Widok

MAMUSIE STYCZNIOWO-LUTOWE 2014

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Skoro Styczniówki się zgadzają, to pozwolę sobie stworzyć wspólny wątek. Zapraszam wszystkie mamusie z terminem na styczeń i luty 2014.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A moze idz do innego lekarza w Gamecie? Ja jestem poki co zaowolona, dostaje zdjecia malucha, wizyta dluga i dokladna.
Kammcia, ja chodzę do dr Jańczewskiego w Gdyni i pracuje też w szpitalu w Redłowie. Mogę polecic z czystym sumieniem :) za kazdym razem mam badanie na fotelu i usg maluszka, nawet ostatnio poprosilam czy mozemy zrobić usg przez brzuszek bo mąż chciał i tez nie bylo zadnego problemu. Wszystko szczegółowo omawia wiec naprawde warto. aaa i tez mam nisko położone łożysko i powiedział ze możliwe ze jak macica bedzie sie powiększać to wypchnie łożysko do góry, a jeśli nie to bezwzględnie CC. Ja juz po jednej jestem więc zobaczymy jak sie sprawa rozwiąze. Ja wlasnie zaczełam 16 tydzień ciąży ;) Pozdrawiam
A i dodam jeszcze, że już czuje mojego motylka w brzuszku:)
Kammcia to przeciez nie masz wysokiego cisnienia jesli w domu masz prawidlowe:) Nie daj sie faszerowac lekami, ja na kazdej wizycie mam cisnienie 150/100 ale tak na mnie dziala wizyta(syndrom bialego fartucha), streuje sie czy wszystko ok i mam wysokie cisnienie. Mierze w domu i jest praawdilowe a nawet nizsze, lekarz wie ze kontroluje i jest ok.
W pierwszej ciazy mialam dokladnie to samo.
Hej! Ja tez juz odczuwam ruchy malenstwa(motylki) ale to druga ciąża w pierwszej tak szybko nie czułam teraz jestem w 16 tyg. A co do lekarzy polecam dr dariusza skrzypka pracuje w redlowie moje wszystkie kolezanki prowadzily u niego ciaze. Moja prowadzi znajomy lekarz z którym pracowalam.
Ja po wizycie, wszytsko ok! Szyjka mi sie wydluzyla, to najlepsza informacja:) 3 tygodnie temu mialam 31mm a teraz 43mm wiec super. Narazie schudlam znowu 1,5kg. Cisnienie mialam oczywiscie wysokie na wizycie wiec mam mierzyc codziennie i zapisywac. Juro mam usg genetyczne.
Aniaa to super wiadomość :)

ja tez musze mierzyć w domu, bo u lekarza mam 170/110 ;) a w domu najwieksze to 145/90, a tak to łapię się w normie.

ja jestem w 18 tygodniu i jeszcze nic nie czuję... ale juz nie moge sie doczekac :)
Ja w domu wlasciwie nigdy nie mam powyzej 120/80 zwykle odrobine nizej, a gora to chyba 125/80. Wiec w ogole dzwnie u mnie:)
Kammcia jesli to Twoja pierwsza ciaza to jeszcze masz czas na ruchy:) Ja w pierwszej czulam w 20-21 tyg dopiero. Pytalam lekarza czy moge juz czuc teraz, powiedzial ze za wczesnie. W drugiej ciazy czulam w 16 tyg i to bylo juz napewno to;)
Hej dziewczyny!
Chciałabym Was zaprosić na warsztaty "Zdrowe niemowlę", które odbędą się we wtorek, 30 lipca o godz. 11.00 w Gdańsku (restauracja Malinowy Ogród). Prowadzić je będzie Dorota Zawadzka, będzie mowa m.in. o rotawirusach i ogólnie o zdrowiu niemowlęcia.

Możecie o szczegółach przeczytać albo na moim blogu (w Google wystarczy wpisać Matulu Matulu - na stronie jest to drugi post od góry, w pierwszym jest konkurs, gdzie do wygrania są 3 laktatory ręczne firmy Lovi), albo na stronie "Powstrzymaj Rotawirusy". Zastanówcie się, bo może któraś z was chetnie weźmie udział :)))))))
Dziewczyny koniecznie przeczytajcie przyszłym tatusiom :)
Co ma zrobić mężczyzna, aby zrozumieć ciężarną kobietę? Instrukcja - krok po kroku:

1-3 miesiąc

1. Każdego wieczora organizuj sobie zatrucie - na przykład zjedz przeterminowaną rybę i popij mlekiem. Później dowiesz się, po co.
2. Następnego ranka wstań, weź pigułkę nasenną i idź do pracy. Jeśli rzeczywiście bardzo źle się czujesz - zostań w domu, ale nie zapomnij posprzątać i ugotuj obiad.
3. Do kostek u nóg przywiąż woreczki z piaskiem - po półtora kilograma na każdą nogę.
4. Przed wyjściem włóż do kieszeni koszuli zdechłą mysz i nie wyjmuj jej!
5. Tego nie jedz, nie wolno ci. Tego też. I tego. Najlepiej zjedz jabłko.
6. Powaliło cię? Rzuć te papierosy! Coca-colę, piwo i inne napoje gazowane też!
7. Usiądź wygodnie i zjedz jogurt. Jeśli nie masz ochoty - to chociaż trochę.
8. Zwymiotowałeś? Posprzątaj po sobie. Nie wołaj żony - jest zajęta.
9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Muszą zrobić niezbędne badania.
10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa.

3-6 miesiąc

1.Do brzucha przywiąż materac z wodą.
2. Gdy się ubierasz - nie odwiązuj go, nawet, gdy próbujesz wciągnąć buty.
3. Śpij również z materacem. Jak to, JAK? Na boku!
4. Nie zapomnij rano zażyć pigułki nasennej.
5. A przed wyjściem do pracy - wypij litr wody.
6. Przed pójściem spać również wypij litr wody i weź tabletkę moczopędną.
7. Do nosa włóż wacik, tak, aby powietrze przechodziło, ale odczuwało się lekką duszność. Wacik noś stale.
8. Masz duszności? Otwórz okno - niektórym pomaga.
9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, PO CO? Zrobić niezbędne badania. Co z tego, że już robiłeś?
10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Materaca nie odwiązuj!

6-9 miesiąc

1. Każdego ranka siadaj na fotel obrotowy i kręć się przez 10 minut. Gdy już organizm odmówi Ci całkowicie współpracy - wstań i szykuj się do pracy. No co ty, kręci ci się w głowie? Współczuję, to na pewno minie.
2. Dolej wody do materaca.
3. Wypij coś moczopędnego, a w pracy wypijaj szklankę wody co godzinę.
4. Postaraj się nie opuszczać miejsca pracy zbyt często. Bądź czujny i dyspozycyjny przez cały dzień. Jeśli przychodzi ci to z łatwością - weź dodatkową pigułkę nasenną.
5. Zwiększ również wagę woreczków z piaskiem, które masz przywiązane do nóg - do 2 kilogramów każdy.
6. Wieczorem, nie odwiązując materaca, połóż się do łóżka i bądź perfekcyjnym, namiętnym kochankiem!
7. Jeśli wydaje ci się, że twoja żona interesuje się innymi mężczyznami - pozostań wspaniałomyślny i wybaczający.
8. Poświęcaj żonie więcej czasu i uwagi. Wyobraź sobie, że jej też jest ciężko!
9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, po co? Po to samo, co zawsze - niezbędne badania.
10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Oczywiście, że z materacem, co za pytanie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Cześć :)
Ja mam termin na 31.01.2014 :)

Jednakże ja mam nieco większy problem, otóż jestem z Krakowa, ale mieszkać od października będę już na stałe w Gdańsku, co jest związane z moim zdrowiem, dziecka i partnera, trochę też jego pracą dlatego akurat Gdańsk.

W Krakowie mam wspaniałego lekarza z bardzo dobrej klasy sprzętem (wizyty prywatne), ale pojawił się problem z Gdańskiem :( otóż nie znam tu żadnego lekarza, moja koleżanka (z Gdańska) za całą ciążę była 4 razy (!!) u lekarza :wow: i pani dr mówiła że tyle wystarczy, miała tylko super podstawowe badania bo po co więcej, więc nie chce tak olewającego lekarza, trochę nie mam ochoty na zmianę lekarza, ale siła wyższa mnie zmusza, czy polecacie kogoś? I oczywiście jaki szpital polecacie, dla mnie to bardzo bardzo ważne bo nawet nie mam się kogo poradzić, bo znajomych mam tylko w Krk i Wawie :(
cześć Martyna witamy w gronie mamusiek;) Ja jestem z Wejherowa i też tu będę rodzić, lekarza mam w Gdyni, w Gdańsku niestety ale nikogo nie znam i nie mogę polecić;( Ale mam nadzieje że inne przyszłe mamy będą mogły Ci pomóc...
Podobno dobry jest dr Klimaszewski, ma gabinet prywatny, ale przyjmuje też na NFZ. Osobiście też się do niego wybieram. Ogólnie mam lekarza spoza Trójmiasta, ale na wszelki wypadek chcę mieć również tutaj i jeżeli opinie się sprawdzą, będę chciała zostać jego pacjentką.
super!! wysłałam wlasnie mężowi :D
Martyna-kwestie szpitala pojawiają sie na tym forum wielokrotnie, i jest to sprawa naprawdę bardzo indywidualna..
niektóre mamy za "nic w świecie' nie wybrałyby się do wojedowdzkiego - a inne wprost przeciwnie,
wg mnie najwięcej pozytywnych opinii ma Zaspa i Kliniczna -nie jestem w stanie jednoznacznie wskazac roznic miedzy tymi szpitalami ( reasumując w gdansku masz 3 szpitale do wyboru),
ja akurat rodzilam na Klinicznej - i jakos jeszcze zyję ;) i wybieram się tam kolejny raz- ale myślę ze prawda jest taka, że nigdy nie wiadomo na jaki personel akurat 'się trafi', nawet w polecanym szpitalu mozna trafic na gorszą zmianę i gorszy dzien :/ ale wiadomo-na cos sie trzeba zdecydowac...na pewno kazdy z tych szpitali rozni sie zasadami odwiedzin (na klinicznej-odwiedzajacy wchodzą na salę- bez limitow czasowych i ilosciowych - no chyba ze ktos mega przesadzi-to wtedy moze personel poprosic do pokoju odwiedzin),
co do reszty szpitali-mysle ze inne dziewczyny wesprą poradą :)
Otóż ja mam taki problem, że nie znam żadnego lekarza w Gdańsku, wymarzyłam sobie poród w wodzie.
Na zaspie już nie ma takiej możliwości podobno jest w wojewódzkim, ale wszyscy to tam odradzają, nie wiem czemu :(
kiedyś slyszałam opowiesc kolezanki a propo porodu w wodzie..zaplacila w wojewodzkim za porod w wodzie-a jak co do czego- nic z tego nie wyszlo (chyba nie bylo cieplej wody) czy cos innego sie przydarzyło.. wydaje mi się ze juz parę razy slyszalam 'przypadkiem' o porodach , ktore mialy bycw wodzie a niestety nic z tego nie wyszlo..poszukaj info w innych wątkach a propo szpitali i lekarzy-tu na forum jest tego sporo..ten wątek troszkę jeszcze mało aktywny ;)
Z tego co kojarzę na temat porodów w wodzie w Wojewódzkim, to jest tylko jedna wanna do tego przystosowana i nigdy nie masz pewności czy nie będzie już zajęta w momencie jak Ty zaczniesz rodzić.
Jestem zbyt wrażliwa na ból i nie urodzę inaczej, byłam w uk i tam prawie każda tak rodzi, najbardziej przeraża mnie to lekkie nie obraźcie się dziewczyny zacofanie w Gdańsku, że znieczulenie nie jest normą!
W krk nie ma szpitala gdzie nie ma, i akcje w stylu nie mamy lekarza się nie zdarzają
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Martyna tu sie musze z Toba zgodzic, dla mnie to nieporozumienie zeby nie mozna bylo miec znieczulenia. Ja mieszkalam przez jakis czas w Szwajcarii i tam moglam wybrac czy chce sn czy cc, nie mowiac o znieczuleniu. Jesli chodzi o lekarza ja chodze do Sliwinskiego z Gamety, polecam go goraco.
Jutro ide do szpitala na zalozenie szwu, bede musiala okolo tygodnia polezec, ciezko bedzie bez coreczki tyle czasu:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry