Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.V

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012
27.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna
28.lutka - połowa lutego
29.moniii1985 - 28.02.2012 - Synek
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej dziewczyny. Ja jakaś zamulona chodze od paru dni.
Co do tej listy z ciuszkami to ja mam o wiele więcej rzeczy.... fakt najmniej na 56. Jak sobie na spokojnie policzyłam przy moich praniach co 2 dni+ 1 dzien na suszenie to jednak więcej wyszło niż te listy wyprawkowe. Mam też pare ciuszków od mamy na wczesniaka w razie co, bo grozi mi przedwczesny poród przez tą konizację szyjki. Póki jednak nie krwawię zabieg mnie nie czeka.
Mam pytanie bo 2 listopada mam badania na te glukozę i nie mam tydzien przed jeść słodyczy ani nic smażonego.... Wy też tak musicie???
image
image
Misia83, będzie dobrze, musi być! głowa do góry.

Mnie znowu coś złapało i rozłożyło...
Kurcze ta lista jakaś mała mi się wydaje, szczególnie jeśli chodzi o ubranka... Ja już zapełniłam całą komodę dla małej, i szukam kolejnego wolnego miejsca. Bo już dwie siatki z ciuszkami leżą i czekają na ułożenie a nie ma gdzie. Starsza się buntuje i mówi że swojej szafy nie odda, nawet jednej półki :-)
Mała kopie i buszuje, mąż dopiero w sumie dwa razy ją poczuł, bo widzieć to widzimy jak się wierci w brzuchu, ale polowania są aby mąż ją poczuł. Przy tatusiu to taką grzeczną udaje...
a określił Ci jakoś ramowo ile wcześniejszy?
trzymaj sie dzielnie, a maluch na pewno jeszcze troche posiedzi w środku:)
image

Cisnienie mi skacze niestety,mimo brania lekow, zaczelam tez puchnąć mocno, na szczęscie białka w moczu nie ma, bo się boję o tą gestoze. mały się dzielnie trzyma i rośnie, ale gin powiedział,żeby się nastawiać na wcześniejszy poród ze względu na mój stan. Teraz każdy tydzien jest na wagę złota więc mam nadzieję,że uda mi się jak najdłużej przytrzymać smyka w środku.
kurcze, przepraszam, oczywiście odpowiedz byla do oolenka1:)

misia83 - a co się dzieje,ze grozba szpitala?
image

olcia_ mi jak narazie średnio wychodzi... kurde, nic sie samo w domu nie zrobi, łatwo tak sobie powiedzieć,że teraz leże i tyłka nie ruszam... głupio mi jakoś wymagać od mojego,żeby wrócił z pracy i jeszcze odkurzył i podłogi umył...
W dodatku zaczynam sie czuć lepiej po chorobie i najchętniej to bym wyszła z domu, nosi mnie normalnie:)
Nic mi właśnie nie dał...ale ja jestem u niego znowu 31 także może chce zobaczyć czy dalej się będzie skracała.
image

U mnie przyszlo wczoraj łóżeczko dla starszej córci, więc też remoncik się szykuje i zmiany, ciuchy dla małego poupychane po torbach,więc też już bym chciała to jakoś rozpakować, tym bardziej, ze wisi nade mna grożba szpitala i sie denerwuje ze nie mam nic gotowe.
Moja również podobna, z tym,że ja staram sie juz zrobic taka konkretna z nazwami/firmami tych produktów.
Nie znam sie na tym kompletnie, nie mam więc pojecia co jest dobre i warte zakupu.. np. ostatnio była promocja chusteczek huggies i juz chcialam kupic, ale cos mnie tknęło i zerknęłam na opinie na necie - podobno są beznadziejne i sie rozdwajają - nie mam wiec kilku zbędnych opakowań:)
Spisuję więc sobie te wszystkie nazwy sudocremów i innych:) strasznie to czasochłonne:)
Dłuuuga ta lista z zakupami, ale mam podobną :)

Brygida- jak Tobie idzie leżenie i odpoczywanie? Ja wczoraj miałam załamanie, wszystko mnie juz boli ( głowa, biodra) od tego leżenia. Mam pytanko, czy bierzesz jakies leki na poprawę stanu szyjki macicy? Ja dostałam luteinę dopochwowo.
U mnie również podobnie, różni się szczegółami.

Taki kosztorys zrobiłam sobie już na początku ciąży:) Póki co sporo udało się zaoszczędzić bo polowałam ciągle na okazje.
Ja jakbym miała kupić wszystko w jednym miesiącu to bym miała problem dociągnąć do pierwszego.
image
Moja wygląda podobnie. Też zastanawiałam się nad rozmiarami. 56 będę mieć od kuzynki, my kupimy raczej od 62. Oboje jesteśmy wysocy, więc może synuś odziedziczy wzrost po nas :)
Dziewczyny znalazłam taką listę. Czy Wasze wyglądają podobnie? Czego kupujecie więcej, czego mniej?
Jaki rozmiar kupujecie? 56 wydaje mi się czasem aż za mały...

Lista zakupów:

* 7 sztuk śpioszków
* 7 sztuk body lub kaftaników(zwróć uwagę na długość rękawa)
* 3 pary skarpetek
* 2 czapeczki
* 4 pajacyki

zimą także:

* kombinezon
* ciepła czapka
* rękawiczki
* 2-3 cieplejsze sweterki
* 2 pary rajstopek

Do spania

* mebel do spania: kosz wiklinowy lub łóżeczko
* materac (zwróć uwagę, by wielkością pasował do łóżeczka)
* 2 prześcieradła, frotte lub bawełniane
* opcjonalnie: 2 komplety poszewek +wypełnienie (kołderka + podusia) albo 2 kocyki (jeden cieńszy, drugi grubszy), albo śpiworek do spania
* (niekoniecznie) ochraniacze na boki łóżeczka

Do kąpieli i pielęgnacji

* przewijak
* wanienka (najlepiej tych większych rozmiarów, by była na dłużej)
* mydełko
* płyn do kąpieli/szampon (2 w 1)
* 2-3 ręczniki
* oliwka lub balsam do ciała dla niemowląt
* krem na odparzenia
* krem do twarzy (zimą), krem przeciwsłoneczny z wysokim faktorem (latem)
* chusteczki nawilżone
* pieluchy jednorazowe
* ok. 10 sztuk pieluch tetrowych (do podkładania na ramię, aby dziecko, ulewając, nie brudziło naszych ubrań; na dno wanienki, itp.)
* proszek do prania ubrań dziecięcych
* patyczki do uszu
* płatki kosmetyczne
* gaza jałowa
* sól fizjologiczna lub woda morska
* aspirator do nosa
* miękka szczoteczka/grzebyk
* nożyczki do paznokci
* termometr (najlepiej elektroniczny lub do mierzenia w uchu)

Na spacer:

* wózek-gondola (z folią przeciwdeszczową, moskitierą i torbą)
* kocyk lub śpiworek do wózka
* fotelik samochodowy (od 0-13kg)

Po porodzie zdecydować czy kupić:

a) w przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym:

* 2 butelki 125 ml (zwróć uwagę, by smoczek miał odpowiednią siłę przepływu)
* szczotka do mycia butelek
* podgrzewacz
* sterylizator parowy
* termoopakowanie

b) jeśli karmisz piersią...

* wkładki laktacyjne
* laktator
* pojemniczki do przechowywania pokarmu
image
Też zrobiłam sobie listę rzeczy, które trzeba kupić dla maluszka.
Ja dziś jadę do lekarza, ciekawe, ile przytyłam? I czy płeć się nie zmieni :P
olcia_ a to listy ciuszkowe, czy juz takie całościowe, równiez z rzeczami do pielęgnacji malucha? jakos nie moge tego ogarnąć...
image

Ja jutro jadę na badania. Najgorzej będzie z testem z glukozą:/
Jak na razie to ja się wstrzymałam z zakupami dla maluszka. Mam porobione listy co kupić i pojadę po wszystko pod koniec listopada

Wizyta u gin w środę ciekawa jestem jaką płeć tym razem zobaczy lekarz:p

Mi zaczyna dokuczać ból pleców i męcze się strasznie przy wchodzeniu po schodach nie wspomnę, ze nawet ubieranie butów nie jest już tak prostą czynnością:) a słodkie to mogłabym jeść całymi dniami.
image
hihih pewnie tak będzie;)
ja na razie ciuszki dla małej mam w torbach, bo w szafach niestety nie ma miejsca... będziemy teraz za mawiać komodę z łóżeczkiem i już się nie mogę doczekać jak będę mogła te ciuszki se posegregować i ładnie poukładać:))))
image
image
madziakin- to tez w sumie nie duzo Wam zostalo:) straaaaasznie bym chciala juz jej cos urzadzic, no ale nic. najbardziej mnie dobijaja te jej ciuszki poupychane z naszymi:) no,ale nic, mąż oddał dwie pólki w szafie, jedną w komodzie i nie jest zle:)

co do ręki na brzuszku - mam identycznie:) to będą córeczki tatusiów, przy nich kochane a przy nas nie do zniesienia:)
image

Brygida my też tu w Londynie wynajmujemy małe mieszkano, nasz kącik dla dzidzi to taki malutki, tymczasowy, bo za rok chcemy wracać do Pl na stałe i tam będziemy się już urządzać :)

niewiem1303 ja mój mąż przykłada rękę na brzuszek to mała się momentalnie uspokaja... zawsze po południu leżąc patrzę se na brzuszek jak się rusza, ale akurat jak mąż ma wolne i jest ze mną patrzymy na brzuszek i nic ;)
image
image
czesc ciezarowki :)
zeszly tydzien caly mialam jakis zdolowany, siedzialam i plakalam, poza tym poklocilam sie z meze, ojcem i bratem, czyli wszystkimi facetami w poblizu. Chyba hormony daja o sobie znac ;/
szykujemy sie z mezem do malego remontu i mnie to troche przeraza, ale chce skonczyc zanim zaczne sie toczyc.
Kupilam jednak kolyske, przekonala mnie znajoma, ktora stwierdzila ze ciezko mi bedzie biegac co 2 godziny do malego przez caly pokoj, a kolyska ma kolka wiec bedzie stala przy lozku.
Moja mama w lumpie nakupowala tyle nowych rzeczy ze nasz chlopczyk bedzie super ubrany za niewielkie pieniadze :)
w pt mam wizyte, juz sie nie moge doczekac jak zobacze mojego kochanego synka...
od tygodnia nie stawałam na wadze - az sie boje :(
kopniaki sa coraz bardziej wyrazne, ale jak tylkoe maz przylozy reke jest spokojny, chyba czuje ze to nie ja :)
co rano mamy taki rytual; włączam muzyke klasyczna i ide do wanny i leze przy swiecach, maly rusza sie wtedy jak szalony - chyba mu sie podoba ;)
pozdrawiam i w pt wkleje zdjecie mojego synusia ;)
Kurde, dziewczyny, strasznie mnie to wszystko zmotywowało, żeby wreszcie zacząć szukać rzeczy których potrzebujemy dla małej a nie tylko je ogladać:)
Cały dzień robiłam dzisiaj jakieś listy z rzeczami które chce kupić - już konkretnie nazwami:)
Zazdroszcze Wam tych kącików dla maluszków. My póki co wynajmujemy małe mieszkanko i tak jeszcze przez jakiś rok... Na tak krótko nie opłaca nam sie nic tu zmieniać, więc mała będzie troszke kątem... No nic,jakos trzeba dac rade przez ten czas:)
Dziewczyny, jak zobaczycie jakies promocje na ciuszki w smyku/h&m czy cubusie to dajcie cynk:)
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Czy da sie wyzyc za 2000 zl (47 odpowiedzi)

Czy da sie wyzyc za 2000 zl juz po oplatach ? Jedynie paliwo do auta trzeba w to jeszcze wliczyc....

Co na piknik? (45 odpowiedzi)

W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam...

Gdzie na wakacje z rocznym dzieckiem?? (29 odpowiedzi)

Hej, intensywanie szukam miejsca, w które mogłabym pojechać z rocznym synkiem. Zależy mi przede...

do góry