie widzę go na razie w niej.....
Aknahh - ja bym dała wody przegotowanej do picia po prostu :) nam pediatra mówiła by dać eferalgan jak bedzie gorączka ale nie miałysmy :)

Mentorka - kawał chłopa :) moja jest duża ale go dole mam podobna a tak jeszcze nie wyglada :) ale moja wszerz tez idzie :) nam sie ciuszki na brzuszku rozciagaja :)

Kamyczku - nie przejmuj sie :) przejdzie jej :) skoro jest taka zaborcza tzn ze jej na Tobie zależy wróci jak zateskni :)

Pszczoola - policzylam karmie 6 razy ale od nie dawna wcześniej 7-8 zależy od małej :) teraz mam mniej bo moje dziecko od kilku nocy śpi od 20-21 do 6-6.30 :) potem moje łóżku jedzonko i śpi do 9 albo i dłużej :) muszę ja rano budzić na spacer :) ale za to w dzień śpi max 1x1godz i z 2x30 min :( pszczoola ja nigdy nie budzilam myśle ze co ma byc to bedzie :) jak głodna bedzie to sie obudzi :) przecież now jest wczesniakiem :) a waga to bym sie przejmowala dopiero jak pediatra coś powie :)
Dziewczyny czy któreś z Waszych Maleństw gorączkowały po szczepionce? Nasz po pierwszej wcale ale wczoraj była druga i w nocy było 38,5 a teraz 39 i nawet po paracetamolu schodzi na chwile i wraca. Dzwoniłam juz do przychodni mamy dac ibuprofen w czopkach i jak nie zejdzie przyjechac, ale oczywiście się martwię bo Kacper taki przymulony i płaczliwy widac ze mu źle :((( Nie wiem czy powinnam go czyms dopajac? Bo MM nie za bardzo mozna chyba dac duzo wiecej?
właśnie chciałam się spytać czy ta przyjaciółka ma dzieci ale mnie mentorka ubiegła :) a więc sprawa się wyjaśniła, jesteście na 2 różnych biegunach, mam nadzieję że jak ona doświadczy szczęścia w postaci dziecka to się dogadacie, oby tylko mosty nie zostały spalone w całości ;)

Aknah, no to jak zwykle idą łeb w łeb nasze szkraby :) no z pobudkami ostatnio lepiej bo są 2. Ale jaki horror przy usypianiu wieczornym noż masakra! Zastanawiam się czy wcześniej jej nie kąpać, może jest zbyt zmęczona? teraz będzie zmiana czasu to może się polepszy, oby!

pszczoola, ja jak karmiłam piersią to nie wybudzałam, ale też Kari nie spała po 6h, może ściągaj wtedy mleko?
A, miałam Wam jeszcze napisać o poczynaniach mojej kuzynki jakbyście kiedyś miały wątpliwości czy dobrze robicie haha :D

Dziecko mojej kuzynki ma 3,5 roczku, córeczka. Ostatnio jak były u mnie na weekend, 2:30 w nocy, Lila smacznie śpi od 19. Nagle płacz no to się zrywam i lecę do kuchni....ale okazuje się, że to nie moje 3,5 miesięczne dziecko płacze tylko 3,5 letnia Wiktoria :) A moja kuzynka robi jej mleko w butli ze smoczkiem :D:D:D i tak co noc.....od 3,5 lat....

A jak pytałam o rozszerzanie diety to moja kuzynka zaczęła od samorobnej marchewki ale co by była smaczniejsza to dodawała vegety lub kostki rosołowej knorra hahaha :D:D
Mentorko trafiłaś w sedno hahaha :) ani dziecka, ani faceta....ciężko się w tej sytuacji porozumieć gdy teraz moje życie stanęło na głowie, a jej nadal wygląda tak samo...eh

Dziś dorwałam fragment polskiej książki z 88 roku i wtedy rozszerzani dietę po 2 miesiącu o zgrozo!! Może dam jej 2 łyżeczki, zobaczymy co ona z tym w ogóle zrobi :) dziś dałam jej troszkę herbatki łyżeczką ale minę miała przerażającą hehe :)
Kamyczku no właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałam, jeszcze pewnie singielka do tego. A jej przyjaciółka czyli ty nie dość, że ma męża to jeszcze urodziła ślicznego dzidziusia :) mi się wydaje, że tu nie do końca o to wyjście może chodzić chyba że jest aż tak zaborcza i zazdrosna. Ale wtedy to ja współczuje jej facetowi :P

a co do słoiczków to w Anglii podobno po 3 miesiącu dają...
Co pediatra to inna opinia heh i już wariuje :) nam 1 mówiła, że 3,5 miesiąca to nawet się nie zastanawiać :) i bądź tu człowieku mądry :)

Przyjaciółka oczywiście, że nie ma dzieci :) pewnie gdyby miała to jeszcze by mnie wyściskała ze szczęścia, że wyszłam w końcu z domu haha :)
Kamyczku ja się radziłam znajomej pediatry to ona powiedziała że lepiej dać chwilę później niż wcześniej.

Co do przyjaciółki to ja nigdy nie wchodzę w tego typu dyskusje. Kwituje krótko i robię swoje. A tak zadam pytanie z ciekawości czy przyjaciółka ma dzieci?

byłam wczoraj w biedronce ale pajacy nie widziałam;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry