Widok

MAMUSIE WRZEŚNIOWE I PAŹDZIERNIKOWE 2014 (5)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wrześniowe:
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78
05.09.2014 mamakaroli
06.09.2014 cytrynka
09.09.2014 ann - chłopiec
13.09.2014 AgaKr , jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
14.09.2014 Pestka
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
26.09.2014 Wrzesien jeśli synek Łukasz lub Kacper, jesli córeczka Hania
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka
27.09.2014 aniuleczka25
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
09.10.2014 karo_lina
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zdam relacje na pewno, a dolegliwości pewnie standardowe, ale zapytam lekarza co o tym myśli
Aga te mrowienia moze sprawdz jutro,zapytaj.
Ja tez nie lubie sama siedziec,ale powoli sie przyzwyczajam:)
Niedlugo juz nie bedziemy takie same ,czekajac na mezow hehe ;)
Aga pisz jutro koniecznie po wizycie:) powodzonka!:)
a do moich "dolegliwości" ciążowych doszły zawroty głowy dosyć częste, duszności i mrowienie dłoni, aż do momentu braku czucia w palcach.
a Dzidzia też się wizyty doczekać nie może bo dokazuje dziś jak tylko może :)
przed jutrzejszą wizytą nie moge zasnąć z wrażenia, poza tym nie lubie być sama, a mąż jeszcze w pracy ;/
A mam jeszcze pytanie;)
Macie nieraz uczucie jakby Was coś w pępku ciągnelo od srodka? :) A moze wiecie co to znaczy? Dzisiaj tak mnie rwało i nie wiem o co chodzi:)
Pestka masz racje z tym chodzikiem w sumie:) na kilka minut nie zaszkodzi zeby maluch posiedzial:) Ja juz zglupialam od tych wszystkich rzeczy:)
Z apetytem to ja mam od wczoraj szał:) jem i jem i potem nie moge sie ruszyc. Ale moze przynajmniej przytyje troche chociaz:)

Luna ,a nie wiem czemu.Jakos tak bylam pewna ,ze to Twoja druga ciaza:))
Milego wieczorku kobitki zycze:)
Wrzesniowa - a czemu? :)
Pierwsza pierwsza, tylko od połowy leżę i wstaję tylko do łazienki = mam za dużo czasu i czytam o wszystkim :P hihi
Ale dużo tematów poruszyłyście dziś:) Co do smoczków to my używałyśmy firmy Lovi, tylko takie córka zaakceptowała, a kilka wypróbowaliśmy. Miała baaaardzo silną potrzebę ssania i najchętniej 24 godziny na dobę by wisiała przy cycku. Smoczek chociaż trochę pomagał. Bez niego bym chyba się w ogóle ruszyć na krok nie mogła. Jak miała kilka miesięcy służył już tylko do spania. Do 2 lat z nim spała. W tym samym momencie odstawiłyśmy smoczek i pieluchy, ale od tej pory przestała też spać w dzień. Ząbki ma śliczne:) Pewnie, że fajnie nie używać w ogóle, ale tak naprawdę wszystko zależy od dziecka. Jedno się naje i samo wypluje pierś, a inne będzie wisiało z samej potrzeby ssania.

Ani chodzika ani pchacza nie mieliśmy. Mała zaczęła chodzić mając 11 miesięcy. Nie uważam tych wynalazków za coś złego oczywiście w granicach rozsądku. Jeżeli się maluszka włoży na 20 minut dziennie, myślę że nie zaszkodzi, jednak dla nas był to akurat zbędny wydatek.

Matko jaki ja mam apetyt na słodycze. Niby brzucha nie mam jeszcze, ale jestem przerażona. Zwłaszcza, że miewam zgagę, ale to i bez ciąży, a po słodyczach to już w ogóle masakra..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wlasnie tez o tym pchaczu rozmyslam. Boje sie tego chodzika:) matka moze i ma wygode w domu ,ale no sama nie wiem. Wlasnie zauwazylam w rodzinie ,ze maluchy szybciej zaczynaja chodzic bez tych chodzikow:)

Luna to jest twoja pierwsza ciaza??:) Bylam pewna,ze druga:)
ja nie planuje chodzika, mamą c prawda nie jestem, ale moja siostra ma dwie córy i żadna w chodziku nie śmigała, tak samo maluchy moich koleżanek (chyba nie znam nikogo kto by korzystał :) )
jedyne co to właśnie te pchacze, ale to akurat zapewne dostanę w spadku po siostrzenicach :)
ja chodzika kupować i uzywać na pewno nie będę. Mój chrześniak abym się bez i zaczął śmigać jak roczek skończył. Jeśli wogóle to ewentualnie tzw. chodzik pchacz, ale też wątpie że zaopatrzymy się w niego
Mam jeszcze pytanie do mamuś:) Co myślicie o chodzikach? Bo ja już sama nie wiem:/ raz mówią,ze nie bo krzywi miednicę i nóżki dziecka,a raz,ze to bzdury i sa bardzo dobre.
my na pewno chcemy robić sesje naszemu młodemu :) uważam, że zdjęcia noworodków są przecudowne - takie małe słodziaki śpiące, te policzki takie pucki... CUDO!

na razie zrobiliśmy sesję brzuszkową - ja to mam kręćka na punkcie zdjęć i uważam, że to niezastąpiona pamiątka -uchwycenie momentów które już się nie powtórzą :)
mamy oczywiscie aparaty w domu, ale wg mnie ujęcia zrobione przez profesjonalistę mają swój niezastąpiony charakter.
Ja planuje taka sesje:)) na pewno bede chciala zrobic,to pamiatka na cale zycie:))
Aga_kr te sesje noworodkowe to jest świetna sprawa :) Moja siostrzenica miała taką zaraz na drugi dzień po przyjściu na świat, ale akurat ona od razu była śliczna (żadnych opuchnięć itd. więc mogła mieć tak wcześnie). Fotki wyszły przepiękne! Taka malutka paniusia w tiulowej spódniczce i innymi śmiesznymi rekwizytami wyglądała przesłodko :D. Dodatkowo fotograf zrobiła jeden duży plakat z wybranym zdjęciem, kalendarz i takie kartki na przywitanie dla rodzinny i znajomych ze zdjęciami Laury i najważniejszymi informacjami na jej temat ;). Zresztą jak mała skończyła pół roczku miała kolejną profesjonalną sesję - mała modelka hehe;)
Ja mam jeszcze do wykorzystania voucher od mojej fotograf ze ślubu na sesję brzuszkową (ale to dopiero 7/8 m-c warto robić), także będę chciała go wykorzystać o ile się nie przedawnił ;p
A co do tego uczucia kłucia, to trochę mnie uspokoiłyście, nie chcę panikować, tym bardziej, że nie jest to bolesne ani częste. A co do smoków to ja też wolałabym nie dawać, dzieci mojej siostry obyły się bez więc liczę, że i może z moim baby to się uda :)
ja smoczek kupie, ale żeby użyć "awaryjnie" i myśle max do 6 mca życia.
Wybieracie się na sesje noworodkowe ? właśnie przeglądam oferty i powiem wam, że tak słodkie zdjęcia wychodzą, że może to być bardzo fajna pamiątka dla bobasa no i dla nas rodziców :)
Dzieki za rady :)) ja na pewno sie zaopatrze w takie smoczki i takie zeby sobie wybral:)) a glownie wlasnie chodzi mi o kolki,bo w dzien to nie bede dawac. A jak nie bedzie chcial to nie:)
Moja siostra tez dwoch synow wychowala na smoczku i nie ma problemu ze zgryzem i tez szybko potem odstawila bez problemu:)
Moze u mnie bedzie podobnie:))
mileczka tak pierwsza ciąża, dlatego dziwi mnie fakt, że tak szybko czułam ruchy - pierwszy kopniak na 1 kwietnia :) no ale każdy ma inaczej zapewne
Megi85, tak ja jestem zadowolona :) jedyne, co to na stronie jest taki wielki żel (że niby dodają), a w rzeczywistości to takie maleństwo, że starczyło na parę razy :P ale to podobno tanie jest i w każdym sklepie med. można dostać :)
i często mnie kłuje, a to pod pępkiem, a to z lewej, a to z prawej :P a najczęściej mam uczucie wielkiego balona tam w środku :P
Aga_Kr, to Twoja pierwsza ciąża? ale super, że Twój M. już poczuł kopniaka! :D ja na razie czekam żebym ja poczuła je pod rączką, a potem R. :)
ja zakupiłam i taki 0-3 i taki 0-6 ponoc duzo zalezy od malucha czy chce smoka i jakiego.
Mówią, żeby nei dawac przez pierwsze 2 tygodnie, spotkałam się z opiniami ze przez pierwsze 4 tygodnie, ale to na pewno kwestiaindywidualna. Niby chodzi o wade zgryzu.
Ale np moja psiapsiolka swojemu synowi nie dawala w ogole (Nawet nie chcial) a ładuje do tej pory palce do buzi (skonczy w tym roku 7 lat) i ma masakryczna wade zgryzu choc smoczna nigdy na oczy nie widzial :P

Podziwiam osobiscie matki, ktore chowaja maluchy bez smoczka, ale czytalam w ksiazce ze to na prawde duzo zalezy od dziecka, bo sa takie, ktore nie potrzebuja, a sa i takie, ktore maja bardzo silny odruch ssania.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry