Widok

MAMUSIE STYCZNIOWO-LUTOWE 2014

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Skoro Styczniówki się zgadzają, to pozwolę sobie stworzyć wspólny wątek. Zapraszam wszystkie mamusie z terminem na styczeń i luty 2014.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja z Redy wiec tez powinnam być szybko w szpitalu
u mnie już po burzy ,od razu inaczej się oddycha
na zajęcia ze szkoły rodzenia wybierasz się do szpitala? Idziesz razem z ojcem dzidzi czy sama? A i jaki to koszt?
na zajęcia wybieramy się razem z mężem. właściwie znajomi namówili nas na szkołę rodzenia w szpitalu. byli baaardzo zadowoleni. mogli zobaczyć niemal wszystkie sale na porodówce, poznać położne. bardzo im pomogło, tym bardziej, że po zajęciach mąż koleżanki od razu powiedział, że chce być obecny przy porodzie. koszt nie jest mi znany, ale oni jakieś 3 lata temu płacili 150 zł. podpytywałam babeczkę jak dzwoniłam, ale powiedziała że na pierwszych zajęciach się dowiemy... podejrzewam, ze pewnie coś koło 200 zł. po zakończonych zajęciach dostaje się dyplom. z tego co wiedziałam na stronie szpitala, to należy go zabrać jak rozpocznie się akcja porodowa ;) być może patrzą na takie pary przychylniejszym okiem ;) nie wiem :D ale my jak nic nie stanie na przeszkodzie, chcemy się wybrać :)
Dziewczyny , a czy któraś myślała o porodzie w Klinicznym albo Wojewódzkim ja zastanawiam się nad tymi dwoma i jestem ciekawa opinii.Jak już wybiorę który, to na pewno do niego zapiszę się na szkołę rodzenia.
Mi szkola rodzenia za duzo nie pomogla, tak naprawde wszytskiego dowiedzialam sie od mamy, cioci ktora ma male dzieci a reszta przyszla instynktownie. Teraz mozna tez w necie sie dowiedziec w razie watpliwosci, z reszta w roznych szpitalach rozne rzeczy mowia tak naprawde, bo porownywalam informacje z kolezankami. Takze nie warto sie tego trzymac jak wyroczni. Co polecam to kurs pierwszej pomocy dziecku, bardziej przydatne niz szkola rodzenia.
Hej! Ja jeszcze nie wiem gdzie urodzę chyba redłowo chociaż dużo dobrego się słyszy o Wejherowie. Pierwsze dziecko rodziłam w redłowie i mam mieszane uczucia. Następną wizytę mam na początku sierpnia i lekarz powiedzial, że będziemy odgadywac płeć nie mogę się już doczekac, ciekawe co teraz będzie. Tez się zastanawiam nad szkołą rodzenia. Bo jestem po cc a teraz gdybym miała rodzic naturalnie to może czułabym się lepiej uczęszczając to szkoły rodzenia. Nudność powoli zaczynają mijać a to sukces bo cięzko było..A jak u Was samopoczucie?
aniaa - no jeżeli ciocia z mamą nauczą oddychania torem przeponowym (jakos tak się to nazywa) to super ;) ja przy pierwszym byłam w szkole rodzenia- i uwazam ze warto, teraz niestety nie pojde..znacznie gorzej sie czuję...
Justi to oddychanie to wystarczy ze raz polozna pokaze, bo przeciez trzeba w domu cwiczyc, zeby weszlo w krew, jak ktos chce to moge go nauczyc jak sie oddycha;) Zreszta to oddychanie to tylko kilka minut na spotkaniu szkoly rodzenia, nawet jak przyjdziesz rodzic "z ulicy" to Cie szybko naucza jak oddychac. A zrobic dziecku resuscytacje czy odpowiednio zareagowac jak sie krztusi to wiekszy problem, takze ja zachecam do tego. Oczywiscie jak komus szkola rodzenia pomoze i sprawi ze bedzie spokoniejszy psychicznie to czemu nie, ja tylko mowie jak bylo u mnie:)
Moja znajoma jeździ do szkoły rodzenia na Zaspie. Z tego, co wiem są to zajęcia bezpłatne, więc też mam zamiar się tam wybrać. Co do szpitala: kliniczna czy wojewódzki, to jak to zawsze bywa zdania są podzielone. Jeżeli któraś z Was myśli o znieczuleniu to podobno w wojewódzkim prędzej się je dostanie.
Ja również biorę pod uwagę te dwa szpitale, ale również słyszałam dobre opinie o Wejherowie. :) No chyba, że urodzę w moim rodzinnym mieście, bo też jest taka możliwość, gdyż wybieram się tam na święta i nigdy nie wiadomo czy moja fasolka nie zechce przyjść na świat jeszcze w grudniu. :)
Hej, a podpowiedzcie jakie witaminy bierzecie? Nie wiem czy jest jakas duza róznica pomiędzy tymi dostępnymi w aptece oczywiscie poza ceną :)
Ja biorę Pregna Plus.
Ja centrum Materna bo sa z jodem.
z jodem są prawie wszystkie;) niestety;( jeszcze nie znalazłam bez...
Tak, ale w niektorych za malo dla mnie, musze miec wyzsza dawke.
Dziewczyny, oglądałyście może program "O Matko" na tvn style? Wiecie może kiedy jest emitowany? słyszałam, że jest bardzo fajny i wiele przydatnych informacji dla kobiet w ciąży można znaleźć.
Co do witamin, to ja biorę tylko kwas foliowy, ponieważ moja pani ginekolog powiedziała mi ,że witaminy nasilą i tak już mocne mdłości u mnie.
Dziewczyny miewacie czasem lekkie bole krzyza? Bo ja mam takie leciutkie od czasu do czasu, zastnawiam sie czy to moze byc przez moje tyłozgiecie, bo w czasie miesiaczki tez boli mnie krzyz a nie brzuch.
Ja biore witaminy elevit sa bez jodu !!! Poleciła mi je moja endokrynolog.
Mam pytanie czy któraś z mam ma zamiar stosować pieluszki wielorazowe??? My z mężem się już zdecydowaliśmy, chcę kupić kilka szt na próbę i zobaczyć jak to będzie. Jest gdzieś sklep w 3mieście gdzie można takie pieluszki pomacać:)????
Ale tu cicho jest. Ja nie miałam styczności z pieluszkami wielorazowymi więc nie pomogę niestety.

A jak tam Wasze samopoczucie? Ja wczoraj byłam u lekarza i widziałam moją dzidzie. Teraz już fajnie bo usg miałam przez brzuszek i mąż z synkiem tez mogli popatrzec sobie

Pozdrawiam ciepło w ten ponury dzień :)
Ja biorę femibion classic (z jodem i kwasem foliowym) a teraz kupiłam femibion 2 od 13 tyg. Nie wiem gdzie można dostac takie pieluszki może zobacz na allegro cenowo często taniej wychodzi. U mnie mdłości ustały. Czuję się rewelacyjnie póki co. Będziecie robic usg 4d (to gdzie je zrobicie)? Ja pójdę na połówkowe.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry