Widok

MAMUSIE WRZEŚNIOWE I PAŹDZIERNIKOWE 2014 (4)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wrześniowe:
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78
05.09.2014 mamakaroli
06.09.2014 cytrynka
09.09.2014 ann - chłopiec
13.09.2014 AgaKr , jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
14.09.2014 Pestka
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
26.09.2014 Wrzesien jeśli synek Łukasz lub Kacper, jesli córeczka Hania
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka
27.09.2014 aniuleczka25
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
09.10.2014 karo_lina
22.10.2014 Darlonek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale dużo piszecie, już dokładnie nie pamiętam, co która:) Co do ubranek, córka urodziła się 3200 g i miała 52 cm, a ubranka zakładałam jej w rozmiarze 50 przez pierwsze kilka tygodni. Miałam mało takich, bo właśnie wydawały mi się za malutkie, a okazało się, że w 56 to "pływa". Ale wiadomo, jak dzidziuś urodzi się 3500 albo jeszcze większy, to 50 mogą być za małe.

Tak jak piszą dziewczyny to np. 15t2d to jest tydzień 16. Tak liczy moja lekarka i ja się tego trzymam:) U mnie teraz 16 tydzień, ruchów jeszcze nie czuję.

Brzuszek w obcisłych bluzkach jest już lekko widoczny, ale właśnie nie jak ciążowy tylko jak po porządnym obiedzie:)
Z kupowaniem ciuszków trzeba uważać ;)
Mój synek nosił 50, a sąsiadki 62 po porodzie
Mówi się, żeby kupić ewentualnie kilka szt - jakiś komplecik 50/56 - zawsze możecie dokupić po porodzie, to nie problem (mąż/mama/koleżanka może donieść), a szkoda wydawać kasę na nowe, których nawet raz nie założy. To nie te czasy, że ciuszków nie było teraz w każdym sklepie dostaniecie :)
Ja kupowałam właśnie raczej większe, które mi się mega podobały - sporo małych dostałam od bratowej - jej córeczka była wcześniakiem i mi po porodzie dała dużo 50 (neutralne kolory na szczęście ) :)
Ja kupowałam od 56 cm, moja córka urodziła się 53 cm. Ubranka były luźniejsze, ale podwinełam rekawy i było ok, po tygodniu karmienia wypełniła ciuszki jak trzeba :-)
Pamietajcie, że dzieci szybko przybierają na wadze i ciuszki szybko okazują się za małe.

Mniejsze rozmiary to raczej dla wcześniaków.
Hej wszystkim w poniedzialkowy ładny dzien:)))
No to teraz bede wiedziala na co zwracac uwage z ubrankami. Najlepsze jest to,ze jak tak przegladam nieraz ubranka to trafiam tylko na rozmiary od 62:).
ja również jestem za tym, aby przynajmniej jeden/dwa zestawy były w najmniejszych rozmiarach - potem zawsze można dokupić.
Kupiłam takie futrzane ubranko misia z uszami ale na 86 cm - a to już wielkolud prawie roczny :) ale było takie śliczne, że nie mogłam się powstrzymać :)
Aga ja poluję na taki szlafroczek :))))
z tego co piszecie to ja zaczynam 17 tydzień dziś i też w poniedziałek :)
ja pierwsz eubranko dla naszego kawalera kupiłam na 74 :P sztruksy i kamizelkę z reniferem pluszowym - nie mogłam się powstrzymać ;)

Najwięcej ciuszków kupiłam w rozmiarze 62, ale w 56 też mam (jeszcze co firma to inna rozmiarówka).
Kumpela mówi, że jej młody urodził się prawie 4kg, 58cm, a 56 na nim na początku wisiało... Więc ogólnie mam nadzieję, że nasz w 56 wejdzie bez problemu, bo mam w tym rozmiarze trochę słodkich pajacyków ;)

takie malutkie 50 i mniejsze mam kilka sztuk, bo te zakupiła moja siostra (nie wiem jak je wsadzę bo wszystkie są przez głowę :P ja na 56 mam większość rozpinanych po całości :) tj paace a body jeszcze domówiłam ;) )
Luna jakoś trzeba będzie dać sobie radę z tymi maleńkimi główkami:) ale też jakoś tego jeszcze nie widze :P
Ja to zaczynam się trochę bać takiej kruszynki:)
Dziewczyny czy u Was tez pojawiaja sie takie pobolewania brzucha? Raz w jednym miejscu ,raz w drugim,wyzej,nizej? Nie wiem co to znaczy,a boli mnie tak od piatku. Czy to cos powaznego?
Miałam odpisać na priv ale skoro juz tu jestem :) te pobolewania to może być zwykłe rozciaganie, ja tak mam prawie codziennie jak za duzo pobiegam, mówiłam o tym gin i dała mi luteinę ale mam ją zacząc brać gdyby bóle były dość silne i codziennie, a tak w ogóle to kazała mi sie połozyc jak boli ale jak jej powiedziałam że mam 2 dziewczyny w domu i się nie da to na wszelki wypadek zapisała mi ten lek :) Wrezesien, a kiedy masz wizytę? Jak się martwisz to może dla świętego spokoju zadzwoń do swojego lekarza co on na to.
Co do ciuszków to poczekałabym do ok 7-8 miesiąca, wtedy będzie juz mniej więcej wiadomo jak dzieciaczek rośnie i jakiej mniej więcej można się spodziewać wagi przy porodzie. Moje dziewczyny urodziły się 3065g/54cm i 3075g/53cm obie trochę tonęły w rozm 56 po dwóch tygodniach nosiły juz 62. Rękawki zawsze można troche podwinąć a w trochę za luźnym ubranku dziecku na pewno nie będzie niewygodnie.
Kasia wizyte mam dopiero 24 kwietnia:/ ,ale kontaktowalam sie z moim ginem i czekam na telefon. Ja luteine biore od poczatku ciazy. Mam nadzieje,ze to nic powaznego i ,ze to rozciaganie.
zgadzam się z kaska2308 - lepiej z ubrankami zaczekac do trzeciego trymestru. u mnie w pierwszej ciąży na każdym usg wychodziło, że synek jest większy niż statystyka, więc ubranka w rozmiarze 50 nie miały sensu... po porodzie nosił może tydzień-dwa r.56, a potem 62 cm. dzieci bardzo szybko wyrastają z tych najmniejszych rozmiarów. poza tym - rozmiar rozmiarowi nierówny ;) co firma, to inne wielkości. mój synek miał jedne spodenki na 62, które nosił chyba do 7 miesiąca :D rosły razem z nim :D

myślę, że nawet lepiej jak ubranka są luźniejsze, bo na początku goi się pępek, więc dobrze, żeby miał dopływ powietrza i żeby niczym go nie uciskac.
Ja również jestem tego samego zdania co kaska2308 i karo_lina.Też kupowałałam ciuszki w 3 trymestrze. Miałam jeden komplet 50 i dobrze,że jeden bo młoda nosiła 56 i niby troszke były luźniejsze ale po około 2-3 tygodni nosiła już 62.No i oczywiście co firma to inny rozmiar,więc na to też trzeba patrzeć.
Co do pobolewania to ja tak mam,że co najmniej 1-2 dni w tyg. mam tak,że to tu coś zaboli tu zakuję i spokój . I tak w kółko .Pytałam mojej gin to mówiła,że nic się nie dzieje,że się tam wszystko rozciąga i ,że jak boli mocniej to nospe brać i czasem sobie nospą pomagam i jest ok;)
Mamakaroli tez tak dokladnie mam. Rozmawialam z moim ginem i mowil to samo,ale dla pewnosci mam przyjsc na zbadanie szyjki macicy czy wszystko jest wporzadku. Dzisiaj mam po prawej stronie dosc czesto jakby takie delikatne skurcze. Znowu zaczynam sie martwic,czy cos sie nie dzieje,mimo tego,ze rozmawialam z lekarzem ech.
A kiedy masz wizytę ? może dla pewności idź szybciej. Ja to mam 7 kwietnia ,więc się jakoś mniej stresuje bo wiem ,że niedługo będe zbadana.
wrzesien mnie tez pobolewa, a skurcze mam od ok. 7 tygodnia ciąży - dlatego biore zastępczy progesteron. Skurcze, przelewanie w brzuszku ostatnio to norma, wizyte mam na 15 kwietnia, ale nie czekam tak długo, ide za 2 dni do innej gin na sprawdzenie co i jak
Juz sie zapisalam tez. Ide w czwartek. Oby wszystko bylo dobrze u Was i u mnie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Chrzest dziecka (29 odpowiedzi)

Forumki mam do Was pytanie... wiecie może czy w Parafii Św. Urszuli Ledóchowskiej Gdańsk Chełm, w...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry